RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-12-05 11:53:15

Nattasmatobak blogg

Nattasmatobak blogg på Nouw

Kanellängd

2019-04-19 20:30
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Har börjat baka sånt som går bra att frysa till dotter nr 2s dop
Första gången jag bakar kanellängd och vad enkelt och smidigt det var.
Väldigt gott också!

Här är receptet för 2 st väldigt långa längder eller 3-4 st "normal stora".

Ingredienser:
1 pkt färsk jäst (50g)
150g smör
5dl Mjölk (använde lättmjölk)
1dl socker
0.5 tsk salt
0.5 tsk mald kardemumma
13dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstemperaturerat smör
2dl socker
3 msk kanel

Garnering:
Ägg
Pärlsocker

Börja med att smälta smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula ned jästen i en bunke.
Häll degvätskan över jästen i bunken. Blanda tills jästen smält.
Tillsätt socker, salt, kardemumma.
Blanda.
Häll vätskan i en bakmaskin.
Tillsätt hälften av mjölen och börja blanda med degkrockar på.
Tillsätt stegvis mer mjöl. Tills degen låtsnar från kanten.
Låt jäsa i ca 1h under bakduk.

Blanda fyllning under tiden.
Skär smöret i mindre bitar och blanda samman med kanel och socker.

När degen jäst klart, dela den i 2-4 bitar (beroende på hur många längder du vill göra. Jag gjorde 2 och dem blev gigantiska).
Knåda ihop en bit deg i taget på ett mjölat bord och kavla ut till en "rektangel".
Smeta ut en del fyllning, jämt över varje bit.
Sedan klipper du ca 1-2cm tjocka "skivor". Första biten vänder du bakåt, sen lägger du varannan åt vänster - höger. Sista biten viker du bakåt, precis som första biten. Lättast att söka på Youtube om man vill se. Finns enkla filmer.
Lägg varje längd på en plåt med bakplåtspapper. 2st får plats per plåt.
Låt jäsa i 30min under bakduk.

Pensla varje längd med uppvispat Ägg.
Strö över pärlsocker.

Lägg in en plåt i ugnen, i ca 18-20 minut.

Ta ut och låt svalna på galler.

Dumle kakaor

2019-04-18 19:47
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Inte blivit så ny ket uppdatering efter att dotter nr 2 kom, då det vart mycket fokus på de små. Bakat har jag såklart gjort men inte hunnit lägga ut något. Tråkigt men sant.

Idag var 2 åringen hemma från förskolan så då passade vi på att baka dumlekakor, enkelt och kul för de små!
GrundRecept har jag tagit från min goda sida.

200 g rumstemperaturerat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20 dumlekolor

20 st Nobless mjölkchoklad (1 ask räcker) 

20 st bakformar

Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver. Rulla en ca 4cm stor boll. Lägg varje boll i en bakform. Tryck ner en dumlekola i varje boll och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.

Ta ut kakorna ur ugnen och på varje kaka lägger du en nobless. Gör detta snabbt så att de smälter på de varma kakorna.

Ha kakorna i kylen så att chokladen stelnar ordentligt.

Helstekt Fläskfilé i ugn med ris och gräddsås

2018-11-24 18:22
Från Nattasmatobak

Hejsvejs,

Ikväll blev det helstekt fläskfilé i ugn med ris, gräddsås och hericonvets.
Mycket gott och enkelt.

Du behöver:
700 g fläskfile
Santa Maria Bbq sås garlic

Ris

Hericonvets

2 1/2 dl grädde
Citrondroppar
Vitlökspeppar
Vegeta
1 msk kalvfond
Soja
3 msk idealmjöl

Börja med att filea fläskfilén. Lägg den i Bbq sås minst 1h, jag hade i 3 h.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn den snabbt så den bara får en fin färg.
Lägg den på en ugnsplåt och in i mitten av ugnen till innertemp visar 65 grader, tar ca 15 minuter. Ta ut låt den vila i ca 10 min till temp är på 72 grader.

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Koka hericonvets enligt anvisning.

Blanda övriga ingredienser, grädde, soja, kryddor, idealmjöl, kalvfond osv till såsen i en kastrull och smaka av, koka i ca 3-4 min på medelhög värme.

Skiva upp Fläskfilé och sen är det klart att servera.

Mums!

Päron biskvier 😍

2018-11-24 14:52
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag har man bakat Päron biskvier till Födelsedagsfirande imorgon.
Fantastiskt goda och en favorit enligt mig.
Gjorde en lite annorlunda form än den klassiska. Smidig att äta

Till ca 20 st behöver du:

200 g mandelmassa
1 st ägg
3/4 dl strösocker

100 g rumstemperaturerat smör
2 dl florsocker
1 st äggula
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk päronessens
Någon droppe hushållsfärg (jag hade gelé färg)

100 g mörk choklad

Börja med att sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan grovt i en bunke.
Tillsätt ägg och socker. Vispa till en slät smet med elvisp.
Lägg i en spritspåse och spritsa (hade en stor hyllsa) på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i mitten av ugnen, ca 13 minuter eller tills de fått fin färg.
Tänk på att de rinner ut en aning så att du inte spritsar dem för nära varandra.
Låt dem svalna helt.

Blanda smör, päronessens, florsocker, äggula, vaniljsocker och grön hushållsfärg väl.

Dela kakorna på mitten och lägg en klick med smörkräm på ena sidan av kakan och sätt på den andra så det blir som en dubbelmacka. Du ska använda sidan som vart ned mot plåten för att sätta på kräm.
Sidan du delade kakorna på skall vara nedåt på plåten. Se bild.

Smält chokladen, jag smälte över vattenbad.

Doppa ned botten i choklad och om det blir över kan man ha lite ovanpå som på min bild. Det gör du lättast med en gaffel.

Ställ i kylskåp eller frys.

Kladdkaksmuffins med hemmagjord salt kolasås

2018-11-23 11:18
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Idag så ska vi ha gäster och hade kolasås kvar från igår när jag gjorde mina kakor så tänkte, då blir det enkla kladdkaksmuffins med hemmagjord kolasås med salt i helt enkelt. Gott och enkelt!

Till 16 st muffins behöver du:
2 st ägg
3 dl strösocker
1 1/2 msk kakao
150 g smör
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Kolasås med salt:

100g smör
1 dl rörsocker
1 dl brunt farinsocker strö
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl muscovadosirap
1 dl vispgrädde
Flingsalt

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda socker och ägg lite snabbt och tillsätt resterande ingredienser och blanda det väl.
Lägg ut aluminiumformar ca 16 st på en ugnsplåt och fyll med ca 1 stor msk fyllning i varje form.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna lite då brukar det bli en grop i varje muffins som man kan lägga ned kolasåsen i.

Gör kolasåsen, lägg smör, socker och sirap i en kastrull, låt smälta ihop på svag värme, blanda runt ofta så det ej bränner fast.
Tillsätt grädde och salt. Låt puttra i ca 7-10 minuter.
Ställ den åt sidan tills kakorna svalnat något.

Om det inte blev ett tillräckligt stor grop i mufinsarna så kan du trycka lite lätt med en tesked innan du fyller med kolasås, det gör man lättast genom att använda sig av en matsked. .

Ställ in i kylskåp så den hinner bli kall och stelna en aning.

Lycka till.

Jättegott att servera tillsammans med en klick grädde eller vaniljglass.

Hemmagjorda fish and chips

2018-11-22 18:02
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Ikväll blev det hemmagjorda fish and chips på torsk med remouladsås och bea.
Så himla gott!

Du behöver till 4 personer:
4 tinade filéer torsk
1 ägg
Vetemjöl
Ströbröd
Panko Ströbröd
Vegeta
Svartpeppar
Fish and seafood krydda

Pommes

Börja med att antingen sätta på ugn eller fritös till pommes, gör enligt anvisning på förpackning.

Ta fram 3 djupa tallrikar.
En lägger du Mjöl i.
En ett uppvispat ägg och kryddor blandat i.
En med Ströbröd och Panko Ströbröd blandat.

Häll på lite kryddor på fiskfiléer.
Doppa dem i Mjöl sen ägg och tillsist ströbrödsblandning.
Låt stekpannan bli ordentligt varm och stek dem i smör. Sänk värmen när de fått fin färg och stek ca 4 min på vardera sida.

Sen är det klart att servera.

Så enkelt och mycket godare än färdigköpt!!!

Chokladkakor med hemmagjord salt kolasås och crunch

2018-11-22 11:05
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Blir väldigt dåligt med uppdateringar, har verken tid eller ork i samma usträckning nu i slutet av graviditeten. Så uppdaterar lite då och då helt enkelt.

Idag bakade jag iaf chokladkakor med kolasås och nötter, mums!

Ingredienser till 20 st:
120 g rumstemperaturerat smör
1 1/2 dl strösocker

1 ägg (separera äggula och äggvita)

2 msk Mjölk

1 dl kakao

1/4 tsk salt

2 msk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl hackad mandel eller annan valfri nötsort. (jag testade att göra några med mandel crunch, mums!)

Kolasås:
100g smör
1 dl rörsocker
1 dl brunt farinsocker strö
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl muscovadosirap
1 dl vispgrädde
Flingsalt

Börja med att blanda socker och smör i en bunke. Använd gärna elvisp i några minuter tills det blandats väl och blivit ljust.
Tillsätt äggula och mjölk. Vispa.
Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Vispa ihop till en smidig deg.
Lägg degen på plastfolie och rulla till en korv. Förvara i kylskåp ca 30 minuter.

Under tiden hacka mandel och lägg på ett fat.
Vispa äggvita lite lätt med gaffel.
Sätt ugnen på 175 grader.

Gör kolasåsen, lägg smör, socker och sirap i en kastrull, låt smälta ihop på svag värme, blanda runt ofta så det ej bränner fast.
Tillsätt grädde och salt. Låt puttra i ca 7-10 minuter.
Ställ den åt sidan tills kakorna svalnat.

Ta ut degen ur kylskåpet och ta bort plasten. Skär 20 bitar. Rulla varje bit till en boll. Rulla dem först i äggvitan och sedan i mandeln(annan valfri nötsort) och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Gör hål i varje boll med en knoge eller sked.

Ställ in i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Gropen i varje kaka kommer att ha blivit mindre, tryck en extra gång med sked innan kakorna svalnat och stelnat.

Lägg en klick kolasås i varje kaka och ställ sedan in i kylskåpet.

Blev rätt mycket kolasås över, antingen bakar du något annat som du kan ha kolasås i eller sparar och äter med en klick glass, väldigt gott


Budapeststubbe med vaniljgrädde och ananas 🍍

2018-11-16 12:56
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Då det är fredag så har jag bakat en budapeststubbe med vaniljgrädde och krossad ananas .
Väldigt gott!

Du behöver:
4 st äggvitor
1 dl strösocker

1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1 dl strösocker
1/2 dl maizena

2 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 msk vaniljsocker

1 liten burk krossad ananas

Strössel
Mörk choklad

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Ta en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper.

Vispa äggvitan till ett vitt skum, tillsätt lite socker sakta medan du fortsätter vispa med elvisp på högsta hastighet tills det blivit vit, fast maräng.

Blanda hasselnötsmjöl, maizena och socker i en egen skål.
Vänd ned blandningen i marängen och vänd försiktigt ned med en slickepott.

Lägg blandningen i en sprits och sprida ut långa steck tätt intill varandra på bakplåtspappret.

Lägg in i mitten av ugnen i 20 min.

Öppna ugnsluckan i ca 30sek och låt kakan stå ytterligare 2-3 minuter.

Låt den svalna på plåten.

Vänd den på ett nytt bakplåtspapper så att  den fina sidan kommer ned.

Vispa grädde med socker och vaniljsocker.

Låt krossade ananasen rinna av.

Bred ut grädden på kakan.
Bred ut ananas i mitten.

Rulla ihop som en rulltårta.

Smärt choklad och ringla över.
Strö över strössel eller annan valfri dekoration.

Låt stå i kylskåp.

Ungsgratinerad kassler med ananas och ris

2018-11-15 18:10
Från Nattasmatobak

Hej,

Ikväll blev det ugnsgratinerad kassler med ananas och ris. Väldigt enkelt och gott!

Du behöver:
500 g kassler
1 st gul lök
1 st stor burk skivad Ananas
2 dl lätt creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
Riven ost
Vegeta
Peppar
Paprikapulver

Ris för 4 personer

Koka ris enligt anvisning för 4 personer.

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att skala och hacka löken grovt.
Skiva kasslern i ca 1/2 cm tjocka skivor.
Häll av vätskan från Ananasburken.

Smöra en ugnsform.
Lägg kassler, Ananas skiva och lök om vart annat. Bred ut creme fraiche ovanpå. Häll på kryddor.
Häll på grädde.
Strö ett lager med riven ost ovanpå.

Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Sen är det klart för att servera tillsammans med ris och rivna morötter.

Mums!

Pasta med skinka och paprikasås

2018-11-13 17:41
Från Nattasmatobak

Hej på er,

Blir dåliga uppdateringar nu då jag har mycket läkarbesök och börjar bli tungt med graviditeten. Så gör det jag orkar.

Ikväll blev det pasta med paprikasås och skinka.

Du behöver för 4 portioner:
500 g pasta
1 röd paprika
1 gul lök
3 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk Paprikapulver
1/4 hönsbuljongtärning
Peppar
300 g strimlad skinka

Börja med att koka pasta enligt anvisning.

Skala och hacka löken, stek den med smör i en kastrull. Hacka ned Paprikan och lägg i, stek tills det blivit mjukt. Tillsätt vatten och hönsbuljong. Ha i peppar och övriga kryddor. Koka i 5 minuter. Använd stavmixer och gör det till en slät sås. Tillsätt grädde och låt puttra på svag värme tills pastan är klar.
Stek strimlad Skinka och lägg i paprikasåsen. Häll av pastan och häll på såsen och blanda väl.

Färdig att äta.

Blev väldigt gott!