RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-25 08:31:10

Fridabrandell blog

Fridabrandell blog on Nouw

Slöperiod

2018-12-05 13:25
Från Fridabrandell

Förlåt för den kassa uppdateringen men det har faktiskt inte hänt så mycket på senaste, dessutom så har jag inte kunnat logga in här på ett tag för att webbläsaren strejkade. Men nu är vi här igen och snön har äntligen kommit, så förhoppningsvis kommer jag kunna börja rida på ängen nedanför huset om det bara blir lite kallare så att marken fryser lite.

Känner mig så himla inspirerad nu efter att ha suttit och glott på SIHS hela helgen så jag vill verkligen igång nu och med detsamma. Det är ju trots allt inte jätte länge kvar innan tävlingarna börjar dra igång igen så det gäller att vara redo då. Håller på att sitta och fila lite på ett inlägg som beskriver lite mer ingående om hur jag tänker kring att få hästen balanserad, men det är inte alltid lätt att få ut det kan tänker i text. Vet ju precis vad jag själv menar men jag vill ju att andra ska förstå också. Får se hur det går med det projektet, men förhoppningsvis så är det inlägget redo att postas inom en snar framtid :)

Tävlingsterminen 2019

2018-11-21 10:35
Från Fridabrandell

Det finns seriöst inget bättre än när tävlingarna för nästa år börjat komma ut på TDB. Att få sitta och planera vart man vill åka och vart man ska rida vad, eventuella debuter osv. Det gör en lite pirrig i magen och tävlingssuget drar igång.

Igår kom Klara över och vi satte oss ner för att kolla in tävlingarna för 2019 och började planera lite. Dessa är då de tävlingar vi vill åka på.

v.9 Umeå RF

v.11 Luleå RK

v.13 Umeå RF

v.19 Skellefteå RK

v.21 Vännäs RF

v.22 Umeå RF

v.24 Södra Umeå RF

v.26 Bodens RK

v.28 Piteå RK

v.31 Luleå RF

v.35 Södra Umeå RF

v.39 Umeå RF

v.40 Luleå RK

v.44 Umeå RF

Som ni ser så blir det ganska många svängar ner till Umeå det kommer bli sjukt dyrt, men vad ska man göra när det knappt finns tävlingar i Norrbotten? Målet är ju att sätta kvalen till 130 och debutera det under 2019 så vi måste komma ut på tävling. Trots att det blir 7 svängar till Umeå, 1 till vännäs och 1 till skellefteå så blir det bara 14 tävlingar denna termin. Alltså bara 5 stycken som vi kommer åka på i Norrbotten, hur sjukt är inte det?

Nåväl, det är bara att acceptera läget och hoppas att 2020 ser bättre ut :)

Viktigt med ett koncept

2018-11-16 11:18
Från Fridabrandell

För att nå en form av utveckling så tycker jag att det är viktigt att sätta upp mål med sin ridning. Nu menar jag inte mål som att rida en viss klass eller liknande, även om det också är viktigt, utan vad vill jag få ut av varje pass. Det handlar om att skaffa sig ett koncept vilket jag i slutändan tror är bra för att hitta en rödtråd i sitt arbete och för att kunna vara konsekvent med hästen.

För mig är målet att vid varje avslutat pass ha en avslappnad, lydig häst som går i egen balans, bär sig själv och är villig att samarbeta med mig. Detta gör att jag inte bara rider runt utan plan även om jag inte har något schema över vilka övningar jag ska göra. Personligen tycker jag nästan att det är bättre på det viset. Då rider man utifrån dagsformen istället för att det bara göra en övning för att den var inplanerad.

Som jag nämnde tidigare så hjälper det mig också att vara konsekvent gentemot min häst. Har jag ett koncept och är säker på det, så kan jag lättare vägleda hästen med självförtroende när något inte riktigt blev som jag hade tänkt mig. Självförtroendet gör att jag kan korrigera varje situation istället för att vara osäker och korrigera ibland och blunda för resten av gångerna.

Jag hoppas att ni hängde med i min tanke. Det är inte alltid så lätt att få ut sina tankar i text eftersom att mina tankar ofta är lite all over the place, så att säga. Att sedan hålla det till en relativt lagom text är också en utmaning då jag skulle kunna skriva en hel bok med mina funderingar, men man vill ju att någon ska orka läsa det också.

Tänkte avsluta med 2 frågor. Har ni något eget koncept? och har ni några önskemål på inlägg?

En utmaning att hålla igång..

2018-11-15 11:29
Från Fridabrandell

Som hästägare utan tillgång till ridhus så är detta verkligen en av årets mest värdelösa perioder...

På dagen när man är på jobbet eller annat så är det ljust och marken är mjuk, när man sedan kommer hem och ska rida så är det kolsvart och marken har frusit. Det finns väldigt få möjligheter att rida och där med en omöjlighet att hålla igång hästen.. Som grädde på moset så har hästarna leriga ben för att den tiden på dagen som dom är ute så är det lervälling i hagarna. Fullständigt värdelöst!

Tack och lov så har jag det så bra just nu att har jag ganska fria tyglar när det kommer till att disponera min tid, så¨numera när vädret tillåter så kan jag faktiskt rida på dagtid. Det underlättar en hel del, men det är fortfarande rätt enerverande att inte kunna rida hur, var och när man vill.

Ibland saknar man verkligen ett ridhus så man kan rida obehindrat och ge hästen en lugnare period när det behövs istället för att man måste. Hur gör ni andra under denna period?

Ett drygt år sedan..

2018-11-08 13:06
Från Fridabrandell

jaha, då sitter jag här igen bakom tangentbordet och tänkte dra igång den här bloggen igen. Det känns som att jag har så mycket tankar och idéer som jag vill dela med mig av så det bara kliar i fingrarna.

Som ni kanske vet så flyttade jag iväg till Norrköping för drygt ett år sedan nu för att jobba hon Cornelia Rylén, vilket var en mycket givande erfarenhet som jag aldrig skulle byta bort för något i världen. Men efter lite mer än 6 månader så bestämde jag mig för att flytta hem igen. Det var för långt hem till familjen för att jag skulle trivas till 100% med min tillvaro, så där av beslutet.

Under resans gång fick jag lära mig så otroligt mycket och fick mina ögon öppnade för att nytt tänk. Så här tänker jag nu dela med mig av min vardag i med- och motgång och mina tankar kring olika hästrelaterade saker i förhoppning att kunna inspirera andra i sin ridning och träning.

Hoppas ni vill följa mig på min resa med mitt nya tänk!

Årsdebut: Check!

2018-02-19 16:10
Från Fridabrandell

Uppdateringen har ju inte direkt varit den bästa, men jag har helt enkelt haft varken tid eller ork. De senaste dagarna har det blivit otroligt mycket ridning, igår så gjorde jag och Wanda årsdebut på tävlingsbanan och senare på dagen blev jag trampad och är för tillfället lite lätt handikappad.

Starten vi gjorde igår är jag väldigt nöjd med även om vi fick med oss en bom i grunden. Känslan var bra, tror aldrig att Wanda har varit så lugn och avslappnad men ändå skärpt på en tävling förut. Kändes verkligen som att jag kunde komma till ridning och inte bara sitta och försöka hitta massor av nödlösningar. Tyvärr så drog vi som sagt med oss en bom, vilket helt och hållet var mitt fel. Visste att det var lite långt i kombinationen och när jag kände att vi låg på en halvdistans till insprånget så kortade jag henne istället för att hjälpa henne framåt som jag egentligen borde ha gjort. Det resulterade i att hon trampade om till B och la in 2 galoppsprång istället för 1 och hade då ingen chans att ta sig över utan att riva.

Det är alltid så himla lätt att vara efterklok men samtidigt så är det ju det som gör att vi har en chans att utvecklas. Att analysera sina rundor och hitta det negativa för att kunna göra en förändring och hitta det positiva för att kunna ta med sig det till nästa gång är ett vinnande koncept. Dock gäller det ju såklart att inte bara titta efter det negativa för då riskerar man att tappa allt självförtroende och det stjälper mer än det hjälper.

Hur som helst så vet jag ju att kombinationer är en stor svaghet för mig, så nu är det bara att träna vidare så kanske nästa runda blir ännu bättre!

Anmäld till årets första tävling

2018-02-08 09:07
Från Fridabrandell

God morgon, tycker jag passar bra på en morgon som denna. Gick och la mig i tid igår, sov ut i morse och är ledig idag. Känns som att denna dag är full av möjligheter. Dock så är ju inte känslan riktigt som verkligheten, det blir fokus på städning, tvätta, rida och sedan se någon serie eller liknande. En ganska lugn dag ändå med andra ord.

I tisdags hopptränade jag för Cornelia, det gick bra men känslan var ändå inte på topp. Nu har det ju under en längre tid varit mycket fokus på att ändra min ridning, få ner tempot och få Wanda lugn och avslappnad, vilket har varit kanon bra för våran utveckling, det behövdes. Men nu när vi hoppade en liten bana och tog upp galoppen lite så känns det som att allt händer lite för fort för att jag ska hinna med och göra det jag ska på ett bra sätt. Vet ju att det har att göra med att jag ändrat i min ridning och det sitter inte riktigt i ryggmärgen. När jag kollade på filmen så ser det ju inte dåligt ut, det ser faktiskt riktigt bra ut för att vara ärlig, men jag blir lite självkritisk. Antagligen så kommer det ju att gå till sig ju mer jag får träna men det är i alla fall där vi är i nuläget. Anmälde mig till första tävlingen för i år, blir en 110 och sedan får vi se om jag eventuellt hoppar 115 också, bara för att mjukstarta lite. Det är faktiskt redan nästa helg så tanken är att vi ska hinna hoppa en gång till innan bara för an genrepa lite.

Igår trimmade jag bara i ridhuset, lite samma upplägg som alltid. En ordentlig uppvärmning i låg form och sedan jobba med övergångar, tempoväxlingar och mycket galopp. Wanda var riktigt kanonfin igår, hon gav en riktigt bra känsla och hon var på plats hela passet. Allt blir så himla mycket roligare när det fungerar som det ska.

Idag så får hon bara jogga lite och imorgon vilar hon för då ska jag och praktikant-Lina iväg in till stan och shoppa lite :)

Minusgrader

2018-02-05 19:43
Från Fridabrandell

Fasiken också, i morse hade vi hela -15 grader här nere! Helt otroligt hur najs det var, föredrar faktiskt -15 och torr kyla än -4 och fuktigt. Det är det torra kylan jag är gjord för at överleva inte detta sörländska skitväder där det knappt blir minusgrader och regnar stup i kvarten. Behöver jag ens säga att jag var den enda som njöt?

Anyhow, så var det en ganska lugn start på morgonen eftersom att vi har ett par extra händer nu när Lina praktiserar här och att Cornelia bara hade två hästar att rida. Vi var klara med stallen och Cornelias hästar runt 10 så då bestämde vi oss för att ta fikapaus lite tidigare så vi kunde fortsätta med det som skulle göras senare.

Efter fikat skulle jag rida Bazinga för Cornelia. Hon ville gå igenom lite grejer med ridningen eftersom att jag ska rida henne nu under veckan när Cornelia åker iväg på tävling. Red lite i alla gångarter i båda varven och försökte bara hitta känslan och knapparna lite. Eftersom att jag fick rida på hackamore så var det inte lika enkelt då det är lite speciellt att rida med. Det är inte bara att dra i inner tygeln eller rida med stöd. Känslan är lite annorlunda och man måste som ryttare agera annorlunda. Svårt att sätta ord på det men jag hoppas ni förstår vad jag menar. Hur som helst så gick det ganska bra, hon är faktiskt rolig att rida och så himla duktig för sin ringa ålder.

Fram till klockan 14 så fortsatte vi bara pyssla lite i stallet och vi tog även in några hästar för lite borstning och massage. Efter det var det dags att ta in Carro som jag skulle skritta lite ute i snön på gärdet. Solen sken och trots att jag bara skrittade och inte hade jätte mycket kläder på mig så frös jag inte, det var himla mysigt.

Senare red jag även Wanda. Det blev ett pass i ridhuset med fokus på att hon skulle bli lydig. Började passet med att skritta och trava fram, försökte få henne att slappna av och gå i en låg och avspänd form. När hon var där jag ville ha henne så gick jag upp i galopp och värmde lite där också innan jag tog en kort skrittpaus för att ladda batterierna inför det riktiga arbetet. Jobbade mest i galopp och gjorde mycket övergångar mellan trav och galopp, gjorde även lite tempoväxlingar i galopp och varierade min position i sadeln mellan lätt sits och att sitta ner i sadeln. Wanda kändes fin idag, fick korrigera henne några gånger då hon blev lite lat och försökte slingra sig ur arbetet men i övrigt var det riktigt bra. Avslutade med att komma tillbaka ner i den långa avslappnade formen i trav innan jag sedan skrittade av.

Nu sitter jag inne äntligen inne i värmen och ska påbörja de 10 sista avsnitten av Hemlock grove :)

.

Go' väder deluxe

2018-02-04 16:35
Från Fridabrandell

För något inlägg sedan nämnde jag att jag saknar den riktiga vintern med snö och skoteråkning. Well guess what, idag åkte vi faktiskt skoter!!!

Det har verkligen varit kanonväder idag runt 4 minus, sol och massor av snö. Vi var klar med nästan allt i stallet runt 11, vi hade bara 1 häst kvar som skulle ridas. Vi tog en fikapaus och sedan gick jag in och städade lite vilket är jätte skönt att ha gjort så jag kan ägna kvällen till att bara ta det lugnt. Runt 12 så knackade Linus på och frågade om jag skulle med han och Cornelia och åka skoter. Såklart var det ju bara att hoppa i de varmaste kläderna jag kunde hitta och ut i go' vädret. Vi åkte pulka och enhörning bakom skotern på ett gärde och förbannat så kul det var, en helt perfekt dag i mitt tycke!

Wanda fick vila idag, hon trimmas imorgon och på tisdag är det dags för lite hoppning igen :)

Kolmården

2018-02-03 17:57
Från Fridabrandell

Dags att kika in här igen kanske?

Igår var det hoppträning som stod på schemat. Blev samma sak som vi hoppade i tisdags fast med travhoppning i början. Wanda skötte sig fantastiskt, hon hoppade riktigt bra och lyssnade mycket bättre än hon gjorde senast. Känns verkligen som att vi har gått framåt i vår utveckling, såklart så ör det ju fortfarande saker som vi behöver jobba mer på och att jag ska låta bli att bli passiv i min ridning. Men det är ju fortfarande så himla mycket bättre än det var innan jag kom hit. Det har hänt mycket på så kort tid, ska bli spännande och se hur utvecklingen fortsätter.

Idag så var vi i stallet och jobbade till 11 och sedan åkte jag, Cornelia och Linus iväg till Kolmårdens tropicarium. Det var kul att bara få komma iväg en stund och göra något annat. Vi fick se en hel del häftiga djur och reptiler, fantastiskt vilken miljö dom har byggt också. Jätte fint var det!

När vi kom hem så tog vi in hästarna lite snabb och sedan red jag och Cornelia en sväng ute på fältet och galopperade lite. Wanda var jätte pigg och glad så hon var inte jätte lätt att jobba, haha. Hon började slappna av stundvis och ibland for hon iväg och sparkade för att hon blev rädd för något. Så himla knasig häst jag har.