RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-01-19 02:03:39

Hästarochbarn blogg

Hästarochbarn blogg på Nouw

Nytt år, nya möjligheter.

2019-01-02 12:55
Från Hästarochbarn

Idag är en underbart solig och kylig dag. Den måste nog tillbringas ute med hästarna.
På hästfronten är det lite nytt spännande som kommit till oss och några äldre, älskade har lämnat oss.
I höstas fick min gamla och högt älskade Essa och Felicias underbara Keimos Lolita somna in. Essa på grund av ålder och Lolita för en besvärlig fång. Det var inte ett svårt beslut att ta utan bägge fick somna in medans de fortfarande hade lite glans i ögat kvar. Lollan fick åka transport till hagen där de avlivades, men hon orkade gå sista biten och tog gärna några tuggor gräs när hon kom fram.

Nog med ledsamheter.
Lite nytillskott har kommit hit med. Då Avicii lekte monsterhäst och trodde att barnen var hans privata leksaker, så införskaffades det en kompis i hästvariant istället.
Neas Ärnst kom hit. Han är en välstammad kille som har samma pappa som Avicii.

Sen hittade vi en annons på en riktigt vältravande liten dam i Danmark. Den kunde vi bara inte motstå. Då vi kollade efter ett till avelssto så var beslutet inte svårt, visst det tar några år innan det blir föl på henne då hon själv är föl. Men den väntan tar vi gärna. Mosegårdens Piccoline kom hit strax innan jul.

Vad har annars hänt? Timmy vann ju fjord-SM i hoppning. Han var även med i en cup som Svenska fjordföreningen anordnade. Där samlade man poäng under hela årets tävlingar, lite olika poäng beroende på klass man starta och om det var lokalt, regionalt mm. Även denna cup stog han som segrare i för hoppningen. Detta trots att hans anaplasma gör sig hörd ibland. Vi har börjat se ett mönster på höjningen av anaplasmavärdet. Vid pälsfällning, förkylning mm. Allt som påverkar hans immunförsvar ger en höjning på anaplasman. Så vi får hela tiden ligga steget före och underlätta för honom med lite vila under fällning och boosta med extra vitaminer och mineraler. Men Felicia har rätt bra koll på detta nu. Så denna tävlingssäsong har flytit på bra och Timmy mår toppen.

Min stora hästkärlek, Resdals Galaxy, visades på hingstpremiering. Gick inte hela vägen för honom. Han slutade på en 4e plats med 38 p, klass 1 blev han. Han var tät och tåvid fram, i övrigt gillade de honom. En 10a på temperament, en av få 10or som gavs till unghingstarna. Sen dagens bästa galopp med en 9a, helt nöjd med min prins.
Många åkte hem och skar sina hingstar, men inte jag. Han är verkligen så värd sin 10 i temperament så han förblir hingst ett tag till. Får se vad som sker sen. Nu är det inkörning och till våren blir det inridning. En framtid på tävlingsbanan ska det iallafall bli.

Goa Ingvar Halsnaes åkte hem till sin matte i somras och istället kom TheMas Arv hit. Han ska utbildas och tävlas av Felicia. Lite kul att ha honom här då han är barnbarn till våran Magne och så är han pappa till Avicii och Ärnst. Så 3 generationer står på gården, saknar bara Magnes son Björkhems Arn, sen hade vi haft 4 hela generationer.
Arv är en hingst med ett super temperament och en enorm utstrålning. Han gillar att vara med. Tar gärna lite glädjeskutt extra både i skogen och mellan hindrerna på hoppbanan.

Magne och mellandottern tog en 2a plats på KM i dressyr och red en felfri bruksridning. Tyvärr kunde vi inte åka på de andra två bruksridningarna som var här omkring i höstas. Så nu blir det till att åka aningen längre i vår så hon får ihop sina kval för SM. Magne är verkligen världens underbaraste häst. Han busar när mellandottern rider men är tryggheten själv när yngsta sonen sitter på.

Nu sätts nya mål. Vi hoppas på att få med 3 hästar till fjord-SM. Timmy i hoppning, Arv på unghästchampionatet i hopp och dressyr och Magne i bruksridning. Skoj för mellandottern om hon och Magne kunde få vara med i år. Sen till hösten väntar gymnasiet för henne och det lutar åt att hon kommer söka sig en bit bort då. Så svårt att hålla igång hästarna då för henne.
Galaxy ska gå 3 års-test, löshoppningsträning kommer planeras in i lagom dos.
Daphne väntar föl med Ingvar, så längtar efter ett friskt föl. Sen blir det betäckning igen. Har lite svårt att välja hingst, men tror att jag och döttrarna är överens. De vill ju gärna lägga sig i , men beslutet är mitt...eller hur Felicia?!

Bara ren lycka.

2018-07-15 21:13
Från Hästarochbarn

Händerna har slutat skaka, hjärtat har lugnat ner sig och jag sitter hemma i ett svalt rum och låter resten av kroppen att återhämta sig. Vilken helg!!!

Började i fredags, hästpremiering i Halland. Äldsta dotter skulle visa 2 fjordhästar. Våran egna, från Danmark importerade, Resdals Galaxy och stuteri Björkhems supermysiga Bella Bus. Bella har varit hos oss några veckor för inridning och skulle nu stambokföras. Fredag den 13 är ingen olycksdag här. Galaxy fick fina 40 poäng och Bella slog till med 43 poäng, 9 år gammal och mamma till 3 föl så höjde hon sig med 1 poäng sen hon var 3 år. Dottern var mäkta nöjd med att fått visa så fina pållar.


Väl hemma från premieringen så packades bilen om och nya hästar lastades i transporten. Nu styrde vi mot Grevagården, Skövde, och fjordhäst-SM. Några riktigt varma och trevliga dagar bara med fjordhästar, kan ju inte vara bättre.

Äldsta dottern skulle starta Ingvar och Timmy i 2 hoppklasser, varav ena var SM-klassen. Ingvar, som inte vart hopphäst länge, gjorde en fin runda i första klassen och blev dubbelnolla. Sen gick Timmy och dottern in gjorde en av deras snäva svängar i omhoppningen, de fick en hjärtlig applåd av publiken under ritten för det, och vann klassen.

Sen kom SM-klassen. Mitt hjärta ökade i slag. Ingvar började bra men orken tröt och han vägrade. Han är så duktig, det är inte lätt att komma till så tokiga människor som får för sig att bygga om dressyrhästen till hopphäst och lära honom ett nytt yrke vid 15 år ålder. Men han är så trevlig och ställer upp på allt.

Nu rusade hjärtat, snart dax för Timmy. Älskade Timmy som trots sjukdom och skada är tillbaka på banan och gör det han älskar. Han som vi oroade oss så för, skulle han bli bra? Vi hade vart nöjda om han bara kommit tillbaka såpass att vi såg att han mådde bra, men han kom tillbaka fullt ut. Han visar med hela sig att han vill med när det är dax för tävling.

Grundomgången gick felfritt, tid för omhoppning. 8 var felfria, 5 placeringar fanns. Spänningen steg, När det var 4 kvar så var det dax för vackra och jätteduktiga hingsten Kronos, givetvis levererade han. En kanon omhoppning på tiden 19.10 och han gickupp i ledningen. Sen kommer superfina stoet Malexia och slog Kronos med tiden 19,0. Detta skulle bli svårt. Slå 2 så duktiga fjordhästar. Dottern fick planera sin ritt och så fokuserad som hon är så gjorde hon detta helt rätt. Lade in första hindret i en volt så Timmy svängde redan över hindret, till detta så hoppade hon nära hinderstödet för att korta banan. resten löste hon lika bra och fick en tid på 18,5. Timmy och Felicia var därmed Svenska mästare i hoppning för fjordhäst 2018. För ett år sen visste vi inte ens om han skulle kunna ridas ordentligt igen.

Hjärtat slog okontrollerbart och händerna skakade så jag knappt kunde hålla Ingvar. Ingvar undrade nog vad jag höll på med, tittade lite konstigt på mig. Stackars häst som behövde stå där med mig. Timmy är verkligen en sån häst som man bara blir så lycklig när man ser. Vi är så glada att vi fick chansen för några år sen att få låna honom för att sen få lov att köpa tillbaka honom. Sen har Felicia gjort världen jobb med honom, givetvis har Timmy gjort massor själv. En häst med sån inställning är så trevlig att jobba med.

Lite kul är att jag faktiskt är uppfödare till Timmy med och detta är mitt gamla sto Essas andra SM-vinnare. Hennes första avkomma Lowa vann presicionskörning 2004 (tror jag) med Helena Toreson. Detta på den tiden medans det fortfarande hette RIKS-vinnare.

Jag är så glad

2018-06-17 22:25
Från Hästarochbarn

Denna helg har vart så bra, trots att jag är så trött och kroppen beklagar sig väldigt. Häst och ponnytävlingar på hemmaklubben innebär många timmar säljandes i kiosken, många timmar vandrandes med ponnyer, många sadlingar mm. Många starter för mina barn och sen vart en extra hand där det behövts, när tid funnits. Men det bästa av allt är Timmy!! För er som inte vet så blev Timmy dålig sommar/hösten 2016, blev diagnostiserad vintern 2016/2017 och behandlad våren 2017. Jädra skit med anaplasma. Sen en olycklig spark på baksenan sommaren 2017, med lång vila efter, gjorde ju inte det hela bättre. Men nu, ja idag så visade han att Kungen är tillbaka. Mellandottern red honom först i lagklass Ld+ Inverkan, till en fin 6e plats. Sen startade äldsta dottern honom i Lb. Farten fanns, viljan fanns, hoppet fanns, svängarna satt där. Stabilt. Ett olyckligt missförstånd mellan häst och ryttare gav en förbi ridning vid sista hindret. Men kolla resultatlistan, räkna sekunderna som felridningen tog och räkna ut resultatet om de hoppat direkt. Ponnyn som vann är en riktig snabbing. Missen har ingen betydelse, att de inte placerade gör inget. Lyckan över att se honom så pigg och glad. Se dottern skina över en helt underbar ritt. Det överväger allt annat.

Sol ute, sol inne, sol i hjärtat, sol i sinnet.

2018-04-08 21:30
Från Hästarochbarn

Denna dagen har varit underbar. Solen skiner och det är jätteskönt ute. Jag har tillbringat största delen av dagen i bil och på Svenska fjordhästföreningens årsmöte. Där träffade jag massa härliga människor, både såna jag känner och helt nya. Jag fick motta diplom och guldmedalj för min underbara Essa som fick Elit förra året. Detta betyder så mkt för mig då jag har ägt Essa sen hon var liten och alla hennes föl är födda hos mig.
Medans jag satt på årsmöte så var äldsta dottern, hennes kompis och min man på tävling med Timmy. Följde dem på equip. En 3e plats i Lc blev det idag och ett meddelande från kompisen om att dottern var jättenöjd och att Timmy kändes jättefin. Underbara ord att höra efter allt Timmy har vart med om.

Väl hemma hängde jag med mellandottern på en ridtur. Blev Ingvar som fick följa med mig ut på tur. Med raska steg och öronen ständigt framåt så traskade vi rätt ut i skogen och njöt av ridturen.

Slänger med en lite filmstump från Timmys tävling idag.

Efter tävlingen fick Timmy chansen att verkligen gnugga in sig i lera. Härligt sa Timmy och gnuggade på.

Blev en väldigt hästig dag idag.

2018-02-10 17:19
Från Hästarochbarn

Sitter, helt slut, och tittar på tv. Dagen började tidigt med hästtävling. Vi åkte ihop med ridskoleläraren och hennes familj och 3 transporter fulla av ponnyer. Ingen risk att jag hann frysa idag. 6 ponnyer reds av 3 ryttare. Var ponnyskifte hela tiden.Äldsta dottern red 3 av ponnyerna. 5 ritter i avd B gav dottern 4 rosetter. En rosett fick finaste Ingvar Halsnaes i Lc, första kvalet gjort till Fjord-SM . Så kul att åka iväg på tävling med sån härlig familj, alla hoppar in och hjälper till oavsett vems barn eller ponny det är. Min dotter rider även några av deras fina ponnyer. Himla bra samarbete där 😊

Väl hemma blev det stalltjänst för mig och yngsta dottern. Vi mockade tills vi var helt slut, då plockade vi fram Lollan och så blev det en ridtur för dottern istället...jag fick gå 😓. 

Vi hoppas på att det är mer än mat i Lollans magen, annars får det bli hårdbantning.  Besöket hos den snygge hingsten i somras borde gjort resultat.
Nu är det lite vila som gäller, om en timme är det dax att fixa sig inför en revykväll. Längtar till detta 😊

Finaste, bäste Fåglabäcks Kompromiss. En av ponnyerna som dottern hoppade idag.

Det kommer en dag...

2018-01-11 12:46
Från Hästarochbarn

som vi alla djurägare bävar för. Dagen som man måste ta ett svårt beslut.
Själv har jag genom åren fått ta beslut om att avliva hästar och hundar av olika anledningar. Aldrig ett lätt beslut att ta. De gånger det hänt med häst så har jag och en kompis åkt iväg med hästen. Då jag inte velat följa hästen in i det sista, så har min kompis alltid ställt upp och gjort detta (stort TACK C för detta ❤).
Vet att jag snart står inför detta beslut igen. Hoppas att det dröjer något år ännu, men min gamla pålla Essa är 28 år och man vet aldrig hur länga man får ha dem hos sig. Det kan ju gå fort.
Jag har redan sen innan bestämt att inte låta det gå för långt. Har också bestämt att inte köra iväg med henne. Essa kommer att få stanna här hos oss. Som tur va så tyckte även kommunen att det var ok. Fick idag beslutet att det är godkänt att gräva ner 1 häst ute i våran stora fina sommerhage.
Hoppas nu jag inte behöver använda beslutet än på länge.

En dag med dressyr och hopp.

2017-10-30 07:07
Från Hästarochbarn

Igår blev det mycket häst för mig, ja inte blev det så värst mkt ridning. Jag fick mest köra och frysa. Vi började morgonen tidigt med att fixa Magne. Hjälp!! Vi skulle på dressyrtävling. Något helt nytt för oss. Det är ju så att Magne har tydligt förklarat att han inte vill hoppa. Hoppning är helt omöjligt, inget han alls är sugen på att göra. Mellandottern, som rider Magne, har tydligt förklarat att hon vill tävla. Helst hoppning, men hon är väldigt flexibel. Så dressyr fick det bli. Tävlingsdagen började alldeles för tidigt ... som vanligt. Mellandottern, som hämtades väldigt sent kvällen innan från ett konfirmationsläger, hade inte haft många timmars sömn de sista två nätterna. För tydligen sover man inte när man är på läger. Hon var ordentligt förkyld och hostig, men tävla skulle hon. Anlände till tävlingsplatsen i god tid. Lämnar in passet för vaccinationskontroll. De rider fram. Allt väl så långt. Magne ser fin ut på framridningen. Går inte "på tygeln" helt men det är något de jobbar på. När det är dax att rida in i ridhuset så går jag upp på läktaren. Programmet har de tränat i massor. Sitter till 100 % enligt dottern. Nervöst sitter jag och väntar på deras tur. De rider in, början ser bra ut ...men sen somnade de bägge. Dottern orkade inte fullt ut, hon fick lite hjärnsläpp och glömde en volt. Synd. Men de gjorde ändå en jättebra första tävling, trots sjukdom och trötthet. 61,663 % och en 3e plats, givetvis precis utanför placering. Nästa gång blir det ingen felridning hoppas vi.
Vi var nöjda när vi lastade Magne och åkte hem.
Väl hemma fick vi ett trevligt sms från tävlingsplatsen " glöm inte att hämta Magnes pass innan ni lämnar tävlingsplatsen". Suck!!

Kung Timmy, som äntligen är på gång igen efter sjukdom och skador, och prins Ingvar skulle få sig en tur till ridhuset. Inga större bekymmer att lasta dem ihop. Ingvar ville gulla lite och Timmy tyckte det var spännande med ny resekompis. Framme så lastade vi ut, fixade i ordning och gick in i ridhuset. Där var redan 2 hästar. Som den mäktiga hingst Ingvar är så var han ju tvungen att blåsa upp sig lite och tala om att han kommit. Sen var det bra. Han är suverän. Jag fick äran att värma upp honom lite medans äldsta dottern red Timmy. Vilken goding han är. Men blev bara en liten stund då jag sen fick leka fotograf och filmare.

Är ju en del kvar att jobba på innan han är där han var för ett år sen. Men det är så fantastiskt, helt underbart, att han är på G. Ingvar fick ju med träna lite hoppning. han fick lite högre hinder. Vilken kul häst att se hoppa. Han gillar detta verkligen. Är ju en del träning på honom med. Han är ju inte jättemycket hoppad så han får träna på att hålla igen lite ibland. Kommer inte vara några bekymmer med denna killen.

Härligt med 3 fjordhästar som ska ut och tävlas bland de halländska ponnyerna till våren.

Detta blir så spännande.

2017-10-23 10:17
Från Hästarochbarn

Nu i veckan kommer det en ny fjordhäst hem till oss. En herre som ska stanna hos oss i ca 1 år. Jag ser så mycket framemot att få lära känna denna mångsidiga pålle. Någon som längtar ännu mer är äldsta dottern. Tanken är att hon ska tävla honom i hoppning. Återkommer senare med vem det är 😊.
Nu har i allafall det fixats i stallet. Saker som skulle vart gjort innan fick vi äntligen tagit tag i nu. Som mellanväggar som bytts och höjt lite. Det har kommit lite färg på boxväggarna. Äldsta dottern har lagt hela helgen på att måla. Nu står det en ren, fin box och väntar på sin nya inneboende.

Så här fin blev Magnes box.

Så otroligt tyst!!

2017-10-16 18:58
Från Hästarochbarn

Ja är man van vid att ha huset fullt av barn och djur, då borde boendet jag är på nu vara rena drömmen tycker många. Men så svårt att sova. Funderar på att spela in barnen under ett av deras slagsmål, så kan jag ha det som bakgrundsmusik när jag ska sova.
Varför är jag inte hemma då? Jo för nu är det 3 dagar i skolbänken som gäller för mig. Värst mycket bänk blir det förstås inte. Här körs röjsåg och slippas klingor. Hoppas vara innehavare till röjsågscertifikat efter denna onsdagen. Sen ska det röjas. Får väl börja hemma och träna in den rätta knycket. Sen kan jag ge mig ut och röja 😊

Men kan inte för mitt liv fatta hur min familj vågar släppa iväg mig så här och till Skara av alla ställen. Jag har världens sämsta lokalsinne!! På vägen hit i morse var det mer tur än skicklighet att jag kom fram. Kör efter Maps på telefonen, men denna morgonen fick Maps för sig att få någon form av psykiska bekymmer. Pilen hade lite svårt för att bestämma sig, ena stunden var jag på en väg för att nästa tydligen köra rätt i skog och mark. Var inte ens så att den visade rätt väg utan jag fick gissa vilt, det funkade tydligen för jag kom ju fram. Men efter skolan skulle jag handla. Skara är ett myller av småvägar som går åt alla håll och kanter, rena undret att jag kom därifrån. Parkerade på ett ställe och höll sen inte på att hitta bilen. Ska aldrig mer klaga på Varberg och alla enkelriktade vägar där. Varberg har i allafall raka vägar.

Fick mig en snabb titt på deras fina kyrka, hittade en sushirestaurang så jag fick lite mat och skickar med bild på mina fina glasunderlägg jag fixat idag. Gick som hejsan att skära till med röjsåget. Fast klart ställer man ett glas där så finns det risk att den skvalpar över, expert-röjsågaren kanske inte fick till en jätteslät kant på undersidan...men det syns ju inte på bilden. Min 4-åring där hemma anser att "ser man det inte, så finns det inte". Tycker att han är en otroligt smart person.

Älskade lille vän.

2017-09-16 19:03
Från Hästarochbarn

Blev en trevlig början på dagen, som sen övergick till något intressant och avslutades med sorg.
Har stått och sålt ostkaka mm på marknad idag. Var kanonfint väder. Solen sken och kunderna strömmade till. Helt plötsligt öppnade sig himlen, regnet vräkte ner. Sen kom första knallen. Och inte minskade regnet, nä nu la vädergudarna till lite hagel med.

Inte en kund i sikte.

Stora forsar av vatten rann genom vårat tält. Regnet studsade så vi blev genomblöta, trots att vi stod under tak. Som tur va så stod vi tillsammans med Thuressons (säljer underbar korv) så mat hade vi 😊.
Efter ca 2 timmar med rena syndafloden så lättade det. Kunderna började komma. En traktor lade åtskilliga timmar på att dra loss bilar på parkeringen. Blev trevligt sista timmarna, trots att vi var genomblöta.
Väl hemma sen längtade jag efter en varm dusch. Möttes av yngsta dottern som behövde hjälp med en kaninbur, äldsta dottern ville att jag skulle kolla en hästman. Men mellandottern kom ut med en blick som sa att något hänt. "Mamma kom och kolla, det är något med Nemo" (yngsta dotterns kanin). De hade släppt honom i ett rum medans buren städats. När vi kom så låg han på sidan. Lyfte upp honom. Han andades men kunde inte röra sig. Lade honom i sängen, klappade honom lugnande medans han drog sina sista andetag.
Blev en begravning av våran goa fina lilla kanin.
Nu ligger jag i sängen och värmer mig. Kollar på film med yngsta sonen. Han valde "Hitta Nemo" ...