RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-12 04:43:47

Isabellatovek blogg

Isabellatovek blogg på Nouw

Duktiga Dietrich

2018-11-30 09:00
Från Isabellatovek

Dietrich har äntligen börjat förstått grejen med att göra lugna och avslappnande byten. Just nu gör han dom riktigt bra och igår kunde vi göra en serie i vart fjärde med 5 byten!! Och han gjorde det så enkelt och lugnt. Visst ska dom bli lite rakare men att bara jag kunde rida emellan och påverka honom är stora framsteg. Och det viktigaste är att jag varje dag gör samma sak, även fast det är tråkigt så är det så viktigt att man alltid följer sig till samma rutin. Det viktigaste är också att han lyssnar på minsta lilla övergång, kan ju låta tramsigt men ska vi fatta galopp ifrån skritt då ska vi göra det utan trav steg. Man måste verkligen vara så noggrann och petig att man "alltid" gör rätt, och inte låter hästen ta ett trav steg, för det kommer komma fram senare om hästen inte är riktigt ärlig. Sen någon som har hjälpt oss är verkligen serpentinerna i galoppen att verkligen känna att man kan rida och ställa om hästen och sedan lägga till enkelt byte och tillsist lägger man till bytet. Men gör man bytena där så kan hästen inte springa iväg på samma sätt som den kan göra om man gör bytet på fyrkant spåret för väggen stannar ju upp hästen. Först kändes det jätte svårt för man har inte mycket tid på sig att förbereda men när man lärt sig så är det verkligen så mycket enklare.

När han gör bytena bra där går jag in på diagonalerna och efter varje byte så gör jag direkt sluta, på det sättet så kommer jag till ridning och jag får honom att acceptera att jag rider innan och efter bytena. Första gången man gör det hinner man kanske bara göra två byten men efter ett tag så hinner man göra 3-4 stycken.

Men igår behövde jag inte ens göra slutarna, kände direkt efter serpentinerna att han var så lugn och fin så jag gjorde först på ena diagonalen endast tre byten i vart fjärde och det gjorde han så enkelt så då tänkte jag utmana honom på andra diagonalen och göra 5 byten och det gjorde han så enkelt och lugnt. Han kändes nästan så fin så jag tänkte prova byten i var tredje men ibland måste man nöja sig och låta dom känna sig duktiga, så det får vi prova en annan dag ;)

sjukstuga..

2018-11-29 17:36
Från Isabellatovek

Har råkat åka på en liten förkylning. Men börjar känna mig bättre så hästarna har gått lite mer lugnt dessa dagar förutom Happy som tränat på som vanligt, har tränat för Michelle i Måndags, tisdags och onsdags och hon har faktiskt vart jätte fin, så det känns ju riktgt bra inför nästa veckas tävling. Vi hade ett riktigt SKIT pass i lördags då happy på någon konstig anledning inte alls lyssnade på mig.. Vet inte om det berodde på att hon blev klippt på fredagen. Men det var verkligen inte likt henne att inte lyssna alls, både jag och Michelle blev lika chockade. Men skönt att det bara var en dag och inget som fortsatte.. haha

Så idag har hon fått vila och imorgon och lördag ska vi också träna för Michelle, innan Söndagens avfärd mot Österrike. Nu kanske ni tycker gud vad mycket vi tränar, MEN vi tränar inte alls länge och vi varierar hela tiden, som i måndags red vi endast galopp arbeta typ 25 min, i tisdags red vi igenom ett program, checkade bara av allt innan och red igenom programmet och igår red vi endast piaff och passage jobb, så passen blir inte så långa och jobbiga som det kanske låter. Jag rider ju såklart fram hästen innan vi börjar. Plus hon har knappt ens blivit svettig. Så det det är inte så mycket som låter även fast det är många dagar. Hade vart skillnad om man red igenom allt varje dag och tränade i 45min. Men det gör vi nästan aldrig, vi tränar 25-35 min beroende på hur hästarna går. Och det är nästan det bästa, är hästarna fina då behöver vi inte rida i 45 min "bara" för att vi ska. Utan vi ser hur hästarna känns och rider efter det, MAN Ska aldrig rida efter klockan utan alltid rida efter känsla.

Så happys plan inför söndag ser ut följande:

Fredag Michelle träning, hade tänkt rida igenom kören

Lördag Michelle träning

Söndag Avfärd mot Österrike, antagligen lätt jogging eller endast promenad när vi kommer fram till första stoppet i Tyskland.


salzburg

2018-11-21 10:00
Från Isabellatovek

Woho jag och Happy kom med till Salzburg. Jag ansökte om ett tag sedan om att få åka till Salzburg och tävla, men Sverige var reserv nation. Så det var ju lite oklart om jag skulle få åka för det vara bara 8 platser i klassen. Men igår fick vi besked att jag kom med. Extra troligt då Happy känts väldigt fin det senaste och att man trodde att säsongen var över. Så nu blir det full fokus och träning mot den tävlingen som är den 5-9dec. KUL

Hästarnas veckoschema för denna vecka ser ut som:

Ons - Träning för Michelle med Happy och Dietrich, Kakan dressyr

Tor - Dressyrpass med Happy kakan, jogging med Dietrch

Fre - Jogging Happy och Kakan och dressyr Dietrich

Lör och sön - är lite oklara för ska träna 2 pass antingen lör eller söndag med Happy och Dietrich beroende vilken dag Michelle kunde och Kakan går kanske 1 pass eller så får han vila beroende på hur duktig han är. Sam joggas varje dag som han brukar så inte så mycket om det, när han gör samma sak.

Wow vad kul det ska bli att tävla i denna arena!! :D

Dagens träning

2018-11-20 20:41
Från Isabellatovek

Idag var det dags för träning för Michelle igen med Kakan och Dietrich, förutom det har även alla hästar fått nya skor. Så jag började att jogga Happy innan hon skulle skos bara för sist blev hon öm i hovarna efter skoningen. Vi vet inte varför, men jag har börjat att alltid rida henne innan skoningen nu för att slippa att hon ska få ont i hovarna så hon fick ett lättare joggingpass inför morgondagens träning.

Dietrich var först ut och han var väldigt hetsig och jobbig i början, han har vart det nu i några dagar i början av träningspassen. Men det slutade ganska bra och han gjorde väldigt lugna och fina bytena i slutet. Man bli nästan frustrerad när han gör det till en sån stor sak när han gör själva bytena jätte enkelt.. Kakan var näst ut och han är ju nästan en dröm att rida varje dag. Han är alltid så arbetsvillig och försöker verkligen ALLTID. Har nog aldrig haft en sån arbetsvillig häst som han. Vi fortsatte att jobba på lite mer aktiva bakben i traven, mycket övergångar och lite små duttande med ett spö så han får sina bakben att vakna till liv. Ska även försöka vänja honom med lite mer spö i ridning, han blir lite för het och gillar inte riktigt spöt, så jag tar det endast när jag gör själva övergångarna sedan släpper jag det för att slippa den extra spänningen som man får. Men jag ska såklart början vänja honom att man kan rida med spö, för det är ju ett extra hjälpmedel. Men som sagt, det får ta den tiden det tar. Vi hade även lite problem med internet så kakans pass fick bli lite kortare för täckningen funkade inte riktigt som den brukar.. ;) Men han var så duktigt och fin så det gjorde absolut ingenting. Dagens teknik är väldigt bra när den funkar och väldigt dålig när den inte funkar.

Imorgon ska Happy och Dietrich får ett varsitt träningspass för Michelle.

EM 2018

2018-11-19 10:02
Från Isabellatovek

Årets stora mål var ju EM 2018 men i början av året när allt med Vimmer hände så kändes det som att där försvann hela året. För det kändes verkligen som 2018 skulle bli vårt år. Så egentligen så hade man väl inga direkt mål, men klart att man ALLTID vill rida EM.

Men som sagt vi hade ju en strålande säsong jag och Happy och att bli uttagen var ju en enorm lättnad. Vi körde samma upplägg som till Rotterdam, eftersom EM gick i Holland ungefär 1 timme ifrån Michelle, så det var ju super att vara på plats i Holland och att få en veckas träning innan årets stora Mål.

Väl på plats i Exloo kom vi dagen innan besiktningen, vi åkte på eftermiddagen eftersom vi endast hade 1h dit. Dagen efter så var det dags för besiktning och det gick galant för Happy och hela laget. Jag hade även med mig Sam dit men endast för träning. På kvällen var det dags för invigning och vi alla i laget åt middag tillsammans, Dagen efter var det dags för första starten och den klassen gick i Inter 2 Jag gick ut som nummer 3 i laget och tyvärr fick vi inte den början Sverige hade velat ha. Men det är levande djur vi sysslar med och allt kan hända. Jag och Happy gick ut som nummer 3 som sagt i laget och Happy kändes redan på framridningen väldigt fin. Väl på banan gjorde vi våran bästa ritt någonsin. Ni vet känslan när man nästan får rysningar i kroppen när man är klar, den känslan var det, det blev 71,2% och PB. Kan ni förstå den känslan att göra sin livsritt på ett EM i en lagklass då det är som mest press?! Vi slutade på en 8onde plats individuellt

Jag är ingen person som blir så nervös och jag gillar nästan att rida under lite press, det passar nästan mig som bäst. Sen räckte det inte hela vägen för medalj för laget vilket var enormt tråkigt. Men så är det ibland.

Dag två var det dags för den individuella klassen som var kval till finalen. Och målet var ju absolut en EM kür final. Men vi gjorde kanske en av vår absolut sämsta ritt och missade båda serierna. Så det blev ingen final plats. Från toppen till botten på en dag. Det var såklart en enorm besvikelse att vi misslyckades sådär, speciellt när man gjorde ens bästa ritt någonsin dagen innan. Men det kanske är charmen att ena dagen lyckas man och andra misslyckas man... Kanske blev man lite bekväm och för "säker" när det började sådär bra dagen innan. Det är många tankar som snurrat i huvudet efter det misslyckandet. För en finalplats hade vi kunnat fixat. Men det kommer väl fler EM? Vi gjorde ju våran bästa ritt i rätt klass iaf, även fast man var sugen på en kür final.


Nöjda och glada efter ritten första dagen med bästa tränaren Michelle

En härlig piruett bild

En lugn helg

2018-11-18 18:24
Från Isabellatovek

Nu när säsongen nästan är slut så blir det ganska många lediga helger och denna helgen var en sådan. Även fast man aldrig är helt ledig så får man ju lite extra ledig tid att umgås med kompisar osv som man inte alltid hinner under sommaren. Så igår var jag med en kompis och så bowlade vi ett gäng tjejer. Och jag var värdelös, så någon mer bowling kommer det absolut inte bli.. tävlingsmänniska som man är.. haha

Happy har haft två lugnare dagar med lite lättare jogging. Dietrich jobbade jag vidare på med bytena och igår blev han i början väldigt ivrig och hetsig så det gäller att man alltid gör samma sak varje dag så han får in det som rutin. Tillslut slappnade han av och jag kunde börja med bytena och dom gjorde han väldigt lugnt och fint. Idag förtjänade han en vilodag efter en "tuff" vecka. Sam har joggats som vanligt och kakan fick ett enklare pass igår med fokus på övergångar och formen och att han ska bli kvickare i sina bakben i traven. Han rör sig ganska trevligt i traven men vi skulle vilja ha lite mer bakben. Idag fick även han en vilodag.

Så idag red jag alltså bara två hästar. Vilket är ganska ovant och lugnt för mig, så man blir nästan lite rastlös när man har en hel eftermiddag ledig. Men det gäller att passa på att njuta för snart är säsongen igång och då blir det full fart igen.


Såhär såg Happy ut för någon vecka sedan innan hon klipptes. Tur hon blev av med all denna päls.. ;)​

Rotterdam 2018

2018-11-16 13:01
Från Isabellatovek

Första höjdpunkten av årets tävlingar var absolut Rotterdam. En super härlig tävling med både Nations Cup hoppning och dressyr 5* och vi U25 i dressyr. Tävlingen låg verkligen mitt i centrum så man hade nära tills precis allt.

Vi började iaf med en veckas träningen hos Michelle I Holland innan vi åkte vidare. Egentligen skulle jag haft Sam med mig dit, men Happy hade gått bättre i veckan så tillslut valde jag henne, plus att en annan sak som också spelad in i beslutet. Och i eftertanke så var det ju det bästa valet. Jag och min stalltjej åkte dit själva, så jag körde alltså alldeles själv, var lite nervös eftersom vi skulle mitt i centrum och jag har ju aldrig vart där innan och det är ju inte heller det enklaste med en 12m lång lastbil att vända om man kör fel. Men vi hittade tillslut fram, det var Såå dåligt skyltat också så vi höll inte på att hitta fram, det var även andra som hade samma problem.. Vi fick vända mitt i korsning mitt i Rotterdam.. Ni kan ju tänka er den stressen haha...

Första tävlingsdagen så var det dags för U25 GP och det gick faktiskt riktigt bra, första gången på längre man verkligen kände att det började släppa. Jag och Happy hade ju 2017 en liten svacka då det gick super bra på träning, men på tävling funkade det verkligen inte.. Och sånt kan göra mig väldigt frustrerad. Men som sagt en bra ritt utan missar. Och först visade resultatet över 68% men 5 min senare så visade resultatet 67,8% typ. Och det blev en besvikelse för ville verkligen över 68%. Men det slutade med en 6e plats och placerad! i och med att tävlingen gick ganska sent så hämtade vi inte protokollet förrens morgonen efter. Och så läste jag en domares protokoll och såg att vi hade väldigt bra siffror men ganska låga %.. Tyckte det var konstigt när vi nästan bara hade 7 och 7,5 och 6,5% hur det kunde bli så dåligt. Då såg jag sedan att dom hade dragit av -7,5 poäng! Vilket gör ganska mycket på ett resultat. Så vi lämnade in protokollet och det visade sig att dom hade gjort fel.. Så resultatet blev tillslut en 5e plast och över 68%. Det var en sådan lättnad. Och där ser man att även på dom största tävlingar kan det ske misstag!!

Samma dag på kvällen var det även dags för andra starten och Kür, var super laddad eftersom vi hade en bra känsla första dagen.. Men det blev alldeles för många missar, men emellan var hon sååå fin!! 71,8% och en till 5e plats blev det. Extra kul då motståndet var det bästa, dom bästa holländarna och tyskarna var på plats.

Det kändes verkligen så skönt, nu kändes det som allting började släppa på tävling också, och det är ju alltid en lättnad när man känner att man kan få utdelning på tävling. Jag blir ju som sagt väldigt frustrerad när det inte går som man vill

Men Rotterdam blev en väldigt fin början på en lyckad sommar 2018.


Tyvärr har alla mina bilder försvunnit då jag har ny telefon.. Men är ni sugna på att se bilder från Rotterdam kan ni bara gå in på http://www.chio.nl och kolla.

Dagens Michelle träningar

2018-11-15 20:24
Från Isabellatovek

Då har vi tränat våra sista pass för veckan för Michelle

Happy var först ut som vanligt och gjorde ett riktigt bra pass vi fortsatte att jobba på samlingen och att hon ska sitta på bakbenen. Mycket bättre idag redan från start och våran höger piruett som är våran svåra var riktigt fin idag, jag tänkte inte ens att det var den svåra så enkelt kändes det. Vi checkade även av serierna som jag inte gjort på en vecka, vi börjar alltid med 4or och 3or och kollar så hon lyssnar innan vi går in i 2or och 1or, idag var hon lite över ambitiös och ville göra 1or i början när vi gjorde tvåor. Men det är ju ett lyx problem att det är så. Sedan kollade vi på piaffen och började i halva steg och idag gjorde hon SUPER piaff, riktigt fin och framåt tänkande. Passagen blev sådär i början, hon blev lite som en "ballong" i övergången från trav till passage, inget som syntes då hon gjorde super passage, men känslan var lite som en trög ballong i början, så då gjorde vi massor av trav -> passage övergångar och tillslut blev känslan som det såg ut från marken.

Dietrich gjorde också ett bra pass, i början var han tillbaks i det lilla hetsiga och ville inte riktigt lyda, men efter ett tag släppte han det och vi började jobba med bytena på en serpentin, först bara rida en serpentin utan någon till så jag känner att han är mellan hand och skänkel, sedan lägger jag ett enkel byte på varje kortsida och sedan varierar jag det efter känsla. Och tillslut kunde jag även här göra byten vid passring av medellinjen. Sedan för att försvåra allting skulle jag även göra byten på diagonalen och då trassla han till det igen, han vill inte riktigt att jag ska få "rida" innan och efter bytena så då fick jag efter varje byte rida några steg sluta sedan räta ut och byte och sedan sluta igen. På det sättet låter jag honom acceptera att jag rider innan och efter bytena och faktiskt så blev han riktigt lugn och fin i bytena i slutet. Skönt

Just nu så tränar vi inte på så mycket annat än bytena och samlingen på honom, just för han trasslar till allting där och att han gör allt annat så bra. Så just nu är det bara fokus på det och när han gör bra byten så slutar vi ganska snabbt, så han förstår att han gjort rätt.

Happy innan dagens träning

Happys andra favorit syssla förutom träna är absolut att gå i hagen.. ;)

Godmorgon

2018-11-15 09:20
Från Isabellatovek

Idag väntar än ganska vanlig dag, ska träna för Michelle på förmiddagen med Happy och Dietrich och sedan skall jag rida Sam och Kakan efter lunch. Vi får väl se hur pigg Dietrich är för sitt tredje träningspass för veckan.

Så en ganska vanlig dag med andra ord.

Jag fick även en fråga igår hur jag tränar för Michelle?

Och vi kör träning. via internet iom att hon bor i Holland så funkar det ju inte att hon kommer hit varje vecka. Så jag tränar runt 6 pass i veckan via internet och sedan kommer hon såklart hit ibland och jag åker till Holland också med hästarna. Men en vanlig vecka kör vi träning via internet och det funkar faktiskt super bra. Vi använder oss av en kamera som följer efter mig och det är faktiskt nästan samma kvalité som att vara på plats. Brukar skoja och säga att nu kan man ligga hemma i sängen och äta chips och undervisa istället för att stå i ett allt ridhus.. ;)