RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-21 01:16:11

honkallaselin

honkallaselin blogg på Nouw

matkoma

2019-03-04 08:19
Från honkallaselin

Skogsutflykt i Fulltofta

2019-02-28 15:50
Från honkallaselin

I onsdags fick Stina besök av sin moster som följde med på ett besök på bvc som gick väldigt bra. Stina väger nu 3.400g och är 50.5 cm lång och hon tar sig bra! Efter bvc åkte vi inom Borett och City Gross för att handla med oss lite fika till var skogspromenad.Trots att vi kollade igenom kartan noggrant efter en barnvagnsvänlig väg så fick vi vända två gånger innan vi hittade en väg utan massa väghinder. Jag var så glad över att jag kom i min vinterjacka som jag hade innan graviditeten, vilket jag påpekade för Sofie. Då kan ni förstå hur roligt hon trycket det var när jag bara en kort stund senare ska sträcka mig ner i vagnen och spräcker upp jacka i armen... Inte så kul tyckte jag, men Sofie skrattade så hon knappt fick luft!

Det finns ju inget härligare än höst och vår, solen skiner och värmer upp så skönt utan att det är för varmt. Bli många fler skogspromenad framöver! Stina har också börjat tycka att det är helt okej att ligga och sova i vagnen så nu är det bara att utnyttja varje tillfälle som ges. Jag promenerade en del innan Stina kom, men jag måste säga att det är en helt annan upplevelse när man går med sitt lilla barn. Helt underbart.

café 7088

2019-02-23 15:58
Från honkallaselin

Idag blev det ett besök på vårt favoritcafé. Kan varmt rekommendera deras grillade mackor! De gör verkligen väldens godaste pesto och allt de säljer bakar de själva. Vi fick prova på ett nytt recept på bröd och det var väldigt gott!

Sen så är ju ägarna helt underbara människor och man känner sig alltid så välkommen och speciell. De är som gjorde för att ha ett fik.

Café 7088 ligger ca 5 minuter utanför Hörby på väg 13. Värt ett besök!

Att samsova eller inte?

2019-02-23 03:08
Från honkallaselin

Det här med att sova själv är inte det lättaste. Hade ni frågat mig innan Stina föddes så hade jag sagt att jag absolut inte skulle låta henne sova i min säng pga kvävningsrisk och liknande, men trots detta så samsover jag och. Stina än idag.

Det hela började med att hon hade fel på näsan och kunde inte andas genom ena näsborren, detta gjorde att Stina fick sova i min famn, kind mor kind under tiden på BB. Detta var för att jag skulle höra om hon hade problem med att andas. Vi kunde också bara ligga på ena sidan så hennes fungerande näsborre låg uppåt för skulle den ligga ner mot madrassen så skulle hon inte få luft.

När vi en vecka senare kom hem från BB så fortsatte vi att samsova pga säkerheten angående hennes andning. Jag frös en hel del de första veckorna för jag vågade inte ha mitt täcke på mig eftersom jag hade läst att små barn kunde kvävas om de hamnade under täcket.

Nu har Stina gått upp från 2.200g -> 3.350g vilket har resulterat i goa runda kinder som gör att hennes näsa inte kommer ner i madrassen lika lätt. Hon Jar också blivit starkare i nacken och kan flytta påhitt huvud om hon inte skulle få någon luft. Men vad är problemet nu då kanske ni undrar? Jo, både jag och Stina har blivit så vana med att sova ansikte mot ansikte att det är svårt för oss båda att inte sova så nu. För Stinas skull så har vi börjat öva lite under dagtid i hemmes babynest och ibland på fårskinnsfällen men så fort hon vaknar så blir hon ledsen och vill upp. Som ni ser på bilderna så har jag även försökt göra som så att om hon sover på kvällen när vi ska gå och lägga oss så testar jag att lägga ner henne i sin säng (som är en bedsidecrib bredvid min säng) så får hon sova där tills hon vaknar och vill komma och lägga sig hos mig. Helt ärligt så är det lite jobbigt för mig och jag kan komma på mig själv att önska att hon ska vakna så hon kan komma över i min säng, men som sagt, det är ju inte det bästa för Stina i det långa loppet så jag får åsidosätta mina egna känslor i det hela.

Till er som är rädda för att samsova så vill jag bara säga att jag blev rekommenderad att fortsätta med detta så länge jag och bebisen mår bra av det, både från personal på BB, BVC samt min barnmorska. Om man inte dricker för mycket alkohol och man har koll på sitt täcke så är det bara gynnsamt för barnet med så pass mycket närkontakt och trygghet.

Nu är klockan snart 03:00 och Stina ligger här bredvid mig i sin säng. Om hon inte vaknar snart så får jag nog försöka somna själv ikväll. Konstig känsla...

Gosedjurstema

2018-10-10 20:29
Från honkallaselin

Denna veckan har vi påbörjat ett gosedjurstema i klass 1B. Vi har övar på prepositioner genom att använda oss av våra gosedjur och sedan har vi tagit bilder som vi har pratat om och satt upp i klassrummet. Så för tillfället har vi vårt gosedjurstema i ena fönstret och i det andra fönstret pågår vårt hösttema där vi är ute och tittar på naturen en gång i månaden och för anteckningar. Det är mycket på gång just nu och på fredag blir det ett gosedjursdisco med parallellklassen!

Om två veckor kommer vi ha Halloweentema och det längtar jag verkligen efter! Har redan förberett en massa pyssel och roliga aktiviteter. Om någon har några roliga Halloweentips så får ni mer än gärna höra av er.

Bugaboo Fox

2018-10-04 20:38
Från honkallaselin

Förra helgen var vi och tittade på/beställde barnvagn. Vi var från början inne på att skaffa en Emmaljunga eller Bugaboo och efter att ha jämför de olika modellerna och märkena så landade vi på en Bugaboo Fox. Då vi tänkte att barnvagnen skulle kunna användas igen så valde vi att ta det gråa tyget och sedan en rosa åkpåse istället. Det vi föredrog med Bugaboon över Emmaljungan var att man inte behövde en liggdel OCH en sittdel i bugaboon utan i Bugaboon är det samma ram och istället två olika tyger att trä på. Med andra ord så tar den inte upp lika stor plats och det är inte lika många delar att ha hemma. Vi beställde också en organizer till vagnen som vi blev tipsade om av min kusin.

Den fina vagnen är en gåva från mina föräldrar som uppskattas oerhört mycket! Jag tror inte jag hade kunnat lägga den summan på vagn när det är så mycket som man måste införskaffa nu när man väntar barn. Vi får bara hoppas att lilla tösen ska tycka om vagnen också, det är ju trots allt det som räknas. Tack mamma och pappa för den fina vagnen!

inskriven på sjukhuset

2018-09-16 17:45
Från honkallaselin

Det började med att jag hade ont i magen flera dagar efter varandra och igår kväll var vi tvungna att åka in till sjukhuset i Lund. De började med att kontrollera att tösen mådde bra i magen, vilket hon gjorde. Sen började hela karusellen med inskrivning på olika avdelningar för att sedan hamna i ett rum på akutmottagningen där vi väntade nästan tio timmar innan någon kom och undersökte mig. Med andra ord fick vi vänta HELA natten... igen! Efter detta blev jag skickad till kirurgen. Under hela denna tiden var jag tvungen att vara fastnade, inte lätt när man är gravid och konstant hungrig! Sen konstaterade man att mitt blodtryck var lågt, sänkan var hög, att det är tarmvred som spöka men också att det kan vara blindtarmen. Hur mycket skit kan en människa ha på en och samma gång?

Sen dock såklart mobilen, men eftersom jag har världens finaste pojkvän så kom han in med mobilladdare, dator, bananer, choklad och en bok.

Nu ligger jag här och har ätit mitt första mål på nästan ett dygn och det smakade jätte gott! Nu hoppas jag bara på att smärtorna ska bli bättre och att de hittar något som kan hjälpa mig. Jag hoppas jag blir utskriven snart.

Lite lyxigt dock att jag inte behöver vara ensam denna gången, utan jag har ju lilla tösen i magen samt en underbar sambo som låg på golvet bredvid min säng på akuten hela natten. Vad skulle jag göra utan honom?

lördagslugn

2018-09-15 20:08
Från honkallaselin

Nu har jag varit sjuk till och från i 2,5 veckor vilket börjar gå mig på nerverna nu. Jag skulle ha åkt ner till morfar men eftersom jag inte mår riktigt hundra så kom morfar hit i förmiddags med goda bullar och massa pålägg! Det var väldigt mysigt och vi satt ett bra tag och pratade om både det ena och det andra. André lyckades även laga morfars cd spelare i bilen.

Någon mer som uppskattade besöket var Otto och hela tiden hoppade upp i morfars knä när vi fikade.

Nu ikväll så gjorde jag något som jag inte gjort på länge, jag tog fram och började läsa en bok! I januari blev jag nämligen sjukskriven pga stress och då försvann min syn. Helt plötsligt kunde jag inte se någonting på min mobiltelefon och jag kunde nästan precis urskilja bilderna på tv:n. Detta höll i sig i flera månader och sen när synen började komma tillbaka vågade jag inte lösa för jag var rädd att det skulle påfresta synen. Den enda gången jag läst sen i januari är när jag läst för barnen under fruktstunden och det har varit svårt nog. Men idag tog jag fram en bok och jag kunde i lugn och ro läsa några kapitel innan jag kände att jag behövde vila ögonen. Känns väldigt bra, har saknat mina böcker! Jag påbörjade en ny serie av Ninni Schulman och än så länge är den riktigt spännande!

En annan kul sak är ju att jag unnat mig en sista självisk sak innan vår lilla tös kommer. Nämligen en iMac air rose gold! Den är så liten och lätt att man knappt kan tro att det är en dator och äntligen har jag en dator som fungerar som den ska. Den andra mac jag hade började ge upp nu tyvärr. Den är också bra att ha när man ligger vaken om nätterna och inte kan sova, då kan man titta lite på serier utan att väcka André! 

mina hjärtan

2018-09-14 16:55
Från honkallaselin

Jag tänker idag tillägna detta inlägg till mina två små hjärtan - katterna. Jag har växt upp med en familj med pälsallergi och min största dröm har alltid varit att skaffa ett husdjur. Det dröjde till för snart 2 år sedan innan jag skaffade vår första katt Otto och sedan Hilma. Men varför blev det nakenkatter? Först tittade vi på rasen eftersom en del som är allergiska tåler denna rasen bättre (långt ifrån alla dock), men det som fick mig att välja just en sphynx var deras personligheter! Jag har inte två katter, jag har två hundar/bebisar här hemma. Katterna följer mig vart jag än går i huset, de pratar med oss, älskar att leka med oss och kommer alltid när man ropar (förutom Hilma när hon gjort något dumt).

Jag tänkte jag skulle gå in lite mer på katternas personligheter:

Otto - Här har vi min lilla Sir Winesalot. Otto ställer sig och skriker om jag skulle gå in någonstans och sedan stänga dörren. Särskilt om man går in på toaletten utan honom. När man duschar så står han på handfatet och tittar in genom glasrutan och så fort man sätter nyckeln i dörren så börjar han skrika på mig. Han är en riktigt mjukis! Han säger aldrig ifrån, inte ens när han var kattunge och jag råkade klämma honom i dörren, han bara tittade på mig och undrade vad fan jag höll på med. Han vill alltid ligga med huvudet utanför filten och får panik om man inte hjälper honom att hitta ut med huvudet när han kryper in under filten. Han är en kille som observerar på avstånd om vi får besök men vill gärna sitta i folks knän.

Hilma - Ja, jag vet verkligen inte vart jag ska börja här. Skrattar bara vid tanken på den här damens personlighet! Hilma har den senaste tiden förälskat sig i min sambo André. Jag kan vara hemma med henne en hel dag, men så fort André kommer hem så börjar hon snacka en massa med honom och gör allt för att få hans uppmärksamhet. Hon är superenvis, men gosig. Hon lägger sig gärna under filter hos dig med om du skulle få för dig att klappa henne så sticker hon illa kvickt! Hon har ett ljud som låter som om någon jollrar, vilket är sjukt gulligt. Något som också gör Hilma unik är hennes päls, för trots att hon ör en nakenkatt så har hon päls på sin svans, öron, tassar och två små tussar på sina höfter.

Vi har med andra ord väldens roligare och mysigaste katter här hemma med två skilja personligheter. Som exempel, öppnar du ytterdörren springer Otto fram för att gå ut medans Hilma får panik och gömmer sig under soffan i andra änden av huset. Jag vet verkligen inte vad jag hade gjort utan dessa två pajaser!

På bilderna nedan ser du Otto med väldens sjukaste sovställning och sedan Hilma som poserar framför kameran.

cravings?

2018-09-14 16:05
Från honkallaselin

I förrgår var jag och Ica i Löberöd och kan ni gissa vad jag hittade där? KROKOFANTER! Dessa fantastiska krokofanter var svåra att få tag på när jag bodde i Helsingborg och Kristianstad så ni måste ju förstå min förvåning när jag hittar dom här ute på landet! Jag har inte haft några cravings sen jag blev gravid mer än att jag ätit oerhört mycket frukt, men idag var jag faktiskt på Ica och köpte en påse. Kan vara för att jag legat hemma med feber idag, eller så är det graviditeten som spökar. Då jag inte äter godis ofta överlag så tänkte jag att jag kunde unna mig det nu när det är fredag och jag har sjukstuga här hemma.

Det har varit ganska jobbigt att vara hemma från jobb idag. Som lärare är det inte lätt att lämna över alla barnen till en okänd människa, har väl lite kontrollbehov kanske? Lyckades ta mig igenom nästan två veckor trots att jag inte varit frisk, men det fick sitt pris imorse när jag knappt kom upp ur sängen. Nu hoppas jag iallafall att helgen ska göra susen och låta kroppen vila upp sig.En flicka!

2018-09-12 21:20
Från honkallaselin

I måndags var det äntligen tid för ultraljudet! Jag kunde inte sova den natten för det var så pirrigt i hela kroppen, låg och funderade en massa på hur det skulle vara med en liten pojke eller en liten flicka. Jag har inte känt att jag velat ha det ena mer än det andra, men vi kände att det kunde vara skönt att veta könet innan förlossningen.

Barnmorskan gick igenom hela bebisen från topp till tå noggrant och vi kunde enkelt följa med på skärmen. Allting såg bra ut och bebisen mådde fint. Till slut fick vi också reda på att det är en liten tös som gömmer sig i min mage!

Något som var väldigt kul var att hon sparkade mot barnmorskans ultraljudsapparat hela tiden så på den översta bilden ser man bara en liten busig fot! Hon höll sedan på och sparkade i över fyra timmar efter - snacka om att vi fick igång henne där inne i magen!

Efter ultraljudet mötte vi upp mamma, min syster och morfar för en liten snabb lunch. Bebisen fick då denna fina outfit, som är på bilden, av moster Sofie.

Play doh aktiviteter - utvärdering

2018-09-11 18:18
Från honkallaselin

Nu har vi testat på att arbeta med play doh lera i klass 1B. Det blev väldigt bra och eleverna tyckte det var jättekul att först lära sig läsa recept med dl och msk, samt att sedan få arbeta med leran och göra olika uppgifter. Vi började lite lätt idag med lite motoriska uppgifter som att rulla leran till en orm, forma leran till tärningar osv. Den uppgift som var roligast enligt barnen var att göra insekter och ormar. Jag kan varmt rekommendera att arbeta med lera om man vill ha in mer praktiskt arbete.

Barnen i klass 1B älskar annars matteboken och sina häften så jag gjorde en chansning med leran och som tur var så gick den hem.

Nästa steg blir att få in leran i ett mer ämnesinriktat arbete och utmana med lite klurigare uppgifter!

Play Doh lera i klassrummet

2018-09-09 23:36
Från honkallaselin

Den kommande vecka ska vi testa på att arbeta med play doh lera i klassrummet. Arbetsmaterialet hittar jag på min absoluta favoritsida "Sparklebox"! Jag har tagit fram några av de områden som jag tänkt använda mig av. Fördelen med att arbeta praktiskt är att många barn lär sig genom upplevelser och genom skapandet. Har man en förstaklass så kan det även vara en rolig övergång från lek till arbete. Jag återkommer i slutet av veckan för att dela med mig av vad eleverna tyckte. Är det någon av er som redan arbetat en del med lera i klassrummet?

Ett tips är att man skriver ut en svensk översättning och lägger över den engelska texten för att eleverna ska kunna läsa själva.

Våga byta barnmorska!

2018-09-09 23:21
Från honkallaselin

I fredags gick vi in i vecka 20 och är därmed halvvägs. Det jag tänkte ta upp i dagens inlägg är vikten av att man ska känna sig trygg med sin barnmorska. Jag hade oturen att få en barnmorska som i efterhand har visat sig ljuga i mina journaler. Jag tyckte i början bara att hon var väldigt disträ och egen, men ju oftare jag gick dit desto otrevligare och mer nedlåtande blev hon. Feg som jag så vågade jag inte säga ifrån eller byta och det gick så långt att hon blandade ihop mina mediciner och hade ingen koll alls på hur jag mådde. Jag har haft en del problem med magsmärtor och detta viftade hon bort som vanlig växtvärk av livmodern, men det visade sig vara tarmvred... Ganska så stor skillnad faktiskt. Jag fick medicin på förlossningsakuten, men barnmorskan höll inte med och sa att om jag tog den medicin de givit mig så skriver hon i min journal att jag självmedicinerar. Hon tog även bort penicillin när jag hade svår urinvägsinfektion och sen skriver hon i min journal att det var JAG som vägrade ta penicillin... Anledningen till att jag vet allt detta var när mina kollegor fick höra allt jag gått igenom och gav mig numret till en annan barnmorska, och då visade det sig att dom var väl bekanta med min förra barnmorska och sa att vi kunde gå igenom min journal tillsammans för av erfarenhet så har hon ljugit i sina patienters journaler. Mycket riktigt så var min journal full av osanning! Hon hade även skrivit att jag fått informationsböcker och gjort vissa prover som inte heller var sant.

Vad jag egentligen vill ha sagt med detta är att det ska kännas bra och kul att gå till sin barnmorska och man måste få känna en trygghet! Var inte så seg som jag var, om det känns "fel" = byta direkt! Jag kan avsluta med att säga hur otroligt trevlig och duktig min nya barnmorska är, önskar jag bytt tidigare.

Bröllop

2018-09-02 11:27
Från honkallaselin

Igår var vi på bröllop. Ceremonin var vid en fin ruin på en familjegård och det var väldigt trevligt. Vid middagen fick vi en liten bordskamrat på fyra veckor som var så söt och go.

Jag tror inte André heller har vant sig vid att jag är gravid eftersom han började fundera på vem vi kunde be om skjuts hem. Jag är med andra ord chaufför i iallafall fyra månader till.

Idag är jag helt slut, det blir att städa idag och titta lite på Pretty Little Liars. Jag valde att sluta titta efter att man fick reda på vem -A var, men nu när jag gav de två sista säsongerna en chans har jag faktiskt fastnat igen. Det enda som fattas nu är en tänd brasa och varm oboy! Jag älskar hösten!

Gravid vecka 19

2018-09-01 11:13
Från honkallaselin

Nu går vi in i vecka 19 och tiden börjar gå ganska snabbt. Det känns overkligt att halva tiden har gått. Den senaste veckan har jag börjat känna bebisens rörelser på kvällar och nätter dagligen. Det blir lite mer verkligt nu.

Jag har börjat tänka lite på förlossningen efter att ha sätt "en unge i minuten" och på ett sätt så känns det bra för nu har jag lite mer koll på vad som faktiskt händer på en förlossning. Om allt går som det ska så borde jag klara av det. Är såklart rädd för hur int det kommer att göra, men det kan man ju inte frångå.

Den 10:e september ska vi på rutinultraljud. Ska bli spännande att få se vår lilla bebis.

Naturruta

2018-09-01 11:05
Från honkallaselin

Igår började vi morgonen med att gå ut i naturen tillsammans med parallellklassen. Eleverna fick i uppgift att hitta tecken på hösten. Vi hittade en massa intressanta saker som sniglar, nyckelpigor, mossa, fåglar, koda, bruna löv och växter. När vi sen kom tillbaka in till klassrummet skrev vi ihop en liten text om vad vi hittat, men även hur vädret hade varit och hur det kändes när vi var ute. En ganska bra start på dagen faktiskt. Eftersom jag undervisar en årskurs ett så behöver de få röra på sig lite extra.

Tanken är att vi 1-2 gånger i veckan går tillbaka till det lilla område som vi valt för att observera skillnaderna mellan årstiderna genom observationer, undersökningar och bilder. Igår kopplade v i arbetet mer åt NO och svenska, men tanken ör sedan att vi ska väva in bland annat bild och matematiken.

Gravid vecka 18

2018-08-29 21:28
Från honkallaselin

För att summera graviditeten so far... Det hela började med tre månaders svårt illamående och tappad aptit. Jag var yr och illamående konstant och med tanke på hur varmt det var i somras så gjorde det allt ännu värre än vad det kanske hade varit annars. Till min stora lättnad försvann illamåendet sen och jag fick tillbaka aptiten men jag blev så oerhört trött! Jag kunde sova genom hela dagar och ändå känna mig helt utmattad.

Nu är jag i 5:e månaden och har börjat jobba igen vilket är helt underbart. Jag tycker det är skönt att ha något att göra om dagarna och när jag sen väl kommer hem är jag helt slut och kan sova gott. Vissa dagar har jag behövt vila ögonen på rasten me när så länge har jag överlevt.

Men om vi kanske ska beröra ett litet känsligt ämne - graviditets smärtor. Jag har sedan vecka fyra haft enorma smärtor i magen. Vi har varit trogna besökare på akuten ett tiotal gånger bara under den senaste tiden. Det är få människor som förstår hur ont vissa gravida kvinnor kan ha. Många dömde mig snabbt när de frågade hur man mådde och man svarade att man mådde väldigt dåligt pga all smärta. Nu har det visat sig att det är tarmvred jag har fått så ju längre in i graviditeten jag kommer och desto större bebisen blir, ju mer ont kommer jag att ha. Bebisen mår fint och är väldigt aktiv, så det ör skönt att veta att bebisen inte drabbas och nu kan jag lättare hantera smärtan eftersom jag vet vad det är som triggar den.

Det är tur att jag har världens finaste sambo som har varit och är ett stort stöd! Nu väntar vi med spänning tills vi ska på ultraljud om två veckor för att se vad det är för en liten krabat som gömmer sig där inne.

Välkomna

2018-08-29 21:06
Från honkallaselin

Välkomna till min blogg. Det gick så länge emellan inläggen att min förra portal hade försvunnit nu när jag kände att jag ville börja skriva av mig igen. Tråkigt men det är sånt som händer. En liten uppdatering sedan sist är att jag och min sambo väntar barn, samt att jag har fått en ny årskurs ett i skolan - helt underbart!

Jag tänkte mig att bloggen skulle få innehålla lite tankar kring graviditeten, uppdatering om mina underbara katter, lite tips och inspiration till alla oss lärare där ute.