RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-08 11:35:46

Feliciatilander blogg

Feliciatilander blogg på Nouw

Dag 103

2018-12-31 21:36
Från Feliciatilander

Denna långhelg var Michaela och hälsade på. Michaela är en före detta klasskompis som efter att ha lämnat mig och Political Science II hemma i kalla Sverige för en långresa till Australien, Bali och andra härligt varma länder nu får titulera sig som en av mina bästa vänner utanför skolan. Lite roligt är att vi gick på Engelska Skolan samtidigt men i parallellklasser så vi pratade aldrig med varandra då, men kände direkt igen henne första dagen på SU och så har vi hängt ihop och pluggat tillsammans sedan dess. Tillbaka till långhelgen; Michaela landade som sagt på kvällen på onsdagen samtidigt som jag satt och skrev tentan i Financial Markets men väldigt tajmat kom vi nästan samtidigt tillbaka/fram till lägenheten. Denna kväll var båda ganska trötta efter flygresa och tenta så vi gick bara ner till en utav de små restaurangerna som finns precis nedanför lägenheten, som jag har gått förbi en massa gånger men aldrig ätit på förut, vilket var väldigt mysigt och såå roligt att hon äntligen är här! Kommer ihåg att när familjen lämnade sa mamma att "Om en månad kommer Michaela" vilket då kändes långt men nu tänker jag mest var tog tiden vägen? Är det detta alla vuxna menar med att tiden bara går fortare ju äldre man blir?


Dag 103 - torsdag 29 november - började med en förmiddag i skolan med finans och digital marketing där Michaela fick följa med på lektionerna och se hur skolan ser ut. Rent participation-betygs-mässigt skulle jag kunnat skippa lektionerna men nu är det så nära sluttentorna så vill inte missa någon lektion, speciellt inte finansen, så då fick hon följa med istället. Efter skolan gick vi snabbt tillbaka till lägenheten där jag lämnade datorn och andra skolsaker innan vi gick till ett utav mina favoritcaféer och åt lite lunch, fast mer i form av en andra frukost då vi tog varsin Acaíbowl och delade på en avokadotoast, men frukost är ju dagens godaste måltid så man säger inte nej till att äta det en gång till om dagen! Efter det så blev det en stadsvandring när vi gick från caféet som ligger väldigt nära skolan längs Serrano-gatan ner mot Retiro, sen mot Gran Via och Sol innan vi gick till Palacio Real de Madrid där jag faktiskt inte varit förut innan vi tog vägen via Templo de Debod och Parque del Oeste tillbaka till lägenheten.

Palacio Real var verkligen så fint och både jag och Michaela höll med om att där skulle det nog inte vara helt fel att bo. Dels för att det var gigantiskt och för utsikten, det är inte på många ställen i Madrid man har det! På framsidan utav slottet fanns det en jättestor plaza men den var bakom gallerstaket så vi fick nöja oss med att titta in och fota från utsidan.

Efter vår lilla, eller ganska långa, promenad var vi båda helt slut i benen och fötterna så vi chillade lite i lägenheten med lite frukt och fika framför diverse YouTube-klipp och lite plugg för mig. När kvällen närmade sig gjorde vi oss iordning och gick iväg till Amazonico för en drink innan middagen. Amazonico är en bar och restaurang vi åt lunch på när familjen var nere och det är en sån restaurang man kommer sakna. Tycker den är både cool och väldigt mysig med en massa gröna växter i taket, öppet kök och inredning i sammet. Vi stannade dock inte där och åt middag utan gick till en annan restaurang inte långt därifrån som heter Honest Greens där de har en massa olika sallader och andra nyttigheter som fick avsluta en riktigt härlig dag!

Våra drinkar från Amazonico. Min, längst fram, var en champagnedrink och Michaelas var någon mer fruktigare men båda väldigt goda!

Dag 89-102

2018-12-15 12:53
Från Feliciatilander

Nu var det länge sen jag uppdaterade här men jag har helt enkelt inte hunnit, eller jag har inte prioriterat det. Det tar ändå lite time & effort att skriva inlägg så har inte orkat ta mig tid att göra det nu när jag haft så mycket i skolan med alla sluttentor och grupparbeten. Men ska försöka, med hjälp av ledtrådar från bilder och kalendern, att uppdatera vad som hänt sedan sist! Dels för er skull, men också för min egen då jag tror det kan vara kul att ha hela upplevelsen nedskriven att kunna gå tillbaka till! Så vi börjar där vi slutade sist...


Dag 89 - lördag 24 november - hittar jag inget i kalendern och den enda bilen jag tagit är på lite julpynt, i form av en upplyst panel som ska likna paket, som hänger längs hela Serrano-gatan. Jag kommer dock ihåg exakt varför jag tog den och vart jag var påväg både till och ifrån den dagen. Bilden tog jag för att jag skulle visa familjen hur de såg ut eftersom de inte hade börjat tända dem när de var här, och det var faktiskt första gången jag såg dem också. Väldigt fint men tycker Stockholms julpynt är mysigare och mer juligt med granris, julkulor och röda band istället för typ neonfärger. När jag tog bilden var jag påväg tillbaka till lägenheten efter att ha plugg-fikat med Zarah på Le Pain Quotidien vilket är en kedja med mysiga små caféer men med ett lite udda tema. Inredningen är som tagen från en fjällstuga och i bakgrunden spelas en blandning av klassisk musik och jazz men trevligt ändå! På pluggfronten var det Financial Markets på schemat och på fikafronten blev det en avokadomacka och en liten chiagröt med granola vilka båda va såå goda!


Dag 90 - söndag 25 november - hade jag bokat en biljett till Madrid Horse Week! Under veckan hade jag sett att de gjort reklam för den och tyckte det verkade kul att se då de skulle ha världscup-omgångar i både dressyr och hoppning vilket inte är ofta man ser live. Jag bokade dock bara biljett till förmiddagens hoppning då jag inte kände igen någon från dressyren och tänkte att det kanske inte är så kul att vara där hela dagen helt själv, vilket jag hade rätt i. Såklart var det kul att se men hela arrangemanget kanske jag hade lite högre förväntningar på. Man är ju van vid SIHS och GHS vilka båda är höjdpunkter man längtar till men detta var mycket mindre kan man säga... Som sagt så brukar jag inte se världscupen så ofta så vet inte om det brukar vara såhär men det kändes som att själva var tävlingsbanan väldigt liten i proportion till banan och hindren som stod på den. Jag upplevde det som att många ryttare fick svårt att hitta ett bra flyt och det var många bakbommar som flög för att hästarna inte nådde över eller hann få tillräckligt med power i galoppen efter någon snäv sväng. Sen så var det såklart vissa som hoppade igenom banan lekande lätt, speciellt ju längre ner i startlistan man kom men jag var väldigt fundersam där i mitten om det verkligen gick att rida banan bra. I hoppningen var tre svenskar med, Irma Karlsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricsson, vilka alla var vidare till omhoppning vilket var så kul såklart och lite extra kul at Irma blev bästa svensk efter att både Peder och Henrik fått varsina fel efter lite missförstånd såg det ut som, men Girlpower på den! Själva showen låg i vad som såg ut som en mässlokal med högt i tak, olika hallar och golv med filt på som jag tycker det brukar vara i sådana lokaler. I första hallen man kom in i fanns det man skulle kalla mässområdet, men det var här heller ingenting i jämförelse med SIHS och GHS. Det mesta kändes som typiskt spanska saker med mycket läder, snirkliga mönster och fransar, men det fanns en monter som hade de märkena vi är vana vid, typ Samshield, Kingsland och Equiline med flera där en vinröd långärmad ridtröja med lie bling från Kingsland fick följa med hem. De hade mycket fina saker men jag har en begränsad packning att tänka på, och en redan full garderob...


Dag 100 - måndag 26 november - och lite synd att jag märker att det var dag 100 nu och inte då för det skulle man väl nästan ha firat! Måndagar brukar inte vara speciellt händelserika och antar att denna var liknande med lektioner hela dagen.


Dag 101 - tisdag 27 november - hittar jag bland bilderna på mobilen foton tagna på en soluppgång i Retiro och påminns om att jag den morgonen tog en löptur innan frukost och innan jag började med tentaplugget inför morgondagens sluttenta i Financial Markets. Kommer även ihåg att jag var gandka trött, det var kallt ute och jag var egentligen väldigt otaggad på att gå ut och springa, men gjorde det ändå. Jag brukar alltid dagen innan, precis innan jag ska somna planera vad jag ska göra dagens efter, typ vad jag ska ha på mig, vad jag ska äta till frukost, vad jag ska göra för övningar på gymmet eller om jag ska ut och springa, och har jag då bestämt att jag ska ut och springa så blir det så. Sen att det ibland blir att man går mer än man springer gör inte så mycket för då har man ändå gjort något, samt att man alltid känner så nöjd när man kommer hem igen. Det är även ett bra sätt att vakna till på, speciellt då innan man ska plugga hela dagen. Resten av dagen vet jag inte riktigt vad jag gjorde, förutom att än en gång känna mig såå glad att jag inte valde finans som specielisering! Tänkte innan jag åkte hit att jag under denna termin nog kommer lära mig mer om vilka ämnen jag gillar mer, speciellt eftersom jag valt kurser inom olika områden och något jag verkligen lärt mig är att finans inte är så roligt... Tyckte det var intressant i början men nu känner jag mig så over it! Ångrar inte att jag valde kurserna, för det är väl ändå bra saker att kunna lite om men är inte så sugen på att fortsätta inom det ämnet eftersom jag verkligen inte ser mig själv jobba inom det området.

Kall men härlig soluppgång över Retiroparken


Dag 102 - onsdag 28 november - hade ägaren av lägenheten frågat om jag kunde hålla lite visningar av lägenheten och hade då bokat in tre stycken på samma dag. Dagen började därför med att jag ordentligt städade hela lägenheten och gjorde den tip-top inför visningarna, vilket gick ganska fort eftersom den inte är jättestor. Vid 10 kom första spekulanten vilket var en engelskman som jag tror var chef till tjejej som var och kollade på lägenheten för ett par veckor sedan och som filmade hela och som nu i så fall kom själv och kollade på den. Han verkade i alla fall väldigt intresserad och ställde, likt förra tjejen, en massa frågor om lägenheten, området och Madrid genrellt. Vid 13 var nästa visning, och nog den snabbaste visningen i världshistorien då den säkert gick på mindre än 1 minut! Det var ett par som inte alls verkade lika intresserade då jag tror de tyckte lägenheten var ganska liten, vilket jag förstår om man ska bo två vuxna i den. När de som kommer och kollar på lägenheten ringer på porttelefonen så brukar jag öppna lägenhetsdörren så de hittar och känner sig lite välkomna. De flesta stannar då upp lite i dörren och hälsar innan de går in, men inte detta par då denna visning mer kändes som ett punkt i kalendern de mest ville pricka av så fort som möjligt och behövde nästan stanna upp och fråga mig själv vad som hände när jag stängt dörren efter dem. Redan i trapphuset sa de Hola! och fortsatte, han först och sen hon, med stora bestämda steg rakt in i lägenheten varpå hon tyst säger något i stil med "que pequeña" (vad liten) medan de tog cirka tre steg in till sovrummet där de på vägen redan bestämt att nej detta är inget för oss, slängde en blick mot köket innan de lika snabbt och bestämt sa Gracias! och vände ut ur lägenheten igen. Ja der gick ju snabbt och smidigt tänkte jag och fortsatte plugga inför kvällens tenta. Vid 16 var dagens sista visning men innan dess hann jag med ett litet hemma-träningspass med hjälp av ett gäng tränings-gummiband jag har, vilket är så mycket jobbigare än vad man tror, samt äta lunch. Den sista gästen var en tjej som visade lägenheten via face-time för någon annan. Svårt att förutsäga om hon verkade intresserad eller inte men jag visade i alla fall runt i alla rum och förvaringsytor m.m. Vid 18 hade jag terminens andra sluttenta, denna i Financial Markets (som ni säkert förstått) vilket betyder 2 down, 4 to go! Det kändes helt okej, lite saker jag inte hade full koll på men kändes ändå bra! Dagen var dock inte slut än då jag hade det bästa kvar till sist! Idag landade nämligen Michaela här i Madrid för att spendera en långhelg här med mig! Såå roligt men berättar om hela våran helg i ett eget inlägg!

Dag 85-88

2018-11-26 21:53
Från Feliciatilander

Dag 85 - tisdag 20 november - hade jag ett möte hos Madrid City Hall för att kunna ansöka om ett NIE nummer vilket är typ som ett spanskt id-nummer. Egentligen skulle jag väl ha gjort detta så fort jag kom ner för att ha lite mer tid för hela processen men bättre sent än aldrig och får nu försöka snabba på det så gott det går. Detta är första mötet i processen där man som jag förstått det bli godkänt på nåt sätt för att sen ha ett nytt möte nån annan stans där man får själva numret. Inför detta hade jag tagit kontakt med skolan så de kunde guida mig hur jag skulle göra och vilka papper jag behövde förbereda. Det finns ett tjugotal olika City Halls i Madrid men då de närmast mig inte hade tider förrän i början på december så fick jag boka tid hos en på andra sidan Madrid. Väl där så fick man en nummerlapp och sedan vänta på sin tur. Tror jag fick vänta i närmare 30 minuter för att sedan få svaret att mitt kontrakt inte godkändes då det bara var för kort-tid och att jag isf behöver ägarens tillstånd för att använda den adressen. De hjälpte mig i alla fall boka en ny tid men inte förrän 11 december och då skolan redan bokat in mig för mitt andra möte den 10 december så kommer jag behöva boka om den, men tänker att jag fixar alla papper innan.

Från City Hall:en tog jag och promenerade de närmare 7 km tillbaka till lägenheten och hann precis äta lunch och städa iordning lite innan det ringde på dörrklockan. Ägaren till lägenheten hade frågat om jag kunde visa lägenheten för nya intressenter och hade då bokat in två olika personer som skulle komma och kolla. Den första besökaren var en ung tjej, bra på engelska, som jag tror kollade på den för någon annan då hon filmade hela lägenheten. Hon ställde även en massa frågor både om och vad jag tyckte om lägenheten och området. Hon kändes seriös helt enkelt till skillnad från den andra besökaren, också en ung tjej, men som knappt hann innanför dörren innan hon kände sig klar med besöket.

Senare på kvällen hade jag yoga vilket var skönt! Denna gången kändes det som det gick ännu fortare än förra och då blir det mer att man ska komma in i ett flow istället för att ta en position för sig. Tror det bara är typ 3 gånger kvar på yogan nu och det känns verkligen som man fått med sig en massa övningar man skulle kunna göra själv hemma sedan så ska försöka ta tid för yoga någon gång ibland!

Dag 86 - onsdag 21 november - började med ett onlinemöte med Nordea där man pratar via videosamtal. Vet inte om det var en slump eller om de hade noterat att mötet var rörande en hästlastbil men hon som jag pratade med hade också hållit på med hästar när hon var yngre. Sen så hade hon också varit i Madrid flera gånger och tyckte som staden jättemycket så det var ett roligt sammanträffande.

Efter mötet gick jag till gymmet innan dagens tre lektioner började vid 13:00. Jag hade bara tre one-session lektioner, dvs de var bara 80 min var men de med mellanliggande pauser och sånt så slutade jag inte sista lektionen förrän 19:20. Denna onsdag blev det ingen dans utan direkt hem istället och plocka nån ihop middag från mitt aningen tomma kylskåp. Jag hade inte hunnit, eller tagit mig tid, att gå och handla så mina ”basvaror” (typ: sallad) var slut. Jag hade dock kokat upp en del kikärtor och svarta bönor så fick bli bönbollar av dem tillsammans med lite tomat, paprika, selleri och fetaost samt några få strips av den sötpotatis jag hade kvar. Jag har gjort bönbollar ganska många gånger nu och måste säga att de blir såå goda! Kör inte riktigt på recept utan slänger i ungefärliga mängder av kryddor och annat tills det ser bra ut. Knepet tror jag är att ha i mer kryddor än vad man tror, samt att ha i både citron och soja!

Dag 87 - torsdag 22 november - hade jag bara två lektioner på förmiddagen, finans och digital marketing, så slutade strax efter 14. Till Macroekonomin har vi ett grupparbete där vi ska presentera Keynesianism så spenderade lunchen och tidiga eftermiddagen till att fortsätta på den. När jag tröttnat på det så gav jag mig ut på en löptur följt av en sväng till Mercadona för att fylla på kylen lite. Nu är det ju dock endast en månad kvar så måste börja ta av det jag redan har, speciellt torrvaror som räcker lite längre så jag inte behöver packa ner ett skafferi i väskan hem också.

Dag 88 - fredag 23 november - eller Black Friday som det också var började med 80 minuters Business Law vilket var den enda lektionen jag hade idag. För ovanlighetens skull, men även för bekvämlighet, så gick jag till skolan i träningskläder för att slippa bära på så himla mycket saker. Jag hade ju ändå bara en lektion och skulle ändå gå till gymmet direkt efter. Tror jag var på gymmet i närmare två timmar men det är så skönt ibland att kunna träna utan att behöva tänka på tiden! Efter gymmet blev det lunch och lite plugg innan jag gav mig ut på stan för att kolla på hur Black Friday ser ut i Madrid samt för att leta efter ett par helt svarta träningsbyxor som man också kan ha till vardags också. Riktigt bra träningstights är ju typ det skönaste man kan ha på sig, samtidigt som om de inte har rätt passform kan vara minst lika obekväma. Var bland annat på Nike och provade ett par byxor och de uppfyllde de två saker jag verkligen inte gillar:
1. Smal kant runt midjan: det skär ju typ bara in i magen..
2. Fast/ej stretchig söm i midjan: detta förstår jag mig inte på varför man gör? Man vill ju att byxorna ska sitta tight i midjan men man ska ju fortfarande kunna dra på sig dem över låren och rumpan... jag fick upp byxorna, som var i samma storlek som jag har i alla andra Niketights, till hälften av låren innan jag kände att drar jag en centimeter till så kommer sömmen spricka.

Gick en sväng in på Adidas också men hittade inga perfekta där heller och blev trött av bara tanken på att gå in i någon utav de andra butikerna så som Zara eller H&M då det var packat med folk! Rulltrappan inne på Primark såg lika gärna ut att kunna leda till en tunnelbaneuppgång och tänkte att butiksdöden nog ändå kommer ta ett tag till. Lite Black Friday shopping blev det ändå, fast online, där jag på Aimn’s hemsida hittade de svarta tightsen! Det blev inte bara ett par utan två olika, ett par helt vanliga och ett par lite kortare med liten volangkant som såg väldigt fina ut. Har ett par tights från dem innan vilka är väldigt är sköna så hoppas att dessa också når upp till kraven!

Dag 83

2018-11-22 00:11
Från Feliciatilander

Dag 83 - söndag 18 november - var det dags att rida igen. Jag hade tidigare i veckan frågat om jag kan komma och få en till lektion på samma ställe som förra gången och fått svar att söndag kl. 12:00 blir bra. Nu hade jag även fått igång Zity-appen igen så tänkte ge mig på ett försök att prova den. För att ha god tid på mig att hitta både bil och vägen dit så lämnade jag lägenheten vid redan vid 10:45 och vågade denna gång inte reservera någon bil förrän jag visste att jag skulle hinna dit på 20 minuter. Ungefär vid skolan skulle det stå en bil med nästan fullt batteri vilken jag siktade in mig på, men man kan ju inte vänta för länge med att reservera bilen för då finns det ju risk att någon annan tar den. När jag var cirka 15 minuter bort så reserverade jag den och även fast jag då skulle ha fem minuter till godo så gick jag ändå så fort jag kunde. Med nästan 10 minuter kvar på reservationen var jag framme vid bilen och kunde utan problem låsa upp den, skönt! Så i en liten eldriven Renault Zoe gasade jag mig upp i bergen och mot stallet. Kom på mig själv att sitta med gasen i botten och ändå så rullade vi på raksträckorna fram i stadiga 93-95 km/h. I nedförsbackarna kunde vi komma upp i 100 men med plattan fortfarande i mattan så minskade den i hastighet i uppförsbackarna. Ibland så pep den till, tror det var när man gasade för mycket, och ibland så började nån walkie-talkie grej prata, men med en burkig otydlig spanska som var helt omöjlig att tyda. Fram kom jag iaf och trots den begränsade motorstyrkan så var det roligt att köra bil igen!

Jag fick rida samma häst som förra gången, Picasso, och denna gång fick jag borsta honom själv, till skillnad från förra veckan då de gjorde iordning honom åt mig men föredrar att fixa själv alla dagar. Att man kan bli så glad av att få borsta lite på en häst! Idag var han mycket lugnare och mer rund i formen redan från start och frustade massor när vi började skrittjobba. Vi var tre stycken som red på samma lektion och vi jobbade mycket övergångar och tempoväxlingar i alla gångarter. I mitten av lektionen fick vi också göra som lite kadriljövningar med allt ifrån att rida i bredd, synkroniserat vända över ridbanan och lägga volter. Det är verkligen inget man gör hemma så det var lite roligt faktiskt och märkte på Picasso att han blev lite lugnare och mer fokuserad av att göra lite annat än att bara följa spåret. Det härligaste på ridpasset är ändå galoppen! Visst att det kanske går lite fort ibland när Picasso tycker att det är jobbigt att samla sig men hans galopp är så luftig så det känns som man flyger fram! På lektionen var det en tjej som pratade väldigt bra engelsk, samma som jag fick åka tillbaka till Madrid med förra gången, så hon kunde översätta lite när det behövdes, även fast jag typ förstår eller kan lista ut vad det mesta betyder. Ibland blir det dock lite rörigt med alla språk när jag först hör något på spanska, som jag då i huvudet översätter till svenska, för att sen översätta det till engelska och koppla ihop det med det första spanska ordet, så kom på mig en gång att utav bara farten fråga henne något på svenska.

Resan tillbaka till Madrid rullade lika stadigt som resan dit med mig och lilla Zity Zoe i placerade i yttersta filen och helt fascinerad när det är jag som måste köra om någon som lyckas köra ännu långsammare. Mindre roligt blev det när jag kom fram till Madrid och ställdes inför uppgiften att hitta en parkeringsplats. Klockan var ca 13:50 när jag åkte in på min gata för att se om jag skulle ha tur och hitta en plats där vilket det såklart inte fanns. Tror jag redan här hade i bakhuvudet att jag borde åka mot skolan då det i området däromkring alltid brukar finnas plats men valde istället att fortsätta leta bland de små gatorna närmare lägenheten eftersom jag vid 15:00 skulle jag träffa Zarah och Jimena för en sen lunch och ville gärna hinna duscha och byta om innan. Insåg ganska fort mitt misstag då gatorna var smockfulla med både parkerade bilar och andra som också letade parkeringsplats och fann mig ganska snabbt mitt i ett mindre kaos av trängsel, köer och andra bilister som likt mig inte tycker sig ha tid med detta. Tror här att klockan redan hunnit bli 14:30 och mina förhoppningar om någon dusch var bara att glömma... När jag väl kom ut från vimlet av gator och åkte förbi lägenheten för andra gången gjorde jag det jag skulle ha gjort från början, åkt mot skolan där jag såklart hittade parkering direkt. Nu var väl klockan runt 14:45 vilket betyder att jag i nästan en timme åkte runt och letade parkering och vågade inte tänka på vad det skulle kosta.... blev dock positivt förvånad när jag såg att kvittot bara blev på €21 vilket jag inte alls tycker var så dyrt med tanke på att jag ändå hade den i nästan 4 timmar.

Ridkläder på andra ställen än stall har man ju haft många gånger och som tur var så var restaurangen vi möttes på ganska chill. Den hette nåt med 100 Montaditos och tror det är en kedja som serverar tapas i form av minimackor. Kanske ingen wow-upplevelse men det var kul att träffa tjejerna iaf!

Dag 78-80

2018-11-15 23:05
Från Feliciatilander

Dag 78 - tisdag 13 november - började med att jag innan frukost tog en morgonpromenad i Madridsolen. Jag har inga schemalagda lektioner på tisdagar förutom yoga på kvällen så kände att jag ville komma ut lite i den friska luften innan jag satte igång med dagens pluggande. Idag började jag med ett grupparbete som vi har till Business Law där vi delat upp det så jag har ansvar över en fråga som handlar om Investor Protection. Till frågan så skulle man kolla på fyra olika klipp där två var tagna ur filmer och två från en rättegång men där alla hade koppling till finanskrisen 2008. Min uppgift var att kolla på klippen och sedan applicera investor protection rules på dem men jag kände att jag ville ha hela bilden av krisen och skaffa mig en uppfattning om vad som hände innan jag började formulera ett svar. Detta resulterade i inte så många ord skrivna på uppgiften men desto mer scrollande på diverse hemsidor och bland ett flertal YouTube-klipp både från filmerna och andra videos gjorda för att förklara krisen. En frukost och några klipp senare slog jag två flugor i en smäll och satte på en dokumentär på TV:n och lät den rulla medan jag storstädade lägenheten. Dammsög, dammtorkade, torkade golven och gjorde mitt lilla utrymme skinande rent!

På eftermiddagen lämnade jag lägenheten för jakt på en pepparkvarn då den plastvarianten jag hade innan helt oprovocerat gick sönder under lunchen. Då svartpeppar nog är min favoritkrydda så tänkte jag att kunde köpa en ordentlig pepparkvarn för den kan jag ju ändå ta med mig hem. Tyvärr hittade jag ingen pepparkvarn som var snygg nog (väldigt viktigt!) så det fick bli en ny plastkvarn och får bara hoppas att den håller! Förutom den så gick jag förbi en inredningsbutik som såg för mysig ut för att bara gå förbi så blev en sväng i den också. Det var tre våningar med allt ifrån serviser till vardagsrum och sovrum uppdelade i olika teman från fluffigt rosa och lyxigt sammet till mer djungelmönster och stråkorgar. Skulle kunna ta med mig allt hem men fick nöja mig med en vit smyckestallrik med en enhörning på och gulddetaljer samt ett kuddfodral med crockomönster i silver och grå sammet.

Direkt från den lilla shoppingturen gick jag till yogan. Idag var vi bara tre tjejer som alla är på typ samma nivå och som varit på en del lektioner och man märkte att läraren börjar utmana oss mer och mer vilket är roligt! Idag gick det lite snabbare mellan de olika positionerna och så började vi med grunderna för hur man står på huvudet och det skulle va så coolt om jag kunde lära mig det, vilket jag tror handlar mycket om att hitta tekniken samt att våga!

Dag 79 - onsdag 14 november - började också med en morgonpromenad. Försöker få in det som en vana då det är ett skönt sätt att börja dagen på, speciellt eftersom det blir väldigt mycket stillasittandes i skolan och när man pluggar. Efter promenaden tog jag med mig dator och träningskläder till ett café som ligger ganska nära skolan, Religion Coffee, där jag åt frukost samtidigt som jag fortsatte på Business Law uppgiften och sökandet om finanskrisen. Efter ett par timmar där så gick jag till gymmet och körde ett väldigt bra pass med lite blandade övningar för ben, rumpa, mage och axlar. Avslutade med en övning som låter som den lättaste men som var den svåraste där jag från liggandes på rygg, med ena armen rakt upp mot taken hållandes i en typ 4kg hantel ska resa mig upp med handen rakt upp hela tiden och sen samma på vägen ner.

På kvällen hade jag dagens enda lektion, Financial Markets Unplugged, där vi gästades av en kille från ett asset management bolag som hette BlackRock och som pratade om vad asset management är och vad de gör vilket var intressant.

Efter lektionen hade jag, Zarah och Jimena, en spansk tjej i vår klass, tänkt gå ut och äta middag tillsammans men hon kände sig inte helt frisk så det blev bara jag och Zarah som gick ut. Vi satte oss på en, hör och häpna, uteservering (i november!!!) och tog varsitt glas vin, jag en burratasallad och hon kronärtskocka med med skinka, och pratade om allt från politik till religion och husdjur. Senare under kvällen sa Zarah att hon var danssugen och att hon kände några från IE som skulle till en restaurang/bar som inte låg långt ifrån där vi var och frågade om jag ville följa med. Det var ju ändå lillördag så varför inte tänkte jag och följde med. Stället hette Marieta och spelade spansk popmusik och var väldigt mysigt faktiskt då det inte var så stort, kan absolut tänka mig att gå dit och äta middag någon kväll! Tror vi kom dit runt 23 och jag tänkte med tanke på att klockan var ställd på 06:45 till kommande morgon att jag kan iaf stanna till 24 för att ändå få nån nattsömn. Jag som alltid har klocka på mig kollade såklart på den för att hålla koll på tiden, vilket dock visade sig vara helt fel då jag när klockan visade 00:15 tog upp mobilen som visade 00:53... Zarah har också finans på morgonen så vi kände båda att det var dags att gå hem och som hon sa så kan man ju se det som ett gott tecken på att man haft roligt iaf, samt att jag kanske måste byta batteri i min klocka.

Dag 80 - torsdag 15 november - började ju egentligen på Marieta, dansandes till spansk musik med tron om att klockan fortfarande var kvar på onsdagen och att jag nog ändå kan få 6 timmars sömn innan 06:45 alarmet ringer. Jokes on me säger jag bara men det var ändå kul att dansa lite, och föredrar denna musik mycket mer än techno! Tror inte jag släckte förrän runt 02, men 4,5 timmars sömn är ju alltid bättre än inget och konstigt nog så har jag faktiskt haft lättare att gå upp och känt mig piggare när alarmet ringer tidigt de dagar man kommit i säng sent. Min kropp kanske har lärt sig att tidiga mornar eller få timmar betyder tävling och att man måste tagga till eftersom det ofta är fallet de gånger de hänt tidigare. Att man sen känner sig lite långsammare på lektionen, när kroppen märkte att det inte alls var tävling, är en annan sak men brukar tänka att då kommer man sova gott den kommande natten! Efter den tidiga morgonen hade jag finans och sen Digital Marketing där vi fick besök av en kille från Google som jobbade med big data och hjälpte företag med hur de kan använda informationen för att optimera sin marknadsföring via Google. I slutet hade vi en lagtävling där vinnarlaget fick en lunch och rundvandring med honom på Google och mitt lag kom tvåa efter en jämn fight med vinnarlaget. Nästan att man hellre vill komma långt ifrån än att falla precis på mållinjen i en sån tävling. Efter den lektionen skulle vi ha haft Business Law men läraren kom aldrig så slutade lite tidigare. Strax innan 17 gav jag mig up på en löptur till Parque de Oeste och Templo de Debot vartifrån man kan se det gigantiska kungliga slottet och ett pampigt museum som ligger precis bredvid. Har läst att halva slottets salar är öppna för allmänheten så skulle va kul att gå dit nån dag och kolla om det är lika fint inne som utanpå! Solen höll också på att gå ner så efter en kortare regnskur i början av passet så blev de så härligt ljus vilket gjorde att löpningen blandades med små fotostop. Tycker Parque de Oeste är väldigt mysig att springa i och har man hörlurar på sig så kan man nästan tänka bort att man har rusningstrafik bara några meter bort och istället låtsas att man springer i lugn skog som man gör hemma. Cirka 10 km senare var jag i lägenheten igen och då trött i både kropp och huvud och redo för en lugn kväll framför The Big Short (finanskrisfokuset fortsätter).

Dag 74-Centro Equestre Atalaya

2018-11-11 17:34
Från Feliciatilander

Dag 74 - fredag 9 november - var dagen jag äntligen besökte ett stall och red här i Madrid! Ända sedan jag kom hit så har jag tänkt att jag ska boka en ridlektion och har kollat runt efter stall och rekommendationer men det har inte kommit längre än så, mest för att jag inte tagit tag i det. När familjen var här och hälsade på förra helgen så tog de med sig ett par ridbyxor och ett par ridskor så nu var det bara hästen som saknades! För nån månad sedan hade jag frågat om rekommendationer på stall i en Facebook grupp som skolan har och hade där fått några förslag, varav ett var Centro Equestre Atalaya. Utav de stall jag kollat på så låg detta faktiskt längst ifrån centrala Madrid men bilderna på deras hemsida utav utebanan med utsikt över berg och gröna fält såg för lockande ut för att inte prova. Sagt och gjort kontaktade jag dem på det sättet man gör här i Spanien, via WhatsApp och vi bokade in att jag skulle vara där vid 11:45 den kommande fredagen. Då detta låg cirka 35 minuter bilfärd utanför Madrid, och inga bussar gick dit, så laddade jag ner Zity-appen, vilket är en utav de tre olika bildelningsalternativen som finns här i Madrid och den som jag tyckte passade mina behov bäst. Dels för att de hade ett stand-by alternativ där man inte behövde betala hela minutkostnaden om man ville behålla bilen även fast man inte använde den, och dels för deras bilar är aningen större med fyra säten istället för typ car2go-bilarna vilka bara är som små kuber på hjul. Även fast de hade lite högre minutkostnad så åker jag hellre runt i lite mer bil än kub för säkerheten, speciellt med tanke på att jag beskrev den spanska trafiken som en rallybana när jag bilade ner till Spanien för ett par år sen.

Fredagsförmiddagen kom och jag gjorde mig iordning för ridning, kollade appen efter bilar med tillräckligt med batteri och hittade en som stod parkerad närmare skolan. Perfekt tänkte jag och såg inte bara fram emot att rida men faktiskt också att få köra bil! Enligt appen skulle det ta 25 minuter att gå till bilen och efter att ha tryckt på reservera för att ingen annan skulle ta den så började appen räkna ner från 20 minuter men brydde mig inte jättemycket om det eftersom jag tänkte att man kan väl säkert bara reservera om den när tidräkningen når noll. Det tog mig 22 minuter att gå till bilen och man kunde inte reservera om, istället så kraschade hela appen och vägrade helt fungera igen även fast jag tog bort och laddade ner den på nytt flera gången, samt startade om hela mobilen. I brist på andra alternativ så fick det bli en Uber till stallet, vilket gick bra ena vägen men tänkte ändå att det skulle bli intressant om det gick lika bra att beställa en ny när jag skulle tillbaka. Frågade Uberchauffören när vi kommit fram om de körde ut hit och fick till svar att han inte visste, kollade dock på appen som visade att det fanns två till i samma område så tänkte att det löser sig väl.

Omgivningen var så fantastisk som bilderna visat! Stallet låg som i en sluttning med utsikt över snötäckta bergstoppar åt ena hållet och Madrid åt andra, med stadens fyra skyskrapor som enda riktmärke. På anläggningen fanns ett mindre stall med plats för de 12-15 hästar som stod där, en utebana och ett ridhus med en innomhusdel som läktare vilket såg relativt nybyggt ut, allt omringat av gröna kuperade hagar där de vinterpälsfluffiga hästarna stod och njöt av solen. Han som hade stället kunde bara spanska men hans fru, som kom från Ryssland, kunde engelska och visade sig vara henne jag pratat med tidigare så hon fick agera lite tolk mellan oss. För att få en uppfattning av vilken häst som skulle passa så frågade de lite om hur mycket jag ridit tidigare och på vilken nivå varpå jag visade en video på mig och Enya då jag tror det är det tydligare än att jag ska försöka förklara vad man i Sverige räknar som lätt/medel nivå osv. Då jag berättade att Enya bara var sju år och att jag därmed hade lite vana med yngre hästar så fick jag rida frugans häst som också var en sjuårig skimmel, men vallack och PRE istället för sto och SWB, men ganska nära ändå! Tror han hette Picasso och var en väldigt söt men också väldigt pigg häst som tyckte vyerna var lika intressanta att kolla på som jag. Vad jag förstod så är det nog inte så många olika personer som rider honom så han undrade nog var det var för ny människa som satt på så den första kvarten blev mest fokus på att lära känna varandra och försöka hitta ett lugn i honom. Efter att vi lärt känna varandra litegrann och vi båda började slappna av så blev det mycket bättre och han bjöd på en väldigt härlig känsla! Speciellt i galoppen som var så häftig med riktig uppförsbacke (typ att hästen lyfter hela frampartiet uppåt) och stora rörelser. Han var ungefär lika hög som Enya, lite mindre, men kändes faktiskt ganska mycket mindre att rida vilket jag tror är för att han hade kortare hals än henne vilket också gjorde att känslan blev lite annorlunda när man red. Bad frugan att filma när jag red och även fast känslan var bra när jag satt på så blev jag lite förvånad över hur fin han verkligen såg ut på filmerna och tror absolut jag kommer tillbaka hit fler gånger!

För att avsluta den stora transporteringberättelsen så löste den sig över förväntan! Samtidigt som mig red en annan tjej på sin egna häst som stod där men som bodde i Madrid så fick skjuts av henne tillbaka. Hon visade sig också ha gått på IE då hon läst sin master där och erbjöd att jag kunde åka med henne om jag skulle till stallet nån mer gång när hon också skulle dit så ifall appen inte börjar funka igen så har jag en billigare back-up än Uber!

Dag 70-73

2018-11-10 21:57
Från Feliciatilander

Dag 70 - måndag 5 november - och jag tänker bara: Är det redan november!? Lyssnade på en podd där de pratade om nån lansering som skulle ske i början på november varpå jag tänkte att det är ju långt kvar, och trodde detta ända tills jag ett par dagar senare verkligen förstod att det är november! Annars var min måndag en väldigt vanlig måndag. Tidig finans, väldigt sen makroekonomi och lite business Law och gym däremellan. Fick till ett väldigt bra benpass på gymmet så ska bli spännande att se om jag kan gå imorgon och på onsdag.

Dag 71 - tisdag 6 november - var också enligt det normala en dag utan lektioner men blev lugnt plugg inför torsdagens prov som är mitt första final exam vilket betyder att jag efter torsdag har första kursen avklarad! Kan bekräfta att det blev som jag trodde angående träningsvärken från igår så tisdagslöpningen blev mer snigeljogg blandat med powerwalk men det va ändå skönt att komma ut i solen lite! På kvällen hade jag anmält mig till yogan igen efter att inte ha gått någonting under oktober vilket var skönt! Dagens yogapass var lite mer tekniskt och krävde mer styrka än de tidigare vilket var roligt men också lite utmanande. Något man tydligt märker under yogan är att man måste verkligen fokusera på sig själv och att vara i nuet för är man inte det och börjar tänka på nåt annat så tappar direkt allt vad balans och stabilitet heter. Märkte detta tydligt flera gånger under passet då man ena sekunden stod stabilt och tryggt i en position följt av att man nästa höll på att trilla ihop i en liten hög på yogamattan. Tror även detta är väldigt bra träning för min ridning då det jag ser som en av mina största brister som ryttare just nu är att jag tappar fokus när något händer runtomkring och förbereder mig på katastrof istället för att jobba vidare och förbi det som kan distrahera. Jag äger ju ingen tittig eller explosiv häst precis, snarare en som t.ex. trampar på vattenmattan första gången hon ser den och flyttar inte på sig även fast jag viftar och prasslar med den. Bryr jag mig inte så bryr hon sig inte heller och märker ju själv att när jag är i fullt fokus så märker ingen av oss av det som händer runt omkring. Tillbaka till yogan så tycker jag ändå att jag klarar de olika positionerna bättre än jag trodde. Märkte dock i slutet att det ändå är väldigt grundläggande yoga vi håller på med då läraren som en lite extra utmaning att prova sa att vi skulle lägga knäna i armhålorna och som en typ köttbulle (mina ord) stå på händerna varpå jag bara tittade på henne och de andra och tänkte ”hur får man ens knäna upp i armhålorna?”. Läraren tittade nog lika frågande på oss och sa att vi får nog fortsätta med det nästa vecka.

Dag 72 - onsdag 7 november - måste erkänna att jag skriver dessa inlägg lite när jag får tid och inte direkt efter varje dag så kommer inte riktigt ihåg om det hände nåt speciellt på onsdagen. Som vanligt hade vi tre timmar av digital marketing och börjar tröttna lite på vår lärare och hans föreläsningar. Tror han pratat tre onsdagar (á 3 timmar) i rad nu om ”Content is king!” och hur Googles resultatsida ser ut... The first links are SEM, paid links, and the ones below are SEO and here on the right side we have google shopping bla bla bla” och vi elever, alla runt 20 år, tror jag bara tänker wow, you don’t say.... haha det slår väl allt när han med att rita på tavlan kände att det var nödvändigt för oss att berätta om att Google ger förslag när man börjar skriva en sökning varpå han säger ”Are you with me?” Ja du, vi har nog märkt det. På kvällen hade vi Financial Markets och jag är såå glad att jag inte valde finans som specialisering för det är inte så roligt.

Dag 73 - torsdag 9 november - var det dags för första final exam och tyckte det kändes bra! Det var frågor som var specifika men ändå öppna i och med att man kunde både luta sig tillbaka mot teorier och sväva ut i egna resonemang. Fast som alltid så ska man inte säga för mycket innan man fått tillbaka resultaten men vår lärare är väldigt glad och snäll så tror han tycker det mesta är bra! Efter skolan tänkte jag att jag skulle prova ett gruppass på gymmet och hade sett på schemat att det fanns ett som hette Thai Box Cardio och såg då framför mig att vi skulle få thaiboxa och sparka på boxningssäckarna som hänger på övervåningen men det var långt ifrån det jag tänkte mig. Istället var det 30 minuter av boxande i luften och en massa hopp med höga knän och kanske inget jag anmäler mig till igen men då har jag provat det iaf. 

Dag 63-65

2018-11-04 23:06
Från Feliciatilander

Dag 63 - måndag 29 oktober - och oktober börjar redan närma sig sitt slut, va fort tiden går! Som en slump så var finansen uppskjuten till 11:30 idag istället för 08:30 vikten gjorde att jag kunde ta lite sovmorgon och hann gå till gymmet innan skoldagen kunde börja. Efter finansen följde två till lektioner med ca en timme mellan vardera så dagen gick i ett fram till strax efter kl. 19 då sista lektionen slutade.

Dag 64 - tisdag 30 oktober - bjöd på en vanlig, lektionsfri dag men som mestadels ägnades åt att skriva klart vår 6000 ords rapport om AR & VR samt att förbereda inför den tillhörande presentationen som vi har imorgon. Nu har det börjat bli väldigt kallt här i Madrid och eftersom husen inte är jättebra på att behålla värmen så blir det väldigt rått inomhus också. Tror det drar från min dörr vilket i och med med att trapphuset går runt en öppning (dvs det är typ utomhus) i kombination med att jag har stengolv gör att inget i lägenheten håller värmen. Jag har dock en AC så får väl ställa den på max värme!

Dag 65 - onsdag 31 oktober - började jag inte skolan förrän kl.10 så passade på att klämma in 45 minuters hemmaträning innan dess. Valde att träna hemma istället för att gå till gymmet för tycker det är skönare att kunna tvätta håret hemma, samt att jag inte behöver bära runt på en massa saker hela dagen. Träningen blev efter tre olika ’15 minute at-home workout”-videos från Sarahs Day på YouTube vilka är mer pulshöjande pass som jag kört några gånger innan och som jag tycker är väldigt bra! Första lektionen var Digital Marketing där vi dels gjorde vår AR/VR presentation vilken gick bra tycker jag. På SU har vi inte jättemånga presentationer, kanske ett par per termin, medans vi här har en eller flera i varje ämne och måste säga att jag, utan att ha sett mig själv utifrån, tycker att jag är nog ganska bra på att presentera och tror jag ger ett avslappnat men påläst uttryck. Fick iaf det som komplimang efter vår förra presentation och det stämmer med känslan jag har själv.
Då det är höstlov hemma så kommer familjen ner till Madrid ikväll och stannar över helgen som ska bli jättemysigt!

Dag 61-62

2018-11-04 21:34
Från Feliciatilander

Dag 61 - lördag 27 oktober - blev en riktig pluggdag. Från frukost till middag satt jag och jobbade med en inlämning till ett grupparbete där vi ska skriva 6 000 ord om AR och VR, dvs 2 000 ord var vilket med lite research och sökande efter rätt formuleringar tar sin lilla tid. Jag fick ändå ihop majoriteten av mina delar vilket känns skönt och då det även regnade i Madrid nästan hela dagen så gjorde det inte så mycket att vara inne hela dagen, man missade inga soltimmar om man säger så. Tycker alltid det är svårast att plugga i början innan man kommit in i plugg-flowet men när man väl gör det så är det faktiskt ganska mysigt att plugga och kan ibland de dagar man har mycket att göra längta efter att bara få plugga utan nån tid att passa. Man tänder lite ljus, sätter på nån lugn bakgrundsmusik och kan bara fokusera på uppgiften utan att det ska gå snabbt. Såklart är det inget man skulle vilja göra alla dagar i veckan men nån gång ibland!

Dag 62 - söndag 28 oktober - började med fortsatt plugg och frukost framför Nyhetsmorgon. Idag var solen framme så vid 12 gick jag ut och sprang en sväng ner till Retiro och tog ett varv där bland alla andra söndagsmotionärer. Efter löpturen hann jag i princip bara duscha och äta lite lunch innan det var dags att göra sig redo för lite söndagsparty. Tidigare i veckan hade jag träffat en tjej från min Macro-klass på gymmet som frågade om jag ville följa med henne och några kompisar på After Brunch och varför inte tänkte jag. Sagt och gjort mötte jag henne och hennes kompisar, varav en jag redan kände igen från nån finanslektion då hon sa att hon va halvt svensk med en pappa från Göteborg men kunde inte ett ord svenska. Hela kvällen spelade de techno vilket inte är något jag lyssnar på vanligtvis, inte ens ovanligtvis, och kommer inte göra framöver heller då det var aningen (väldigt) enformigt. Det var i stort sett samma takt och dunk i alla låtar vilket gjorde att jag t.o.m. fick skavsår på ena ankeln efter det upprepande ’stampandet’. Bortsett från det så var det kul att dansa lite och då det började redan på eftermiddagen så hann man vara där ett tag och ändå komma hem i lagom tid för att få sova ordentligt till morgondagens skola och tidiga morgon.

Dag 56-60

2018-10-26 23:14
Från Feliciatilander

Dag 56 - måndag 22 oktober - var en ganska vanlig och inte så händelserik dag. Körde utfall med skivstång för första gången på ett tag och lyckades slå till med 90 kg, nytt personbästa vilket var kul. Kände mig väldigt stark och hade kanske klarat mer men det sparar vi till nån annan gång. Kommer ihåg att jag för kanske bara nåt halvår sen hade 60 som max men nu är det min startvikt på den övningen och den vikt jag också avslutade med för att köra några lite snabbare och verkligen få ut det sista. Det jobbiga med det är väl att alla byxor börjar sitta så himla tajt runt benen...

Dag 57 - tisdag 23 oktober - började med ett kort träningspass i parken inte långt ifrån lägenheten innan frukost. Jag har inga lektioner på tisdagar men var ändå i skolan hela eftermiddagen inför de två presentationer jag hade senare i veckan. Vid 13:30 träffade jag den första gruppen där vi gick igenom torsdagens presentation med vem som skulle presentera vad och sånt. Detta var till Adv Strategic Mgm kursen där vi fått i uppgift att undersöka ett valfritt område som man tror kommer förändras med ökad digitalisering och teknologisk utveckling samt presentera ett företag man tror kommer vara ledande i den uppgiften. Vi har vetat om denna uppgift sen första dagen och haft gruppen klar men började inte jobba med den förrän i helgen så vi var väl inte ute i jättegod tid men då vi är 6 st i gruppen så har det gått ganska fort att få ihop den. Vi har valt financial services som industri, med fokus på bank- och försäkringssektorn och valt att presentera en egen start-up med ett app-koncept som ska erbjuda kunden skräddarsydda bank och försäkringslösningar utifrån vad som finns på marknaden.

Efter det grupparbetet var det dags för nästa med min Digital Marketing-grupp där vi bara gick igenom det sista inför morgondagens presentation. Detta blir den första presentationen av två där vi fått i uppgift att antingen välja ett befintligt företag och göra det mer online-baserat eller välja att bygga en egen start-up och presentera en plan för lansering online. Vi har valt det sista alternativet och kommer imorgon presentera varför man ska investera i Glassy, vilket är en online-baserat butik för progressiva glasögon som skiljer sig från andra på marknaden i och med att vi erbjuder en prenumeration på glasögon och inte bara ett medlemskap.

Dag 58 - onsdag 24 oktober - började på gymmet där jag körde ett mer up-tempo pass med lättare men snabbare marklyft, burpees, chins och en massa hopp. Min första lektion började kl. 10 så var på gymmet vid 8, vilket är tidigt men inte supertidigt svenska mått mätt utan det är ju nästan mest folk på gymmet hemma vid den tiden. På väg från gymmet träffade jag dock en tjej från min Financial Markets klass som är från Spanien och som nästan lät chockad av att jag varit på gymmet så tidigt så någon spansk träningstid verkar det inte vara, vilket kanske förklarar varför det är så lugnt på gymmet då. Lektionen vid 10 var Digital Marketing där vi först hade mid-term exam följt av våra presentationer. Tyckte båda gick helt okej, vissa frågor på tentan var lite konstiga och kanske inte relevanta för digital marknadsföring... typ som vad man behöver för att ha internetuppkoppling. Presentationen gick också bra, och det vi måste tänka på inför nästa presentation är att bevisa att folk kommer vilja ha en prenumeration på glasögon och genom det få möjlighet att byta till ett nytt par varje kvartal. Vår lärare tror inte att man kommer vilja byta så ofta men vi tror att det är bara för att man inte är van vid att kunna göra det och att om man får den möjligheten så kommer man vilja göra det, så som man matchar vilken accessoar som helst.

Efter lektionen träffade jag den andra gruppen igen och gick igenom vad vi ville lägga till och vad som behöver ändras inför morgondagens presentation. Vi var ändå rätt överens om innehållet av presentationen men mest tid gick typ åt att diskutera hur själva PowerPoint:en skulle se ut. En kille i gruppen hade många idéer om just det och ändrade om hela powerpoint:en ,
även fast jag redan ändrat om min del två gånger innan. Tror han satt och fixade med den typ hela natten men snygg blev den iaf.

Dag 59 - torsdag 25 oktober - var det dags för presentationen vilken gick väldigt bra måste jag säga. Vår PowerPoint var snygg, alla kunde och var trygga sina delar och även fast vi var sista grupp ut, efter närmare 2 timmar av presentationer så fick jag den lilla publiken att skratta till lite vilket jag ändå ser som ett väldigt bra betyg! Idag var det väldigt fint väder också så passade på att ta mig en lugn springtur i eftermiddagssolen. På kvällen mötte jag upp Zarah i centrum och tog ett par drinkar på en takbar med utsikt över typ hela Madrid. Hon hade skrivit sin sista mid-term tenta idag så ville skåla för det och prata ikapp lite då vi inte hunnit träffats någonting de senaste veckorna. Jag kan dock inte andas ut än då jag till nästa vecka har en uppsats att skriva med en tillhörande presentation och har inte min sista mid-term förrän veckan efter det. Samma vecka som min sista mid-term har jag även min första final-exam och det kommer vara prov eller presentationer med jämna mellanrum nu fram till jul... Ingen rast ingen ro men får se fram emot mitt en månads långa jul-lov jag kommer ha efter detta!

Dag 60 - fredag 26 oktober - har varit en lugn men ändå rätt produktiv dag. Efter en lugn morgon utan väckarklocka fixade jag frukost att ta med till skolan och satte på dagens första tvättmaskin. Efter skolan gick jag till gymmet och körde ett ben & magpass där jag provade lite tyngre knäböj med skivstång. Jag har inte kört den övningen jättemycket så har mest kört runt 40 kg men gick idag upp till 60 kg vilket var där jag kände att jag inte orkade gå lika djupt längre. Har även hittat tillbaka till utfall med skivstång vilket jag inte kört på länge då jag tröttnade lite på det men idag körde jag upp till 80 kg där. Efter gymmet gick jag hem, hängde upp tvätten och satte på en ny maskin innan jag gick och handlade mat. Jag har ju varit borta från lägenheten två helger i rad och på veckodagarna hinner man inte riktigt tvätta eller städa så hade en del i min lilla tvättpåse, och en ordentlig städning blir helgens prio.

Det går ju aldrig att ta kort på månen men den var superstor och nästan röd så det var värt ett försök.

Ett till försök att ta kort på månen.

Dag 53-55

2018-10-21 19:14
Från Feliciatilander

Denna helg har jag spenderat med jobbgänget i Marbella. De skulle åka ner dit på kombinerat studiebesök och för att fira att de gjort klart ett projekt så då passade jag på att åka ner och hänga på dem. Så dag 53 - fredag 19 oktober - satte jag mig på tåget för en tre timmars resa ner mot Malaga. Min dag började dock mycket tidigare med klockan ställd på 06:15 för att hinna gå till gymmet innan skolan. Jag inte skulle hinna det efter mellan skolan och tågresan men kände att det skulle va skönt att få det gjort innan jag åkte ner. Det blev ett lite kortare pass men desto mer effektivt då jag hade planerat vad jag skulle göra innan i kombo med att det var ganska lugnt på gymmet så kunde följa planen utan att ändra om för något va upptaget eller att det inte fanns plats t.ex. Jag brukar försöka gå till gymmet på ”udda tider” så inte typ runt lunch eller efter jobb/skola då det är väldigt fullt då och trodde kanske att det skulle va lite liknande denna tid och fullt med folk som ville hinna träna innan jobbet men det var lugnare än någonsin. Väldigt skönt!

Resan ner gick väldigt smidigt och kändes ändå som den gick ganska fort. Då jag bokade biljetterna så sent som igår så fanns det bara biljetter i första klass kvar på resan ner men när jag skulle boka på resan hem så skilde det bara 10 euro mellan första och andra klass så tog första klass båda resorna. Utan att veta hur det ser ut i de andra vagnarna så känns ju resan automatiskt bättre av att veta att man åker första klass. Man satt i stora säten med relativt stora bord om man jämför med typ flygstolar och det var lugnt och tyst i vagnen så kunde plugga ostört hela vägen. I resan ingick även mat och ”fika” vilket kanske inte var någon kulinarisk upplevelse men ändå trevligt. Väl framme i Malaga hade vi förbokat en taxi till huset i Marbella där pappa mötte mig. Tror jag var framme i huset runt 17 så hann ta det lite lugnt innan den inplanerade middagen senare på kvällen då de hade bokat bord på restaurangen Nobu. Bordet var bokat vid 21 och då jag inte ätit supermycket till lunch så tänkte jag ta lite mellis, vilket visade sig bli lättare sagt än gjort. De andra som bodde i huset hade kommit ner dagen innan så tänkte att de hade väl handlat nån frukt eller nåt som man kunde äta men blev mindre förvånad när jag öppnade kylen och möttes av bubbelvatten, en platta öl och en massa bröd med diverse pålägg (not my cup of tea...). De hade även köpt typ 4 mjölkförpackningar och undrar verkligen hur de tänkte där? Det enda jag kan komma på att de ska använda mjölken till är att ha i kaffet men vet iaf att pappa dricker svart kaffe och har inte tidigare noterat nån överdriven mjölkkonsumption hos någon av de andra tidigare på jobbet. Väldigt udda... Det hade dock köpt lite yoghurt i nån rolig smak men jag gillar alltid att ha nån frukt eller bär till för att göra det lite roligare och blanda konsistenser. Utan nån frukt i syne började jag leta bland skåpen om det fanns nåt att ha som topping och lyckades faktiskt hitta lite pumpafrön vi lämnat när vi var här senast samt lite smulor av müsli, yay, och bättre skulle det bli när jag kom på att vi har ett citrusträd i trädgården! Vet inte exakt vad som växte men det nåt ut och smakade som mandarin eller clementin, vet inte riktigt skillnaden men god va den! Så från att det såg väldigt mörkt ut för min lilla mellis så fick jag ihop nåt väldigt gott! Middagen blev även den väldigt god, så som den alltid är när man går till Nobu!

Dag 54 - lördag 20 oktober - började med en löptur i regnet. Innan resan hade vi fått ett schema med ungefär vad vi skulle göra under dagarna där det på lördag morgon mellan 09-10 var löpning inplanerat. Dock så var det bara jag och pappa som fullföljde den punkten, kanske för att vi var de som gick hem först igår. Såklart så började det precis regna när vi skulle ge oss iväg men vi tog en tur ändå. Stundtals spöregnade det verkligen och vi var båda helt genomblöta från topp till tå när vi kom tillbaka men det är ju fortfarande ganska varmt så då gör det inte så mycket om det regnar. Löpturen avslutades på SuperSol där vi köpte lite frukost i min smak i form av bananer, äpplen, naturell yoghurt och müsli. Dagens andra aktivitet var ett kort seminarium om den spanska fastighets och bostadsmarknaden men nån svensk som bott i Marbella i närmare 25 år och jobbat inom området lika länge, följt av att vi åkte och kollade på ett par byggprojekt. Tycker det mesta som byggs nu ser likadant ut, vitputsat, öppen planlösning och stora fönster, vilket är snyggt men undrar hur många vita kuber det ska byggas. Efter detta blev det lunch nere i hamnen följt av en kort sväng till El Corte Ingles. Vet inte om jag nämnt detta tidigare men spansk stil skiljer sig lite mot svensk stil, speciellt i färgval men också i hur siluetten ser ut. Om Sverige går mycket i de lite dovare färgerna svart, grått och beiget som matchas ton i ton eller enkelt enfärgat i en större, rakare siluett med lager på lager som grund så

Dag 54 - söndag 21 oktober - och sista dagen för alla. Vid 11 var taxi bokad för avfärd mot Malaga och flygplats för gänget och tågstationen för mig så det hände inte så mycket annat än frukost och packning. Vi var framme i Malaga strax innan 12 och då mitt tåg gick inte förrän kl 15:00 så hade lite tid att spendera i Malaga och tänkte att jag kanske kunde gå runt och kolla i staden lite, men så blev det inte... Det var tyvärr fullt där man kunde låsa in sitt bagage och då väskan jag hade inte gick att rulla, samt att den lagt på sig lite från vägen ner i form av frukt, müsli och lite annat så skulle jag inte kunnat vandra runt med den utan fick sätta mig på ett café och plugga lite. Väl på tåget var det samma upplägg som på vägen ner men maten var mycket mer i min smak denna gång! Gazpacho, en liten sallad och nån pastarätt följt av frukt och kaffe som avslut. Madrid välkomnade med strålande eftermiddagssol och runt 20 grader och det kändes som man var tillbaka i Spanien efter helgens regn.

Dag 51-52

2018-10-21 19:14
Från Feliciatilander

Ibland har man dagar man verkligen inte gör något speciellt och när man till och med inte kommer på vad man gjort efter man kollat i almanackan förstår man att dessa var lite så. Just nu är vi mitt i en tentaperiod så kan väl gissa att jag var i skolan, pluggade och gymmade lite, typ det man hinner med under dessa dagar. I helgen ska jag ner till Marbella så måste passa på att plugga lite extra nu innan så jag inte behöver stressa över det där nere.

Black Bean Brownie

2018-10-18 15:05
Från Feliciatilander

Ingredienser
- ca 5-6 st dadlar
- 1 ägg
- 1 rågad matsked kokosolja
- ca 5 väldigt rågade matskedar kakao
- 1 matsked espresso
- ca 200g svarta bönor
- 1 matsked agavesirap, honung eller annan sötning

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175oC
2. Kärna ur dadlarna och lägg dem i varmt vatten så de mjuknar
3. Skölj bönorna väl
4. Mixa bönor och dadlar till en slät smet
5. Smält kokosoljan
6. Blanda ner kakao, espresso, agave och kokosolja
7. Mixa ägget fluffigt
8. Blanda ner ägget i smeten
9. Om du vill, tillsätt valnötter i smeten
10. Häll smeten i valfri form, jag använde muffinsformar
11. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter
12. Vill du ha de kladdiga, ta ut dem efter 15 minuter, vill du ha dem mer fasta i konsistensen stäng av ugnen men låt dem stå kvar tills ugnen svalnat

Dag 49-50

2018-10-17 22:11
Från Feliciatilander

Dag 49 - måndag 15 oktober - började om man ser till vilka timmar på dygnet som tillhör vilka dagar med att jag runt klockan 00:30 klev innanför dörren efter att ha landat i Madrid strax innan kl 24 efter min helg hemma i Stockholm. Tror inte jag släckte nattlampan innan 01:30 men kände mig ändå ganska pigg när klockan ringde vid 07:00 även fast jag bara fått typ 5,5 timmar sömn. Bristen på sömn kändes dock av ett par timmar senare under morgonens mid-term exam i Finans II då jag nästan blev lite illamående och behövde titta upp ur skärmen och fokusera på annat stundtals. Tycker ändå att jag pluggat mycket inför denna tenta men kanske inte tillräckligt... Glömde helt bort hur man räknade ut svaret på en utav de mindre frågorna och känner mig väldigt osäker på den stora frågan. Men vi får se hur det blir, betygen för denna termin räknas typ inte in i min kandidat (utan bara poängen för kurserna) så det spelar ju egentligen ingen roll om jag får E eller A, förutom att det såklart är roligare för en själv att få högre betyg. Måndagen fortsatte mot gymmet för ett första träningspass efter en träningsfri helg. Valde när jag var hemma att inte träna något, förutom att rida såklart, för att helt kunna fokusera på att träffa kompisar, vara i stallet och bara njuta av att vara hemma och inte boka in för mycket och stressa runt för mycket. Helgen gick fort nog ändå!

Dag 50 - tisdag 16 oktober - var det ingen väckarklocka som väckte mig utan unnade mig en sovmorgon! Vid 12 hade ägaren av lägenheten bett mig vara hemma för att ta emot ett par som var intresserade av att hyra lägenheten efter mig så spenderade förmiddagen åt att städa lägenheten till visningsform och plugga lite. Efter det begav jag mig till gymmet idag igen innan jag hade dagens enda lektion. På eftermiddagen tog jag en mat-inköpsrunda för att fylla upp kylskåpet som jag medvetet tömt lite innan jag åkte till Stockholm. Började på Mercadona där jag handlade lite mejerivaror men avstod från att köpa sallad och grönsaker där för jag tänkte att jag skulle prova att handla det hos de små grönsakshandlarna som finns precis nedanför min lägenhet. Det blev dock inte lika idylliskt som jag föreställt mig och det slutade med att jag handlade på fyra olika ställen då den ena inte hade allt jag ville ha och sen så glömde jag köpa lite annat hos den tredje som jag fick komplettera med hos den fjärde. Konstaterade efter allt flängande att det ändå nog är billigast att köpa allt på typ Mercadona så det blir nog så framöver. På kvällen provade jag att baka Black Bean Brownies och de blev såå goda! Över all förväntan och smakar lite som chokladfondant eller en mörk chokladkaka. Att de till ingredienserna nästan kan ses som en nyttig frukost gör ju allt så mycket bättre! Recept kommer inom kort.

Dag 45-48

2018-10-15 20:20
Från Feliciatilander

Dag 45 - torsdag 11 oktober - bästa torsdagen på länge då jag bytte ut morgonfinans mot en flygresa till Stockholm för att spendera helgen hemma! 13:45 landade jag på Arlanda där mamma hämtade mig. Redo med ridkläder i bakluckan åkte vi direkt till stallet för ett kärt återseende med min älskade Enya och första ridpasset på över en månad. Tog lite extra tid att noggrant borsta bort varenda liten orenhet, klia på favoritstället och fascineras av hur mjuk och len hon är när första vinterpälsen börjar komma fram. Matchade militärgröna ridbyxor med lindor i en mossgrön nyans och ett stålgrått schabrak med en grålila skjorta och gråa paddar. Skrittade fram i allén bland höstlöven i eftermiddagssolen och bara njöt. Det följande ridpasset blev som en dans på rosor; delvis taggarna utåt men alltid med kärlek. Såklart kände man att andra ridit henne så blev mycket jobb att hitta den rätta känslan i grunderna som vi jobbat upp under våren och tidiga hösten vilket jag mot slutet av ridpasset tyckte vi började nosa på och aldrig har väl volter, halter, övergångar och skänkelvikningar varit roligare!

Dag 46 - fredag 12 oktober - började med en förmiddag i stallet med Anna som rider Enya en del nu när jag är borta. Idag blev det en blå färgskala med tröja, schabrak och lindor i marinblått vilket jag tycker är en färg som matchar väldigt bra med den mörkbruna färgen jag har på utrustningen. Tror Enya tycker det också för hon bjöd på en sån bra känsla idag! Vi red dressyr på utebanan och hon va så fin från start till slut med en härlig framåtbjudning och energi. Jag red min favoritövning som innehåller öppnor, övergångar och volter och allt kändes nästan lekande lätt. Det är dessa ridpass man ska komma ihåg när det inte känns lika lätt för att boosta och påminna sig själv om att allt går i vågor.

På kvällen träffade jag Michaela för ytterligare ett kärt återseende och en middag på stan. Efter lite funderande på vart vi skulle gå hamnade vi på Tyge & Sessil vilket nog är ett utav mina favoritställen i Stockholm. Det är en liten vinbar som serverar mindre rätter, perfekta att dela och såå goda.

Dag 47 - lördag 13 oktober - Det är något speciellt med sin egna, väl valda och väl utprovade säng. Om man räknar bort icke-materiella kärlekar så som familj, vänner och hästen så har man ju ytligt nog vissa materiella saker som man tycker om lite extra. På min lista över sådana saker har min säng en självklar plats och kanske lite otippat (för icke-hästmänniskor i alla fall) mina sadlar till Enya, även dem väl utvalda i både färg och form. Sängen jag har i Madrid är ingen man omfamnas av om man säger så. Den är ganska (väldigt) hård då det inte ens finns någon bäddmadrass att sjunka ner i utan man ligger mer sängen och inte i den. Efter denna månad skulle jag väl ändå säga mig ha vant mig vid den och blev därför nästan förvånad när jag hoppade ner i min säng hemma och märkte att man faktiskt sjunker ner! Hade nästan glömt hur en mjuk säng kändes och undrar hur det kommer bli när jag kommer tillbaka till plankan på söndag...

På dagens ridschema stod hoppning så på eftermiddagen åkte jag och mamma till stallet och byggde lite små hinder, även idag på utebanan. Tror inte nån utav oss hoppat sen innan sommaren, med undantag för lite upphöjda bommar, och tror vi båda tyckte det va lika roligt att hoppa lite igen. Förutom själva hoppningen i sig är det kul att jag för varje gång kan känna hur hon av dressyren och det andra arbetet blir starkare vilket visar sig ganska tydligt i hennes framåtbjudning och styrka när det kommer till hoppningen och hur mycket jag kan leka och arbeta med galoppen innan avsprånget. Då vi inte hoppar så mycket så hoppar vi inte så högt men ska försöka prioritera hoppningen lite mer i vår då jag inte vill tappa hoppningen för mycket, samt att det är ju väldigt roligt!

Dag 48 - söndag 14 oktober - sista dagen hemma innan jag åker tillbaka till Madrid. Jag har försökt få in så mycket som möjligt men får ju inte glömma att jag har en finans-tenta på måndag 08:30 så helt ledig har jag inte kunnat vara. Dagen började i alla fall med lite sovmorgon innan jag och mamma åkte till stallet. Efter jag åkte till Madrid så har de gjort iordning lite ridvägar runt stallet som jag varit så sugen på att prova så passade på att göra det idag. Tyckte även Enya förtjänade en lugnare dag eftersom hon varit så himla pigg och fin hela helgen! Bättre väder kunde vi inte fått heller så i höstsolen valde vi att prova en slinga på ca 4 km där man skrittar runt en stor åker, förbi lite vatten och genom lite skog. Så lugnt vet jag dock inte om det blev då man på Enyas beteende ibland skulle kunna tro att vi var på spökvandring. Då jag vet att Enya kan ha starka åsikter ibland hade jag förberett mamma med ett grimskaft så vi kunde vara två att övertala Enya om att diverse saker med mörka färger, så som brunnar och stora stenar, inte kommer attackera henne. Det blev mental träning för oss alla men tror alla också var lika nöjda och glada när vi väl tagit oss runt.

Dag 43-44

2018-10-15 20:02
Från Feliciatilander

Dag 43 - tisdag 9 oktober - och nu börjar det närma sig deadline för vad jag ska specialisera mig inom till min sista termin på kandidatprogrammet. Att det redan är sista terminen känns såklart väldigt bra och spännande men också lite konstigt och läskigt. Jag har ju egentligen inte gjort något annat än att gå i skolan och även fast man pluggar för att lära sig saker att använda sig av senare i livet så har man ju ett helt annat fokus och vardag i jämförelse med när man jobbar. Såklart skulle jag kunna söka en master direkt och stanna i den trygga, väl inbodda studie-bubblan ett par år till men tror inte det är det bästa beslutet just nu. Dels för att jag känner att man inte kan plugga för evigt i kombination med att jag inte tror man ska läsa en master bara för att, utan hellre ta sig lite tid att hitta det området man vill satsa på, och rätt skola för den utbildningen vilken absolut inte behöver vara i Sverige. Nu för tiden när det blir vanligare att plugga på universitet än att inte göra det så tror jag att skolornas status och rykte spelar större roll varpå jag inte tror de svenska universiteten är de med störst wow-faktor om man säger så.

Tillbaka till specialiseringen så kan jag välja på fyra områden; marketing, finance, management och accounting och jag är i skrivande stund långt ifrån ett beslut. Att jag inte vill välja marketing hade jag dock klart för mig innan då jag dels inte tror att det är min grej, samt att jag ser det som ett området under ständig utvecklingar och tror då inte att de kurser som erbjuds i skolan kommer kunna hänga med.. Utan att ha kollat närmare på kursinnehållet så tvivlar jag på att t.ex. influenser marketing eller personligt varumärkesbyggande ingår. Utav tidigare erfarenheter brukar dessa kurser mest lära ut generella teorier och med ett mediaklimat och en digitalisering som går mot mer individuell och personlig marknadsföring tror jag teorierna snabbt blir daterade. Skillnad är det ifall man vill satsa inom det området, då ska man väl välja den inriktningen men jag kommer inte göra det. Finans vet jag inte om jag kan välja för det krävs att man läst 15hp statistik innan vilket jag inte gjort. Om jag verkligen vill välja finans så kanske jag kan övertala skolan att låta mig läsa nån statistikkurs på distans mellan terminerna nu men har för mig själv både argument för och emot att välja finans. Argumenten för är väl att det är ett område det alltid är bra att vara lite insatt inom samt att det känns väldigt konkret och något som inte går ur tiden. Formler för räntor och priser m.m. kommer ju inte ändras med trender och digital utveckling. Jag läser ju dock en del finans nu så blir väl lite insatt och vet inte riktigt vad jag ska ha finansen till i en framtid så kommer inte sörja om det inte blir finans. Måste nog fundera ett litet tag till så får vi se hur det blir.

Dag 44 - onsdag 10 oktober - Om jag stack ut när jag en vanlig vardag gick i shorts bland mestadels långbyxor i närmare 30 gradig värme så är jag nu när temperaturen sjunkit till hälften på morgonen den enda som går i något tjockare än kofta eller jeansjacka. Jag som trodde att förklaringen fanns i att de som bor här är mer värmetåliga och därför gick runt med enligt mitt tycke allt för mycket kläder i värmen har nu omvärderats till att de kanske är mindre temperaturkänsliga istället. Visst för att jag kanske fryser mer än vissa hemma också men inte går jag runt i bara t-shirt i 12 grader, ingen sol och kall morgonvind.

Idag hade jag mina två första mid-term exams, en i Business Law och en i Financial Markets. Den nivå av juridik vi läser i Business Law-kursen är inget jätteavanserat så den tentan, bestående av 15 flersvarsfrågor, gick ganska fort och kändes ändå som jag hade koll på. Annat finns att säga om Financial Markets där jag inte alls var lika säker och kände väl att nån specialisering inom finans kanske inte är något för mig. Tyckte innan att hade koll på det vi gått igenom men när man väl sitter där och blir frågad om skillnaden mellan två utav de typ sju olika typer av traders som finns så börjar man tveka på om man verkligen kommer ihåg rätt.

Jag har även provat Lime-bike nu och oj va kul det var! Lime-bike är eldrivna sparkcyklar som man ”hyr” via en app där man betalar för antalet minuter man använder den. Tror det har kommit något liknande till Stockholm och ett hett tips är att prova! Vill nästan ha en sån själv, tänk va kul att åka fram och tillbaka till skolan med en sån!

Dag 37-42

2018-10-15 14:01
Från Feliciatilander

Dag 42 - måndag 8 oktober - och ytterligare en vecka har passerat. Inte mycket har hänt förutom att mina första mid-term exams har kommit närmare och de dagar man levde i shorts längre bort. Något gemensamt för alla dagar är hur mycket jag saknar Enya och saknar henne mer och mer för varje dag utan att få träffa henne! Vissa dagar saknar jag henne extra mycket och idag var en sån dag. Känns redan jobbigt att jag bara kommer ha en eller max två dagar med henne mellan jag kommer hem från Madrid tills vi åker till Miami. På torsdag får jag i alla fall träffa henne och kommer spendera så mycket tid jag kan i stallet under helgen hemma. Längtar så!

Dag 35-36

2018-10-02 20:40
Från Feliciatilander

Dag 35 - måndag 1 oktober - och hösten har kommit till Madrid. Förutom att det ligger en massa löv på marken så har temperaturen sjunkit en del, speciellt på morgonen då det inte är mer än 10-12 kanske 15 grader. Det blir ju fortfarande sommarvärme på eftermiddagen och kvällen så mitt största lyxproblem just nu är väl hur mycket kläder man orkar bära omkring på. Jeansen och den stickade tröjan är redan på och snart åker nog jackan med på morgonen också. Annars hände det inte så mycket denna dag.

Dag 36 - tisdag 2 oktober - var ännu kallare än gårdagen så min tunna dunjacka fick vara på både till och från skolan. Jag brukar inte ha lektioner på tisdagar men idag hade jag en morgonlektion i Business Law för att vi ska hinna gå igenom allt innan första tentan. Här har vi mid-term exams i mitten av terminen och final-exams i slutet och mid-terms börjar närma sig nu med de två första den 10 oktober följt av de andra lite utspritt. Efter skolan, då solen hade hunnit värma lite mer, tog jag en springtur innan jag fortsatte pluggandet med lite läsning följt av en lugn kväll med en väldigt god middag framför Paradise Hotel.

Dag 32-34

2018-10-01 21:47
Från Feliciatilander

Dag 32 - fredag 28 september - började med ett kortare pass på gymmet med fokus att få upp pulsen. Efter det blev det lite lyxfrukost med en Acaibowl från ett mysigt café nära skolan innan det var dags för dubbellektion av Business Law. Efter det gick jag en stund på Office Hours som erbjuds i finans men stannade bara en stund då jag ändå kände att jag hade koll på frågorna som de andra eleverna ställde. Lite roligt ändå att min lärare i finans, som är den tråkigaste och strängaste utav mina lärare, typ känner igen mig. Vi var kanske 20 personer på Office Hours och när jag gick, nästan mitt i en genomgång, så vinkade han hejdå; det bådar gott inför Participation-delen utav betyget!

Dag 33 - lördag 29 september - gick jag bort till Rebel Café för att kombinera nytta med nöje, dvs plugg med god frukost på mysig location. Det var mycket mer människor där denna gång än förra gången jag var där men det var mysigt ändå. Mellan pluggandet spanade jag in Be Madrids hemsida vilka arrangerar aktiviteter och resor för studenter, eller de som vill egentligen, här i Madrid där jag såg att det på kvällen anordnades ”takbars-vandring” som jag anmälde mig till. ”Undrar vad det är för människor som anmäler sig till detta” frågade jag mig själv på vägen dit och ja det var väl en liten men brokig skara som möttes strax efter 19. Förutom de från Be Madrid så var vi 3 tjejer och två killar varav den ena tjejen tror jag var killen från Be Madrids flickvän. Den andra tjejen var från Tyskland och skulle jobba som aupair hos en spansk familj i Goya för att barnen skulle höra och lära sig engelska. Killarna, en från Belgien och den andra från Mexiko, såg lika gärna ut att komma från the Big Bang Theory där den ena såg ut som Sheldon och den andra som en mix mellan Raj och Leonard. Vi besökte 4 olika takbarer som alla låg gångavstånd från varandra runt centrala Madrid där den sista var den bästa. Den låg på ett konstgalleri, Bellas Artes, och var stor och väldigt öppen med flera olika zoner och utsikt över Banco de España och det runtomkring.

Dag 34 - söndag 30 september - vaknade jag strax efter halv nio efter att under natten aldrig riktigt kommit in i djupsömn utan mest legat och vridit och vänt på mig. Ibland har man nätter då man verkligen inte kan somna vilket konstigt nog känns som det är de nätter man varit tröttast under kvällen. Som att man är för trött för att somna. Kände ändå att jag inte kunde ligga kvar i sägen så gick upp och gjorde iordning en mysig och lång frukost framför nyhetsmorgon. Efter frukost och en liten städning av lägenheten begav jag mig mot Retiro för att ta det lugnt i solen samt påbörja en kortare uppgift vi fick från besöket på BBVA. Zarah visade sig också vara där så gick bort till en annan inhängnad gräsplätt där hon låg och solade. Lika trötta båda två, på varsin färgglad handduk låg vi och pratade framtid, finans och Stockholm tills solen gått i moln och klockan visade kväll.

Dag 30-31

2018-09-30 12:12
Från Feliciatilander

Dag 30 - onsdag 26 september - var vi med Financial Markets Unplugged på besök på BBVA’s huvudkontor norr om Madrid. Vår lärare jobbar som nån trader där så idag fick vi komma dit och lyssna på fyra olika personer med olika roller inom BBVA som något förenklat berättade vad de jobbade med och gjorde på dagarna. Den första vi fick besök av var Global Head of Electronic Sales Trading som bland annat berättade att algoritmerna och maskinerna de använder ”tradear” i nanosekunder, vilket var hastigheten han pratade i också. Efter honom kom Head of Cash Sales Iberia som lyckades förenkla sin vardag så mycket så den nästan lät mysig. Han berättade att det första de gjorde när de kom till jobbet runt 07 på morgonen var att läsa tidningar för att uppdatera sig om finansläget. Sen var det dags för morgonmöte där de diskuterade vilka nyheter de skulle inkludera i sitt dagliga nyhetsbrev och vad de skulle ge för rekommendationer till investerarna. Därefter satte de sig vid sina datorer och började ringa investerare och säkert en massa andra saker. Vid denna tidpunkt började jag önska att det skulle komma en tjej och prata men istället kom en, i jämförelse med de två första, lite yngre kille som var Fixed Income Strategist som jobbade med att analysera marknaden och ge rekommendationer direkt till investerare och till traders. Den sista vi fick besök av var, ytterligare en man, som jobbade med Algoritm and Data Science vilka hjälper traders och analysts att framställa algoritmer. Än så länge använder man bara algoritmer (datorer) för enklare transaktioner men det är väl bara en tidsfråga innan man använder datorer även till de mer komplicerade köpen. Innan vi åkte fick vi se deras trading room, dock bara från utsidan, men det såg nästan ut som på film med långa rader med arbetsplatser där den ena hade fler skärmar än den andra. De som hade minst antal hade två skärmar medan vissa hade mer än trippelt så många. Vår lärare sa att han hade 7 (!) stycken skärmar på två datorer, dvs inte nog med att hålla koll på alla olika skärmar hade han två datamöss och två tangentbord att knappa på också, och säkert ett antal telefoner och annat.

Dag 31 - torsdag 27 september - och jag har nu till antalet dagar varit här i en månad! Vet inte om jag tycker att en månad låter långt eller kort men samtidigt som det känns som att tiden bara flyger iväg känns det som att jag varit här hur länge som helst och kan inte påstå att jag längtar hem nu när hösten verkar vara i full gång. Höstmys i all ära men föredrar 25 grader istället för 5 alla dagar i veckan. Det jag saknar mest just nu är Enya... Det är helt sjukt hur mycket jag saknar henne!! Alla vänner och familj kan man ju prata med i både telefon, FaceTime och sms men Enya kan jag ju bara se på bild och film. Samtidigt som det är kul att se att hon har det bra så är det nästan det värsta också för då påminns man extra mycket om henne. Innan jag åkte så kände jag att det blir inga problem, de som jobbar i stallet känner ju Enya och vet att hon kommer ha det helt utmärkt (utan mig som tjatar och kräver en massa haha) men det blir nästan bara jobbigare och jobbigare för varje gång man uppdateras om hennes vardag. Man blir nästan lite avis på de som får rida och spendera tid med henne då man inte vill att hon ska börja ”gilla någon mer” än en själv, vilket är helt löjligt men också kanske ett gott tecken på att man verkligen tycker om sin häst och det är ju det viktigaste!

Tillbaka till torsdagen så började den som vilken annan torsdag. Gick till skolan, hade två lektioner, gick till gymmet och började sedan gå tillbaka till lägenheten för att äta en sen lunch innan kvällens yoga. Klockan hade nu hunnit närmare sig 16 och för att spara tid började jag i god tid leta efter nycklarna och konstaterade att de inte låg i det lilla innerfack som finns men tänkte att de kanske har åkt ner i botten på väskan och tänkte inte mer på det och fortsatte gå mot porten. Väl framme började jag gräva omkring ordentligt bland diverse kläder, skor och böcker men hittade den inte... Efter att ha tömt ut hela väskan på en parkbänk fick jag bara inse att jag antingen tappat dem eller råkat glömma de i lägenheten när jag gick på morgonen. Här finns det ju inga handtag på dörrarna så stänger man dem så kan man bara öppna dem med nyckel, även fast man inte låser och har tänkt flera gånger att jag inte får glömma nycklarna inne! Samtidigt som jag whatsappade uthyrningsfirman och frågade om de hade någon extranyckel började jag gå tillbaka till skolan för att följa mina spår den dagen ifall jag hade tappar dem någonstans. Frågade i receptionen, kollade på toan, i lektionssalen, förbi nåt café på väg till en annan skolbyggnad, frågade receptionen där, kollade på den toan och i den lektionssalen innan jag gick tillbaka till gymmet och kollade där. Någonstans i mitten på min lilla runda började klockan närma sig 17 och jag fick svar från min kontaktperson på uthyrningsfirman om att de hade en extra nyckel och att hon skulle kolla om nån kunde komma och släppa in mig då hon själv inte var på kontoret just nu. Jag hade under denna tid nästan förberett mig på att få ta in på nåt hotell eller nåt och tänkte att det då var tur att jag hade varit på gymmet då jag då hade både necessär och sminkväskan med mig. Så dramatiskt blev det dock inte och strax efter 18 kom en man från uthyrningsfirman och kunde släppa in mig i lägenheten där jag möttes av mina nycklar som jag noga lagt på bordet precis innanför dörren för att jag inte ska glömma dem. Den strategin funkade ju inte jättebra så nu hänger de på handtaget!

Dag 27-29

2018-09-25 20:41
Från Feliciatilander

Dag 27 - söndag 23 september - blev en väldigt lugn dag efter lördagens äventyr. Sovmorgon och långfrukost följt av lite städning innan jag gav mig ner till Retiro för att plugga med Zarah i solen. Har redan gjort söndagar till en städdag utav lägenheten och kanske ska lägga till brunch och solande till söndagsrutinerna, i alla fall så länge värmen stannar kvar här, vilket förhoppningsvis är några helger till. Man kan ju inte låta bli att njuta lite extra av värmen och solen här när man ser att höstjackorna intar Instagram-flödet hemifrån, även fast jag också längtar lite (bara lite) efter att få sätta på mig min nya rosa fluffiga jacka!

Dag 28 - måndag 24 september - och trots detta börjar bli lite tjatigt så hade jag finans igen där vi idag gick igenom Bond Duration. En tydligen väldigt viktig siffra men som inte är tillräckligt intressant för att beskriva här... I pausen mellan lektionerna gick jag till gymmet och hade ett riktigt bra pass faktiskt! Efter att verkligen inte ha haft någon fantasi i fredags hade jag inför detta pass planerat exakt vad jag skulle göra och kunde då bara gå in på gymmet och köra! Brukar vilja planera vad jag ska göra på gymmet i förväg för då känns det som man kan vara mer effektiv och inte spendera tid på att gå runt och försöka komma på nåt.

Dag 29 - tisdag 25 september - fick börja med en löptur i morgonsolen. Det har börjat bli ganska kyligt på mornarna här men det var skönt att springa i när man väl fått upp värmen. Kvällen innan hade jag spanat runt på Google maps efter nån ny park eller grönområde att sikta in sig på och hittade nåt som såg lovande ut ett par kilometer bort. Sagt och gjort snörade jag på mig löpskorna och började springa mot parken som när jag väl kom fram till överträffade mina förväntningar! Nu hade jag ju hörlurar på mig men det kändes ändå som att det fanns ett lugn i parken trots att det likt överallt annat omringas av trafikerade bilvägar. Det var ett mycket mer böjande och ”naturligt” landskap än i Retiro och om man ska det jämföra med något i Stockholm så var det lite som att springa på Djurgården, väldigt mysigt. På tisdagar har jag inga lektioner så jag har som en extra helgdag vilket alltid är skönt. Vid lunchtid, när det blivit lite varmare ute, tog jag mitt pick och pack och gav mig ner mot Retiro för att tillsammans med Zarah kombinera nytta med nöje, dvs sola och plugg. Det måste väl ändå synas att man är i Madrid!

Dag 26

2018-09-24 21:46
Från Feliciatilander

Dag 26 - lördag 22 september - väcktes jag strax efter 07:00 av att klockan ringde och det var dags att göra sig redo för hike, eller bergsvandring. Vi har en WhatsApp-grupp med de flesta utbytesstudenter i där en kille tidigare i veckan frågat om några var intresserade av att hikea i helgen varpå jag, i avsaknad på natur här i Madrid, svarade att jag gärna hängde på. Att gå upp tidigt en lördagsmorgon var väl inte jättepopulärt hos alla men vi blev i alla fall sju stycken morgonpigga som strax efter 09 möttes upp vid busshållsplatsen som skulle ta oss till ett bergsområde strax utanför Madrid. Efter närmare en timmes bussresa var vi framme vid Navacerrada, vilket jag tror på vintern är en skidort men som nu på sommaren intas av vandrare i alla åldrar. Han som dragit ihop det hela, Simon, är från en liten by i Österrike omgiven utav berg och verkade ha hike och skidåkning som en hobby han gjorde ett par gånger i veckan. Tror jag var den mest orutinerade hikearen då jag aldrig gått på en dedikerad hike förut och blev då lite nervös när en annan tjej i gruppen, som också verkade ha hikeat förut, sa att hon ville ha ”tough hiking” varpå Simon instämde och trodde att han valt ut en rutt som nog skulle passa då. Kan dock konstatera att ridning, gym och löpning i vanlig platt skog räcker gott och väl för att vandra i bergen då jag gick först typ hela vägen, i vad jag tyckte var lugn takt, med de andra flåsande några meter bakom. Tror det var cirka 1000 meter upp till toppen och väl uppe var känslan och utsikten såå härlig!! Vi stannade där uppe ett tag och åt lite mellis, lyssnade på musik, pratade om allt möjligt och bara njöt utav utsikten.

Det blev en väldigt lång dag och tror inte jag var tillbaka i lägenheten förrän efter 19 på kvällen och då var man lagom hungrig och trött kan man säga. Vi blev kvar lite längre än vi tänkte då vi missade bussen hem och behövde vänta i nästan en timme på nästa vilket var lite segt men desto gladare blev man när såg den stora gröna bussen komma runt hörnet. Tror vi inte var de enda som var trötta efter en dag i bergen då det olikt de första pratglada minuterna efter typ halva bussresan var helt tyst och samtal bytts ut mot hörlurar och slutna ögon. Tror vi alla lyckades bättre på brännan lite också och konstaterade att nästa gång går vi i bikini eller heltäckande för att slippa diverse shorts- och tröjlinjer men det var det värt!

Dag 24-25

2018-09-21 21:11
Från Feliciatilander

​Dag 24 - torsdag 20 september - började likt måndagen med finans och excel i högsta hugg vilket jag förhoppningsvis kommer vara riktigt bra på båda två vid slutet av detta år. Carlos, som läraren heter, verkar gilla att hålla ett högt tempo och tycker nog vi är lite långsamma på att mata in tainformation i både hjärnan och i excel. Elever jag träffat som haft samma lärare som jag har innan säger att han är inte jätterolig som lärare men i excel kan han typ allt. En desto roligare lärare hade jag lektionen efter i Advanced Strategic Management där vi jämförde Apple och Amazon utifrån hur vi skulle rita upp deras business plan. Roligt att kunna applicera det man lär sig på nutiden och inte bara rabbla massa gamla teorier och tankesätt.

När klockan närmade sig 17:30 snörade jag på mig träningsskorna och tog en PW ner till Retiro-parken som en liten omväg tillbaka till skolan där det var dags för yoga igen. Jag har som sagt provat yoga tidigare men aldrig tyckt att det varit något för mig och trodde aldrig att jag då skulle uppskatta yogan så mycket som jag gör här. Kanske har jag hittat ”min” typ av yoga och så tycker jag läraren är väldigt bra. Trots att vi var i en lite mindre lektionssal fick jag lite Dubai eller Thailands-känsla med ljuset från solnedgången som lös in genom fönstren tillsammans med musiken som är lite mer upptempo-relax. Väldigt härligt men saknade familjen lite extra då eftersom om jag skulle vara i Dubai eller Thailand så skulle de säkert också vara där. 


Dag 25 - fredag 21 september - betyder att tredje skolveckan är klar och det känns som det bara flugit förbi. Snart har jag varit här i en månad, dvs en fjärdedel av vad jag ska vara här och det känns inte som jag gjort mycket alls! Man vill ju hinna med att besöka lite andra spanska städer när man ändå är här men får se det som att jag nu haft några veckor att göra mig hemmastadd. Imorgon ska jag och några andra utbytesstudenter haika i nåt berg utanför Madrid så det blir första lilla utflykten i alla fall. Jag hade bara en lektion idag på morgonen så inledde helgen med ett gympass. Hade dock ganska dålig fantasi idag och de maskinerna jag tänkte att jag skulle ha använt var upptagna hela tiden så blev ganska lugnt men svettigt ändå. Ibland kommer man på en massa nya övningar och kombinationer men ibland, som idag, har man verkligen idé-torka och då får man väl bara vara nöjd med att man är där. Efter det köpte jag mig en grön smoothie-bowl och gjorde en uppgift till nästa vecka innan jag tog en liten omvägs-promenad hem i solen. Kvällen spenderas likt säkert många andra hästintresserade, bänkad framför WEG hoppningen! 

Dag 21-23

2018-09-20 17:29
Från Feliciatilander

Dag 21 - måndag 17 september - och en tredje vecka i skolan börjar med min längsta dag på veckan om man kollar på schemat. 08:30 börjar dagen med definitionen av rivstart, nämligen Finans II och en timme av att i rapidfart mata in funktioner och siffror i excel i hopp om att talet till höger om Price0 och ytm20 ska vara samma som läraren fått fram på den gigantiska skärmen i mitten av två lika stora whiteboard-tavlor fyllda med någon graf som ska underlätta tänkandet. Efter att ha sett samma graf ett antal gånger skulle jag ändå säga att jag nog kan rita upp den själv men måste ändå påminna mig själv om hur man räknar ut alla delar sen men det fastnar nog också till slut. Mina måndagar avslutas 19:20 efter nån timme Business Law och närmare tre timmars Macroeconomics där allt verkar vara kopplat till allt men ska ändå noga hållas isär för att få fram exakt det man vill veta och inget annat. Fick från några andra i den klassen veta att läraren vi har är lite av en kändis inom det området och varit med på både TV och skrivit en massa böcker om det, vilket inte alls förvånar mig då han lätt kan prata tre timmar i streck och verkar allmänt väldigt insatt i det.

På skolan finns det en massa klubbar som man kan gå med i utifrån alla möjliga intressen man har. Förra veckan var jag ju på yoga med en Yoga Club och nu på måndagkvällen gick jag på ett välkomst-event för Women in Business Club. Det verkar vara en klubb som anordnar event där man bland annat kan få gå på middagar med kvinnor från olika affärsområden vilket lät spännande. Det verkar vara mest masterstudenter som var där men hittade vissa utbytesstudenter jag kände igen också.

Dag 22 - tisdag 18 september - och den dagen jag inte har några lektioner alls. Jag gick dock till skolan ändå vid lunch för jag skulle träffa en tjej från min amigogrupp och sen räkna lite Finans med Zarah. Jag och Sandrine, som amigotjejen hette åt lunch på ett nytt favoritställe jag hittat och pratade om lite blandat över en smoothie och en sallad. Vi är fyra stycken i amigo-gruppen med det var bara vi som kunde denna dag så får ta och träffa de andra nån annan gång.


Dag 23 - onsdag 19 september - gjorde jag en kraftansträngning för att hitta tillbaka till någorlunda samma tidsrutiner jag hade hemma och ställde klockan på 07:00 för att hinna gå till gymmet innan första lektionen kl. 10:00. Rent tidsmässigt skulle jag ha kunnat göra det mitt på dagen då jag hade ett uppehåll på ca fem timmar mellan lektionerna men det känns som att hela dagen försvinner om man tränar några timmar mitt på dagen än om man lägger in det på morgonen. Det är ju inte så att man går upp tidigare och pluggar och då blir det ju att träningstiden får trängas med plugg varpå inget blir ordentligt gjort så det var väldigt skönt att hinna göra det innan! Vid 18:00 började nästa lektion, Financial Markets Unplugged, där vi pratade om de olika rollerna som finns i finansmarknaden. Inte jättespännande men desto mer blir nog nästa veckas lektion då vi ska på studiebesök till BBVA Trading Room. Vet verkligen inte vad jag har att vänta men det ska bli kul att se hur det är där. Är det som i the Wolf of Wallstreet eller inte? To be continued ...

Dag 19-20

2018-09-20 16:22
Från Feliciatilander

Dag 19 - lördag 15 september - började med en google-sökning på mysiga ställen att plugga på i Madrid för omväxling till lägenheten som blir lite tråkig att sitta i när det är så fint väder ute. I detta väder vill man ju helst sitta ute i någon park eller liknande men att hitta det är ju lättare sagt än gjort i denna stad om man inte vill trängas med resten av Madrids invånare i Retiroparken. Retiroparken är en gigantisk park med träd, vatten, stora byggnader, botanisk park och allt annat man kan tänka sig ha i en park men när man är van vid att kunna springa på tysta stigar i skogen blandat med små vägar i stilla villaområden blir en inhängnad park i mitten av en storstad inte (väldigt långt ifrån) samma sak. Det slutade med att jag cirka 10 minuter från min lägenhet hittade Rebel Cafe vilket var såå mysigt. Dock hade de ingen uteservering men det var väldigt lugnt och spelade skön musik så det fick gå ändå! Efter att ha suttit där i runt tre-fyra timmar och sett lika många sällskap komma och gå vid bordet bredvid så stängde jag igen datorn för denna gång och begav mig hemåt. Vid denna tidpunkten hade jag bara sett Retiroparken på bild så valde att ta en promenad ditåt. Den ligger ca 2,5 km från lägenheten där man mestadels kan gå längs Calle de Serrano vilket jag tycker är en ganska mysig gata att gå längs då den är bred och fin med mycket fin fönstershopping. Senare på kvällen mötte jag upp Zarah och hennes 'amigo' för lite drinkar på en takbar på El Corte Ingles med utsikt över Madrids tak vilket var trevligt trots lite regn och blixtar som störde utsikten.

Dag 20 - söndag 16 september - valde jag att ta en löptur ner till Retiroparken för att upptäcka lite mer av den. Tror dock att jag valde den sämsta både dag och tid för att uppleva det jag nämnde innan, lite lugn och harmoni med naturen, då det blev att jag sprang ner typ mitt på dagen och på en söndag. Tror jag sprang förbi två eller tre yoga gruppen, en hel del soldyrkare och mysande par medan jag delvis sicksackade mellan hundar och barnfamiljer där det var lika många barn i rullskridskor som utan. Rullskridskor, eller inlines kanske det heter, verkar vara det man ska ha här för ser alltid folk, både vuxna och barn, som åker runt på såna och Retiroparken var full av grupper som övade. Det ser speciellt roligt ut när vissa åker runt med alla möjliga skydd för både knän, axlar och armbågar men saknar hjälm på huvudet och det är nästan lite läskigt att se barn åka, eller vingla, omkring på trottoarerna utan varken skydd eller hjälm. Det kanske bara är jag som katastrof-tänker men med den väldigt ostadiga balans och mindre kontroll vissa har så känns det som att en liten ojämnhet i trottoaren ska räcka för att de helt ska tappa balansen och slå bakhuvudet i stentrottoaren, varpå det spelar mindre roll om knäna får lite blåmärken eller inte.

Bilder från Retiroparken, även dessa alla tagna med iPhone och redigerade med VSCO.

Dag 13-18

2018-09-14 21:54
Från Feliciatilander

Dag 13 - söndag 9 september - till dag 18 - fredag 14 september - har rullat på kan man säga. Nu har skolan börjat komma igång så dagarna går även fast man inte tycker man gör något speciellt. Tror man (eller jag) känner så för att man hemma hade mycket fler saker man skulle hinna med på en dag med både häst och jobb vid sidan av skolan medans man här bara har skola. Dock så läser man ju alla kurser samtidigt här istället för en i taget som jag gjort hemma och då blir fler timmar i skolan per dag vilket skulle kräva lite mer pusslande om man skulle få ihop ett liknande schema jag haft hemma här. Vet inte vad man ska föredra då jag ser fördelar och nackdelar med båda. Läser man en kurs i taget har man oftast bara en föreläsning/seminarium per dag vilket gör att man lättare kan kombinera studier med eventuellt jobb eller andra aktiviteter vilket jag ser som en fördel. Nackdelen blir väl att eftersom kurserna går i ett snabbare tempo så tappar man lite utav långtidsinlärningen och tid att repetera vilket nog gör att man snabbare tappar det man lärt sig. Fördelen med att läsa alla samtidigt är väl att det blir mer variation i skoldagen och att man, som här, kan dela upp kursinnehållet i två olika examinationer med ett prov efter halva tiden och ett annat i slutet. Dock så kan man ju säga att det blir lite samma med tiden att lära in allt eftersom det ändå är lite olika saker på proven men det är ju i alla fall inom samma ämne. Nackdelen med detta är väl att det skulle bli svårare att kombinera med andra aktiviteter då man vissa dagar har lektioner från 08:30 till nästan 20:00 med lite olika många timmar mellan. Såklart går det om man vill men tror ändå det är enklare i Sverige. Med fler kurser samtidigt har man ju också fler bollar i luften med inlämningar, grupparbeten, läsning, osv. vilket det just nu känns som jag har väldigt dålig koll på så att strukturera upp det blir helgens uppgift.

Men vad har hänt på nästan en vecka här i Madrid då? Vi har haft lite regn, lite moln, några timmar under 20 grader och några över 30. I söndags var Zarah över hos mig på lite valvaka och middag. Vi orkade dock inte sitta uppe tills det var klart, inte för att det är klart ännu, men det verkade inte ha hänt så mycket mer när jag vaknade dagen efter så vi missade nog inget speciellt. Det känns som att det mest häpnadsväckande som hänt inom politiken den senaste veckan är väl att Jan Björklunds blåa skjorta såldes för över 40 000kr på Tradera.

Igår, torsdag, var jag på ett Yogapass från en av skolans klubbar. Det var vinyasa-yoga, vilket läraren beskrev som yoga med mer flow och inte när man står stilla i positioner länge som jag provat på tidigare pass. Gillade denna typ mycket bättre och ska verkligen försöka gå varje vecka i mån av tid och plats. Ridning sätter ju sina spår runt skulderbladen och axlarna och att bära omkring på tunga väskor med skolböcker, dator och träningskläder gör ju inte saken bättre. Kände dock att yogan nog verkligen kan hjälpa och inte bara med muskulär spänning utan också att få en timme att bara vara i nuet då det är mycket nytt och många intryck att flytta, bo, och leva i en helt ny stad med nya människor och nya rutiner. Direkt från yogan, i träningskläder, följde jag med Zarah och några andra till ett event för Vogue España som tydligen fyllde 30 år så det var fullt gatuparty med DJ, sockervadd, rabatterad shopping, och en massa annat. Roligt evenemang där vissa verkligen klätt upp sig för att gå dit. Idag, fredag, började med Business Law följt av ett gympass och sedan Office Hours i Finans. Office Hours är deras motsvarighet till tutorials eller extrahjälp där man har möjlighet att träffa läraren ytterligare och gå igenom uppgifter eller ställa frågor och jag är så glad att de erbjuder detta! Känner att jag inte riktigt hittat nyckeln för att se logiken i finansen så kommer ta all hjälp jag kan få för att förhoppningsvis ha lite mer koll på tentorna. Då gårdagen blev lite senare och jag var uppe ganska tidigt (även i svenska mått mätt) imorse så blir kvällen lugn och sitter just nu bänkad framför WEG - World Equestrian Games - och Grand Prix Specialen som med spänning närmar sig de sista ryttarna. Hejar såklart på de svenska ryttarna men tycker tyska hästen Cosmo är så fin och Charlotte Dujardins nya häst ska vi inte tala om, va fin den är! Älskar också att se hur glada ryttarna blir när de genomfört sina program, det visar verkligen kärleken de har till sina fantastiska hästar och får mig att sakna Enya lite extra! <3

Alla bilder är på bloggen är tagna med iPhone8 Plus och redigerade med VSCO appen.

Madrid i bilder

2018-09-08 22:46
Från Feliciatilander

När jag var ute och sprang idag så passade jag på att ta lite bilder på några utav de gigantiska husen som finns här. Tycker löpning är ett väldigt roligt sätt att upptäcka en stad för man kan dels vara väldigt spontan och så hinner man verkligen se allting när man inte bara svischar förbi i en bil. Sen så kanske man inte kan täcka jättestora ytor men man får ta lite i taget bara.

Palace de Comunicaciones

Banco de España

Fortsättningen av Banco de España. Tycker det är så pampigt med dessa stora gamla hus! Moderna raka linjer i all ära med detta är så mycket häftigare!

Dag 11 & 12

2018-09-08 21:55
Från Feliciatilander

Dag 11 - fredag 7 september - hade jag första och andra lektionen i Business Law vilket betyder att jag nu introducerats för alla mina kurser. Jag har inför denna termin valt 6 olika kurser inom lite olika områden inom Business Administration vilket är huvudämnet jag läser för min kandidat och än så länge känns kursvalen bra! Det är som sagt väldigt bladat med allt ifrån digital marknadsföring och makroekonomi till finans och företagsstrategi vilka alla också har något olika kursupplägg beroende på vad kursen går ut på och vad läraren vill förmedla. Något jag måste säga är att jag utifrån ett första intryck har haft tur med lärare då de inte bara verkar ha en gedigen grund inom sitt ämne genom både tidigare och nuvarande jobb men också för att de är väldigt ”chilliga”. Det är ju trots allt en privatskola som kostar väldigt mycket per år att studera vid så hög kvalité och kompetens bland lärarna ser jag som en självklarhet men tycker det är minst lika viktigt att lärarna vet hur man skapar en bra relation och ett bra studieklimat i klassrummen. Skolan har gemensamma regler som gäller på alla lektioner och som vi förväntas följa vilket är bra såklart men en regel är bland annat att man inte ska bli insläppt på lektionen om man är mer än 5 minuter sen vilket jag tycker är lite hårt och är en princip som mina lärare ser lite mer lättsamt på. Jag tycker också att bara man inte stör om man kommer sent så är det ju bara den enskilda eleven som förlorar på det och alternativet att stanna hemma om man råkat försova sig lite tycker jag är värre.

Vi har även participation dvs delaktighet i klassrummet som en del av betyget och på denna fronten verkar mina lärare också ha en skön inställning. Jag har hört andra elever berätta att deras lärare nästintill vill tvinga alla att prata varje lektion där vissa t.o.m. sänker den delen av betyget för varje gång man inte säger något. Mina lärare har såklart upplyst oss om att muntlig delaktighet premieras men att visat intresse genom att bara följa med, ta anteckningar och se allmänt intresserad ut också kan räcka för de högre betygen. Jag tänker bara på hur hetsig stämning det skulle kunna bli om en klass på 20-30 personer alla ska hinna prata på en lektion som kanske bara är strax över en timme där läraren pratar majoritet av tiden. Tänk om man inte kommer på något att säga eller har någon fråga just den lektionen, ska betyget sänkas då?

På kvällen gjorde jag något som är ganska olikt mig ändå. Vid ca 22 (kväll här i Spanien, dvs natt i Sverige) träffade jag upp Zarah för en drink på stan. Vi tog varsitt glas rosé på nån uteservering innan vi (hör och häpna) gick vidare till nån bar Zarah gått förbi igår på vägen hem igår där vi även mötte upp Jakob och hans kompis som också studerar i Lund men på en annan skola här i Madrid. Jag och Zarah beställde det som på menyn skulle vara en vit sangria men som i glaset mest smakade apelsinjuice och vatten. Kanske inte går dit igen men fina och sköna soffor hade de i alla fall. Jakobs kompis hade i baren träffat nån spanjor som verkade älska Sverige och som sedan kom fram till oss vid vårt bort och sjöng Helan Går nästan felfritt. Vi kom på oss själva i hur olika tider man har här i Spanien jämfört med i Sverige när frågan om vad planerna var för kvällen kom upp runt 01:00 och ingen kände någon stress alls om att behöva gå vidare. Killarna var dock mer dans- (eller dunk) sugna än vad jag och Zarah var så strax efter det skiljdes vi åt. Tror klockan hade hunnit bli strax innan 03 när jag kom hem och fattar inte att folk orkar vara ute hela nätterna som de verkar vara här!

Dag 12 - lördag 8 september - blev då en väldigt lugn och skön dag. Efter frukosten tog jag en skön löptur i duggregnet som föll över Madrid idag och nu sitter jag i soffan framför partiledardebatten. Jag har aldrig tyckt politik är så jätteintressant men har försökt följa debatterna inför detta val det ska bli väldigt spännande att se vad som händer efter detta val, speciellt eftersom det känns så öppet och oförutsägbart.

Dag 10 - Tapas night

2018-09-08 13:05
Från Feliciatilander

Dag 10 - torsdag 6 september - började 08:30 med Finance II följt av första lektionen i en ny kurs som så fancy heter Advanced Strategic Management in Technology Environments ledd av en väldigt glad (och pratglad) spanjor som såg lite ut som en rundare Mr Bean och som började lektionen med att under några knäpptysta minuter inför oss runt 20-åriga studenter trevande klickade sig runt på den jättestora datorskärmen i jakt på Google Drive och nån specifik Power Point presentation. Halvvägs in i den lilla proceduren, som för oss inte skulle ta mer än ett tiotal sekunder, sa han med ett stort leende att vi fick prata hur mycket vi ville, men det är något fascinerande att titta på "äldre" personer navigera sig runt i denna moderna teknik, lite som att kolla på ett barn som ska lära sig gå. Det går såklart fortare att gå sträckan själv och det är lite frustrerande när benen går mer upp än framåt men ändå följer man varje steg med stort intresse och spänning. Till slut började lektionen i alla fall och kursen verkar intressant och något helt annat än det jag läst om tidigare då den fokuserar på vilka strategier som ligger bakom framgång. Vi började bland annat prata om soft drink-businessen, vilket är en utav de affärsområden med störst marginal, som Mr Bean lite kort förklarade dels beror på hur de lagt upp sin strategi med francise och leverantörsavtal skrivna så de blir så oberoende om yttre faktorer som möjligt. Vi kommer i denna kurs, likt några andra, diskutera, analysera och få besök av väldigt stora och aktuella företag så som Google, Amazon och Facebook och det verkar som att var och varannan lärare jag har faktiskt känner någon eller några som jobbar på de företagen där vissa även är gamla elever till dem så det ska bli spännande att höra om lite inside-information

På kvällen var det Tapas Night för alla utbytesstudenter som skolan arrangerade på en närliggande restaurang/bar. Tror vi är runt 200 utbytesstudenter så även fast alla kanske inte var där så var det väldigt mycket folk och ganska trångt i början. Jag och Zarah gick in tillsammans och höll ihop hela kvällen vilket var skönt, då kunde man vara två som såg förvirrade ut istället för att stå själv som ett fån. Vi kom dit strax innan 20 och då var det nästan kö in. Väl inne prickade man av sig och ombads skriva varsin namnlapp i utbyte två drinkbiljetter där den första gick till det som skulle vara en Sangria men som här var mest rödvin blandat med Fanta Lemon och nån apelsinskiva. Då det var så mycket folk så hann man inte prata med alla och ju längre man var där och mingel-orket trynade blev det att man pratade med samma personer hela tiden. Vi hittade bland annat en till svensk kille som läser i Lund men som visade sig ha växt upp typ 3 minuter från där Zarah också bodde som liten. Världen är allt liten. Vi tre fastnade också hos en engelslman på vars namnlapp det stod Aj. Det förklarades stå mer för A-J som var initialerna i hans efternamn men jag var bara tvungen att upplysa honom om vad det betydde på svenska. Lite komisk var att det i samma veva kom fram en annan kille på vars lapp det stod SEB, så där stod jag, Zarah och Jakob (den andra svensken) och pratade med Aj och en svensk bank. Efter ett tag började folk droppa av och då det inte serverades jättemycket mat så var många ganska hungriga. Planerna var dock väldigt oklara men vi kände i alla fall för att ta lite luft vilket slutade med att vi halvt blev utkörda så man endast fick vara 10 stycken vid deras lilla soffgrupp som redan var full när vi kom ut. Vi fick gärna stå precis utanför ingången till restaurangområdet eller gå in igen, men absolut inte vid soffan så vi valde att gå. Det slutade med att Zarah, jag och vår nyfunna svensk tillsammans med Aj gick på jakt efter ny uteservering och lite mat vilket vi efter cirka 10 minuter hittade. Vid denna tid var klockan kanske 23 men här i Spanien är det inga konstigheter att man sätter sig och äter då utan uteserveringen var full av folk som både åt och drack. Lite tapas, bubbelvatten och spännande konversationer om framtidsplaner och politik senare hade klockan gått över 01 och det var väldigt på tiden att börja röra sig hemåt, i alla fall i våra svenska mått mätt. Det var ju ändå bara torsdag och både jag och Jakob hade lektion vid 09:00 dagen efter. Vi konstaterade dock att spanjorer inte verkar prioritera några 8 timmars sömn lika högt som oss då det var full rulle på stan när vi gick hemåt och vi inte kan vara de ända som hade tidigare tider att passa dagen efter. Har inte riktigt fått kläm på de spanska tidsrutinerna och börjar undra om det finns några då jag. Får återkomma i den frågan senare tror jag.

Dag 8 & 9 - Tankar om Studentlivet

2018-09-05 23:33
Från Feliciatilander

Dag 7 - 4 september 2018 - var det dags för andra lektionen i Macroeconomics. Det känns som att de andra på lektionen är en riktig klass som läser tillsammans dagligen för de verkar ha en bra sammanhållning och alla pratar med alla. Även fast jag inte förstår vad de säger när de högt och snabbt dividerar på spanska så misstänker jag att det kvällen innan träffats på nån drink eller fest eller liknande för det var ett himla liv med både klappar och hurrande innan läraren satte igång föreläsningen vilket fick mig att tänka på det här med studentlivet. Dagen man tar studenten beskrivs av många som den bästa, eller en utav de bästa dagarna i deras liv och universitetstiden i liknande termer. En dag och period man gärna förknippar med fest och fylla, något jag inte förlikar mig med. För mig var studenten och mina vidare studier såklart en milstolpe, men mer som ett delmål mot större utmaningar och har sedan jag klev av studentflaket undrat vad poängen verkligen är med att innan lastbilen ens rullat en meter dränkas i billig öl som i den oftast kalla svenska vinden får en att frysa intill benmärgen och som vid tiden färden avslutats torkat in som ett kletigt lager över hela kroppen. Goals. Studentdagens hållpunkter med champagnefrukost, studentflak och slutfest har alla den gemensamma faktorn alkohol, det här är ju dagen du blir fri från alla skolförpliktelser och då ska man ju såklart bli fullare än någonsin. Ett tankesätt jag kan undra hur man kan se som något man vill ha, men inte ifrågasätta varför det är så. Fest och fylla är i samhället förknippat med positiva termer och lika mycket inne och inkluderad som man blir om man kan svepa en öl på få sekunder, lika ute eller ifrågasatt blir man om man tackar nej till att dricka alkohol. ”Inte för att döma men varför dricker du inte?” är en fråga man fått ibland och märker att om man på följdfrågan om man är nykterist eller aldrig dricker svarar ”Nej, jag är inte nykterist. Jag var bara inte sugen på alkohol idag.” får en blick som oavsett svar signalerar ett lugn i personen, som att de tänker att man inte var helt onormal i alla fall.

På väg hem från skolan en dag lyssnade jag på Annika R Malmberg i Framgångspodden där hon och Alexander, som leder intervjun i podden, pratade om de fyra färger som forskare säger att man kan dela in personer i beroende på deras personligheter och egenskaper. Jag har hört om färgerna innan men inte lagt ner någon större tid på att förstå dem eller läsa vidare om tankesättet. När jag lyssnade på deras samtal fick jag en aha-upplevelse i färgernas funktion och betydelse speciellt när Annika besvarade kritik mot teorin där vissa säger att man tillhör fler eller i vissa fall alla färger och att man därför inte kan bli placerad i fack som färgteorin säger. Annikas svar var att man såklart kan anta alla egenskaper i olika situationer men det som avgör vilken färg man tillhör är att fråga sig själv vilka egenskaper eller uppgifter man får energi ifrån och vilka som tar energi. Och liksom vissa får ångest av ensamtid hemma och räknar minuter till kvällens fest kan jag längta till de lugna kvällarna och njuter av ensamtiden en löprunda eller stallet kan ge. Insikten av att det mest socialt accepterade inte är något som ger mig energi, något som lika gärna skulle ha kunnat skapa en stress om utanförskap har istället gett mig ett lugn och trygghet i att jag känner mig själv. Istället för att lägga min energi på att försöka nå upp till en persona som inte är jag, kan jag fokusera på relationer som ger mig energi och som är så mycket mer värdefulla för mig än att en hel klass ska applådera när jag kliver in på lektionen.

En av Madrids gator jag redan gått fram och tillbaka på ett antal gånger.