RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-05-15 21:40:35

Mumsigt blogg

Mumsigt blogg på Nouw

Nougat tryffel

2018-12-18 17:34
Från Mumsigt

1dl grädde

250g nougat

100g mörkchoklad

lägg allt i en kastrull och värm under omrörning, den är klar när den gott ihop till en slät smet.

Häll krämen i en form eller skål och ställ i kylen för att svalna och stelna.

forma små kulor med hjälp av två skedar och ev. med fingrarna.

ställ in i kylen igen så de får sätta sig helt.

doppa bollarna i choklad eller rulla i florsocker, kakao, nötter eller va man känner för

klart

förvara i kylen så dom inte smälter utan håller sig krämiga.


Om du väljar att doppa bollarna se till så att de stelnat ordentligt och att chokladen svalnat så att dom inte smäler.

Äpplekladdkaka

2018-09-29 12:26
Från Mumsigt

Varför krångla till de när de finns sånna här kakor

Tycker inte ens om rabarber men den här va faktiskt riktig go funkar lika bra med hallon, blåbär, vinbär, plommon eller typ va ni vill. Bara att variera beroende va spm växer just nu och när inget växer funkar de bra med frysta

Ugn 175 25-30 min

150g smör
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl mjöl

2 stora äpplen
Kanel
Vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull rör i socker
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en slät smet
Häll i en smord och bröad springform

Skala och hacka äpplena i träningar
Stek i lite smör kanel och vaniljsocker så de börjar mjukna lite

Sprid ut över kakan och grädda i ugnen

Eftersom de är en kladdkaka är den nästan bäst dagen efter när den har fått sätta sig i kylen

Pommes

2018-09-24 16:15
Från Mumsigt

Hemgjorda pommes är ju så mycke godare än köpta (och säkert nyttigare) och faktiskt inte svårt trodde de skulle vara mycket svårare

Skär potatisen i "pinnar"
Lägg i kallt vatten innan minst en kvart gärna längre. Byt vatten iallafall en gång. Detta drar ut stärkelsen och gör dom krispigare. Lägg upp och låt torka på papper

Fritera i 150 grader ca 5min dr ska bli mjuka men inte få färg låt torka och kallna på papper

Fritera igen i 180 grader tills de får fin färg
Lägg upp salt och servera direkt

Tips: dessa stegen går att snabba på lite om man inte orkar/hinner men då blir dom inte lika krispiga. Men fortfarande mycke godare än köpta ❤️

Vitlöksbröd

2018-09-14 07:56
Från Mumsigt

Bästa vitlöksbröder jag nånsin gjort rekommenderas starkt

Ugn 200g 10-15min

1 stor ljus limpa (typ barkis) hembakad eller köpt

150g smör

0.5dl rapsolja (kan uteslutas men blir frasigare av de)

Ost

5 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Valfria örter (jag hade persilja men skulle tro att typ gräslök är jätte gott också)

Skär brödet i ett rutmönster nästan igenom
Pilla in ost i mellan springorna
Smält smöret
Blanda i resten av ingredienserna

Häll smöret över brödet (lättast med en sked) så att de rinner ner i springorna

In i ugnen och sen är de klart

Servera med kräftor, räkor, frukt, paj eller va ni tycker




Tekakor

2018-07-22 11:02
Från Mumsigt

När jag bakar bröd gör jag alltid stora satser som man fryser redan samma dag. Då hinner dom inte torka och när man tar upp och micrar dom smakar de nybakat igen

250grader 8-10min

50g jäst
5 dl mjölk
75g smör
3/4 dl sirap
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
Typ 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37grader häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
I med resten av mjölken och tillsätt smör (rumsvarmt) sirap salt och rågsikt
Knåda på och tillsätt lite vetemjöl i taket till lagom konsistens, du ska kunna jobba med degen utan att den klippar för mycket men inte så den blir kompakt
Låt jäsa 50 minuter

Kavla ut degen på mjölat underlag tills den är lite drygt 1cm tjock, stansa ut runda tekakor (jag använde en skål ca 12cm diameter) upprepa tills degen ä slut
Nagga tekakorna

Jäs ca 30 minuter
Grädda ca 8-10 minuter

Alternativ dela degen i 16 delar och kavla varje bit till drygt 1cm. Dom blir inte lika runda men mycket smidigare

Bärig kladdkaka

2018-07-18 09:30
Från Mumsigt

Tycker inte ens om rabarber men den här va faktiskt riktig go funkar lika bra med hallon, blåbär, vinbär, plommon eller typ va ni vill. Bara att variera beroende va spm växer just nu och när inget växer funkar de bra med frysta

Ugn 175 25-30 min

150g smör
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl mjöl

Ca 200g bär/frukt
Socker
Potatismjöl

Smält smöret i en kastrull rör i socker
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en slät smet
Häll i en smord och bröad springform
Blanda bären med socker och potatismjöl mäng varierar beroende på hur sura/saftiga dom är

Grädda kakan 25-30 minuter

Servera med grädde, glass eller vaniljsås

Långpannebröd

2018-04-30 19:26
Från Mumsigt

Det är väldigt smidigt med bröd som bakas i formar slippa knåda och kavla o ha sig.
Ugn 250grader 13minuter (ish)
25g jäst
4 dl fingervarm mjölk
25g rumsvarmt smör
1 1/2 tsk salt
2msk sirap
Ca 9-10 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Häll i lite av mjölken och rör tills jästen har smällt. Häll i resten av mjölken salt sirap och smör. Blanda i lite av mjölet i tagen. Knåda degen ett par minuter så du drar ordentligt i gluten trådarna.
Jäs i 40 minuter
Tyck ut degen i en lite mindre plåt med höga kanter skär den i 12bitar 3x4 och nagga den
Jäs i ytterligare 30 minuter
Grädda i ca 13 minuter
Frys gärna brödet som inte kommer ätas upp samma dag och ta upp och tina i micro efter hand då smakar dom alltid nybakta ❤️

Råglimpa

2018-04-17 15:12
Från Mumsigt

Alltså detta är de lättaste bröd jag nånsin gjort, ingen jäsning ingen temperatur som ska stämma och ingen knådning och det är så saftigt och gott kommer lätt att göras igen
Ugn 225 grader sänk till 175 när brödet går in baka i ca 1 timme
1dl grahamsmjöl
2dl rågsikt
4dl vetemjöl
1tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1dl sirap
5dl filmjölk
Rör ihop de torra ingredienserna blanda sedan i sirap och fil
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd limpform (jag hade en avlång sockerkaksform)
Strö över lite grahamsmjöl
Baka långt ner i ca 1h
Servera gärna ljumna med en god ost till
Går jätte bra att frysa

Vitlöksbaguett

2018-02-28 18:18
Från Mumsigt

Nomnomnom fredagsmys

Ugn 225 grafer ca 10 min

Ingredienser
50g jäst
50g smör
5dl mjölk
2msk sirap/honung
1 tsk salt
Typ 13 dl vetemjöl

150g smör
Ca 4 klyftor vitlök ( beroende på storlek och egen smak)
Salt
Ost

Smula jästen i en bunke
Smält smöret i med mjölken och varm till fingervarmt
Blanda med jästen
Blanda i salt och sirap
Rör sist i mjölet

Låt jäsa i 30 min
Under tiden fixar vi vitlökssmöret
Krossa vitlöken i smöret blanda med salt och smaka av
Riv ost

Dela degen i åtta och kavla ut varje del till en rektangel
Lägg en "remsa" med smör
strö över osten
Rulla ihop och kläm ihop dom noga
Snitta bröden några gånger

Jäs i 30 minuter till och grädda sedan
Ät dom varma så osten är smält och seg nomnomnom

Bröden går jätte bra att frysa och sen bara värma upp när man vill

Tips: det hjälper inte att ha mer smör om de blir för mycket rinner de bara ut satsa istället på mycket smak på de smöret som är det kommer troligtvis krävas mer vitlök än du tror

Havretekakor

2018-02-26 18:28
Från Mumsigt

Nomnomnom hembakat bröd slår de mesta faktiskt

Ugn 225grader 8-10min

Ingredienser
50g jäst
50g smör
5dl mjölk
2msk honung
1tsk salt
5dl havregryn
Ca 8dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Smält smöret häll i mjölk och värm till fingervarmt
Häll lite av vätskan över jästen och rör till den smält
I med honung och salt sedan havregryn och sist mjöl
Jäs i 30 min

Dela i 24 bitar, kavla varje bit till en platt cirkel och picka några hål i dom
Jäs i 30 min
Grädda i ca 8-10 minuter

Klart att njuta av

Kerstins mumsigaste bullar

2018-01-31 15:20
Från Mumsigt

Är egentligen inte någon bullmänniska men dom här är goda ❤️

Ugn 250 grader

Ingredienser
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
Ca 14dl vetemjöl

Fyllning
100g smör
2 tsk vaniljsocker
Florsocker

Smält smöret häll i mjölken och värm till fingervarmt
Smula jästen i en bunke och häll över lite av den ljumna vätskan rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av vätskan
Blanda i salt och socker och sist mjölet
Låt jäsa 30min

Blanda smöret med vaniljsocker tills det mjuknar

Dela degen på två och baka ut vardera till en rektangulär platt deg
Bredd på smöret och strö över florsocker
Rulla ihop degen på långsidan och skär ca 3cm bitar för klassiska snäckor eller vik degen på långsidan skär ca 2,5 cm remsor som du tvistar och slår knut på för att få sånna som ä på bilden

Pensla ev med ägg (dom får lite finare färg och pärlsockeret fastnar bättre men de ä inte nödvändigt, jag brukar inte göra de) strö över pärlsocker
Låt jäsa ca 30 min

Baka mitt i ugnen i 5-8 min

Ät dom helst lite ljumna så är de som godast ❤️

Instagram

2018-01-26 12:23
Från Mumsigt

Finns nu på Instagram följ mig gärna. De kommer snart finnas mer än tre bilder men måste börja nånstans

Kerstins mumsiga frallor

2018-01-25 12:39
Från Mumsigt

Nomnomnomnom

Ugn 225grader 10 min

Ingredienser
50g jäst
50g smör
5dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk honung
Typ 13dl vetemjöl

Smält smöret i med mjölk och värm till fingervarmt
Smula jästen i en bunke häll lite av vätskan i jästen och rör tills den löst sig i med resten av mjölk/smöret
Blanda i salt och honung
I med mjöl för att få ett fluffigt bröd som jäser bra vill du ha i så lite mjöl som möjligt men att du ändå kan jobba med den utan att den klibbar
Jobba degen ett par minuter för att dra i gluten trådarna de gör att degen jäser bättre
Låt jäsa 30 min

Dela degen på hälften hälften och sen i fyra så du får totalt 16 frallor
Rulla små släta bollar och gör ett litet snitt i varje boll
Jäs i ca 30 min om du petar lätt på degen och den reser sig igen efteråt så är den klar

Grädda i 10 min
Om du vänder på brödet och knackar i bottnen så ska det låta ihåligt då är de färdig gräddade

Om man vill kan man självklart byta ut lite vetemjöl mot t.ex havregryn och rågsikt men se till att ha övervägande vetemjöl annars är risken stor att du får ett ganska platt bröd

Mug cake

2018-01-18 20:51
Från Mumsigt

Jag är ett riktigt kakmonster älskar fika de ä så gott finns inte mycke som ä bättremen när man jobbar är de inte alltid man varken hinner eller orkar baka något. Den här kakan tog mig typ 3 minuter från att jag börja till att jag kunde äta av den ❤️älskar den ❤️

Ingredienser
1 msk smör
2 msk mjöl
2 msk socker
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Smält smöret i en kopp eller skål som rymmer minst 2 dl
Blanda de torra ingredienserna för sig
Rör sedan ihop dom med smöret och mjölken
"Grädda" i micron i en minut
Klart

Den här kakan går ju göra ännu godare om man vill så några tips på hur kommer här

Mosa en bit banan i
Choklad knappar
Hackad dumle/mars eller annan godis
En skvätt café istället för/i mjölken
Marsmellow
Karamelliserad mjölk
Kanel istället för kakao

Ni fattar, typ vad som. testa gärna och kommentera jätte gärna om ni har fler förslag

Farsdag tårta

2017-11-12 13:42
Från Mumsigt

Tyvärr får jag inte lägga upp recept på dessa men ni kan få läskas utav dom ändå glad farsdag alla pappor ❤️

🤗

2017-10-26 19:52
Från Mumsigt

Min första exotiska bricka till mössebergspaketet så nöjd ❤️

Spindelkakor

2017-10-25 10:12
Från Mumsigt

Läskig halloween eller inte dom ä ju så söta

Ugn 175 grader Ca 10min
Ingredienser
4-5 dl mjöl (spara lite till utbakningen)
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200g smör

Choklad kulor till spindelkropparna
Choklad att smälta till ben och ögon
Florsocker

Blanda alla ingredienser (smidigt med matberedare om ni har)
Rulla ut degen till rullar ca 4cm tjocka och skär bitar ca 1cm tjocka
Grädda kakorna

Ta en kula och gör en liten grop i alla kakor medan de fortfarande är lite varma och mjuka
När kakan svalnat smält chokladen, ta en sked och låt de rinna från den, för kakan under så de liknar ben.
Sätt på kulan, jag använde sånna som finns i lösgodiset med lite kex i men de finns lita olika varianter som man kan välja mellan.

Blanda en tjock massa av florsocker och vatten rulla små kulor och sätt som ögon.
Doppa en tandpetare i chokladen för att göra pupiller på spindlarna

Klart

Nomnomom

2017-09-13 18:38
Från Mumsigt

Kolla va mumsigt ❤️ vill ni ha receptet, de vill jag me men jag har typ tappad bort de de finns nånstans ska bara komma ihåg vart jag lagt de

Paj

2017-08-31 20:58
Från Mumsigt

De här är standard pajen på jobbet du kan fylla den med typ va som helst och den är riktigt god

Ingredienser Ugn:200 grader i 20min x2
Deg
4dl vetemjöl
3/4dl socker
150g smör
1 äggula

Smul
150g smör
5msk socker
2dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1dl kokos

Arbeta ihop alla ingredienser till en deg och tryck ut i pajform
Förgrädda

Fyll skalet med vad som önskas t.ex. Äpple med kanel, rabarber, blåbär, jordgubbar med mera med mera

Blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg och häll över pajen och in i ugnen igen

Njut av den helst när den fortfarande är lite ljummen ihop med vaniljkräm, grädde eller vaniljglass Nomnomnom ❤️

Chokladkola-grotta

2017-08-29 16:56
Från Mumsigt

Nomnomnom mumsigt

Ingredienser Ugn: 200grader ca 12min
Kaka
400g smör
450g socker (Ca 5dl)
190g havregryn (ca 4.75dl)
400g vetemjöl (ca 6,5dl)
2 ägg
25g bakpulver (Ca 1.5 msk)

Kola
300g smör
250g socker (ca 3dl)
200g sirap (ca 1.5dl)
30g kakao (drygt 1dl)

Blanda alla ingredienserna till en deg rulla till bollar och lägg i ganska rejäla formar och baka i ugnen.
Dom kommer sjunka ihop lite i mitten och där ska kolan i som du gör så här
Koka upp alla ingredienser och låt koka ca 3-4 min lätt och smidigt Nomnomnom

Ät och njut ❤️

Glass cookie

2017-08-28 20:50
Från Mumsigt

Nomnomnom ben and Jerry har nån sorts kakglass som är typ onödigt god och detta är nån hemma variant av den som är typ ännu godare

Ingredienser Ugn 200 grader typ 10 min
Kaka
125g socker
1ägg
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl mjöl
200g hackad choklad

Glass
5dl grädde
1burk kondenserad mjölk
Vaniljsocker eller annat efter smak

Vispa smör med socker
Blanda i ägget
Ner med den hackade chokladen
Blanda de torra ingredienserna med varandra och sedan ner i smeten

Rulla bollar typ lite mindre en en pingisboll och in i ugnen.

Vispa 5dl grädde ganska löst blanda i kondenserad mjölk och vaniljsocker ca 2 tsk brukar bli lagom

Lägg lite glass kräm emellan två kakor, frys och ät typ dagen efter och långt efter de dom blir godare om de får ligga i frysen och sega till sig lite

Tips: om man vill kan man spara lite deg som man smular på de färdiga kakorna ihop med glassen då blir de cookie dought smak på't

Bästa tårtan

2017-07-31 19:46
Från Mumsigt

Har lagt upp denna förut men då va de fullt med kycklingar på den men denna är så god så den är värd en mer somrig variant de lär inte va sista gången ni ser den heller

300g digestivekex
150g smör
1 burk karamelliserad mjölk
Ca 3dl grädde

Mixa kexen med smält smör
Tryck ut i form
På med kolan och grädden och toppa med färska bär
Nomnomnom

Tips tryck ut kexblandningen i en springform med bakplåtspapper i och låt den stela i kylen så är de lätt att flytta över den och göra klart på ett finare kakfat om man vill göra lite extra fint

Smoothie

2017-07-21 19:11
Från Mumsigt

De här är min frukost, mellanmål, måste äta nånting nu måltid Alltså alldeles för ofta men de borde va nyttigt och de ä jättegott så strunt samma passar väldigt bra nu när de är extremt varmt som lite mellanmål/fika

Ca 2dl turkisk yoghurt
Ca 2dl frysta bär
1 banan

Själv brukar jag ha jordgubbar och mango medans mamma brukar ha hallon blåbär så de ä bara att välja

Tycker man den blir för tjock kan man ta i lite grädde eller mjölk beror lite på hur mycket och vilka bär man har i

Rabarber cheesecake

2017-05-27 11:31
Från Mumsigt

Mer glass kanske men men. Hann bara smaka på smeten innan den va borta därför saknas de även bild men smeten va så löjligt god att denna måste göras igen

Ingredienser
300g digestivekex
150g smör

5dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
1msk vaniljsocker

5 rabarber
1dl socker

Koka rabarber med sockret tills rabarberna är helt trasiga ( om man tar i lite lite vatten i början så är de lättare att inte bränna det ) ställ undan så de kallnar

Mosa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i en springform

Blanda grädden ganska löst blanda i vanilj och den kondenserade mjölken. Häll i springformen. Häll över rabarberna och blanda ner de lite lätt. Frys

Ät och njut gärna med lite färska bär till Nomnomnom

Chokladbollar

2017-05-11 17:32
Från Mumsigt

Chokladbollens dag det måste bara firas med dessa Nomnomnom ❤️

Ingredienser
200g smör
2 dl strösocker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk kaffe

Kokos/pärlsocker

Börja med att blanda smör och socker så att smöret blir mjukt och lättarbetat
Blanda i resten
Rulla i kokos eller pärlsocker

Drömtårta

2017-04-07 10:07
Från Mumsigt

Detta är båda pappas och morfars absoluta favoriter den ä såå go o ja jag vet att jag säger de om allt men denna är riktigt god

Ugn 250 grader

Ingredienser
Kaka
3 ägg ( plus en vita från krämen )
1.5 dl socker
0.75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100g smör
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt
Blanda de torra ingredienserna för sig och sen ner i smeten
Grädda kakan i en långpanna i mitten av ugnen ca 5 minuter
Håll ett öga på kakan den har en förmåga ett gå från klar till kolsvart väldigt fort

Vänd kakan uppochner på ett nytt bakplåtspapper med lite strösocker på och ta bort pappret den gräddades med medan kakan är varm så lossnar den lättare

Blanda alla ingredienser till krämen och stryk på den kalla kakan
Rulla ihop den och njuuuut

Tårtaa 🤗

2017-04-06 10:54
Från Mumsigt

Nomnomnom bästa tårtan speciellt när man egentligen inte orkar baka något alla kommer älska den den ö så god

Ingredienser

300g digestivekex
150g smör
I burk karamelliserad mjölk
Ca 4dl grädde

Mosa kexen ( perfekt med en matberedare ) i med smält smör
Tryck ut i en springform
På med kolasåsen
På med vispad grädde
Toppa med ägg och hönor till påsk eller färska jordgubbar till sommaren ❤️

Vitchoklad pannacotta

2017-02-19 11:30
Från Mumsigt

Typ bästa efterrätten någonsin punkt blir ännu bättre av att de är den lättaste jag nånsin gjort.
De blir ca 4 normala portioner eller två i min smak nomnomnom

Ingredienser
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
100g vitchoklad
2 gelantinblad


Lägg bladen i kallt vatten så de mjuknar
Koka upp grädden och låt koka typ två minuter
i med vaniljsocker och choklad rör tills den smällt
Ta bort från värmen och blanda i bladen så dom smälter
Häll i formar toppa med färska bär och lite riven choklad
Ställ i kylen och låt stelna
Mumsa och njut nomnomnom ❤️❤️

Cookies

2017-01-05 09:11
Från Mumsigt

Nomnomnom ckooooklad ❤️

Ugn 180 grader

2dl farinsocker
2ägg
100g smör smält
100 g choklad smält
2dl mjöl
1 tsk bakpulver
100g hackad mörk choklad
100g hackad vit choklad


Blanda socker och ägg
häll i de smälta smöret och den smälta chokladen rör runt
rör i mjöl och bakpulver
ner med den hackade chokladen
Klicka ut på plåt och grädda i 12 min

Tror jag fick typ 17 kakor så säg ca 15-20 ganska stora kakor☕️

Birgitta bröd

2017-01-04 16:25
Från Mumsigt

Nomnomnom lite pillig kaka men inget svårt nånstans och jätte gott

Ugn 200g

Kaka
100g smör
1dl socker
1 ägg
4.5 dl vetemjöl
3tsk bakpulver
3 msk mjölk

Frosting
60g smör
100g Philadelphia ost
3 dl florsocker
Ev smaksättning t.ex hallon

Blanda smör och socker i en matberedare
Blanda ner resten låt degen precis gå ihop
Dela degen i fyra och rulla i längder
Grädda i ca 10 min

Dela kakorna ledans de är varma

Rör ihop allt till frostingen och klicka/spritsa mellan varje kaka

Klart Nomnomnom

Tips om man inte vill ha en frostingen emellan går de minns lika bra om inte bättre att ha vanilj kräm emellan se då till att den är lite tjockare än vanligt så den inte rinner av kakan