RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-11 13:41:29

spelberoende

Spelberoende av Jack Vegas?

2011-02-24 16:58

I Sverige behöver man en speciell licens för att kunna erbjuda spelautomater i sin butik, restaurang eller pub. Men risken att bli spelberoende minskar inte bara för det. Man kan hitta Jack Vegas-maskiner i många olika ställen och dessa maskiner brukar oftast ha en maxutbetalning på 500 kronor. Men det går att spela för hur mycket som helst.

Det var många som trodde att Jack Vegas-maskinerna kunde leda till spelmissbruk och man varnade folket för dem. Svenska Spel äger dessa maskiner och de är väldigt försiktiga med reglerna. Åldersgränsen för att få spela på dessa maskiner är 18 år.

Lotteriinspektionen har godkänt dessa maskiner och eftersom de ska va experter i ämnet om hasardspel så borde det inte finnas några risker med att bli spelberoende av dessa maskiner så länge man har spelar med måtta.

Det är inte alla som har anlag till att bli spelmissbrukare men känner man någon som man tror kan ha problem ska man ingripa så fort som möjligt.

Missbruk forts.

2011-02-08 13:00

För att fortsätta föregående diskussion om hur man kan undvika missbruk, här kommer lite fler saker man kan tänka på och tillämpa i sitt spelande.


Uppskatta vinster. Bli inte girig. Vinner du 1 000 kr, så var glad att du gjorde det. Tänk inte att du nu måste höja dina vinster för att kunna uppskatta vinsten. Kom ihåg att pengar är pengar.


Spela inte onykter. Har du druckit alkohol ska du hålla dig borta från spelandet. Detta gäller även när du är för trött för att spela eftersom man oftare tar fel beslut och man kan inte tänka helt klart.


Studier kommer först. Har du en vecka där du har mycket att göra eller om en kompis vill vara med dig, avstå då från att spela. Det finns viktigare saker i livet än att spela.


Vänner i riskzonen. Har du någon kompis som spelar på nätet och som verkar bli mer och mer isolerad fråga då ut honom om hans spelande och se till att han kommer bort från spelandet och gör något annat kul.

Missbruk

2011-01-19 12:24

Med alla hasardspel finns det risk för spelmissbruk och för att undvika det finns det ett par saker man kan tänka på.


Sätt gränser. Det är väldigt viktigt att ha gränser på hur mycket man har råd att förlora, och ännu viktigare är att inte överskrida den gränsen. Räkna ut hur mycket som ska läggas ut på hyra, mat och andra nödvändigheter. Lägg undan lite ifall något skulle gå sönder, som till exempel bilen. Lägg även undan pengar för nöjen med familj och vänner, och resten kan du lägga in på kontot. Skulle du förlora de pengarna gör det inte lika mycket och du får vänta till nästa månad innan du kan spela igen.


Spelfria dagar. Bestäm några dagar i veckan då du gör något annat istället för att spela. Det kan vara att umgås med familj, vänner, gå på bio eller dylikt. Få dina tankar på andra håll än bara poker.


Ta raster. Spela inte flera timmar i streck. Tänk på att ta raster och ät eller gör något annat. Det är viktigt speciellt när man känner att det går dåligt, då är det oftast bättre att stänga av datorn och göra något annat.