RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-15 11:22:22

susannamoen blogg

susannamoen blogg på Nouw

Actions för att få tillbaka mens vid amenorre?

2019-07-15 08:36
Från susannamoen

Det här inlägget kommer handla om konkreta actions kopplat till kvinnohälsa, hypotalamus amenorre och hur planen ser ut för att få tillbaka min mens.

Inlägg från 28/2: Efter min och Jennys första session i februari kom vi fram till:

Ett. Minska på högintensiv träning. Ingen löpning, cirkelträning eller annan intensiv träning. Kommer fortfarande kunna köra styrketräning, kunna gå promenader och yoga. Om kroppen vill. Det handlar egentligen inte om att jag behöver gå upp i vikt, anledningen är som jag skrivit innan att träningen är en stress för kroppen. Framöver är fokus att avgränsa sådant som sätter kroppen i en stressrespons. Det är skillnad på träning (ett håll käften pass) och rörelse. Det handlar helt enkelt om att ge kroppen rätt förutsättningar för att läka. Hitta tillbaka till min kropp och dess signaler, inte bara leva i mitt mind och vad som kortsiktigt känns bra där. Så kommer helt enkelt minska antal pass på gymmet, ta bort all löpning och högintensiv träning

Två. Öka intag av hälsosamma fetter i kosten. Äter redan idag mycket hälsosamma fetter men behöver få i mig mer. Fett är avgörande för att våra hormoner ska fungera. Kommer minska på antal veganska mål och få i mig mer fisk, ekologiska ägg, holistics vassleprotein och kollagen för att stötta mina hormoner och upptaget av det jag äter.

Tre. Inget kaffe. Slutade dricka kaffe redan i december för kände att jag inte mådde riktigt bra av det. Kaffe påverkar våra binjurar som gör att vi producerar kortisol (=vårt stresshormon) vilket inte är optimalt för mig just nu, även om jag älskar både effekten och smaken

Fyra. Lära mig Justissemetoden. Lära känna min kropp och min biologi. Och det är verkligen på tiden

Fem. Extra D-vitamin. Utöver det äter jag kosttillskott utifrån hårmineralsanalys för att stötta min sköldkörtel som är i underproduktion som är en biverkning av hypothalamus amenorre.

Det som är viktigt att trycka på här är att de här stegen är anpassade efter mig. Det behöver inte betyda att det här sättet är rätt för dig. Du behöver lyssna in till din egen kropp och ditt hjärta. Du behöver göra ett val att lyssna inåt till det som du egentligen vet är rätt, hjärta vs ego, kärlek över rädsla. Kommer komma in mer på kosttillskott i ett senare inlägg. 

Utebliven mens en konsekvens av livsstil

2019-07-10 13:18
Från susannamoen

Det här inlägget kommer handla vilken koppling det finns mellan, livsstil det vill säga hur vi lever och kvinnohälsa. Hur utebliven mens har en direkt koppling tilll perfektionism, stress, träning och mat.

Inlägg från 26/2: Att mixtra med mat, träning, stress och återhämtning har konsekvenser. Det kanske inte visar sig med detsamma, men i slutändan blir det en kostnad. Som i mitt fall, att under flera år av min tonårstid begränsat och kontrollerat maten har fått en konsekvens flera år senare. För mycket stress och press och för lite mat i förhållande till mängd träning, återhämtning, måsten och krav (från mig själv) har gjort att min kropp inte kan fungera i enlighet med min naturliga inre rytm = min menscykel. Grejen är att jag mår väldigt bra nu, jag äter otroligt mycket och har gjort det de senaste åren, jag tränar mindre än förut och jag får in mer återhämtning. Men det är inte tillräckligt, för kostnaden är för stor i förhållande till de tidigare åren. Så jag får helt enkelt ta konsekvenserna nu. Hade jag vetat om det tidigare hade jag garanterat gjort något åt det men med tanke på att jag åt p-piller så visste jag inte att "mensen" hade försvunnit förens jag slutade med p-piller i juli 2016. Vad blir konsekvenserna? Jag behöver ge kroppen rätt förutsättningar för att läka

Hur ska jag göra för att läka?

Inte utsätta kroppen för stress, varken fysisk, emotionell eller mental stress i samma utsträckning. Jag kommer behöva ta bort all intensiv träning som löpning, intervaller, spinning och HIT-träning. Det är träning som jag älskar, men för oss som har mycket i livet, mycket inre och yttre stress = blir det en otrolig kostnad. Kroppen känner inte skillnad på stress i form av att jag springer galna intervaller (som jag älskar) eller om jag är jagad av en björn. Addera på det en tight deadline på jobbet, tankar om vi är enough, hinna köpa en ny outfit på lunchrasten, klämma in ett träningspass för att vi måste eller ältande tankar om ex mat. Det får konsekvenser.

Jag är övertygad om att jag fått den här utmaningen, hypotalamus amenorre, för att jag ska gå ett lager till. Att jag ska öva mig i att kapitulera. Det är ofta det vi är som mest fästa vid som vi behöver släppa taget om som mest. Frågan är vad som finns där under, under känslorna av motstånd och ego. Det kommer jag snart få se.

Nästa inlägg kommer handla om konkreta actions för att få tillbaka min mens.

Ingen mens.

Ingen mens. 

Ingen mens.

Sista bilden = mens. Ja kroppen kommer kommer att förändras, men inte så som många pratar om när jag läst på flera sidor. Kroppen förändras, vi förändras, vårt inre förändras, vii förändras hela tiden. Att vara fäst vid din kropp kommer skapa utmaningar resten av ditt liv. Den är menad att förändras. För varje dag du känner motstånd mot din kropp, missar du en dag av magi

ME also ME. Båda är exakt lika bra. Ingen är bättre eller sämre. Jag är kärlek. Du är kärlek. Vi är kärlek.

Kvinnohälsa - mens vårt femte hälsotecken

2019-07-09 17:20
Från susannamoen

Nedan kommer det första inlägget som jag publicerade på instagram kopplat till kvinnohälsa och hypotalamus amenorre. Mina första inlägg kommer att följa vad jag publicerat på instagram för att ni ska få en bakgrund hur allting började men också att ni får möjlighet att följa hela processen fram till nu.

Inlägg från 24/2-2019: Kvinnohälsa. Ett så otroligt viktigt inlägg. Dags att bli sårbar. Skala av några lager och prata om något som ligger mig nära hjärtat. För er som inte är intresserade av att läsa om mens, perfektionism, prestation, träning och mat - scrolla

Visste ni att mens är kvinnas femte hälsotecken? Förstår ni vårt femte hälsotecken! Jag har förstått att det är viktigt, men inte HUR viktigt. Bara det här har fått mig att förstå att det spelar ingen roll hur många bra val jag gör för min hälsa om kroppen ändå inte fungerar som den ska. Jag behöver komma ned till orsaken, oavsett vad det innebär. Oavsett vilka känslor eller vilka förändringar som jag behöver göra. Jag har inte haft min mens sedan juli 2016 när jag slutade med mina p-piller. Eller hade två blödningar förra sommaren men tveksamt om det var mens eller inte. Oavsett är det alldeles för länge. Har varit i kontakt med sjukvård men inte fått den hjälp jag behöver. Sjukvården har rekommenderat mig att börja äta p-piller igen för att "få tillbaka" min mens. Men jag har vägrat för jag har förstått att det inte är lösningen, utan att det är ett sätt att dämpa symptomet vilket blir en kortsiktig lösning - för mig har det viktigaste varit att förstå orsaken till problemet för att det ska bli hållbart. Att äta p-piller får inte igång min riktiga mens då det är en bortfallsblödning som inte styrs av samma mekanismer som när vi har vår naturliga mens. Det jag fått göra är att djupdyka i ämnet. Har läst på otroligt mycket själv men har nog inte varit riktigt redo att göra förändringen som krävs för att läka på riktigt. Men tiden är här, jag är redo att göra jobbet och kommer göra det tillsammans med the queen Jenny Koos. Efter vår första session kunde vi konstatera att det är hypothalamus amenorré som innebär att signalerna mellan hjärnan och mina endokrina körtlarna inte fungerar som de ska. Vilket leder till hormonobalans och utebliven mens. Orsakerna kan vara flera, men ofta handlar det om en långvarig stress, både fysisk men framförallt mental och emotionell, där även träning- och energibalans i förhållande till återhämtning spelar in.

Nu är det dags att på allvar kapitulera, att lyssna inåt, hitta tillbaka till min inre visdom, till min naturliga rytm, till min cykel. Få tillgång till min kvinnliga kraft, till yin, till min intuition, till att känna in hjärtat och kroppen istället för att hela tiden vara i yang, den logiska delen, prestation, mål, styrka, att göra. På ett djupare plan, bortom mitt ego vet jag att jag fått den här utmaningen för att det är enda sättet att få mig att stanna upp, göra jobbet och den förändring som krävs.

Världens godaste bananbröd

2019-01-23 16:58
Från susannamoen

Har fått en del frågor om vilket recept jag brukar utgå ifrån med tanke på att det finns några olika på min blogg. Receptet nedan är mitt STANDARD recept. Alla dagar i veckan. Sedan kan jag justera beroende på vad jag ska ha det till (frukost = mer mättande eller fika = sötare). Däremot använder jag aldrig proteinpulver i längre utan väljer hellre att tillsätta med mer mättande mjöl eller frön såsom linfrömjöl, kikärtsmjöl, psyliumfrön, linfrön osv. Utgår alltid från receptet nedan. Det är magiskt, enkelt och näringsrikt.

Bananbröd
3 stora gul-bruna bananer
4 dl havregryn mixat till mjöl
1 dl mandelmjöl (går bra att utesluta och ta en dl havregryn till istället)
1/2 dl kokosolja
2 ägg alt vegan: 1 msk chiafrön och 2 msk vatten (låt stå i 10 min)
1 tsk bakpulver
Ca 1 tsk kanel + kardemumma/ 1-1.5 msk pepparkakskrydda/1 påse saffran + russin
1.5-2 kryddmått salt
Ev en skvätt psyliumhusk/fiberhusk (perfekt för extra fibrer)

Gör såhär: Sätt på ugnen på 175grader. Om du gör veganvarianten börja med chiaägget och låt det dra minst 10 minuter. Mixa havregrynen till ett mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du fått en jämn smet. Häll smeten i en brödform, jag använder en silikonform då behöver du inte smörja, annars tar du ett bakplåtspapper och klär formen med. Toppa med kokos/valnötter/fröer. In i ugnen ca 35 min. För vegan variant ca 45 minuter. Testa med sticka eller kniv, ska vara liiite kladdig i mitten.

Fryst Raw Snickers Cheesecake

2018-09-17 17:05
Från susannamoen

Magisk god cheesecake som är fri från vitt socker, gluten och mjölk. Dessutom fullproppad med hälsosamma fetter, protein, vitaminer och mineraler.

Smaken? En blandning av choklad, kola, sött och salt. Kan med andra ord inte bli annat än succé. Förvaras i frysen så du har gott om tid att förbereda den flera dagar i förväg.

Recept för fryst Raw Snickers Cheesecake
Browniebotten
2.5 dl solroskärnor
2 dl havregryn
20 färska dadlar
2 msk kokosolja
Ca 3-4 msk kakao
2 msk vatten (beroende på konsistens)
0.5-1 tsk salt

Gör såhär: Mixa solroskärnor och havregryn till ett mjöl. Kärna ur dadlar och mixa ned resterande ingredienser. Mixa tills du fått en jämn smet (ska inte vara för kladdig).

Karamellfyllning
15 dadlar
Ca 1.5 dl Santa Marias extra creamy kokosmjölk
Ca 1/2-1 dl vatten
Ca 1/4-1/2 tsk vaniljpulver
Lite salt

Gör såhär: Kärna ur dadlarna. Mixa dadlar, kokosmjölk, vatten, salt och vaniljpulver till du fått en jämn smet som liknar karamellsås. Beroende på konsistens tillsätt mer kokosmjölk/vatten.

Cheesecakekräm
3 dl blötlagda cashewnötter (ca 4 h)
3 dl kokosmjölk
ca 0.5-0.75 dl honung
ca 0.5 dl kokosolja
ca 1.5 dl jordnötssmör
En skvätt vaniljpulver
En skvätt salt

Gör såhär: Blötlägg cashewnötterna i minst 4 h. Mixa cashewnötter, kokosmjölk, honung och smält kokosolja till en jämn smet. Blanda ned resterande ingredienser. Smaka av om du vill ha mer sötma (tillsätt mer honung), jordnötssmör eller salt. För denna del använde jag min vitamixer för att verkligen få en bra konsistens på krämen.

Spara lite av cheesecakekrämen och blanda i kakao för att kunna göra en fin swirl på kakan med hjälp av en tandpetare.. Förvara i frysen minst några timmar så den hinner frysa till. Ta ut ca 20 min innan servering.

Magiska kola på kokosmjölk

2017-12-22 16:12
Från susannamoen

Magiska kolor gjorda på kokosmjölk, kokossocker och honung. Verkligen gudomliga och simpla att göra. Krävs en liten dos av tålamod för att få till rätt konsistens.

Recept
3 dl kokosmjölk (jag använde garants kokosmjölk i tetra, den är tjockare. Om ni inte använder den använd enbart det tjocka lagret på kokosmjölken)
1/2 dl kokossocker
2/3 dl honung
1 msk kokosolja
Havssalt efter smak
Lakritspulver efter smak


Blanda kokosmjölk, kokossocker och honung i en tjockbottnad kastrull (använd en stor kastrull). Koka upp smeten och vispa under tiden, fortsätt sedan att vispa på en relativt hög värme i ca 25-35 minuter. Beroende på vilken kokosmjölk du använder kommer det ta olika långt tid för smeten att tjockna. Kolan brukar vara klar när den är på ca 125 grader, men du kan också se det genom att göra kultricket (häll lite kola i ett kallt glas vatten: om smeten håller ihop och går att rulla är den klar). När kolan är klar blandar du ned 1 msk kokosolja. Häll ut på ett bakplåtspapper, strö på flingsalt alternativt lakritspulver/pepparkakskrydda. Låt kolan få svalna i kylen för att sedan skära upp den i bitar.

Jag brukar förvara kolan i frysen beroende på konsistens, ibland får jag till den perfekta konsistensen som idag men igår blev den lite lösare och då är den perfekt att förvara i frysen och ta fram när man blir sugen.

Mjölk- och glutenfritt vörtbröd

2017-12-16 16:04
Från susannamoen

Det godaste vörtbröd jag ätit. Fick inspiration från Hanna (hurbrasomhelst) recept men gjorde om basen genom att använda pofiber och havregryn. Mjölk- och glutenfritt, saftigt och SÅ enkelt att göra. Perfekt att toppa med rödbetssallad eller rödbetshummus.

Recept för två limpor
4 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 dl havregryn
2 msk fiberhusk
3 tsk bikarbonat
1 paket vörtkrydda (kolla så att den är sockerfri samt glutenfri om du är känslig för det)
Ca 7-8 dl mandelmjölk + 1 dl russin 
Salt 


Sätt på ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan russin och mandelmjölk och rör om tills du fått en jämn smet. Jag använder silikonform vilket gör att jag inte behöver smörja formen, annars kan du göra det med kokosolja eller lägga ett bakplåtspapper i formen. Brödet ska vara i ugnen ca 40-45 minuter.

Raw pepparkaksbollar

2017-12-12 20:21
Från susannamoen

Raw pepparkaksbollar som smakar precis precis som pepparkaksdeg. Har alltid tyckt att degen är godare än själva pepparkakorna vilket gör receptet världsklass. Har fått mycket respons på receptet från personer i flera åldrar som älskar det vilket känns roligt. Så om du föredrar pepparkaksdeg, vill ha ett snabbt och enkelt adventsfika - testa!

Recept
2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
8 dadlar
1 msk kokosolja
2-2.5 tsk pepparkakskrydda (jag tycker om mycket smak)
Rätt mycket salt


Mixa nötterna till ett mjöl, tillsätt dadlar, kokosolja, pepparkakskrydda och salt. Mixa till en jämn smet samt tillsätt lite (!) vatten om det behövs. När smeten är jämn mixa ned en dl havregryn. Smaka av och tillsätt mer pepparkakskrydda/salt beroende på hur du stark smak du föredrar. Rulla i kokos/pepparkakskrydda/krossade nötter. Jag föredrar att förvara bollarna i frysen.

Äppelkaka med raw vaniljsås

2017-10-17 16:55
Från susannamoen

Bjöd på en magiskt god och enkel "äppelkaka" med vaniljsås till släkten i lördags. Receptet på äppelkakan baseras på mitt "vanliga" bananbröd men jag har tillsatt äpple, mer kanel, kardemumma och vaniljpulver.

Bananbröd med smak av äppelkaka

3 bananer
2 ägg
5 dl havregryn
15 g holistic vaniljprotein (går att utesluta)
1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 äpple skivat i tunna skivor
Vaniljpulver + vaniljextrakt (några droppar)
Kanel + kardemumma + salt + ev lite vaniljpulver


Sätt på ugnen på 175grader. Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda ned bananerna, äggen och kokosoljan och mixa till en jämn smet. Blanda i resterande ingredienser och mixa. Smaka av om du vill ha mer kanel/kardemumma/salt/vaniljpulver.

Börja med att lägga ett lager med äppelbitar i botten på formen, krydda med kanel och kardemumma. Häll sedan ned hälften av smeten, lägg ett lager äpple till + krydda med kanel och kardemumma. Häll slutligen ned resten av smeten i formen, toppa med några äppelskivor och kokos.

Jag använder en silikonform från Clas Ohlson, vilket gör att jag inte smörjer formen. Om du inte har det så kan du antingen använda bakplåtspapper i formen eller smörja med kokosolja. Grädda i mitten på ugnen ca 35-40 minuter. Testa med en sticka eller kniv för att se om den är klar, den ska vara lite kladdig i mitten.

Raw vaniljsås gjord på cashewnötter och kokosmjölk

3 dl blötlagda cashewnötter + 3 dl vatten (jag hade över natten)
3 dadlar
1 dl Santa Marias creamy kokosmjölk
Vaniljpulver
Vaniljextrakt flytande


Mixa de blötlagda cashewnötterna till en jämn smet. Blanda sedan ned kokosmjölk, dadlar och vaniljpulver - mixa tills du fått en jämn smet. Om du vill ha det lite sötare kan du använda honung/agavesirap istället för dadlar.

ÄT & NJUT. Jag förvarar bananbrödet/äppelkakan i kylen, passar perfekt som mellanmål. Om ni testar ge mig en update!