RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-16 07:11:38

LifeThroughLens blog

LifeThroughLens blog on Nouw

God jul

2018-12-24 23:11
Från LifeThroughLens

Det kanske blir en vit jul trots allt

2018-12-23 15:17
Från LifeThroughLens

Imorgon är det jul. Och jag är taggad till 1000!

Jag kan inte minnas senaste gången jag fick uppleva en vit jul, var alldeles för länge sen. Så är otroligt glad över det vita täcke som hållt sig kvar på marken, och även snöfallet vi fick imorse. Vaknade till stora, vita flingor som långsamt föll ner och hoppade direkt upp och hämtade kameran!

De senaste dagarna nu inför jul har varit ganska fullspäckade, så ska bli otroligt skönt att få ta det lite lugnt nu på julafton och i mellandagarna och bara mysa! Sedan efter nyår blir det full rulle igen då vi har tenta den 11/1. Woho!

Hur ser eran jul ut i år?

Små djävulsbullar

2018-12-16 00:00
Från LifeThroughLens

Visste ni att...

att lussebullens vanligaste form, "S"-formen, kallas för julgalt?

att saffran är världens dyraste krydda och 95% av världens saffran produceras i Iran?

att seden med lussebullar härstammar ifrån Tyskland?

att "lusse" kommer av Lucifer och att lussebullar brukde kallas för dövelbullar i Västsverige då "dövel" kommer av djävul. Detta är eftersom man trodde att saffranets ljusa färg skulle hålla djävulen borta?

Getövning

2018-12-10 21:47
Från LifeThroughLens

Hej alla!

Julen kommer närmare och närmare och jag känner lite, vart tog all tid vägen? Har snart gått en hel termin! Kändes som det var alldeles nyss jag började. Men samtidigt så har det också hänt otroligt mycket, speciellt på senaste tiden.

Förra veckan så var det årsmöte på vår kår VMF (Veterinärmedicinska föreningen) då alla nya kårposter för de olika utskotten klubbas igenom. Jag och några kompisar gick med i KlubbVerket och FiQ vilket är fikautskottet (fest och fika, bästa kombon liksom!). Kommer bli så sjukt roligt att börja bli kåraktiv och få vara med och arrangera massor med roliga fester och aktiviteter!

Sedan i helgen så åkte jag till Stockholm igen då jag och en kompis skulle jobba på Hundmässan på Älvsjömässan. Då vi behövde vara där väldigt tidigt (06:30!) så sov vi hos min familj då de bor endast 15min ifrån mässan. Lite mera smärtfritt än att behöva åka från Uppsala på morgonen!

Vi jobbade som vaccinationskontrollanter och kontrollerade helt enkelt att alla hundar hade alla nödvändiga vaccinationer så inga smittor kunde spridas. Ganska hög risk för smitta när det är flera tusentals hundar på en och samma mässa! Även om det var väldigt intensivt och man fick jobba i väldigt högt tempo (som sagt, flera tusen hundar som ska igenom vaccinationskontrollen!) så var det så sjukt roligt. Fick träffa så mycket trevliga och glada djurägare och ännu gladare hundar! Har även stenkoll nu på hundpass, stamtavlor och vaccinationer, vilket ger mig ett litet försprång inför framtiden.

Den här veckan startades med min allra första getövning. Getövningar ingår i utbildningens s.k. promgramövergripande aktiviteter, alltså aktiviteter som inte tillhör någon specifik kurs. Så det var en väldigt skön paus ifrån biomedicinens proteiner och citronsyracyklar och få träffa lite djur! Getterna är SLU:s egna universitetsgetter och används i flera olika djurinriktade utbildningar. Eftersom det var vår allra första getövning den här gången så började vi från grunden och fick öva på att använda stetoskopet, lyssna på hjärta, lungor och magljud, tempa och väga getterna.

Min grupp hade tur och fick en otroligt snäll och mysig get som varit med om många getövningar förut. Getter är ju väldigt individualistiska och smarta djur och kan hitta på diverse hyss. Vi fick höra flera historier där getter ätit upp studenters stetoskop, medvetet sprungit ifrån havrehinken påväg tillbaka från vågen eftersom de vet att de kommer att bli lockade med något mycket godare då... ja, allt möjligt!

Så ja, det är lite såhär mitt liv ser ut just nu! Mesta delen av tiden går åt till plugg om DNA och metabolism men inte allt för sällan så poppar det upp olika saker som drar ut en ur vardagsdiket och fyller på med energi och motivation.

1:a advent på Långbro värdshus

2018-12-04 21:33
Från LifeThroughLens

Canon EOS 500D, Tamron SP AF 28-75mm f/2.8

I mina hörlurar just nu

2018-11-27 11:03
Från LifeThroughLens

En frostig morgon

2018-11-24 14:07
Från LifeThroughLens

Äntligen helg!

Har varit en ganska intensiv vecka, och ganska intensiv månad nu när jag tänker på det haha. Har varit mycket föreläsningar, tentaplugg och så har jag även varit i Stockholm och jobbat en del. Inte så mycket tid över helt enkelt! Men i onsdags hade vi vår andra tenta, denna gång i histologi och cellbiologi. Var såå stressad och nervös inför den tentan, hade pluggat alldeles för lite. Men som tur var var det en ganska snäll och rättvis tenta, så tror jag blir godkänd ändå!

Nu när tentan är över så känns det också som att jag kan börja leva igen haha! Har skjutit upp så många saker som disk, matlagning och tvätt för att jag inte hunnit inför tentan, men nu jäklar! Har städat och lagat mat torsdag och fredag, så nu känner jag att jag kan ta det ganska lugnt nu i helgen. Ska bli så skönt att få vila lite.

Så imorse när jag vaknade och insåg vilken sjukt fin dag det var med solsken och allt beklätt i vit, krispig frost så tog det inte lång tid innan kängorna var på och kameran hängde över axeln. Har inte kunnat fota på otroligt länge så var riktigt kul att få komma ut och knäppa lite bilder igen.

Veckan som kommer nu är väldigt lugn, är ledig tisdag och torsdag och de övriga dagarna så ska vi labba. Sen på helgen så ska jag åka hem till Stockholm, fira min syster och gå på årets första julbord! Är så taggad på jul! Ska sno med mig lite julpynt hemmifrån också och ta med till Uppsala så jag kan dekorera mitt korridorrum och få riktig jul-feeling. Woop woop!

Shopping och mys i Stockholm

2018-11-02 19:12
Från LifeThroughLens

Panasonic DMC-LX100

Nu är jag återigen och hälsar på hemma i Stockholm! Passade idag på att åka med min kära mor in till stan (vi bor en bit utanför) och shoppa och bara strosa runt och ha det mysigt.

Vi köpte en hel del julklappar, lite tidigt kanske hahah, men nästan alla butiker hade redan plockat fram alla juldekorationen så det var inte bara vi som var ute i god tid. Så en hel del julklappar, men jag unnade mig även några saker ifrån Lush ❤

Imorgon så ska jag bara ta det lugnt, ta ett bad, kanske plugga lite och sedan så blir det partaj på kvällen då en vän till mig fyller 20, kommer bli väldigt skoj!

Pumpor och vin

2018-10-28 12:35
Från LifeThroughLens

Hej alla!

Livet rullar på här för mig i Uppsala, inte så mycket saker som här hänt = inte så mycket att blogga om. Det har blivit väldigt kallt väldigt fort så de senaste veckorna, idag snöade det till och med! Så har blivit mycket mys hemma med filtar, film och varm choklad den senaste veckan haha. Väldigt höstigt.

Men igår så var jag och träffade några utav mina kursare, karvade pumpor, åt pizza och drack vin. Så kul och mysigt! Har inte karvat pumpor på såååå länge verkligen, riktig nostalgi. Hade även väldigt låga förväntningar hur pumporna skulle se ut haha, men blev väldigt positivt överraskad! Alla pumpor blev verkligen supersnygga. Så nu har jag riktig halloween-feeling i mitt studentrum.

Veckan som börjar nu kommer att bli en lite kortare då vi är lediga på fredagen. Är många som kommer passa på att åka hem då och det kommer även jag att göra, var ett tag sedan jag var och hälsade på nu så kommer bli mysigt att få träffa familjen igen, men ska även fira en kompis som precis fyllt 20, så det ska bli jätteroligt också!

Höstig helg och försmak på veterinäryrket

2018-10-15 21:31
Från LifeThroughLens

Tror jag precis haft mitt livs allra höstigaste helg.

Eller nja, kanske inte. Men definitivt en utav de mysigaste! Åkte hem till Stockholm i fredags eftermiddag och gjorde inget speciellt på kvällen, mös, åt sushi och kollade på film.

Lördagen däremot, var fullspäckad med höst. Åkte ut med hela familjen + min bästa vän och plockade allt skogen hade att erbjuda! Kantareller, brunsoppar, lingon, blomkålssvamp... Massor! Vi var ute i skogen nästan hela dagen. Till lunch så blev det pannkakor stekta över öppen eld och varm choklad. Passade även på att knäppa några härliga höstbilder på systern.

På söndagen var jag iväg på auskultation. Det är när en student följer efter en färdigutbildad person inom det man utbildar sig till (t.ex. en legitimerad lärare, eller i mitt fall en legitimerad veterinär) och observerar och lyssnar. Jag fick då vara med på en klinik på deras akutmottagning. Det var så häftigt! Fick se så många olika och intressanta fall och vara med och assistera en del vilket var superroligt! Jag är ju fortfarande ganska "färsk" och inte kommit så långt på utbildningen än haha, har bara hunnit läst en kurs. Så var massa ny information att ta in och saker att lära sig så att huvudet blev helt sprängfyllt. Men kände igen en del och hängde med när de diskuterade, så var inte helt lost haha.

Nu känns det dock lite bitterljuvt att behöva åka tillbaka till universitetet och ha ansiktet fastklistrat i kurslitteraturen hela dagarna och bara lära sig saker teoretiskt. Blev väldigt taggad och studiemotiverad efter auskultationen, men har ju samtidigt nu fått en försmak på det praktiska arbetet som var så sjukt kul, så vill ju fortsätta med det!

Aja, jag får hålla ut haha. De sa på kliniken att jag jättegärna får komma tillbaka och auskultera igen, så kommer förhoppningsvis inte behöva vänta såååå länge