RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-18 10:10:56

nwt - Ledare

nwt.se - Ditt Värmland, just nu! - nyheter från Karlstad, Värmland och Dalsland.

Sätt press på regeringsbildningen

Det är olyckligt att regeringsbildningen tar sådan tid. Det utdragna förfarandet med olika sonderingar av olika partiledare gör att det inte sätts tillräcklig press på partierna för att lösa det låsta politiska läget. Så var det heller aldrig tänkt att regeringsbildningen skulle fungera, men talmannen Andreas Norlén riskerar nu att skapa ett olyckligt prejudikat.

Ännu oavgjort i Årjängs kommun

Det är fortfarande inte klart vilka som skall styra i Årjängs kommun de kommande fyra åren.

Ännu svårare för Löfven

Som väntat gick talmannens nästa sonderingsuppdrag till den nyss bortröstade statsministern Stefan Löfven (S). Han kommer inte att få det enklare än moderatledaren Ulf Kristersson (M) i sina försök att bilda regering. Hans sits är om möjligt ännu svårare, då han redan har en kompakt riksdagsmajoritet mot sig.

C och L dödade alliansen

Syftet med bildandet av den borgerliga alliansen var att gripa makten från Socialdemokraterna. Det lyckades man med under åtta år. Men nu när det en gång för alla står klart att man inte vill bilda regering, trots goda förutsättningar, har den spelat ut sin roll.

Asylvisum fel väg för EU

Migration. Europaparlamentets förslag om att migranter ska kunna ges asylvisum utanför EU:s gränser rimmar illa med samtliga EU-länders ambition att inte återvända till det kaos som rådde under migrationskrisen 2015. Förslaget bör överges snarast.

Lägg ner OS-planerna

Försöken att få Stockholm att stå värd för vinter-OS 2026 bör läggas ned omgående. Det folkliga stödet för det sportsliga jättejippot saknas och alla omständigheter i övrigt talar för att låta bli. Det enda rätta är att genast sluta ödsla pengar på kampanjen och att dra tillbaka ansökan.

Slöseri som feminism

Den nya Jämställdhetsmyndigheten har redan dragit på sig kraftig och befogad kritik. En halv miljon kronor har delats ut till organisationen Mensen som jobbar för ett ”mensvänligt arbetsklimat” och menscertifiering av arbetsplatser.

Släpp taget om alliansen

De borgerliga partierna måste visa väljarna att de faktiskt vill styra landet och förverkliga den politik man har sökt mandat för. Om alliansen inte klarar av att leverera detta bör Ulf Kristersson (M) snarast överge det då meningslösa samarbetet och söka att bilda en mindre minoritetsregering.

Konkurrens i kommunpolitiken

Att Sverigedemokraterna länge varit som störst i södra Sverige är väl känt. Det är dock först efter årets val som en av partiets representanter intar posten som kommunstyrelsens ordförande – Stefan Borg i skånska Hörby.

Skogen behöver jaktlycka

I går gick startskottet för årets älgjakt. En stor dag för många i länet. Jakt är en folkrörelse i Sverige, något vi ska vara både glada och tacksamma för. För många är den som datumlinjen, tiden delas in i före och efter älgjakten.

Riktiga män får fler barn

Partnerval är en påtagligt opolitisk fråga och då är det alltjämt mannens förmåga att ta hand om de potentiella telningarna som spelar roll. Män som vill undvika ofrivillig barnlöshet gör helt enkelt bäst i att ta sig i kragen och ta ansvar för sin utbildning och karriär.

Toppar partierna lagen?

Slanten fick avgöra om Moderaterna eller Socialdemokraterna först skulle få välja ordförandeposter i riksdagens utskott. Vann gjorde Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Han valde då finansutskottet.

Vad vilja Socialdemokraterna?

Socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val någonsin, men få inom partiet verkar ha tagit till sig av katastrofsiffrorna. Istället är man fullt upptagna med att till varje pris hanka sig kvar vid makten, och om inte det går, att under processens gång göra livet så surt som möjligt för de andra partierna. Detta trots att de talar om behovet av samarbete och blocköverskridande lösningar.

Fondsocialism i skogen

För 35 år sedan, den 4 oktober 1983, demonstrerade runt hundratusen personer mot löntagarfonderna. Folk från hela landet tog sig till Stockholm för att delta i protesterna mot fondsocialismen.

Förbättra klimatet för företagen i Värmland

Värmland. Nu har årets rankning av företagsklimaten i de svenska kommunerna presenterats av organisationen Svenskt Näringsliv. Det är i vanlig ordning både uppmuntrande och nedslående läsning, också för Värmlands del. Bäst ligger som vanligt Sunne kommun (plats 36 av 290 kommuner), även om årets tvåa, Grums kommun, faktiskt toppade Värmlandslistan förra året. Munkfors kommun ligger trea.

Uppdrag: regeringsbildning

På tisdagen gav riksdagens talman Andreas Norlén uppdraget till moderatledaren Ulf Kristersson att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Det var det mest logiska valet, givet att en riksdagsmajoritet nyss avsatt Stefan Löfven (S), det erkände till och med Löfven själv.