RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-12 18:42:49

Sörbyn21 blogg

Sörbyn21 blogg på Nouw

Krämig potatisgratäng

2018-12-30 09:42
Från Sörbyn21

Nu var det längesen ni fick se en uppdatering här men nu kommer den.

För ett år sen fick jag lära mig ett trick hur man gör för att inte potatisgratängen ska bli rinnig och kännas krämig istället. Här kommer receptet:

800g potatis (rund fast)
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl vispgrädde
4 dl mjölk
salt & peppar
ost till gratinering (jag föredrar en lagrad som prästost eller västerbottenost)

eventuellt lite ost att blanda i gratängen om man vill.

Sätt ugnen på 175°. Skala potatisen och skiva den tjockt i matberedare. Fräs vitlöken i olivoljan i en stor kastrull, den ska inte bli brun. Häll sedan mjölk och grädde i kastrullen och låt koka upp. Blanda sedan ner potatisen i pannan och rör tills såsen tjocknat lite. Den gör detta för att stärkelsen i potatisen dras ut i såsen. Salta och peppra efter smak. Om du vill ha ost i gratängen så blanda ner det nu. Smörj en ugnssäker form och sätt ner potatisblandningen. Gratinera med ost och sätt i mitten av ugnen i 40 minuter. Klart!

Vad hände med vår lilla bagge Sonic?

2018-10-13 18:13
Från Sörbyn21

Kom hem från jobbet här om dagen och skulle gå och hälsa på pojkarna (baggarna) i stallet och möts av att vår lilla bägge Sonic hade blod i ansiktet. in och hämta varmt vatten, svamp, jodlösning och sårspray.

han hade nämnligen fastnat i höhäcken och slitit av sig ett av honen. Man kan jämföra det med att slita av sig en stor nagel, pulpam sitter kvar och "skalet" lossnade.

Gav grabbarna kraftfoder så han stod still och rengjorde med först vatten och sen jodlösning. Jodlösning är desinfekterande och super bra på sår för djur, vi använde det ofta på hästarna när jag var mindre.

Sedan sprayade jag på sårsprayet som är typ plåster på burk. Köpte det i somras då vår tacka som blivit nymärkt i öron blev varig i såret. Blev hur fint som helst.

Såret ser nu bra ut på Sonic med.

I torsdags blev jag ordrad att hämta sonen på förskolan, magsjuka andra gången på 2 veckor.. Dom har epidemi på förskolan, han är dock opåverkad så det är jag glad för. Igår fick vi iallafall lite gjort och slängde skräp och jag hoppas att vi får ner elrören med nternetkabeln i backen nu ihelgen så vi snart kan sätta upp kamerorna i fårhuset. Ha en fin helg!

Mycket som händer på gården denna månad!

2018-10-05 19:58
Från Sörbyn21

Go' kväll på er! Nu var det längesen jag skrev ett inlägg om någonting på gården och tänkte att jag kanske skulle börja göra det mera för att inte lägga upp så långa texter på instagram.


Igår beställde jag någonting som de flesta med lantbruksdjur bör ha hemma. Nämligen en bultpistol. Det var meningen att vi skulle köpa en redan i våras men det slank ur minnet och då blev det inte så. Det är bra både inför slakten men även om någonting går snett vid lämningen och lamm eller tacka behöver avlivas så vi har känt att det är någonting vi ska ha hemma till hands.


Det börjar nu närma sig för årets slakt, vår enda överlevande bagge Sonic. För er som inte hängt med i svängarna så fick vi avliva ett lamm, en bagge. Det inlägget finns här på bloggen om ni vill läsa vad som gick snett med honom. Många ställer oss frågorna:

Hur kan ni ha hjärta att slakta dom?

Vad säger Texas om det?

Känns det hemskt?

Så jag tänkte ge er svaren på dessa frågor.

Svar på första frågan:

När vi skaffade oss får så var det både för att få producerat kött från vår gård och för sällskap samt beta av åkern vi har. Vi visste redan från början vad vi ville och går helhjärtat in för det. Det känns inte lika hemskt (tycker jag) då man vet det från början. Då jag stolt kan säga att detta köttet kommer från vår gård och dom har fått ett riktigt fint liv även om det är kort. Dom har fått bo fint och rent, beta ute på öppet åker och gå ut och in hur dom vill. Träffa oss dagligen, få grönsaker och äpplen och gosa med barnen. Alla har olika meningar om hur man ska göra med djur och det har jag inte tänkt gå in på, jag berättar bara vad jag själv känner och varför jag tycker det känns bra.


Svar på andra frågan:

Vi har alltid varit helt öppna fråyn början med Texas att vi kommer att ha får för att få kött. Att vissa kommer få stanna och vissa kommer få åka iväg. Vi är inte grova i orden som "slakta" och "döda" och sånt. Men han vet mycket väl att t.ex aldrig en bagge kan stanna hos oss utan att vi måste skaffa nya för flickornas skull. För att då slippa inavel men det har vi inte förklarat för honom. När vi slaktade vår första bagge i våras så hängdes köttet efter slakten i de vi nu kallar slaktrum/duschrum. Vi förklarade att nu har Fåret Shaun (som han döpte det) fått fara till himlen men att vi skulle ta hand om köttet och sedan äta det. Jag vet, det låter grovt men han förstod! När det gått några dagar verkade han väldigt förstående och han fick se slaktkroppen. Han tyckte inte alls det var farligt utan var mest fascinerad och frågande. Därefter fick han hjälpa till med Peder att göra köttfärs av massa köttbitar och har fått veta varje gång vi ätit fårkött att det är från Fåret Shaun. Efter det blev han väldigt frågande om vad det var för djur han åt och brukar idag tala om för oss vad han äter och ätit.


Svar på tredje frågan:

Nej, jag tycker inte det känns hemskt. Jag tycker det känns 100 gånger bättre att äta någonting som jag vet mått bra och haft ett bra liv, som smakar gott och som vi själv tagit hand om än att gå och köpa på affären. Jag får samma känsla som när man odlat någonting och får plocka in det och göra mat. Jag tror att mycket har med att göra vilken inställning man har från början.


Ha en fin helg allihopa!

Renovering av gamla möbler!

2018-09-30 19:46
Från Sörbyn21

Äntligen är jag färdig med mitt senaste projekt till Tennessee's rum. Som jag längtat efter att visa denna skönhet! Sängen hade en hel del skavanker och skador i trät så jag tänkte passa på att visa er hur man enkelt hemma kan renovera en möbel så den blir fin igen!

Börja med att spackla i skavankerna och skadorna med snickerispackel. Här använder du dig enklast av Japanspacklar, små stålspacklar som är enkla för handen att hantera.

Låt spacklet torka enligt torkningstiden på tuben/burken och spackla sedan ett till varv. När detta varv torkat så känner man efter med handen i de större skadorna om det fortfarande går inåt, om det gör det så måste du spackla ett varv till på de ställena.

Använd dig sen av ett fint sandpapper att slipa spacklet. Händerna är dina ögon i många fall man spacklat. Man känner med händerna om någon kant på spacklet fortfarande känns, då måste man slipa mer. det ska vara slätt. Passa på att rugga upp resten av sängen med sandpappet då du ändå håller på. På första bilden nedan är det spacklat 1 varv, på andra 2 varv.

Dammsug eller borsta bort slipdammet. Torka sedan med en lite fuktig trasa eller en duk som används för att ta upp damm.

Nu är det dags för fogning med latexfog. Jag brukar alltid foga alla sprickor jag ser men denna gång har jag faktiskt inte gjort det. Jag har valt att spara en del sprickor som jag anser bara ger karaktär till möbeln, men annars fogar jag alla sprickor. När nedan får ni ett exempel på hur det ser ut där jag fogat.

Sedan har jag målat med Jotuns nya kulör Amber red som kommer från deras nyaste färgkarta IDENTITY. Färgen är Jotun Lady Supremefinish 15. Måla med pensel och skumgummiroller på släta ytor. Blir helt klart bäst yta med skumgummiroller. Om ni vill läsa om målningsteknik kan ni scrolla ner och läsa mitt tidigare inlägg om att måla möbler.

FÖREBILD

EFTERBILD

Inlägget är i samarbete med Colorama i Piteå där ni hittar färgkartor, spackel, färg och verktyg som ni behöver för att fixa era projekt! Stort lycka till!

Kallrörd äppeldricka

2018-09-02 15:47
Från Sörbyn21

Härliga söndag! Vi har på morgonen åkt och kollat på kvarts SM i fårvallning i grannbyn. Vilka fantastiska hundar och tränare! Riktigt coolt att se, det ska jag banne mig lära mig en dag! Fortsatte sedan med Grandagen. För er som inte bor i Piteå så är det öppet hus på vår Naturbruksskola Grans där barnen får träffa djur och annat skoj.

Nu har jag gjort klart min gammeldags kallrörda äppeldricka som jag gjorde första gången förra året och den var så god och så enkel att det blev igen! Här Kommer receptet.

• 6 L vatten
• 3 kg äpplen
• 1 msk citronsyra
• 1 tsk natriumbensoat
• 4 dl socker

Koka upp vattnet och låt svalna i en 10L (minst) gryta.

Blanda ner citronsyran och natriumbensoat.

Skala och kärna äpplena (En äppelskalare är att föredra) och sätt dom i vattenblandningen.

Ställ i kylskåp i 3 dygn, rör om några gånger/dygn. Använd sedan saftduk och sila äpplena och saften, krama ur saften ur äpplena för mer smak. När du silat färdigt så häller du ner sockret och rör om tills det löst sig. Då är den klar!

DIY Makeover kruka.

2018-08-29 17:20
Från Sörbyn21

Jag har blivit lite halvt allergisk mot släta tråkiga krukor i mitt hem och länge tänkt på hur jag skulle kunna piffa upp dom. Länge velat prova lite papier maché och nu tänkte jag - jag testar. Blev väldigt nöjd för att det ska vara första gången. Här har ni beskrivningen:

Ni behöver:
Valfri kruka
Tidningspapper
Tapetlim
Självtorkande lera från slöjd detaljer
Limpistol
Färg

Steg 1. Riv avlånga remsor av tidningen och blanda ut tapetlim med vatten så det blir ganska rinnigt.

Steg 2. Blöt en remsa åt gången och tryck fast den över krukan. Jag valde att limma fast en bit ner i krukan för att inte kanten ska släppa, samma under krukan. Limma en sida åt gången och släta ut alls bubblor under. Jag avslutade med att lägga över kanterna under.

Steg 3. Då det torkat helt så målar du krukan 1 varv med vanlig väggfärg i den kulören du vill ha.

Steg 4. Dela upp den självtorkande leran i så stora bitar som du vill ha bollarna. Rulla dom runda och tryck sedan dom lite ojämna. Dom ska inte bli lika varje gång eller perfekta.

Steg 5. När leran torkat så limma fast bollarna på krukan där du vill ha dom.

Steg 6. Måla bollarna 1 varv och måla sedan när dom torkat allt ett sista varv. Måla alltid över kanterna tidningspappret så det inte släpper.

Färdiga!


Färgen jag använt kommer från Jotun och är i kulören Washed Lönen. Leran är super smidig och billig, kommer från Slöjd detaljer.

DIY-linnelampa

2018-08-15 11:49
Från Sörbyn21

Många var väldigt förtjusta i min linnelampa som jag gjort till Tennessee's rum. Jag hade tänkt göra en liknande till lekrummet men den har legat på hal is under sommaren så jag tänkte att jag gör en video hur extremt lätt den är att göra.

Detta behöver du:
Linnetyg
Symaskin
Limpistol
Lampskellett (ram från lampa)

1. Börja med att klippa ut tyget så stort som du vill ha det. Jag har använt mig av Linnehem.se naturlinne för 79 kr/m. och vikt tyget dubbelt. Sen sicksackas kanterna dom inte remsas upp. Tyget ska sen tvättas så det blir skrynkligt. Tänk på att göra tyget 10% extra åt båda hållen då de krymper i tvätten.

2. Ta fram lampskellettet och limpistolen, komma som jag gör på filmen och tryck fast kanten på tyget. fortsätt hela vägen runt.

Min första lampa i Tennessee's rum här 2 ringar som gör att den blir cylinderformad medans min andra har 1 ring och kommer bli formad som en kon.

3. Ta jutesnöre och knyt ihop där du önskat att lampan ska ta ihop. Färdig!

Hoppas ni tycker om videon och hoppas ni provar att göra en själv en dag. Jag ska beställa hem lite mer tyg och se vad jag kan hitta på.

Olustigt besök på gården..

2018-08-08 20:22
Från Sörbyn21

Idag trodde jag att jag klantat mig rejält. Fåren har nämnligen haft rave i ladugården och gjort sina behov överallt som jag fick stå och sopa ihop. Jag trodde att jag stängt dörren dåligt men tyckte som att det var i fredags jag sist gick in den vägen så då borde dom gått runt där tidigare. Visade sig att det inte var enda dörren som öppnats. En annan dörr i vår carport stod på vid gavel och saker var vält omkull i hårbotten samt att någon hade flyttat på brädan som håller igen den bakre dörren till ladugården. Då stod det ganska klart att vi haft besök. Dom som varit här har hållit sig på bakre delen av vår gård där man inte ser dom från huset. Ingenting är dock stulet men huja vad obehagligt det är att någon gått runt på gården. Antingen bara varit nyfikna eller att rekat!?

Gissa om gubben inte kommer sova många timmar inatt, nu är det satt en hasp från insidan till den bakre dörren så enda sättet att ta sig in någonstans är att gå fram på gården.. Tack och lov så var ingen dörr lämnad öppen så fåren inte kunde smita ut så lite tacksam får man va. Håller tummarna för att vi slipper fler besök!

Recept röror i smörgåstårta.

2018-08-04 08:29
Från Sörbyn21

God morgon. Sambon fyllde 30 (!!) år igår och då bjuds det ju självklart på smörgåstårta. Det gör det dock alltid på hans födelsedag då han älskar det. Igår gjorde jag dock mina dyraste smörgåstårtor någonsin. 1 utan skaldjur och en med 3 stycken 12 bitars tårtor gick på 2000 kr. brukar kosta kring 1500 kr men vi lyckade på med rökt fisk och så. Här har ni recepten på mina röror för den intresserade.

Jag använder mig av Hönö Jubileumskaka, helt perfekt färdig botten till bra pris!

Först rör jag ihop hackad gräslök och hackad salladslök tillsammans med 2 st Cream cheese 200g, brer ut på understa lagret och sedan sprider jag den rökta regnbågslaxen över det och klipper färsk dill över det.

Denna röra har jag också ibland utan fisk men då tillsätter jag purjolök och salt.

Andra lagret gör jag det så enkelt ibland att jag köper färdig skagenröra och brer ut, super gott.

Däremot på den skaldjursfria tårtan så rörde jag ihop 2 st cream cheese med 1/2 pkt tunna skinkor med 1 äpple. Här kan man också sätta i salladslök eller gräslök om man inte har det på det första lagret också. Inget salt i denna heller då fisken är så salt.

Här ser ni hur jag dekorerat den, jag gör alltid olika men utgår alltid med skinka först och lägger ut som en klocka (12 st) för att ha mall efter varje tårtbit. Äggen råkade jag dock överkoka och om ni får tag i gårdsägg till smörgåstårtan så köp det. Ni behöver bara 3 ägg/tårta och gulan är så mycket gulare och fin!

En annan god röra som funkar lika bra i tårtan som i snittat eller på baguettskivor är denna.

Tärna kallrökt lax och gravad lax. Ungefär 1/3 kallrökt lax då den är starkare i smak och 2/3 gravad lax tillsammans med 1 rödlök, färsk dill och Philadelphia. Smaka av med salt och peppar.

Hoppas ni tycker om dom!

Att plocka dom perfekta hallonen!

2018-07-22 18:13
Från Sörbyn21

Nostalgin som hälsar på varje år jag får börja plocka hallonen i landet. Det är så underbart, befriande och framförallt gott!

Det är också en fröjd att plocka nu när de nya stöden kommit upp och är målade. Så snyggt och det känns inte som om man går i en djungel längre.

Men nu ska jag bjuda på mina bästa tips för att plocka in dom absolut bästa hallonen!

1. Plocka inte hallon i regn eller efter regnet. Hallonen absorberar vattnet och dom blir vattenfyllda, smakar mindre och ska dom stå ett tag så får du en hel sjö längst ner i skålen.

2. Viktigaste av allt! Snålplocka inte! Vad menar jag med det då? Jo, hallonen ska man inte slita av grenen, de ska lossna lätt och då menar jag verkligen lätt. Grenen ska knappt mer än böjas när du plockar av dom. Kolla närbilden hur många ser ut då dom är perfekta!

Gör du på detta sättet kommer hallonen vara gudomligt söta och snålplockar du inte kommer du ha lika söta och goda dagen efter att hämta in!

Ska du frysa in hallon?
Styckesfrys i någon timme på en plåt där du ställt alla fint med toppen uppåt. Då har du hallon under vintern att dekorera med. Tina upp på en plåt i kylen dagen före.