RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-05-16 09:25:53

Akvilinas blogg

Akvilinas blogg på Nouw

Dumlekakor

2019-01-21 21:55
Från Akvilinas
Alltså! Vi är halvvägs genom januari. Detox-månaden som alla så härligt kämpar igenom med gurkvatten och frysta youghurtbitar som godis. Men! Detox-januari struntar jag i och bjuder istället på ett härligt recept som innehåller nästan 0.5 kg choklad! + lite dumle och socker. Vi kommer överleva de här året med ska ni se.
Till årets första(kanske, de är ju ändå 21 januari, vem har lyckats hålla sig så länge hahah) sockerchock behöver du: 
50 g smör 
450 g choklad
2 ägg
170 g fint ljst råsocker eller ljust muscovadosocker
 1/4 tsk vaniljessense
100 g glutenfritt mjöl
½ tsk salt 
½tsk bakpulver
1 påse dumlegodis
Chokladen i det här receptet bestämmer du själv om du vill ha endast mörk choklad, ljus choklad eller både och! Ibland plockar jag bara ihop det jag har hemma, men oftast så gör jag 50/50 av ljus och mörk choklad!
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg smör och hälften av chokladen i en värmetålig skål över sjudande vatten. Skålens botten får inte nudda vattnet. Låt chokladen och smöret smälta samman till en slät smet.
3. Vispa socker, ägg och vaniljessens ordentligt med en elvisp. Häll i chokladblandningen och vispa på låg hastighet tills allt är väl blandat.
4. Sikta ned mjöl, salt och bakpulver i en separat bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten i tre omgångar för hand. Rör till slut ner resten av chokladhacket.
5. Fördela kakdegen på plåtar. Hur stora du vill göra dom bestämmer du såklart själv! Jga gjorde ca 12 kakor av min smet, å det blev hyffsat stora kakor! Det ska finnas gott om utrymme mellan kakorna.                                       Sen tar du en dumlegodis och drar ut den och lägger lite "slarvigt" på kakan.
7. Grädda kakorna i 10-15 minuter mitt i ugnen. Håll koll på kakorna efter tio minuter, eftersom det är så olika från ugn till ugn hur snabbt kakorna gräddas! Jag hade mina inne i 12 minuter, och dom blev kladdiga och sega. Precis som jag vill ha dom!

Saffranskaka - saftigare kan den inte bli!

2018-12-18 21:34
Från Akvilinas

Tänk att nästa måndag så är det julafton, hjälp! När var det ens första advent? Det har gått så fort så jag har knappt hängt med. Det har iallafall snöat här nu, äntligen! Det är ljusare, mysigare och juligare.

Jag provade att göra saffransbullar för någon dag sedan, men tyvärr inte ett lyckat försök. Återstår att se ifall jag hinner svänga ihop en till deg innan julafton. Jag är så sugen på riktigt saftiga saffransbullar! Ska försöka hinna så gott jag kan.

Så här slänger du ihop den saftiga kakan:
1. Börja med att smälta smöret. Släng i saffranet och låt stå medans du blandar resterande ingredienser. 
2. Vispa äggen och sockret poröst.
3. Blanda mjölmixen och bakpulvret.
4. Rör sedan ner saffranssmöret och mjölken i äggvispet. Alltså kolla in färgen när saffranet har varit i smöret ett tag! Det ser ljuvligt ut!
5. Sikta ner dom torra ingredienserna och vänd runt med slickepott.
6. Häll guldsmeten i en springform, antingen med papper i botten eller smörad och lite lätt mjölad.
Grädda! Skjuts in i ugnen på 175 grader, 30-40 minuter. Sen när den är klar pudrar du på lite florsocker! Den är godast när den är lite ljummen tycker jag :) 
Imorgon blir det sista rycket innan jag och Albin beger oss mot skogen. Julbordsknytis med vänner, sista julklapparna ska slås in och sen på torsdag tar vi lite julledigt!

Frostiga äpplen

2018-12-11 19:04
Från Akvilinas

Har ni hunnit köpa alla julklappar än? Det har jag! Det som återstår nu är inslagningen av allihopa. Än om papperet ska slitas upp och kastas bort på julafton så tycker jag att det är roligt att pyssla ihop något fint på paketet. Återstår dock att se hur dom blir i år

Jag julpyntade lite hemma med både barr, äpplen och tomtar. Något som vi brukar ha på dukningen hemma hos min familj är sockrade äpplen och grankvistar! Så fint Äpplena blir konserverade när man sockrar dom på det här viset, så vill du göra några nu så räcker dom utan problem ända fram till jul Dock så ska man inte äta dessa Utan dom är endast för ögats syn haha! Dom ser så goda ut med sockret överallt så man kan nästan tro att man får sno åt sig en när ingen ser

För att göra frostiga äpplen behöver du följande:
  • Äpplen, hur många du vill! Jag tog dom minsta jag kunde hitta då jag tycker att det är fint med små
  • Äggvita
  • 1 pensel
  • Strösocker i en skål
Gör så här:
  1. Pensla äpplena med lite äggvita. Det ska täcka hela äpplet. Äggvitan gör så att äpplet konserveras, och håller sig fint länge! Insidan kan bli lite ofräsch efter ett tag, men äggvitan blir som ett skal för äpplet. Därför håller den sig fin så länge!
  2. Rulla runt äpplena i strösocker tills dom är heltäckta.
  3. Klart! Ställ ut äpplena lite här och var, dom är ju så söta och fina

Jag gjorde en saffranskaka för ett tag sen, alltså WOW! Såååååå saftig och god Över alla mina förväntningar helt klart! Håll utkik, receptet dyker upp

Saffranskola med rostad kokos

2018-12-09 13:24
Från Akvilinas

Redan andra advent! Igår snöade det för glatta livet och idag regnar det. Vi hann gå en sväng på julmarknaden igår, mysigt! Tur det snöade då iallfall

Glögg har jag druckit så det räcker för resten av livet! Vi var några kompisar som hade glöggprovar-kväll, och mina favoriter blev hjortron och hallonlakrits Supergoda!

Hursom, dessa saffranskolor är så goda när det är rostad kokos i. Jag älskar när det blir lite krisp i en seg kola! Snabba och enkla att koka ihop. En kopp glögg till dessa så är livet komplett!

Konsten att koka saffranskolan:

1. Blanda grädden, smör socker och sirap i en kastrull och låt sedan koka tills kolan klarar kulprovet. (kulprovet? När kolan har kokat ett tag så kan du he lite kola i ett glas med iskallt vatten. kan du forma kolan till en kula så är kolan färdigkokad)

2. Medans kolan kokar så rostar du kokosen i en stekpanna. Den ska få en lätt gul färg.

3. När kolan har kokat klart så vänder du ned den rostade kokosen och saffranet. Häll sedan upp i en form. Antingen så häller du upp i en pralinform (de gjorde jag) eller någon mindre bakplåt.

4. Låt stå i kylen eller frysen, skär sedan i bitar efter önskad storlek.

Snabbt och enkelt!

Nu ska jag koka en kopp kaffe! Ha en fin söndag

Varifrån kommer mitt bloggnamn?

2018-11-18 06:36
Från Akvilinas

Redan söndagmorgon! Här sitter jag och äter frukost, dricker lite kaffe och ska snart åka iväg på jobbet.

En sak som jag alltid har fascinerats över när det gäller att börja jobba tidigt(fast idag var det inte så jättetidigt), som vissa dagar när man börjar jobba vid 4 på morgonen, så får man se hur hela världen vaknar upp. Det är alltid så tyst och lugnt ute när man ska till jobbet. Sen när jag ska hem vid 2-tiden på dagen så har vissa nyss börjat jobba

Mitt mellannamn är Akvilina.. Ett släktnamn som min gammelmormor hade, men till skillnad från mig så var inte hon så förtjust i det namnet Jag började använda kombon av mina två namn hildakvilina på min mail och instagram. Sen startade jag en blogg på blogg.se, http://hildakvilina.blogg.se/ i början på gymnasiet, sen slutade jag blogga ett tag där och sen för några veckor sen fick jag ett ryck en kväll och startade en ny blogg här på nouw.com. Så kände jag att Akvilinas var det rätta namnet på det hela. Och så kommer det fortsätta vara!

För något år sedan så köpte jag några gamla tidningar från 1950-talet. Tyckte dom var så fina så jag gick och köpte två ramar så att jag kunde hänga upp dom på väggen!

Kärleksmums

2018-11-13 18:41
Från Akvilinas

Det är så kul att det är några vänner som har sagt att det var intressant och roligt att få läsa om hur jag fick veta att jag var glutenintolerant. Jag blir så glad när folk säger att dom uppskattat att jag skrivit om hur det var!

Just nu sitter jag och dricker en kopp kaffe (snart 3 koppar heheh) och skriver ner lite ideér till lite jul-bakning. Nu är det bara 18 dagar kvar till den första december. Jag tänkte börja med alla recept och jul-ideér jag har från och med då. Saffran, dukningstips och små tomtar hade jag tänkt bjuda på! Har ni några önskemål kring vad jag ska baka?

Alltså kärleksmums! Mumsiga och saftiga är dessa kan jag lova! 

Jag har en liten jury som består av två personer, min kärlek Albin och min kusin Sofie. Jag har tre regler som dom måste följa när dom ska smaka på det som jag har bakat:

1. Första tanken dom tänker ska dom säga direkt.

2. Ett sanningens ord om hur helheten var - första tuggan, saftig, torr, mjuk, fyllig.

3. Dom måste säga till om konsistensen blir sandliknande. Om ens yttepyttelite sandkonsistens. Minsta lilla sandkänsla så kastas kakorna! (Jag tycker inte om när kakor smakar som potatismjöl, jag har ofta tyckt att glutenfritt har gett den känslan. Nej saftigt och gott! Annars får det vara.)

Dessa kärleksmums har en glasyr som Sofie tyckte påminde om nutella. Den är inte sockrig i glasyren utan den är väldigt krämig! Hemligheten? Den består endast av grädde, choklad och kaffe. Ingen florsockerglasyr här inte! Sen blir kakan väldigt saftig också eftersom jag naggar botten lite grann, som ett pajskal ungefär! Då drar den åt sig av glasyren ännu bättre och den blir saftigare än saftigast!

1 Långpanna käleksmums

5 ägg

5 dl finax mjölmix

3 tsk bakpulver

5 msk kakao

2 dl mjölk

300 g smält smör

200 g hackad choklad

- Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Förbered en plåt 40 x 35 med bakplåtspapper.

- Vispa äggen och strösockret vitt och pösigt.

- Blanda ihop alla dom torra ingredienserna: Sikta och vänd försiktigt ner dom i äggvispet.

- Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Rör om försiktigt.

- Häll smeten i långpannan och strö sedan över den hackade chokladen.

- Grädda sedan kakan i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

Krämig glasyr:

2 dl grädde

2 msk starkt kaffe

200 g mörk choklad

Så här kokar kokar du ihop den:

1. Koka upp grädden, häll i kaffet och låt svalna en liten stund.

2. Lägg i chokladen och låt allting smälta.

Vips så har du en underbar chokladglasyr!

Fram med kokos!
  • När kakan har svalnat så vänder du den upp och ner på till exempel en skärbräda. Nu när du har undersidan uppåt, så naggar du den lite lätt med en gaffel. Inte för djupt och inte för mycket! Då kommer den bara vilja gå sönder när du ska skära upp den.
  • Häll den ljumma, krämiga chokladglasyren över hela kakan. Bred ut glasyren på hela kakan med en slickepott eller palett. Låt glasyren sätta sig lite innan du strösslar över kokosen.
  • När kokosen har landat på kakan är det dags att ställa in den i kylen en stund så den blir lättare att skära upp. (Men kan du inte vänta med att smaka den så ta första bästa sked och hugg in!)
  • Skär stora eller små bitar, du väljer!

Ni kan ju gissa vilken dryck jag tycker passar till den här kakan

Ett litet projekt

2018-11-06 18:58
Från Akvilinas

Alltså det blir så mörkt så fort nu... så tråkigt när man vill fota! Om det inte hade varit för fotningen så hade jag inte brytt mig så mycket. Jag tycker det är mest mysigt när man får tända en massa ljus, pyssla på med lite marsipanfigurer, lyssna på lite musik (snart julmusik) och bara ha det allmänt bra i livet.

Angående jul, jag har en massa saker som jag vill göra! (Jag sitter faktiskt just nu och pysslar på med lite marsipanfilurer! Nyfiken?) Jag har en egen liten idé på något litet godis som jag har tänkt experimentera fram. Om det går bra eller inte är en annan sak Jag vill göra lite pepparkakshus, fina dekorationstips till dukningar, fudge, röda saker och pyssla på med cupcakes. Jag ska försöka hinna med allting så gott jag kan! Har ni nånting speciellt ni vill att jag ska göra?

Men nu till det som jag ville teasa med lite grann. Jag gillar ju att pyssla på med lite gamla grejer, såsom stolar, tyger och andra gamla saker. Så jag har börjat på en liten idé till köket, där jag har hängt upp en grej, där man kan skriva med en grej om en annan grej.

Som jag skrev tidigare inom parentesen så håller jag på att pyssla lite med marsipanen nu, dock så såg jag att det inte var marsipan utan sockerpasta Att jag var så blind i affärn hahah!

Då det gäller att pyssla på med marsipan så gillar jag att blanda marsipan med sockerpasta. Dels för att jag tycker det är godare att blanda i lite sockerpasta, men också för att den blir lättare att jobba med på det viset att den inte spricker lika lätt och den blir lättare att forma fint. Jag tänkte skriva mer ingående om olika saker som jag brukar tänka på när jag använder marsipan och sockerpasta och även för- och nackdelar i ett annat inlägg

I sin vanliga ordning så ska jag koka en kopp kaffe och fortsätt med de lilla julpyssel jag har påbörjat.

Ps. När får man börja lyssna på julmusik egentligen? Jag röstar på första advent! Börjar man tidigare än det hinner man bli less, och börjar man senare än det hinner man ju inte lyssna så länge Det är dock annorlunda med julpyssel och bakning! Ds.

Hur jag upptäckte min celiaki/glutenintolerans

2018-11-05 12:43
Från Akvilinas

Jag tänkte börja med att säga så här, jag kan verkligen ingenting om glutenfritt. Jag kan jättemycket om hur gluten funkar i bakning och hur glutentrådar ska vara i en vetedeg innan man kan använda den. Så allt jag lär mig om glutenfritt skriver jag ner här. Det kommer vara allt ifrån bra bakböcker, mina misslyckanden och vad jag lär av dom, tips och trix på allt möjligt. Och såklart kommer det dyka upp recept och bilder var och varannan dag också!

Vi kan ju börja med första ordet som jag inte kunde - Celiaki. Det är alltså ett annat ord för glutenintolerans.

Men nu tänkte jag berätta hur jag fick veta att jag var intolerant!

Då jag gick andra året på gymnasiet så hade jag full rulle med allt möjligt och ville hinna med allt samtidigt såklart, vilket för mig innebar för lite sömn och dålig koll på vad jag åt och när. Skippade jag middag överhuvudtaget på ungefär en vecka så var det inget konstigt. Lite smör, ost och skinka på en rostad macka så var jag nöjd.

I skolan hade vi fullt upp och snart så var det dags för praktik i åtta veckor. Jag började också extrajobba på det stället jag hade praktiken på, varannan helg och några kvällar i veckan. Jag stannade också ofta efter arbetstid/praktiktid för att fixa lite smågrejer som vi inte hade hunnit med under dagen. Dels för att jag ville öva och träna på saker för att få in rutinerna, men också för att visa att jag verkligen var taggad på att få jobba.

Tillslut började jag känna tröttheten som kom ikapp och jag kände mig aldrig utvilad. Ofta när jag vaknade på morgonen så hade jag väldigt ont i huvudet och ibland i käken också, vilket innebar att jag var lite lätt stressad. Jag började också känna av yrsel minst en gång varje dag. Jag gick ofta in i saker och var många gånger tvungen att stanna upp och andas djupt för att försöka få yrseln att försvinna. I början drog jag slutsatsen om att det var tröttheten som gjorde det, och att jag kanske inte åt så bra mat.

Sen kom jag till jullovet, som det de året bestod av fyra veckor. Som jag hade längtat! Jag hade bestämt mig för att jag skulle sova, sova och sova. Sen komma tillbaka till skolan och vara på banan igen. Utvilad och redo för kommande termin. Jullovet gick, jag var hemma i skogen hela tiden och det var så skönt att få vara hos familjen, plus att det var december som är typ den mysigaste månaden som finns. Jag kom tillbaka till stan början på januari några dagar innan skolan började.

Trots de långa lovet och dom många sovtimmarna som blev så var tröttheten fortfarande kvar. Jag sov i ungefär tolv timmar i sträck när jag hade kommit tillbaka till stan i början på Januari. Utan att ha gjort något speciellt eller varit uppe sent. Jag gick och la mig vid elva på kvällen och vaknade halv tolv nästa dag, utan att ha vaknat en enda gång på hela natten. När jag vaknade där vid halv tolv så var jag fortfarande väldigt trött och jag hade även ont i huvudet. Även fast jag hade sovit väldigt länge det där dygnet så somnade jag om där vid halv tolv och vaknade upp vid halv två på eftermiddagen. Och så såg min dygnsrytm ut i tre dagar. Det var som att när jag vaknade på mornarna så kändes det som att jag bara hade sovit en kvart. När den tredje dagen kom och jag inte kände någon skillnad alls i hur trött eller utvilad jag var, blev jag rädd och tänkte att det är nånting helt annat som inte stämmer.

Jag ringde till en vårdcentral och berättade hur allting var och att jag inte kunde förstå hur i hela fridens dagar jag kunde sova så mycket trots att jag hade varit ledig i fyra veckor och varit noga med att sova och äta ordentligt.. En tid bokades till en sjuksköterska som tog blodprover på mig. Jag och mamma hade spånat lite på att det kunde vara järnbrist. Det är ju vanligt när man är tjej.

Jag lämnade in blodproverna, väntade några veckor och tänkte att det är väll nånting simpelt bara, kanske käka någon järnmedicin så är det som det ska igen så får jag skärpa till mig med kosten och äta så att man överlever livet utan att snurra in i en massa saker.

Så när jag skulle träffa läkaren så pratar vi lite om hur jag har mått och jag berättar hela historien om allting. Och då, sitter han där på sin lilla kontorsstol, och påstår att jag förmodligen har glutenintolerans(?!?). Medans informationen gick igenom mitt huvud och landade där hann jag tänka många tankar medans tårarna trängde fram lite granna - Är han sämst eller? Jag kan inte ha glutenintolerans fattar han väll? (typ som att det var hans fel att jag hade det haha, men jag fick en liten chock där. Mina tankar gick snabbt från förvirring till ilska haha)

När jag gick därifrån var jag så arg! Jag ringde direkt till min mamma och sa att den där läkarn var ju korkad, vars fick han luft ifrån?! Jag har ju inte känt några symptom i hela mitt liv på något sånt. Dessutom så älskar jag ju verkligen mitt jobb, jag kan bara inte vara glutenintolerant!

Så ett år senare, alltså nu i februari 2018, så fick jag en kallelse att gå på universitetssjukhuset och göra en gastroskopi. Läkaren hade ju sagt för ett år sedan att jag skulle vara tvungen att göra en sån undersökning så att man vet säkert ifall det är celiaki jag har. Men jag hade ju redan bestämt mig för att jag inte var glutenintolerant, och när alla andra sa "Men om du nu är glutenintolerant, hur vill du göra då med ditt jobb och yrkesval?" så svarade jag aldrig riktigt på den frågan, utan sa bestämt att jag är verkligen inte intolerant, det går bara inte. Jag älskar mitt jobb för mycket för att nånting sånt här ens ska få komma på tal. Men som sagt, kallelsen kom med posten en dag i januari och jag grinade en skvätt. Det är ju inte en undersökning som man precis ser fram emot, och dessutom hade jag levt i en förnekelsevärld angående de här i ett helt år. Jag hade ju typ glömt bort allt de här med den misstänkta celiakin just för att jag stenvägrade (komiskt ändå, ingenting jag kunde bestämma hahah) ha det så.

Jag gjorde undersökningen, och det gick jättebra. Det var obehagligt ja, men man får bara hålla sig lugn. Så hade jag en superbra sjuksköterska som berättade allting hela tiden. Hon berättade lite lätt om vad läkarna kollade på och vad som hände. Vilket var väldigt skönt, för det var betryggande att höra nån annans röst som berättade lite grann om vad som skedde. De hjälpte mig iallafall.

Jag kan ju berätta lite vad en gastroskopi är och vad som händer när man har celiaki.

Eftersom kroppen inte tål gluten så har den en ständig inflammation i tarmen. Tarmluddet som finns i tarmarna försvinner, vilket inte alls är bra! Det är ju det som tar upp alla vitaminer, all näring och allt järn. (Jag hade ju till exempel järnbrist, det var det som gav mig yrseln och tröttheten) Så för att veta med säkerhet ifall jag var glutenintolerant (eftersom jag inte hade så många symptom) var jag då tvungen att göra en gastroskopi. Då måste alltså en läkare titta i magen med en kamera och ta lite prover för att se hur pass inflammerad och skadad tarmen är. Så då går man alltså ner med en slang i magen, längst ut på den slangen finns en liten liten kamera, och en liten "tång", som bara tar jättelite prover från tarmen. Så skickar dom efter dom proverna och man får resultaten som bevisar ännu mer hur tarmen mår.

Tråkigt nog så sa läkarna redan på plats att det är med 99% chans att jag är glutenintolerant, så det är bara att börja käka glutenfritt! Återigen trängde tårarna fram, för jag såg ju bara problem, och mitt yrkesval! Oj hjälp, kände jag.

Men sen när jag hade fått smälta det i några veckor så kändes det lugnare. Det är bara att acceptera läget och köra på med livet i vanlig ordning ändå.

Så nu sitter jag här, utbildad konditor och bagare, supertaggad på att få lära mig allt vad det här innebär! Jag är så peppad på att få blogga om det här, få visa allt jag lär mig och skriva recept och tips och trix! Tänk vad kul! Jag tänker skriva allt om min intolerans, tips på mat, bröd, fika, vilka mjöler man kan använda och hur man gör för att det ska bli så bra som det bara kan bli! Kanske få hjälpa någon annan som nyss fått veta att dom har celiaki, berätta för någon hur gastroskopin var och att det går jättebra att göra den undersökningen, skriva roliga recept, experimentera ihop något eget recept och bara få driva bort den lilla rädslan som finns över att baka glutenfritt!

Har ni någon fråga om något så får ni självklart skriva en liten kommentar eller skicka ett mejl!

Nu ska jag koka mig en kopp kaffe! Ha en härlig måndag

Red Velvet Halloween Edition

2018-11-02 12:42
Från Akvilinas

Jag har aldrig gjort en sån bra muffinssmet som den här! Alltså Den steg prefekt i ugnen. Kolla på den bara! Jag älskar när muffinsen stiger och blir höga, det är så fint! Jag trodde att det skulle bli svårt att få bra resultat när jag började baka med glutenfritt mjöl, men icket. Det har faktiskt aldrig blivit bättre

Till muffinsen behöver du:

4 dl glutenfritt mjöl

1 msk kakao

En nypa salt

1 4/5 dl strösocker

1 4/5 dl rapsolja

1 ägg

2 msk röd färg

½ tsk vaniljsocker

1 1/3 dl filmjölk

1 tsk vitvinsvinäger

4/5 tsk bikarbonat

Värm ugnen till 175 grader. Ställ fram 12 muffinsformar på en plåt. Nu är det bara att blanda ihop muffinssmeten med lite skummande bikarbonat och röd färg!

1. Vispa strösockret och rapsoljan jämt.

2. Blanda samman mjölet, kakaon och saltet för sig.

3. Tillsätt ägget i socker- och rapsblandningen under vispning.

4. Häll i 2 msk röd hushållsfärg och vaniljsockret.

5. Varva mjölblandningen (sikta ned den) med filmjölken till den röda smeten.

6. Blanda sedan vitvinsvinäger och bikarbonat för sig, det kommer att börja skumma, och det ska det göra! Rör sedan ner det i smeten.

7. Fyll nu muffinsformarna till 2/3 och grädda i ca 20 minuter.

Till frostingen behöver du:

300 g florsocker

50 g smör

125 g philadelphiaost

Gör så här:

1. Vispa smör och florsocker till en fluffig, jämn smet.

2. Tillsätt philadelphiaosten och rör om så att frostingen blir väl blandad.

3. Bred ut på alla cupcakes och strössla över strössel eller ställ dit ett sött litet spöke!

Receptet på spökmarängerna finns längre ner i flödet

Snart är det halloween!

2018-10-25 10:38
Från Akvilinas

Det var faktiskt väldigt kallt imorse, uppiggande kallt! Vintern är påväg, november månad är snart här och julafton är 2 månader bort. Tiden går fort och jag försöker hinna med allt

Hursom, halloween är inte så långt bort nu, jag trodde faktiskt att det var nu till helgen. Men såg sen på almanackan att det är ännu nästa helg. Jag gjorde en enkel liten grej som man kan ha till både tårta, cupcakes eller bara äta som dom är! Små, söta spökmaränger Dom blev inte så läskiga utan mest gulliga!

Du behöver:

3 äggvoitor

½ msk citronsaft

1 dl strösocker

1.½ dl florsocker

Lite mörk choklad ifall du vill att dom ska ha ögon.


Gör så här:

- Vispa äggvitor och strösocker hårt.

- Häll i citronsaften i slutet och vispa några sekunder.

- Sikta ned florsocker och vänd försiktigt ned de i äggvispet.

- Grädda i ugnen 50-70 minuter (beroende på storlek) på 100 grader.

- När marängerna har svalnat, smält lite mörk choklad och dutta dit små ögon på dom.

Senaste på instagram

2018-10-21 22:17
Från Akvilinas

Vanliga, hederliga chokladmuffins!

2018-10-17 12:06
Från Akvilinas

Mysigt väder ute idag, gråmulet och lite regn. Jag har redan hunnit dricka 3 koppar kaffe på 2 timmar, hälsosamt eller inte är ju frågan. Jag går på facebooks egna wikipedia - lajkat, där dom många gånger "enligt undersökningar" kommit fram till att kaffe förlänger livet.

Imorgon så är det torsdag, men inte vilken torsdag som helst Utan det är chokladmuffinsdagen! Så jag slängde ihop en smet och det blev vanliga chokladmuffins med lite hackad choklad i. Enkla men ack så goda! Du slänger ihop muffinssmeten på 10 minuter!



Du behöver:

125 g smör
2 dl socker
2 ägg
3.5 dl glutenfritt mjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g smält choklad
100 g hackad choklad

Och 16 muffinsformar!

Så här gör du:
  1. Vispa smör och socker vitt.
  2. Knäck i ett ägg i taget.
  3. Blanda samman alla de torra ingredienserna och sikta ned i sockervispet.
  4. Häll i mjölken.
  5. Smält 100 g choklad. Vänd ner den och den hackade chokladen i smeten.
  6. Fyll sedan muffinsformarna 2/3.
  7. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter, kolla med en tändsticka så att dom är torra innan du tar ut dom ur ugnen!

Vet ni vad jag letar efter? Någon fin, unik, citronpress! Min mamma har en jättefin en som man gärna vill ställa fram för att den lyser med sin citrongula färg. Hur fint som helst tycker jag!

Ljuvliga, chokladiga Brownies

2018-10-16 11:09
Från Akvilinas

Visst vet ni om att det är chokladmuffinsdagen på torsdag? Om inte så vet ni det nu iallafall! Jag ska dra ihop en liten muffinssmet tänkte jag, några vanliga hederliga chokladmuffins ska det bli!

Förra veckan snodde jag ihop en brownie med lite färskostglasyr på. Jag har gjort den flera gånger förut, och det är succé varje gång jag bjuder på dom! Så vill ni ha en god kaka att bjuda på så är den här att rekommendera! Dom är saftiga och har så mycket chokladsmak! Trots att det inte är högvis med choklad i dom så smakar dom sååååå ljuvligt mycket choklad

Du behöver:

Till brownien:

  • 5 ägg
  • 500 g socker
  • 120 g glutenfritt mjöl
  • 100 g kakao
  • 250 g smält smör
  • 100 g hackad choklad

Till glasyren:

  • 200 g florsocker
  • 75 g smör
  • 30 g kakao
  • 150 g färskost

+ chokladknappar till dekoration. Du kan såklart använda något annat om du vill, Till exempel chokladströssel eller hackad choklad.

Gör så här:

Brownien:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa samman ägg och socker lätt och luftigt.
  3. Sikta ned mjöl och kakao. Vispa ned det smälta smöret.
  4. Rör sist ned den hackade chokladen.
  5. Smörj och bröa eller lägg bakplåtspapper i en form, 33 x 25 x 5 cm.
  6. Häll sedan ned smeten i formen och grädda i ungefär 30-35 minuter.

Glasyren:

  1. Vispa samman florsocker, smör och kakao till en jämn frosting.
  2. Tillsätt färskosten och vispa i 5 minuter.
  3. Bred på glasyren på brownien, när den har hunnit svalna såklart
  4. Strössla på lite strössel, hackad choklad eller något annat gott du tycker passar bra!

Alltså det är något fantastiskt med gamla tårtspadar! Dom har såååå fin form och dekoration på skaftet

Fredag och fem-sekunders-efterrätt

2018-10-12 09:43
Från Akvilinas

Härliga fredag! Veckorna går så fort så man hinner inte med Hoppas att solen skiner starkt hela helgen så man kan sitta ute i höstvädret. Det är ju så friskt och skönt ute nu. Men ingen mera snö här borta än så länge, men vem vet! Det kanske snöar ner några flingor i helgen

Den här efterrätten jag har pratat om hela veckan ska äntligen avslöjas! Men ni hade förmodligen redan listat ut vad de kunde va när ni läste handlingslistan Bloggens allra första fem-sekunders-efterrätt är...

Banoffeepaj!

Fast inte i pajform. Utan här plockar du ihop din egna lilla efterrätt och väljer helt själv hur mycket du vill ha av allt!

Så här gör du efterrätten:

1. Hacka bananerna i skivor.

2. Vispa grädden.

3. Öppna den kondenserade mjölken.

4. Hacka daimen i bitar.

5. Krossa nutellakakorna(eller digestive om du köpte det istället)

6. Lägg allting i olika skålar, ställ fram tallrikar, skedar, glas och koppar! Nu kan du plocka ihop din egna lilla efterrätt Smaka och känn nutellakakornas sega chokladsmak blandas med karamellsmaken av dulce de lechen och krispet av daimen.

Jag älskar när man får duka fram flera saker i olika fina, små och söta skålar. Skedar som allihopa är olika, någon från Ikea och en annan från second hand. Kaffekoppar som kan vara gräddvita med guldkanter, dukar som jag har fått av min mamma som hon i sin tur fått av sin mamma. Att den duken som jag ibland har på mitt bord, har stått på min mormors bord när hon var mitt i livet och lagade mat åt tre barn och kokade kaffe åt alla som jobbade på hon och morfars bondgård. Gamla saker fascinerar och inspirerar mig väldigt mycket. Dessutom så är dukningen halva glädjen för mig!

Och jag kan lova er, det här är inte den enda snabba efterrätten jag kommer att bjuda på. Det är ju så skönt att ha några snabba recept att bläddra emellan en fredagkväll eller när man ska göra en efterrätt som man inte orkar hålla på med i hundra år

Hoppas att ni får en trevlig fredag och att solen skiner fint där du bor. Vi får väll se om det trillar ner några snöflingor eller inte

Handlingslista till 5-sekunders-efterrätten

2018-10-10 14:21
Från Akvilinas

Har du inte tid eller ork att baka nutellakakorna (scrolla längre ned) kan du köpa digestivekex! Dom finns ju både med och utan gluten.

Handlingslistan är räknad till ca 5 personer.

Ni kanske kan ana vad det blir för efterrätt Speciellt när ni har läst handlingslistan!

Du behöver handla:
  • 5 bananer
  • 5 dl grädde
  • 3 paket daim
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 pkt digestivekex (om du inte har bakat nutellakakorna)

Lite sneak peaks och en handlingslista, fortsättning på 5-sekunders-efterrätten följer...

Nutellakakor

2018-10-10 09:56
Från Akvilinas

Minns ni förra veckans inlägg där jag sa att jag skulle göra crumbles till en fem-sekunders-efterrätt? Det blev inga crumbles, utan istället kom jag fram till att nutellakakor skulle passa ännu bättre till efterrätten! Gör du en dubbel sats av detta kakrecept så har du kakor för kvällen och även till efterrätten som du kan göra till helgen

Det dyker upp en liten handlingslista till allt du behöver till 5-sekunders-efterrätten lite senare idag. Hela receptet på efterrätten dyker upp på fredag!

Syltkakor

2018-10-08 12:07
Från Akvilinas

Det blev då ingen mera snö här i helgen, tacksamt eller inte är ju frågan Det får gärna vara en fin, solig höst till slutet på oktober. Men sen är det lika bra att det vräker ner några meter snöTänk va kul! En massa snö så blir det en mysig jul och en härlig skoter- och skidåkningsvinter!

Jag bakade iallafall små, söta syltkakor för några dagar sen. Dessa kakor är en sort som håller länge och som du även kan ha ogräddade i frysen. Hur enkelt som helst för den som känner att den egentligen inte har tid att fixa en kaka till kaffet när man ska få gäster. Ett annat tips är att baka någon sats av dom här och ställa en burk i kylskåpet på jobbet. En kaffekopp och en liten hembakad kaka till är det inte många kollegor som gnäller över

Dom flesta småkakorna kan man frysa ned ogräddade. Kolla in följande lista på hur det funkar:

1. gör kakdegen färdig. Rulla små bollar, eller stansa ut (beroende på hur kakorna ska vara när man gräddar dom) precis som om du skulle grädda dom direkt.

2. Lägg i en burk eller plastpåse och frys in! Skriv helst på burken/påsen vad det är för något. Det underlättar tills när du ska använda dom.

3. När du får gäster (eller själv blir väldigt sugen på något till kaffet) så är det bara att plocka fram så många kakor du vill ha! Lägg ut på en plåt och låt dom tina.

4. När kakorna är helt tinade, lägg dit sylt, lemon curd eller vad det nu är som ska vara på kakorna! Sen är det bara att skjutsa in dom i ugnen på rätta grader! Grädda i vanlig ordning och låt dina gäster bli imponerade på kak-doften som sprids i hela huset. När en imponerad kommentar som " Wow har du till och med hunnit baka!" kommer så ryck bara lite lätt på ena axeln och säg "Äsch, det var fort gjort!".

För att göra dessa syltkakor så behöver du:

5 dl glutenfritt mjöl

175 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

hallonsylt

Gör kakorna så här:

- Sätt ugnen på 160 grader.

- Medans ugnen blir varm, blanda samman alla ingredienser till en kakdeg.

- Rulla små bollar, ungefär som en 5-krona och placera ut dom på en plåt med bakplåtspapper.

- Gör en grop i varje boll och fyll sedan med lite hallonsylt. Det underlättar att göra en lite grop i kakan om du först doppar fingret i lite kallt vatten. Du kommer märka skillnaden på ifall kakan vill fastna eller inte.

- Grädda sedan kakorna i 8-10 minuter. Låt sedan svalna.

För att göra glasyren till kakorna behöver du:

- 4 dl Florsocker

- 2 msk Vatten

- 5 Droppar citronsaft (inte superviktigt, du kan skippa det om du vill)

Glasyren gör du så här enkelt:

- Blanda samman alla tre ingredienserna (eller bara dom två första) och sen är den klar att ringlas på kakorna!

Äppel- och mandelkaka med kanel

2018-10-05 13:00
Från Akvilinas

Jag följer en konditor på instagram som heter My Feldt. Hon skriver dom mest ärliga och roliga texterna till sina bilder. Allt ifrån hur det är att jobba som konditor till hur dom stryker upp sina biskvier på konditoriet som hon och hennes man driver - Feldts bröd och konfekt. För några månader sedan så släppte hon sin första bok - Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga. Det är nog världens mysigaste bakbok! Det finns recept efter alla årstider och dess skörder, och man kan även få läsa fina historier från när hon var liten. Tips tips!

Äppelpajen som jag har gjort är ifrån hennes bok, men jag gjorde såklart om mitt recept så att det blev glutenfritt. Det var första gången som jag provade att baka en pajdeg med glutenfritt mjöl, och jag är faktiskt nöjd över resultatet! Det enda som jag ska tänka på till nästa gång, och det ni också kan tänka på då ni ska göra den här pajen är att inte ha ett så tjockt pajskal. Jag tänker faktiskt att man tar bort ca 1/5 av degen eller till och med 1/4. Anledningen till att jag vill att man ska ta bort lite deg är för att den blev lite för torr. Men som tur var så var äpplena saftiga och vaniljsåsen god! Men den kan bli ännu godare om pajskalet är lite tunnare.

Till kakan behöver du:

4 äpplen

Strösocker och malen kanel

Till pajdegen behöver du:

200 g siktat glutenfritt mjöl (sempers t.e.x)

80 g strösocker

en knivsudd havssalt

120 g rusmstempererat smör

2 äggulor

Till mandelkrämen behöver du:

55 g mandelmjöl

55 g florsocker

50 g rumstempererat smör

zest från 1 citron

en knivsudd havssalt

2 g malen kanel

1 ägg

Följ kommande steg och snart har du en vacker äppel- och mandelkaka på fikabordet!
  1. Blanda alla de torra ingredienserna till pajdegen. Klicka i smöret och arbeta ihop degen till en sandliknande konsistens. Rör ner äggulorna och blanda samman. Eftersom den här degen inte innehåller något gluten, så har den svårt att binda ihop sig som en vanlig pajdeg/mördeg. Så den vill bli lite smulig. Ta fram den pajform du vill ha, och tryck ut pajdegen i formen, kom ihåg att göra en tunn botten! Ställ den i kylen medans du gör fyllningen.
  2. Värm ugnen till 195 grader. Varmluftsugn är att rekommendera, men har man inte det så går det lika bra. Det som är att den kan bli lite ojämnt gräddad och att det tar lite längre tid att grädda den.
  3. Gör mandelkrämen genom att vispa ihop mandelmjöl, florsocker, smör, citronzest, salt och kanel med elvisp/köksmaskin. Tillsätt sedan ägget och vispa till en kräm. Viktigaste här är nog att du smakar på den, jag menar man måste ju kolla av så att allting står rätt till
  4. Koka en kopp kaffe. Drick vid jämna mellanrum.
  5. Bre nu ut mandelkrämen jämnt i pajskalet.
  6. Kärna ur äpplena och skär dom i tunna klyftor. Du kan skala dom också om du inte tycker att skalet är någon höjdare i pajer. Nu placerar du bara ut klyftorna lite vackert och strör över strösocker och kanel. Grädda i ugnen 25-30 minuter eller tills den har fått fin färg.
  7. Ta ut kakan och låt svalna lite innan du serverar den!
Till vaniljsåsen behöver du:

1 vaniljstång, 70 g strösocker, 250 g mjölk, 250 g grädde, 6 st äggulor

Kanelbullens dag idag!

2018-10-04 09:52
Från Akvilinas

Idag är det som sagt kanelbullens dag! Tänk vad kul Jag åt faktiskt en kanelbulle till frukost... Och en kaffekopp! Fast den drack jag såklart.

Idag så ska jag göra hemmagjorda crumbles till en enkel efterrätt som passar både stora som små! De är de enda som ska bakas hemma till desserten. Resten är bara att handla på affärn. Egentligen så kan man ju handla crumbles på affärn också, men tänkte att jag skulle prova göra eget.

Tänkte att det kan vara fint att finna en kategori med titeln "Fika på fem sekunder", vilket nästan stämmer helt, fem sekunder var väll å ta i lite granna. Men det känns som fem sekunder om man jämför med en cheesecake som först ska vara i femtioelva olika lager och som sen ska in och ut ur frysen tre gånger i kvarten. Så ska de upprepas i sju dar och sen kanske den blev bra om man har tur hahah Nämen tänkte bara att det är bra när man får gäster i sista sekunden eller när man inte orkar ställa sig och baka i 2 timmar. Så fortsättning på denna efterrätt följer...

Ha en fin onsdag idag, käka många bullar och drick många koppar kaffe

Hej och välkommen till min blogg!

2018-10-03 11:40
Från Akvilinas

Hejhejheej! Jag är så glad att du har tittat in här! Du har just nu kikat in i min glutenfria handbok. Här kommer jag att skriva om allt och lite till. Jag tänkte börja med att berätta lite om mig själv och vad jag vill med den här bloggen.

Hilda heter jag och är 20 år gammal, lever och frodas i en stad i Norrland. Född och uppvuxen i en liten by långt in i skogen, tills jag fyllde 16 år. Då flyttade jag till Umeå för att läsa till konditor och bagare på gymnasiet. Det hade varit min dröm sen jag började åttonde klass. Under dom två åren som var innan jag flyttade hemifrån så bakade jag mer eller mindre varje dag efter skolan. Jag kan inte säga att det alltid var vackra (ibland heller inte goda) resultat, men jag älskade verkligen att få göra varje bakverk unikt, ge de en egen smak och ett eget utseende.

Första året på gymnasiet så läste jag ett basår, den sträckte sig från kock till bageri&konditori och servitör. Utan att tveka så valde jag såklart inriktningen bageri och konditori som jag då gick i två år, och våren 2017 tog jag studenten med glädje! Utbildad och redo för vad livet hade att ge!

Jag fick jobb på det konditoriet som jag hade praktik på i tredje året på gymnasiet, och där är jag kvar än! Där jobbar jag både som konditor och kassabiträde, det är lite olika från dag till dag alltså

Utöver all bakning och mitt jobb så är jag med kärleken i mitt liv Albin, dricker alldeles för mycket kaffe (men påstår alltid att jag inte är beroende), köper många loppisfynd till köket och hemmet då jag verkligen älskar gammaldags saker. Lyssnar oftast på Regina Spektor när jag bakar, och är det inte hon som sjunger högt i högtalaren så är det jag haha

Den här bloggen vill jag ska vara ett litet lugn för den som känner smått panik över vad den ska baka till sin glutenintoleranta gäst på födelsedagskalaset, eller kanske en glädje för den som just fått veta att den är glutenintolerant, och förhoppningsvis en blogg som bara känns lite hemtrevlig och mysig, om nu något på internet kan kännas hemtrevligt Jag hoppas verkligen att jag får ge inspiration till den som är glutenintolerant att baka något riktigt gott, och att det inte är en hel vetenskap att göra några småkakor eller bullar. Det behövs bara lite övning, som med allt annat här i livet!

Men gör som jag nu, gå och koka dig en kopp kaffe (jajjamän, ni kommer få läsa om många kaffekoppar i den här bloggen, I´m a big fan) och fortsätt ha en fin, härlig (snöig? här snöar det faktiskt!) onsdag! Så dyker det upp fler och fler inlägg och bilder!

Kanelbullar inför kanelbullens dag! Jippi!

2018-10-03 10:58
Från Akvilinas

Den 4 oktober så är det kanelbullens dag, vilket är imorgon! Alltså vad kan egentligen klå en vanlig hederlig kanelbulle? Inte kladdkaka, inte chokladbollar. Inte heller hemmagjord glass. Det enda som behövs i livet oavsett situation, ålder eller någonting annat är ett glas mjölk och en varm, nybakad kanelbulle. Jag får lite flashbacks till när man var liten och kom hem från skolan, de första man kände när man kom innanför dörren var lukten av nybakade bullar. Man åt ju typ femtioelva stycken och drack cirka sju liter mjölk. Det behövdes ingen middag på en vecka ungefär, så mätt var man!

Jag har provat två olika recept som är glutenfria, Tyvärr så var degen hur svår som helst att arbeta med. Det blev i princip ingen deg, utan den gick bara sönder så fort man rörde i den. Provade de receptet två gånger och gjorde på två olika vis, men inga framsteg.

Sen hittade jag ett nytt recept som var med Lailas glutenfria mjöl, som är speciellt framtaget för knådade degar. Så jag provade! Och alltså Dom blev riktigt bra tycker jag!

Här kommer en lista på vad som kan vara bra att tänka på när du gör dessa bullar

  1. När du ska kavla ut degen, använd rikligt med mjöl så att den inte fastnar i bordet. Eftersom degen inte har något gluten i sig så blir den inte elastisk, utan vill istället gå av och gå sönder om det slits i den för mycket.
  2. Ha en kopp kaffe i närheten, drick vid jämna mellanrum.
  3. Häll på rikligt med pärlsocker! Ingen gillar när det är för lite pärlsocker


Till bullarna behöver du:

100 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

0.5 tsk salt

2 tsk kardemumma (mortla hela kärnor)

12 dl Lailas mjöl (du behöver även mjöl utöver dessa 12 till knådningen)

1 ägg till pensling

Till fyllningen behöver du:

200 g smör

2 dl strösocker

3 msk kanel

pärlsocker att strössla över!

Så här gör du bullarna:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Värm smöret och mjölken tills den är fingervarm. Tillsätt jästen och rör om tills allt har blandats väl.

2. Blanda samman Lailas mjöl, socker, salt, och den mortlade kardemumman.

3. Tillsätt den varma mjölkblandningen i de torra ingredienserna. Rör om med degkrok i köksmaskin/elvisp i cirka fem minuter. Lägg sedan över en bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter.

4. Medans jäsningen pågår så kan du göra remonsen (ett bageri ord för fyllning) till bullarna. Värm på smöret försiktgigt i micro om du har glömt att lämna den framme för att mjukna. Vispa i sockret och kanelen. Låt stå framme i rumstemperatur tills den ska användas. Till penslingen av bullarna kan du knäcka ett ägg och blanda ut med 2 msk kallt vatten. Låt stå i kylen medans du väntar på degen.

5. När första jäsningen är klar kan du mjöla bordet du vill kavla på. Mjöla rikligt som sagt Skrapa ur degen ur bunken, och knåda ihop den till en deg. När du tycker att den har börjat ta ihop sig och går att arbeta med så är det bara att kavla ut den! Du kan kavla den till en rektangel, degen ska vara hyfsat tunn eftersom du ska rulla ihop den sen. Svårt att förklara tjockleken på degen, men vi kan ta ett grytunderlägg som mått hahah! Tjockleken på dina grytunderlägg är lagom tjocklek som du kan ha på din deg (dom flesta grytunderlägg är lika tjocka)

6. När degen är färdigkavlad så är det bara att bre ut remonsen på hela rektangeln. Sen börjar du rulla degen. Börja längst bort från dig och rulla den mot dig. Sen kubbar (ännu ett bageri ord för att skära/dela upp t.ex. bullar av en vetedeg) du upp cirka 30 bullar och lägger dom direkt i en pappersform på en bakplåt. Lägg på en bakduk och låt jäsa 30 minuter till. Du kan gärna ställa bakplåten på ugnsplattorna eftersom det är varmt där. Degen jäser bättre när det finns lite värme.

7. När 30 minuter har gått så penslar du bullarna med ägg och vattenblandningen. Strössla på pärlsockret och skjutsa in bullarna i ugnen i cirka 10-12 minuter.

8. När bullarna är gräddade, se till att ha mjölklitrarna och hela familjen redo för nu är det bullfest!

Och vet ni en sak! Här sitter jag och skriver för fullt och kikar sedan ett tvärt ut genom fönstret. Gissa vad som ramlar nerför himlen? Snö

Lite blandade bilder från vad jag har gjort tidigare

2018-09-25 16:51
Från Akvilinas

Jag startade en blogg när jag började första året på gymnasiet, hildakvilina.blogg.se, länk finns längre ner ifall man skulle vilja kika in där.

Jag har plockat ut lite bilder som jag verkligen tycker om. Jag har ju nördat ner mig mest i marsipanfigurer och personliga tårtor som har olika teman såsom Frost, My Little Pony och Bilar. Men att bara baka en enkel kaka ligger mig också varmt om hjärtat. Det jag har haft minst intresse för är bröd, men nu när jag är glutenintolerant så kommer jag gärna vilja baka mitt egna bröd då det inte finns så mycket att välja på i affärerna. Dessutom så ser jag det som en utmaning, att baka ett gott bröd utan gluten.

Hildakvilina