RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-11 23:13:03

lindasveganlife blogg

lindasveganlife blogg på Nouw

Slutar blogga

2019-03-27 14:01
Från lindasveganlife

.... på Nouw det vill säga! Jag har bestämt mig för att flytta bloggen till helt egen domän och webbhotell för att få mer kontroll över mitt egna innehåll. Ni kommer fortsättningsvis hitta mig på lindasveganlife.se och jag kommer stänga ner den här bloggen så småningom.

Kika in mitt senaste inlägg om veganska skönhetsprodukter *HÄR*


Äppelpaj med kolasås och pekannötscrunch

2018-10-28 17:09
Från lindasveganlife

Supergod äppelpaj med knäckig kolasås ikväll? Ja tack! (Scrolla ner för recept).
Den här söndagen har mestadels spenderats i soffan, precis som en söndag ska tas. Jag är gräsänka några dagar framåt så jag sysselsätter mig med att baka och laga mat (fast jag egentligen borde plugga jättemycket, men ja). Och den här pajen blir en god avslutning på den här rätt händelselösa helgen ändå. Kommande vecka ska jag ut på verksamhetsförlagd utbildning, ser verkligen fram emot det, men läskigt samtidigt ju.

Hoppas ni har en fortsatt fin söndagskväll!

#nouwautumnchallenge #vegan #veganskmat


Recept

Kolasås
1 dl växtdryck
2 dl havregrädde
½ dl socker
1 dl ljus sirap
50 g mjölkfritt margarin

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka i 20-30 minuter till såsen reducerat och tjocknat. Ställ åt sidan och låt svalna.

Pekannötscrunch
90 gram pekannötter
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
75 g mjölkfritt margarin

Hacka pekannötterna. Smält margarinet. Blanda alla ingredienser i en bunke.

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
2 msk strösocker
2 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna margarinet i en bunke, tillsätt vetemjöl, socker och vatten. Jobba ihop till en smidig deg med händerna eller i matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut den i en springform och grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Äppelpaj
600 gram svenska äpplen
½ dl socker
2 msk majsstärkelse

Kärna ur äpplena och tärna dem i 1x1 cm kuber. Lägg i en skål och blanda med socker och majsstärkelse. Tillsätt kanel om du vill, jag gjorde utan. Fyll pajskalet med äppelblandningen. Ringla över kolasåsen. Avsluta med att strö över pecannötscrunchet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera pajen tillsammans med Oatly vaniljglass eller annan mjölkfri glass.

Blomkålssoppa - sjukt underskattat

2018-10-27 22:24
Från lindasveganlife

God sen lördagskväll!
Ska jag vara ärlig har jag nog inte ätit soppa på ett år (antar att det är en höstgrej eller?), men blev sjukt sugen på det idag. Så jag gjorde slag saken och lagade en svingod blomkålssoppa i all sin enkelhet. Toppade den med hemmagjorda tofufejkontärningar och tryffelstekta champinjoner. Till det ett glas bubblande cava Och så var lördagskvällen räddad! (tips; funkar säkert super som söndagsmiddag med )


Recept 4 personer
1 st blomkålshuvud
1 st potatis
1 st purjolök (den vita delen)
2 st vitlöksklyftor
6 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2,5 dl havregrädde
½ dl torrt vitt vin
2 tsk torkad timjan
1 msk mjölkfritt margarin
Salt och peppar


Smält margarinet i en stor kastrull. Skala och tärna potatisen, skär blomkålen i mindre bitar. Skiva purjolöken. Bryn potatis, blomkål och purjolök i ca 2 minuter. Tillsätt vitlök, timjan, vatten, grönsaksfond, vin och havregrädde. Låt koka i ca 15 minuter. Mixa med stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Servera med tofufejkon, stekta champinjoner och några droppar vit tryffelolja.


Tofufejkontärningar
100g fast tofu
2 msk rapsolja
1 msk liquid smoke
1 tsk soja
2 tsk sirap
Salt

Skär tofun i tärningar om en halv centimeter. Blanda övriga ingredienser i en skål. Marinera tofun i minst 30 minuter. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs tofun tills gyllene och en krispig yta.

#nouwautumnchallenge #vegan #veganskmat

En glimt av sommaren som varit - #foodthrowback

2018-10-26 21:09
Från lindasveganlife

Godkväll! Nu kickar vi igång den här bloggen igen, så ni kan se fram emot göttiga veganska recept här i höst. Tänkte börja med att dela med mig av några av vårens och sommarens alla godsaker som jag har ätit mg igenom.

Är det förresten något speciellt ni vill läsa om på bloggen? Någon speciell maträtt ni vill att jag ska veganisera eller prova? Hojta gärna till nere i kommentarsfältet!



Den här maffiga tårtan bakade jag till min 30-årsdag i våras. All vegan, såklart.



I maj var vi till Berlin och botaniserade i dess enorma veganutbud. Loved it! Kan verkligen rekommendera alla vegoälskare att besöka staden.



Att äta mat ute hör sommaren till, eller hur? Bilden till vänster är från våran midsommarpicknick vid Rådasjön. Till höger äts vegansk falafelpizza ute i det fria.



Bild 1: Vegansk mojitocheesecake som jag bjöd kollegorna på jobbet. Bild. 2: Hamburgare, simple as that. Bild 3. Provade spansk tortilla på Open New Doors i Sya.


#nouwautumnchallenge #vegan #veganskmat

Hemmagjort rabarbersaft

2018-08-22 11:42
Från lindasveganlife

Hej på er!
Nu står hösten för dörren och vilken sommar vi har haft?! Jag vet inte riktigt om jag ska tycka att det är nice eller om jag ska få ångest. För jag älskar när det är 30 grader och strålande sol. MEN, i Sverige? Kan inte hjälpa att jag samtidigt som jag njuter får en sån himla klimatångest. För det här är inte normalt.


Anyway. I sommar har jag i alla fall svalkat mig med uppfriskande rabarbersaft. Så himla gott, mycket godare än vanlig köpesaft. Har du rabarber kvar i trädgården, förläng sommaren med ett läskande glas saft!


Rabarbersaft 1 liter
1 kilo rabarber
1,5 liter vatten
En halv citron
500g strösocker

Skölj och ansa rabarberstjälkarna. Skär dem små bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och koka tills rabarbern kokat sönder. Lägg en silduk över en bunke och sila bort rabarbern. Diska kastrullen medan saften silas och häll över saften i den. Tillsätt socker och saften av en halv citron och koka upp tills det skummar. Låt saften koka tills den blivit klar och skummet försvunnit. Låt svalna. Slå över i noga rengjorda och varma glasflaskor. Förvara saften i kylskåpet.

En bra start på morgonen

2018-04-19 12:28
Från lindasveganlife

God morgon (eller god lunch).
Idag sov jag ut ordentligt (10 timmar och 40 min i sängen enligt min app). Startade morgonen med en stor frukost bestående av chokladnicecream, avokadoknäcke, guldmjölk och en kopp kaffe svart som natten.

Guldmjölken är en dryck på gurkmeja och växtmjölk och receptet kommer från allthingsgreens frukostkokbok.

Älskar kaffemuggen som kommer från Carolina Gynning



Guldmjölken blev över förväntan. Gurkmeja är en fantastisk krydda på grund av sina antiinflammatoriska, kolesterolsänkande och läkande egenskaper. Kryddan innehåller även antioxidanter, så detta kommer verkligen bli en standarddryck här hemma.

Citronmarängpaj

2018-02-11 10:22
Från lindasveganlife


Pajskal
125 gram mjölkfritt margarin
1 dl socker
4 dl vetemjöl
2 msk vatten

Citronkräm
50 gram mjölkfritt margarin
Rivet skal från 2 citroner
1,5 dl citronsaft
2 dl strösocker
4 msk majsstärkelse
½ påse Vegegel

Maräng
3/4 dl kikärtsspad
1 dl strösocker
1 krm citronsaft

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda rumstempererat margarin med socker, vatten och mjöl till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.
2. Börja med citronkrämen. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sockret. Blanda rivet citronskal, citronsaft och majsstärkelse i en bunke. Tillsätt citronblandningen i margarinsockerblandningen. Vispa ihop. Vispa sedan ner en halv påse Vegegel. Sjud på svag värme och vispa under tiden tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och krämen svalna.
3. Kavla ut pajdegen. Smörj pajformen/formarna med margarin. Klä en stor pajform eller 4-6 små pajformar med degen. Nagga med en gaffel. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Blanda kikärtsspad och citronsaft i en bunke. Vispa tjockt och fluffigt med elvisp. Tillsätt sockret med en matsked i taget och vispa hårt med elvisp under tiden. Marängsmeten ska vara tillräckligt fast att du kan vända bunken över huvudet utan att smeten rinner ned.
5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Fyll pajskalen med citronkrämen. Lägg marängsmeten i en sprits och spritsa pajerna. Grädda i ugnen i ca 3-5 minuter tills marängen fått färg.
Låt svalna och låt gärna pajerna stå i kylskåpet ca 1 timme innan servering.

​#vegan #veganskt

5 tips för nya veganer

2018-02-09 09:00
Från lindasveganlife
Du har beslutat att du inte längre vill bidra till utnyttjande av djur och du har börjat äta veganskt. Grattis till världens bästa beslut! Du kommer må mycket bättre både fysiskt och psykiskt, kan jag lova! Men det kan vara svårt i början så här kommer mina fem bästa tips till dig som är nybliven vegan eller funderar på att bli.


  1. Läs på. Att vara påläst om både djurhållning och grundläggande näringslära kommer ta dig långt. Uttrycket "kunskap är makt" stämmer till 100%. Lär dig om vilka näringsämnen du behöver få i dig och i vilka livsmedel dessa finns. Ta reda på om och vilka vitaminer som är viktiga, vilka tillskott behöver du ta? Läs på om de olika djurindustrierna som mjölkindustrin, köttindustrin och äggindustrin. Ju mer kunskap du har desto bättre kan du tackla de argument du kommer stöta på.


  2. Börja enkelt. Du kanske inte är supertaggad på att slänga ihop en egengjord bönburgare med hembakat surdegsbröd och picklad rödlök som din första veganska måltid. Har du svårt att veta vad du ska äta, börja med att köpa hem frysta köttsubstitutsprodukter så som sojafärs, veganska hamburgare, sojagrytbitar med mera. Frysdisken är full med bra produkter!


  3. Hitta inspiration. Pinterest is your best friend. Använd sociala medier för att hitta inspiration på goda veganska rätter, få tips om hur du kan veganisera dina favoritmåltider, hitta veganska produkter och så vidare. Börja följa veganska matkonton på Instagram och gör din egna anslagstavla med goda recept på Pinterest.


  4. Planera. Sätt dig ner en dag i veckan och planera de kommande dagarnas frukost, lunch och middag. På så sätt undviker du att falla tillbaka till gamla vanor och du behöver inte stå där i köket kl. 17 och fundera på vad du ska laga till middag. Att planera dina måltider kommer dessutom hjälpa dig att spara pengar eftersom risken för spontanköp minskar.


  5. Omge dig med likasinnade. Det är lätt att man i början känner sig ensammast i hela världen. Människor i din omgivning ifrågasätter ditt val av livsstil och har ingen förståelse. Kanske kommer de till insikt i sinom tid. Men tills dess kan du gå med i olika djurrättsliga organisationer för att träffa likasinnade. Var aktiv i vegangrupper på Facebook och annan social media. Fråga, diskutera och interagera med människor som tycker som du. Du kommer garanterat känna dig mindre ensam, jag lovar.


#veganskt #vegansktrecept #nouw30daychallenege

Nachotallrik med hemmagjord ostsås

2018-02-08 21:12
Från lindasveganlife


Ost! Vem älskar inte det? Idag gjorde jag en ostdipp till nachos som jag hade på en stadig nachotallrik till lunch. Såsen är basically gjord på potatis, morötter, cashewnötter och kryddor.


200g potatis
1 medelstor morot
40 gram blötlagda cashewnötter
1 msk citronjuice
3 msk näringsjäst
2 msk olja
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
1-2 tsk havssalt
1 tsk paprikakrydda

Blötlägg cashewnötterna över natten. Skala potatisen och moroten. Koka tills dem är mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av. Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa på hög hastighet i ca 3-4 minuter. Servera i en skål och dippa nachos eller toppa din tacotallrik med ostsåsen.

#vegan #veganskmat #nouw30daychallenege

Enkelt mellanmål

2018-02-07 10:54
Från lindasveganlife

Hej allesammans!
Någonting jag haft problem med sedan jag blev vegan är att hitta på bra mellanmål. Min fantasi tryter. Men nu ska det bli ändring på det, för jag behöver verkligen äta fler mål under dagarna. Dagens mellanmål består av
- 2 dl sojayoghurt
- Frysta hallon och blåbär
- Hackade nötter
- Agavesirap
- Några bitar mörk choklad.

Häll yoghurt i en burk och toppa med bär och nötter. Jag lyxade till det med två bitar mörk choklad också

#vegan #veganskt