RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-09-23 08:33:31

Nyttig mat - tips på recept och restauranger där man kan äta nyttigt

Strimlad lövbiff med blomkålsris

2020-01-05 18:05
Från Anders Björk

LCHF burgare på Tonys

2019-10-21 13:19
Från Anders Björk


Fler och fler hamburgerrestauranger erbjuder någon form av nyttigt alternativ där man ersätter brödet och pommesen med grönsaker. Här är ett sådant exempel från Tonys i Mölndal. Brödet har ersatts med krispig sallad och istället för pommes får man en riktigt krämig och god coleslaw.

Kesoplättar med salami, spenat, basilika och parmesan

2019-08-10 11:13
Från Anders Björk


Kesoplättar kan varieras i all oändlighet. Man mixar helt enkelt ihop keso, ägg och fiberhusk med en stavmixer och steker dessa på medelvärme tills de är gyllenbruna. De kan sedan toppas med lite vad som helst. Här med salami, spenat, basilika och parmesan.

Recept på kesoplättar finns här.

Meat the Greek i Göteborg

2019-02-21 12:48
Från Anders Björk

På snabbmatstället Meat the Greek i Göteborg (Skanstorget) kan man få en GI-tallrik bestående av gyros, sallad, tzatziki samt två grillade grönsaksspett. Mums och nyttigt i farten. Man kan nästa inbilla sig att man är på Kreta!

Ugnsbakad fläskytterfilé

2019-01-13 19:03
Från Anders Björk

Genom att långsamt baka en hel fläskytterfilé i ugnen på 100 grader får man ett väldigt mört och saftigt resultat. Mot slutet kan man skära ett snitt i filén och fylla den med ost, cocktailtomater och svamp för att göra slutresultatet än godare. Servera med kokta grönsaker och en klick creme fraîche.

Skaldjursrisotto på blomkålsris, zucchini, champinjoner och vitlök

2018-12-01 17:54
Från Anders Björk

Blomkålsris är en ypperlig ersätter till vanlig ris för den som vill äta lite nyttigare. Man kan köpa färdigrivet blomkålsris eller helt enkelt riva det själv. Fräs blomkålsriset tillsammans med smör och vitlök i nån minut. Ta åt sidan och fräs sedan övriga ingredienser, så som räkor, musslor, zucchini, champinjoner, tomater och bläckfisk. Tillsätt riset och rör om. Sen är det bara att servera och riva parmesan på toppen. Mer känsla av Medelhavet får man leta efter. Servera med ett glas kallt vitt vin och du har en bra början på en romantisk weekend hemma (fast det känns som borta).

Ugnsstekt torskrygg med spetskål

2018-11-30 13:46
Från Anders Björk

Att ugnssteka fisk och grönsaker i en och samma form gör matlagningslivet enkelt. Maten sköter sig själv och man slipper att diska så mycket efteråt. Här med Spetskål, tomater och pinjenötter. Mums!

Rätten påminner om något jag en gång beställde in på en restaurang i Milano. Fast just den gången var jag inte så nöjd. Min egna variant blev faktiskt mycket bättre.

Torskrygg med blomkåls- och broccollimos samt sparris

2018-11-23 13:46
Från Anders Björk

Den här enkla och nyttiga rätten sköter sig till stor del själv i ugnen. åtminstone fisken och sparrisen. Broccolli och blomkål måste man först koka och sedan hälla av vattnet och mixa till ett mos tillsammans med rikligt med smör. Gott, nyttigt och rätt enkelt!

Ön Skopelos i Grekland är en riktig pärla som långt ifrån alla hittar till. Vackert och grönskande i varje vrå.

Nyttig hamburgare

2018-11-10 13:46
Från Anders Björk

Om man älskar hamburgare men vill ha ett nyttigare alternativ så är det ju egentligen bara att ta bort brödet och pommes frites. Allt annat gott är ju ändå kvar. Gula bönor som man ugnssteker blir dessutom ett bra substitut för pommes.

Åk till Fig Tree Bay på Cypern och njut av Medelhavets turkosblåa vatten.

Mr Antipasti i Göteborg

2018-11-03 13:46
Från Anders Björk

Restaurangen Mr Antipasti i Göteborg har buffé på lunchen. Och även om buffén är full av mindre nyttiga alternativ så som pasta i olika former, så finns det också massor av nyttigheter. Lufttorkad skinka, kycklingklubbor, köttbullar, mozarella, oliver och mycket annat gott. Ett bra tips för den som vill äta en nyttig lunch i Göteborg. Dessutom får man ju en känsla av att befinna sig i Italien, vilket aldrig är fel.

Lax med broccolli och kall sås

2018-10-29 18:31
Från Anders Björk

Lax är något som man rätt enkelt kan ta till när man har bråttom och inte vill laga mat allt för länge. Plocka fram en laxfilé från frysen, lägg den i en ugnssäkerform och häll på varmt vatten. Låt stå i 5-10 minuter tills laxen har tinat. Häll ur vattnet och ta sedan bort platsen och lägg laxen i formen igen. På med olivolja, citron, salt och peppar och in i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Klart! Servera med broccoli och en kall sås gjord på creme fraiche.

Res till staden Split i Kroatien i sommar och njut av god mat i historiska omgivningar.

Fiskgryta med grönsaker och gräslök

2018-05-19 12:48
Från Anders Björk

Den här smaskiga fiskgrytan gjord på vitt vin, grädde, lax, torsk och broccoli passar perfekt både sommar- och vintertid. Jag brukar vispa såsen med en lattevisp för att få det där fluffiga skummet som pricken över i.

Detta är en rätt som man nog skulle kunna hitta på en taverna på någon av Greklands öar. Fast i Grekland är maten ofta ganska traditionell och serveras i form av Stifado, Souvlaki, Moussaka och alla andra grekiska favoriter.

Skaldjur och bönpasta

2018-03-24 13:49
Från Anders Björk

Om man som jag älskar skaldjur i kombination med pasta så kan man byta ut den vanliga spaghettin mot en variant som är gjord på svarta bönor. Mycket nyttigare och lika gott. Här med musslor, räkor, bläckfisk och riven parmesan. Påminner om en rätt jag åt i Eriche en gång, fast min variant kom inte ens i närheten av den smakupplevelsen jag fick då tyvärr.

Citron - nyttigt och bra till mycket

2017-10-01 19:48
Från Anders Björk
https://s3-us-west-1.amazonaws.com/photos.snapwi.re/Week+144/SW_Lena+Otvodenko.jpg
Citron är en fantastisk frukt, inte nog med att den är en smaksättare som kan användas i nästan all matlagning, man kan även smaksätta en rad andra saker. Allt från vatten till tvål blir liksom godare/fräschare med citron. Sen är ju förstås citronen otroligt nyttig också. Den är rik på c-vitamin och den innehåller väldigt lite kolhydrater.

När man reser runt Medelhavet ser man citronträd lite överallt. Tänk vilken dröm att kunna ha ett citronträd på sin tomt som ger frukter i överflöd. Fast det är klart, då måste man flytta till Korfu eller Rhodos eller liknande för att de ska klara sig.

Förutom själva fruktsaften och köttet så får man ju inte heller missa citronens skal, som ger den där lilla extra smaken till en dressing med creme fraiche eller som topping till en laxfilé. Mums och nyttigt!

Som smaksättare till dryck funkar den extra bra med några kvistar mynta. Det blir riktigt fräscht och friskt.

LCHF fika på Materia (Göteborg)

2017-07-13 12:13
Från Anders Björk
Det är långt ifrån alla caféer där man kan fika nyttigt. Ofta består utbudet av bröd eller pajer i olika former och förstås en uppsjö av sockerstinna bakverk. Men det finns undantag som tur är. Ett sådant är Materia i Göteborg som har en LCHF tallrik som man kan fika på. Tallriken består av ett kokt ägg, en bit LCHF bröd samt ost, sallad och riktigt smör. Till detta kan man om man vill få en kopp te eller kaffe med riktigt vispgrädde i. Nyttigare än så blir det knappast. Så för alla som äter LCHF i Göteborg, bege er till Materia och beställ en riktigt trevlig LCHF-fika.

Restips: Gröna Madeira

Lammköttbullar i tomatsås

2017-07-09 17:23
Från Anders Björk
Få saker påminner så mycket om Medelhavsmat som lamm i olika former. Här i form av lammköttbullar i tomatsås med gula bönor och parmesan till. När man smakar på det är det som om man automatiskt transporteras tillbaka till Nerja i Spanien där man gärna beställer in denna rätt i tapasform bland mycket annat gott och nyttigt.

Hamburgare – Rumpanbar (Göteborg)

2017-07-05 12:44
Från Anders Björk
På de flesta bättre hamburgerrestaurangerna kan man modifiera sin hamburgare lite som man vill. Så även på Rumpan Bar i Göteborg. Bort med pommes och bröd och in med sallad och coleslaw. Gott och nyttigt!

Kyckling med grekisk sallad och grillade grönsaker

2017-07-04 15:24
Från Anders Björk
Om man vill laga nyttig mat men samtidigt minimera mängden disk kan man använda sig av en plåt och grillfunktionen i ugnen. Som här, med kycklingbröstfiléer och grönsaker i form av zucchini aubergine och lök. För att fräscha till det hela kan man också ha en liten grekisk sallad med fetaost som tillbehör.

Restips – åk till Kefalonia!

Skaldjurssoppa

2017-07-04 15:20
Från Anders Björk
Om man äter på en fiskrestaurang och vill äta nyttigt finns det nästan alltid fisksoppa eller skaldjurssoppa. Ofta brukar de vara riktigt mättande eftersom de har mycket grädde i sig. Ibland kan de dock vara redda, men det är så lite kolhydrater i förhållande till helheten att man kan leva med det.

Kyckling med ägg- och kesoröra

2017-05-19 12:25
Från Anders Björk
Ägg och keso passar väldigt bra ihop. Mosa det hårdkokta ägget eller dela det i en äggdelare och rör ihop med keso. Vips så har man en god röra som funkar fint med bland annat kyckling.

Nyttig påskmat

2017-04-24 19:12
Från Anders Björk

Kallrökt lax, ägg och sparris. Kan det bli godare och enklare att äta nyttig påskmat? Jag tror inte det.

Torskrygg med pesto, broccolli och vitvinssås

2017-03-30 10:26
Från Anders Björk
Torskrygg kan varieras på ett oändligt antal sätt. Här med hemmagjord pesto i ugnen tillsammans med ugnsstekt broccoli och vitvinssås. Såsen gör man enkelt på grädde creme fraiche och en skvätt vitt vin. Lite saffran för fin färg skadar inte. Smöra såsen strax innan servering. Sen är det bara till att njuta!

Makrillfilé i ugn

2017-03-24 12:27
Från Anders Björk
Nyttig snabbmat när den är som bäst. Makrillfilé i ugnen är otroligt snabbt, nyttigt och gott. Gör så här. Häll en skvätt olivolja i en liten ugnsform. Lägg dit makrillfilén. Häll en skvätt grädde ovanpå. Krydda med basilika. Lägg på bitar av en halv mozarella. Rensa sedan brysselkål och lägg runtom. Salta lite. Ställ sedan in i ugnen på 225 grader och ta ut det när mozzarellan har fått lite färg. Klart!

Räksallad

2017-03-13 17:06
Från Anders Björk
Om man inte känner för att stå och laga mat så kan man alltid svänga ihop en räksallad. Därför ser jag alltid till att ha frysta räkor i frysen. I den här salladen har jag förutom räkorna även avokado, tomater, gurka, ägg, broccolli, ostkuber och keso. Toppa allt med olivolja och lite dill (kan man också ha i frysen).

Allt i en panna

2016-12-18 12:21
Från Anders Björk

Att laga allt i en och samma panna är enkelt och smidigt, dessutom sparar man ju disk. I den här pannan finns kyckling, sparris, skogschampinjoner, lök och blomkål. Och förstås vispgrädde! Toppa gärna med färskriven parmesan vid serveringen. Enkelt, gott och nyttigt!

Pannbiff med riven vitkål, spenat och fetaost

2016-09-15 17:44
Från Anders Björk
En god rätt i all sin enkelhet. Lite babyspenat i botten och sedan riven vitkål (alternativt "pizzasallad"), smulad fetaost och sedan en pannbiff på toppen. Servera med en klick tzatziki gjord på creme fraiche, lite pressad vitlök samt riven och urpressad gurka. Riktig Medelhavskänsla! Eller kanske mer specifikt Kreta-känsla, eftersom inspirationen kommer från en rätt jag åt på Kreta en gång.

Vannameiräkor och lax på en bädd av ruccolasallad

2016-08-28 10:56
Från Anders Björk
Sallad i alla former är verkligen nyttig mat, så länge man inte har pasta eller andra kolhydratsrika livsmedel i. Det bästa är förstås om man har lite rester i kylen, då går det snabbt att slänga ihop en sallad. Och man behöver ju inte äta sallad på de klassiska viset, med vanliga räkor eller kyckling.

I den här salladen finns Vannameiräkor (ASC märkta), lax, avokado och ägg på en bädd av ruccolasallad, gurka och paprika. Detta tillsammans med en klick Creme Fraiche med en skvätt pressad citron i. Gott och mättande! Och förstås nyttigt.

Äggröra kan varieras i det oändliga

2016-05-31 12:49
Från Anders Björk
Nyttig snabbmat, finns det? Jo faktiskt, äggröra är både snabbt och nyttigt. Dessutom kan det varieras på en mängd olika sätt med olika smaksättning och olika tillbehör. Här på bilden är äggröran ångad och till det serveras sallad med mynta samt avokado. Kan det bli enklare och nyttigare? Tror inte det.

Tapas!

2016-05-25 14:45
Från Anders Björk
När man är på resande fot kan det vara väldigt svårt att äta nyttigt, men om man lyckas leta upp en tapasrestaurang blir det genast mycket enklare. Jag var nyligen på semester i Marbella där det kryllar av tapasrestauranger. Jag beställde gladeligen nyttiga anrättningar så som:

  • Räkor frästa i olivolja, chilli, vitlök och vitt vin (bilden ovan)
  • Vitlöksmarinerade champinjoner
  • Köttgryta
  • Lammköttbullar
  • Serranoskinka
  • Korvar

Tapas passar ju också utmärkt att servera hemma om man ska bjuda på middag. Det är väldigt sällan någon klagar när det serveras nyttiga low carb tapas. LCHF när det är som bäst!

Fläskfilé på en bädd av tomater, feta och romansallad

2016-05-11 13:06
Från Anders Björk
Det är så enkelt att göra god och nyttig mat. Som här, fläskfilé på en bädd av romansallad, fetaost och tomater. Häll sen lite olivolja på och krydda med torkad timjan och oregano.

Helstekt fläskfilé och riven smörstekt brocolli

2016-04-29 11:50
Från Anders Björk

Frukost

2016-03-04 07:17
Från Anders Björk
Romansalladsblad med smör, ost och cocktailtomater. Till detta en kopp te med grädde i.

Snabb & nyttig lax

2016-02-24 16:49
Från Anders Björk
Ibland ska det bara gå undan. Lägg en laxfilé i en liten gratängform. På med lite citronsaft, smörklickar, salt, peppar och torkad basilika. In i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Lägg sedan i två avokadohalvor och några cocktailtomater i den varma gratängformen. Riv över parmesan och ät direkt ur formen. Snabbt, enkelt och minimalt med disk!

Fläskkarré med riven zucchini och kryddsmör

2016-02-16 14:51
Från Anders Björk
Ibland är det enkla som är det goda. Som i det här fallet. Stek riven zucchini i lite olivolja och smör. Salta och lägg på en separat tallrik. Stek sedan en bit fläskkarré (gärna ekologisk). Servera med en klick kryddsmör gjord på vitlök citron och persilja. Gott, snabbt och nyttigt!

Nyttiga frallor

2016-02-07 20:25
Från Anders Björk
Bröd innehåller ju generellt väldigt mycket kolhydrater och är långt ifrån nyttig mat. Men det finns faktiskt nyttiga brödrecept. Ett sådant hittar man på bloggen 56kilo.se.

Recept för 5 frallor
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 dl rysk yoghurt eller creme fraiche eller liknande
3 msk vatten eller mjölk
3 msk smält smör eller kokosfett


Gör såhär
Börja med att vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner yoghurt/creme fraiche och det smälta fettet.

Blanda sen de torra ingredienserna för sig och vispa ner bland äggen. Låt allt stå och svälla i minst 5 minuter.

Gör sen 5 bullar med blöta händer och lägg på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

Resultatet ser ni på bilden här ovan. Smakmässigt blev det en riktig hit! Helt klart det bästa LCHF brödet jag har smakat.


Ceasarsallad på Barista i Göteborg

2016-02-03 11:41
Från Anders Björk
Det är nyöppnade caféet Barista, på Korsgatan alldeles vid Domkyrkan, har en väldigt god Cesarsallad till lunch. Som extra bonus bidrar man också till att servera en skollunch i en skola i Etiopien varje gång man äter/fikar här. Eftersom Cesarsallad innehåller krutonger så kan man utan problem välja och få salladen utan krutonger och istället be om extra kyckling eller extra parmesan. Caféet väldigt mysigt och hemtrevligt och personalen är mycket hjälpsam. Helt enkelt ett perfekt ställe att äta en nyttig LCHF lunch på.

Mumsig fisksoppa på Vallgatan 12 i Göteborg

2016-01-05 11:27
Från Anders Björk
Jag blir alltid lite extra glad när det finns fisksoppa på menyn på lunchen. Varm mat med mycket smak och samtidigt nyttigt! Grädde, buljong, vin, fisk och skaldjur. Kan det bli nyttigare? Fisksoppan på nyöppnade Vallgatan 12 i Göteborg var inget undantag. Otroligt god!

Bläckfiskringar med råstekt rättika

2016-01-02 11:57
Från Anders Björk

Jag älskar verkligen bläckfisk. Ett enkelt sätt att laga bläckfisk på hemma är att använda frysta bläckfiskringar. Tina bläckfiskringarna och lägg dem sedan i ett bad med olivolja, lite chili, vitlök och persilja. Skiva sedan rättikan med mandolin så att det blir tunna skivor. Börja med att fräsa rättikan i smör med lite salt och peppar. Lägg den fräst rättikan på en tallrik. Fräs sedan bläckfisken i stekpannan tills den har fått en härligt gyllenbrun färg. Serverade det hela med rikligt av nyriven parmesan. Mums!

Nyttigt snacks – parmesan crisps

2015-12-23 10:51
Från Anders Björk
När man försöker äta nyttig mat kan man ibland sakna saker. Det kan till exempel vara svårt att hitta något gott att knapra på i soffan på fredagskvällen. Här är lösningen, parmesan crisps. Förutom att de är nyttiga är de också busenkla att göra. Riv parmesan med ett rivjärn, ta en matsked av riven parmesan och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Platta till parmesanhögen lite med skeden. Upprepa tills plåten är full. In i ugnen på 200 grader i 3-5 minuter. Klart! Kan det bli enklare? Passar utmärkt till ett glas rött vin med låg sockerhalt.

Omelett – en av de nyttigaste sakerna man kan äta

2015-12-20 10:30
Från Anders Björk
En av sakerna jag älskar med att semestra vid Medelhavet är att det finns omelett på nästan alla caféer. Just på semestern kan det ju annars vara lite svårt att äta nyttigt. Men så länge det finns omelett så är det lätt som en plätt. Omelett innehåller ju nämligen bara ägg, grönsaker, ost och ibland lite skinka, räkor eller kyckling. Inte en kolhydrat (knappt) så långt ögat kan nå. Omelett kan också varieras i all oändlighet. Man kan variera vad man har i förutom ägg, men man kan också krydda den på olika sätt. Ägg funkar bra ihop med saker som chili, citron, vitlök, tryffelolja, basilika, curry, ja i stort sätt vilken smaksättare som helst. Det fina med ägg är att de innehåller nästan allt vi behöver få i oss. Det är i det närmaste det perfekta livsmedlet. Det enda som egentligen saknas i ägg är C-vitamin, men det löser man ju enkelt med lite broccoli eller blomkål i omeletten. Omelett funkar som nyttig frukost, lunch eller middag.

Fika utan socker på Kanolds

2015-10-12 11:51
Från Anders Björk

Om man vill fika lite nyttigare i Göteborg så ska man bege sig till Kanolds café vid Grönsakstorget. Här kan man nämligen köpa 99 procentiga chokladpraliner med minimalt med socker i. Till detta kan man dricka kaffe eller te och be och få vispgrädde i om man så önskar. Gott och nyttigt perfekt för en LCHFare som jag.

Coleslaw passar till mycket

2015-09-18 19:38
Från Anders Björk
Coleslaw är ett perfekt tillbehör till kött och kyckling istället för potatis, ris eller andra onyttigheter. Det är förvånande enkelt att göra också. Hacka bara vitkål och riv lite morötter. Gör sedan en egen majonäs genom att knäcka ett ägg i en skål. Häll i 2 dl olja (t ex varmpressad rapsolja), en halv tsk dijonsenap, saft från en halv citron samt salt och peppar. Ta sedan en stavmixer och ställ den rakt ner i bunken och kör på högsta hastigheten. Håll mixern helt still i 30 sekunder, börja sedan försiktigt röra runt stavmixern i bunken tills allt har blandats. Häll sedan i vitkålen och morötterna. Klart! Håller sig utan problem en vecka i kylen.

Underbar LCHF lasagne!

2015-09-09 15:29
Från Anders Björk

Lasagneria i Linnéstan har nästan bara pasta och risotto på menyn. Men en nyttig rätt går att hitta. Deras LCHF lasagne. En helt magiskt god lasagne med köttfärs, ost och zucchini. Den görs på beställning och smakar helt ljuvligt. Dessutom bli man så mätt att man inte behöver äta på länge.

Lammfilé med caprese och stekt paprika

2015-09-01 19:32
Från Anders Björk
Ibland kan enkelhet bli otroligt gott och lyxigt. Som här, med god lammfilé stekt tillsammans med paprika i en grillstekpanna. Till detta en härlig caprese, dvs mozarella, tomat, färsk basilika och olivolja. Snabbt, gott och nyttigt!

Få koll på näringsvärden med Amazon Echo

2015-06-07 15:01
Från Anders Björk

Med den röststyrda högtalaren Amazon Echo kan man enkelt få svar på olika råvarors näringsinnehåll. Mycket användbart när man står i köket och lagar mat. :-)