RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-05 08:51:26

Vacker blogg

Vacker blogg på Nouw

Been looking for the answer

2018-12-03 15:04
Från Vacker
Att olika ämnen i kombucha är bra för olika sjukdomstillstånd pekar på kombuchans fenomenala förmåga att behandla hela kroppens system snarare än att behandla ett specifikt organ, Det finns egentligen bara två bakteriesläkten idag som systematiskt har undersökts under längre tid och visat sig ha psykobiotiska egenskaper. Dessa är Lactobacillus och Bifidobacterium. Båda dessa återfinns i kombuchan även om halten varierar beroende på kvalitén på scoby. Därför klassas kombucha som psykobiotika. I väntan på mer forskning kan du konsumera kombucha för kung och fosterland för att stärka upp din tarmflora, hjärna och psykiska hälsa. 

Forskning visar hela tiden nya positiva fördelar med att konsumera kombucha. Här är några av de redan belagda hälsoeffekterna

 • Motverkar fria radikaler
 • Dödar skadliga bakterier (bra vid tex magsjuka)
 • Avgiftande
 • Leverskyddande
 • Kolesterolsänkande
 • Blodförtunnande
 • Cancerförebyggande
 • Diabetsmotverkande
 • Bidrar till förbättrad matsmältning och en sund och rik tarmflora

Hold up, They don't love you like I love you

2018-11-11 23:51
Från Vacker

Kombucha kan vara en av de bästa sakerna som hänt min kropp sedan slutet av 80-talet (jodå, jag var faktiskt född då). Efter att ha lagt ut en mindre förmögenhet på färdig kombucha har jag nu startat min egen lilla tillverkning, Jag började brygga 3-4 liter per vecka men för att tillgodose min egen och min omgivnings efterfrågan brygger jag nu 10 liter per vecka. Den här drycken är farligt beroendeframkallande, supernyttig och så god!

Nordic Veil foundation

2017-10-30 10:30
Från Vacker

Nordic Veil är en ny foundation från IDUN Minerals. Detta är en flytande mineralfoundation, relativt täckande och 100% vegansk. Så långt är allting bra. Men på. Nja... jag blir inte imponerad. Den är torr, nästan kakig i konsistensen vilken gör att den inte passar dig med minsta antydan till torr hud. Den smälter inte ihop med huden och jag tycker inte att den ger någon snygg finish överhuvudtaget. Gillar IDUNs övriga produkter mycket, men deras flytande produkter tycker jag inte håller samma klass som deras torra av någon anledning.


Look Alikes

2017-10-27 12:37
Från Vacker

Squalane

 • Squalane utvins vanligvis från vegitabiliska källor som tex oliver när det används i hudvård
 • Squalane är mycket likt kroppens egna ämne Squalene som finns i vår hudbarriär
 • Som mycket annat vid åldrande minskar squalenenivåerna i kroppen och hyn får då svårare att bevara fukt
 • Squalane mjukar upp hudytan och är en antioxidant med superkrafter som skyddar mot UV-strålning, fria radikaler, UV-strålning och pigmentfläckar.
 • Squalane stödjer hudens läkningsprocess, är antibakteriellt och en superbra ingrediens om du lider av tex kyleksem
 • Squalane kan tränga långt ner i huden och är därför en utmärkt transportör för andra ämnen som tex A-vitamin
 • Squalane passar alla hudtyper, även de allra känsligaste

Oilless Oil 100% Purifyied Squalane, Peter Thomas Roth. 30 ml ca 400 kr

100% Plant-Derived Squalane, The Ordinary. 30 ml ca 66 kr+frakt


Niacinamide

 • Niacinamide är en aktiv form av Vitamin B3 och är en cellkommunikativ hudvårdsingrediens
 • Nicacinamide har länge använts i Asien (såklart!) för dess uppljusande effekt på huden
 • Niacinamide jobbar på förstorade porer, fina linjer och ojämn hudton
 • Niacinamide förstärker hudens elasticitet vilket tex bidrar till att porerna drar ihop sig och upplevs som mindre
 • Man har sätt att niacinamides possitiva effekt på hudbarriären hjälper huden att minska känsligheten för vissa irriterande ämnen
 • Niacinamide kan ha viss effekt på hud som lider av acne genom att jobba antiinflammatorisk
 • Förutom att verka anti-aging har också niacinamide effekt på solskador och hyperpigmentering
 • Niacinamide passar alla hudtyper

10% Niacinamid Booster, Paula`s Choise. 20 ml 499 kr

Niacinamide 10% + Zinc PCA 1%, The Ordinary. 30 ml ca 49 kr+fraktCellproduktion 24/7

2017-10-14 13:49
Från Vacker


För att förstå storheten med retinol behöver vi titta närmare på hudens olika lager och hur långt ner i lagren hudvårdsprodukter kan ta sig med eller utan våld.

Epidermis är hudens översta lager och skyddar kroppen mot våld som slag och tryck, kemiska ämnen, vatten och andra yttre hot. Här finns pigmentproducerande celler, talgkörtlar, svettkörtlar och keratin. Epidermis är tunn, som tunnast är den på ögonlocken där den är ca 0,05 mm och som tjockast är den på hälarna där den är ca 1,5 mm. Epidermis består av tätt sammanpressade celler som är packade i lager utifrån deras mognadsgrad.

Längst ned finns basalcellslagret och här stänger fabriken aldrig. Här pågår produktionen av nya celler 24/7. Cellerna vandrar sedan succesivt upp mot hudytan är de ”förhornas” och bildar det översta skiktet i överhuden, dvs hornlagret. Hornlagret är alltså stendöda celler men fyller trots det sin funktion som är att skydda huden mot slitage och nötning. Översta delen av hornlagret stöts sedan kontinuerligt bort i form av mycket små fjäll. På detta sätt förnyas huden ständigt och den här processen mellan liv och död tar hos en ung och frisk person ca 28–30 dagar. Med åren saktar fabriken ner sin produktion och i 50-års åldern tar förnyingsprocessen ca 37 dagar.

Dermis, läderhuden, är hudlagret under epidermis. Det kan vara intressant att veta att hos djur är det dermis som används till skor, väskor och allt annat ”i skinn”. Men nu pratar vi om människan och än används vi inte inom läderindustrin. Dermis är 0,5–3 mm tjockt och består av två lager med lite olika sammansättning. Stratum papillare, det ytligaste skiktet utgörs av bindväv och har tunna kollagentrådar. Stratum reticulare, skiktet under, utgörs av kollagen och bindväv, och har ett inslag av elastiska trådar. Kollagen ger huden stadga och elastin gör huden elastisk och flexibel.

Subcutis, underhuden är det tredje och innersta hudlagret och fungerar som bubbelplasten du fick runt den där jättevasen från Svenskt Tenn. Dvs stötdämpande och som ett skydd för det sjukt dyra glaset. Men i det här fallet ett skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. Det här hudlagret har också en värmeisolerande funktion och fettväven utgör en energireserv. Subcutis består bla av mycket vävnadsvätska och fungerar därför även som vattenförråd. När du får rynkor och påsar under ögonen är detta ofta en följd av att underhuden har förlorat vätska. Ärftlighet och hormoner bestämmer i första hand subcutis tjocklek.

I hornlagret som alltså finns längst upp i epidemis finns den så kallade hudbarriären som bara är en hundradels millimeter tjock. Människan förstod sig inte på hudbarriären förrän helt nyligen tack vare att den svenska docenten Lars Norlén satte sig själv på kartan 2012. Tack Lars!

Genom hudbarriären släpps inget igenom om inte du, eller någon annan för den delen, på ett mekaniskt sätt påverkar huden så att den ger upp och öppnar barrikaderna. Detta kan ske med hjälp av tex syror eller ämnen med små molekyler. En ansiktskräm, vars molekyler är förstora, kan bara nå de yttersta cellernas lager och på så vis stödja och skydda hudbarriären. Denna funktion är dock inte att förringa.

Men ett serum däremot innehåller mindre molekyler som tränger betydligt djupare, ända ner till dermis. I ett välkomponerat serum är molekylerna anpassade efter hur djupt ner i huden de skall och varje ingrediens jobbar därför som bäst där den har störst möjlighet att påverka uppbyggnaden av nya celler. Serum är därför den produkt i badrumsskåpet som ger störst effekt. 

Och nu börjar vi (äntligen) närma oss Retinol-trilogins kärna: RETINOLET! Mer om detta i sista delen...

Hur positiv kan en ögonkräm bli?

2017-10-12 11:08
Från Vacker

Jag fick ett prov på Stress Positive Eye Lift från Dermalodiga för ett tag sedan och har använt den sedan dess. Detta är en fusion mellan en ögonkräm och en ögonmask. Dermalodiga lovar en kräm som återfuktar, reducerar mörka ringar och ger lyster. En hyaluronsyrablandning lyfter och stramar upp. Antingen använder du den dagligen som en traditionell ögonkräm eller så lägger du på den som en mask vid behov genom att applicera ett tjockt lager under ögonen. Krämen är behaglig i konsistensen, skön att använda och återfuktar bra. På originalstorleken sitter dessutom en metallapplikator som ger en svalkande känsla. Extra skönt en trött torsdag. Stress Positive Eye Lift kostar ca 700 kr för 25 ml.

Rekommenderar jag den. -Nej! Det finns bra återfuktande ögonkrämer och vanliga krämer som är betydligt billigare. Lägg ett par kalla teskedar på ögonen och köp dig en snygg tröja istället. Eller lägg pengarna på något med mer action i, som den här med retinol. Den är värd varje krona.

Det skall tilläggas att jag inte har problem med speciellt torr hy runt ögonen. Har du det kanske Stress Positive Eye Lift blir det mest positiva som hänt dig.


Komplimanger

2017-10-10 18:00
Från Vacker


Skönhet

Synonymer: Fägring, prakt, prydning, blomstring, ljuvlighet, älsklighet, täckhet.


Vacker

Synonymer: Snygg, stilig, skön, fager, söt, tjusig, grann, proper, välskapt, elegant, läcker, ståtlig, dekorativ, praktfull, storslagen, tilldragande, förtjusande, intagande, ljuvlig, dejlig, täck, vän


Snygg

Synonymer: Ren, prydlig, ordentlig, välvårdad, välskött, proper, vårdad, sober, presentabel, klädsam, anständig, sedlig, passande


Sexig

Synonymer: Erotisk, kärleks-, amorös, sensuell, sexuellt tilldragande, raffig, eggande, utmanande, het, häftig, cool


C-vitamin på flaska

2017-10-09 18:36
Från Vacker

If you want to give light to others you have to glow yourself. C-viamin ger inte bara huden fantastisk fin lyster. C-vitamin hjälper huden att skydda sig mot solen, stimulerar kollagenbildningen vilket i sin tur hjälper hudens förmåga att förnya sig. Och är ett effektivt sätt för att få en jämnare hudton.

Glow Boost vitamin C Hyaluronic Essence från Lumene är en riktigt bra och prisvärd (ca 279 kr) produkt som jag använder varje dag. Även om den inte är det lämpligaste alternativet för doftkänsliga så älskar jag doften, för att inte tala om "glowet" som man får.

Parabener? Ja tack!

2017-10-07 12:40
Från Vacker

Jag stöter ofta på formuleringar som "Jag vill INTE ha något med parabener i", "Det får ABSOLUT inte vara parabener i fuktkrämen". Personligen älskar jag parabener. Jag skulle, alla dagar i veckan, hellre välja en kräm som var märkt med ingenting än en som var märkt "fri från parabener". Ibland undrar jag vad folk tror att parabener ersätts med istället? Ekologisk färskpressad citronjuice? Självklart skulle jag i första hand välja en produkt utan något konserveringsmedel alls. Men många hudvårdsprodukter, främst de som innehåller mycket vatten, behöver ha ett konserveringsmedel för att inte härskna och bli dåliga.

Faran är att det i en parabenfri produkt istället används mindre testade och beprövade ämnen för att, till stor del, tillgodose konsumentens önskemål som vrålar -INGENTING MED PARAPENER I. Här är det inte sanningshalten om hur skadliga parabener egentligen är som är det viktiga. Utan vad som är mest säljbart. Många företag vet att de säljer mindre om deras produkt innehåller parabener därför att folk är oroliga.

I Skönhetspodden, avsnittet "Myter och Sanningar" säger Peter Jansson, kemist och biolog, att parabenernas dåliga ryckte härstammar från en vetenskaplig artikel på 2000-talet (är osäker på årtalet) där det antyds att parabener har hormonpåverkande egenskaper. Men faktum är att man I forskning inte kunnat se något som tyder på det. 2010 ansåg SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) att det inte fanns tillräckligt med bevis för att lista parabener som farliga. 2011 kom ännu en rapport där parabener ännu en gång bedöms som helt säkra att använda.

Intressant fakta:

 • Hudläkare och många hudvårdsterapeuter föredrar parabener för att de är milda mot huden och orsakar få allergier.
 • I Tyskland vill tidningen Test, Tysklands motsvarighet till Råd & Rön, i tester ge minuspoäng till hygienprodukter som inte innehåller parabener. Tidningen anser att det är ett av de bästa konserveringsmedlen.
 • Parabener har inga miljöförstörande egenskaper, tvärt om. Naturen har ett fungerande sätt att bryta ner dem.
 • Om nu parabener skulle vara hormonstörande så får du i dig ungefär samma mängd som om du skulle äta ett p-piller (ett!) även om du använder flera hudvårdsprodukter.
 • Det finns nästan inget ämne som 100% inte skulle kunna vara allergiframkallande. Någon regerar med största sannolikhet alltid på något

Slå hål på myterna

2017-10-05 22:04
Från Vacker


Alltså, man måste ju bara älska Paula Begoun, kvinnan bakom hudvårdsmärket Paula's Choice. Jag hittade en lång rad myter om hudvård på PC:s hemsida som Paula slår hål på med en slägga. Det råder delade meningar om vissa fakta men jag väljer att tro på Paula för nu blev livet genast lite mer okomplicerat, -Jag menar, detta att inte behöva en speciell kräm till natten. I love it! Så varsågoda, relativt fritt översatt, från PC:s hemsida.


Myt: Du behöver använda en speciell ögonkräm.

Fakta: Det finns inga bevis, någon forskning eller för den delen dokumentation som bekräftar påståendet att ögonområdet skulle behöva andra ingredienser än de du använder i ditt ansikte. Vilken ansiktskräm som helst som är laddad med antioxidanter, mjukgörare, hudreparerande och antiinflammatoriska ingredienser kommer fungera precis lika bra runt ögonområdet. Dessa ingredienser behöver inte komma från en produkt märkt >ögonkräm<. De kan lika gärna komma från en välkomponerad fuktkräm eller ett serum. Det viktigaste är att produkten passar och är lämplig för den hudtyp som du har runt dina ögon. Om huden runt ögonen är torrare än resten av ditt ansikte behöver det inte nödvändigvis betyda att du behöver en speciell ögonkräm. Det kan istället vara så enkelt att du behöver behandla ditt ögonområde med en mer mjukgörande och gärna doftfri kräm. Ett välformulerat serum är ett annat bra alternativ att använda runt ögonen och det behöver alltså inte nödvändigtvis vara märkt >ögonserum<.


Myt: Mineralolja är en av de värsta ingredienserna som man kan ha i en hudvårdsprodukt.

Fakta: Den här idiotiska, felaktiga och ständigt återkommande informationen om mineralolja är inte är korrekt. Även om mineralolja härstammar från råolja är denna olja lika naturlig som någon annan jordartad substans. Dessutom finns det många ingredienser härledda från mindre trevliga källor som ändå är godartade och helt säkra att använda. Mineralolja är dessutom en bra ingrediens för torr hud.


Myt: Naturliga ingredienser är bättre för huden än syntetiska.

Fakta: Det finns ingen saklig grund eller vetenskaplig legitimitet för den teorin. Bara för att en ingrediensen växer ur marken eller finns i naturen gör det den inte automatiskt bra för huden. Bara för att ett ämne är syntetiskt framställt så gör det, det inte dåligt. Tvärt om, i ett syntetiskt framställt ämne vet du exakt vad det består av. Av den anledningen kan en syntetsik produkt vara mycket bättre för en allergisk eller känslig person.


Myt: På natten skall man använda nattkräm.

Fakta: Den enda skillnaden som betyder något mellan en dag och natt-kräm är att dagversionen helst skall ha ett solskydd på SPF 15 eller högre. Ofta hör man försäljare inom hudvård säga att huden behöver andra ingredienser på natten och att huden gör mer reparationsarbete på dygnets mörka timmar. Och då behöver huden också mer "näringsrika" ingredienser för att hjälpa denna nattliga förnyelseprocess. Men faktum är att det inte finns många undersökningar eller listor över vad de här ingredienserna skulle kunna tänkas vara. Hud reparerar sig och producerar hudceller varje nanosekund av natten –och dagen. Att hjälpa huden göra det på ett så hälsosamt sätt som möjligt ändras inte baserat på tid på dygnet.


Myt: Din hud anpassar sig till de produkter du använder och slutar fungera efter ett tag.

Fakta: Hud anpassar sig inte till hudvårdsprodukterna mer än din kropp anpassar sig till en hälsosam kost. Tex: spenat och grönkål är nyttigt. Det är alltid nyttigt och det kommer fortsätta att vara nyttigt även om du äter dem varje dag. Detsamma gäller för din hud.


För dig som inte känner till Paula's Choice så är det ett känt och hyllat hudvårsmärke världen över. PC grundades 1995 och står för omfattande forskning, hög kvalité och fullt (nåja) överkomliga prisar. Här talar vi om riktigt riktigt bra produkter.


Codage Serum N°1

2017-10-04 21:39
Från Vacker

Än så länge står Codage Serum N°1 – Intense Moisturizing bara i min badrumshylla och ser snyggt ut. Men innehållet i den här hyllade lilla flaskan skall bli riktigt spännande att pröva. Serum N°1 är speciellt utvecklat för att ta hand om torr hud och är lugnande och närande. Serumet stärker huden och gör den mindre känslig vilket tex kan hjälpa huden vid skifte av årstider. 

Codage betyder kod på franska och tanken bakom märket är att du som användare skall kunna anpassa din hudvård efter just dina behov. Därför kan alla Codageserum blandas för att få fram den perfekta koden för din hud – din Codage. Produkterna skall passa alla, oavsett kön, ålder eller hudtyp.

Så vad innehåller då detta lilla mirakel? Peptider för känslig hud, antioxidanter, växtbaserat glycerin och tre typer av hyaluronsyra med olika storlek på molekylerna. Så vitt jag förstår gör detta att hyaluronsyran kan jobba i tre olika lager i huden. Låter ju toppen!


Ögonkräm med retinol

2017-09-26 21:43
Från Vacker

Ögonkrämer. Min erfarenhet är att ingen egentligen hjälper vare sig det är mot svullnad eller mörka ringar. Visst, jag kan tillföra fukt, det kan göra lite skillnad. Eller använda en ögonkräm med ljusreflekterande egenskaper, men då talar vi egentligen om en kosmetisk korrigering.

Men ögonserum/kräm med (ursäkta, jag skall bara ställa mig upp och göra vågen) retinol. Hallå!! Varför har ingen berättat det här för mig tidigare!? Jag är fortfarande i fasen där jag vänjer huden vid retinol (A-vitamin) så jag har bara använt krämen var tredje dag men tycker mig redan se skillnad på mina mörka ringar. Äntligen lite action!

aco renewing face oil

2017-09-24 21:46
Från Vacker


Det här är något jag ser fram emot
. I Oktober kommer ACO med en ny olja till ansiktet som skall ge näring, intensiv återfuktning och fin lyster. Det mest imponerande i skrivande stund är att Renewing Face Oil endast innehåller 7 ingredienser. Snygg flaska dessutom.

militärt ansiktsvatten

2017-09-24 10:55
Från Vacker

Micellärt ansiktsvatten, eller "militärt ansiktsvatten" som en bekant fyndigt utbrast när jag berättade om fördelarna, är det mest revolutionerade jag har haft i mitt badrumsskåp. (Dementerar eventuellt påståendet när min retinol booster kickar in) För militärt är precis hur det här ansiktsvattnet jobbar. Micellärt vatten innehåller miceller som mycket effektivt drar till sig olja, talg, smuts och makeup och fungerar som en magnetisk dammsugare på huden. Ett vanligt ansiktsvatten används efter rengöring för att återställa hudens ph-balans medans det Micellära vattnet alltså också rengör. Like på det.

Har du prövat en miljard olika rengöringar men lik förbannat har du kvar makeup-rester när du drar över ansiktet med en bomullsrondell och ansiktsvatten? Sen jag började använda Sensibio h2o micelle solution från Bioderma händer det aldrig. Jag har slutat använda både make och ögon-rengöring. Då skall det dock tilläggas att jag inte använder vattenfast mascara, men det skulle inte förvåna mig om det tar det också.

På kvällen fuktar jag ett par bomullspads med micellärt ansiktsvatten (snåla inte!) och rengör hela ansiktet, även ögonen. Sedan tvättar jag ansiktet med en rengöringsgel i samma serie. Jag avslutar med att dra över ansiktet med micellärt ansiktsvatten igen för att återställa ph-balansen. På morgonen använder jag bara micellärt vatten som rengöring. Det råder delade meningar om enbart micellärt vatten räcker som rengöring. Använder jag inte makeup känner jag att det egentligen gör det, men jag tycker ändå det är skönt att komplettera med en rengöring som sköljs av på kvällarna.

Miceller upptäcktes för länge sedan, men det franska märket Bioderma stod för det stora genomslaget när de skapade sitt micellära vatten för att ge mycket känsliga hudtyper ett alternativ till tvål-och-vattenrengöring. Produkten har blivit en riktig hype världen över. Faktum är att det sägs att det säljs en flaska Sensibio H20 var 5e sekund runt om i världen. Idag finns det micellär rengöring för alla hudtyper och från mängder av olika märken.

Förpackning eller Innehåll?

2017-09-23 12:31
Från Vacker

Måste jag välja så väljer jag innehållet. Men med en snygg layout och förpackningen promenerar produkten nästan helt ensam hela vägen in i mitt hjärta. Utan att passera innehållsförteckningen.

Jag är ett stort fan av Paulas Chioce och REN:s produkter men det tog mig ett tag att fastna för dem eftersom produkternas utseende inte tilltalar mig alls. Medans Gown Alchemist , By Terry (hallå!) och Sensai får mig att smälta. När sedan innehållet också är så fenomenalt säger jag bara YES!

Vad är Retinol?

2017-09-15 00:00
Från Vacker
"Hudceller på bootcamp"
I höst skickar jag mina hudceller på bootcamp. Min nyaste förälskelse heter Retinol och det här är första delen i min retinol-trilogi.

A-vitamin –Retinol är en fettlöslig vitamin. Att den är fettlöslig innebär att den måste lösas upp i fett under matsmältningen för att kunna tas upp av kroppen. Vid en allt för fettfattig kost minskar därför upptaget av de fettlösliga vitaminerna (som förövrigt också är att D, E och K-vitamin) och kan resultera i vitaminbrist. Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna och då gärna bra typer av fett.

A-vitamin hittar du i animaliska produkter som tex inälvsmat, lever, matfett, berikad mjölk, ost och ägg. Betakaroten är inte bara en viktig antioxidant utan också ett förstadium till A-vitamin. Omvandlingen sker sedan i kroppen. Betakaroten finns i vegetabiliska livsmedel som grönkål, spenat, morötter, tomater, nypon och mango. A-vitamin är framför allt bra för hår, hud, slemhinnor, synen, immunförsvaret och skelettet. Den är också viktig för fosterutvecklingen och för bildandet av testosteron.

96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE Vid brist på vitamin A blir hud och slemhinnor torra och hårda. Ögats tårkörtlar slutar att fungera och hornhinnan torkas ut. Vid riktigt svåra fall kan detta leda till bestående blindhet. A-vitaminbrist förekommeri princip inte alls i länder där man har råd att äta en varierad kost. I u-länder är det dock ett mycket stort problem och till och med en av de största orsakerna till förvärvad blindhet.

Om mig

2017-09-01 19:00
Från Vacker

Jag älskar hudvård. Och jag älskar stunden på morgonen och på kvällen när jag tar hand om min hud. Det finns ingen hudvårdsrutin som är för komplicerad för min smak. Faktum är att ju längre produktlista desto bättre.

Att må bra är för mig att ta hand om både insida och utsida. Allt går hand i hand.