RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-16 07:12:03

Ida Viljanen Dressage

Idaviljanen blog on Nouw

Helgens starter (Helsingborg 19-20/1)

2019-01-23 10:17
Från Idaviljanen

Hej!

I helgen var jag och Classe i Helsingborg för att starta årets första tävling. Startade lite efter 8 på kvällen i lördags, därav åkte vi ner lördag eftermiddag och inte i Fredags. Tyvärr så kunde jag inte vlogga under helgen då min kamera har krånglat och är inne på koll, så jag tänkte att jag kunde skriva lite mer ingående om starterna och känslan istället. Vi startade FEI Lagprogram för Juniorer båda dagarna. Senaste starten vi gjorde var i Mantorp för ganska exakt 3 månader sedan, så det var ett tag sedan sist. Det märktes. ;)


Lördag: Vi åkte som sagt ner till Helsingborg på eftermiddagen vilket är drygt 3 timmars bilresa. Vanligtvis när vi åker så pass långt så brukar vi åka dagen innan men eftersom min start var lite efter 20 så såg jag ingen anledning att åka ner i fredags och ha Classe stående på tävlingsplatsen hela den långa tiden, en jobbig väntan för både mig och honom. Kändes mycket bättre att låta honom starta upp dagen som vanligt med en förmiddag i hagen. När vi var framme så var det ganska så direkt dags att göra iordning honom och skritta fram ordentligt och länge efter resan. Sedan när jag kom in på framridningen kändes Classe väldigt nervös. Det var ju som sagt 3 månader sedan han var på tävling och han har lätt för att bli nervös och spänd. Som vanligt när han blir nervös så började han hålla på med tungan och lägga den över bettet när jag joggade honom, när tungan var på rätt plats igen så blev han istället lite stark och på i handen och väldigt ojämn i kontakten. Jag försökte hålla huvudet kallt och bara försöka få honom att slappna av och ha en stadig, mjuk hand. Classe är extremt svår när han blir spänd, för han släpper det inte. Hans nerver är verkligen hans svåra sida. Jag kände att jag inte fick honom med mig under framridningen och fick gå in på banan med inställningen att bara rida igenom programmet lugnt och se det som en chans att bara visa honom banan. Och oj vad spänd han var. Han blev väldigt tagen av situationen och det kändes som att rida på en spänd fjäder. Vi red igenom travdelen på mestadels 6:or, några 6,5 och några 5:or då han blev som mest "tittig". Skritten låg också på 6/6,5. Men sedan i galoppdelen så kände jag att han fick övertaget lite. Han gick på väldigt mycket i handen och var så fokuserad på allt runtomkring att han nonchalerade mig. Jag fick honom inte tillräckligt uppmärksam på mig och då var det extra svårt att göra bytena då han inte tog hjälpen direkt utan blev sen. När vi skulle vända över ridbanan och göra ett byte vid X så hade jag inte honom med mig och inte koll på bogarna vilket ledde till att han inte tog byteshjälpen överhuvudtaget. Då saktade jag av till skritt och gjorde om vägen. Jag vet att jag redo då fick en 0:a på det bytet eftersom det inte genomfördes samt 2 poäng minus för felridning eftersom jag inte följde programmet. Men jag kände att jag ville göra om vägen och få till bytet för att skola honom.

Resten av galoppen var spänd den också. Tyvärr. Resultatmässigt landade vi på 58,2%, kul start på året ... ;) Men det var utan tvekan det sämsta program vi har ridit. Nya tag..


Söndag: Jag var uppe med tuppen och red Classe inne på tävlingsbanan mellan 07 - 08. Kände att det var välbehövligt att rida igenom honom därinne. Jag försökte rida honom lite trött i huvudet, men helst inte i kroppen, balansgång ;). Det kändes bättre. Bättre kontakt i handen och när vi var klara var han inte spänd längre. Sedan vid 10:15 ungefär så började vi skritta fram inför start kl 11. Han kändes betydligt lugnare på framridningen samtidigt som han inte var lika ridbar som vanligt och fortfarande lite stark på handen. Väl inne på banan så spände han till lite igen men inte alls på samma sätt som i lördags. Vi red igenom hela programmet utan större missar men jag var inte nöjd med känslan eller med min ridning. Jag tycker att jag red slarvigt och inte visade upp oss på bästa sätt.. Vi utförde alla rörelser och alla byten var på på hjälpen, där jag ville ha dem. Men vi gjorde ingeting med kvalitet. Jag fick rida honom väldigt långsamt för att hinna få koll på allting då han gärna vill rinna ifrån mig lite. Jag fick alltså rida långsamt men kunde inte sätta något tryck eller få med bakbenen mer utan att han ångade på. Det handlar mycket om att jag måste lära mig att rida stadigare och kvickare för att få honom mer kvick samtidigt som han ska vänta. Vi landade på 62,7%. Med andra ord en klar förbättring procentmässigt från lördag.


Det var inte riktigt såhär jag hade hoppats att årsdebuten skulle gå. Men å andra sidan, hur ofta går det som man tänkt sig? Är inte nöjd med min instats eller känslan men får vara glad över förbättringen vi gjorde till på söndagen ändå. Både jag och Classe behöver mer tävlingsrutin för att lära oss hantera situationen bättre!


kram ida

Ny vlogg - Häng med Astrakan till nytt ridhus!

2018-08-07 14:36
Från Idaviljanen

I söndags var vi iväg med Astrakan till ett ridhus i närheten. Vi tränar på att åka iväg med honom och han får miljötränas i nya miljöer. Han är hel lugn och sköter sig verkligen superbra även på nya platser.

Själva passet var inte något märkvärdigt, han bara joggades. Här nedan kan ni se vloggen som jag spelade in när vi var iväg

Besviken...

2018-08-04 10:47
Från Idaviljanen

... är bara förnamnet.
I helgen skulle jag och Classe ha tävlat under Jönköpings fina meeting. Det var sommarens höjdpunkt, att ÄNTLIGEN få tävla fina Classe igen efter 3 månaders uppehåll. Jag har haft en myckrt fin känsla den senaste veckan och kände mig redo.

Men... i början utav veckan får Classe ett insektsbett på typ sämsta möjliga ställe, i armhålan. Det svullnar upp, och eftersom att det är så trångt så skaver det så fort han rör sig. Bilden nedan är ifrån första dagen av svullnaden. Svullnaden har nu lagt sig betydligt, men också gett en hel del skavsår som måste läka. Andra bilden är hur det ser ut idag. Stackars Classe!
Hur mycket jag än vill så kan jag självklart inte tävla eller rida honom när det är så. Hästens välmående först - tävla sen.

Just de här dagarna känns allt lite tråkigt. Motivationen är inte på topp och jag är som sagt väldigt besviken. Det kanske inte är en jättestor grej, att missa ett meeting, men det var som sagt sommarens höjdpunkt. En bra tävling, vi skulle rida roliga klasser och vår andra MSVA någonsin, dessutom på fina ridbanor med bra underlag där Classe kan visa upp sig på bästa sätt.

Jag tycker det känns som att hela dethär året har krånglat för mig och Classe än så länge. Dels med oförutsägbara, fruktansvärt onödiga saker så som detta insektsbett. Saker som jag inte kan förutspå eller göra någonting åt, det är bara att gilla läget. Dessutom har vi inte heller lyckats toppa formen inför tävlingarna och inte gjort bra resultat.

Nu hoppas jag bara på att Classes skavsår läker snabbt och att vi kan vara tillbaka och träna så snart som möjligt. Nu ska vi fortsätta att träna, ligga lite lågt på tävlingsfronten, kanske åka på någon klass om det passar. Men framförallt ska vi stärka och öva det tekniska för att toppa formen till viktiga tävlingar senare i höst.


NI VIDEO - PUTSA MED MIG

2018-08-01 07:01
Från Idaviljanen

Godmorgon Tisdag

2018-07-31 06:55
Från Idaviljanen

GODMORGON TISDAG, pust, det ser ut som att det ska bli ännu en riktigt varm dag... Det är nästan så att jag saknar vintern för att vara ärlig.


På grund utav värmen ska jag nu direkt upp till stallet för att rida Classe nu på morgonen, annars lär det inte gå att träna förrän sent ikväll. Jag ska bara fodra och släppa ut de andra hästarna, sedan rider jag. Classe ska gå ett lösgörande pass med mycket skrittarbete som uppladdning inför morgondagens träning, hoppas han känns mjuk och fin i kroppen. Gäller att hålla honom mjuk utan att överträna honom.


Efter Classe har blivit tränad ska jag rida ut Astrakan. Vi ska bara jogga ut kravlöst och ha kul! Och utöver det ska stallet fixas och Wenezia promeneras och betas.

Lugn start på veckan

2018-07-30 09:25
Från Idaviljanen

Måndag = ny vecka.


Tillskillnad ifrån veckan som varit så blir denna vecka väldigt lugn. Som ni ser på föregående inlägg så går hästarna väldigt lugnt, förutom Classe. Så under veckan så kommer jag hänga en hel del i stallet, som vanligt, men eftersom att jag inta ska rida så mycket så lär jag lägga mer tid på att ta hand om hästarna, städa stall + sadelkammare osv och spela in videor.


Veckans höjdpunkt är helt klart Jönköping Summer Dressage som går fredag-söndag. Har sett fram emot det ända sedan jag var där förra det, vi fick stå i ett jätte fint och fräscht stall med spolspilta och stora boxar. Både tävlingsbanor och framridning var välskött och allt fungerade. Planen var att ta med sig både Wenezia och Classe men eftersom att Wenezia vilar så är det bara Classe som följer med. Det ska bli kul, jag och Classe har inte tävlat sedan i maj, vilket gör att jag är extra taggad. Dock så har Classe haft en lugn period ifrån Maj tills nu egentligen. Han är ju 19 år och under sommaren var det inga viktiga tävlingar för oss vilket då var passande att ge honom en lugnare period. Nu håller vi på att bygga upp honom igen och ska försöka toppa formen till senare i höst då SM kvalen går, alltså ska inte toppen av formkurvan egentligen ske i helgen, men vi kommer att prestera så bra vi kan.Veckoplanering för hästarna v. 31

2018-07-30 07:59
Från Idaviljanen

Ny vecka, såhär ser planeringen för hästarna ut:

Måndag:
Classe skrittas ut
Astrakan vila
Wenezia vila promenera 30 min

Tisdag:
Classe ridas lösgörande
Astrakan ridas ut
Wenezia vila / promenera 30 min

Onsdag:
Classe träning
Astakan tömkörning
Wenezia vila / promenera 30 min

Torsdag:
Classe jogga
Astrakan ridas ut
Wenezia vila / promenera 30 min

Fredag till söndag:
Classe tävlas, meeting i Jönköping.
Astrakan vila
Wenezia vila / promenera 30 min

Som ni ser så är det bara Classe som tränas fullt ut i veckan. Astrakan behöver en lugn vecka denhär veckan eftersom att förra veckan var väldigt intensiv för honom. Han fick sova borta, ny miljö och lite hårdare träning än vanligt. Nu behöver han få spendera många timmar i hagen kombinerat med lätta, roliga pass för att återhämta sig och smälta allt.
Wenezia vilar hela veckan och ska göra nu några veckor framöver, mer om det kommer senare. Alltså en väldigt kung vecka för min del, vilket också är lite skönt inför uppladdningen till min och Classes tävlingshelg.

Dags igen?

2018-07-29 21:40
Från Idaviljanen

Hej!

Ja, nu är jag tillbaka. Jag ska i alla fall testa nu en period att komma igång att blogga igen. Mycket har hänt sedan sist, både med hästarna och med mina sociala medier ;). Som de första kanske vet så har jag nu en Youtube-kanal där jag två dagar i veckan lägger ut välarbetade videor / stallvloggar. Missa inte mina videor som kommer ut onsdag och söndag kl. 07:00!!

Min kanal: https://www.youtube.com/channel/UCGD2fsIe1AIHaui5L2pQhWA


Men hur som helst, min plan är att uppdatera er här dagligen vid sidan av Youtube då jag känner att två videor i veckan inte är tillräckligt samtidigt som jag inte jag tid att spela in och redigera fler än så.

Hoppas att ni tycker att det låter som en bra idé och att ni kommer vilja följa min vardag här, och på youtube, och på instagram såklart!

Kram ida


Nytt ifrån Design By Kiiwi

2017-11-20 21:52
Från Idaviljanen

Här kommer lite bilder på mitt nya sett ifrån design by Kiiwi!!! Med rabattkoden "IDVILJANEN20" får du 20% rabatt på hela deras sortiment!Jag älskar färgkombinationen Marinblå & brun - klassiskt men supersnyggt!Läderdetaljen och silverhjältat gör hela settet unikt och sött tycker jag!

Här matchat med pannband ifrån Eelegantequestrian!! Perfect match!

Två träningar

2017-11-20 21:06
Från Idaviljanen

Hej!!
Vilken kall dag. - 6 grader har det varit hos oss och man har fått jobba på bra för att slippa frysa. ;)

Min dag har varit jättebra! Jag slutade skolan väldigt tidigt idag, redan 13:30. Lyxigt på en måndag!

Classe skulle tränas först. Vi red för Jenny idag och känslan var okej. Igår kändes han väldigt känslig och vaken medans han idag var lite mer loj. Vi kör ju inte så hårt med honom nu då han är under igångsättning men vi försöker rida honom lösgjord och så lite slitsamt arbete som möjligt. Så det vi jobbar på är att ha honom lätt i handen, i en bra from, mjuka upp honom samt mycket övergångar. Jag känns att både han och jag inte har hållt igång ordentligt under hans vila.

Nästa på tur var Kitendo. Han red också för Jenny och han får en stor guldstjärna i uppförande idag! Kitte var väldigt avslappnad och lugn och tjafsade ingenting. Han som brukar vara lite svår att få med sig och lite motstridig! Hursomhelst, så började jag att jogga fram. Jag kände på honom och var noga med att verkligen mjuka upp honom genom att överdriva ställningen och böjningen lite för att stetcha honom. Han svarade bra på det lösgörande och sedan började vi med lite travarbete. Vi gjorde lite öppnor och skänkelvikningarna, gymnastiserade bogarna och han skulle ligga kvar i samma stadiga form hela tiden. Han gjorde det jättebra!

Galoppen sedan var också jättebra! Jag kunde rida honom i en rund form och rida ihop honom lite mer. Han fick riktigt fin och rund galopp imellan åt! Jag kunde även samla honom lite och göra lite försiktiga tempoväxlingar. Det var så himla kul att rida Kitendo idag för han ger en sådan fin känsla när han ger med sig och låter mig komma till ridning. Fina ponnyn!!!!