RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-06 17:12:49

Creative Meyner

CamillaMeyner blogg på Nouw

Frivirkad kofta

2019-01-07 13:28
Från CamillaMeyner

KLAR!!! Gallervirkad och frivirkad kofta i akrylgarn. Tanken är att inspirera mina elever och jag kommer lysa som en färgglad fackla i allt beige, svart och grått mode som gäller nu Men jag ÄLSKAR färg Sjukt nöjd

Kom och säg hej till mej!

2018-09-23 18:21
Från CamillaMeyner

Kommande helg är det Skördefest runt sjön östen och jag kommer att sitta vid ett bord i butik Öster garden i Väring och sälja mina alster. Det ska bli så kul och jag hoppas att det kommer många glada människor dit. Klicka på bilden så kommer ni till bitikens facebooksida! 

Välkomna!

Virkade örhängen!

2018-07-02 20:29
Från CamillaMeyner
Jag håller på för fullt att framställa olika alster till höstens konst och kulturdagar där jag kommer att medverka. Mer information kommer längre fram. Just nu håller jag på att virka örhängen som kommer att gå att köpa under detta evenemang. Grundmaterial är knappar, ölgetter och broderigarn. Smått, pilligt, tidskrävande och roligt. Sen blir det fint också! Egen design.

Sol och skapande!

2018-06-27 15:17
Från CamillaMeyner
Jag ska vara försiktig med solen vilket gör att jag inte gärna badar eftersom hag vill vara varm när jag hoppar i och det blir jag ju av att sola. Dagen tillbringas i skugga i min älskade stuga där jag ägnar mig åt att skapa. I höst ska jag vara med på en ” konstutställning/runda/försäljning” där mina saker kommer att kunna beskådas och köpas. Mer info kommer längre fram i sommar. Just nu framställer jag trädgårrds/krukväxtsdekorationer i form av små hus av stenar som jag handmålar och lackar för att tåla väta innomhus och utomhus. Jag har fått i hop en hel liten by av bostäder till småknytt

Bundet broderi, yttäckande och förglesande

2018-06-20 21:35
Från CamillaMeyner

En av mina uppgifter denna vår handlade om bundet broderi. i uppgiftsbeskrivningen stod det att: Utgångspunkten för formgivningsinspiration är denna gång är bysantinsk och islamsk mönstertradition där geometriska mönster är vanligt förekommande i mosaiker, arkitektur och föremål. Det kan exempelvis vara en liten detalj du fångar upp och förstorar. Stygnen ska skapa en täckande yta och det är fullt möjligt att variera och blanda olika slags stygn i broderiet.

Jag har letat inspiration till denna uppgift med hjälp av digitala hjälpmedel. Via Google hittade jag Alhambra, det moriska palatset som är Granadas ögonsten är ett stort palatsområde med stora trädgårdar och en lång historia med olika grupper som har passerat staden över historiens gång. Slottet Alhambra börjades byggas ut ordentligt i mitten av 1200-talet och står idag som en symbol och ett viktigt monument för Islamisk arkitektur och historia, under sin tid var Alhambra en av de viktigaste punkterna för morernas rike rent politiskt, kulturellt samt religiöst. (Hämtat från: https://www.semesterbostadspanien.se/Granada-stad/artiklar/alhambra-granadas-vackra-ogonsten-ochstolthet


Det är den oregelbundna regelbundenheten som tilltalar mig. Jag bestämde mig tidigt för att framställa ett smycke och tänkte att man kan få fram väldigt många olika varianter ur denna inspirationsbild. Färgkombinationen fick jag från denna bild:

Jag jobbade fram mina olika skisser på datorn och bestämde mig för en variant.

Jag har täckt broderiet med korsstygn på aidaväv som jag sedan pressat på Vlisolin på baksidan likväl på det rutiga vävda bomullstyget som sitter på undersidan. Jag satte fast ett brett resår för att armbandet skall vara flexibelt. Detta var så kul att göra så jag framställde ett par matchande örhängen till.

Bundet broderi, förglesande

Förglesande broderi är sömmar som bildar håligheter i ett tuskaftvävt tyg, ett så kallat räknelinne.På räknelinnet sys företrädesvis hopdragsömmar som gör att det bildas håligheter ityget. Förglesande broderi kan också sys i en tätvävd tuskaft (lakansväv) där man klipper upp mönster som sedan sys med hålsömmar. Förglesande sömmar förekommer ofta i vitbroderier (vitt på vitt) men kan också sys på färgat tyg och med färgad tråd

.Detta var också roligt att göra tycker jag. Lite pilligt att räkna trådar men man håller sig fokuserad. Jag ville testa på många olika varianter och valde att montera det som ett glasögonfodral. Här är det återbrukat jeanstyg som ”lyser” snyggt igenom det förglesande broderade tyget. Jag har upptäckt att detta är det senaste modet, i varenda butik hänger det blusar med förglesande broderier. Roligt och snyggt.

Textila örhängen!

2018-06-11 17:51
Från CamillaMeyner

I dag har jag framställt ett par örhängen av återbrukat Jeanstyg och skinn. Jag blev sjukt nöjd:-) Jeanstyget är förstärkt med vliselin för att hålla formen och att inte fransa. höst ska jag vara med på en utställning/försäljning som jag kommer att berätta mer om längre fram. Där kommer man att bland annat kunna titta på och köpa mina smycken.

Intarsiabroderi

2018-06-04 17:24
Från CamillaMeyner

Utifrån de övningar vi fick göra på LIU (Linköpings Universitet) valde jag att utveckla ”skapa med linjer och geometriska figurer”. Det första som kom upp i mitt huvud när vi skulle leka med geometriska figurer var en räv. Jag antar att det är rävens trekantiga huvudform som triggar mig. Jag gjorde först en skiss, jag startade på en väldigt enkel nivå.


Vi skulle framställa på en nivå som är i balans med vår egen kunskapsnivå, med utmaning förstås. Därför använde jag mig av Intarsia tekniken som vi fick lära oss tidigare i utbildningen. Jag tycker att det blir snyggt när det är olika färger men som ligger i samma nivå.

Vad är Intarsia? https://sv.wikipedia.org/wiki/Intarsia

Exempel i textil: http://frittbroderi.blogspot.com/2008/03/intarsia-broderi.html

Jag har ”förfinat” bildens uttryck genom att behålla utgångsförutsättningarna (geometri) men tänkt bredare genom att jag har placerat figurerna mer proportionerligt och lite mer verklighetstroget (Huvudet är placerat på rektangeln, jag kan räkna ut ur det ser ut bakom exempelvis).

Detta var en väldigt rolig uppgift. Jag har valt ganska milda och jordnära färger i min bild och när den var klar insåg jag att den påminner om ”Fablernas värld” som jag tittade på och älskade i min barndom. Omedvetet har det barnprogrammet inspirerat mig.

Jag har använt många olika stygn. Jag tycker att det är kul och rogivande att brodera men svårt att få det snyggt. Svåras i denna framställning var att sy bottensstygn snyggt. Sen gäller samma regel här som med allt annat handarbete, nämligen: STRESS OCH TIDSBRIST är inte fördelaktigt. Material är vadmal, hobbyfilt, pärlgarn (enfärgat och melerat), metallicgarn samt pärlor. Till monteringen har jag använt smal lädertråd, blompinnar och en stuvbit vävt bomullstyg. Monteringen är min egen kreativa idé. Det blev fint och jag döljer den mindre fina baksidan.

i'm back

2018-06-01 11:26
Från CamillaMeyner

Äntligen har sista närträffen ägt rum på Universitetet i Linköping! Blir jag godkänd så är jag HELT KLAR med mina första 60hp i textilslöjd. Tjohoo! I höst om det går enligt plan ska jag skriva en C-uppsats. Samtidigt ska jag börja arbeta på en ny högstadieskola i Falköping vilket känns väldigt spännande och kul.

När man arbetar 100% och pluggar 50% blir det inte mycket fritid över och jag har inte prioriterat att blogga men nu hägrar sommarlov och jag har tänkt att blogga lite oftare. Jag tänker visa en sammanfattning av de produkter jag har tillverkat under hösten och våren.

I dag pressenterar jag VÄVNING Kypert Gåsöga

Ullväv: 2 trådigt ullgarn

Teknik kypert

Sked 55/10, 5,5 tr p cm.

Inslag 5p cm.

Stadträdning: 2 tråd p solv och rör, 2ggr i varje sida.

Vår uppgift var att väva i valfri kypertteknik något rejält som en pläd eller plagg.


VAD INNEBÄR KYPERT? https://sv.wikipedia.org/wiki/KypertJag blev förälskad i mönstret ”Gåsöga” på närträffen som är en variant av kypert och bestämde mig för att anta den utmaning som det är för mig att väva. Jag tycker att det är roligt men jag är inte bra på det helt enkelt. Min "lilla" vävstol heter " StorJonas" och jag har nog tillbringat mer tid med "honom" än med min man under denna tid :-) Hur noga jag än tycker att jag är blir det missar i mönstret, trådar som går av osv. Jag har kämpat med detta tyg som jag ville sy en jacka utav. Jag har köpt en del garn men också använt restgarner som bara legat och samlat damm.


Hur som helst fick jag hjälp av min man Fredrik att "Varpa" eftersom man behöver spänna hela tiden när man drar på varpen och det klarar man inte själv. Jag har gjort denna procedur förut då vi vävde Tuskaft och övning ger färdighet heter det ju och det gick lite lättare denna gång.

VAD INNEBÄR TUSKAFT? https://sv.wikipedia.org/wiki/Tuskaft

Jag testade lite olika trampordning (altså inte bara den enligt Gåsögas mönstertrampning) för att få fram lite ”egna mönstringar”, detta syns på min jackas krage.När jag skulle klippa ut mönsterdelarna till jackan i det färdiga tyget sicksackade jag runt först innan jag klippte för jag var rädd för att det skulle repas upp. Jag sydde jackan efter ett mönster i Jenny Hellström Ruas bok. Med en egen design så klart. Jag tycker att det är snyggt med korta ärmar men har svårt att se funktionen. Antingen är man varm och då går man utan jacka eller så fryser man och då fryser man väll över hela ärmarna? För att ha kvar modellen men även funktionen sydde jag på långa muddar. Jag försökte att hålla mig till den brokiga färgskala väven består av. Kragen satte jag på diagonalen för att få en häftig effekt. Jag har också försökt att mönsterpassa tyget på ett balanserat sätt och jag tycker att jag har lyckats med det. Jag tänker mig att denna jacka passar till en klänning lik väl till ett par slitna ljusa sommarjeans. Jag är nöjd med mitt tyg och den färdiga produkten. Vist finns det skavanker på tyget men för att vara första gången och under stress tycker jag att det blev helt ok. Fantastiskt kul att ha framställt en jacka av eget tyg. Denna kommer att vara i min garderob livet ut och inte en enda människa kommer att ha en lika dan, det är helt unik precis som jag.

Jacka som jag själv vävt tyget till!

2018-05-13 22:25
Från CamillaMeyner

Jag är såååå stolt över mig själv!!! Ni fattar inte vad jag har slitit med denna väv Hur många har en egensydd jacka med egenvävt tyg? Jag har

Världens sämsta bloggare....fast jag är bra på annat :-)

2017-12-12 00:16
Från CamillaMeyner

​Arbete 100% och studier 50% = kaos!

Men men....jag har för avsikt att fortsätta mitt bloggande i framtiden så ni som följer mig....ha förtröstan. Plötsligt händer det:-) Kram Camilla