RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-05-03 18:25:04

Nattasmatobak blogg

Nattasmatobak blogg på Nouw

Kanellängd

2019-04-19 20:30
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Har börjat baka sånt som går bra att frysa till dotter nr 2s dop
Första gången jag bakar kanellängd och vad enkelt och smidigt det var.
Väldigt gott också!

Här är receptet för 2 st väldigt långa längder eller 3-4 st "normal stora".

Ingredienser:
1 pkt färsk jäst (50g)
150g smör
5dl Mjölk (använde lättmjölk)
1dl socker
0.5 tsk salt
0.5 tsk mald kardemumma
13dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstemperaturerat smör
2dl socker
3 msk kanel

Garnering:
Ägg
Pärlsocker

Börja med att smälta smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula ned jästen i en bunke.
Häll degvätskan över jästen i bunken. Blanda tills jästen smält.
Tillsätt socker, salt, kardemumma.
Blanda.
Häll vätskan i en bakmaskin.
Tillsätt hälften av mjölen och börja blanda med degkrockar på.
Tillsätt stegvis mer mjöl. Tills degen låtsnar från kanten.
Låt jäsa i ca 1h under bakduk.

Blanda fyllning under tiden.
Skär smöret i mindre bitar och blanda samman med kanel och socker.

När degen jäst klart, dela den i 2-4 bitar (beroende på hur många längder du vill göra. Jag gjorde 2 och dem blev gigantiska).
Knåda ihop en bit deg i taget på ett mjölat bord och kavla ut till en "rektangel".
Smeta ut en del fyllning, jämt över varje bit.
Sedan klipper du ca 1-2cm tjocka "skivor". Första biten vänder du bakåt, sen lägger du varannan åt vänster - höger. Sista biten viker du bakåt, precis som första biten. Lättast att söka på Youtube om man vill se. Finns enkla filmer.
Lägg varje längd på en plåt med bakplåtspapper. 2st får plats per plåt.
Låt jäsa i 30min under bakduk.

Pensla varje längd med uppvispat Ägg.
Strö över pärlsocker.

Lägg in en plåt i ugnen, i ca 18-20 minut.

Ta ut och låt svalna på galler.

Dumle kakaor

2019-04-18 19:47
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Inte blivit så ny ket uppdatering efter att dotter nr 2 kom, då det vart mycket fokus på de små. Bakat har jag såklart gjort men inte hunnit lägga ut något. Tråkigt men sant.

Idag var 2 åringen hemma från förskolan så då passade vi på att baka dumlekakor, enkelt och kul för de små!
GrundRecept har jag tagit från min goda sida.

200 g rumstemperaturerat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20 dumlekolor

20 st Nobless mjölkchoklad (1 ask räcker) 

20 st bakformar

Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver. Rulla en ca 4cm stor boll. Lägg varje boll i en bakform. Tryck ner en dumlekola i varje boll och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.

Ta ut kakorna ur ugnen och på varje kaka lägger du en nobless. Gör detta snabbt så att de smälter på de varma kakorna.

Ha kakorna i kylen så att chokladen stelnar ordentligt.

Helstekt Fläskfilé i ugn med ris och gräddsås

2018-11-24 18:22
Från Nattasmatobak

Hejsvejs,

Ikväll blev det helstekt fläskfilé i ugn med ris, gräddsås och hericonvets.
Mycket gott och enkelt.

Du behöver:
700 g fläskfile
Santa Maria Bbq sås garlic

Ris

Hericonvets

2 1/2 dl grädde
Citrondroppar
Vitlökspeppar
Vegeta
1 msk kalvfond
Soja
3 msk idealmjöl

Börja med att filea fläskfilén. Lägg den i Bbq sås minst 1h, jag hade i 3 h.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn den snabbt så den bara får en fin färg.
Lägg den på en ugnsplåt och in i mitten av ugnen till innertemp visar 65 grader, tar ca 15 minuter. Ta ut låt den vila i ca 10 min till temp är på 72 grader.

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Koka hericonvets enligt anvisning.

Blanda övriga ingredienser, grädde, soja, kryddor, idealmjöl, kalvfond osv till såsen i en kastrull och smaka av, koka i ca 3-4 min på medelhög värme.

Skiva upp Fläskfilé och sen är det klart att servera.

Mums!

Päron biskvier 😍

2018-11-24 14:52
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag har man bakat Päron biskvier till Födelsedagsfirande imorgon.
Fantastiskt goda och en favorit enligt mig.
Gjorde en lite annorlunda form än den klassiska. Smidig att äta

Till ca 20 st behöver du:

200 g mandelmassa
1 st ägg
3/4 dl strösocker

100 g rumstemperaturerat smör
2 dl florsocker
1 st äggula
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk päronessens
Någon droppe hushållsfärg (jag hade gelé färg)

100 g mörk choklad

Börja med att sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan grovt i en bunke.
Tillsätt ägg och socker. Vispa till en slät smet med elvisp.
Lägg i en spritspåse och spritsa (hade en stor hyllsa) på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i mitten av ugnen, ca 13 minuter eller tills de fått fin färg.
Tänk på att de rinner ut en aning så att du inte spritsar dem för nära varandra.
Låt dem svalna helt.

Blanda smör, päronessens, florsocker, äggula, vaniljsocker och grön hushållsfärg väl.

Dela kakorna på mitten och lägg en klick med smörkräm på ena sidan av kakan och sätt på den andra så det blir som en dubbelmacka. Du ska använda sidan som vart ned mot plåten för att sätta på kräm.
Sidan du delade kakorna på skall vara nedåt på plåten. Se bild.

Smält chokladen, jag smälte över vattenbad.

Doppa ned botten i choklad och om det blir över kan man ha lite ovanpå som på min bild. Det gör du lättast med en gaffel.

Ställ i kylskåp eller frys.

Kladdkaksmuffins med hemmagjord salt kolasås

2018-11-23 11:18
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag så ska vi ha gäster och hade kolasås kvar från igår när jag gjorde mina kakor så tänkte, då blir det enkla kladdkaksmuffins med hemmagjord kolasås med salt i helt enkelt. Gott och enkelt!

Till 16 st muffins behöver du:
2 st ägg
3 dl strösocker
1 1/2 msk kakao
150 g smör
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Kolasås med salt:

100g smör
1 dl rörsocker
1 dl brunt farinsocker strö
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl muscovadosirap
1 dl vispgrädde
Flingsalt

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda socker och ägg lite snabbt och tillsätt resterande ingredienser och blanda det väl.
Lägg ut aluminiumformar ca 16 st på en ugnsplåt och fyll med ca 1 stor msk fyllning i varje form.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna lite då brukar det bli en grop i varje muffins som man kan lägga ned kolasåsen i.

Gör kolasåsen, lägg smör, socker och sirap i en kastrull, låt smälta ihop på svag värme, blanda runt ofta så det ej bränner fast.
Tillsätt grädde och salt. Låt puttra i ca 7-10 minuter.
Ställ den åt sidan tills kakorna svalnat något.

Om det inte blev ett tillräckligt stor grop i mufinsarna så kan du trycka lite lätt med en tesked innan du fyller med kolasås, det gör man lättast genom att använda sig av en matsked. .

Ställ in i kylskåp så den hinner bli kall och stelna en aning.

Lycka till.

Jättegott att servera tillsammans med en klick grädde eller vaniljglass.

Hemmagjorda fish and chips

2018-11-22 18:02
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Ikväll blev det hemmagjorda fish and chips på torsk med remouladsås och bea.
Så himla gott!

Du behöver till 4 personer:
4 tinade filéer torsk
1 ägg
Vetemjöl
Ströbröd
Panko Ströbröd
Vegeta
Svartpeppar
Fish and seafood krydda

Pommes

Börja med att antingen sätta på ugn eller fritös till pommes, gör enligt anvisning på förpackning.

Ta fram 3 djupa tallrikar.
En lägger du Mjöl i.
En ett uppvispat ägg och kryddor blandat i.
En med Ströbröd och Panko Ströbröd blandat.

Häll på lite kryddor på fiskfiléer.
Doppa dem i Mjöl sen ägg och tillsist ströbrödsblandning.
Låt stekpannan bli ordentligt varm och stek dem i smör. Sänk värmen när de fått fin färg och stek ca 4 min på vardera sida.

Sen är det klart att servera.

Så enkelt och mycket godare än färdigköpt!!!

Chokladkakor med hemmagjord salt kolasås och crunch

2018-11-22 11:05
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Blir väldigt dåligt med uppdateringar, har verken tid eller ork i samma usträckning nu i slutet av graviditeten. Så uppdaterar lite då och då helt enkelt.

Idag bakade jag iaf chokladkakor med kolasås och nötter, mums!

Ingredienser till 20 st:
120 g rumstemperaturerat smör
1 1/2 dl strösocker

1 ägg (separera äggula och äggvita)

2 msk Mjölk

1 dl kakao

1/4 tsk salt

2 msk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl hackad mandel eller annan valfri nötsort. (jag testade att göra några med mandel crunch, mums!)

Kolasås:
100g smör
1 dl rörsocker
1 dl brunt farinsocker strö
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl muscovadosirap
1 dl vispgrädde
Flingsalt

Börja med att blanda socker och smör i en bunke. Använd gärna elvisp i några minuter tills det blandats väl och blivit ljust.
Tillsätt äggula och mjölk. Vispa.
Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Vispa ihop till en smidig deg.
Lägg degen på plastfolie och rulla till en korv. Förvara i kylskåp ca 30 minuter.

Under tiden hacka mandel och lägg på ett fat.
Vispa äggvita lite lätt med gaffel.
Sätt ugnen på 175 grader.

Gör kolasåsen, lägg smör, socker och sirap i en kastrull, låt smälta ihop på svag värme, blanda runt ofta så det ej bränner fast.
Tillsätt grädde och salt. Låt puttra i ca 7-10 minuter.
Ställ den åt sidan tills kakorna svalnat.

Ta ut degen ur kylskåpet och ta bort plasten. Skär 20 bitar. Rulla varje bit till en boll. Rulla dem först i äggvitan och sedan i mandeln(annan valfri nötsort) och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Gör hål i varje boll med en knoge eller sked.

Ställ in i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Gropen i varje kaka kommer att ha blivit mindre, tryck en extra gång med sked innan kakorna svalnat och stelnat.

Lägg en klick kolasås i varje kaka och ställ sedan in i kylskåpet.

Blev rätt mycket kolasås över, antingen bakar du något annat som du kan ha kolasås i eller sparar och äter med en klick glass, väldigt gott


Budapeststubbe med vaniljgrädde och ananas 🍍

2018-11-16 12:56
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Då det är fredag så har jag bakat en budapeststubbe med vaniljgrädde och krossad ananas .
Väldigt gott!

Du behöver:
4 st äggvitor
1 dl strösocker

1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1 dl strösocker
1/2 dl maizena

2 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 msk vaniljsocker

1 liten burk krossad ananas

Strössel
Mörk choklad

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Ta en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper.

Vispa äggvitan till ett vitt skum, tillsätt lite socker sakta medan du fortsätter vispa med elvisp på högsta hastighet tills det blivit vit, fast maräng.

Blanda hasselnötsmjöl, maizena och socker i en egen skål.
Vänd ned blandningen i marängen och vänd försiktigt ned med en slickepott.

Lägg blandningen i en sprits och sprida ut långa steck tätt intill varandra på bakplåtspappret.

Lägg in i mitten av ugnen i 20 min.

Öppna ugnsluckan i ca 30sek och låt kakan stå ytterligare 2-3 minuter.

Låt den svalna på plåten.

Vänd den på ett nytt bakplåtspapper så att  den fina sidan kommer ned.

Vispa grädde med socker och vaniljsocker.

Låt krossade ananasen rinna av.

Bred ut grädden på kakan.
Bred ut ananas i mitten.

Rulla ihop som en rulltårta.

Smärt choklad och ringla över.
Strö över strössel eller annan valfri dekoration.

Låt stå i kylskåp.

Ungsgratinerad kassler med ananas och ris

2018-11-15 18:10
Från Nattasmatobak

Hej,

Ikväll blev det ugnsgratinerad kassler med ananas och ris. Väldigt enkelt och gott!

Du behöver:
500 g kassler
1 st gul lök
1 st stor burk skivad Ananas
2 dl lätt creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
Riven ost
Vegeta
Peppar
Paprikapulver

Ris för 4 personer

Koka ris enligt anvisning för 4 personer.

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att skala och hacka löken grovt.
Skiva kasslern i ca 1/2 cm tjocka skivor.
Häll av vätskan från Ananasburken.

Smöra en ugnsform.
Lägg kassler, Ananas skiva och lök om vart annat. Bred ut creme fraiche ovanpå. Häll på kryddor.
Häll på grädde.
Strö ett lager med riven ost ovanpå.

Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Sen är det klart för att servera tillsammans med ris och rivna morötter.

Mums!

Pasta med skinka och paprikasås

2018-11-13 17:41
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Blir dåliga uppdateringar nu då jag har mycket läkarbesök och börjar bli tungt med graviditeten. Så gör det jag orkar.

Ikväll blev det pasta med paprikasås och skinka.

Du behöver för 4 portioner:
500 g pasta
1 röd paprika
1 gul lök
3 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk Paprikapulver
1/4 hönsbuljongtärning
Peppar
300 g strimlad skinka

Börja med att koka pasta enligt anvisning.

Skala och hacka löken, stek den med smör i en kastrull. Hacka ned Paprikan och lägg i, stek tills det blivit mjukt. Tillsätt vatten och hönsbuljong. Ha i peppar och övriga kryddor. Koka i 5 minuter. Använd stavmixer och gör det till en slät sås. Tillsätt grädde och låt puttra på svag värme tills pastan är klar.
Stek strimlad Skinka och lägg i paprikasåsen. Häll av pastan och häll på såsen och blanda väl.

Färdig att äta.

Blev väldigt gott!

Morotscupcakes med vaniljfrosting

2018-11-11 13:52
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag är det farsdag och en känslosam dag för mig. Min första farsdag utan att ha en pappa att fira vid liv. Så det känns tungt och oerhört tråkigt men får fokusera på att fira min kära sambo som är en underbar pappa till vår dotter och även hans pappa som är en fantastisk farfar till vår dotter.

Har idag bakat morot cupcakes med vaniljfrosting.

Till 12 st behöver du:
170 g grovrivna morötter ca 4 st
50 g walnötter
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1/2 dl kokos
1/2 tsk salt
2 tsk kanel
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl olja(använde mig av rapsolja)

Frosting:
150 g smör
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
300 g Färskost

Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Skala och riv morötterna grovt.
Grovhacka walnötterna.

Blanda ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
Tillsätt alla torra ingredienser och vispa på lägsta hastighet.
Häll i oljan sakta medan du vispar på låg hastighet.
Vänd i morötter och walnötter.

Ställ ut 12 st formar på en ugnsform.
Fördela smeten jämt, jag tog 2-3 msk i varje ungefär.
In i mitten av ungen i ca 20-23 minuter.

Låt muffins svalna ordentligt.

Blanda smör, Färskost och vaniljsocker till en smet. Häll i florsockret i omgångar.
Är den rinnig kan du låta den stå i kylskåp ett tag.

Spritsa eller bred ut frostingen på cupcakes och dekorera med strössel.

Förvara i kylskåp.

Krämig pepparrotslax med ris och sockerärtor

2018-11-08 18:29
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag åt vi denna goda lax, kan vara en favorit helt klart! Blev försvinnande god! Rekommenderas verkligen som både vardagsmat och helgmat. Superlätt att göra dessutom, hur perfekt som helst.

Skulle dock rekommendera att göra dubbelt med sås, om man gillar sås.

Till 4 personer:
4 st tinade portionsbitar lax
100 g Färskost med smak av pepparrot
2 dl lätt creme fraiche
2 1/2 dl matlagningsgrädde
3 msk fryst dill
3-4 tsk riven pepparrot på tub
1 st gul lök
Vegeta
Citronpeppar
Svartpeppar
Seafood and fish

Ris för 4 personer.

Sockerärtor

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att skala och finhacka löken, lätt i en bunke. Blanda i färskost, creme fraiche, dill, grädde, pepparrot och kryddor(Vegeta, citronpeppar, svartpeppar). Blanda om väl.

Smöra och Lägg fisken i en ugnssäker form.
Krydda fisken med Seafood and fish, Vegeta och svartpeppar. Häll såsen över fisken och lägg in i ugnen i 30 minuter.
Koka riset enligt anvisning under tiden fisken är i ugnen.
Smörstek sockerärtor med salt när det är någon minut kvar på resten av maten.

Sen är det klart för att äta.

MUMS!

Tar ca 35 min att göra denna rätt!

Kronärtskockspasta med sojabönor och bacon

2018-11-07 18:19
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Ikväll åt vi Kronärtskockspasta med bacon och sojabönor. Mums!
Blir krämigt och gott.
Pasta valet var för dotterns sval, annars brukar vi ha gnocchi eller penne.

Till 4 personer behöver du:
1 pkt Bacon
Pasta för 4 personer
130 g krönärtskockscreme (1 burk)
1 pkt tinade sojabönor
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Vegeta
Vitlökspulver
Lökpulver
Svartpeppar
Vitlökspeppar

Börja med att klippa baconet i smala strimlor. Stek det knaprigt. Låt vila.

Koka pasta enligt anvisning på paketet.

När det är 2 min kvar på pastan, lägg i sojabönor.

Koka upp Mjölk och grädde tillsammans med kryddor. Ha i kronärtskockscreme. Låt små puttra på svag värme under tiden pastan blir klar.

Häll av vattnet från pastan och häll på såsen. Blanda om och servera med knaperstekt bacon till.

Väldigt gott, krämigt och enkelt att göra. Tar ca 30 minuter.

Lycka till!


Kladdkaksmuffins med moccaglasyr

2018-11-07 15:10
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Blev så sjukt rastlös och behöva sysselsätta mig så dagen till ära så bakade jag kladdkakemuffins med moccaglasyr.
Jag älskar kladdkaka så det var ett måste att baka det idag!

Till 15 st muffins behöver du:
2 st ägg
3 dl strösocker
1 1/2 msk kakao
150 g smör
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Till glasyren behöver du:
1 dl starkt kaffe
1 dl vispgrädde
50g smör
1 msk strösocker
3 msk ljus sirap
1/2 dl florsocker
2 tsk kakao
1 msk vaniljsocker

Flingsalt

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda socker och ägg lite snabbt och tillsätt resterande ingredienser och blanda det väl.
Lägg ut aluminiumformar ca 15 st på en ugnsplåt och fyll med ca 1 stor msk fyllning i varje form.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Koka under tiden glasyren.
Smält först smöret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Låt koka i ca 5 minuter och rör om då och då.
Låt glasyren sedan svalna lite innan du lägger en klick i varje kladdkakemuffins. Om det inte blev ett tillräckligt stor grop i mufinsarna så kan du trycka lite lätt med en tesked innan du fyller med glasyr. Strö över lite flingsalt ovanpå.

Ställ in i kylskåp så den hinner bli kall och stelna en aning.

Lycka till.

Jättegott att servera tillsammans med en klick grädde eller vaniljglass.

Raggmunk med stekt bacon och lingonsylt

2018-11-06 18:16
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Ikväll blev det raggmunk med stekt bacon och lingonsylt här hemma.
Gott och smidigt att göra.

För 6 personer behöver du:
8 st medelstora potatisar
7 dl mjölk
3 dl mjöl
3 st ägg
Salt
Vitlökspeppar

Lingonsylt
4 pkt Bacon

Börja med att blanda samman Mjölk, mjöl, ägg och kryddor.
Skala och riv potatisen grovt. Lägg ned i smeten och blanda om.

Stek raggmunk i en stekpanna med lite smör i på medelhög värme så att potatisen hinner bli mjuk. Jag brukar använda ett dl mått per raggmunk. Stek några minuter på vardera sida.
Stekt fläsk eller bacon i en egen stekpanna när smeten nästintill är slut.

Serveras med lingonsylt.

Även dottern åt raggmunk vilket chockade mig en aning. Kul!

Hoppas det ska smaka

Choklad och apelsinmuffins

2018-11-05 11:55
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag blev det att jag bakade choklad och apelsinmuffins, hade en halv apelsin hemma och var sugen på muffins så då ställde jag mig och gjorde detta.

Till 16 st muffins
Behöver du:
200 g smör
3 st ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

1 msk kakao
75g ljus Blockchoklad

3 msk pressad apelsinsaft
1/2 apelsinskal

Pärlsocker

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att smälta smöret, låt det sedan vila.
Vispa ägg och socker ljust och fluffigt i en bunke. Blanda sedan i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk, vispa runt så det blanda väl. Tillsätt sist smöret.
Häll över hälften av smeten i en annan bunke.
I den ena tillsätter du kakao och hackad choklad och i den andra pressad apelsinjuice och fint rivet skal från 1/2 apelsin.

Ställ ut 16 st muffinsformar på en plåt, häll den ljusa apelsinsmeten i botten på formarna och sedan chokladsmeten ovanpå, blanda runt lite med en tandpetare för att få det blandat.

Jag hällde på pärlsocker för jag tycker det ser finare ut men det är frivilligt.

Grädda i mitten av ungen på 200 grader i ca 12-13 minuter.

Matsedel för v 45

2018-11-04 19:24
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Hela helgen har vart fullspäckad med massor att stå i och mycket känslor.
Idag har jag haft min babyshower, väldigt mysigt och ätit middag hos svärföräldrarna, mums!

Mat för veckan som kommer:

Kronärtskockspasta med bacon
Raggmunk med fläsk och lingonsylt
Krämig pepparrotslax med ris
Korvstroganoff med matvete

Hoppas någon annan kan hitta inspiration här ifrån eller någon av de tidigare veckornas matsedel.

Barnsligt god mousse tårta 🎂 Tuttifrutti och Päron

2018-11-03 15:13
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag har det vart fullfart här hemma med att byta till vinterdäck på bilen hos gammelmorfar, göra tårta till babyshowern imorgon och hinna ned till kyrkogården och pappas grav ❤️

Du behöver:
1 pkt färdiga bottnar (valde vanlig sockerkaka)
Hallonsylt

Päronmoussen:
4 msk marsanpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl grädde
1 1/2 tsk päronessens
2 tsk Vaniljsocker
Grön färg.

TuttiFruttimousse:

150 g vit choklad

1 dl naturell kesella

2 dl vispgrädde

3 tsk marsanpulver

1 1/2 tsk tuttifruttiessens

Rosa färg

Dekorerat med färgat pärlsocker och strössel.

Päronmousse:

Börja med att vispa mjölk och marsanpulver till en vaniljkräm i en bunke.
Häll 2,5 dl grädde i en annan bunke och vispa den rätt fast.
Blanda grädden med vaniljkräm tills det är väl blandade.
Häll i päronessens, vaniljsocker och lite grön karamellfärg eller gelé.

TuttiFrutti mousse:

Börja med att smälta vit choklad i ett vattenbad.

Vispa grädden fast i en bunke.

Vispa upp ägget i en Annan bunke. När chokladen smält häller du den sakta i bunken med ägg samtidigt som du kör med elvisp på högsta effekt. Vispa tills allt är blandat väl. Vispa försiktigt i kesella och tillsist grädden. Ha i smakessens och rosa gelefärg. Vispa försiktigt tills allt är väl blandat.

Montering:

Ta en del kakbotten, lägg på hallonsylt.

Fördela jämt över kakan.

Lägg på ett nytt lager kakbotten.

Lägg på päronmoussen jämnt.

Ta sista tårtbotten och lägg på.

Spackla tårtan med tuttifrutti moussen.

Dekorerade med färgat pärlsocker och strössel i blått och rosa eftersom vi ej vet kön.


Bakpotatis med skagenröra

2018-11-02 19:02
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Ikväll åt vi bakad potatis med hemmagjord skagenröra. Så jäkla gott!
Perfekt en fredag, sköter sig så gott som själv och väldigt gott!

Till 4 personer:
4 st bakpotatis
500 g tinade räkor med skal
1 st rödlök
2 msk vanlig Majonnäs
2 msk hellmans Majonnäs
2 msk lätt creme fraiche
Vegeta
Vitlökspeppar
Svartpeppar
Citron droppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Snitta potatisen med ett kryss i mitten.
Lägg på en plåt i ca 50 minuter i ugnen.

Skala och skölj räkorna, grovhacka dem. Lägg i en bunke.
Skala och hacka löken. Lägg i bunken.
Tillsätt Majonnäs, creme fraiche, dill, några Citron droppar och kryddor(brukar även ha röd rom/kavjar men hade missat att köpa det denna gång).
Blanda runt allt och ställ i kylskåp tills potatisen är klar.

Ta ut potatisen ut ugnen och lägg i mycket smör, jag gillar att mosa runt potatisen och sedan lägga på skagenröra men det gör man som man själv vill.
Sen är det klart för att äta.

Mums och lycka till!

Bjuder även på en fin fredagsbild på mitt hjärta ❤️

Mjölkchokladkaka med moccaglasyr

2018-11-02 14:04
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Igår blev det ingen middagsinlägg för att det blev färdigköpt. Väldigt gott men främst praktiskt då jag tyvärr hade så ont efter behandling av akepunktur mor foglossning.

Idag har jag bakat en chokladkaka med moccaglasyr för att ta med till fika hos Sambons morfar.

Denna chokladkaka vart extremt saftig och god. Passar alla som älskar choklad. Man behöver inte ha glasyr på då den är så saftig i sig själv men jag tyckte det passade till och var sugen på lite kaffesmak.

Ingredienser:

Till kaka:
3 dl vetemjöl
3 st ägg
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
75 g smör
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
1 krm salt

75 g ljus Blockchoklad

Kokos

Till glasyr:
3 dl florsocker
1 1/2 msk starkt kaffe
50 g smör
1 1/2 msk kakao
1/2 msk Mjölk

Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
Smält smöret till kakan. Låt vila.
Blanda ägg och socker pösigt.
Blanda i vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt, mjölk, bakpulver. Vispa väl. Tillsätt smör och vispa runt.
Finhacka chokladen och rör ner med en slickepott i smeten.
Smöra och bra en form med kaos eller ströbröd.
Ställ in längst ned i ugnen i ca 35minuter.
Låt kakan vara kvar i formen tills den svalnat.

Gör glasyren när kakan blivit sval.
Smält smöret och Blanda alla ingredienser i en bunke tillsammans. Häll glasyren över kakan efter att ha vänt upp den på ett fat.
Dekorera med kokos och jag hade red decor strössel ovanpå.

Mums!
Ett måste att baka om man älskar choklad!!

Klassiska Chokladbollar med smaksatt pärlsocker

2018-11-01 08:26
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Försöker förbereda sånt som går och är enkelt att göra inför min babyshower till helgen.

Idag gjorde jag chokladbollar med färgat och smaksatt pärlsocker.

För ca 30 chokladbollar behöver du:
125 g rumstemperaturerat smör
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
3 msk starkt kaffe
1 1/2 dl strösocker

Pärlsocker

Blå hushållsfärg(hade pastafärg)
Blå glitter strössel
Arraksarom

Red decor strössel
TuttiFrutti essens
Rosa hushållsfärg (hade pasta färg)

Börja med att skära smöret i bitar. Lägg i en bunke tillsammans med resterande ingredienser.
Bland ihop väl med elvisp eller förhand.
Låt vila.

Ta 2 halvdjupa tallrikar och häll i pärlsocker i båda. I den ena häller du i lite rosa färg och några droppar tuttifruttiessens. Blanda runt med en sked och när du är nöjd med färgen häller du i lite red decor strössel.
I den andra skålen häller du i blå färg och några droppar Arraksarom blandar runt med en sked. Tillsätt i slutet blå glitter strössel och rör om med en annan sked.

Nu är det bara rulla chokadbollssmeten till små bollar och sedan rulla hälften i det blåa pärlsocker och den andra hälften i det rosa.

Färdiga och kan stå i kylskåp i någon vecka utan problem.

Stuvade morötter med stekt falukorv

2018-10-31 19:30
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Ikväll åt vi då stuvade morötter med stekt falukorv. Enkelt och gott. Dottern älskar falukorv så detta gick definitivt hem hos henne.

Detta räcker till 4 vuxenportioner plus 1 barn.

Tar ca 15-20min.

Du behöver :
8 st medelstora morötter
3 dl grädde
Smör
3 msk Idealmjöl
Vegeta
Vitlökspeppar
Citrondroppar
Paprikapulver

1 falukorv ring


Börja med att skala och skiva morötterna. Lägg dem i en kastrull med vatten och salt. Koka i ca 10-15 minuter tills morötterna är lagom mjuka.

Gör stuvningen, börja med att ha en liten klick smör i en kastrull, smält och tillsätt grädden.
Häll i Idealmjöl, Citron droppar och kryddor, rör om.
Låt koka på medelvärme i några minuter tills den tjocknat till en bra konsistens.
Låt vila tills morötterna är klara, häll av vattnet och häll sedan på stuvningen.

Skriva falukorven i skivor och stek dem till de fått fin färg.


Servera med ketchup och senap.

Lycka till

Hallon- och blåbärsgrottor

2018-10-31 10:12
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag bakade jag hallon och blåbärsgrottor till min babyshower som skall vara på söndag.

Smidigt att göra och alltid uppskattat.

Recept:
200 g rumstemperaturerat smör
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 msk marsanpulver
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Hallonsylt
Blåbärssylt

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att skära smöret i bitar. Lägg det i en bunke. Ha i resterande ingredienser och kör med elvisp tills det blivit smuligt. Lättast är att sedan arbeta ihop degen för hand tills den är sammanhängande.
Rulla små bollar och lägg i små bakformar på en plåt. Blir ca 40-50 kakor.

Gör ett grop i varje boll, jag tycker det är lättast att göra en grop med en knoge eller finger men man kan göra med en sked eller vad som helst.
Fyll varje grop med valfri sylt. Jag tog blåbär och hallonsylt. Gjorde hälften var.

Ställ in plåten i ca 10 minuter.

Ta ut och lägg dem på ett galler där de får svalna.

Färdiga försvinnande goda!!

Hemmagjorda Köttfärspiroger

2018-10-30 19:17
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag var det köttfärspiroger som stod på menyn. Första gången jag gör det och jäklar vad gott!
Kommer definitivt att göras igen med olika fyllningar.
Degen/brödet var väldigt lättjobbat och blev riktigt fluffigt och bra.

För 18 piroger behöver du:
50 g färsk jäst för Bröd
3 dl mjölk (hade lättmjölk)
150 g smör
11 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 st ägg
1 uppvispat ägg

500 g köttfärs
1 liten burk Majs
2 st gula lökar
1/4 köttbuljongstärning
1 pkt krossade tomater
1 st morot
2 msk felix ketchup
1 msk kalvfond
1-2 msk sweetchilli sås
1-2 st vitlöksklyftor
Vitlökspeppar
Paprikapulver
Vegeta

Tillbehör:
Sallad
Tomat och basilika creme fraiche

Börja med degen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt Mjölk, låt det bli fingervarmt. Smula i jäst och rör om tills allt är upplöst. Tillsätt salt och ägg, rör om. Häll degvätskan i en matberedare. Tillsätt ungefär hälften av mjölet och kör på högsta effekt. Tillsätt sedan 1 dl mjöl åt gången. Degen är klar när den lossnar från kanterna.
Flytta över till en ren bunke och låt jäsa under en bakduk i ca 30-40 minuter.

Under tiden kan du göra fyllningen.
Skala och hacka löken fint, lägg i en stekpanna(gärna med höga kanter typ wok eller likande). Ha i en klick smör och stek tills den fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn tills det fått en fin färg och är genomstekt. Skala och riv en morot grovt. Ha i Majs och den rivna moroten. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning, kryddor, ketchup, kalvfond, pressad vitlök, sweetchilli sås. Låt puttra ihop sig i några minuter och ställ sedan åt sidan tills degen är klar.

När degen jäst klart, lägg den på ett mjölat bort och rulla till en korv. Dela i 18 st bitar.
Sen kavlar du varje bit deg rund och tunn. Lägg på en klick köttfärsblandning på ena änden i mitten och vik över den andra delen. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Gör detta 18 ggr.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper med en bakduk över och låt jäsa i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader.

Pensla sedan pirogerna med ett uppvispat ägg och lägg in i ugnen i ca 10-12 minuter.

Sen är dem klara.

Rekommenderar att ha en sallad till.
Vi hade även tomat och basilika creme fraiche till som passade utmärkt till.

Lycka till ☺️

Kantarellpasta med bacon

2018-10-29 18:25
Från Nattasmatobak

Hejsan,

Ikväll blev det krämig  Kantarellpasta med bacon.
Detta älskade dottern verkligen som åt hur mycket som helst.

Du behöver:
500 g penne pasta
1 st gul lök
250 g kanrareller
1 dl lätt creme fraiche
2 pkt Bacon a 140 g
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk Kantarellfond
1 st vitlöksklyfta
1/2 msk Sweet chili sås
1 msk felix ketchup
Vitlökspeppar
Citron droppar

Börja med att skala och hacka löken. Lägg i stekpannan.
Strimla baconet och lägg i stekpannan med löken.
Hacka ned kantarellerna och lägg i stekpannan med lök och bacon.
Stek allt tillsammans tills det får fin färg, ca 5-10 minuter.

Koka upp vatten till pasta och koka enligt anvisning på paketet.

När bacon, lök och kanrareller fått fin färg, häll i grädde och creme fraiche. Rör om. Häll i kalv och kanrarellfond, kryddor, ketchup, Sweet chilisås, vatten och pressa i vitlök.
Låt stå och puttra på svag värme tills pastan är klar.

Häll av pasta vattnet och höll på kantarell och bacon såsen.

Sen är maten klar att servera.

Kardemummabullar med drottningsylt

2018-10-29 11:09
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag var jag uppe tidigt för att förbereda degen då jag fått en beställning på kardemummabullar, så himla roligt!

Nu är alla bullar klara så bara hoppas att dem uppskattas också. Recept för mina kardemummabullar hittar ni lite längre ned på bloggen.


Men när jag ändå var igång och bakade bullar så testade jag att göra en ny sort, nämligen kardemummabullar med drottningsylt

En omgång deg blir ca 40 bullar

Till degen behöver du:

1 pkt torr jäst för söta degar

5 dl mjölk

3 krm salt

1 1/2 tsk kardemumma

1 dl socker

125g smör

11 1/2 dl vetemjöl


Till fyllningen:

300 g rumstempererat smör

3 tsk kardemumma

1 dl socker

Drottningsylt 

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Börja med att smälta smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt gärna mjölken vara lite över fingervarmt. Blanda i en påse med torrjäst, rör om. Tillsätt sedan salt, kardemumma och socker, rör om.

Häll över vätskan i en matberedare med degkrok.
Tillsätt mjöl, jag började direkt med att lägga i 5 dl vetemjöl och körde på full effekt och sedan hällde jag i 1 dl i taget med vetemjöl. Tills att degen lossnade smidigt från kanterna och hade en fin glansig färg.

Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.

Under tiden kan du göra fyllningen.
Tärna smöret, lägg det i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Blanda allt samman väl med en elvisp.

När degen jäst klart delar du den i två delar.

Kavla ut varje degbit på ett mjölat bord. En rektangulär form.
Smeta ut fyllningen över hela degen (hälften per deg ungefär)och rulla sedan försiktigt ihop det till en rulle.
Här väljer du själv om du vill rulla den på kortsidan eller långsidan, beroende på hur breda bullar du vill ha. Jag valde långsidan.

Skär 1 rulle i ca 20 bitar.

Sätt ungen på 250 grader.

Lägg bullarna på plåtar med bullformar på. Låt bullarna jäsa ytterligare 40 min under bakduk.

Under tiden kan du vispa upp 1-2 ägg.

När bullarna jäst klart spritsar du i drottningsylt i mitten av varje bulle, rekommenderar att ta en hylsa som är lång smal.

Sen penslar du dem med det uppvisade ägget.

Häll på pärlsocker.

Ställ In i ugnen i ca 7-8 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

Sen är dem klara för att mumsa i sig

Kantarelltoast

2018-10-29 09:11
Från Nattasmatobak

Igår bjöd vi som sagt på 3 rätters och förrätten bestod då av Kantarellpasta.
Så himla gott och alltid uppskattat.

Du behöver till 6 personer:
6 skivor av formfranska
150 g gula kantareller
3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
Vegeta
Citron droppar
Svartpeppar
3 msk idealmjöl
Soja
1 msk Kalvfond
1-2 msk Kantarellfond
Smör

Börja med att hacka ned kantarellerna. Stek dem i en varmpanna med smör, mycket smör tills det ätt en fin yta. Låt vila.

Lägg en klick smör i en kastrull och låt det smälta. Tillsätt idealmjöl och blanda runt. Häll i grädde, kryddor, några droppar soja, Kalvfond, Kantarellfond, Citron droppar och kryddor. Rör runt och låt små puttra tills det blivit en bra stuvning. Tillsätt kantareller och rör runt. Låt vila på svag värme medan du smörsteker brödet i en stekpanna.

Dela brödskivorna på mitten, snett över och lägg några skedar stuvning ovanpå.

Sen är det klart för att servera.

Missade tyvärr att fota förrätten så fick bli en bild på mina älsklingar.

Det går också jättebra att förbereda kantarellstuvningen och sedan värma på den när det är dags att äta. Att tänka på är att man kan behöva tillsätta lite mer grädde för att den inte ska bli för tjock i konsistensen.

Lax och bergtungspuckar med jordärtskocksstomp och chablisås

2018-10-29 08:04
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Igår hade vi gäster och bjöd så på en 3 rätters som bestod av en kantarelltoast till förrätt. Lax och bergtungspuckar med jordärtskocksstomp och chablisås till huvudrätt och sen hemmagjord creme brule till efterrätt.
Väldigt gott och uppskattat blev dagens bjudning.

Här kommer receptet på huvudrätten för 6 personer:
6 st bergtungefileer
6 st portionsbitar lax
2-3 dl lätt creme fraiche
Vegeta
Svartpeppar
Fish and sea krydda från Santa Maria

Till jordärtskocksstomp behöver du:
8 st normalstora möjliga potatisar
2 st påsar jordärtskockor färska
Vegeta
Svartpeppar
Smör
Mjölk

Chablisåsen hade vi köpt på melanders, rekommenderas starkt!

Hericonverts

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att tärna laxen i små bitar. Lägg i en bunke.
Tillsätt creme fraiche och kryddor, blanda om ordentligt.

Dela bergtungan på mitten (på längden).

Klä en ugnsform med bakplåtspapper.
Lägg 2-3 matskedar lax som en boll, lägg bergtunga runt om och förslut med tandpetare. Se bild.

Låt fisken vila medan du skalar potatis och jordärtskockorna. Dela allt på mitten beroende på storlek. Lägg i en kastrull med vatten och salt. Låt koka i ca 20 min tills dem är klara.
Stoppa  in plåten med fisken i ugnen när potatisen och jordärtskockorna kokar. Fisken skall stå i ugnen i ca 20min.

När det är ca 10 min kvar, värm upp såsen och koka hericonverts enligt anvisning på paketet.

Häll av vattnet från potatisen och jordärtskockorna, stompa tills det är nästan kumpfritt. Tillsätt ganska mkt smör, ca 75-100g, kryddor och en liten skvätt Mjölk till du fått en bra konsistens och smak.

Häll av vattnet från hericonvertsen.

Färdigt att servera tillsammans med chablisås.

Tips, går jättebra att förbereda fisken redan timmar innan det är dax att äta, gör då alla stegen innan den skall in i ugnen och låt dem vila i kylskåp tills det är dax att äta.

Matsedel för v 44

2018-10-28 20:45
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Helgen har flugit i väg och den ork och energi jag har haft har gått till att vara med min familj så därför har det inte blivit några inlägg på mat eller bak.

Veckans mat blir följande:
Kantarellpasta med bacon

Torsk med pressad potatis och äggsås

Köttfärspirog med tomat och basilika creme fraiche

Falukorv med stuvade morötter

Hoppas det kan vara till intresse för någon där hemma ☺️

Smörgåstårta club sandwich

2018-10-26 07:09
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Här kommer ett till av mina recept på smörgåstårta. Denna är club sandwich, kyckling, ost, bacon osv, riktigt lyckad och väldigt god.
Var första gången jag gjorde även denna så det var kul. Älskar att testa nya smaker.

Ingredienser till 12 bitars:

1 pkt jättefranska

Kycklingröra:
1 st grillad kall kyckling
Färsk persilja
2 dl Majonnäs
1 dl hellmans Majonnäs
1 dl vispad grädde
1 dl lätt creme fraiche
150 g tärnat bacon
Svartpeppar
Paprikapulver

Oströra:
200 g mjukost
5 st kokta ägg
1 dl vispgrädde
1 dl majonäs
1 dl hellmans Majonnäs
Vegeta
Svartpeppar
Paprikapulver

Grundröra:

1dl vispad grädde

1 1/2 dl Majonnäs
1dl hellmans Majonnäs
2 msk creme fraiche
Peppar
Vegeta

Garnering:

Skivad ost

Sallad

Paprika

Gurka

Körsbärstomat

Persilja

3-4 kokta kalla ägg

Koka äggen, hårdkokt ca 10 min och låt dem svalna.

Stek baconet knaprigt och låt svalna.

Vispa 3 dl vispgrädde lagom fast.

Kycklingröra:

Rensa kycklingen och klipp sönder den så den blir "smulig"/fin hackad. Lägg i en bunke.

Tillsätt övriga ingredienser, Majonnäs, vispad grädde, persilja, bacon, kryddor och creme fraiche. Blanda ihop väl och smaka av. Låt vila.

Oströran:
Skala och hacka ägg. Jag använder en ägg delar men lägger ägget först på längden en gång och sen på bredden andra gången. Lägg i en bunke.
Tillsätt övriga ingredienser, mjukost, Majonnäs, kryddor, vispad grädde och blanda runt väl. Smaka av och låt vila.

Grundröra:
Resterande del av den vispade grädden blandar du med 1 1/2 dl Majonnäs, 1dl hellmans Majonnäs och 2 msk creme fraiche, Peppar och Vegeta. Detta är röran till att spackla hela tårtan med runt om innan du dekorerar den.

Lägg ut 6 skivor med bröd på en bricka.
Ta hälften av oströran och bred ut jämt över brödskivorna.
Lägg på 6 st skivor Bröd ovanpå röran.
Ta all kycklingröra och fördela jämnt över lager 2 med bröd.
Lägg på ytterligare 6 skivor Bröd.
Ta sista delen av oströran och bered ut jämnt på lager 3 av Bröd.
Ta tillslut 6 skivor Bröd igen och lägg dem ovanpå sista lagret med renröran.
Ta grundröran och bered ut tunt över både toppen samt sidorna på bröden så att den blir saftig och inte torr. Även lättast för att få fast dekoration i detta fall, sallad.

Nu är det dax att dekorera.
Jag använde mig av sallad på sidorna och sedan massa gott ovanpå. Se bilder på hur jag dekorerade.

Sen är den klar. Ställ in i kylskåp.
För att inte förstöra tårtan så brukar jag sätta ned massa tandpetare i tårtan och sedan klä in med plastfolie så den inte blir torr.

Bästa är att man gör en smörgåstårta redan dagen innan så att den hinner stå och gotta ihop sig.