RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-11 21:23:50

marikaschon blogg

marikaschon blogg på Nouw

Rosa tyll, grå sörja eller ett rent helvete...

2019-03-24 21:36
Från marikaschon

Känner mig djupt bedrövad efter att inte kunnat motstå att ge mig in i en diskussion på facebook....

En vuxen man lägger ut bilder på tre unga killar som enligt honom går omkring och hotar samt skriker könsord till förbipasserande. Håller fullständigt med honom att det är ett förfärligt beteende men samtidigt så blir jag så otroligt ledesen och bedrövad över de kommentarer som haglar in på hans inlägg

- sånna där jäv.. ungar skulle ha stryk

-jag fick smaka björkriset som barn o  dom där ungarna skulle också behöva få känna på riset

- dom skulle ha stryk

Dessa ord är skrivna av vuxna män ,.....män som borde vara vuxna nog att inse att ingen människa blir friskare/bättre av att få stryk.

När jag i min enfald försöker föra en dialog om vuxenansvar och att våld mycket sällan leder till något positivt så blir jag antingen bemött av total tystnad, hån eller blir kallad rödstrumpa. Finns det fortfarande människor som tror på att SLÅ IN VETT är ett bra alternativ på ett barns uppfostran

Barn gör som vi gör, eller som dess omgivning kräver av dom är min fulla övertygelse och vilka bär ansvaret för det, är det vi vuxna eller barnet....

Mycket snabbt går också denna facebookdiskussion in på att det givetvis inte är av två svenska föräldrar avlade barn, även fast jag inte på något sätt på bilderna kan tyda dessas etnisitet men det kan tydligen fler andra göra utan problem.

Hur många svenskar finns det som fortfarande inte krypit ur sin förbannade jordhåla?

Bedrövad inser jag att många av mina landsmän tydligen är uppväxta i tragiska miljöer där våld och otrygghet har skapat deras sätt att se på världen runt omkring dom. Tydligen fick inte pisket och agan rätt effekt , då dom förespråkar dessa metoder som ett bra behandlingssätt på människor i deras omgivning. Dom växte inte upp till agerande, ansvarstagande och emotionella människor utan till att i sin bedrövliga enfald tro på att våld, hot och aga ska göra en människa till det bästa en människa kan vara.

Att vara vuxen innebär en hel del ansvar, att vara vuxen innebär att hjälpa och stötta de människor som behöver bli stöttade, att vara vuxen innebär att tänka längre än att håna och hota, att vara vuxen innebär att du ska vara en hamn för den som behöver segla in i klokskap och trygghet.

Har du någonsin sett ett nyfött barn och tänkt.......den där lilla skithögen kommer bli en ligist som tonåring?

Att vara en god människa är inte skitsvårt och alla har vi någon gång hört den där tesen

BEHANDLA ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD.....och för guds skull ge dig inte på ett barn för du har banne mig ett ansvar över detta barn på ett eller annat sätt.................. Barn föds antingen i rosa tyll, en grå sörja eller får genomlida ett rent helvete utan att själva kunna påverka vilka som blev dess förebilder/föräldrarEtt vackert yttre....

2018-09-09 10:23
Från marikaschon

Läste några intressanta ord av Emma Wiklund (fotomodell) som tydligen ska till att fylla 50 år inom kort. Hon tillfrågades om hur det känns att bli äldre och svarade med att hon inte har någon åldersnoja då skönhet kommer ifrån personligheten och inte från de yttre behagen.....

Min reflektion gick genast till att jämföra det med hästens yttre och inre kvaliteer

Jag har under min tid som ridlärare mött alla de sorter av hästar -fula, fina, snälla, svåra, lättsamma, otrygga, trygga, ambitiösa, lata, bestämmande, mesiga, hariga, modiga, lättfödda, svårfödda blyga, tuffa, pålitliga, opålitliga och alldeles underbara hästar.

Ingen häst jag mött har någonsin haft framgång bara genom att vara snygg

Jag har däremot fått äran att umgås med hästar utan genetiskt framgång av skönhet, men som haft ett alldeles formidabelt sätt att möta människor på . Visst är det så att vi alla egentligen glömmer bort hur denna häst ser ut, när man möts med idel vänlighet och godhet.

Grodan förvandlas liksom till en prins!

-Snyggaste hästen i stallet får under en kort tid sina blickar på sig och står i strålkastarljuset men när denna visar sig vara både lat, opålitlig, svårfödd och harig så tappar den snart i attraktionskraft

-Den snälla, blyga och pålitliga hästen kommer man inte riktigt att se förrän man verkligen måste bekanta sig med den, men då faller också dess personlighet till ens hjärta med ett hårt slag och denna häst blir också en riktig hjärtevän.

Vem kan motstå en varelse som vill vara snäll och som tänker på andra och inte bara sitt ego?!

Alla hästar och människor är vackra när betraktaren fått se dess personlighet, medans de vi ofta pratar om "som vackra", snabbt fallerar när vi ser de negativa sidorna.

Tonårstiden kan nog vara tuff där ytan i många fall tycks vara viktig men tack och lov så växer de allra flesta upp och kommer då att uppskatta det som är viktigt PERSONLIGHET

Nu åker jag till vallokalen och röstar för ett samhälle vi alla oavsett rikedom, hudfärg och rädslor enligt mig kommer att gynna dig
Bygga för framtiden......

2018-09-05 19:40
Från marikaschon

Tävlingssäsongen går mot sitt slut för mig och jag har tänkt göra två starter till innan vintern. Målet med att under denna säsong rida MSV C är uppnått, och med tanke på mitt svala intresse för tävling så får jag väl känna mig nöjd. Förhoppningsvis så klarar jag ytterligare ett kval på någon av de starter jag har kvar och kan då sätta nya mål för nästa säsong. Jag tillhör inte den kategori ryttare som tror att jag per automatik är klar för MSV B klasser bara för att ha lyckats klara kvalgränsen, det känns som om vi har en bra bit kvar innan samlingen och förfiningen sitter för start i nästa svårighetsgrad samt att det också är en fördel om hästen också kan byta (vi har nosat lite redan på bytena) Mitt mål med Prinsessan är att få rida piff och puff även om det så bara...... är på träning vi klarar det.

 Följer gärna med och tittar vad bekanta och för mig kända hästar som bytt ägare har haft för sig på tävlingsbanorna under säsongen och både gläds och blir fundersam ibland på varför många envisas med att rida i fel klass. Nu tror jag ju egentligen inte att hästarna tar någon större skada över att gå en för svår klass i dressyr mer än att domarsiffrorna blir låga men blir mer bekymrad över att se hoppresultaten.

Förtvivlad blir jag, när jag inser att det finns dom som köpte ny häst i juni och redan har lyckats göra närmare 20 hoppstarter. Det är ju inte direkt ovanligt att hästar som byter ägare också många gånger blir halta vid ryttarbyte och min fundering blir då  -Var finns ödmjukheten att växa ihop med sin häst och att låta den aclimatisera sig med allt de nya. (ridstil, miljö, underlag, foderbyten etc) Det finns så många otroligt fina hästar som bara gör "allt för sin människa", men som har en människa totalt utan självdistans och förmåga att skilja på bra ridning och en häst som är välutbildad, generös och gudasnäll

Ibland måste man tävla just för att träna på tävling, men att dessutom avancera fort i klasserna och också vara en rosettjägare på den nya hästen känns iallafall för mig som väldigt dålig hästkänsla. Tyvärr så kommer nog dessa "änglar" till hästar bli riktiga ängelhästar inom kort eller tillbringa vintern med kortison i alla leder och en besviken ryttare som "tror sig" köpt en trasig häst.

Till alla er som tränar ödmjukt, och gör allt för att eran häst ska trivas och bli en långvarig tävlingskompis önskar jag all lycka o framgång. Till er andra utan omdöme, känner jag bara stor sorg över den fina häst du har bestämt dig för att rida sönder i jakten på rosetter.

Vad är egentligen en ideell förening.....

2018-09-02 19:03
Från marikaschon

Synonymer till ideell är OSJÄLVISK, SJÄLVUPPOFFRANDE, OEGENNYTTIG och IDEALISTISK motsatsatserna är SJÄLVISK, SJÄLVUPPTAGEN, EGOISTISK och REALIST.

Att lösa ett medlemsskap i en förening innebär alltså att man ska jobba med synonymerna till ideell.

Min sanning säger att det finns tre olika sorters medlemmar och dessa är:

1.JAG SKITER I VILKET MEDLEMMEN

-som bara hänger med så länge den får utöva sin grej på ett hyfsat sätt. Denna ställer inga krav och aktar sig också för att bli indragen i ett ideellt arbete.

2. KLUBBEN JOBBAR FELAKTIGT MEDLEMMEN

-har många synpunkter och snackar vitt och brett om hur man borde göra istället. Ideerna är outtömliga och dessa handlar oftast om att denna person skulle få en egen vinning om ideerna blev verklighet. Tyvärr så har denna person aldrig tid att aktivt och konstruktivt jobba med ett förbättringsarbete. Denna person anser att genom att vräka ur sig de fina ideerna har också denna gjort sin ideella insats och tycker sen att de andra är lata som inte förverkligar dennas förslag

3. KAN JAG GÖRA NÅGOT FÖR KLUBBEN MEDLEMMEN

-den här personen har förstått vad orden osjälvisk, självuppoffrande, oegennyttig och idealstisk betyder. Kan jag städa, sälja lotter, spika, kratta, sitta i styrelsen eller ställa upp som tränare. Det är inte ovanligt att denna person inte på något sätt nyttjar klubbens resurser, utan finns bara där som en utmärkt medlem och gör detta för att det är roligt att hjälpa andra.

Tyvärr är det allt för många som anser sig stå över "markjobbet" då detta inte är intressant. Den självupptagna gör på sin höjd ett ideellt arbete som direkt kommer att gynna den själv och dess ego och har alltså totalt missförstått det där med ideell.

Jag har många gånger funderat på att man i en ideellförening skulle kunna skilja på medlemmar och kunder. Den som enbart betalar sina klubbavgifter och inte deltar i arbetet är för mig en kund, och varför ska alla dessa få glida fram och enbart få service av andra. Jag är tämligen säker på att det finns många krafter ute på föreningar som ställer sig samma fråga. Att jobba för andra än sig själv, ger faktiskt en härlig känsla själen.

Något jag är mycket stolt över i min klubb, är de medlemmar som också har haft tid och ork att engagera sin samhällsnyttigt. Vi har anordnat en välgörenhetsdag och skänkt pengarna till LIONS fond för barn som idrottar och vi har arrangerat Run of Hope till förmån för barncancerfonden. Förhoppningsvis kör vi ett nytt event till våren för medmänniskor som behöver vårt stöd.

Med förhoppning om att fler inser nyttan och nöjet med att jobba med annat än sitt eget ego hoppas jag att den gamla idrottsrörelsen ska få fortsätta leva i många år.

Ordspråket "stenen kommer inte längre än du kastar den" innebär att man vinner inte mer än man anstränger sig.

Kan det vara rätt......

2017-11-03 10:30
Från marikaschon

Är så nöjd och glad över min fina prinsessa som med bra tränarhjälp nu börjar få lite styrka i kroppen. Vägen är lång innan hon sitter på sina bakben korrekt och verkligen kommer att kunna lyfta upp sin front men jag väntar gärna på denna muskelstyrka utan att försöka skynda på processen. Känslan av att jag så småningom kommer få se frambenen virvla över öronen finns iallafall där

Något som får mig att må lite dåligt är återigen alla filmer jag ser på två och treåringar som ser ut att vara ridna i minst två år. Kan ridning i ridhus med kraftig böj på nacken på sin tvååring, verkligen vara främjande för den unga hästen?

I min värld så kan man sadeltämja och sitta in sin tvååring så att denna är förtrogen med sadel och en ryttare åkandes på ryggen. Varför är det så jäkla bråttom med att knöla ihop halsen?

Är dessa hästar saluhästar som ska kunna imponera på den okunniga köparen eller är det bara vanligt dålig hästvett och kunskap?

Själv skulle jag hellre köpa en unghäst där säljaren kan visa upp en individ som är förtrogen med att vistas i skog och mark utan minsta knorr på nacken.

Jag har ridit in många unga hästar och ett fåtal av dessa har varit naturligt på tygeln från början. De allra flesta vinglar fram och vill använda sin hals att balansera sin ostyriga kropp med. Vad är faran med att låta dom göra det. Hur får man en unghäst att snabbt böja på nacken undrar jag, men samtidigt så vet jag nog också svaret

-Sätt på en gramantygel och halva utbildningen är avklarad

Hur många hästar ser man inte idag där halsen är betydligt kortare än vad aktivitet bakom sadeln är. Hästen ska ridas bakifrån och fram även om det då tar lite tid att få halsen i böj. Tyvärr kan vi aldrig se kontentan om denna forcerade utbildning ger skador som gör att många fina hästar aldrig når till tävlingsbanorna. En viss hint kan man väl ändå få av alla dessa urfina hästar som visas upp på unghästchampionat som sen aldrig senare syns till, vad hände med dom?

Det tråkiga med detta är att det är den okunniga som imponeras av dessa "stjärnryttare" som utbildar sina hästar i raketfart. Att utbilda en häst till att bli en hållbar individ tar tid och är inget qvickfix, ingen ska bli imponerad av tvååringar på tygeln!

Med dessa synpunkter tillfaller jag nu till de omodernas sida och sitter upp på min tvååring och vinglar ut i skogen på en kort promenad..........................

Jag fick ett brev...

2017-10-18 10:53
Från marikaschon

Häromdagen fick jag ett brev från en elev som jag undervisade för länge sedan.

Hon berättade att det var jag som gav henne inspiration och tro på att hon kunde bli en bra ryttare och ville nu många år senare tacka för mitt engagemang för henne som liten flicka. Idag är hon tränare och GP ryttare i Los Angeles!

Givetvis blir man jätteglad över att få ett sånt beröm men något annat som slår mig är hur lätt det är att hjälpa men också att stjälpa.

Att arbeta som ridlärare på en ridskola kanske inte gör att man står med som tränare till ryttarna som står överst på prispallen, eller så ofta ser sina elever sväva fram i passage och piaff, men att ha lagt en grund som gör att dessa ryttare så småningom hamnar där värmer mitt hjärta❤

Varje nytt barn på ridskolan kan vara en ryttarstjärna..................

Olika bekymmer....

2017-10-16 09:52
Från marikaschon

Även i hästvärlden tycks pojkhästar vara galet intresserade av lastbilar!

Vi fick oss ett gott skratt igår när lastbilen stod på stallplan och lösdriftshästarna skulle släppas in. Istället för att gå in i stallet så travade tvååriga Biondello in i lastbilen. När dom skulle ut igen så kunde han inte låta bli att ännu en gång gå in i lastbilen som enligt honom är sjukt kul att vara i.

Man har olika bekymmer men i mitt fall är det iallafall inte ett bekymmer det där med lastning, det är så enkelt så jag behöver inte ens vara med själv

Måste den svenska ridskolan skärpa sig...

2017-10-14 11:40
Från marikaschon

Med anledning av Jens Fredrikssons uttalanden om den svenska ridskolan känner jag att det finns ett och annat att diskutera.

Vad det verkligen bättre standard på ridskolorna förr?

Jag var med förr och i min mening så var det inte bättre hästmaterial då, men jag vill hävda att vi hade många mycket duktiga hästmänniskor som lärde oss att rida.

Jag håller med till fullo att ridskolor ska ha bra hästar och har tidigare skrivit om just detta. "Avarter" av häst ska INTE gå på ridskola men tyvärr så befinner sig väldigt många ridskolor i den ekonomiska situation att det bara är sådana man har råd att köpa in.

Själv anser jag att den bästa ridskolehästen skapas av en kompetent personal. Kompetent personal kan lära sina elever att rida och med många duktiga elever skapas det plötsligt väldigt trevliga ridskolehästar. Att tro att våra ridlärare ska hinna sitta och rida till ridskolhästar på dagarna låter som en dröm men återigen så finns ju verkligheten där också, och i den finns sällan tid till sånt.

Jag ska erkänna att jag inte har full koll på hur utbildningen av nya ridlärare går till men har ändå en känsla av att det är den egna ryttarutvecklingen som ligger i fokus. En bra ridlärare behöver finnas ute i verkligheten på en ridskola under sin utbildningstid för att träna just på att vara ridlärare och inte enbart ryttare. Hur många timmar ägnar sig våra studenter till att lära barn rida?

Det spelar ingen roll hur duktig man är att rida om man inte har förmågan att lära ut ridning för barn, ungdomar och vuxna på alla nivåer eller förstår sig på att driva ett ridskoleföretag. Att driva detta ideella företag på ett vinstgivande sätt är ett måste för att allt det andra ska fungera. Hur många timmar av utbildningen ägnas det åt ekonomi i en ideell förening?

Om det nu är så att dagens ridskola inte håller måttet är det då den ideella styrelsen som inte är kompetent nog eller är det våra yrkesarbetande, utbildade ridlärare som har fel kunskap?

Något som förbundet bör tänka till på är hur ni först kan utbilda ridlärare och sen under några helger ge en stor mängd glada amatörer en tränarlicens som av gemenmang har större status än den långa utbildning ni ger våra ridlärare. Förutom att ha klarat sin ridlärarutbildning så borde B tränarlicensen följa med per automatik.

Tummen upp till alla kollegor som kämpar på ute på sina ridskolor och jag tror att många av er håller med om detta yrke inte är någon dans på rosor men otroligt roligt nästan jämtAtt skicka hjärtan i cyberrymden....

2017-10-06 10:24
Från marikaschon

Min mess är fylld av uppmaningar att skicka ett hjärta för att hjälpa cancersjuka och jag totaldissar faktiskt det. Lika lite som jag tror på reikihealing så tror jag att ett skickat hjärta hjälper en sjuk människa.

Jag tycker faktiskt att detta tilltag är lika löjligt som att ständigt skriva på facebook att "jag älskar mina barn" det är väl klart som f.... att man gör det, eller?

En normalt funtat människa älskar sina barn och en normalt funtat människa har också empati för svårt sjuka medmänniskor. Till sina barn kan man ju direkt säga att JAG ÄLSKAR DIG unge, istället för att meddela detta till omvärlden och för den sjuka så finns man med som medmänniska.

För mig så blir dessa handlingar att meddela yttervärlden om vilken kärlek man känner bara en egen liten egotripp i "titta vilken fin person jag är"

Jag hoppas att alla som skickar dessa hjärtan samtidigt också ger ett bidrag till något som på sikt verkligen kan hjälpa den sjuka och kärlek det tycker jag att vi ger direkt till våra medmänniskor eller så kan man ju ge sitt stöd i forskning som förmodligen kommer denna person till mer nytta än ett skickat hjärta.

Tack och hej från surtanten, som i helgen finns på Falu Ridklubb där klubben arrangerar Run of Hope. Ett event där alla pengar går till barncancerfonden och där klubben vill visa sin kärlek och medkänsla för våra medmänniskor

Nu är det en vana...

2017-09-26 11:21
Från marikaschon

Tredje ridturen är avklarad på min lilla häst Biondello och han är så duktig. Att kalla honom liten är kanske fel då att stå på en pall är enda sättet för en "tant" att ta sig upp på hans rygg. Kanske skulle jag skaffa mig en Islänning och på det sättet kunna lura mig själv angående smidigheten i kroppen, för på en sån tror jag faktiskt jag klarar en uppsittning i stigbygeln utan att höftleden går av

Nästa steg med Bille är nu alltså att rida ut i skogen och det ska förhoppningsvis inte vara några problem. I skogen brukar det ju inte hända så mycket mer än att man kan träffa på älgar, råddjur, björn och varg men han är ju en van lösdriftshäst och har förmodligen sett alla skogens djur fler än en gång

Återigen önskar jag att min ålder skulle vara 25 då det här med unghästar är så roligt. Man blir så himla glad över alla framsteg, och framsteg blir det ju liksom varje dag. Med unghästar är ju tyvärr risken betydligt större att man också trillar av, och just det vill inte min kropp numera.

Säkrar dock upp ridturerna med hoppsadel