RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-11-07 23:30:19

Dagens Svenskbladet - Halsa

Senaste nyheterna - www.svenskbladet.se

Stigmata möjlig biverkning av Astra Zeneca-vaccinet

Nu kommer nya uppgifter om det redan omstridda Astra Zeneca-vaccinet mot COVID-19. Symptom av ett uråldrigt fenomen kallat stigmata har rapporterats, kan idag Svenskbladet avslöja. Stigmata, eller stigmatisering, leder till smärta och blödande sår på genom händerna, likt en korsfästelse.

Åsa Waldau, 55, fick sin första dos av vaccinet i förra veckan, och utvecklade symptom på stigmatisering kort därefter.

- Det är mycket obehagligt. Dels själva blödandet, men framför allt doften av rostig spik som sprider sig, säger Åsa.

Det är ännu oklart hur vanligt förekommande biverkningen är, men troligt är att religiös tillhörighet, i synnerhet kristendom, är en riskfaktor, säger Göran Stollerud, epidemiolog på Institutet för kristen läkekonst, IKL.

- Vi har länge varnat för risken med hädiska förbannelser i samband med vaccination. Tyvärr så tas sällan hänsyn till religion och vidskeplighet inom biotech-sektorn, säger Göran.

Enligt uppgifter från IKL så tillsätts inte dopvatten till vaccinet, vilket lämnar det helt utan skydd mot satanistiska besvärjelser. Det finns heller inga uppgifter om att vaccinet välsignas av präst innan leverans. Huruvida man som kristen tillåts komma till himlen efter slutförd vaccinering är i nuläget oklart.

Svenskbladet har förgäves sökt Astra Zenecas pressavdelning för att klargöra de teologiska rutinerna vid tillverkning av vaccinet.


Första svenska fallet av Coronavirus - Jonas 22 år

Sveriges första fall av Coronaviruset är Jonas Nilsson 22 år, som nu valt att självisolera sig hemma i sin lägenhet i Fruängen i två veckor. Det var på Måndagen som Jonas upptäckte att han mådde dåligt och ringde till sin arbetsplats på Elgiganten för att sjukskriva sig.

- Jag har feber och snuva, och kommer nu att stanna hemma i två veckor, förhoppningsvis överlever jag.

En talesperson för Karolinska universitetssjukhuset berättar
- Jonas har inte besökt Kina nyligen, så detta är det första fallet där smittan spridits från en människa till en annan inom Sverige.

- Vi har sökt Jonas för provtagning, men han insisterar på att stanna hemma för att inte riskera att smitta andra, han vägrar till och med att öppna dörren.


Jonas har inte besökt Kina nyligen, dock åt han på en kinesisk lunchbuffé vid Fridhemsplan på Lördagen.
- Vilken tur att jag hann köpa nya Zelda innan jag insjuknade, berättar Jonas.

- Nu har jag något att göra i två veckor, kanske spelar jag genom hela Zelda-serien igen.

Men Jonas är inte helt ensam i sjukdomen. När vi är på väg att lämna lägenheten plingar det på dörren och Jonas kompis Kricke kliver in i hallen med ett sexpack redbull, glass och två pizzor.
- Jag är det andra fallet av coronavirus i Sverige,
säger Kricke och hostar i handen


Bertil på Ekonomi har gjort kaffe igen

På tisdagsmorgonen visade det sig att Bertil på Ekonomiavdelningen gjort kaffet. 

Det är andra gången den senaste veckan som Bertil på Ekonomi gjort kaffet. 


Hannah och Amandas nya produkt: ljummet vatten

Det stormar kring mediapersonligheterna Hannah Widell och Amanda Schulman. De båda systrarna driver mediabolaget Perfect Day Media som gör allt från poddar till tv, magasin - och nu även kosttillskott.

Kritiken mot kosttillskottet Hers, som de aktivt marknadsför, har varit massiv, från flera olika håll. Produkten påstås vara dyr och verkningslös:

"Man behöver inte äta det här", som nutritionisten Hanna Eneroth på Livsmedelverket sagt.

Men systrarna säger sig inte förstå kritiken:

- Våra lyssnare och läsare är fantastiska och vi tror de kan tänka fantastiskt bra själva. Om de vill äta ett vitamin som gör dem än mer fantastiska för endast 399:- kronor i månaden (finns på Life-butikerna eller på internet, ta två tabletter dagligen), så är det upp till dem.

Men mitt under brinnande debatt om kostillskottet Hers släpper nu systrarna alltså en ny produkt, i samma linje. 

Luke Warm Water, är enligt pressutskicket "ett helt fantastiskt vatten för helt fantastiska människor". Det är inte kolsyrat (utan "stilla", enligt pressutskicket) och sägs kunna "släcka törsten", "bibehålla rätt vätskebalans i kroppen" samt att det även ska gå att "skölja händerna" med det. 

Vattnet kommer att säljas i utvalda butiker och 33 cl kommer att kosta ca. 79:-. Enligt pressutskicket är det viktigt att vattnet inte kyls ner eller värms upp, utan att det dricks just ljummet. Men att hålla drycken ljummen är upp till konsumenten själv.

 


Svenskbladet lottar ut strupoperation

Är du trött på din gamla strupe eller bara sugen på något nytt?

Nu ger Svenskbladet er läsare en unik möjlighet att vinna en strupoperation av tv-kändisen Paolo Macchiarini. Vid operationen kommer även den numera helt blinda Täppas Fogelberg att assistera, och liket efter Per Oscarsson sköter narkosen.

2-5:e pris får en halv liter var av Leila K:s blod.

Så här gör du för att tävla:

Skriv ditt eller en väns namn i kommentarsfältet så drar vi en lycklig vinnare i slutet av månaden!


104 årig vegetarian;"Det var inte värt det"

En man som avstått från kött hela sitt vuxna liv ångrar idag sitt beslut.

- Såhär på ålderns höst önskar jag att jag ätit mer kyckling med grillkrydda, biff med bernaise och såklart bacon med halvstekt äggula.

- Men så blev det inte, istället åt jag bönor och rotfrukter och har förblivit frisk, fast nu har alla mina vänner dött, jag är ensam och har ingen umgängeskrets och dessutom jävligt sugen på en lövstek med pommes.

Livet har dock inte varit helt utav frestelser för mannen;
- En gång när jag jobbat sent och var på väg hem köpte jag en 200 grammare från Sibylla med rå lök och, riktigt kladdig och full med varm såd, jag skulle just bita i den när jag tvekade.

- Stod med käften öppen i säkert 5 minuter innan jag ångrade mig och slängde den i en soptunna.
Fan vad jag ångrar mig idag, tänker ofta på hur det skulle ha smakat ifall jag huggit in på den där burgaren våren 94:a.


Leif GW Persson slog personbästa i Hässelbyloppet

49 minuter och 12 sekunder tog det för den numera pensionerade kriminologiprofessorn att springa de 10 kilometrarna i Hässelbyloppet. Det är nytt personbästa för honom.

Loppet gick av stapeln på söndagen.

- Det känns bra. Men nu satsar jag på att komma i toppform inför Night Trail Run den 25:e, då springer man med pannlampa, säger han i en kommentar.


Kristianstad byter namn till Kristianbajs

Det blev under onsdagen officiellt att Kristianstads kommun bytt namn till Kristianbajs kommun.

Ordförande i Kristianstad kommunalråd AnnSofie Andersson (s) berättar om namnbytet;
- Det blev en ofrivillig så kallad re-branding av hela staden.

- Efter vattenproblemen i Kristianstad har gemene Svensson genom riksmedia kommit att förknippa staden Kristianstad med bajs, avföring och skitiga toalettstolar, förklarar AnnSofie Andersson.

- Man kan diskutera associationen, men vi är överens i kommunalrådet att all publicitet är bra publicitet, detta kommer sätta Kristianstad på kartan.

För att ytterligare förstärka kommunens nya "varumärke" har man ändrat landskapsskölden så att den nu visar en figur som sitter på en toallett och bajsar diarré.

Samtidigt med namnbytet ändrar man också kommunens motto till "Sveriges skitkommun nummer 1".
Visserligen är detta motto upptaget av Skövde kommun, men eftersom Skövde ändå är så okänt och ointressant räknar man med att man kan stjäla deras motto obemärkt.

Stadsarkitekter planerar även att bygga en bajsfontän mitt på stadens torg där man kan knuffa i gamla jobbiga gubbar som tror de vet allt, samt galna kattägande tanter som går runt och pratar för sig själv.

- Det här blir nog bra, det händer inte så mycket i Kristianstad, kommenterar Staffan Lingvall 23, arbetslös.


Konferencier mest taggade personen på event

På söndagsförmiddagen gick ett event av stapeln i en mellanstor svensk stad. 

På platsen, intill ett köpcentrum, hade eventpersonal monterat upp en scen med tillhörande högtalare samt diverse tält där eventbesökarna kunde ta del av en hel del rätt så dåliga sponsorerbjudanden.

Ganska snart efter att eventet öppnade så samlades flera av eventbesökarna framför scenen.

Det var då eventets konferencier gjorde entré. Med peppande uppmaningar som; "upp med händerna!", "ge lite kärlek till vår DJ!" och eventkonferencierens klassiska utropsreplik "MÅR NI BRA?!" försökte konferencieren få igång besökarna. 

Enligt uppgifter till Svenskbladet ska detta inte ha gett resultat. Flera eventbesökare som Svenskbladet talat med bekräftar att konferencieren var den mest peppade personen på hela eventet.

 

DJ på eventet var Jan-Erik Samuelsson (DJ).


Svenskbladets reporter på besök i Mamma Scans fabrik

Här gör vi 30 000 köttbullar i timmen, ber'ttar Jonas Karlsson, chef över anläggningen.

Köttet kommer in i färsfabrikens ena ände i stora rullvagnar. Det handlar om köttrester och slamsor som blir över när de ädla bitarna skurits fram, som biffar och stekar.

– Först maler vi ner köttet grovt och blandar ut det med så kallade potatisflakes.
När färsen är färdigmald blandar man i andra ingredienser som vatten, potatis och potatismjöl. Man tillsätter även salt, kryddor, socker, jäst och buljong.


En pumpande maskin stansar ut köttbullar som mer liknar små korvar till formen.
Det är heller ingen som steker köttbullarna på traditionellt vis. I stället öser man ner de blivande köttbullarna i stora tankar med het talg och där rullar de runt en stund och får sin runda form.
En timme blankt

Efter en dryg minut i detta fettbad är det dags för ångtunneln.
– Köttbullarna är nämligen fortfarande råa i mitten och behöver hettas upp till 72 grader för att vi ska vara säkra på att alla eventuella ovälkomna bakterier dör.

Man friterar i första hand för att de ska bli runda. Sen är de rätt äckliga innan man friterar dem alltså. Därefter kyler vi hastigt ner dem innan de hamnar i paketet, berättar Jonas Karlsson.

- Många frågar oss varifrån den säregna lukten som man känner när man öppnar ett nytt Mamma Scan-paket kommer i från. Det ska jag berätta. Det sista som sker i Mamma Scan-fabriken är att, precis innan locket läggs på, sätter sig Daniel här ovanpå paketet och fiser.