RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-09-28 23:20:50

Resa

Barcelonas 3 bästa tapasrestauranger

2019-05-15 14:08
Från Anders

Tapas är ett måste när du reser till Barcelona. Denna blandning av flera små rätter som gärna sköljs ner med något gott att dricka. Många ställen har sina alldeles egna specialiteter, även om det finns vissa sorter som ofta går igen. Ett helt perfekt sätt att tillbringa ett par lediga timmar, även med hela familjen.
Cal Pep anses vara den allra bästa tapasrestaurangen i staden. Redan innan de öppnar har kunderna börjat köa utanför, ett säkert tecken på att de är väl värda att besöka. De satsar på god kvalitet och utmärkta råvaror. Maten tillagas framför ögonen på kunderna, så allting är helt färskt och fantastiskt gott. De serverar också gott vin och andra drycker för att göra upplevelsen komplett.
Ett annat populärt ställe är Bodega Biarritz. Köerna kan bli långa här också och det är bäst att beställa bord, speciellt om ni är en lite större grupp. De har en fin blandning av olika tapas, med kött, kyckling, fisk och helt vegetariska. Restaurangen är ganska lång och trång, men betjäningen hjälpsam och förklarar gärna lite mer om varje tapas. Det finns inte så många bord så många sitter vid bardisken. Du kan antingen välja själv eller be om kockens specialitet. Sangria, mojito och flera andra goda drinkar gör det till en ännu bättre upplevelse.
Viana är en internationell tapasbar med härlig mat och dryck. Även här kan det vara bäst att beställa bord eftersom den lilla restaurangen snabbt blir full. Mysig inredning och trevlig personal gör det till det självklart val, gärna för en romantisk kväll. Trots att priserna ligger i den högre klassen så är det väl värt ett besök. Mycket fisk och skaldjur naturligtvis, men även ost och spansk skinka, grönsaker och annat gott. De har lyckats kombinera internationella smaker med mer traditionella spanska tapas.

Kan elflyg vara en av pusselbitarna för ett hållbarare flyg?

2019-02-05 11:16
Från Anders
I takt med att allt fler får upp ögonen för flygets klimatpåverkan så ställs också krav på såväl flygbolag som flygplanstillverkare att komma fram med lösningar. Det verkar som att det inte finns en gyllene lösning när det gäller flyget. Det finns flera. Och den tekniska utvecklingen de närmaste åren får visa på vad som faktiskt är hållbart i längden och vad som kanske var en bra idé på pappret, men inte i praktiken.

Ett av de snabbaste vägarna fram till ett mer hållbart flyg är att börja använda biodrivmedel. Problemet med den lösningen är att det inte finns tillräckligt med biodrivmedel för att ens lösa en bråkdel av behovet. Åtminstone inte om bränslet ska komma från rester av skogsproduktion och andra liknande spillprodukter. För visst går det att tillverka biodrivmedel på annat sätt, men då måste vi använda en massa markyta för att odla drivmedel istället för att odla mat till jordens växande befolkning.

En lösning som har lyfts fram är att börja flyga med elflygplan som då kan laddas med el från sol, vind och vatten. Än så länge finns inga elflygplan för passagerartrafik i drift, men på flera håll pågår produktutveckling för att få till stånd elflyg i kommersiell drift.

Ett sådant projekt finner man på Chalmers i Göteborg. Anders Forslund är forskare vid Chalmers i Göteborg och leder utvecklingsprojektet Elise.

Planen är att ha ett första testplan klart 2 år och 2026 ska det första planet gå i inrikestrafik. Tanken är att planet ska ha en räckvidd på 40 mil och kunna täcka ungefär en tredjedel av alla inrikesresor i Sverige. De första rutterna skulle kunna bli Stockholm-Visby, Örnsköldsvik-Sundsvall eller Örnsköldsvik-Östersund.

Udda och annorlunda saker att göra i Paris

2018-12-03 12:15
Från Anders

Det är alltid intressant att se de annorlunda sidorna av en stad. Sådant som gör den unik och ger krydda åt ditt besök. Paris är inget undantag, när du redan sett de stora sevärdheterna så som Eiffeltornet och Notre Dame, då är det dags att upptäcka de lite mer annorlunda sakerna.

Gatukonst – Graffiti brukar tvättas bort, men inte i 13:e arrondissementet. Här finner du stora målningar på husväggarna som är härligt inspirerande. Ta dig tid att titta på alla 25, de är verkligen enastående.

Atelier de Paris – Det här är en kommunal organisation som ger stöd och hjälp åt nya konstnärer och designer. De håller hus i en stor byggnad i närheten av Bastille, som tidigare var modeskaparen Jean-Paul Gaultiers. På bottenvåningen har de tillfälliga utställningar som är väl värda ett besök. Du kan också se deras alster på den lokala artistmarknaden varje lördag.

Ground Control – Pop-up inom matkulturen är alltid intressant. Den här terrassen ligger i 12:e arrondissementet och kan bjuda på en rad olika street food. Tillsammans med goda drycker och musikarrangemang är det ett perfekt ställe att ta det lite lugnt.

Gå till kyrkogården – Det kanske inte låter som ett roligt sätt att tillbringa en dag i Paris. Men kyrkogården Père-Lachaise. De katolska gravarna är imponerande och utsmyckade. Flera kända personer är begravda här, som Edith Piaf och Oscar Wilde.

Se på film – På sommarkvällarna så visas det gratis film i parken Parc de la Villette. Förutom franska filmer, naturligtvis, så kan du se gamla klassiker, storsäljare från Hollywood och annat intressant. Har du tur så är det en av de flera filmfestivaler som staden ståtar med på gång, då utbudet ökar ännu mer.

43 Up on the roof – En härlig takterass där du har 360 graders utsikt över hela Paris. Det är en bar med relativt dyra dryckesval. Men det är väl värt kostnaden att få sitta och uppleva vyn. Eftersom de inte tar reservationer är det bäst att vara ute i god tid.

Baskien – en region med mycket att uppleva

2018-11-05 10:55
Från Anders
Baskien är en vacker och intressant region i nordöstra Spanien. Regionen går även in i Frankrike och kallas då för norra Baskien. I den spanska delen hittar man mat och vin i världsklass kombinerat med fascinerande naturupplevelser och möjlighet till vandring, cykling, surf och mycket annat.

Den största staden i Baskien är Bilbao med strax över 350 000 invånare. Det är också i Bilbao som man hittar det spektakulära Guggenheim museet. Såväl byggnaden som utställningarna är väl värda ett besök.

I mysiga San Sebastian får man inte missa vackra Concha Bay och den otroligt vackra stranden La Concha. Stranden är underbar att både besöka som att fota. I bukten finns flera andra stränder värda ett besök som till exempel Ondarreta och Zurriola. Oavsett vilken strand du väljer så kan du se fram emot sol, bad, beach volleyball och skönt häng i en strandbar.

Mat och kanske framförallt fisk- och skaldjur är en central del i Baskien. Ett bra sätt att uppleva denna matkultur är att gå till matmarknaden La Bretxa i San Sebastian. Här hittar man nyfångad fisk och skaldjur från havet utanför och utbudet och atmosfären är imponerande.

I Baskiens lugna huvudort Vittoria-Gastéiz hittar man den vackra katedralen Santa Maria som byggdes under 1200- och 1300-talet. Katedralen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är en spännande upplevelse att besöka för alla som är intresserade av historia.

Mitt i Bilbaos historiska centrum hittar man torget Plaza Nueva (nya torget) som ersatte det gamla torget 1821. Förutom att det ofta ordnas olika event på torget så som loppmarknad varje söndag, så kantas det också av restauranger och pintxosbarer.

En oförglömlig upplevelse i den franska delen av Baskien är att åka med det charmiga tåget "Train de la Rhune" som är från 1924. Det gamla tåget klättrar 905 meter upp i Pyrenéerna och när man väl är framme vid slutstationen efter 35 minuters förd bjuds man på en sagolik utsikt över regionen. Även vägen upp bjuder på många fotoögonblick.

Läs mer om Baskien här: www.upplevbaskien.se

Warszawas sevärdheter

2018-10-17 13:18
Från Anders
Här kommer några tips på saker att se och göra i Warszawa.

Łazienki-parken
En trevlig och vacker park som passar utmärkt att ta en promenad i. Mitt i parken finns lägligt nog ett café där man kan slå sig ner för en kopp kaffe och något att tugga på. Under sommaren brukar det stå solstolar utställda lite här och var i parken som man kan låna. Parken har förutom frodig grönska också också dammar och vattendrag.

POLIN – museet för historia om de polska judarna i Warszawa
Få lämnar det här museet oberörda. På hela 4000 kvadratmeter får man lära sig mer om polska judars historia genom tiderna. Man får ut allra mest av besöket om man betalar för den guidade visningen man kan få via sin egna telefon.

Plac Zamkowy
Det här torget är själva hjärtat i gamla stan och på kvällarna sjuder här av aktivitet i form av olika gatuartister och musiker. På dagtid kan man kanske bättre se och imponeras av byggnaderna runt torget, även om de även är häftiga att se när de är belysta på kvällen.

Gamla stan
Hela stadsdelen består av vackra byggnader, affärer och mysiga uteserveringar. Eftersom detta är en av Warszawas allra turisttättaste delar gäller det att se upp för de allra uppenbaraste turistfällorna samt att hålla i plånbok och telefon eftersom det förekommer en del ficktjuvar här. Vetskapen om att Warszawa bombades sönder och samman under andra världskriget gör gamla stan en mer imponerande. Efter kriget byggdes nämligen allt upp igen, så att det såg ut precis som innan kriget.

Dockmuseet
Att gå på muesum och titta på dockor är kanske inget man direkt förknippar med Warszawa. Det här lilla men roliga museet består av olika slags dockhus i form av bland annat skola, sjukhus, olika sorters hem. Allt är väldigt omsorgsfullt gjort och såväl barn som vuxna tycker om att besöka den här lilla pärlan.

Läs mer om Warszawa på www.warszawapolen.se

Besöka Amsterdam med barn (tips)

2018-08-16 15:14
Från Anders
En del kanske förknippar Amsterdam med dekadens och droger, men faktum är att den Holländska huvudstaden är en riktig charmig bekantskap. Man kan utan problem åka hit med familjen och utforska stan (kanske att man ska hoppa över Red Light District dock). Här kommer några tips på vad man kan hitta på om man vill åka på en familjeresa till Amsterdam.
Nemo vetenskapliga museum (bilden ovan) är populärt bland både unga och äldre besökare. Det är helt fullt av interaktiva utställningar och mycket att uppleva. Se vattnets starka krafter i rörelse eller upplev hur universum är uppbyggt, för att bara nämna ett par av de roliga utställningarna.
Den stora djurparken i Amsterdam, Artis Zoo, är hem till mer än 8000 djur som representerar 750 arter. Det är inte bara fråga om att se på djur, men att lära sig uppskatta naturen omkring oss. Parken är trevlig och full av skuggande träd, och det går att få en guidad tur. Matning och berättelser om djuren sker varje dag, enligt ett program.
Amsterdam är känt för alla sina kanaler, det finns 100 kilometer av dem. De började byggas för nästan femhundra år sedan och än idag är det inte intressant att åka runt på dem i båt. Efteråt blir det ännu roligare att ströva runt i staden och räkna hur många broar ni går över. Eftersom det finns 1 251 stycken blir det en hel del.
Många barn läser fortfarande Anne Franks dagbok i skolan. Här i Amsterdam kan man besöka huset hon bodde i och se det trånga utrymmet där hela familjen gömde sig. Det är en begränsad mängd besökare per dag så boka gärna i förväg.
Läs mer om Amsterdam här >>

Saker att göra på La Gomera

2018-08-13 13:14
Från Anders
Den näst minsta av kanarieöarna, La Gomera, är också en av de mest oförstörda. På denna lilla vulkanö hittar du det vilda, otämjda och vackra. Så om man nu har hittat hit och lämnat sönderturistade Teneriffa bakom sig (man tar färja därifrån) vad ska man då göra på denna coola ö?

Visst kan man hänga på stranden hela dagen lång som på vilken annan charterdestination som helst, och när man är här kommer man utan tvekan att vilja göra det, men det finns också mycket annat att se och upptäcka.

Stränderna på La Gomera består av vulkanisk sand och är därmed svarta, något som först kanske kan låta lite tråkigt när man är van vid att stränder ska ha ljusgul eller till och med vit sand. Men faktum är att det är en rätt häftig upplevelse. Vill du ha en paradisstrand med svart sand så är Valle Gran Rey ett bra tips.

Det är nästan ett måste att vandra när man är på La Gomera, det finns massor av rutter och fantastiska utsikter att njuta av på ön. När man vandrar på La Gomera är det nästan som om man befann sig i en Jurassic Park film. Utmed rutterna finns det två sevärdheter man ska försöka klämma in – Los Rocos och Garajonay National Park.

Den vulkaniska jorden på La Gomera gör att ön lämpar sig bra för att odla vindruvor. Så missa inte att prova de olika (mesta vita) viner som produceras här.

Att åka på val- och delfinsafari är en annan höjdpunkt för många. Och även om det inte finns några garantier kring att man får se några valar, så är chanserna rätt goda. Det finns gott om kaskelotval och grindval i havet runt La Gomera.

Nä, La Gomera är verligen inte som de andra Kanarieöarna, här saknas de stora hotellkomplexen, de plastiga turistbarerna med inkastare och billiga shots. Ön känns mer genuin och naturupplevelserna är i fokus, även om man utan tvekan kan sola och bada också.

Skiathos och Skopelos – en bra kombination

2018-03-21 13:32
Från Anders
Öarna Skiathos och Skopelos ligger ungefär en timme med färja från varandra. Ändå har öarna helt olika karaktär. Till ytan ser det ganska lika ut, även om Skiathos är den minsta av de två. Båda har mycket grönska och vackra stränder. Det som skiljer öarna åt är istället tempot och mängden turister. Eftersom Skiathos är ön som har flygplats är det kanske naturligt att flest turister hamnar där. För att ta sig till Skopelos måste man ju fortsätta med färja. Den där timmen med båt verkar avskräcka många, för på Skopelos är det betydligt färre turister än på Skiathos. Åker man till Skopelos i maj/juni känns det nästan som om man har ön helt för sig själv i vissa stunder.

På båda öarna heter huvudorten samma som själva ön, men med ordet stad som tillägg, det vill säga Skiathos stad och Skopelos stad. Städerna är rätt lika varandra, då både utgår från hamnen och sedan klättrar uppåt/inåt. Skiathos stad vinner dock kampen om bästa och mysigaste stad med ett eller två pinnhål. Så vad ska man då välja om man velar mellan att åka till Skiathos och Skopelos? Valet är svårt eftersom båda öarna är supertrevliga. Så varför då inte besöka båda två? En vecka på Skiathos och en vecka på Skopelos. Då får man uppleva pulsen på Skiathos samtidigt som man får lugnet på Skopelos. Kan det bli bättre?

För dig som är nyfiken på att veta mer om öarna kan ni klicka er in på www.skiathosgrekland.se respektive www.skopelosgrekland.se

Man gör klokt i att kolla upp tider för färjan till och från Skopelos eftersom det inte går speciellt ofta.

Intressanta platser på Kreta

2017-11-27 10:40
Från Anders
Greklands största ö Kreta är ett omåttligt populärt resmål. En förklaring är förstås att öns storlek gör att nästan alla hittar sitt hörn av Kreta som de gillar. Oavsett om det är i lättillgängliga Chaniakusten eller i lugna och pittoreska Paleochora.

Här kommer tips på några intressanta platser på Kreta som kan vara intressanta att besöka.

Fyren i Chania - Här ifrån får man en väldigt fin utsikt in mot Chania och om man är här vid solnedgången blir upplevelsen ännu häftigare.

Porto i Agios Nikolaos - Ett mycket mysigt ställe med alla små restauranger som kantar hamnen. Förutom att slå sig ner och äta är det mysigt att bara ta någon i handen och promenera här. Extra mysigt blir det förstås på kvällen.

Klostret Odigitria - I närheten av Kolymbari ligger detta charmiga lilla kloster med vacker utsikt. Det finns också en liten shop där man kan köpa olivolja, honung och annat som munkarna har producerat själva.

Fortet i Rethymnon - Genom en guidad visning får man verkligen en känsla för hur det var att leva och verka vid detta fint bevarade fort.

Ancient Lappa - Här hittar man många spår av såväl romarrike som ventianer i form av väggar och byggnader. Här finns också naturliga små bäckar som rinner genom byn vilket ger byn en ännu charmigare känsla. Självklart finns det små tavernor och affärer för oss turister.

Kultur och shopping i Milano

2017-11-23 13:27
Från Anders

Norra Italiens huvudstad Milano har mycket att erbjuda sina besökare. God mat, många historiska byggnader, samt flera kulturella alternativ. I anslutning till borgen och kyrkorna finns det intressanta museer som ger en djupare förståelse av vad du ser.
Sedan har du alla konstgallerier som specialiserar sig på olika inriktningar. Missa inte Pinacoteca di Brera där du bland annat finner konstverk av Caravaggio och Mantegna. Men i Milano finner du inte bara skulpturer och målningar av klassiska konstnärer, utan även ett antal gallerier som specialiserar sig på modernare konst.
För den musikintresserade kan en rundtur på La Scala vara uppskattat, detta fantastiska operahus. Ännu bättre blir det om du lyckas boka in en föreställning. Det är inte alltid lätt att få tag på bra biljetter, så det gäller att vara ute i god tid. Akustiken och atmosfären är något du aldrig kommer att glömma.
En del har beskrivit Milano som ett mecka för shopping. Du har flera märkesbutiker här, framför allt i den så kallade gyllene fyrkanten. Ett besök till Grand Galleria Vittorio Emanuele brukar alltid vara uppskattat. Det är ett av världens äldsta köpcentrum och det känns som att vara på en slottsgård. Här finner du Prada, Versace och liknande mer exklusiva märkesvaror.
Men det finns även flera affärer med mer normala priser. Bland annat har du ett antal outlets, med märkeskläder som alla har råd med. Annars ligger de tre huvudsakliga shoppinggatorna runt omkring Duomo. Corso Vittorio Emmanuele är en av dessa, med butikskedjor och det stora varuhuset La Rinascente. Via Dante är en gågata som är full av butiker, och den tredje shoppinggatan är Via Torino. På dessa gator hittar du vanliga butiker som H&M, Zara, Nike Store och annat som finns hemma i Sverige. Men även flera utländska butikskedjor som bjuder på lite annorlunda varor. Tezenis, Bershka, Aldo, Pimkie och mycket mer.
Många som besöker Milano varvar sightseeing, kultur och shopping. Samtidigt så finns det mycket nöjen och fantastiska restauranger, vilket gör din semester ännu mer speciell. Du kommer aldrig att glömma din resa till Milano.

Samos är ön nummer ett

2017-11-08 14:31
Från Anders
Det finns många favoriter i den grekiska skärgården. Och många andra öar kanske slår Samos på fingrarna i individuella grenar. Men när man summerar ihop resultatet så är det Samos som står som segrare. Ni får ursäkta sportmetaforerna, men det är det bästa sättet att förklara varför Samos är nummer ett för mig.

Första gången jag var på Samos försökte jag hitta till hotellet i Pythagorion. Det slutade med att jag körde utmed den lilla hamnen, det kändes märkligt att åka bil på ett ställe som så uppenbart verkar avsett för gående. Men under dag tid får man faktiskt köra där för att hantera leveranser till tavernor osv. Till slut hittade jag en parkering och fick fråga en vänlig man om vägen. Han pekade och visade och efter mycket letande hittade jag det lilla familjeägda hotellet. Rummen var enkla, men utsikten från balkongen över hela Pythagorion vägde upp allt.

Den första dagen var vädret varmt men mulet, så jag styrde kosan mot Kokkari. När jag parkerade bilen på en rätt trist parkeringsplats, undrade jag vad det var för speciellt med den här byn. Men när jag traskat i några minuter och kom fram till den lilla hamnen med alla små caféer som trängs längs vattnet förstod jag. Kokkari är som ett litet vykort.

Stränder är inte en match som Samos vinner jämfört med andra öar, men det finns ändå stränder som Mykali som, åtminstone i slutet av maj, är så lugn och avslappnad att man utan problem somnar en liten eftermiddagslur i solstolen. Vattnet är klart, tavernan serverar underbart god lunch, vad mer kan man önska?

Jag hoppas snart få åka till baka till Samos som är greklands mysigaste ö när man ser till helheten.

Algarve – bäst för dig som gillar stränder

2017-05-25 08:59
Från Anders
Algarve är namnet på den 150 kilometer långa kustremsa som ligger utmed Portugals västra del med Atlanten i väster. Regionen runt Algarve fick år 2015 en mycket fin utmärkelse från Europe Travel Awards som utnämnde Algarve till den bästa stranddestinationen i hela Europa. Ett fint betyg och ett tydligt bevis på hur populär denna del av Portugal blivit under de senaste åren. Hit vallfärdar europeiska turister under större delen av året. Många svenskar har upptäckt charmen med Algarve och föredrar nu att åka hit istället för till Spanien, Frankrike eller Italien. Här hittar man verkligen allt och kan med fördel kombinera strandliv med shopping, kultur och mycket god mat. Algarvekusten har knappt 400 000 permanenta invånare, men varje år välkomnas runt 10 miljoner internationella turister vilket gör Algarvekusten till en livlig del av Portugal. I huvudstaden Faro bor runt 57 000 invånare, och det är hit man flyger från antingen Landvetter, Arlanda eller Kastrup när det är dags att lapa sol längs Algarvekusten.

Algarve är verkligen ett perfekt resmål för skandinaviska turister som vill komma bort från vardagens stress och press, och med en perfekt blandning av sol och bad, kultur och shopping kan alla hitta något de gillar här. Man kan bada i havet under större delen av året, men Atlantens vatten kan vara något kallt under vintern och våren. Den som vill försäkra sig om behaglig temperatur i vattnet gör bäst att besöka Algarvekusten under sommaren eller den tidiga hösten. Under vintern är det dock lugnare i regionen, och det kan vara nog så trevligt med ett besök hit under vintermånaderna, då man ofta kan ta av vinterjackan och strosa längs soliga gator eller spela en runda golf på en av de 31 banorna i regionen - ett perfekt avbrott mot den kalla svenska vintern.

Förutom Faro bjuder Algarvekusten på trevliga orten såsom Albufeira, Senhora da Rocha och Vilamoura. Hit kommer man lätt med antingen buss eller taxi från flygplatsen i Faro. Det är trevligt att kombinera strandliv med ett besök till små fiskebyar eller en vandring längs några av de fina vandringsleder som finns i regionen. Man kan också hyra cykel och på så sätt transportera sig mellan olika vingårdar för att prova portugisiska viner. Algarvekusten är verkligen ett perfekt resmål som bjuder på så mycket mer än de kilometerlånga stränder som den gjort sig känd för.

Fly till värmen i Torrevieja

2017-04-20 14:56
Från Anders
Sol, bad och avkopplande strandhäng. Förmodligen är det vad de flesta tänker på när man pratar om Spanien. Det stämmer naturligtvis till stor del. Torrevieja bjuder på många, populära stränder längs Medelhavskusten, men här finns så mycket mer. Denna lilla spansk ort är en rik blandning av soltimmar och nattliv, myllrande shopping och gatumarknader, samt en rad sevärdheter och ett trevligt kulturellt utbud.

Men varför inte börja med badstränderna, det är ju trots allt solen och havet som oftast är lockbete för oss frusna nordbor. Torrevieja gör oss inte heller besvikna. Här är klimatet stabilt och badstränderna många och långa. De sträcker sig över två mil längs Costa Blancas kust. De brukar vara folktäta och räkna med att det kan bli trångt på de populäraste platserna. Solbadare som söker lite mer avskildhet kan med fördel bege sig till någon av de små vikar som ligger mellan stränderna.

Playa del Cura – präststranden – är en av stans populäraste stränder. Stranden är en citybeach med direkt anknytning till stadskärnan och vackert omgiven av en strandpromenad. Här hittar du en uppsjö av restauranger, barer och små butiker. På Playa del Cura samsas såväl spanjorer som turister på 400 meter sandstrand. Vill du säkra en bra plats under högsäsong bör du komma tidigt, alternativt under siestan. Även Playa de la Mata, eller kort och gott La Mata, är en av ortens mest omtalade stränder dit du enkelt tar dig med buss. Stranden har många lugnare områden och där är något mindre trängsel. Den är dock blåsigare och vattnet kan på sina håll vara strömt med större vågor.

När solen har gått ner tar nattlivet vid. Torrevieja är omtalat för sitt fartfyllda uteliv som startar upp vid midnatt och håller igång ända fram på morgonkvisten. Här finns diskotek, temafester och skumpartyn. Dansgolven är många och oavsett hur du vill festa, hittar du garanterat något som passar. Nattlivet är säsongsbetonat och strandpromenadens barer fylls främst upp under högsäsong. Stans många klubbar och barer ger orten bra puls.

Utöver sol, bad och fest, finns här ett rikt shoppingliv och ett flertal golfbanor runtomkring. Tack vare det jämna vädret är det golfsäsong året runt. När det gäller shoppingen så har staden mycket att erbjuda. Torreviejas centrum med omkring 2 500 butiker, ligger ett stenkast från båthamnen och säljer såväl inhemska som importerade varor. Missa inte heller någon av de många gemytliga gatumarknaderna. Dessa är öppna regelbundet och säljer allt från frukt och grönt till kläder, skor och hantverk.

Populära Krakow i Polen

2017-04-14 09:19
Från Anders
Krakow är en av de mest populära städerna i Polen, med många besökare varje år. Den är precis lagom stor med sina drygt en miljon invånare. Här kan man tillbringa flera veckor med att besöka och uppleva alla sevärdheter, det är en stad som är rik på kultur, historia och nutida nöjen.

Den gamla stadskärnan har funnits på UNESCOs lista med världsarv i många år. En samlingspunkt för både turister och lokalbefolkning är det fina medeltida torget, vilket också är det största i Europa från denna epok. Runt om finns det flera restauranger, men man kan också bara sätta sig på någon bänk och se på folkvimlet. Mitt i finns de gamla saluhallarna, den så kallade Klädeshallen, som härstammar från 1100-talet, och som idag säljer souvenirer och andra saker.

Matställen och barer är det gott om i Krakow, för att inte glömma alla ställen där man kan ta sig en fika. En lokal specialitet är varm choklad med rom, lika god på sommaren som på vintern. Det polska köket är rikt och inbjudande, med kål, potatis och kött. Många restauranger serverar sina egna specialiteter, som hemgjorda pierogi.

Inte så långt från saluhallarna ligger den vackra Mariakyrkan. Både arkitektur och dekorationer är väl värda ett besök. Bland annat så finns ett altare från medeltiden som gjorts av den kände Veit Stoss. Många passar också på att gå upp i kyrktornet. Det är mer än 200 trappsteg, men väl där uppe så är utsikten fantastisk. Bäst är det på morgonen då ljuset ligger i rätt vinkel och det inte är så mycket folk. Varje timme så spelas en signal från ett av kyrktornen, till minne av tartarernas anfall på 1200-talet.

Runt hela Krakow fanns det en gång en ringmur, som ett försvar mot alla som ville invadera. Idag är en del av detta försvarsverk en huvudattraktion bland turisterna. Barbakan är väl bevarad och mycket intressant. Trots att den är så gammal är konstruktionen nästan perfekt, det är också en vacker byggnad. Man kan nästan höra mongolerna eller tartarerna som nalkar sig, men staden är väl skyddad bakom denna fästning.

Krakow har flera mycket bra museer, de behöver inte alls sparas till en regnig dag. Schindlers fabrik kallas museet som berättar Krakows historia under andra världskriget, men det finns också konstmuseum och flygplansmuseum.

Det är aldrig tråkigt i Krakow utan man kan ha fullt upp från tidigt till sent. Sevärdheter och kultur, men också god mat och nöjen.

Härliga dagar i Parga

2017-04-12 14:25
Från Anders
Låt oss vara tydliga med en sak, Parga är en turistort. Om du letar efter det "riktiga" Grekland (vad det nu betyder) så är detta inte den sömniga lilla fiskebyn där du behöver din svensk-grekiska ordbok till hands för att klara dig. Turismen är den huvudsakliga verksamhet här, så det finns massor av souvenierbutiker, barer och tavernor där huvudsakligen turister är kunder. Men med detta sagt så är Parga en av de allra trevligaste destinationerna i hela Grekland.

Och även om turism är huvudnäringen för de flesta här, så finns det gott om grekiskt vardagsliv också. Det är långt i från en renodlad turistort. Man kan till exempel se prästen stå och prata med byborna över en Ouzo eller grekiska tanter som är påväg ner till stranden för ett eftermiddagsdopp.

Parga ligger inbäddat i bergen som sluttar ner till tre små vikar. Den första innehåller hamnen med en brygga från vilken de olika taxi- och turbåtar utgår. I den andra viken intill hamnen hittar man den lilla (men trevliga) stadsstranden och i den tredje hittar man den stora Valtosstranden.

Parga är en ganska stor stad här finns det mesta man kan behöva i form av apotek, läkare, tandläkare, postkontor, banker etc. Det finns gott om bankomater i staden, så man behöver inte ha med sig överdrivet mycket kontanter.

Parga har mycket att erbjuda som destination med fästningen, utsikten, butikerna i slingrande gränderna i gamla stan och de många barer och tavernor som finns att utforska. Många som åker till Parga väljer att återkomma minst en gång. Det är få som inte blir lite förälskade i denna lilla pärla.

Det finns en hel del små utflykter man kan göra om man mot förmodan skulle tröttna på Parga. Till exempel till Ammoudia, floden Styx och Sivota.

För att åka till Parga flyger man till Preveza och tar sig sedan därifrån en dryg timme med bil norrut till Parga.

Svensexa utomlands

2017-04-05 10:50
Från Anders
De senaste åren har det blivit oerhört populärt att ha sin svensexa utomlands. Det vill säga det är ju kompisarna som brukar arrangera det och bjuda in den blivande brudgummen. Vanligtvis så delar de på brudgummens kostnader, som en bröllopspresent.

En svensexa utomlands är som en flera dagar lång fest med grabbarna. Det enda man behöver tänka på är att ha kul. Men detta behöver inte alls innebära att det blir så dyrt. Nu finns det flera bra alternativ i de flesta prisklasser.

Det finns flera bra researrangörer som specialiserat sig på svensexa utomlands. Med dem kan man få paketpriser där allt är inkluderat. Från resan till orten, hämtning på flygplatsen och olika aktiviteter. Ett alternativ är att boka resan själv och bara beställa ett paket för svensexa utomlands. Med alla de lågprisflyg som finns idag kan detta ofta bli billigt. Att göra allt samman själv fungerar ju också, men de flesta tycker det är skönt att kunna slappna av och slippa ansvar.

Traditionellt så kopplas en svensexa ihop med festande och drycker, men det finns även mycket annat roligt man kan göra med sitt kompisgäng. Eftersom man är borta flera dagar så finns det tid också för festande, men en kombination av flera olika saker brukar vara det allra roligaste.

Polen ligger nära hemifrån och är relativt billigt för denna typ av resor, speciellt då i Warszawa. Malaga i Spanien är ett annat populärt resmål med bra paketlösningar. En kväll på en nattklubb följt av att man på dagen går till en skjutbana och skjuter, prövar på fritt fall med fallskärm eller varför inte tävla med varandra i gokart?

Även män tycker om att äta och dricka gott, så vinprovning eller någon form av matlagningsaktivitet kan gärna stå på dagordningen. För det aktiva gänget kanske någon form av sport passar bäst. En golfresa, dykning eller femkamp hör till populära saker att göra på en svensexa utomlands. Men det finns annat man kan göra också, det måste ju inte vara fokus på en stad. En del hyr en stor segelbåt och reser runt i Medelhavet. Eller cyklar runt i södra Frankrike.

En svensexa utomlands kan vara så aktiv man vill ha den, och det finns alltid tid för festande. För många så är det verkligen sista natten med gänget, i alla fall tills nästa bröllop.

Utforska härliga Karpathos

2017-03-21 17:01
Från Anders
Karpathos är en ganska så stor ö, med en härlig blandning av historia och storslagen natur. Trots att Karpathos är mycket populär, det finns turister som kommer tillbaka år efter år, så har den inte blivit invaderad som vissa öar. Här kan man fortfarande uppleva den genuina, grekiska gästfriheten och livsstilen.

Som på många andra ställen så är hyrbil ett bra alternativ för att utforska ön. Det är fullt av berg och vindlande vägar, så de flesta föredrar att köra runt. Tristomo som ligger på den norra udden är ett litet ställe med så gott som orörd och karg natur. Det bor inte så många personer här och man kan ha stranden så gott som för sig själv. Helt perfekt för en liten picknick i lugn och ro.

Olympos är en liten by där invånarna arbetar på att bevara traditionerna. Det är nästan som ett levande folkmuseum, med de traditionella husen och lokala sederna. I anslutning till byn finns det också en del gamla kyrkor som är värda ett besök, bland annat Panagia kyrkan som är runt 500 år gammal. Här anordnas det en festival varje år till ära av jungfrun Maria, med urgamla traditioner och danser. Detta är något som grekerna älskar. De har flera festivaler varje år, många med religiöst ursprung. Likaså på Karpathos. Den största är dock Kulturfestivalen med sina konserter och dansuppvisningar.

Huvudorten på Karpathos heter Pigadia, som ibland kallas för Karpathos stad. Den är inte så stor men pittoresk och inbjudande med allt vad man kan behöva. Hotell, caféer och restauranger samt även en del barer och nattklubbar. Staden är byggd på samma plats där den antika staden Poseido låg, och man kan än idag se ruinerna av denna. De drygt 3000 år gamla ruinerna ligger på en klippa till vänster om hamnen.

Men de flesta kommer till Karpathos för sol och bad, det är fullt av fina stränder och vikar där man kan slappna av till 100%. Det är ganska blåsigt runt ön, ett paradis för windsurfare. Ashata är en strand som är omgiven av skyddande klippor, med fin klappersten och kristallklart vatten. En annan fin stenstrand med branta klippor omkring är Kyria Panagia, hit kommer man antingen landvägen eller med badbåt. Apella hör också till favoritstränderna, vattnet är klart och fullt av fisk. Helt perfekt för att snorkla. Annars så finns det flera andra vackra stränder, mer eller mindre gömda. Det är inte så konstigt att vissa aldrig åker någon annanstans, utan alltid kommer tillbaka till Karpathos.

Alanya eller Side?

2017-02-28 14:28
Från Anders
De ligger inte så långt från varandra, runt en timme med bil. Men de har sina egna egenskaper som gör att de flesta helst väljer den ena framför den andra. Men allt beror påvad man är ute efter.

Side är ganska litet, det går att promeneraöverallt. Det finns en lång strandpromenad med fantastiska vyer och fullt med smårestauranger och barer. Hamnenär inbjudande och trevlig, och många dras hit. Stämningenär lugn och mysig, med ett flertal fina hotell och pooler. Förutom detta finns det ju den långa sandstranden, som i tilläggär långgrund och barnvänlig. Rent allmänt anses stränderna i Side vara bättreän de i Alanya.
Det är denna lugna atmosfär som drar många barnfamiljer till Side, även om hotellet ligger lite utanför själva orten så är det bra kommunikation. Annars går det ju alltid att ta sig en shoppingrunda, Side är känt för sitt stora utbud. Men det är en liten ort med knappt 15 000 fasta invånare, och detta avspeglas i både affärerna och den generella atmosfären.

Just detta lugnär vad andra väljer bort genom att bo i Alanya, en stad medöver 100 000 fast bosatta. Här finns det gott om nattliv och nöjen, stadenär större och man kan inte direkt gåfrån enaändan till den andra. Naturligtvis finns det bussar eller taxi, men det helaär mer utspritt och inte lika koncentrerat. Flera butiker för den som vill gåoch shoppa, menäven ett antal fina stränder.

Hamnen i Alanya är stor nog för kryssningsfartygen att lägga till, såmed jämna mellanrum såkommer det en båtlast med turister. Staden håller påoch moderniseras, och har nu flera stora köpcenter och en mycket bra infrastruktur. Strandpromenadenär fortfarande en populär plats för både den inhemska befolkningen och besökare. Den har nu både cykel- och gångvägar, vilket gör det lättare att ta sig fram.
Det finns tvåstora stränder i Alanya, på var sin sida om den stora klippan. Den ena har finkornig vit sand och ganska brått djup medan den andra är full av grus och långgrund. I tillägg så finns det flera mindre stränder, sol och bad är aldrig långt bor. Även om stränderna i Side har bättre rykte såbetyder ju inte detta att de i Alanya inte är bra.
Stort eller litet, lugnt eller hålligång- valmöjligheterna finns där. Det är också lätt att ta sig mellan de olika orterna om det är något man vill komplettera med.

Hvar i Kroatien

2016-10-06 13:09
Från Anders
Hvar är en av de mest populära öarna i den Kroatiska skärgården, en riktig liten juvel. Den har runt 11 000 invånare och solen skiner så gott som alltid här. Man har utsett den till en av de 10 vackraste öarna i världen, och de som besökt ön är inte förvånade över detta. Speciellt när lavendeln blommar och hela ön är fylld av underbara dofter och marken blir till en lila matta. Det finns också mycket att se och göra här, förutom den vackra naturen. Tack vare det fina klimatet så är det en populär destination för sol och bad.
Havet runt om Hvar är kristallklart och inbjudande, och det finns flera bra stränder. Ett par av dem ligger i närheten av Hvar stad, bland annat i närheten av Franciskanerklostret. Det finns klippor och betongbryggor runt omkring där man kan ligga och sola. Annars går man bara åt andra hållet där det också finns stränder och badklippor, med skuggande trän runt omkring. En härlig utflykt som också involverar det underbara havet är till den blå och gröna grottan. Här kan man vissa stunder under dagens lopp se hur solljuset reflekteras och badar hela grottan i ett blå-grönt ljus, en mycket speciell upplevelse. Det går att ta en dagstur med lunch och snorkling, ett helt perfekt sätt att tillbringa en dag på Hvar.
Borgen Fortica är väl värd ett besök, av flera anledningar. Den ligger precis i anslutning till staden Hvar och kallas lokalt för Španjola. Borgen byggdes på 1500-talet under den tid då venetianerna styrde här, och har en mycket vacker arkitektur. Idag har man samlat en mängd med föremål från medeltiden och andra perioder, som kan ses inne i borgen. Ett extra plus är den fantastiska utsikt man har över staden och bukten här uppifrån. En annan gammal byggnad som är en klar sevärdhet är franciskaner klostret. Det byggdes på 1400-talet men är fortfarande i gott skick. Vackra byggnader och konstverk att beundra, för en liten avgift kan man besöka kyrkan och museet. På sommaren hålls det konserter på klostergården, det är verkligen en riktig upplevelse.
Natur och bad är kanske öns huvudattraktioner, man kan cykla runt eller hyra en båt och ta sig till en egen liten vik någonstans för att dyka eller snorkla. I Hvar stad är det också full rulle med ett hektiskt nöjesliv, här finns något för alla. Gott om trevliga restauranger och nattklubbar för alla åldrar och intressen.

Lilla Tobago är rik på upplevelser

2016-09-10 10:36
Från Anders
Trinidad & Tobago är en del av den karibiska övärlden, där Tobago vanligtvis beskrivs som en paradisö. Den är inte så stor, cirka 30 kvadratkilometer, men full av palmer, regnskog och vackra stränder. Klimatet är skönt med sol och värme året runt, det kan variera mellan 20 och 40 grader. Helt perfekt för en avslappnande semester med andra ord.

Tobago har sin alldeles egna nationalpark, Tobago Forest Reserve. Den är hem till runt 200 olika fågelarter, samt fantastiska jättefjärilar, och det kan vara bra att hyra en guide för att verkligen kunna njuta av djurlivet. En del av dem har lärt sig hur man lockar på fåglarna för att riktigt kunna ge möjlighet till fotografering och för att se så mycket som möjligt. Bra skor eller stövlar är det bästa i denna fuktiga regnskog, det kan bli nog så halt på sina ställen. Långärmat och byxor för att skydda sig mot myggor är ett annat tips.

Alla stränder på Tobago är allmänna så även om man inte bor på ett visst hotell så kan man alltid gå ner till stranden. Som stranden Bacolet bay som ligger nedanför det klassiska hotellet Blue Haven, inte så långt utanför huvudstaden Scarborough. Här bodde det flera filmstjärnor under 1950- och 60-talet, och det är fortfarande lika charmigt och inbjudande. Den är långgrunt vid den fina sandstranden och helt perfekt för barnfamiljer. Det finns även en liten lekplats på stranden. Perioden mellan mars och augusti är det havssköldpaddornas tid. Hit kommer de stora lädersköldpaddorna för att lägga ägg, precis som de gjort under tusentals år. Det är främst på tre av öns stränder som de drar sig till och man värnar verkligen om dem. Under dessa månader är det dock möjligt att se dessa fantastiska varelser, som ju är utrotningshotade, på mycket nära håll. Surfing och dykning är vanliga sporter på Tobago, överallt ser man surfbrädor lutade mot väggarna. Både vattnet och luften är varma och behagliga, det brukar ligga på 25-30 grader i vattnet.

På båda sidor om ön finns det fina möjligheter för att dyka, på den västindiska kustens sida har man korallrev och ett gammalt vrak att utforska. Tobago är en ö där man verkligen kan ta det lugnt och glömma bort all stress. Njuta av sol och bad, underbara regnskogar och det rika djurlivet, ta sig en drink på en bar och prata bort kvällen med grannarna. Lima som lokalbefolkningen kallar det, utan brådska.

Rethymnon på Kreta

2016-09-09 10:20
Från Anders
Kreta har länge varit en populär destination och Rethymnon är ett bra val. Det är öns tredje största stad och har runt 30 000 invånare. Atmosfären är livlig och man kan välja mellan flera olika aktiviteter här, förutom sol och bad naturligtvis. Den gamla staden är väl värt ett besök med sina mysiga gränder, små butiker och naturligtvis fullt av restauranger och barer. En dynamisk stadsdel med gatuförsäljare och folkvimmel. Men det kan löna sig att ta det lite lugnt och bara gå runt och njuta, se på små fontäner och beundra alla blommor. Från den gamla staden är det lätt att ta sig upp till borgen- Fortezza. Det byggdes av venetianerna på 1500-talet och är ganska väl bevarad. Man får betala en liten slant för att gå in, men det kan vara intressant. Det finns information på engelska, men det är alltid bra att läsa på lite innan besöket. Utsikten är fantastisk, både dagtid och vid solnedgången, och på sommaren så arrangeras det en renässansfestival här med uppträdanden och konserter.

Den fina lilla hamnen i Rethymnon härrör också från tiden då venetianerna styrde här. Trevlig fiskehamn med flera butiker och restauranger. Allra bäst är det på kvällarna då stämningen är hög i den varma luften. Det finns flera bra fiskrestauranger här, men också små trevliga kafe’er och barer. Man kan bara strosa omkring för att sedan ta sig en glass eller fika. För en speciell naturupplevelse ska man ta sig till St.Anthony Gorge, den fina ravinen med flera möjligheter för att vandra runt. Fullt med blommor och grönt, branta bergsväggar och vackra vattenfall. Det är bäst att ta på sig ordentliga skor eftersom terrängen är något ojämn. Mitt i ligger en liten grottkyrka, spännande att utforska. Sedan kan det vara läge med något gott att äta i den närliggande tavernan.

Arkadis heliga kloster är också värt ett besök, det ligger strax utanför Rethymnon. Det är öppet för besökare varje dag, hela året om. Man får betala en liten avgift men detta ortodoxa kloster är väl underhållet och vackert att besöka. Den grekiska kyrkan har alltid varit en stor del av landets historia, och här får man med sig båda två. Så om man bor i Rethymnon några dagar kan det vara trevligt att varva badandet med lite utflykter, både historiska och ut i naturen. För de flesta räcker det med en halv dag, så det finns tid med mycket under en semesterresa hit.

Nerja eller Marbella?

2016-08-29 10:01
Från Anders
Funderar du på om du ska åka till Nerja eller Marbella? Här försöker vi reda ut skillnaderna.
Frågan om vart man ska åka beror mycket på vad det är man önskar få ut av sitt besök på den spanska solkusten. Båda städer har sin charm och ligger på lämpligt avstånd från olika attraktioner.
Marbella har länge varit höjdaren bland turister, samt de som väljer att flytta till Spanien mer permanent. Staden är större än Nerja, med ett mycket mer aktivt uteliv. En del tycker att det faktum att det är packat med folk, både inhemska och utländska turister, är mycket attraktivt medan de som är ute efter lite mer lugn och ro hellre väljer Nerja. I Marbella har man flera fina tillfällen för shopping, både i staden och närliggande Puerto Banus. Märkesvaror i den ena butiken efter den andra, samt ett antal större shoppingcenter.
Den Gamla staden är också helt klart värt ett besök, här blandas modernt uteliv med historiska toner. Smala gränder, små torg med apelsinträd och fina andalusiska byggnader. För att verkligen uppleva staden kan det vara bäst att boka in sig på ett hotell i centrum.
De underbara stränderna är något som lockar många personer, och det är många kändisar som semestrar här. Hela kusten är helt fantastisk, med flera guldkorn längs de milslånga stränderna. Bland de mer kända kan nämnas Nikki beach med sina fester och jet set gäster, Bounty beach med sin avslappnade atmosfär eller Playa de Alicate med sin fina sand. Man kan alltid hitta en strand som passar ens intressen och behov.
Många barnfamiljer väljer däremot Nerja, just för att det är så mycket lugnare där. Förvaltningen har vägrat att låta de stora hotellkedjorna ta över området, vilket gör att det fortfarande känns som en liten fin spansk stad. Tack vare att staden är lite mindre så är det också lättare att ta sig runt till fots. Men även om den är mindre och lugnare jämfört med Marbella så kan det bli ganska fullt av turister.
Stränderna ligger nedanför staden, som ligger uppe på en klippa. Man kan ta sig runt med en litet tåg eller häst och vagn, speciellt populärt bland barnfamiljerna. Runt om i Nerja finns det också ett stort antal fina stränder. El Playazo med sin vita sand, Maro och Playa Burriana som är stora och mäktiga eller den mer urbana stranden Playa Calahonda. Kilometervis av fina stränder och badmöjligheter. Så det är inte så lätt att välja mellan Nerja och Marbella, båda har mycket som är attraktivt och populärt.

Maten på Sardinien

2016-06-23 18:33
Från Anders
Sardinien är en stor ö som hör till Italien, och ligger på dess västkust. Den är full av vackra berg och fantastiska stränder med turkosblått vatten. Eftersom Sardinien är en ö har den utvecklat sin alldeles egna matkultur, med rätter som är lika varierade som landskapet. Längs med kusten är det naturligtvis fisk och skaldjur som är huvudingrediensen, medan maten längre in i landet har påverkats av en av öns huvudsakliga yrken- herdarna.
Pecorino sardo, getost, är en mycket viktig del av det Sardinska köket och används till så gott som allt. Man kan äta den i bitar, gärna tillsammans med en bit hembakt bröd, eller så rivs den över pasta och andra rätter.

En vanlig rätt är helstekt spädgris, rostad på spett. Lokalt kallas den för Su Porcheddu, och är inte alldeles lätt att tillaga. Ett sätt är genom att rosta den över en vedbrasa i cirka tre timmar. En annan variant innebär att man gräver en grop i marken, gör i ordning en brasa under grisen och en annan över den. Detta blir som en sorts primitiv ugn och grisen rostas på alla sidor. Ibland gör man det också med ett får eller lamm.

Som i de flesta delar av Italien så äter man pasta på Sardinien, gärna tillsammans med rika, tjocka såser. Regionens pasta kallas för Malloreddus och ser ut som små rullade pluggar. En vanlig rätt är Malloreddus alla Campidanese. Denna sås är gjord på korv, tomater, lök och saffran. Över det hela sprider man ett generöst lager av pecorino sardo.

En annan typisk pastarätt är en sorts ravioli som är fyllda med potatis och mint- och naturligtvis pecorino. De kallas för culurgiones och har en mycket speciell form, ungefär som en flätad vetelängd. Vanligtvis så serveras de i en tomatsås gjord på färska tomater och basilika. Sedan strör man ännu mer pecorino sardo uppepå.
Sa Burrida är en vanlig rätt i Cagliari, som ligger på sydkusten. Den huvudsakliga ingrediensen är färsk pigghaj, som kokas och blandas med en sås gjord på lök, vitlök, valnötter samt vitvinsvinäger. Denna blandning får stå och dra sig ett helt dygn och serveras sedan som en antipasto eller förrätt.

Mat är viktigt på Sardinien, befolkningen är känd för sin gästfrihet, och man ska verkligen passa på och pröva de olika rätter som bara finns här. Oavsett vilken del av ön man besöker så kommer det helt klart att bli en kulinarisk höjdpunkt.

Weekend i Nice

2016-06-13 13:22
Från Anders
Är det dags för en weekend eller längre resa någonstans i Europa? Då är Nice ett förträffligt tips. Ett besök i staden erbjuder förmodligen precis det du söker - här finns nämligen allt. Kulturen, vackra miljöer, konst och historia, shopping i världsklass, attraktivt uteliv, mat- och dryck som slår det mesta, sol och bad samt avkoppling i de vackra grönområdena eller mindre bergsbyarna ett stenkast bort.

Resan till Nice formar du precis hur du vill. Aktiv semester eller lugn och ro? Nice har väldigt mycket att erbjuda så det kan vara svårt att åka dit enbart för att få lugn och ro. Man lockas lätt till alla de aktiviteter som finns. Men det finns små oaser här och där som erbjuder tid för återhämtning så man kan med lite planering få med det bästa av två världar. Både inne i Nice och en bit utanför finns många byggnader och andra sevärdheter att besöka för att ta del av kulturen och historien. Du hittar bland annat museer och en opera där du även kan uppleva teater, konserter och andra föreställningar.

Shoppingen i staden är fenomenal och du kan spendera timtals i butiker av olika slag, stora och små shoppinggallerior och förstås marknader. Nattlivet har ett stort utbud för dig som är ute efter den typen av nöje. Utefter strandpromenaden precis i staden kan du slå dig ner eller ta en simtur i det behagliga Medelhavet. Strandpromenaden i Nice sträcker sig hela sju kilometer! Ät med själen! I Nice äter du med hela själen och har hela världen som kök. Du kan ta del av mat från alla länder men missa inte att njuta av de lokala läckerheterna som är influerade av både det franska och italienska köket. Råvarorna är färska, ofta direkt från havet, och du kan få riktiga festmåltider för relativt låga priser om du letar dig in i rätt områden.

Foto: Kristoffer Trolle (Flickr)

6 tips om Zakynthos

2016-05-19 13:29
Från Anders
Zakynthos ӓr en vacker liten ӧ som ligger utanfӧr Greklands vӓstkust. Hӓr finns det hӧga berg och långa sandstrӓnder, allt i en mycket vacker omgivning. Man odlar kryddor, druvor och oliver, som också exporteras.
En trevlig dagstur till Blue Caves ӓr något man inte får missa. Namnet har de fått från det intensivt blåa vattnet som omgӓrdar grottformationerna och som blir en alldeles speciell upplevelse med solljuset. Genom att vӓlja en båt med glasbotten så får man ut ӓnnu mer av sin resa, och kan se allt som hӓnder och sker på havsbottnen. De flesta båtar stannar till så man får ta sig ett dopp och simma runt grottorna.
Navagio beach kan bara nås med båt, men ӓr en av de mest populӓra. Det ӓr en sandstrand som ligger instӓngd mellan klippporna, man kan promenera upp och se den uppifrån också. På stranden ligger ett skeppsvrak, och ibland kallas stranden ӓven fӧr Smuggelgrottan, vraket sӓgs ha en spӓnnande historia. Eftersom det ӓr en populӓr destination kan det ibland bli ganska mycket folk vilket innebӓr kӧer till de bӓsta fotoutsikterna. Ett tips kan vara att ta en mindre båt fӧr att resa hit.
Marathonissi eller Turtle Island som den ӓr kӓnd som- det ӓr hit som havsskӧldpaddorna kommer fӧr att lӓgga sina ӓgg. Sandstranden ӓr mycket vacker och havet kristallklart, och det ӓr en riktig upplevelse att se dessa fina djur. Man har spӓrrat av en del av stranden fӧr att skydda skӧldpaddorna, men man kan alltid snorkla och simma i vattnet runt om.
Keri Caves ӓr ett paradis fӧr snorklare. Fullt av små grottor med klarblått vatten och mycket att se både ovan och under vattnet. Det går flera båtturer hit men man kan också hyra en egen båt och ta sig hit, eftersom det bara går att komma till grottorna via havet.
I nӓrheten av grottorna ligger fyren, Keri’s lighthouse. Under augusti ӓr detta en populӓr plats fӧr att uppleva den fantastiska solnedgången. Men det ӓr ӓven mycket fint att se i dagsljus, från de hӧga klipporna kan man se ner till bӧrjan av Keri caves, dӓr de berӧmda sockertopparna, eller Mizitres, sticker upp från havet.
Porto Limnionas ӓr en liten undangӧmd strand som man bӓst når med hyrbil, fӓrden går genom vindlande småvӓgar och bergsbyar. Det ӓr inte en barnvӓnlig strand, man kommer i vattnet via klipporna, men mycket vacker. Restaurangen som ligger i nӓrheten, och som har utsikt ӧver hela bukten, serverar mycket god mat.
Läs mer om Zakynthos på www.zakynthosgrekland.se

Marbella – en riktigt härlig stad på spanska solkusten

2016-05-01 15:02
Från Anders
Om man hade frågat mig för ett år sedan så hade jag sagt att Marbella är en snobbig och dyr stad som mest frekventeras av rika pensionärer som vill spela golf och fly från den svenska vintern. Men idag tänkte jag berätta hur härligt det är när fördomar kommer på skam.

Okej, jag hade förstås inte helt fel i min bild av Marbella. Det är många, framförallt äldre, svenskar som flyr hit när det är kallt och mörkt hemma. Men det finns en bra anledning till det. Marbella är nämligen en riktigt härlig liten stad. Egentligen är det en perfekt stad att bo i om man vill vara bort 1-2 månader under vinterhalvåret.

Klimatet är bra året runt om, och även om det är för kallt för att bada i havet i mars, så kan man utan problem ligga och sola på någon av Marbellas stränder och hasa till närmaste chiringuito och äta en smaskig lunch vid något av borden som står i sanden.

Marbella har en riktigt trevlig strandpromenad som fungerar som transportsträcka när man ska ta sig till och från stan eller till någon av stränderna. Men strandpromenaden är också en mötesplats. Här träffar man vänner, ibland bara på en bänk, ibland på en tapasrestaurang för att dricka ett glas vin och ibland äter man på någon av restaurangerna utmed promenaden.

Marbellas absoluta höjdpunkt är den gamla stadskärnan. Det är otroligt mysigt att gå vilse bland de smala gränderna, hitta små torg med caféer och fönstershoppa i alla små butiker. Man kan lätt spendera större delen av tiden i just gamla stan.

Nackdelar då? Jo det finns förstås. Den delen av Marbella som inte är strandpromenaden eller gamla stan är inte fullt så pittoresk. Vi snackar om höga hus och livlig trafik. Men faktum är att man knappt behöver röra sig i dom delarna om man inte vill. Samtidigt är det i dessa delar som det verkligen vardagslivet utspelar sig. Det är där man hittar köttaffären som ligger vägg i vägg med bageriet som ligger bredvid frisören. Så även om den moderna delen av Marbella inte är så mysig så är den ändå trevlig på något sätt.

Men det där snobbiga då? Jo, vill man betala svindyrt för en kopp kaffe och köpa löjligt dyra kläder, så ska man bege sig till Puerto Banus som ligger 10-15 minuter med bil från Marbella. I hamnen hittar man löjligt stora privata båtar. Det är en kul sevärdhet att ha sett, men det finns ingen som helt anledning att bo i Puerto Banus. Det är bara löjligt dyrt och snobbigt.

Alicante – Kuststaden med det perfekta läget

2016-02-20 14:05
Från Anders
Att semestra i Alicante är ett utmärkt val för den som vill få ut mycket av sina semesterdagar. Här i staden har man ett stort utbud av allt från sol och bad till sevärdheter och upplevelser, det finns helt enkelt något för alla i familjen. När rastlösheten gör sig påmind har man flera andra spännande platser på kort restid. Valencia, Spaniens tredje största stad efter Madrid och Barcelona når man smidigt under två timmar med bil eller tåg och här kan man ägna sig åt sightseeing i fulla drag om man så önskar. Konst, kultur, vackra stränder och en gedigen gastronomisk meny. Ett tips för den som hyr bil är att ta sig cirka 80 kilometer norr om Alicante till den charmiga fiskeorten Jávea, en pärla många svenskar fortfarande inte känner till. Jávea är inte för litet och heller inte för stort, den pittoreska gamla stan är mysig att vandra runt i och perfekt för att ta en fika på något café längs det lilla huvudstråket. Orten har en trivsam och barnvänlig strand men du kan med fördel bege dig till någon av de närliggande calas (vikar) som är små och mysiga med hisnande natur. Intill Jávea ligger även en annan trevlig liten ort, Dénia, varifrån man enkelt kan ta en färja som går direkt till Ibiza, Menorca eller Mallorca. Till Dénia kan du ta dig smidigt med tåg från Alicante. Den häftiga sträckan, citronexpressen, tar dig fram i ett bergigt och kontrastrikt landskap mellan kulisser av pampiga hus och typiska pinjeträd. Att välja Alicante som basläger under din semester är väldigt praktiskt om du vill spendera lite längre tid i Spanien genom att resa runt i landet. Från Alicante går dagligen moderna och bekväma tåg till alla delar av Spanien, du tar dig med det snabbaste tåget under två timmar till Madrid och fyra till Barcelona.

Foto: Scorzonera (Flickr)

Upptäck hela Mallorca

2015-12-30 10:28
Från Anders
Vem skulle inte vilja att resa till en ö som inte bara har vackra stränder och klarblått vatten, utan även kan lägga saker som mysiga konstnärsbyar, vandringsleder och ett Barcelona i miniatyr till sin lista av fördelar?

Inte konstigt att Mallorca har blivit ett så populärt resmål de senaste åren. Men vänta nu, vad menar du med att Mallorca har ett Barcelona i miniatyr? Jo, många menar att öns huvudort, Palma, på många sätt påminner om den populära storstaden på fastlandet, fast naturligtvis i mycket mindre skala.

Mallorca är ungefär lika stort som Gotland och det är enkelt att ta sig runt på ön med hyrbil. Att åka till Mallorca och bara stanna på samma plats under hela semester är väl OK om man verkligen bara behöver ren och skär avkoppling. Men vill man ha lite mer än så, då bör man definitivt ge sig ut och upptäcka ön.

Missa inte att åka till Puerto Pollensa som har utmärkta restauranger och en riktig höjdarstrand (Formentor). Missa inte heller Puerto de Soller som är en mysig turistort med en småbåtshamn där fiskebåtar och lyxigare båtar ligger sida vid sida. Härifrån kan man också ta sig till byn Soller genom att åka med en gammal spårvagn i 15 minuter. Det är dessutom nära till konstnärsbyn Deya och bergsbyn Valldemossa härifrån.

Sen ska man väl i ärlighetens namn nämna att det finns platser på Mallorca som fortfarande känns lite, hur ska man säga, sunkiga. Magaluf är en sådan plats, hit behöver man faktiskt inte åka, om man nu inte är ung och älskar nattklubbar mer än något annat.

Så på mindre än 4 timmar från Sverige kan man vara på denna underbara ö som har lockat svenskar i över 40 år. Nu är den i bättre form en någonsin!
Foto: Barry Lewis (Flickr)

När det går åt skogen på resande fot

2015-12-29 10:28
Från Anders
När man bokar en resa idag tänker man sällan på allt som kan gå fel. När man har tryckt på boka-knappen är man bara lycklig och förväntansfull. Och med all rätt, varför skulle något gå fel? Men om man tänker på saken är det ju otroligt mycket som skulle kunna gå galet på vägen. Flygkaptenen kanske försover sig, det kan bli strejk på flygplatsen, din väska kanske går sönder vid den omilda behandlingen av bagagepersonalen. Flygplatsen du ska flyga till kanske har dimma, så du måste landa 50 mil bort. Hyrbilen som du har beställt, kanske visar sig vara sönder utan att det finns några andra bilar att hyra. Hotellet du har bokat kanske har fått din bokning men trott att den gällde månaden efter.

Men som tur är går det ju för det mesta som på räls. Och det kan man inte annat än bli imponerad av. Och de få gånger det blir någon liten hick-up på vägen, så kan man ju försöka ta ett djupt andetag och tänka: "Det här händer bannemig inte ofta!".

Som den där gången personalen på Köpenhamns flygplats helt plötsligt gick ut i spontanstrejk och flyget till Göteborg ställdes in. Informationen var minimal och passagerarna var i upplösningstillstånd. Vanliga civiliserade människor började bete sig som rovdjur som slogs för att komma åt en skadad gasell.

Det enda man kan vara säker på i en sådan situation är att man förr eller senare kommer hem. Och i perspektiv så kommer händelsen inte vara något som påverkar livet i någon som helst omfattning.

Bland gammalt och nytt i Edinburgh

2015-12-29 10:27
Från Anders
När många andra städer i Europa så som Madrid, Barcelona och Rom lockar med att man kan möta våren, så har Edinburgh kanske inte just vädret som främsta argument för ett besök.

I Edinburgh är det istället stadens historia, de sagolika slotten och gamla gränderna som lockar. Och förstås Whisky.

Edinburghs gamla delar är härstammar från medeltiden, medan den nya delen av staden är byggd under 1700-talet. Inte konstigt att många ser på Edinburgh som Nordeuropas Aten. Och visst finns mycket av det vi traditionellt förknippar med Skottland här. Tweedkavajer och afternoon tea kommer inte försvinna härifrån på mycket länge. Men det finns också en modernare och hippare del av staden. Det är just den kontrasten som gör Edinburgh väldigt spännande att besöka.

Som exempel kan man i ena stunden sitta på baren Jolly Judge, en av de äldsta i stan, för att i nästa stund hänga på The Street som är en av de trendigaste. Så är det hela tiden. Nytt och gammalt. Modernt och historiskt.

Inte konstigt att det här med väder blir sekundärt. Edinburgh har verkligen mycket mer än sol att bjuda på.

Är det något man gör i Edinburgh som besökare, så är det att flanera. Ni vet, till synes planlöst traska runt och låta sig överraskas. Ett mycket bra sätt att upptäcka den här stan. Glöm inte att packa ner bekväma skor bara!
Foto: barnyz (Flickr)

Promenera i Riga

2015-11-12 10:40
Från Anders
Riga är hem för världens största samling arkitektur i Jugendstil (tysk art nouveau), och det är en av Europas vackraste städer. Riga har blivit en alltmer populär destination för européer som dras till den gamla stadskärnan, den historiska betydelsen, och stadens nattliv. Rigas gamla stadskärna finns med på UNESCO:s världsarvslista.

De områden som är av störst intresse för turister är den gamla stadskärnan och området runt Frihetsmonumentet, som ligger i närheten. Den gamla stadskärnan är dock inte den enda plats som är värd ett besök. Två gamla och välbevarade områden som turister ofta missar är Agenskalns och Tornakalns, som ligger efter Stenbron. Bostadsområdena utanför Rigas stadskärna består oftast av grå lägenhetshus i typisk sovjetisk stil. Dessa områden är nästan identiska med andra liknande områden i Östeuropa, men de ger en bra bild av hur majoriteten i Riga bor, och om områdets historia.
Riga upplevs utan tvekan bäst på en guidad promenad. Turistkontoret, som ligger i Svarthuvudenas hus, erbjuder både guidade turer och gratis broschyrer, som innehåller detaljerad information om många byggnader, för oberoende promenader. Dessa promenader innefattar den gamla stadskärnan och de sevärdheter som finns i närheten, men tar även en avstickare för att se området med all art nouveau. Allt är ganska småskaligt, så det är enkelt att göra varje sak på bara en timme. Du kan självklart även stanna kvar längre och läsa varje detalj i broschyrerna – om skyltar eller plaketter saknas i staden kan broschyren ge dig en bra idé om vad det är du ser.

Barcelona tips

2015-09-15 10:45
Från Anders

Det finns ju otroligt mycket att göra i Spaniens kanske trevligaste storstad Barcelona. Många av standardtipsen som har att göra med att gå på La Rambla och kolla in Gaudis galna hus är förstås trevliga. Men ibland vill man ha tips på saker att göra i Barcelona som är lite roligare än så.

Ett sådant tips är den något annorlunda baren och caféet Bosc de les Fades. Här dricker man sitt kaffe eller vin i en magisk sagoskog. Åtminstone känns det så när man sitter där bland träden och vattenfallen. En väldigt mysig upplevelse om man gillar sagovärldar.

Ett mer traditionellt tips är att besöka Parc Güell, men gör det som om du bodde i Barcelona. Dvs ta med dig en picknickfilt och köp med ostar, bröd, vindruvor, vin och annat gott. Slå dig sedan ner och njut av härligheterna samtidigt som du spanar på människor. Sen är det bara att lägga sig på rygg på filten, spana på molnen och kanske slumra till en liten stund. För vem vill, i ärlighetens namn, stressa från sevärdhet till sevärdhet. Barcelona är en stad man ska njuta långsamt av!

Fler Barcelona tips


Gemytliga Gdansk vid Östersjön

2015-08-18 09:19
Från Anders
Mysiga gamla gator med stora tegelbyggnader och härliga människor sammanfattar Gdansk. I denna Östeuropeiska pärla ligger de flesta sevärdheterna i anslutning till gågatan Dluga, eller Kungliga vägen som den kallas, och torget Dluga Targ. Gigantiska Mariakyrkan syns i princip över hela staden, inte så konstigt då det är den största tegelstenskyrkan i världen. Vattnet är alltid nära i denna gamla hansestad och läget i Gdanskbukten gör att underbara stränder finns några kilometer bort. Stadens specialitet är bärnsten, något som även har förärats ett museum. Underbara smycken och otroliga fossil finns att beskåda och att köpa med sig hem. Gdansk erbjuder många fina platser för picknick. Köp med lunch och slå er ned vid floden Motlawa eller i en av parkerna. Skippa dock att korka upp vinflaskan, i hela Gdansk råder strikt alkoholförbud. Får man ont i fötterna av att gå runt i staden är kollektivtrafiken effektiv och nästintill gratis. Gdansk är en underbar stad full av kultur, men är man sugen på att shoppa bör man ta pendeltåget till grannstaden Gdynia och när det vankas fest hoppar man istället på pendeltåget mot den andra grannstaden Sopot. De tre städerna som kompletterar varandra så fint kallas tillsammans Trojmiasto, eller Trestaden.

Läs mer om Gdansk här >>

Tre saker att göra på Madeira

2015-08-16 19:47
Från Anders
Den härliga ön Madeira har mycket att erbjuda besökaren. Här tipsar vi om tre måsten om man är på Madeira.

Vandring på Ponta de São Lourenço
Östra delen av Madeira är en naturlig reserv med underbara panoramavyer av Atlanten och spektakulära vulkaniska stenbildningar. Man kan hitta många ovanliga växtarter och de ser man bäst från själva spåret. Det finns växter som isväxten, evighetsblomster, kardon och många fler. Vandringsspåret som har uppgraderats under de senaste åren med stentrappor och räcken kan var riktig bekvämt att följa med ett par sköna vandringsskor. Hela spåret, som inkluderar en bit av reservatet i slutet, kommer ta flera timmar att gå, så ta med mat och dricka. Det ligger en avgränsad strand som kallas Prainha nedanför klippan från vägen, innan man kommer till början av spåret. Detta är öns enda naturliga strand med svart sand. Den är väldigt populär hos lokalbefolkningen och passar jättebra för simning.

Köra
Madeira har riktigt bra vägar och att hyra en bil är värt kostnaden (som är högre än EU-genomsnittet). De fantastiska kustvägarna och den bergiga terrängen gör den här ön till en förares dröm, med briljanta utsikter. Förutom några långa motorvägar är nästan alla vägarna roliga att köra – till och med motorvägarna har fina utsikter. Se till att hyra en bil med en rimlig motor, den billigaste kategorin kommer förmodligen inte hantera de branta backarna särskilt bra. Förutom kvalitén på körningen är de flesta områdena bortifrån turiststäderna mestadels äkta, och väldigt portugisiska – stanna till för en billig kaffe (0.5 euro) i en av de små städerna..

Dykning
Det klara vattnet och havslivet i Madeira, känt för sina många reservat och marinområdet, erbjuder otaliga fascinerande och spännande dykningsställen. Havets fauna i den här regionen består mest av kustarter. Sandiga och steniga bottnar är värd för flera havsarter: havsabborrar (Epinephelus guaza ) och andra serranider, salper, havsrudor, multefiskar, skorpionfiskar (Scorpaena scrofa), muränor, bläckfiskar, barracuda och frökenfiskar är bara några av de arter som dykare kan hitta. Bland de ryggradslösa djuren, förutom de olika arterna av anemoner och sjöstjärnor, betonar vi närvaron av flertalet skäggiga fireworms (Hermodice carunculata), som är kända för sin ansenliga storlek (upp till 30cm) och för deras smärtsamma, stingande strån. Det är också vanligt med flera arter av krabbor; den nyfiknaste av dem är definitivt pilkrabban (Stenorhynchus seticornis). Stora, oftast pelagiska organismer kan också träffas på ibland: tonfisk, valdjur (dvs den fläckiga delfinen och Rissos delfin), havssköldpaddor, rockor och mobulor, och den kändaste dock väldigt ovanliga munksälen (Monachus monachus).

Nerja på spanska solkusten

2015-06-20 20:54
Från Anders
Nerja är mitt nya favoritresmål. Åtminstone i mars månad när vi svenskar behöver lite sol och värme mer än någon annan gång på året. Nivåerna av d-vitamin är obefintliga i våra kroppar och solen visar sig en kvart i veckan. För om man behöver en solinjektion i mars så är utbudet rätt begränsat. I alla fall om man inte vill åka till Thailand, Karibien eller något annat resmål som ligger över 10 timmar bort.

Och visst, Nerja erbjuder kanske inte vädret och värmen som Thailand gör i mars, men det väder som bjuds räcker alldeles utmärkt för en vintertrött svensk. Man får ta på sig shorts på dagen och njuta av solen på något av Nerjas caféer.

Nerja är en mysig liten stad, 45 minuter från Malaga. Och även om det kryllar av svenskar här, så känns det ändå som en genuin och charmig stad med sitt egna vardagsliv. En av anledningarna till att man hör och ser så mycket svenskar här är för att många bor här under vinterhalvåret. Jag förstår dem verkligen. För även om platser som Malaga och Fuengirola kan kännas mer än trista så är Nerja ett lysande undantag. Hit åker jag gärna tillbaka, helst hela nästa vinter.

Och med tanke på att Nerja bara ligger 3 timmar bort, så kan man till och med åka ditt för en weekend. Bara för att få lite av den där välbehövliga solen och värmen. Sen ska man väl stå ut en månad till hemma i Sverige.

Shopping i Playa del Carmen

2015-06-18 19:36
Från Anders
Playa del Carmen, eller bara "Playa" som det också ofta kallas av lokalbefolkningen, är en kuststad i Quintana Roo på Yucatan-halvön i Mexiko. Det ligger ungefär 70 km söder om Cancún (ungefär 50 min med bil) och 20 km väst om Cozumel, och det är centrumet i Riviera Maya och erbjuder en mer avslappnad atmosfär, mindre boutique-boenden och en distinkt europeisk smak.
Quinta Avenida, även kallat 5th Avenue på engelska, är den främsta turistgenomfarten i Playa del Carmen. Det är en kullerstensgata endast för fotgängare, och den sträcker sig ungefär 20 kvarter. Längs 5th Avenue kan man hitta många olika restauranger, barer, klubbar, shoppingmöjligheter och andra tjänster. I Playa börjar nästan allt på den här gatan.

Turistdelen av Playa del Carmen är fylld av affärer som säljer hantverk. De säljer nästan samma produkter – tröjor, armband och souvenirer, men för olika priser beroende på butiksägarens humör och hur duktig du är på att pruta/förföra. Att pruta är accepterat i mindre formella butiker i Playa del Carmen, och på resten av Yucatan, men du måste komma ihåg att om du har råd med en internationell semester så är din inkomst oftast mycket högre än butiksägarens (de flesta kämpar med att bara betala de väldigt höga hyrorna). Det är möjligt att köpa både mexikanska och kubanska cigarrer här, men priset för de kubanska cigarrerna är inte särskilt billigt. Förfalskningar är vanliga i Mexiko, så aktsamhet vad gäller cigarrerna är viktigt. Om du är ung och har långt hår kommer många butiksägare förmodligen erbjuda dig marijuana. Marijuana är olagligt i Mexiko, trots att dess användning är vanlig bland turisterna.

Det finns tre stora supermarkets i Playa del Carmen: Wal-Mart (30 Ave och Calle 8), Comercial Mexicana MEGA (30 Ave. och Constituyentes), Chedraui (Highway 307 mellan Playa del Carmen och Playacar). Det finns också en Sam's Club (Highway 307 framför Playacar).

Det finns två stora shoppingcenter i utkanten av staden: Centro Maya (till höger om Highway 307 mot Tulum - mittemot Playacar) och Plaza Las Americas (ingång till höger om Highway 307 mot Cancún, vid den stora rondellen med staty vid ingången till Playa del Carmen). Båda shoppingcentrumen har biosalonger med flera skärmar och stora supermarkets (Soriana och Chedraui, respektive.).

Shoppa loss i Warszawa

2015-06-01 12:52
Från Anders
Vill man resa någonstans där shopping ska stå i centrum ska man åka till Polens huvudstad Warszawa. Här finns det två avgörande faktorer som tillsammans gör det till ett utmärkt resmål för shopping, nämligen bra växelkurs och enormt utbud.

Bege dig till exempel till "Galeria Centrum" vid kulturpalatset. Här finns massor av butiker som säljer kläder, heminredning och mycket annat. Här finns dessutom en biograf och flera bra lunchrestauranger.

Är man ute efter de lite lyxigare märkena ska man åka till Nowy Swiat där de lyxiga märkena har butiker vägg i vägg utmed gatan. Även om man inte handlar så är det en fröjd att bara slå sig ner på någon av caféerna och iaktta människor. Det tar ungefär 20 minuter att gå från ena ändan av gatan till slutet.

Om man är inne på second hand så är gamla stan platsen att besöka. Här finns ett flertal små affärer som säljer allt från böcker till kläder.

När man har shoppat färdigt kan man dra till Fabryka Trzciny, en gammal fabriksbyggnad som nu bjuder på olika events, utställningar, pjäser, konserter med mera. Men glöm inte att kolla vad som står på schemat just när du vill åka dit.

Plötsligt vill alla till Mallorca

2015-04-10 13:25
Från Anders
Det var på Mallorca allting började en gång. Charterresorna alltså. Och när allt fler fick upp ögonen för det här med chartern så gick det lite väl snabbt för Mallorca. Exploateringen gick i rasande fart utan att någon tänkte sig för. Till slut blev Mallorca nästan nidbilden av charterresmål med höga fula hotellkomplex, billig skräpmat och mycket alkohol.

Men på senare år har Mallorca lyckats med en imponerande förändring. Man har städat upp och lyckas nu istället locka en trendkänslig målgrupp som vill ha unika upplevelser och gärna med en ekologisk touch.

Politikerna på Mallorca bestämde sig för att satsa på färre men rikare turister istället för massturism. Och förändringen har verkligen lyckats. 2001 förbjöd man byggandet av nya hotell, men man fick köpa två- och trestjärniga hotell och riva dom för att sedan bygga nya fyrstjärniga hotell.

Även om man har lyckats tvätta bort stämpeln av grisfest och fylleslag så finns det fortfarande en del av detta i framförallt Magaluf. Huvudorten Palma har däremot blivit ett Barcelona i miniatyr fast utan trängseln och brottsligheten. Här kan man strosa runt i timmar för att sedan vila fötterna på ett mysigt café, dricka en caffe con leche och lyssna på fågelkvittret.

Ett bra exempel på det nya Mallorca är den familjeägda och ekologiska vingården Jaume Mesquida där man både kan prova viner och äta gott i fantastiska omgivningar. Besök måste bokas i förväg.

Det främsta kvittot på att Mallorca har lyckats med sin förvandling är att varenda resetidning skriver om ön och att alla i bekantskapskretsen helt plötsligt vill åka till dit. Grattis nya Mallorca.

Utforska Kroatiens skärgård med Split som bas

2015-01-29 09:51
Från Anders
Kroatien kan kanske inte stoltsera med en lika stor skärgård som Grekland, men den skärgård man har är istället mycket vacker och hyfsat kompakt. Den är dessutom lätt att upptäcka och "båtluffa" runt i. Man kan enkelt ta sig med flyg från Sverige till Split på fastlandet i Kroatien. Split är en lagom stor stad som lämpar sig väl för en weekend. Många andra städer som fungerar som en bas för att ge sig av på vidare resa brukar vara rätt trista. Men Split är en vacker, spännande och myllrande stad.

Från Split kan man sedan upptäcka en rad härliga öar. Det går färjor till jetset ön Hvar, marmorön Brac, Marco Polos födelseplats Korcula eller lilla mysiga Vis. Alla dessa öar har olika karaktär och om man reser runt bland dessa kommer man garanterat att få en omväxlande semester med olika upplevelser och intryck.

Precis som i Grekland behöver man inte boka rum innan man kommer till ön, då det nästan alltid står uthyrare nere i hamnen och möter färjorna. Vill man vara säker på att få ett bra hotell och garanterat få plats så kan det ändå vara klokt att boka innan. Det beror helt enkelt på hur äventyrlig man känner sig.

Vulkanen på Santorini

2015-01-28 13:32
Från Anders
Vulkanen på Santorini har haft flera utbrott de senaste 1000 åren, och nästan varje utbrott har resulterat i att geografin ändrats. Det har till och med bildats helt nya små öar i havet utanför Santorini. Det senaste utbrottet kom 1950 och sedan dess har det varit lugnt. Under 2012 hittade man tydliga tecken på att vulkanen åter har vaknat och att magman inne i vulkanen har expanderat.

Även om krafterna från vulkanen förstås är skrämmande så är det tack vare vulkanen som den här magiska ön har fått sin karaktär.

För många är Santorini ett resmål för romantiska par, men tack vare att ön är en slags hubb för vidare transport med båt ut i det Egeiska havet, så finns här gott om olika sorters turister. Ön har också en stor dos Grekiskt vardagsliv eftersom det bor över 13 000 personer på de 72 km² som utgör Santorini.

Santorini är en ö som passar för den som vill kombinera sol och mysiga byar med att utforska natur och historia. Söker man efter vita sandstränder ska man dock inte åka hit, i stort sett alla stränder består av svart lavasand.

Saknar temperaturen i Barcelona

2014-11-12 15:14
Från Anders
För några år sedan fick jag uppleva Barcelona för första gången. Visst hade jag hört att det är en underbar stad, men när vi åkte dit i mitten av mars hade jag inte förväntat mig ett så underbart väder. Under hela vår vistelse var det strålande sol och 20 grader på dagen. Visst blev kvällarna kallare, men att strosa vid Barcelonas alla stränder, utforska alla mysiga parker och flanera i Bari Gothic på dagar med så underbar temperatur i mitten av mars, det är riktigt lyxigt. Jag skulle gärna ta med mig temperaturen i Barcelona hem till Sverige.

Visst är Barcelona en underbar stad, men så mycket olika stadsdelar att upptäcka, så mycket god mat och fantastisk arkitektur. Men vilken stad som helst kan hamna i uppförsbacke i turistens ögon om vädret är dåligt och om temperaturen landar under 15 graders strecket. Så i min bok så har alltid städerna runt medelhavet försprång mot till exempel New York.

Vart åker du helst på storstads weekend och väljer du resmål baserat på väder och temperatur? Eller är det mer shopping och museer som är viktigt för dig?

Rhodos eller Korfu?

2014-11-09 15:42
Från Anders
En semester i Grekland kan vara en av de härligaste sakerna man kan uppleva under sommaren. Greklands öar har varit populära destinationer för svenskar i alla åldrar under många år och det finns en anledning till det. Funderar du på att besöka en av de vackra grekiska öarna men osäker på vilken du ska välja? I den här artikeln jämför vi de fantastiska öarna Korfu och Rhodos och vad de kan erbjuda.

Korfu i det nordvästra hörnet av Grekland är bland de grönaste och enligt många vackraste öarna i landet. Med mer nederbörd än någon annan grekisk ö finns det en variation på växtlivet som slår de flesta andra platserna i grekland. Om du ska besöka en plats i Grekland är Korfu inte ett dåligt val. Några av de mest fantastiska stränderna i medelhavet finns på Korfu och medan turism har tagit över många av kuststräckorna finns det många byar som ännu är orörda. På den östra sidan av ön sluttar marken lätt ned mot havet men de flesta stränderna är korta och bergiga. Den västra sidan är brantare och har många kustklippor som slutar i avskilda vikar eller öppna sandstränder. Nordväst om ön finns det tre småöar som erbjuder fantastiska sandstränder.

Korfu har ett svalare klimat än de flesta öar under sommaren och är därför ett bra val för dem som är oroliga över värmen i de södra delarna av Grekland. Korfu har också en av de längsta olivsäsongerna i Grekland och bördiga vingårdar täcker ön. Tack vare klimatet och den bördiga jorden finns det också stora mängder frukter och grönsaker.

Rhodos är den största av de Dodekanesiska öarna och är full av stränder, skogsdalar och antik historia. Oavsett om du är ute efter bra nattliv och stränder, dykning eller en djupdykning i den grekiska kulturen kan du hitta det på Rhodos. Den mysiga gamla delen av Rhodos stad är en labyrint av kullerstensgator som tar dig tillbaka till det Bysantinska riket och vidare. Söderut ligger den otroligt vackra byn Lindos som är en hel värld med småhus som leder ned till en perfekt turkosblå kustlinje.

Strandhotellen på Rhodos är stora och luxuösa. Kalithea och Faliraki är de mest populära platserna med många turistanläggningar och restauranger. Öns storlek bidrar till att besökare kan välja och vraka bland ett flertal stränder där vissa ligger helt avskilt. Prassonissia, Ixia och Theologos är populära stränder för vindsurfing och kitesurfing. En biltur runt denna ö kan ta dig till många vykortsvackra platser och byar.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att om du är ute efter att ta det lugnt och bara njuta av naturen kan Korfu vara ett mycket bra val. Är du istället mer intresserad av att se historiska platser och större möjligheter till nattliv kan Rhodos vara ett bättre val. Båda öarna har dock mycket att erbjuda och det bästa vore såklart om du besöker båda två!

Hippokrates på Kos

2014-10-07 09:58
Från Anders

Kos ligger i Egeiska havet. Dess kust är 112 km lång och sträcker sig från väst till öst. För mer info om Kos kan man kolla på: http://www.kosgrekland.se

Förutom den största staden och hamnen, Kos, så är de viktigaste byarna på Kos-ön följande: Kardamena, Kefalos, Tingaki, Antimachia, Mastihari, Marmari och Pyli. Mindre viktiga är Zia, Zipari, Platani, Lagoudi och Asfendiou.

Den gamla läkaren Hippokrates tros ha fötts på Kos. I centrum av staden ligger Hippokrates platanträd; ett drömtempel där man tror läkaren en gång har undervisat. Numera stöds det gamla trädet av byggnadsställningar. Den lilla staden är också hemmet åt det internationella Hippokratiska institutet och det Hippokratiska museet som är tillägnat honom. Nära institutet finns ruiner av Asklepieion där Herodikos lärde Hippokrates om medicin. Kardamena är en populär semesterort för unga brittiska semesterfirare och har ett stort antal barer och nattklubbar för festintresserade.

Den största religionen som praktiseras är grekiska ortodoxa religionen. Kos har en av de fyra katedraler i hela Dodekanesos. Det finns också en romersk-katolsk kyrka på ön samt en moské åt det turkisktalande muslimska samfundet som ligger i Kos.

Samos

2014-10-06 10:53
Från Anders

I forna tider var Samos en särskilt rik och mäktig stadsstat som var känd för sina vingårdar och sin vinproduktion. Det är hemmet till Pythagoreion och Heraion på Samos, vilket är med på UNESCO:s världsarvslista, och består av Eupalinos-akvedukten, vilket är ett under av gammal teknik. Samos är födelseplatsen för den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras, varav Pythagoras sats kommer ifrån, filosofen Epikuros, och astronomen Aristarchos Samos som är den första kända individen som föreslog att jorden faktiskt kretsar kring solen och inte tvärtom. Samiska vinet var känt under antiken och produceras fortfarande på ön.

En stor del av ön är täckt med vinodlingar som Muscat-vin tillverkas av. De viktigaste slätterna, utom huvudstaden Vathy, i nordost, är Karlovasi, i nordväst, Pythagorion i sydöst, och Marathokampos i sydväst. Öns befolkning är 33814 och är den 9:e folkrikaste av alla de olika grekiska öarna. Det samiska klimatet påminner om Medelhavet, med milda regniga vintrar och varma, nederbördsfria somrar.

Läs mer om Samos på http://www.samosgrekland.se


Bördiga ön Naxos

2014-09-30 13:08
Från Anders
Naxos är den största och bördigaste av öarna i Kykladerna. Ett faktum är att mycket av Naxos inkomst kommer från jordbruket och inte bara turismen. Den största staden, kallas 'Hora' på kartan, men även helt enkelt för 'Naxos' eller 'Naxos stad', har de flesta av butikerna och restaurangerna som turisterna oftast besöker. Ett gäng strand samhällen sträcker sig söderut längs kusten från Hora.

Det mest igenkända landmärket i Naxos är Portara, som är en ikonisk marmorport från det 6:e århundradet före Kristus som står på Palatias holme i Naxos hamn. Det är den enda kvarlevan av ett tempel dedikerat till Apollo. Naxos är välkänt för dess underbara stränder, några varav har fördelaktiga vindar för förstklassig vindsurfing och kitesurfing. Det mesta av öns västkust är en enda lång sandstrand med kristallklart azurblått vatten, där de mest populära områdena är Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka och Mikri Vigla. Den har även ett bergigt inland med ett stort urval av dalar och byar, lättnådda tack vare ett välskött vägsystem.

Tack vare dess bördiga dalar så har Naxos den mest rikliga variationen av jordbruksprodukter av alla öarna i Kykladerna (Naxos är känt i Grekland för dess potatis), så väl som dess nötkreatur och fågel.

Naxos är även känt för framställandet av sin egen likör kallad Kitron, gjord på en exotisk frukt som troligen kan liknas vid citroner, fast Kitrons smak är behagligt söt och syrlig. Dess produktionsprocess kan skådas på det gamla Valindras destilleriet i byn Halki, där olika variationer även kan avsmakas.

Grönskande Thassos i Grekland

2014-09-30 12:59
Från Anders
Thassos är en grönskande och bergig ö med många pittoreska vikar och sandiga stränder. Ön har inte några förstklassiga ruiner och är inte en party ö så som Mykonos. Den är det ideala semester målet för för familjer och dom som söker efter rekreation. Det finns ett antal forntida ruiner att besöka och det finns även stränder och nattliv, men inte i lika stor utsträckning som på de stora fästena av den Grekiska ö-turismen.

Den östra och södra sidan av ön har många vackra och populära vikar och sandstränder medans den västra sidan har fler ensliga steniga stränder men har även sandiga. Golden beach är en av de finaste stränderna på Thassos.

Det enda sättet att ta sig till Thassos är genom att åka färja. Färjans förbindelser går från Kavala till byn Prinos och från Keramoti till Thassos stad. Färjan från Keramoti är billigare och åker oftare.

Det finns många ställen som hyr ut hyrbilar, motorcyklar, fyrhjulingar, skotrar osv i alla de större byarna. Allmänna bussar går till alla ställen på ön enligt schemat på regelbundna tider. Taxi finns även tillgänglig i varje by. Vägsystemet på ön är välplanerat och snor sig runt ön längs kusten. Med bil så kan du nå de flesta naturplatserna på ön samt Mount Ipsariou.

Thassos passar inte endast för bad utan erbjuder även många vackra promenadstigar. Särskilt på hösten och på våren då det är lite svalare.

Underbar mat på Kefalonia

2014-09-28 16:40
Från Anders
När man är ute och reser så får man ofta de bästa mattupplevelserna när man är helt utan förväntningar. Har man höga förväntningar på en retaurang så är chanserna stora att man blir besviken. Har man tvärtom låga förväntningar, är det lätt att de infrias för att man letar fel. Så de där gångerna när man sätter sig på en taverna eller restaurang helt fri från förväntningar, det är då sann magi kan uppstå.

Två sådana upplevelser var jag med om på Kefalonia i Grekland. Den ena var på en anspråkslös taverna strax utanför Argostoli på väg mot Myrtos beach. Längs med vägen väljer vi att bara stanna på ett ställe som ser ut som ett typiskt väghak. Vi vill bara få något i magen och har inga krav på att det ska vara speciellt gott. När vi slår oss ner på terassen med vidunderlig utsikt börjar man känna att vi kanske har hittat en guldklimp. Vi är de enda gästerna och mannen som driver tavernan verkar vara allt från kick till servitör denna eftermiddag. Vi beställer båda in varsin köttbit från den korta menyn.

In kommer två av de möraste och godaste köttbitar vi har ätit någonsin. Tallriken är dessutom fylld till bredden. Herregud så gott och så mätt man blev.

Den andra upplevelsen var på en liten taverna på en enslig väg i närheten av Lassi. Även här stannade vi mest för att bara få bli mätta. Men maten som kommer in till bordet är borde utsökt och riklig. Vi får nästan ursäkta oss när vi inte orkar äta upp den fantastiskt goda maten.

Så det här med att ha ett öppet sinne borde vara något man praktiserar oftare när man är ute och reser.

Bästa kameran för resan?

2014-09-23 19:59
Från Anders
Även om jag har svårt att förstå varför vissa människor upplever hela sin resa bakom en kamera, så är det ändå oerhört kul att dokumentera sin resa. För reser man till vackra platser som Santorini eller La Gomera så vill man ju få med sig minnen i digital form med sig hem.

Den senaste trenden när det kommer till att dokumentera sin resa är att använda en actionkamera i stil med GoPro Hero. En fantastisk liten filmkamera med superhög upplysning. Man får en kalasfin bild och kan filma i slow motion. Det finns nästan inga gränser när det gäller filmerna man kan producera med den kameran. En del väljer til och med att sätta den på en radiostyrd helikopter, en så kallad drönare, för att filma stränder från ovan. Nu ska man ju ha klart för sig att det kanske inte är helt populärt, eller ens lagligt att filma på folkfyllda stränder på de stora turistorterna. Men hittar man en hyfsat orörd strand på till exempel Skopelos, så är det nog fritt fram.

I takt med att mobiltelefonernas kameror blir allt bättre, så är det färre som väljer att ta med en systemkamera på resan. Det som många glömmer är att optiken i en systemkamera är överlägsen både små actionkameror och mobilkameror. Så om man kan hitta ett objektiv med hyfsad vidvinkel och bildstabilisering, så är systemkameror också riktigt bra filmkameror.

Det som ändå talar för en actionkamera är att de ofta kommer med vattentäta hus, så att man kan filma under vatten med dom.

Resor på hjärnan

2014-09-23 19:11
Från Anders
Vad är det för väder i New York i oktober? Hur är det att åka på en weekend till Edinburgh? När reshjärnan varvar upp poppar frågorna upp i huvudet. Tur då att man har internet att tillgå. Men ofta förblir det mest frågor. Det är sällan den ressugna hjärnan faktiskt får trycka på bokaknappen. På något sätt gör det ingenting. En del i tjusningen med att resa är att man spenderar mycket tid med att drömma och ganska lite tid med att faktiskt resa. Många har nog en dröm om att kunna jobba som reporter på någon av de stora resemagasinen. Tänk att få ha resande som sitt jobb! Men som med så många andra saker som blir vårt jobb, så riskerar det att ta bort magin. När det är något vi måste göra 40 timmar i veckan. När någon annan bestämmer vart vi ska åka. När det finns deadlines. Nä, resandet ska man vara rädd om.

Tavernan blir mitt andra hem

2014-09-04 10:04
Från Anders
Det är få platser som man kan sitta och vänta på mat utan att irriterat titta på klockan för att man tycker att det tar för lång tid. De flesta tavernor i Grekland är undantaget. Halva grejen med att åka på solsemester till Grekland är ju just att man bara vill sitta och ta in omgivningen. Bara vara i nuet. En slags mindfulness fast utomlands. Det är förstås än bättre när man får in det nygrilalde grillspettet och får lite mat i magen också. Sen sitter man lika länge och väntar på att få betala när man väl har ätit upp. Ingen stress. :-)