RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-28 01:34:18

INDEXFOND.nu

Indexfonder vinner i längden

USA index under Donald Trump

2019-09-27 18:13
Från David Winther




Amerikanska fonder upp över 60 procent under Trump. Jag lär investera ännu mer i USA inför valet som Trump kommer vinna. Vi får se vem motståndaren blir först förstås. 🤓No photo description available.Amerikanska fonder upp över 60 procent sedan valet för 3 år sedan.

Världens billigaste globalfond hos Avanza

2018-11-06 10:06
Från David Winther
Något som saknats länge har varit billiga globala indexfonder. Istället har man fått köpa indexfonder här och där och plocka ihop en blandning eller så har man fått köpa en dyr globalfond för att få en riskspridning över olika marknader geografiskt.

Men Avanza har nu en grym globalfond - Avanza Global!
Med denna fond har man en så låg avgift att det lönar sig att bara lägga sina pengar där och luta sig tillbaka och slappna av.

Lägg dessutom denna fond i en gratis kapitalförsäkring från Avanza så slipper man deklarera, slipper reavinstskatt och man kan lägga in förmånstagare så slipper man skriva testamente, åtminstone för det man placerar.

Källa:
https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-global.html

Låna pengar till att investera - Kan man låna sig rik?

2018-04-01 09:44
Från David Winther

Att låna pengar är alltid en risk och du bör aldrig låna mer än du har råd att betala tillbaka. Detsamma gäller investeringar, då du aldrig bör investera pengar du inte har råd att förlora. Med det sagt så är det dock möjligt att låna pengar till en investering – en så kallad hävstång.
Många tycker att det låter galet att låna pengar för att köpa aktier eller investera i fonder, men samma människor lånar gladeligen enorma summor för att investera i en bostad. Enligt Lånemäklaren handlar det helt enkelt om riskhantering.
Om du exempelvis tar ett lån på 20.000 kr med en lånetid på 8 år så kan du få en ungefärlig månadskostnad på 240 kr (2880 kr/år). Om du sedan investerar pengarna i en fond med en avkastning på 8% och fortsätter att investera 1000 kr per månad så kommer avkastningen på fonden att vara större än lånets månadskostnad inom 2 år.
Om vi antar att månadsavgiften är fast så kommer du totalt att betala 23.040 kr för lånet under 8 års tid, medan fonden kommer att växa från 20.000 kr till cirka 301.498 kr. Av det har du skyfflat in 96.000 av dina egna pengar, plus de 20.000 kronorna från lånet, medan räntan på räntan har uppnått 185.498 kr. Efter att ha betalat av lånet har du alltså tjänat 162.458 kr och sparat 96.000 kr via din fond.

Om du betalar av mer av lånet och investerar mer varje månad så blir vinsten ännu större. Så, om du undrar ”går att låna sig rik?” är det korta svaret ”ja”, men det gäller att hantera sina risker och göra alla kalkyler först!
Med riskhantering kan man låna sig rik

Negativ ränta på bankkontot

2016-08-14 10:44
Från David Winther
Sedan länge har sparare inte fått någon ränta att tala om men nu får man till och med negativ ränta det vill säga att man måste betala för att sätta in pengar på konto.

Då är det alltså bättre att ha pengarna i madrassen.

Ett ännu bättre alternativ är att låta dina pengar arbeta för dig. Det gör du enkelt genom att sätta in dem i en indexfond där pengarna går via börsen in i olika företag. Företagen tillhör olika branscher vilket är bra då man inte ska lägga alla ägg i samma korg.

De investerar i sin tur din pengar i exempelvis maskiner eller varulager. När de säljer sina varor eller tjänster med vinst ökar värdet på deras företag och därmed värdet på din indexfond.

Historiskt sett har indexfonder givit betydligt bättre avkastning än vanliga fonder. Detta beror på flera orsaker men en är att mellanhänder plockar åt sig stora avgifter.

Indexfonder går dock upp och ned i vågor och man bör satsa på 10 års sikt för sådana pengar. Bankkontot är inget bra alternativ på lång sikt. Ha bara pengar för transaktioner där.

Källa:

http://www.expressen.se/dinapengar/tyska-banken-tar-betalt--av-sparare/


Så lång tid tar det att spara en miljon

2014-09-26 17:24
Från David Winther
Aftonbladet skriver att man kan spara ihop en miljon kronor genom att skippa utelunchen och istället spara pengarna. Det blir 1374 kronor i månaden du kan spara.

De jämför olika sparalternativ och det bästa var ...ja gissa! :)
En spargris - 60 år
På banken - 40 år

Men det som slog bäst var en indexfond förståss!

"Om du för enkelhetens skull sätter in 1 374 kronor i månaden i en svensk indexfond – alltså en aktiefond som följer Stockholmsbörsens index – så skulle du vara miljonär efter "bara" 22 år och 2 månader."


källa:  AF Så lång tid tar det att spara ihop en miljon

Investera i en lägenhet!

2014-06-21 18:21
Från David Winther




Ett alternativ till  att spara på banken är att köpa en lägenhet. Ofta betalar sid denna investering långt mycket bättre än pengar på banken. Men det är svårt att hitta billiga objekt.


Stadsdelen Vivalla i Örebro är ett undantag. Där kan man fortfarande hitta billliga lägenheter som nästan garanterat är en bra affär på några års sikt. Priserna där är kan vara 90% billigare än lägenheter bara några hundra meter bort. Sådana enorma prisskillnader kommer på sikt att försvinna.   Kolla in denna annons från Blocket till exempel på en renoverad fyrarummare som i Örebro utan vidare kan kosta flera miljoner:

__

Uppdatering 2017-03-17 Du skulle ha köpt lägenheten nedan! Motsvarande lägenheter säljer idag för 500 000 kr!

Pris 198000 eller högstbjudande, Månadsavgift 7229 kr

Mycket trevlig och välskött förening med bra ekonomi. Priserna stiger kraftigt i Vivalla men lägenheterna är fortfarande billiga i jämförelse med motsvarande lägenheter i övriga Örebro vilket gör att denna lägenhet med stor sannolikhet är en utmärkt investering.


Mycket bra kommunikationer  med busshållplats precis utanför dörren. Utöver det finns garage att hyra, utan kö. Föreningen har även eget garage (kortare kö) och biltvättplats.


I Föreningsavgiften ingår 100 Mb bredband och basutbud med kabel-tv från Comhem. Vatten och värmen ingår. Föreningen har gemensamhetslokaler såsom tvättstugor, samlingssal/festlokal, (max 50 personer) med gästlägenhet (100kr/dygn) bastu, solarium och gym.


Föreningen ligger i Vivalla centrum med utmärkt samhällsservice ex vårdcentral, bibliotek, folktandvård, butiker, café, frisör mm. Vivallaskolan och flera olika förskolor finns precis utanför dörren.


På gångavstånd finns flera köpcentra med bl.a.  ICA Maxi, Coop, Willys, Citygross, hotell, tre stycken apotek, två bensinmackar, olika föreningar, företag och många andra restauranger och specialbutiker så som Biltema, Plantagen, Max hamburgare, Jysk m.fl.


Välskött och nyrenoverad lägenhet med många möjligheter. Renovering genomförd 2013 med målning och nya fräscha kvalitetsgolv med 15 års garanti.  Mycket bra grannar och det finns en fin gemenskap i huset. Huset har en ingärdad innergård med gemensam utegrill. Huset är modernt och välisolerat bäde när det gäller värme och ljud då det är byggt på 90-talet.

Lägenheten ligger på 2:a våningen i ett 3-våningshus och den har ingen insyn. Den har två badrum det ena med dusch och den andra med badkar samt plats för tvättmaskin och torktumlare om man inte vill använda de gemensamma tvättstugorna. En stor triangulär balkong ca 7x3m finns mot den lugna innergården.


Lägenheten säljes snarast till utsatt pris eller högstbjudande. Tillträde enligt överrenskommelse.


För fler bilder och info gå till http://www.punkten2.se




___



























 



 

  

Fiatpengar - en ekonomisk katastrof och möjlighet till profit

2014-01-31 22:38
Från David Winther

Fiatpengar är valuta utan något underliggande värde. Förr var guld en garant, ett underliggande värde för dollarn och kronan. Då kunde man byta in en dollar eller en krona mot en viss bestämd mängd guld. Men så tillverkades mer och mer valuta i sedelpressarna och då blev man tvungen att överge detta system eftersom guldet inte längre räckte till för att täcka värdet på pengarna. Systemet bygger alltså helt enkelt på ett gigantiskt bedrägeri.


President Richard Nixon införde fiatpengar 1971 

Nu är det staten som försöker bestämma hur mycket en krona ska vara värd och sådana pengar kallas för fiatpengar. Alla penningsystem i historien som byggt på fiatpengar har brakat samman förr eller senare. Det är bara en tidfråga. Staten har en stor fördel av fiatpengar eftersom den kan beskatta alla medborgare på ett dolt sätt via inflation. I Sverige har vi ett inflationsmål på 2 procent det vill säga staten minskar värdet på dina pangar med två procent per år och därför blir finansministern inte glad om inflationen är lägre.  Men det går att både skydda sig mot denna kommande fiat-kollaps och till och med tjäna pengar på fiatpengar om man håller tungan rätt i mun.

Hur skyddar man sig mot fiatpengar?
För det första så är fiatpengar bara papper med lite tryck på i bästa fall och idag inte ens det utan bara några siffror i en dator. Därför ska man ha så lite kontanter som möjligt utan investera dessa i fast egendom, guld eller i vinstgivande företag med enkla och glasklara affärsidéer. En av världens mest framgångsrika investerare; Warren Buffet gör på detta sätt. Han investerar bara i bolag med så enkel affärsidé att han kan förstå hur bolaget tjänar sina pengar. Han säger att alternativet är att investera i indexfonder.

Fast egendom är ett annat alternativ, exempelvis mark eller en villa drabbas inte av inflation och i tidigare fiatpengakrascher har till och med de lån som varit i fiatpengar försvunnit när fiatpengarna försvunnit. Exempelvis hade husägare i Tyskland plötsligt inga lån kvar när den tyska reichsmarken kollapsade. De hade alltså fastigheterna kvar men lånen försvann!

Hur profiterar man på fiatpengar?

Man ska försöka hålla sig nära sedelpressen. Där sedelpressen är, skvalpar det alltid över lite valuta till höger och vänster och mycket pengar tappas på vägen från sedelpressen till konsumenterna. Idag pressas inte pengarna bokstavligen utan tillverkas av bankerna. De har tillåtelse av staten att tillverka pengar elektroniskt som lån. Så om du kan arbeta med lån eller låna pengar så håller du dig nära "sedelpressen". De som jobbar med yrken i dess närhet tenderar att tjäna mycket pengar - anställda i banker, försäkringsbolag, kreditinstitut aktiemäklare och fastighetsmäklare. Alla dessa jobbar nära "sedelpressen" och får del av alla nytillverkade fiatpengar. Ju längre ifrån sedelpressen du kommer desto mindre är möjligheten att profitera av den.

Ett enkelt sätt att profitera på fiatpengar är att köpa och sälja sådana varor där prisnivån drivs upp av billiga lån och krediter exempelvis fastigheter. Fastighetsvärdet drivs upp av nypressade fiatpengar som bankerna gärna lånar ut. Fastighetslån är så nära fiatpengapressen du kan komma. Dessa fiatvinster är dessutom lågbeskattade med ca 30 procent skatt. Om du är skriven på fastigheten under 1 års tid kan skatten bli så låg som 22,5 procent. En lönearbetare kan få betala 60% i marginalskatt så det kan vara mer lönsamt att köpa fastigheter, slappa och sedan sälja dem än att arbeta.

Fiatpengar gör samhället sjukt och förr eller senare kollapsar detta system om man inte kan tillverka pengar i all evighet. Detta är dock ingen permanent dystopi - nya ekonomiska system kommer att bildas och nya möjligheter kommer att uppenbara sig.


Källa:
Wikipedia: Fiatpengar, Fractional Reserv Banking
Youtube: President Nixon kopplar bort dollarn från guldet och dollarn blev därmed fiatpengar. (Den sk guldmynfoten överges temporärt enligt Nixon men man har aldrig lyckats koppla tillbaka dollarn till guldet.)

ÄNTLIGEN! Nobelpriset gick till indexfonders uppfinnare

2013-10-15 12:42
Från David Winther
Nobelpriset i ekonomi gick i år 2013 till rätt personer. Vetenskapsmän som studerat marknadsrörelser.


Professor Eugene Fama tillsammans med Professor Kennth French bevisade att börsen rör sig slumpartat och därmed är den enda vettiga investeringen på lång sikt indexfonder. Eller som Kungliga Vetenskapsakademien uttrycker det hela:


"I en serie studier från 1960-talet och framåt visade Eugene Fama och andra forskare att aktiekurser är väldigt svåra att förutse på kort sikt och att ny information påverkar priserna så gott som omedelbart. Dessa resultat fick inte bara ett stort inflytande inom forskningen, utan påverkade också marknaderna i praktiken. Framväxten av så kallade indexfonder världen över är ett viktigt exempel."
Professor Eugene Fama är idag engangerad i en av världens största företag som säljer indexfonder Dimensional Fund Advisors.
Professor Robert Schiller visade att aktiekurser går att förutse men bara på lång sikt vilket är ytterligare en faktor som talar för att man ska investera i indexfonder. Professor Lars Peter Hansen utvecklade verktyg för att statistiskt kunna utvärdera marknadens prisrörelser.

Källor:
Kungliga Vetenskapsakademien om Ekonomipriset 2013
LaTimes Three Americans win Nobel Prize in economics
Index Fund Advisors om Eugene Fama

När snålheten bedrar visheten

2013-09-11 09:11
Från David Winther

Efter att ha använt en engångshyvel i sex månader så har jag lagt ut mer pengar på plåster än det skulle kosta att byta hyvel två gånger i veckan. :) Men man kan utan vidare använda en engångshyvel mer än en gång.

Att binda eller inte - det är frågan.

2013-08-15 09:45
Från Winther
För att travestera på Shakespeare så är det kanske inte två B eller två B som är frågan utan om man ska binda elpriset och boräntan eller inte. Men frågan kan vara lika ödesmättad ur ekonomisk synvinkel då det i bland handlar om att vara eller inte vara.

Historiskt sett så har de som haft rörlig boränta och rörligt elpris tjänat på det.

Men då måste man vara beredd på att det rörliga priset eller räntan under kortare perioder varit högre än det fasta priset. Har du god ekonomi så ring ditt elbolag eller bank och be att få rörligt.

Men har du små marginaler och inte vågar ta några som helst risker så bind. Speciellt om det handlar om att vara eller inte vara.

Den största nackdelen med att binda talas det dock tyst om. Det är att om du bundit din ränta eller ditt elpris så har du inte bara bundit priset utan även leverantören. Du sitter där i fällan utan att kunna byta bank eller elbolag förrän bindningstiden gått ut. Utöver det så när avtalstiden löper ut så förnyas det automatiskt så om du inte hör av dig till exempelvis banken så binds ditt lån om automatiskt.

Helst så vill bolagen dessutom att man har flera bindningtider som varvar varandra på exempelvis 1, 2 och 3 år. Då är du riktigt fast eftersom du då aldrig är helt obunden och därmed kan du inte flytta till en konkurrent. Du är bunden.

Källa:
AF - Spara tusenlappar på elräkningen
SvD - Lånet bands om automatiskt

Mer läsning:
SvD - Baksidan med bundna räntor
di.se - Så mycket förlorar du på att binda

Jämför elbolag
Elpriskollen.se

Att binda sig kan vara en farlig fälla.
Compricer

Jämför bolån
Compriser
Combolan

Kolla in fler Spartips.

Meteorologer genier jämfört med aktieanalytiker

2013-05-26 17:09
Från Winther
När TV-meteorologer säger att det ska bli regn eller inte regn så har de 40-60 procent rätt om morgondagen. Det är anmärkningsvärt eftersom om de alltid sa att det inte skulle regna skulle de ha 86,3 procent rätt.

Men meteorologer är genier jämfört med aktieanalytiker.

Aktieråd är värdelösa jämfört med att investera i en indexfond. När 32 olika marknadsbrev jämfördes med S&P 500 Index över en 10-årsperiod, så slog inte ett enda av dem marknadsindexet.

Forskare studerade 15 000 förutsägelser av 237 stycken marknadsbrev och konkluderade att ”Det finns inga bevis att marknadsbrev kan förutsäga marknaden”.

Källa:
Undersökning ger TV-meteorologer underkänt
IFA


Mer läsning
di.se Aktieanalytiker sämsta prognosmakarna

Skandia har startat egna etiska indexfonder

2013-04-18 19:21
Från David Winther

Skandia har startat egna etiska indexfonder. De har ordet "Exponering" i namnet istället för index eller indexfond vilket är något förvirrande.

Exempelvis heter Skandias indexfonder i regionerna Europa, Nordamerika: Skandia Europa Exonering respektive Skandia Nordamerika Exponering.
Skandia ödmjukar sig med indexfonder

I och med att Skandia lanserar dessa fonder kastar de ut indexfonderna från Handelsbanken som varit mycket populära och gjort succé. Skandia tar ut en avgift på 0,4 procent på sina egna indexfonder.

Detta är ett klart framsteg och modigt gjort av Skandia att på detta sätt visa ödmjukhet och gå ifrån den inställning bolaget haft att inte ha indexfonder i sitt utbud.

>Källa:
Skandia lanserar indexfonder

Spartips - Handla utomlands

2013-03-26 06:54
Från David Winther
Detta tips är speciellt bra när den lokala valutan är stark - då får man helt enkelt mer för pengarna. I skrivande stund kan man utan vidare spara 50 procent på att handla utomlands för vissa varor.

Men man får också se upp med andra varor. Ska du exempelvis köpa en dator så kanske du inte vill ha ett engelskt tangentbord. Men köper man ett par skor spelar det inte så stor roll om manualen är på ett annat språk.

Källa:
AF: Svag näthandel trots stark krona

Placera om dina bankkontopengar innan politikerna gör det åt dig

2013-03-17 08:15
Från David Winther
Det finns flera anledningar till att undvika sparande på konto i bank. Den viktigaste är att avkastningen är usel men här kommer en till:
En bank run i Berlin 1931. 
Dina pengar kan konfiskeras.

På cypern planerar politikerna att konfiskera "9,9 procent för banktillgodohavanden på 100 000 euro och därutöver. De som har mindre tillgångar betalar 6,75 procent och det blir även skatt på ränteinkomsterna."

Det är en riskabel politik som kan sluta men en s. k. bank run där kunderna föröker ta ut sina pengar från bankerna för att skydda dem. Det går dock inte att ta ut alla pengar eftersom bankerna bara har en bråkdel av pengarna. Detta gör att bankerna kan tvingas stänga ned verksamheten och det kan får allvarliga konsekvenser för hela systemet.

Långsiktigt sparande ska man alltså inte ha på bankkonto. Givetvis behöver de flesta lite transaktionspengar på konto men ha inte stora pengar där.

Mer läsning:

Miljardstöd till Cypern

UPPDATERING 131015

IMF går ut med ett chokcförslag att konfiskera upp till 10 procent av spararnas pengar

In English:



Why today’s Cyprus bailout could be the start of the next financial crisisCyprus: panic as savings levy is imposed | World news | guardian.co.ukDepositors Pay Price in Cyprus Bailout Deal - WSJ.comFacing Bailout Tax, Cypriots Try to Get Cash Out of Banks - NYTimes.comCyprus' savers bear brunt of eurozone bailout - Business - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)Cyprus gets $13 billion bailout, must crack down on banking - CNN.com

Kontanter ännu bättre spartips

2013-02-23 18:06
Från David Winther
Om du bara använder ett konto så spenderar du 10 procent mindre pengar än om du har flera konton att spendera från enligt en artikel i Aftonbladet som citerar Huffington Post.

Men det är en liten besparing i jämförelse med om du använder kontanter då du sparar mycket mer. Kolla in denna artikel:

Spartips - spara 55% på att handla kontant, skippa plastkortet




Spartips - fasta intermittent spara 2 Miljoner kr

2012-12-27 14:14
Från David Winther
"Lunch is for wimps." Fritt översatt: "Lunch är för veklingar.", sade Gordon Gecko i filmen Wall Street (1987). Detta tips låter kanske inte seriöst men är absolut det. Om du inte bara hoppar över lunchen utan även frukost och middag och istället fastar två dagar i veckan så äter du upp till 20 procent mindre mat.

Martin Berkhan, Guru på intermittent fasta äter vare sig
 frukost eller lunch. 
Han är upphovsman till sidan leangains.com Konsumentverket har räknat ut att kostnaden per månad för en vuxen person är ca 2000 kr om man äter alla måltider hemma och 20 procent av det är 400 kr per månad.

Om man sparar 400 kr per månad i en indexfond med 10 procents avkastning under 40 år så har du med ränta på ränta fått ihop 2 336 889 kronor.

Utöver de rent monetära fördelarna finns det indikationer på att de som fastar intermittent mår bättre både fysisk och psykiskt och inte minst andligt. Det finns indikationer på att de som fastar intermittent

  • lever längre
  • på ett enkelt sätt blir av med övervikt
  • behåller viktminskningen
  • får mindre risk för diabetes
  • risken för cancer minskar
  • lägre blodtryck
  • förbättrade blodfetter - exempelvis kolesterolvärden
  • minskad risk för Alzheimer och Parkinsons sjukdom
  • tillväxthormon ökar med upp till 2000% (källa: Dr David Jockers)
  • sparar tid (om man inte äter/köper/lagar mat ett par timmar om dagen så får man tid över.)
  • njuter mer av mat då maten smakar mycket bättre när man är hungrig
  • får bättre självdiciplin mm



Källa: ko.se
http://leangains.com
Boken Eat Stop Eat som finns att köpa på leangains.com
Ränta på ränta kalkylator.

Relaterat:
Atonbladet: Skippa lunchen - lev längre

Spartips - spara 55% på att handla kontant, skippa plastkortet

2012-12-17 19:17
Från David Winther
Klipp korten och spara pengar
 trots rabatter och återbäring.Visste du att man handlar upp till 55 procent mer med plastkort än om man använder kontanter? En studie gjord av Mcdonalds visade att genomsnittskunden handlade för 4,5 dollar kontant men om de istället handlade med kort så ökade genomsnittet till 7 dollar.

Kunderna handlade alltså för 55 procent mer med kort än kontant.

Detta gäller småutgifter. När det gäller större utgifter är skillnaden mindre men konsumenterna handlar i alla fall för mellan 12-18 procent mer med kort än med kontanter. Dessa forskningsresultat är givetvis mumma för butiker och banker som ligger på hårt för att vi ska handla med kort istället.

Om man inte vill ha kreditkort så har DN gjort en jämförelse mellan olika andra plastkort och den kan du hitta här. Compricer har även gjort en fin jämförelse mellan olika kort.

Ytterligare ett skäl att inte använda plastkortet är integritetsskäl. Butiker kartlägger dina köp och riktar reklam, banker kollar dina inköp och använder informationen som en del i kreditbedömingen. 

Källa:
Investopedia: Should you pay in Cash?
Do you really spend more using credit cards?

Relaterat:
Kontanter fasas ut hos bankerna

Forskarlarm: Tre inköp avslöjar din identitet

Räntefonder bra på kort sikt men inte på lång sikt

2012-08-11 10:22
Från David Winther
Investera INTE i en räntefond om du sparar på lång sikt. Räntefonden ger dålig avkastning och därmed riskerar du att faktiskt förlora på affären efter inflation. Ett exempel är Swedbanks Absolutavkastning Ränta i vilken spararna förlorat köpkraft då den givit mindre avkastning än inflationen.


Aktier mot obligationer 1993-2012


Jag personligen föredrar bankkonto för mindre belopp men gäller det ett större belopp som du ska använda inom 1-2 år kan den trots den dåliga avkastningen  vara ett alternativ.

Källa: SvD Fondkejsaren är naken.

Så här blir man multimiljonär

2012-05-06 18:15
Från David Winther
En blondin kommer in på ett bankkontor i Stockholms City och ber att få ett lån. Hon säger att hon ska till Europa i affärer i två veckor och behöver låna 5000 kronor. Banktjänstemannen säger att han behöver någon slags säkerhet för lånet. Blondinen lämnar nycklarna till en ny Rolls 'Rolls-Royce' photo (c) 2009, Klearchos Kapoutsis - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Royce som står parkerad på gatan utanför banken.

 Detta fungerar bra, banken accepterar bilen som säkerhet för lånet. Banktjänstemannen och de andra på banken får sig alla ett gott skratt åt blondinen som använder en 1.800 000 kronors Rolls som säkerhet för ett lån på 5 000 kronor. Han kör sedan ner Rollsen i bankens garage och parkerar den där. Två veckor senare kommer blondinen igen, betalar tillbaka 5 000 plus ränta 31.50.

Banktjänstemannen säger till blondinen: ”Vi är mycket glada att Ni ville låna hos oss, men vi är en smula förbryllade. När Ni var borta kollade vi upp Er och upptäckte att Ni är multimiljonär. Det som förbryllar oss är att Ni behövde låna 5 000 kronor. Blondinen svarar: ”Var annars i Stockholm kan jag parkera min bil i två veckor för bara 31.50?”

 Källa: fb :)

Avgifterna äter upp din pension

2012-04-04 00:50
Från Winther
När du väljer fonder i din pensionslösning så det tre saker du ska titta på.

1. Avgiften
2. Avgiften
3. Avgiften

Efter det kan du titta på andra saker. Jag skulle skulle vilja föreslå att du tittar på en sak till och det är ... Avgiften!

När du väljer PPM-fond kan du sortera på avgift.

Dessa avgifter på dina fonder käkar upp halva avkastningen i bästa fall och i många fall ser de till att totalt haverera din pension. En avgift på 1,7 procent låter inte så mycket - men om vi tittar över en tioårsperiod som inte haft någon avkastning så har då 17 procent av ditt pensionskapital hamnat i rådgivares och fondförvaltares fickor.

Det finns dessutom gott om bevis för att indexfonder ger den bästa avkastningen över tiden så därför ratar jag andra fonder. Om du glömmer allt jag skrivit om pensioner så kom bara ihåg detta: Avgiften!

Mer läsning: AF- Spara till pensionen - vilken lögn

Spartips - Sälj dumburken spara 1 miljon kr

2012-02-06 18:10
Från Winther

Släng dumburken och få valfrihet.

Sälj din gamla dumburk eller släng ut den och ring radiotjänst och avregistrera din tv-avgift.

Det du sparar (år 2012), är en radio- och tv-avgift på 519 kronor för tre månader. Det blir en årsavgift på 2 076 kronor per hushåll eller företag.

Om du sparar 2076 kr per år i 40 år med 10 procents avkastning så har du fått ihop 1 010 704.36 kr.

Idag går det att kolla program på datorn istället via exempelvis de olika play-kanalerna. Detta är dessutom betydligt mycket bättre då man kan stoppa och spola fram eller tillbaka.

Och när det gäller nyheter finns det betydligt mer och bättre på nätet än på tv-burken. Du behöver inte heller bli påtvingad Public Service's subjektiva val av nyheter.

Källa:
Radiotjänst i Kiruna AB (kolla här innan du agerar. Man måste exempelvis fortsätta betala tv-avgift om du har kvar din gamla VHS-video.)

Ränta på ränta kalkylator.

Investeringssparkonto - ISK - nackdelar och fördelar

2012-02-01 11:44
Från Winther
Investeringssparkonto eller som det också kallas investeringskonto eller ISK är en ny sparform från 2012 för att investera i aktier, fonder och andra finansiella instrument för småspararen.

Peter Norman,
hjärnan bakom
investeringssparkontot.
Foto: Johan Oedmann
Syftet är att även banker och värdepappersbolag ska kunna erbjuda ett skattegynnat sparande likt kapitalförsäkring som bara försäkringsbolag kunnat erbjuda tidigare. Ändamålet här är inte att stärka bankerna ytterligare utan att bättra på konkurrensen och stimulera sparandet.

Är investeringssparkonto då bättre än kapitalförsäkring?


En fördel med investeringssparkonto är att man har rösträtt vid bolagsstämmor vilket man inte har med kapitalförsäkring. Detta kan i och för sig vara en nackdel eftersom en klar fördel med kapitalförsäkring är att försäkringsbolaget står som ägare och du slipper skylta med dina tillgångar.

Utöver detta är är den skattepliktiga schablonintäkten på investeringssparkontot kvittningsbar mot kapitalförluster och utgifter i inkomstslaget kapital, vilket inte avkastningsskatten på kapitalförsäkring är. Detta är dock ett ganska marginellt avdrag eftersom skatten gissningsvis kommer att vara ca 1 procent per år i snitt. Det finns ingen förlustavdrag på investeringssparkonto vilket om det vore tillåtet skulle ge en mycket större effekt.

Vid en konkurs har kapitalförsäkring varit ett tryggt alternativ för den som har belopp över 100 000 euro eftersom den statliga insättningsgarantin gäller upp till det beloppet. För aktier och fonder gäller Investerarskyddet med beloppet 250 000 kr. Om man istället har haft sina besparingar i kapitalförsäkring så omfattas de av Särskild förmånsrätt vilket är ett starkt skydd av kapitalet och Särskild förmånsrätt har dessutom ingen beloppsbegränsning. När det gäller investeringssparkonto står du själv och inte banken som ägare till tillgångarna och därmed kan eventuella gäldenärer inte kräva ut dessa tillgångar och du får behålla dem så till vida att inte banken förskingrat dem redan. I normalfallet ska dock kundernas värdepapper hållas skilda från bankens tillgångar i ett eget bolag just för att skydda dessa från dylikt förfarande.

Då det är en schablonskatt på ca 1 procent per år ska man undvika att ha kontanter eller räntefonder på sitt investeringssparkonto då det är betydligt fördelaktigare med ett vanligt sparkonto utan schablonskatt. Tänk dig själv om du har 1 procent ränta på kontanterna så äter schablonskatten upp hela förtjänsten.

En nackdel med investeringssparkonto är att du själv inte har rätt att bestämma vad som händer med pengarna efter din död. Investeringssparkonto följer nämligen normala arvsregler. Om du istället har en kapitalförsäkring kan du själv välja förmånstagare som kan vara vem som helst till och med en organisation.

Investeringssparkonto kan ej heller tecknas av företag däremot fungerar kapitalförsäkring utmärkt för företag.

Investeringssparkonto kan ej samägas av flera personer vilket fungerar med kapitalförsäkring.

Investeringssparkonto går inte att knyta till något försäkringsmoment vilket kapitalförsäkringen automatiskt är - exempelvis en livförsäkring.

Något som kan bli ett krångelmoment är beskattningen som är ett kapitel för sig. På investeringssparkonto ska du betala skatten själv. När det gäller en svensk kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som ordnar detta. I många fall kommer shablonintäkten via kontrolluppgift att vara förifylld på deklarationsblanketten med undantag för de fall där du flyttar in befintliga värdepapper på investeringssparkontot för då räknas det som en försäljning och du måste ta till sköna blankett K4.

Här följer ett citat från regeringen.se:

Skatten på investeringssparkontot ska beräknas utifrån ett så kallat kapitalunderlag. Kapitalunderlaget beräknas varje år och är en fjärdedel av summan av:
1. värdet av tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal
2. belopp som betalats in till investeringssparkontot under året
3. värdet av finansiella instrument som förts över till investeringssparkontot av kontoinnehavaren under året
4. värdet av finansiella instrument som överförts från någon annans investeringssparkonto under året.

Kapitalunderlaget multipliceras med en räntefaktor, som utgörs av statslåneräntan den 30 november kalenderåret före beskattningsåret. Den summa som då kommer fram kallas schablonintäkt och beskattas med 30 procent.

Följande räkneexempel kan illustrera detta: Kontoinnehavaren K har ett investeringssparkonto. Vid ingången av första kvartalet under år 2 har han aktier, fondandelar och kontanta medel som är värda sammanlagt 10 000 kr. Under första kvartalet år 2 betalar K in 4 000 kr till kontot och sedan ytterligare 4 000 kr under kvartal två. Värdet på K:s innehav i Investeringssparkontot vid ingången av kvartal två antas då vara 14 000 kr och vid ingången av kvartal tre och fyra 18 000 kr. Kapitalunderlaget för K:s investeringssparkonto uppgår för år 2 till en fjärdedel av 68 000 kr (10 000 + 14 000 + 18 000 + 18 000 + 4 000 + 4 000 = 68 000), dvs. till 17 000 kr (68 000 / 4). För att få fram schablonintäkten ska kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november år 1. Statslåneräntan vid angiven tidpunkt uppgår i exemplet till 3 procent. Schablonintäkten är alltså 17 000 kr * 3 % = 510 kr. Schablonintäkten beskattas med 30 procent och skatteuttaget uppgår således till 153 kr. Skatten utgör 0,9 procent av kapitalunderlaget (153 / 17 000).

Om man för över aktier och andra finansiella instrument som man redan äger ses det som en försäljning vilket betyder att personen ifråga blir beskattad som om instrumenten sålts för marknadsvärdet vid överföringen. Överföringen ses också som en inbetalning som läggs till kapitalunderlaget. Enkelt! Eller hur? ;-)

Investeringssparkonto är inte tillåtet för aktier där du eller om närstående äger mer än 10 procent i av tillgångarna i företaget.

Den nya fondskatten som infördes 2012 drabbar vare sig kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Mer läsning
https://www.insattningsgarantin.se

Indexfonden har slagit 53 av 60 fonder på 5 år

2012-01-28 14:01
Från David Winther
Indexfonden Avanza Zero ger de aktivt förvaltade sverigefonderna storstryk. Endast 7 av 60 sverigefonder (ca 12%) kan stå emot efter 5 års aktiv förvaltning och ser man till tidigare forskning kommer även dessa att få stryk så småningom.

Anledningen till att de åker på stryk är att de tar ut årsavgift som gör att Avanza Zero får ett ointagligt försprång ju längre tiden går.


Källa: E24, Förvaltarna som slår Avanza Zero


Det ar frivilligt att betala skatt

2011-12-31 00:16
Från Winther
Det finns en vattentät och helt laglig metod att slippa betala reavinstskatt eller kapitalskatt idag.

Offshorebolag.

Ett sådant bolag är mycket enkelt att starta; billigt är det med. Det ger dessutom följande fördelar när det gäller dina tillgångar:

  • Total anonymitet
  • Utmätningsfrihet
  • Frihet att välja arvtagare
  • valfria tillgångar kan överföras så som:
  • Fastigheter
  • Varumärken
  • Patent
  • Copyrights
  • och många övriga tillgångar

Tillgångarna och avkastning från dem blir helt skattefria och även om någon skulle stämma dig på dina tillgångar så behöver inte ditt offshorebolag lyda svenska domstolar eller svenska lagar.

Ytterligare fördelare med ett offshorebolag är:

Ingen bokföring eller annan redovisning behövs
Inga deklarationer måste lämnas in
Inga årsmöten eller stämmor måste genomföras

Hur kan detta vara möjligt?

Det fungerar så att du startar en trustfond eller en utländsk stiftelse. En sådan har ingen ägare utan "äger sig självt". Du upprättar ett stiftelsedokument som säger hur tillgångarna ska förvaltas och vem de ska tillfalla. Till denna stiftelse skänker du dina tillgångar och låter stiftelsen starta ett offshorebolag. Stiftelsen äger bolaget och du kan inte påverka stiftelsen på något sätt efter att du skrivit stiftelsedokumentet så skriv det noggrant.

När nu skattemyndigheten vill att du ska redovisa dina tillgångar så säger du bara sanningen; - "Jag har skänkt bort dem till en stiftelse i ett skatteparadis och jag har ingen kontroll över dem längre". Då kan du heller inte beskattas för dem och i skatteparadiset betalar stiftelsen heller ingen skatt.

Bolaget som stiftelsen startat kan bedriva verksamhet exempelvis kapitalförvaltning eller bevakning av intellektuella rättigheter. Du kan till och med vara anställd av bolaget, som exempelvis VD.

Lycka till!


Listan nedan ska man dock undvika enligt AF - då de har skatteavtal med Sverige:
 Isle of Man
 Jersey
 Guernsey
 Caymanöarna
 Bermuda
 Brittiska Jungfruöarna
 San Marino
 Gibraltar
 Bahamas
 S:t Vincent och Grenadinerna
 Monaco
 Saint Kitts och Nevis
 Andorra
 Curacao (före detta Nederländska Antillerna)
 S:t Maartens (före detta Nederländska  Antillerna)
 Turks- och Caicos­öarna
 Anguilla
 Aruba
 Cooköarna
 Samoa
 Antigua och Barbuda
 Dominica
 Grenada
 S:t Lucia
 Belize
 Marshallöarna
 Vanuatu
 Liberia
 Montserrat
 Liechtenstein
 Seychellerna
 Macao
 Costa Rica
 Bahrain







Teknisk analys är bluff och båg

2011-08-07 08:21
Från Winther
Teknisk analys fungerar inte. Det har vetenskap och beprövad erfarenhet för länge sedan och åtskilliga gånger konstaterat. Trots det fortsätter detta geschäft.

Det finns dock pengar i att lura andra människor

Teknisk analys bygger på tanken att man kan förutsäga framtida kursrörelser genom att studera hur börsen eller värdepappers historiska kursrörelser. Problemet är bara att miljoner andra lika kloka investerare gör exakt detsamma och därmed är redan eventuella vinstmöjligheter så små att transaktionskostnaderna, courtage och avgifter blir större än vinsten på teknisk analys.

Detta var sant för hundra år sedan och är ännu mer sant idag när det finns högfrekvent datorbaserad handel där datorerna hinner göra tusentals affärer per sekund. Den vanlige spararen eller till och med börsproffsen har inte en chans att tävla mot dessa motståndare.

Det smartaste sättet att investera långsiktigt är i indexfonder, köp och glöm, luta dig tillbaka och slappna av. Buy and hold kallas även denna strategi. Investera i globala indexfonder och håll kvar dessa i flera år utan att försöka parera börsras. Börsras är något gott för den långsiktige. Det ger möjlihet att investera mera. Man ska ju helst köpa när det är billigt. Börsen har nämligen återhämtat alla börsras hittills.

Källor och mera läsning:

Häcklad syn på börsen står sig
Blixtsnabba datorras