RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-19 12:43:48

susannamoen blogg

susannamoen blogg på Nouw

Världens godaste bananbröd

2019-01-23 16:58
Från susannamoen

Har fått en del frågor om vilket recept jag brukar utgå ifrån med tanke på att det finns några olika på min blogg. Receptet nedan är mitt STANDARD recept. Alla dagar i veckan. Sedan kan jag justera beroende på vad jag ska ha det till (frukost = mer mättande eller fika = sötare). Däremot använder jag aldrig proteinpulver i längre utan väljer hellre att tillsätta med mer mättande mjöl eller frön såsom linfrömjöl, kikärtsmjöl, psyliumfrön, linfrön osv. Utgår alltid från receptet nedan. Det är magiskt, enkelt och näringsrikt.

Bananbröd
3 stora gul-bruna bananer
4 dl havregryn mixat till mjöl
1 dl mandelmjöl (går bra att utesluta och ta en dl havregryn till istället)
1/2 dl kokosolja
2 ägg alt vegan: 1 msk chiafrön och 2 msk vatten (låt stå i 10 min)
1 tsk bakpulver
Ca 1 tsk kanel + kardemumma/ 1-1.5 msk pepparkakskrydda/1 påse saffran + russin
1.5-2 kryddmått salt
Ev en skvätt psyliumhusk/fiberhusk (perfekt för extra fibrer)

Gör såhär: Sätt på ugnen på 175grader. Om du gör veganvarianten börja med chiaägget och låt det dra minst 10 minuter. Mixa havregrynen till ett mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du fått en jämn smet. Häll smeten i en brödform, jag använder en silikonform då behöver du inte smörja, annars tar du ett bakplåtspapper och klär formen med. Toppa med kokos/valnötter/fröer. In i ugnen ca 35 min. För vegan variant ca 45 minuter. Testa med sticka eller kniv, ska vara liiite kladdig i mitten.

Fryst Raw Snickers Cheesecake

2018-09-17 17:05
Från susannamoen

Magisk god cheesecake som är fri från vitt socker, gluten och mjölk. Dessutom fullproppad med hälsosamma fetter, protein, vitaminer och mineraler.

Smaken? En blandning av choklad, kola, sött och salt. Kan med andra ord inte bli annat än succé. Förvaras i frysen så du har gott om tid att förbereda den flera dagar i förväg.

Recept för fryst Raw Snickers Cheesecake
Browniebotten
2.5 dl solroskärnor
2 dl havregryn
20 färska dadlar
2 msk kokosolja
Ca 3-4 msk kakao
2 msk vatten (beroende på konsistens)
0.5-1 tsk salt

Gör såhär: Mixa solroskärnor och havregryn till ett mjöl. Kärna ur dadlar och mixa ned resterande ingredienser. Mixa tills du fått en jämn smet (ska inte vara för kladdig).

Karamellfyllning
15 dadlar
Ca 1.5 dl Santa Marias extra creamy kokosmjölk
Ca 1/2-1 dl vatten
Ca 1/4-1/2 tsk vaniljpulver
Lite salt

Gör såhär: Kärna ur dadlarna. Mixa dadlar, kokosmjölk, vatten, salt och vaniljpulver till du fått en jämn smet som liknar karamellsås. Beroende på konsistens tillsätt mer kokosmjölk/vatten.

Cheesecakekräm
3 dl blötlagda cashewnötter (ca 4 h)
3 dl kokosmjölk
ca 0.5-0.75 dl honung
ca 0.5 dl kokosolja
ca 1.5 dl jordnötssmör
En skvätt vaniljpulver
En skvätt salt

Gör såhär: Blötlägg cashewnötterna i minst 4 h. Mixa cashewnötter, kokosmjölk, honung och smält kokosolja till en jämn smet. Blanda ned resterande ingredienser. Smaka av om du vill ha mer sötma (tillsätt mer honung), jordnötssmör eller salt. För denna del använde jag min vitamixer för att verkligen få en bra konsistens på krämen.

Spara lite av cheesecakekrämen och blanda i kakao för att kunna göra en fin swirl på kakan med hjälp av en tandpetare.. Förvara i frysen minst några timmar så den hinner frysa till. Ta ut ca 20 min innan servering.

Magiska kola på kokosmjölk

2017-12-22 16:12
Från susannamoen

Magiska kolor gjorda på kokosmjölk, kokossocker och honung. Verkligen gudomliga och simpla att göra. Krävs en liten dos av tålamod för att få till rätt konsistens.

Recept
3 dl kokosmjölk (jag använde garants kokosmjölk i tetra, den är tjockare. Om ni inte använder den använd enbart det tjocka lagret på kokosmjölken)
1/2 dl kokossocker
2/3 dl honung
1 msk kokosolja
Havssalt efter smak
Lakritspulver efter smak


Blanda kokosmjölk, kokossocker och honung i en tjockbottnad kastrull (använd en stor kastrull). Koka upp smeten och vispa under tiden, fortsätt sedan att vispa på en relativt hög värme i ca 25-35 minuter. Beroende på vilken kokosmjölk du använder kommer det ta olika långt tid för smeten att tjockna. Kolan brukar vara klar när den är på ca 125 grader, men du kan också se det genom att göra kultricket (häll lite kola i ett kallt glas vatten: om smeten håller ihop och går att rulla är den klar). När kolan är klar blandar du ned 1 msk kokosolja. Häll ut på ett bakplåtspapper, strö på flingsalt alternativt lakritspulver/pepparkakskrydda. Låt kolan få svalna i kylen för att sedan skära upp den i bitar.

Jag brukar förvara kolan i frysen beroende på konsistens, ibland får jag till den perfekta konsistensen som idag men igår blev den lite lösare och då är den perfekt att förvara i frysen och ta fram när man blir sugen.

Mjölk- och glutenfritt vörtbröd

2017-12-16 16:04
Från susannamoen

Det godaste vörtbröd jag ätit. Fick inspiration från Hanna (hurbrasomhelst) recept men gjorde om basen genom att använda pofiber och havregryn. Mjölk- och glutenfritt, saftigt och SÅ enkelt att göra. Perfekt att toppa med rödbetssallad eller rödbetshummus.

Recept för två limpor
4 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 dl havregryn
2 msk fiberhusk
3 tsk bikarbonat
1 paket vörtkrydda (kolla så att den är sockerfri samt glutenfri om du är känslig för det)
Ca 7-8 dl mandelmjölk + 1 dl russin 
Salt 


Sätt på ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan russin och mandelmjölk och rör om tills du fått en jämn smet. Jag använder silikonform vilket gör att jag inte behöver smörja formen, annars kan du göra det med kokosolja eller lägga ett bakplåtspapper i formen. Brödet ska vara i ugnen ca 40-45 minuter.

Raw pepparkaksbollar

2017-12-12 20:21
Från susannamoen

Raw pepparkaksbollar som smakar precis precis som pepparkaksdeg. Har alltid tyckt att degen är godare än själva pepparkakorna vilket gör receptet världsklass. Har fått mycket respons på receptet från personer i flera åldrar som älskar det vilket känns roligt. Så om du föredrar pepparkaksdeg, vill ha ett snabbt och enkelt adventsfika - testa!

Recept
2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
8 dadlar
1 msk kokosolja
2-2.5 tsk pepparkakskrydda (jag tycker om mycket smak)
Rätt mycket salt


Mixa nötterna till ett mjöl, tillsätt dadlar, kokosolja, pepparkakskrydda och salt. Mixa till en jämn smet samt tillsätt lite (!) vatten om det behövs. När smeten är jämn mixa ned en dl havregryn. Smaka av och tillsätt mer pepparkakskrydda/salt beroende på hur du stark smak du föredrar. Rulla i kokos/pepparkakskrydda/krossade nötter. Jag föredrar att förvara bollarna i frysen.

Äppelkaka med raw vaniljsås

2017-10-17 16:55
Från susannamoen

Bjöd på en magiskt god och enkel "äppelkaka" med vaniljsås till släkten i lördags. Receptet på äppelkakan baseras på mitt "vanliga" bananbröd men jag har tillsatt äpple, mer kanel, kardemumma och vaniljpulver.

Bananbröd med smak av äppelkaka

3 bananer
2 ägg
5 dl havregryn
15 g holistic vaniljprotein (går att utesluta)
1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 äpple skivat i tunna skivor
Vaniljpulver + vaniljextrakt (några droppar)
Kanel + kardemumma + salt + ev lite vaniljpulver


Sätt på ugnen på 175grader. Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda ned bananerna, äggen och kokosoljan och mixa till en jämn smet. Blanda i resterande ingredienser och mixa. Smaka av om du vill ha mer kanel/kardemumma/salt/vaniljpulver.

Börja med att lägga ett lager med äppelbitar i botten på formen, krydda med kanel och kardemumma. Häll sedan ned hälften av smeten, lägg ett lager äpple till + krydda med kanel och kardemumma. Häll slutligen ned resten av smeten i formen, toppa med några äppelskivor och kokos.

Jag använder en silikonform från Clas Ohlson, vilket gör att jag inte smörjer formen. Om du inte har det så kan du antingen använda bakplåtspapper i formen eller smörja med kokosolja. Grädda i mitten på ugnen ca 35-40 minuter. Testa med en sticka eller kniv för att se om den är klar, den ska vara lite kladdig i mitten.

Raw vaniljsås gjord på cashewnötter och kokosmjölk

3 dl blötlagda cashewnötter + 3 dl vatten (jag hade över natten)
3 dadlar
1 dl Santa Marias creamy kokosmjölk
Vaniljpulver
Vaniljextrakt flytande


Mixa de blötlagda cashewnötterna till en jämn smet. Blanda sedan ned kokosmjölk, dadlar och vaniljpulver - mixa tills du fått en jämn smet. Om du vill ha det lite sötare kan du använda honung/agavesirap istället för dadlar.

ÄT & NJUT. Jag förvarar bananbrödet/äppelkakan i kylen, passar perfekt som mellanmål. Om ni testar ge mig en update!

Bananbröd med saffran & kokos

2017-01-15 16:53
Från susannamoen

Bananbröd 3.0 med smak av saffran och kokos. Mer som en kaka än ett bröd, passar med andra ord perfekt till fikat. Fullproppat med nyttigheter.

Recept
3 övermogna bananer (5 om det är mini)
200 g havregryn
50 g mandelmjöl
40 g holistic vassleprotein (testade även vanligt bananbröd men med 60 g protein blev också super bra)
2 ägg
1/2 dl kokosolja
1 tsk bakpulver
1 paket saffran
Salt

Mixa havregrynen till ett mjöl och häll ned i en bunke. Mixa ägg, banan och kokosolja häll sedan ned smeten tillsammans med resterande ingredienser och mixa. Toppa med kokos och valnötter. In i ugnen på 185 g i ca 40 min, testa med sticka för att se om det är klart. Ni måste testa - helt klart världens godaste mellis/fika/frukost!

Whitesundays

2016-10-02 12:36
Från susannamoen

Magiska dagar på vår båttrip. Vi sov två nätter på båten och spenderade tre dagar på havs tillsammans med 15 personer till. Vi besökte platser som white-heaven beach, snorklade i barriärrevet och fick se flera magiska platser, hajar, delfiner, sköldpaddor och så mycket mer.

Frukost med en vy - bohemian raw

2016-10-01 09:39
Från susannamoen

Har inte haft någon wi-fi och har därför inte kunnat uppdatera, har med andra blivit en ordentlig semester. Den här veckan har jag vilat från gym träningen, har blivit mycket backintervaller (galna backar), HIT-träning, ett yoga-pass, promenad och ett lite längre lugnare löppass. Har varit otroligt välbehövligt, bara träna det jag varit sugen på, vila från vikterna i 9 dagar, kommer inte ihåg när det sist hände. Men nu kryper det i kroppen, är såååå taggad för ett ordentligt benpass imorgon.

Imorse var vi och åt på bohemian raw, ett underbart ställe vid hamnen. Super mysigt, riktigt bra meny & hängmattor på uteplatsen som jag satt och åt min frukost i. Riktigt harmoniskt. Jag tog en green machine bohobowl - den var gjord på fryst banan, mango, äpple, kiwi, spirulina, kokosvatten toppat med kiwi, banan, jordgubbar, naturell kokosyoghurt och glutenfri müsli (qunioapuffar, gojibär, russin, bipollen) hade även med mitt ärtprotein så de blandade i det för att kunna bli mätt.

Har massor med underbara bilder som jag kommer ladda upp såfort jag får tid. 

LOV, GYM & PITAYA

2016-09-23 12:54
Från susannamoen

Yeeeeeey!!!! L O V. Finally.
Blev inte klar med allt jag ville men har gjort det bästa jag kunnat så nu tänker jag verkligen ta några dagar off. Ladda upp mig både mentalt och fysiskt. För imorgon flyger vi nämligen till Airlie Beach där vi ska spendera en vecka. På måndag ska vi sova på en båt till onsdags, åka till barriärrevet och massor med andra öar. Ska bli såå roligt och häftigt att se det.

Min morgon började med träning, var otroligt taggad i och med att det blir vila från gymmet i en vecka. Upplägget var:

Uppvärmning:
Glutesbridges på pilatesboll 15 superset med häng i chinsräcke 30 sek x3

Leg lift (aktivering för rumpan) 2 x 15

Benpress 2x10 (uppvärmning) + 2x12 + 4x10

Step up på Box 3x10

Chins 3x12 (försöker göra chinsen så strikta som möjligt så klarade enbart 3-4 stycken, vet ej vad som hänt så droppade till maskin och gjorde resten med vikt som hjälp)

Bänkpress 4x10

Superset x 2
Rotation i cable 12
Plankan med vikt 45 sek


Till frukost blev det pitayabowl, så gott! Innehåller: fryst banan, mango, blåbär, ärtprotein, psylliumhusk och pitayapulver. Nu ska jag fixa saker inför resan och packa, förhoppningsvis hinner jag med en promenad med Anniina, en helt fantastisk tjej jag träffat här nere.

Intevaller, tacksamhet & frukost

2016-09-20 12:27
Från susannamoen

Under mina intervaller imorse kände jag verkligen lyckokänslor. Oavsett att det var galet jobbigt, att jag har en tuff vecka i skolan och att jag saknar alla där hemma så mycket. Just då kände jag verkligen tacksamhet: tacksamhet över att få vara just här, att få utvecklas, att få se världen från ett nytt perspektiv, att få komma hem med den här erfarenheten och upplevelsen - det känns verkligen fantastiskt. När jag kom hem från intervallerna låg ett försenat födelsedagskort och väntade från min älskade familj - hade med andra ord en bra start på min dag.

Upplägget var:

12 min stegrande löpning

8 x 1 min intervaller max

4 min nedjoggning

Till frukost blev det en smoothiebowl på fryst banan, frysta blåbär och mango, ärtprotein, psyliumhusk, äggvita, acaipulver, 1 ägg och en riskaka. Den här veckan är galen i skolan så är bara köra all in, för på lördag åker vi till White Sundays och barriär revet. Ska bli sååå roligt!

Vegan breakki

2016-09-17 08:52
Från susannamoen

Godmorgon l ö r d a g!
Min dag började med ett helkroppspass, upplägget såg ut såhär:

Glutes bridges på pilatesboll 15 rep superset med häng i chinseäcket 30 sek x 3

Gående x-walk med gummiband

Benpress 2 x 10 + 2 x 12 + 3 x 10

Step up på box 3 x 10

Chins 3 x 12

Rotation i cable 2 x 12 superset med

Plankan med vikt 45 sek


Efter det blev det frukost, en vegan-smoothiebowl. Mitt proteinpulver har varit slut hela veckan (kör med naturellt vassleprotein) och beställde ett nytt till butiken, men de hade inte fått in det igår så bestämde mig för att ta ett ärtprotein istället som hade ännu bättre värde än vasslet. Testade det igår i mitt kvällsmål (nanaicecream) och det var okej, blir en mer grynig konsistens och annorlunda smak men tror det går att vänja sig. Lyssnade på en podd idag gällande mjölkprodukter och som jag tagit upp innan, kan jag ibland triggas/överäta mjölkprodukter och är därför försiktigt med det. Och det var just det här som de lyfte fram i podden, kan verkligen rekommenderas för er som känner igen er! Ska testa en vecka och se hur det känns i kroppen.

Nu på eftermiddagen har jag legat på stranden och vid poolen, lyssnat på poddcast, läst böcker och bara njutit av en ledig dag. Snart kommer Anniina hit, vi ska laga mat och umgås.

C A F E N U R C H A

2016-09-14 20:00
Från susannamoen

Helgens fika macadamia caramel slice & pumpkin pie cake. HEAVEN. Kommer definitivt testa att baka med macadamia nötter som bas nästa gång jag får för mig att baka. Det här stället hade verkligen hur mycket som helst och jag är verkligen super kräsen när det kommer till att äta ute men båda två får toppbetyg, men macadamia var snäppet bättre om jag måste välja. Har velat testa raw pumpkin pie så länge så vi delade på båda två för att få smaka båda. Och jag verkligen älskar pumpa! Går att använda till nästan allt, har bakat med det hemma, både i bakverk, gröt och bröd, det är super bra att använda för att få ett bröd saftigt samt för att slippa använda exempelvis mjölkprodukter om man inte äter det , blir även lite av en morotskaka/pepparkakskänsla över pumpa smaken. 

Tips på snabb lunch

2016-09-14 07:31
Från susannamoen

Den här veckan varvar jag nedanstående måltid med bönbiffar, sötpotatis, ärtor och ägg. Tonfisk i tomatsås är verkligen ett tips om du har ont om tid. Jag brukar inte gilla tomatsås-baserade rätter men denna är faktiskt super god, enkel och mättade.

Recept för 4 portioner

500 g tonfisk

2 burkar passerade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 paket vita bönor

Basilika krydda

Smoked paprikakrydda

Vitlökssalt

Gör såhär: Stek lök och vitlök i kokosolja tills löken blivit mjuk, häll ned tonfisk, kryddor och passerade/krossade tomater låt puttra ihop. I med vita bönor precis innan servering. En portion ligger på ca 35 g protein.

Switch your brain

2016-09-12 21:09
Från susannamoen

Köpte den här boken i veckan - och den är SÅ otroligt intressant. Den handlar om hur vi kan switcha om våra hjärnor för att på så sätt ta makten över våra tankar och bli lyckligare, hälsosammare, fria från depression/ätstörningar/negativt tänkande osv. Boken bygger på forskning vilket verkligen visar svart på vitt vilken kraft våra tankar har på vårt liv, våra beslut, vårt välmående och vår hälsa.

"It is possible to change the nature of our brain through our thinking and choosing: as we think, we change the physical nature of the brain"

"Each morning when you wake up, you have new baby nerve cells born inside you brain to use wisely as you remove bad thoughts and wire in new ones. This is called neurogenesis"


Förstår ni då hur viktigt det är att starta varje morgon medvetet, att ta en stund för oss själva - sätta standarden för dagen: boosta i daily-greatness eller i någon annan bok där vi kan skriva ned vad vi är tacksamma för, vad vi har för mål för dagen, hur vi vill att vår dag ska se ut, det vill säga - ta makten över hur VI vill tänka, känna och må.


A M A Z I N G C A F É

2016-09-11 21:26
Från susannamoen

Idag blev jag bjuden på frukost/brunch som en försenad födelsedagspresent. Och det här stället - en dröm. Verkligen älskar sånna här ställen. Var en liten butik inne i kafét, personalen var super gulliga, menyn var grym och super mysigt. Jag tog en purple power, var ungefär som en acaibowl, på det var det färskfrukt, chiasylt, mullbär samt en quinoa- och macadamia granola som var helt underbar och dessutom glutenfri. 

Topp 1 burgaren

2016-09-11 07:12
Från susannamoen

Gårdagens mat, fick inte till några bra bilder i och med att det var mörkt men måste ändå dela med mig (!!). En vegan-resturang med plant-baserad mat, rawfood och paleo, ville beställa allt på hela menyn. Efter mycket velade blev det burgare med cashew-cheese, raw sour cream sås, bönbiff, paleobröd & sötpotatis-, potatis- och rödbetspomme. På riktigt den mest fantastiska burgare jag någonsin ätit. Det kändes verkligen att de hade lagt ned tid, allt var genomtänkt och fräscht. Till efterrätt delade jag och Thess på en chocklad- chiakaka med raw karamell glass, kokosgrädde och någon jordnöts/karamell smet samt pumpkin pie med rawglass och kokosgrädde. Alllltsååå så gott. Kommer definitivt gå dit igen. Jay tog en en raw äppelpaj med kokosgrädde och någon smulbotten (den ser verkligen inte god ut på bilden - men det var den). Gick hem nöjd och mätt över både maten och sällskapet - precis så det ska vara.

G O D M O R G O N L Ö R D A G

2016-09-10 05:42
Från susannamoen

GOD MORGON LÖRDAG! Min morgon startade med träning följt av en härlig frukost på balkongen. Livskvalités. Idag ska vi ut och äta på ett ställe som jag hittade igår, hela restorangen är plant-based med rawfood och paleo mat, har höga förväntningar så hoppas att de lever upp till det (!!). Dagens pass på gymmet såg ut såhär:

Gående x-walk superset med glutes bridges på pilates boll x 2

Fannie Reidmans aktivitetsövning

Raka marklyft 1 x 12 + 4 x 12

Utfall med stång 4 x 12/sida

Rodd med skivstång 4 x 12

Hantellyft åt sidan 2 x 12 (lite tynge) + 2 x 12 (lite lättare vikter)

Nu blir det att ta det lugnt och fixa lite hemma, vädret är från och till så spricker det upp ska jag lägga mig vid poolen ett tag och läsa en bok som jag köpte i veckan. 


G O D M O R G O N F R E D A G.

2016-09-08 23:21
Från susannamoen

Min morgon började med form-roalling och glutes-activation. Har försökt göra det minst en gång om dagen varje dag. Idag blev det två form-roalling övningar, en för TFL (det är höft-partiet) och sen en för rumpan (både gluteus-max och gluteus-medius). Sedan kör jag glutes bridges, dvs. höftlyft, fokus här är verkligen att hitta kontakt med rumpan så bästa sättet för att göra det är att hela tiden spänna core och rumpa, ha hälarna i backen men låt tårna peka uppåt samtidigt som du gör ett höftlyft, när du är på toppen squeeza en extra gång så det verkligen bränner till i rumpan. Detta är perfekt för alla som har svårt att hitta kontakt med rumpan under benövningar för att på så sätt göra det men även för att kunna bygga, men är även bra för dem som har/haft problem med ländryggen, så min mamma gör även glutes bridges varje dag hemma. Det är perfekt att starta dagen med eller när du kollar på tv, det räcker med två set.

Efter det blev det en underbar grön smoothie, alltså jag verkligen älskar mina smoothies som ni antagligen har märkt. Har de senaste två veckorna behövt öka frukosten för att känna mig mätt, så nu förtiden blir det även ett ägg och en riskaka med örtsalt till smoothien. Dagens smoothie var: fryst banan, fryst mango, fryst blåbär, 30 g protein (går att använda vilket som beroende på om du är vegan/allergier), äggvita, spirulina, matcha- och macapulver. Toppade med jordgubbar, blåbär, havregryn och kokos.

HIT IT.

2016-09-08 10:25
Från susannamoen

​Äntligen styrketräning imorse, tränade på gymmet senaste i måndags så kändes som en evighet sedan. Har ett nytt block för nästkommande sex veckor: 3 helkroppspass och 1 intervallpass, det är alltså mindre än de andra blocken. Vilket dels känns lite tråkigt, samtidigt som det finns mer utrymme för promenader och rörlighets-träning.

Dagens upplägg såg ut såhär:

Uppvärmning: X-walk med ett gummiband super set med glutes bridges x3

Hip thrusters: 2 x 6 (uppvärmningsset)

Hip thrusters: 10-8-8-10

Bulgariska utfall: 8-8-6-6

Utfallshopp i trx: 2 x 12 

3D övning för triceps/mage: 3 x 9/sida

Armhävning med hantelrodd: 3 x 12

Armhävning med klapp: 3 x 4

Efter träningen blev det frukost i lugn och ro och en lugn förmiddag. Otroligt välbehövligt efter den här veckan. Och har varit så himla glad idag: TACK för alla fina grattis hälsningar, jag är helt överväldigad över alla som tog sig tid att höra av sig, all kärlek och fina ord - det betyder mer än alla presenter i världen. TACK <3 (vill även tillägga efter att vissa försökt skicka grattis till mitt svenska nr men detta fungerar inte då jag har ett australiensiskt nummer för tillfället). 

BIRTHDAY-breakki

2016-09-07 12:05
Från susannamoen

BIRTHDAY-breakki: 1.5 fryst banan, 100 g fryst mango (ca 2 dl), 100 g fryst blåbär (ca 1.5-2 dl), 30 g naturellt proteinpulver, en skvätt äggvita, acaipulvrer + toppa med vad du vill.

Känns konstigt att fira min födelsedag på andra sidan jorden, det känns verkligen inte som det i och med att det är ett helt annat klimat och att inte vara hemma. Blev väckt av Josefine och Thess + min familj som var med på facetime. Eric ringde på facetime och sjöng med en nyttig "tårta" med ljus och partyhatt, min bästis ringde och sjöng med sin fina stämma - alltså älskade. Har blivit överröstad med så mycket kärlek och fina grattis hälsningar, är verkligen otroligt lyckligt lottad. TACK till er alla, betyder så mycket.

Förövrigt har dagen gått i ett blev väckt 05 och har haft 6 h lektion med 10 minuter break emellan, är med andra ord helt slut. Vi kommer fira mig mer på lördag vilket passar mig perfekt. Imorgon blir det äntligen dags för gym, började nya upplägget i måndags och tror det blir grymt! Ska unna mig att sova längre imorgon, ta det lugnt på förmiddagen och sedan plugga på eftermiddagen. Helt enkelt en recovery-boost morgon.

Här kommer några bilder från min födelsedag förra året när jag bjöd på raw-snickers, raw-spirulinabollar, raw-chokladbollar samt sockerfri- och mjölkfri äppelmaj med kokosgrädde på min födelsedag.

HIT-session

2016-09-04 13:22
Från susannamoen

Har haft en underbar dag, sov till 8 (!!) första gången sen jag kom hit och det var verkligen välbehövligt. Nu är jag återhämtad igen efter fredagen! Efter det körde jag, Jossan och Thess ett HIT-session pass tillsammans som avslutades med frukost på balkongen. Blev en spirulina/matcha-bowl för mig.

HIT-session passet såg ut såhär:
Ett varv var: Sprints i trappor till toppen där körde vi 5 squats, 5 utfallshopp, 5 armhävningar, jogga ned x 10 (totalt 10 varv)

Avslutade med benlyft 2x10 fram/sida/sida samt 2 set plankan.

Att springa trappintervaller precis vid havet i solen. Galet med endorfiner! Nu har jag legat på stranden och pluggat, är otroligt mycket folk här för det är Ironman, riktigt häftigt att få se tävlingen på så nära håll, är människor från hela världen som deltar och familjer som hejjar på dem. Nu ska jag snart upp från stranden, ikväll ska jag plugga med Anniina inför vårt prov på tisdag i Exercise prescription and programming. Är så glad jag har träffat henne, hon är helt fantastisk!

BRISBANE

2016-09-03 10:35
Från susannamoen

Vår tripp i Brisbane avslutades med den här härliga frukosten. Jag bad om att få göra min egna smoothie med fryst banan och bär samt att få den med en tjockare konstistens och i en bowl istället för en vanlig "smoothie". Den innehöll nästan min standard-bas: fryst banan, mango, blåbär, kokosvatten och spenat. Det roliga var att efter jag ätit sa att de skulle införa den på deras nya meny, så roligt!! Den är verkligen grym.

Igår var vi på stan, var på en mat-marknad och på kvällen drack vi vin och umgicks. Jag åt paellla på matmarknaden och rispapper springrolls med räkor och avokado. Smakade även ris i kosmjölk med mango, sååå gott. Det är nog super enkelt att göra liknande hemma.

Aktivitetsövningar för rumpan

2016-09-01 05:11
Från susannamoen

Flexibilitet, rörlighet och aktivitetsövningar för core och rumpa är som sagt mitt fokus denna vecka. Varje dag gör jag glutes briges + två formroller övningar, en för rumpan och en för TFL (främre höftpartiet). Har fungerat förvånansvärt bra och det är något jag kommer fortsätta med framöver.

Imorse va det dags för ett gympass, dagens fokus var ben med fokus teknisk och kontakt. Upplägget var:

Steg åt sidan med gummiband, raka ben 2x20 (20 steg åt ett håll, sedan tillbaka) superset med stretchövning för höften med gummiband (Sätter fast ett gummiband i mot stolpe/bänk/maskin sedan kliver du in i gummibandet och gör en dynamisk höftstretch med ett knä i marken)

Steg åt sidan med gummiband, böjda ben 2x20 superset dynamisk stretchövning höft

Glutenbridges på ett ben 2x8 på varje ben

Marklyft 4x10

Sumpmark 3x10

Utfall smithmaskin 3x10

Framsida lår 3x10

Militärpress 3x10

Benlyft 3x10

Benlyft åt sidan 2x10

Fick otroligt bra kontakt i alla övningar trotts lätta vikter, rumpan och core var verkligen aktiverad i varje övning och det gör sådan skillnad. Tänk på det nästa gång du kör, verkligen aktivera och spänn till mage och rumpa i varje övning. Det blir en otrolig skillnad mot när man inte gör det. Vi har gått igenom marklyft samt olika benövningar i veckan och det har verkligen varit intressant. Det är flera övningar som jag fått en "aha"-upplevelser på, både gällande hur de ska genomföras men även för vilka övningar som inte borde göras. Efter träningen blev det frukost, acaibowl med blåbär, jordgubbar och havregryn som topping. Idag räckte det inte så utöver det fick det även bli två riskakor, en med ägg och en med jordnötssmör. Nu är det plugg hela dagen!

Overklig morgon.

2016-08-30 07:56
Från susannamoen

Kan inte förstå att jag faktist bor här. Overkligt. Min återhämtningsvecka har börjat, igår tog jag en lugn löptur på stranden, sprang i ca 40 minuter och avslutade med 2 rörlighetsövningar. Var verkligen återhämtning för både kropp och själ. Idag blev det teknik/lättare vikter på gymmet, upplägget såg ut såhär:

Uppvärmning aktivitetsövningar för rumpan: Glutes bridges 3x12 + Enbens glutes bridges 2x6 + gång med gummiband. 

Goblet squat 5x12

Sumomarklyft 5x12

Hip thrusters 5 x12

Efter det kom jag på att jag hade glömt min tröja hemma, var bara att springa hem med min 7 kg tunga ryggsäck.. Bokstavligen sprang - var med andra ord en bra sista övning för mina ben. Riktigt tungt och svettigt. Som ni ser körde jag flera stycken aktivitetsövningar för rumpan innan passet började, vi har pratat mycket om det här i skolan att många gånger "sover" gluteus musklerna vilket är en av grundorsakerna till att vi får problem med ländrygg, höft och knän. Det är även en av orsakerna till att man är tight i höften vilket jag är. Därför är fokus för mig att börja aktivera mina gluteus, för att på så sätt verkligen få kontakt med de muskler som ska jobba under specifika övningar samt för att minska belastning på ländrygg och höft. Denna vecka kommer jag en gång om dagen köra två form roll övningar samt glutes bridges. 


I TRUST MYSELF, MY BODY AND FOOD.

2016-08-29 10:05
Från susannamoen

Veckans affirmation för mig kommer att vara: I trust food. I trust my body. I trust myself.

Att lära sig att lita på sin kropp - är något som är helt självklart för vissa, men desto svårare för dem som är emotional eaters eller har haft någon form av ätstörning. Och det här är verkligen otroligt viktigt. För att kunna bli fri från emotional eating eller ha en balanserad relation till mat, är det viktigt att kunna blicka inåt, enkla frågor som: Vad behöver min kropp idag? Är jag hungrig? Hur känner jag?

Ofta är vi så vana vid att utgå från regler, riktlinjer, rekommendationer och olika dieter att vi istället för att lyssna inåt väljer att äta det som man "bör" äta. Vi stänger av signalerarna för vad vår kropp behöver och fokuserar istället på att äta en specifik typ av livsmedel/råvaror och en specifik mängd oavsett dag, tidpunkt eller känsla i kroppen. Och det här är en av nycklarna för att bli fri från emotional eating. Att inte hela tiden sträva efter att äta "så perfekt" som möjligt. För det finns inget perfekt. Det du behöver kanske inte passar mig. Det jag behöver kanske inte passar dig. Allt behöver inte vara svart eller vitt. Om du mår bra av att äta mycket vegetariskt, men mår bra av att äta fisk ibland - gör det. Om du mår bra av att äta rawfood, men du mår bra av att äta en varm god gryta någongång - gör det. Om du mår bra av att äta mjölkprodukter - gör det. Eller om du inte mår bra av det - gör det inte. Vi måste lära oss att lyssna inåt, vad behöver min kropp just idag? Och det här är svårt. Att lära sig att verkligen lyssna på kroppen. För många av oss har i flera år strävat efter att äta på ett visst sätt och satt upp inre regler och restriktioner för vårt inre för vad som är "okej" mat, "inte" okej mat, när vi borde äta, hur mycket vi borde äta vid varje måltid. Självklart är det svårt att börja lyssna inåt igen och ignorera vår externa värld som är full tips, måsten, råd, bör och så vidare. Men det är dags att börja lita på oss själva. Kroppen är fantastisk. Vissa dagar kan vi äta mer, andra dagar mindre - det är naturligt och något som kroppen klarar av utan att du går upp eller ned i vikt. Varför inte tillåta dig själv att äta mer om du är hungrig, istället för att ignorera det bara för att du för "ditt inre" satt upp en regler som: "Jag ska bara äta 250 g kvarg och ett äpple till mellanmål" när du egentligen känner dig vrålhungrig? Eller varför tvinga i dig dina 200 g potatis fast du egentligen är mätt bara för du satt upp den inre regeln att du borde äta det? De här måstena och reglerna gör att vi hamnar i obalans med mat. Det bidrar till att vi trycker i oss mat, snacks eller vad det nu kan vara fast att vi egentligen är mätta. Vi passerar gränsen för att det är enligt oss är "en förbjuden mängd, råvara, livsmedel" som vi inte borde ha ätit, och därför äter vi så mycket vi bara kan för att sedan tänka "jag börjar imorgon", "det här var sista gången".

Så hur kan man jobba med detta? Jag tror på att bli mer flexibel med mat, våga gå utanför din comfortzon, våga lita på att din kropp talar sanning - våga äta mindre när du är mätt, våga äta mer när du är hungrig. Komma bort från det här "förbjudna", eller allt eller inget mentaliten. För du kan äta fler gånger under en dag om du är hungrig, du kan äta samma mat dagen efter igen om det är så gott att du inte vill sluta äta, det är inte sista gången som du äter det. Men det är även viktigt att vara icke-dömande, inte döma och värdera hur mycket vi borde äta, vad vi borde äta samt hur vi borde känna när vi äter. Utan att verkligen känna och lyssna till hur det känns i kroppen när du ätit en viss typ av mat. Får du ont i magen och en dålig känsla samt energi - ät det inte. Mår du däremot bra av den sortens mat samt får energi - ät det. Släpp den externa världens måsten, borden och krav. Gå inåt istället. Våga lita på din kropp. Våga lita på dig själv. Genom att vara medveten om hur du vill känna samt må efter en måltid - kommer du göra det bästa valet för dig och din kropp: om du bara väljer att lyssna samt lita på dig själv.

Sötpotatis, jordnötssmör, banan & kanel

2016-08-28 21:16
Från susannamoen

Dröm-middag i lördags: sötpotatis, jordnötssmör, banan, kanel och havssalt, till det hummus, grönsaker och grönkål. Det kanske låter konstigt. Men sötpotatis, jordnötssmör, kanel, salt och banan - helt klart en dröm-kombo. Ni måste prova.

SISTA PASSET

2016-08-28 06:56
Från susannamoen

Mitt sista pass på det här blocket. Totalt har det här blocket varit tio veckor. Två veckor med ett upplägg, två veckor med ett annat upplägg och slutligen sex veckor med riktigt tuff träning för att chocka kroppen. Jag har verkligen älskat de sista 6 veckorna samtidigt som det även varit tufft både fysiskt och mentalt. Men jag älskar den träning som jag gör. Och jag är så tacksam över min "coach" Elisabeth som gör mina upplägg, jag vet att de är 110 % genomtänkta utefter mina mål, hon är uppdaterad och har koll på träning samt att hon är en sån fin vän och inspiration. Träningen den här veckan kommer bli lugnare. Vilket känns jobbigt. Men jag VET att det är otroligt viktigt för mig och min kropp att få chans att återhämta sig. Kommer bli längre löparpass med lägre intensitet, promenader, rörlighetsträning och mer teknik träning på gymmet. Det kommer bli grymt det med. Njuta av utsikten, springa på stranden i ett skönt tempo och bara vara. Rörlighetsträningen däremot blir en utmaning för det har jag svårt att få till och tröttnar väldigt snabbt, dock otroligt viktigt för mig som verkligen behöver utveckla min rörlighet för att på så sätt kunna utvecklas i min träning och teknik.

Dagens pass såg ut såhär, som ni säkert har koll på nu. Men är ni sugna på ett galet pass, så kör:

Uppvärmning -Fannie Reidmans aktivitetsövning 3 x 20/ben

Sumomarklyft 1 x 10 (med stång) + 1 x 10 + 5 x 8

Hip Trusthers 5 x 8

Enbensknäböj i smithmaskin 4 x 12 

Superset 4x12
Bänkpress 
Liggande benlyft (håller kvar stången)

Enarmsrodd 3x12

Rotation i cable 3x9

Plankan "spiderman" 4x12

Efter träningen blev det frukost på balkongen i solen. Ska ned till stranden nu.