RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-10-09 20:53:43

kajjeochjag

Livet ett mystrium

2009-03-15 12:46

Oftast är man så upptagen av sig själv och det som är viktigt runt det egna livet, att det lätt gjort att glömma bort att de finns de i som en gång gjort så att det viktiga blev viktigt.


Starten på mitt hundintresse började tidigt med grannens hund som fick utstå div konstigheter som påklädning och körning i barnvagn. Kunde tillbringa timmar ihop med denna jakthundskorsning även om ägarfamiljen inte var närvarnade. Någon egen hund fick jag inte, då min kloka mor ansåg att en hund inte skulle vara så mycket ensam som den skulla ha blivit i vårt hem.


Nåväl........liten blev stor, nåja åtminstånde större. Började jobba och därmed kom tankarna på en egen hund. På jobbet städade en tjej med stort hundintresse. Vi diskuterade raser, för och nackdeler med olika typer av hundar, uppfostran osv


Det blev så småningom en blandras för min del och för hennes del blev det sambons jakthund. Tillsammans började vi vår hundbana på vår nystartade Brukshundsklubb. Hon låg lite före mig gällande hundkunskap, så också med instruktörsutbildning, tävlande och antal hundar men jag följde tätt efter :-) Kommer ihåg vad jag tänkte de gånger jag gick med som hjälpinstruktör, innan min egen utbildning. " Så här duktig kommer jag ALDRIG att bli" :-)


Åren gick, hon startade kennel och jag blev utbildad instruktör, steg ett och två. Hon var ansvarig för tävlingskommittén, jag för utbildningskommittén. Vi tävlade samtidigt våra hundar upp till elitlass i brukset och gick samtidigt vår lärarutbildning till "lärare i hundtjänst". Vi hade vår första instruktörsutbildning tillsammans. På senare år ansvarde hon för MH och jag för tävling.


Hon........min tidigaste hundvän, fick cancer och nu är hon borta!


Livet är ett mysterium och saknden är så stor. Hoppas att du visste vad du betytt för mig. Var nog lite dålig på att tala om det.

Rottweiler

2009-01-17 23:54

Första blogginlägget kommer att handla om rasen Rottweiler av den enkla anledningen att det är min ras sedan 1987.


Ororväckande nog finns det personer som ägnar väldigt mycket tid och kraft åt att vilja förbjuda denna ras. Politiker som är okunninga och tidningsreportrar som vill sälja lösnummer , hör till dessa. Undrar om de vet om att det pågår krig i Gaza och en stor världsekonomisk kris ?


Hundrasen rottweiler har blivit en av Sveriges största raser om man ser till antalet registrerade hundar hos SKK. Den ligger nu på 5:e plats med drygt 1 500 registrerade hundar 2008. Det är åt helsike för mycket och helt klart måste något göras eftersom det säljs rottweilervalpar till människor som inte vet vad för slags hund de köper. Att de överhuvudtaget får köpa en brukshundsras av den storleken beror naturligtvis på att någon säljer till dem och det är här vi måste sätta in stöten. Inte förbjuda rasen.


Nu är det inte riktigt så enkelt som att förbjuda människor att föda upp hundar heller. Vissa krav finns men de är alldeles för lätta att kringgå. Vill man göra det svårare för kreti och pleti att föda upp en krävande ras som Rottweiler, så faller det på att SKK ( som alla måste vara registerade hos ) inte tycker att man kan lägga avelsförbud på uppfödare ( hum....)


Alltså kan man inte höja kraven.


Vilka är då de krav som finns i dag för att få föda upp denna ras som många vill förbjuda ?


Man ska ha känd röntgen och känd mental status på föräldradjuren. Men sedan finns det inget om vilken status mentaliteten ska ha eller att föräldradjuren ska ha fria höfter och armbågar. Det finns heller inget om att syskon till föräldrarna bör vara utvärderade ( hum....)


Lätt som en plätt tar vi en tik till ett MH ( mentalbeskrivning hund) det gör inget att den tiken skyggar för hantering, blir jätterädd osv man har en "känd mental status" på hunden ( hum....) Så tar man en hane , helst import, som röntgas med artros på armbågarna till mh och gör likadant. Sedan blir det valpar............10 st. Denne uppfödare säljer sedan till okunniga valpspekulanter eftersom de inte frågar eller vet vad de ska fråga om, för 13.000:- / st. Så skapas rubrikerna i tidningarna!!!


Vilka ska förbjudas?