RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-25 09:22:39

emelieguth blog

emelieguth blog on Nouw

Sri Lanka so far...

2018-12-21 15:27
Från emelieguth

... har varit grym! Har inte ens varit här i en vecka men älskar det redan! Colombo var som sagt inget att ha men resten som jag fått se och besöka har redan lagt sig varmt om mitt hjärta. Närheten till naturen i detta land är inte som något jag tidigare upplevt. Skogarna och landskapen här slukar upp mig på samma sätt som jag slukar Modern Family avsnitt, glupskt med med stor kärlek.

Igår åkte jag och tre grabbar som jag lärt känna på en underbar utflykt till en liten by med namnet Hasalaka 2 timmars bussfärd från staden Kandy. Våra planer där var att leta efter ett vattenfall som vi hört om. Efter en enkel promenad genom risfält och skog följandes en bäck så kom vi fram till vattenfallet Ratna Ella. Vi blev inte besvikna över det vi såg. Vattenfallet hade både höjden och bredden som får en att forma munnen till ett stort O. Det absolut bästa var dock att vi var helt ensamma där. Inte en turist i sikte!

I ett par timmar lekte vi vid vattenfallets grund. Där hade det bildats en stor damm som vi badade i. En utsökt dag minst sagt! Enda minuset var att vi råkade rulla bland några små konstiga larver som bodde på berget. Vi lyckades tur nog tvätta bort oss dem och troligen var det inget farligt då vi inte fått några konstiga biverkningar än iallafall.

Vill igen tipsa starkt om att åka till detta vattenfall om man har vägarna förbi. Ratna Ella❤️

Nytt land nya reseplaner

2018-12-19 13:53
Från emelieguth

Hej hej från Sri Lanka!

Vid midnatt mellan den 17 och 18 december anlände jag på Sri Lankas flygplats i Colombo. Efter en natts sömn var jag redo att utforska staden. Det tog inte lång tid innan jag insåg att det var en skitstad och samma kväll hakade jag på två killar som skulle till Kandy, vilket var min plan också. Nu trivs jag mycket mer. En lagom stor stad omgiven av berg och skog. Min grej!

Idag har jag mest bara traskat runt i staden. Imorgon däremot ska jag och ett par till upp tidigt för att försöka hitta en buss som kan ta oss till en hållplats där vi därifrån förhoppningsvis ska hitta vägen till ett vattenfall som efter vad jag har hört ska vara helt fantastisk! Det återstå att se om vi lyckas eller ej.

Efter att ha gått på en eftermiddagspromenad i en skog som ligger här i Kandy fick jag sådan galen hemmakänsla då skogen luktade som skogar luktar i Sverige under sommaren. Det fick mig att längta till svensk sommar, promenader i skogen och speciellt till att åka till sommarstugan på Orust och vandra omkring där, med både skog och kust. Den finaste kombinationen av dem alla. I sommar ska jag verkligen försöka hänga mycket på både Orust och kanske även upptäcka lite andra fina delar av Sverige. Planen är ju trots allt att jag ska ha körkort då, hehe.

Utsikten över staden Kandy från mitt hostel, Bunk Planet

Marknader och Eldflugor

2018-12-17 06:45
Från emelieguth

Häromdagen har jag varit på utflykt hela långa dagen. Jag bokade någon tur med ett företag igår och idag klockan 13:00 begav jag mig. När jag bokade utflykten var mitt enda intresse att få åka till en så kallad floating market. Sedan kom en tur med eldflugor och något annat ställe på köper. Det andra stället utöver de två var tydligen en annan typ av marknad, nämligen en marknad som höll till precis intill ett järnvägsspår. Det gick till som så att försäljarna satt precis bredvid järnvägen och kunderna gick på järnvägen för att köpa det som de ville ha. När tåget kom så vipps rullade försäljarna iväg sina vagnar från spåret och drog tillbaka taket som skyddade dem från solen, så att tåget kunde åka förbi. Smidigt!

Nästa stopp var på Amphawa floating marker. En stor, stor marknad med en liten kanal rätt igenom. Där spenderade jag större tiden med att kolla in konstig mat och äta konstig (men god) mat. För att vara ärlig så var största anledningen till att jag åkte till Bangkok den att jag ville kolla in matutbudet och speciellt all streetfood. För detta var marknaden helt perfekt! Hade jag ätit kött och fisk hade det dock gjort det hela lite enklare, men jag hittade allt lite goda vegetariska godbitar!

Innan vi satte oss i bilen hem igen så fick vi en kort åktur där vi letade efter eldflugor. Vi fick som tur va se mängder av de små lysande insekterna och det var väldigt spektakulärt! Det såg ut som det satt blinkande julbelysning i träden.

Det hela var en väldigt lyckad dag och kan helt klart rekommendera att åka till alla ställena!

On my own

2018-12-12 10:34
Från emelieguth

Hejsan alla!

Det var ett tag sedan vi hördes. Det beror främst på att den senaste veckan varit lite samma samma! Vi har befunnit oss i Canggu den senaste veckan och nästan bara ätit väldigt god mat och chillat till tusen, samt lite festande såklart hehe. Har träffat en hel del härliga människor den senaste tiden! Känns så tråkigt att veta att chansen att vi skulle ses igen inte är så stor, men antar att det är en del av resandet också. Man får vara glad över att man fick chansen att ha ett par härliga dagar tillsammans.

Nu däremot befinner jag mig inte på Bali längre utan i Bangkok! Kajsa åkte hem till Sverige i måndags och jag landade i Bangkok klockan 5 imorse och är så sjukt seg så denna dag blir det inga större ansträngningar för mig. Vem vet, kanske en massage lite senare. Imorgon däremot tänkte jag ta mig till lite typiska turistattraktioner och tempel som finns här i Bangkok! Och förhoppningsvis äta jävligt god mat. Bye så länge!

Vidare till Canggu, Bali!

2018-12-04 01:44
Från emelieguth

Idag lämnar vi Nusa Penida och tar oss till Bali och Canggu! Våra planer där är väldigt enkla; äta så mycket mat på goda restauranger som vi bara kan och partaja! Senast vi gick ut och dansade var i Goa så vi kände att det var dags nu. Vi har bokat 2 nätter på partyhostellet Lay Day. Vi får väl se om vi kommer stanna där längre än så eller om två nätter är nog för oss. Taggade är vi i varje fall!

Här om dagen stötte vi på en gigantisk lerpöl när vi var påväg hem från en strand. Jag bad Kajsa hoppa av moppen så det skulle bli lättare för mig att köra över moppen. Tyvärr gick inte planen som planerat, jag fastnade och välte. Inte nog med det så tappade jag bort min flipflop under fallet! Tur var kom det ett par härliga människor som gladeligen hjälpte mig leta fram skon. De fick sig ett gott skratt som betalning för att hjälpa mig leta, hehe.

Nusa Penida, Kelingking Beach

2018-12-01 16:13
Från emelieguth

Igår lämnade vi Flores och tog oss vidare till en ny ö i Indonesien. Nämligen Nusa Penida utanför Bali! Vi kom till ett boende som är helt fantastiskt fräsch, vi har till och med en pool! Sådan lyx. Dragonfly Cabana heter det.
Iallafall, idag var vår första heldag på denna paradisö och den började väldigt bra men gav oss en redig mjölksyra, samt svindel.

Efter att ha mumsat i oss frukost hoppade vi upp på moppen som vi hyrt av boendet och brummade iväg på Penidas slingriga vägar. Efter ungefär en timmas körande anlände vi till Kelingking Beach, en av de mest välbesökta stränderna på Nusa Penida.

Till en början hade jag mina misstankar om att stranden skulle underträffa bilderna jag har sett av stranden på kända resekonton på instagram. Jag måste dock erkänna att jag hade väldigt fel. Stranden var minst lika perfekt som bilderna hade visat, om inte mer perfekt. Maffiga klippor, vit sand och turkost vatten som längre ut bryter av mot en djupblå färg. Tack vare att vi kom till stranden såpass tidigt på morgonen (runt nio) så var det endast ett fåtal människor som hade anlänt före oss.

Det fanns en liten stig/trappa som ledde ner till stranden. Jag och Kajsa antog utmaningen utan någon som helst eftertanke. Inte skulle vi veta att det innebar 40 minuter var stig och att stigen var bland det brantaste jag någonsin satt min fot på. Vi lyckades tack och lov ta oss både ner och upp utan skador men jag måste erkänna, jag var rädd, det kändes som att gå upp och ner för ett stup.

Slutligen vill jag säga att stranden var en av de finaste jag besökt och jag kan helt klart se varför den är så populär. Kom dock ihåg att det är en kämpig väg för att ta sig till stranden och vågorna vid stranden är väldigt stora.

Le Pirate Island

2018-11-28 07:45
Från emelieguth

För ett par dagar träffade vi två tjejer som uppspelt berättade för oss om en liten ö man kunde åka och sova över på med endast ett fåtal bungalows på stranden. Exalterat pratade de om hur vacker stranden var, hur man kunde snorkla precis utanför och hur underbart mysigt de hade gjort boendet. Detta positiva snack gjorde såklart att jag och Kajsa bestämde oss för att åka dit.

Efter 45 minuters båtresa var vi i hamn. På ön finns det ett berg som är max 40 meter högt, en gnistrande, kritvit strand med vita och röda korallstenar, 10 bungalows, hängmattor, solstolar, en liten bar samt byggnaden där vi åt våra måltider och badrummen fanns. Det fanns helt enkelt inte mycket, inte ens wifi. Detta Paradise skulle vara vårt hem i ett dygn.

Bungalowsen var byggda så att man sov en bit upp i luften och fick ta sig upp med en bambustege. Det fanns endast två väggar på bungalow så att man hade möjlighet att ligga och se rätt ut över havet. För att hindra den slungande vinden drog vi för ett tyg som stoppade blåsten från att hålla oss vakna hela natten. Det funkade utmärkt och jag sov som en bebis.

Detta kändes som det ultimata stället att spendera några få nätter om man är på smekmånad. Turkost hav, få människor och uteslutna från den tekniska världen. Lyxig enkelhet är en bra beskrivning av boendet vill jag påstå. Jag rekommenderar helt klart att ta in en natt på le Pirate Island om man är i Lauban Bajo och är sugen på 100% avkoppling ett tag. För mig räckte ett dygn prima (han bli lite uttråkad om jag ska vara ärlig) men känner man för att stanna längre är det bara att säga till på plats. En upplevelse är det helt klart!


Dining in the dark

2018-11-25 12:09
Från emelieguth

När jag och Kajsa var i Kuala Lumpur hade vi en matupplevelse som vi sent kommer glömma. I KL finns det nämligen en restaurang med namnet Dining in the dark. Namnet är väldigt på pricken namngiven då det är exakt det man gör när man besöker dem, alltså äter i mörkret.

Konceptet var som så att vi bokade ett bord och en meny som var hemlig (förutom att vi visste att det skulle vara veganskt och vegetariskt) ända tills att vi hade ätit klart middagen. När vi anlände till restaurangen gick bartendern igenom hur allt skulle gå till. Han berättade att vår servitör som skulle ha hand om vårt bord inne i matsalen var blind men att det var han vi skulle ropa på om vi ville något, till exempel ha mer vin eller gå på toaletten, haha.
Innan vi leddes in i matsalen fick vi låsa in våra tillhörigheter i en safetybox för att inget ljus ska lysa upp matsalen. När det var klart kom vår servitör och hämtade oss i baren, vi hälsade, la händerna på servitörens axlar och blev sedan ledda in i mörkret till vårt bord.

Inne i matsalen var det inte bara mörkt, det var SVART. Man kunde inte ens se rörelsen av sin egen hand framför sig och man vande sig inte ens efter en timma där inne. Det var lika svart hela tiden vi åt. Vi åt fyrarätters med flera smårätter till varje måltid. Så helt enkelt 4 förrätter, 2 soppor, 3 varmrätter och 5 desserter. Vår blinde servitör fick helt enkelt berätta för oss vart sakerna stod på bordet och vilken av rätterna vi skulle börja med. När det var dags att börja äta maten som vi inte hade någon aning om vad det var så var det så himla roligt för vi gav oss verkligen tid att lukta på maten, känna konsistensen och smaka på rätterna som man aldrig smakat på mat tidigare. När man ser maten och vet vad det ligger på tallriken så tänker man inte särskilt mycket på vad man äter utan man bara stoppar det i sig. Man tänker inte särskilt mycket på smakerna över huvud taget för man vet ju redan vad det är man äter. Men nu fick vi verkligen chansen att använda alla smaklökar till vårt yttersta! Så himla kul!

När vi hade ätit klart och kommit ut i ljuset igen fick vi se meny på vad det var vi hade ätit. Vissa saker hade vi gissat väldigt bra medan andra saker var helt fel. I det stora hela var det en upplevelse som jag sent kommer glömma och något jag definitivt hade testat igen om jag fick chansen!

Påväg till Bajawa

2018-11-24 09:23
Från emelieguth

Hej hej alla! Sitter just nu i en taxi påväg till Bajawa som ligger mitt i centrala Flores. Har suttit och spänt mig i flera timmar nu på grund av att vår taxichaufför inte verkar kunna köra bil då han knappt växlar i uppförsbackar vilket gör att vi liiite för ofta har fått stopp mitt i backen. Håller andan varje gång vi kör upp för en liten backe nu!

Iallafall så har vi lämnat kusten och är påväg in till skogigare områden. Där ska vi kolla in lite traditionella byar, varma källor och kanske något vattenfall. Trevligt kommer det nog bli! Vi har även bestämt oss nu för att inte åka till Sumba då det blir lite för stressigt att åka till en till stor ö till när Kajsa om ca 2 veckor ska åka tillbaka till Sverige. Vi kommer ta oss runt Flores i ett lite lugnare tempo istället. Det blir säkerligen bra. Indonesien är ju dock mitt favoritland så chansen är ju stor att jag kommer tillbaka för att upptäcka fler öar här någon annan gång i livet!

By the way så börjar jag nu tvivla på om han som kör bilen är en riktig taxichaufför då han plockade upp tre ungdomar och trängde in dem bak i bilen med oss? Han kan ingen engelska heller så jag har en känsla av att han egentligen bara skulle åka till samma plats som oss och tänkte att han kunde tjäna lite stålar på samma gång. Något bra dock är att jag lyckades förhandla ner priset tack vare att han plockade upp tre personer till, vilket är ett plus såklart. Nu ska jag fortsätta hålla mig krampaktigt fast i bilen. Puss och hej på er

Två bilder från båtturen som vi tog igår. En solnedgång och två tjejer på Padar Island!

Certifierad dykare på 18 meter

2018-11-22 14:23
Från emelieguth

Hej! Tänkte berätta lite om min senaste bragd. Jag har nämligen tagit dykarcertifikat! Så länge har det varit på min bucket list och nu äntligen tog jag tag i det. Vad ska man säga, jag blev helt frälst. Hade jag kunnat hade jag bosatt mig under ytan i Komodos marina nationalpark. Det är bland det vackraste jag någonsin sett! Från att tidigare ha snorklat i korallrev som varit väldigt bleka och med främst småfiskar så fick jag nu chansen att se den stora skillnaden i miljön när man går ner ett par meter till. Jag såg färgsprakande koraller, anemoner med clownfiskar i, octopus, muräna, ormål, stora och små fiskar i alla tänkbara färger, mängder av sköldpaddor, stingrockor och mantor dubbelt så stora som jag själv! Att dyka här på flores är något av det bästa jag någonsin gjort. Även om jag inte ens åkt härifrån ännu vill jag redan tillbaka.

Jag tog min open water course hos ett företag som heter Divine Divers här i Labuan Bajo på Flores och känner att det var helt rätt val. Innan jag började kursen var jag ganska nervös och tvekade till och med lite på om jag verkligen skulle göra det, men tack vare mina dykinstruktörer, som hade många år av dykning på nacken, kändes det väldigt bra och säkert. Jag kan starkt rekommendera det dykcentrumet!

Nu kommet framtidens reseplanerande att påverkas av vart det är bäst dykning någonstans. Nästa gång jag dyker kommer troligtvis att bli på Sri Lanka där jag är sugen på att ta Advanced open water course som gör att jag kan dyka på 30 meters djup istället för 18. Sri Lanka är inte känt för sina dykplatser men jag känner att jag inte fått nog ännu. Samt att det är skönt att ha certifikatet om jag vill dyka djupt någon annanstans i världen.

Har ni tips på grymma ställen att dyka på så tar jag gärna emot tips!