RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-04-07 13:41:11

fridamartinaa

fridamartinaa blogg på Nouw

Fotografering hösten 2018

2018-12-13 19:56
Från fridamartinaa

Det var ett tag sen nu! Den enda jag har gjort är att fylla år, fått antagningsbesked till Uppsala universitet, sagt upp lägenhet, börjat packa och skrivit klart min c-uppsats. Dock är detta inlägg inte till för en uppdatering i text utan en liten visning på bilder från en fotografering jag gjorde i höstas och fick bilderna nyligen och dom blev väldigt bra måsta jag erkänna. Älskar höstens färger verkligen!!

Uppdatering kommer nog i mitten på nästa vecka hur allt har sett ut sen sist, då har jag flyttat och fått slappna av lite!

Bye!

Vad har hänt sen sist??

2018-10-29 16:31
Från fridamartinaa

Nu har det gått ett tag sen sist, det blev mycket annat och för lite inspiration till att skriva något. Jag känner ju störst inspiration till att skriva när jag känner att jag behöver ventilera om något, kanske ett problem som har uppstått eller något jag går runt och funderar på men nu var det dag att dela med mig av vad som hänt under tiden jag varit borta.

För det mesta har jag pluggat faktiskt. Nu har arbetet på min c-uppsats verkligen kickat igång och jag skriver typ varje dag, sitter i skolan varje dag med klasskompisar eller sitter hemma och läser. Därför har det inte blivit något skrivande "för skojs skull" tyvärr. Jag var hemma i Strängnäs senast jag skrev här tror jag och det var ett förarbete till uppsatsen, jag började även på bakgrunden vilken jag typ är klar med nu (!!!!) Min handledare har läst den och tyckt att den är väldigt bra, så skönt att höra! Så nu har jag påbörjat analysdelen vilket kommer vara en bildanalys och en jämförelse av altarskåp. Det känns bra än så länge!

Här är också den senaste tavlan jag målade häromdagen, det är verkligen sån terapi att sitta och måla i någon timme eller två, koppla bort och inte tänka på något annat! Vad tycks??


Nu till ännu roligare saker för jag var nämligen på en fika-dejt med fyra andra tjejer i lördags vilket var bland det roligaste jag varit med om! Vi träffades genom sociala medier, några av dom bloggar även här men andra inte. Det var så roligt att få träffa ett gäng tjejer som man inte känner sen tidigare och få byta ut erfarenheter och tankar med. Det blir tydligare nu när jag blir äldre att ålder verkligen inte spelar någon roll längre, man kan ha saker gemensamt oavsett! Vi kom jättebra överens och tyckte att den lilla fikastunden var alldeles för kort så vi har bokat in en ny träff under den helgen jag fyller år!! så taggad! Ni är så härliga, Sara , Cornelia , Sophia och Elin! Till samma helg har jag också bokat konsertbiljetter till Tove Styrke med Ellen, kommer bli den bästa födelsedagshelgen någonsin verkligen!!!

Jag var dessutom på en liten halloweenfest hos Emely, min bästa vän, hemma i Strängnäs där jag är just nu för att fortsätta med uppsatsen. Vi får väl se när jag skriver här igen, kanske kan dröja lite i och med allt plugg... Men vi hörs framöver!

Helgen & Ny vecka!

2018-10-01 20:16
Från fridamartinaa

Nämen hallå Oktober! Nu är det verkligen höst, känns som ett jätteskutt från September till Oktober!

Jag har i alla fall haft fullt upp med skolan och haft en fullspäckad helg, därav inga inlägg. Men i Torsdags hade jag ett seminarium på eftermiddagen, sen var jag rätt så slut på kvällen så det hände inte så mycket mer där. I Fredags satt jag i skolan från kl.10 till kl.14 och skrev klart min hemtenta, så skönt att bli av med den! Men samma där, hade ju suttit med ansiktet i datorskärmen i fyra timmar så kom hem och hade lite huvudvärk och sov någon timme haha... Det fick också bli att gå och lägga sig tidigt i Fredags då jag och min vän Ellen skulle åka till Uppsala dagen efter! Jag måste bara säga att jag blev lite kär i Uppsala alltså, så otroligt vackert Universitet, så mysig liten stad med äldre och klassicistiska byggnader (grekisk stil) som jag mer än gärna vill bo i! Jag kände direkt att här kan jag studera min sista tre terminer från och med i vår, så vacker liten stad! Det enda jag saknar är vatten... jag kommer ju från en hamnstad och det hade verkligen varit pricken över i:et om Uppsala också var det, men det fanns en liten å som gick genom stan vilket var lite mysigt ändå!

Igår var jag på min kusins dop, hon var så söt! Hon sov typ genom hela ceremonin tills prästen skulle blöta henne, då var det inte roligt längre. Men det var mysigt att träffa lite av släkten och familjen, jag och mamma åkte sen hem och hade myskväll framför tv:n. Sen åkte jag hem imorse då jag hade ett möte med min handledare på eftermiddagen. Så skönt att få prata ut lite om uppsatsen äntligen, nu är det bara att köra igång! I veckan ska jag alltså kontakta alla kyrkor jag tänkte besöka nästa vecka, så jag kan välja vilka jag ska ha med i min uppsats, jag har också det sista seminariet för terminen på torsdag vilket är så skönt, då kan jag verkligen fokusera på uppsatsen och den individuella uppgiften för resten av terminen. Jag är taggad på att komma igång med skrivandet nu ordentligt!

Här är alltså allén fram till huset som jag kommer plugga i om jag kommer in till våren, huset ligger i Engelska Parken som va otroligt vacker! Mittemot ligger biblioteket och på andra sidan vägen liten Botaniska Trädgården, alltså bästa området ju! Håll tummarna för att jag kommer in i vår!

Och såhär såg man ut till dopet, hade önskat att jag hittade något roligare i Uppsala men mot alla odds så var HM stängt för renovering och jag hittade inget annat, ingen fin blus eller något, inte ens en fin kofta att ha över linnet... men jag kände mig lite höstig i alla fall!

Hur du får inspiration till att plugga!

2018-09-26 22:02
Från fridamartinaa

När det börjar närma sig att sätta igång med pluggandet finns det några tips och tricks jag använder mig av. Bland annat för att få den där motivationen till att sätta mig och verkligen plugga och få någonting gjort men även att få inspiration till att plugga, vad som kan inspirera mig till att vilja läsa de där sidorna eller skriva den där hemtentan!

Det jag har blivit mycket bättre på i år jämfört med tidigare perioder som jag har pluggat är att börja i god tid. Det är så skönt att vara klar i tid eller till och med före inlämningsdatum! Jag förstår inte längre varför jag drog ut på allt pluggande och sen fick sitta där kvällen innan och krysta ut sidor till en inlämning eller tenta bara för att jag "inte orkade" plugga innan. Jag lovar dig att du kommer känna dig stolt när du är klar i tid och då även har tid till att göra annat.

Det första jag brukar tänka på om jag känner mig verkligen inte sugen på att plugga är att det kommer kännas så skönt när jag är klar! Alltså den där känslan av att lämna in en hemtenta eller en uppgift är så underbar enligt mig, det är verkligen som att checka av en punkt från en lista vilket enligt mig är verkligen tillfredsställande!!

Märker jag att jag börjar ifrågasätta varför jag ens började studera på universitet, i och med att man kan välja helt själv om man vill det eller inte, är att jag då ställer mig frågan på ett annat sätt. Jag frågar mig själv varför jag började plugga och ofta får jag svaret: jag vill ha en utbildning i något jag är intresserad av, något jag skulle vilja jobba med i framtiden! Det handlar om att ställa in sig på att det kommer vara ett positivt resultat av att du kämpar dig igenom dess kurser, du kommer komma ut med en utbildning i slutet och det för mig är så värt att sätta mig och skriva de där 5 sidorna till en hemtenta.

Sätt ett mål eller gör planer som du kan se fram emot när du har gjort det plugget för dagen eller veckan! Jag pluggar mycket på egen hand och därför försöker jag alltid att planera att träffa mina vänner när jag känner att jag har tid. Detta fungerar för mig som en motivation för då sätter jag upp ett mål som jag ska uppnå fram tills den här träffen. Till exempel, jag ska träffa min vän Ellen imorgon efter mitt seminarium och jag behöver verkligen få in lite plugg innan det så jag inte sitter och tänker på allt jag borde gjort innan jag mötte upp henne. Jag måste läsa en del inför ett seminarium nästa vecka och jag har nu börjat på ett kapitel, då sätter jag upp målet att jag ska ha läst det kapitlet plus en till text innan jag träffar henne. Så sätt upp små mål inför varje fritidsaktivitet eller syssla så vill jag säga att du vill få ditt plugg gjort mer. Disclaimer: Ta dig inte vatten över huvudet med dessa mål, hellre för små mål än för stora, det måste ju vara rimligt att kunna uppnå. Gör heller inte för mycket planer så du inte kan få in plugget mellan allt. Plugget kommer ju först!

Det sista tipset jag har vilket kan låta hårt men det är bara att göra det! Du har valt att plugga för en anledning och det känns ju väldigt synd att strunta i det och inte komma ut på topp. Ta vara på tiden du har till att plugga så kommer det vara värt det. Jag förstår att man inte kan plugga precis hela tiden och inte göra något annat, jag har också för mig saker utöver plugget men jag påminner mig också om att jag flyttade hit för att just plugga, så det är ju det som är prio ett liksom.


Berätta gärna vad ni studerar och på vilken nivå! Gymnasiet, grundskolan, högskola/universitet? Är nyfiken!


Måndag + veckans planer

2018-09-24 18:34
Från fridamartinaa

Hallå där!

Idag har varit en lång dag fylld med plugg, har suttit med en klasskompis i biblioteket på campus från kl9 till ungefär kl17! Men vi kämpade på bra, jag läste klart all litteratur till ett seminarium på torsdag så det är superskönt att vara klar med i god tid. Sen har jag även lånat hem fler böcker till bland annat hemtenta, en individuell uppgift som kommer sen samt uppsatsen. Min hög med böcker ökar fort hela tiden verkar det som, vill bara komma igång med allt! Måste dock försöka prioritera vad som måste göras först och nu är det hemtentan som jag vill börja med, den är dock lite luddig så hoppas jag får det förklarat för mig från min lärare i veckan...

Det här med att planera sina veckor som student kan ibland vara väldigt svårt, i alla fall att planera långt fram då jag inte riktigt vet vad jag kommer behöva fokusera på just den veckan men jag har i alla fall skrivit upp de saker jag bör göra denna veckan och hoppas att jag håller mig till det!

Nu är i alla fall dagen över för mig, har tagit en dusch, gjort en ansiktsmask och äter nu middag. Ska också försöka sova tidigt idag då jag ska upp imorgon och plugga som idag. Trevlig kväll nu!

Söndagar är ju en favorit

2018-09-23 12:12
Från fridamartinaa

God förmiddag, nästan godmorgon för mig!

Det jag fokuserar på när jag är ledig är att ta mig tiden att njuta av min morgon, jag drar verkligen ut på det för att starta dagen avslappnad för att sen sätta igång. Jag kanske ligger kvar i sängen en stund (en halvtimme) till och jag äter en frukost med kanske en kopp av min favorit just nu, islatte! Jag struntar i att det börjar bli kallare, kommer aldrig tröttna!

Sitter just nu och försöker hitta inspiration till mat, börjar bli dags att handla igen inför kommande vecka och är sugen på höstiga rätter som t.ex. grytor, soppor, varma maträtter överlag! Har ni tips på kokböcker jag bör klicka hem så berätta gärna!

Tänkte dela med mig av en liten lista med saker jag har fastnat för just nu, det är både skönhet, mat och annat så en bra blandning enligt mig! Vad är era favoriter just nu?

1. Islatte från Nescafe

helt magiskt gott och superenkelt att göra! Jag använder Oatly's Ikaffe till den och det blir perfekt! Ville prova kaffe igen efter dåliga erfarenheter och tänkte att islatte är väldigt utspätt och det passade i somras och jag är helt fast sen dess! Den är dock svår att få tag på, enligt mig. Jag brukar faktiskt passa på att köpa den när jag är hemma hos mina föräldrar i Strängnäs.

2. Maison Margiela Replica - Lazy Sunday Morning edT
Älskar denna parfym, den är så fräsch och lätt och doftar bara rent vilket jag är väldigt inställd på! Dessa parfymer är väldigt dyra men ibland brukar Kicks sälja ut vissa dofter för halva priset (!!!) och då slår jag till. En annan doft från samma märke som jag har haft som sommardoft i två år nu är Beach Walk.

3. Origins - Out of Trouble 10 minute mask
Denna ansiktsmask är ett nytt tillskott till min hudvård och jag hittills tycker den är väldigt behaglig och härlig att använda. Jag har alltid haft problem med små finnar som dyker upp lite då och då och sätter sig lite var de vill. Därför tycker jag att det är skönt att ha en mask man använder två gånger i veckan. I och med att jag inte hunnit använda den så länge kan jag inte säga om den hjälper än men håller tummarna!

4. The Ordinary kemisk peeling
Detta är en blodröd ansiktsmask som fungerar som en mild kemisk peeling som jag använder cirka en gång i veckan. Viktigt att inte använda den för ofta och inte längre än 10 min per gång! Än så länge tycker jag den är väldigt härlig att använda, man känner syrorna jobba på huden. Jag har problem med ojämn hy på min panna där det är blemmor men som aldrig bryter ut till finnar och därför har jag använt denna mask för att gå ner på djupet och "reda ut röran" under huden. Återkommer med åsikter när jag använt hela tänker jag.

5. Ring från Edblad
Jag har alltid fått för mig om att Edblad har varit ett väldigt dyrt märke men till min förvåning är det väldigt prisvärt. Har velat få in mer guld i accessoarer och liknande för att framhäva de varma tonerna i min hy, silver kan få mig att se ännu mer blek ut. Jag är också ett fan av små och fina smycken som inte sticker ut för mycket, framför allt ringar och tyckte denna lilla behövdes hos mig, så nöjd!

Tips på att hantera plugg - mina erfarenheter

2018-09-22 20:20
Från fridamartinaa

Jag är ju mitt uppe i allt det här med att hitta studieteknik och lära mig hur jag hanterar allt detta pluggande så tänkte då dela med mig lite av de erfarenheter och färdigheter som jag både har lärt mig och tycker om men även tips som jag skulle ge en vän och även mig själv för att bli ännu bättre!

1. Hitta en studieteknik som fungerar för dig - testa dig fram!
- Jag har upptäckt sen jag började på universitet att jag tar in information bättre genom att skriva ner allt jag har läst eller lyssnat på under en föreläsning, gärna på papper så att min kropp verkligen tar in det jag skriver. Andra olika tekniker kan vara att färgkoordinera med färgade pennor eller lappar som kategoriserar allt, det som är aktuellt här är att man associerar en sak med en färg (eller något annat). Men som sagt, prova olika tekniker för att hitta den/de som passar just dig.

2. Miljö - byt studiemiljö emellanåt
- Oftast funkar det för mig att vara på vilken plats som helst, förutom hemma. Hemma vet jag att min säng finns, min Tv finns och allt som kan distrahera mig från pluggandet. Om jag går till campus, biblioteket eller ett cafe i stan vet jag att det enda jag kan göra där är att plugga, det finns inget som är "roligare" att göra på dess platser. Dock kan valet av miljö bero på vad det är för typ av plugg du gör, jag till exempel föredrar att sitta bekvämt när jag läser och då kan det faktiskt funka att vara hemma i soffan, så länge jag har Tv:n avstängd osv. Ska jag däremot skriva på en essä eller liknande behöver jag sitta på en stol (stel och nästan obekväm) för att kunna vara så effektiv som möjligt.

3. Sätt upp en tidsplan - sätt upp mål för varje intervall
- Detta tips är mest effektivt för mig när jag ska läsa mycket, då tar jag det gärna i intervaller. Som exempel, ska jag läsa 100 sidor ur en bok brukar jag försöka dela upp det i antingen kapitel eller sidantal. Ett kapitel brukar vara mellan 30 och 40 sidor, det är ungefär tre kapitel då på dessa 100 sidor, då kör jag ett kapitel i taget och sen tar en paus eller unnar mig något som belöning när jag har läst varje kapitel. En annan version av intervaller kan vara att du delar upp det i tid, du kanske kör en intensiv halvtimme eller timme och sen tar du en paus på en halvtimme. Det kan vara att jag måste laga mat, jag kanske bara sitter vid telefonen en stund, eller att jag tar en godsak.. Att ta pauser är väldigt nyttigt så man inte tröttnar fullständigt på det man gör, speciellt när man ska läsa vilket kräver fokus, annars går det in och sen rakt ut igen.

4. Hitta en kompis eller en grupp att plugga med
- Det är lätt att man blir en eremit när man har stora skolprojekt som är självständiga. Det är då en väldigt bra ide att hitta vänner i antingen i sin klass eller vänner från andra kurser/program och sitta tillsammans och plugga. Det är inte nödvändigtvis viktigt att ni pluggar samma sak utan det är mer att man får interagera med folk. Jag har en stor uppsats som kommer ta upp ungefär tre månader av min termin, den är självständig vilket betyder att jag skriver den själv. Resten av min klass kommer göra samma sak, men har sina egna ämnen men vi har ändå pratat om att vi ska träffas och plugga ihop. Det här går rätt bra ihop med tipset innan om att köra intervaller i plugget men här har du någon att prata med i pausen, det kan vara så att man behöver hjälp med ett ord eller en formulering och då finns det någon där till hjälp. Det kan vara att ni tar med er lunch och äter tillsammans eller bara att någon tröttnar och behöver köpa en kaffe, då kan man vara fler som går. Så länge ni fokuserar när det gäller så är det inga problem att få saker gjort, det handlar om tiden emellan som det kan vara skönt att prata med någon.

5. Lär känna dig själv - undvik stress och hitta saker som får dig att koppla bort
- Hitta en hobby eller en aktivitet för tiden du inte pluggar. Det går inte att alltid, hela dagarna varje dag sitta fastklistrad vid datorn eller boken och inte göra något annat. Man har ju hört om hälsosam stress och ohälsosam stress, den där ohälsosamma stressen är den som ligger i bakhuvudet hela tiden och som håller dig vaken om nätterna, den vill vi försöka undvika. Därför har jag försökt hitta saker som jag kan fylla mina lediga dagar med. Just nu har jag funnit ett intresse för att måla och det har varit väldigt avkopplande. Jag tar fram allt, sätter på en lugn spellista och tänker på inget annat än färgen, tavlan och penseln i en timme. En annan sak jag tycker om är att ta promenader (måste dock komma igång med det nu) ta på min gympaskorna och sätta i hörlurarna och bara gå runt mitt område, speciellt på eftermiddagen när solen börjar gå ner. Jag har också börjat umgås med vänner mer och träffar gärna dem på antingen en fika på två timmar eller bara sitta hemma och umgås hela kvällen, bara för att få tankarna på annat eller ventilera.
Det är väldigt viktigt att tänka på annat utöver skolan så du inte blir instängd i saker som du borde göra hela tiden vilket leder till mitt sista tips...

6. Du kan inte göra mer än du kan - så enkelt är det
- Det finns bara så många timmar på dygnet och du kan inte göra mer än ditt bästa. Jag har en tendens att sitta på kvällen (sent på kvällen) och sen komma på saker att göra när det kommer till skolan men jag måste också då påminna mig själv om att dagen är slut och jag har gjort det jag kan den dagen för att inte få den där jobbiga stressen. Jag förstår att man vill prestera och göra sitt bästa men man får också tänka att man kan inte göra allt. Börja med att planera din dag, precis som en arbetedag, sen när du har använt de timmarna på din arbetsdag får du faktiskt säga till dig själv att lägga ner boken och vara nöjd med arbetet du gjort den dagen. Pressa dig inte till det omöjliga, du gör det bästa du kan och känner du att "idag orkar jag faktiskt inte" så är det också okej, försök att inte sitta och tänka att du borde göra det här och det där osv. Ta det nästa dag istället. Du är bara människa.


Hoppas dessa tips har hjälpt dig att tänka till när det kommer till skolan, oavsett på vilken nivå du är. Jag kommer att försöka gå efter de här tipsen och även prova mig fram och se vad som funkar för mig. Vem vet, jag kanske hittar andra sätt. I så fall delar jag med mig!

Min "helg"

2018-09-22 16:17
Från fridamartinaa

Nu är äntligen helgen här! Jag önskar så gärna att jag kunde få säga det oftare och verkligen behandla helgen som två lediga dagar men så är inte fallet mestadels i en students liv. I alla fall inte för mig... När det gäller att lägga upp sitt egna schema och planera sina timmar helt själv så kan det stället bli några lediga dagar i veckan eller bara halvdagar man jobbar/pluggar. Just den här helgen har jag en del plugg att tackla, mest läsande som är en stor del av min termin i och med att jag läser en fördjupningskurs med teori som fokus. Skulle visa mitt matbord där jag har alla böcker förvarade i brist på plats men den framkallar bara ångest, ni kan få se hur mitt soffbord ser ut just nu i alla fall. Men jag försöker också tänka att skriva en c-uppsats kommer bli roligt! Det är bara så att jag läser ju två delkurser utöver uppsatskursen som överlappar varandra vilket gör att jag måste fokusera på tre olika saker samtidigt. Alla tre kurser kräver en massa läsande och tänk er då tre olika "ämnen" att läsa till samtidigt, det är en väldans massa böcker kan jag meddela.

Det är nu man saknar att ha ett "riktigt" jobb där man får lön och man har fasta tider och man jobbar bara måndag till fredag. Det jag saknar mest av att jobba är att när du stämplar ut eller går hem från jobbet är du klar för dagen, du behöver inte tänka på det förrän dagen efter eller måndagen efter. När man studerar sitter alltid den där uppgiften eller den där tanken i bakhuvudet, speciellt på kvällen för mig. Men det är en process, jag lär mig hur jag ska hantera det hela tiden och försöker lägga upp min tid så bra jag kan.

Så idag har jag (klockan är 16 när jag skriver detta)
- Läst igenom några av mina böcker till uppsatsen, strykt under/över och satt markeringsflikar överallt
- Letat böcker till en individuell uppgift som inkluderar 3(!!) doktorsavhandlingar, jag har hittat två men letar efter en tredje

Och tro inte att det är lite bara för att det bara är två saker, dom tar tid... men jag håller mig ändå positiv till att få göra den här stora uppsatsen, det kommer bli roligt när man väl sätter igång. Det är bara just det att man ska sätta igång med skrivandet, väntar också på att få en handledare som jag sen ska bombardera med frågor och idéer!

Nu ska jag göra mig en kopp islatte (så otroligt gott!) och nog fortsätta på plugget från igår, anteckna det jag markerat i böcker inför ett seminarium i veckan! Önska mig lycka till

Vänner - man kan om man vill

2018-09-19 21:41
Från fridamartinaa

​Det här med vänner har alltid varit ett flytande koncept för mig. Sen jag var liten och gick i lågstadiet fram till nu har jag inte haft en "grupp" med vänner som alltid var med varandra, jag var mer den tjejen som alltid hoppade emellan de grupperna som fanns. Verkligen klassens kameleont vilket jag även fick på de där skyltarna man fick på studentdagen (dock av annan anledning). Jag har alltid då hoppat mellan vängrupper, aldrig varit fast vid ett gäng liksom, sen var det ju så att man klickade med de olika grupperna för olika anledningar, man hade en viss sak gemensamt med den ena och en annan med den andra osv. 

Då har jag ju också aldrig haft den där säkra gruppen som jag alltid kunde lita på eller alltid höra av mig till och vi alla umgicks. Det har nu på senare år blivit en liten sämre erfarenhet. Man drömmer ju lite om det där sällskapet på 10 tjejer som alla tycker om att umgås med varandra och delar till stor del samma intressen. Man möts och fikar ihop eller är hemma med en mysig middag och filmkväll. Jag saknar det där kollektiva lite för än idag har jag bara enstaka vänner som jag alltid umgås med två och två. Detta är dock inget jag inte tycker om, jag älskar att umgås med en person och verkligen lära känna den ordentligt, så man känner varandra verkligen ut och in. Jag har en sån vän. 

En annan utmaning jag har haft när det kommer till vänskapliga relationer (romantiska är en annan sak) är att jag värderar mina vänner väldigt högt, jag behandlar de som om de var en familjemedlem som jag har villkorslös kärlek för. Jag är väldigt investerad i mina vänner och jag ställer alltid upp och jag vill alltid deras bästa. Av erfarenhet har jag märkt att de vänner jag har haft inte tänker likadant. Det har istället varit en väldigt ensidig vänskap, och ansträngningen kommer mest från min sida. Detta är inte okej, i någon form av relation. En relation är ömsesidig, en relation innebär respekt. Får du inte den respekten du förtjänar, är den relationen inte värd din tid. Detta har jag insett de senaste åren att oavsett hur snäll den här vännen är emellanåt så är det inte värt din tid om du behöver sträcka dig så långt för att möta den här vännen på deras sida och inte halvvägs. Oavsett hur glad den här personen gör dig när ni väl lyckas göra planer eller liknande, så har du kanske ansträngt dig i veckor eller månader för att göra de här planerna och så svårt ska det inte vara att vara vän med någon. Det ska inte vara på bara den enas villkor utan man ska kompromissa och respektera varandra. 

Nu när jag har börjat på universitetet sen några år tillbaka har det varit en stor utmaning att skapa nya vänskaper. Jag menar inte att jag inte har någon vän här i Linköping alls, jag har vänner både privat och i min klass. Men jag har inte direkt någon jag umgås med privat på det där sättet att man sitter i soffan och pratar non-stop i flera timmar (har dock hittat en sån vän nu, underbart är det!) utan det är mest att man ses på en fika då och då, eller att man umgås när man sitter och pluggar, mestadels platoniskt och ytligt. Det är absolut inget fel på det, alla vänskaper är olika men jag tycker om att ha väldigt nära vänner som man kan gå på djupet med. 
Efter jag nu har bott i Linköping i e​tt och ett halvt år, pluggat fristående kurser som har varit väldigt självständiga kurser bestämde jag mig för att jag ska försöka hitta nya vänner, både studenter och icke-studenter. Jag skulle vilja säga att jag är framåt när det kommer till människor, men det är alltid det där första steget som tar emot. Tänk om ingen hör av sig? Tänk om jag misslyckas? Men jag var envis och sträckte ut en hand i en facebookgrupp faktiskt som jag kände att här finns det härliga tjejer/kvinnor, jag skrev ett inlägg i gruppen och frågade om det fanns tjejer i Linköping som ville träffa nya människor. Jag fick svar! Från flera tjejer! Och en av dom är jag så glad att jag har träffat, vi klickar jättebra enligt mig. 

För att knyta ihop säcken angående vänner kommer här en liten lista med tips som jag själv har lärt mig och fortfarande lär mig av:

1. Känner du att du vill ha nya vänner, ge dig ut och fixa det på det sätt som funkar för dig!
2. Känner du att du inte får något tillbaka av en vänskap, du bara ger och ger, "break up"! Jag tror på att vänner finns för en anledning; "a reason, a season or a lifetime"
3. Kommunikation är A och O, berätta om något känns mindre bra och om din vän är en riktig vän, är den redo att lösa det och anstränga sig med dig. 
4. Tänk efter vad du vill ha ut av en vänskap (eller vilken relation som helst), ställ krav, stå på dig​​ men ta hänsyn till din vän också, lär av varandra.
5. ​Ta hand om varandra! 


Universitetstankar - fristående kurser är inte så läskigt som det kan låta

2018-09-18 19:37
Från fridamartinaa

Jag är nu inne på min tredje termin på Linköpings Universitet, eller egentligen femte om jag räknar med det första året som inte gick så bra. Jag valde att plugga fristående kurser i och med att det gav mig större frihet i val av ämne och det har verkligen passat bra. Det har alltid varit så för mig att tycker jag inte om ett ämne eller en kurs så mycket så tappar jag intresset rätt mycket, tror många kan relatera till det, och när jag tittar tillbaka på grundskolan speciellt har det alltid varit så att du måste läsa alla ämnen vare sig du vill eller inte. För mig hade jag inte så svårt för det i och med att man inte gick in på djupet på många av de ämnen man hade, det vara bara grunder egentligen. När man kommer in på gymnasiet sen har man mer frihet, åtminstone andra året (kanske inte är så på alla gymnasium). Där kunde du välja fördjupningsämnen eller ämnen som inte var obligatoriska vilket för mig var väldigt roligt. Jag tyckte mycket om psykologi och filosofi i gymnasiet och jag läste även musik för att få vara lite kreativ också.

När jag väl bestämde mig för att plugga på universitet så kom verkligen den stora friheten, till en viss del. Ja, jag fick välja exakt vad jag ville läsa som från början var Kulturvetenskap, ett tre-årigt program på Linköpings universitet som skulle ge mig en kandidatexamen, det var det jag ville läsa. Programmet innehöll fyra ämnen som alla ingick i delkurser som man hade ungefär fyra stycken per termin. Ämnena var konstvetenskap, litteraturvetenskap, filosofi och historia. Jag var mest intresserad av konstvetenskap men jag var också så inställd på att program var det man skulle läsa på universitetet, det var en säkerhet att du kommer få en examen och du kommer ha en och samma klass i tre år då. Dock märkte jag medan jag läste att det var väldigt svårt att läsa delkurser med fyra ämnen parallellt, speciellt när man egentligen bara tycker om ett. En liten disclaimer: det kommer alltid vara någonting du inte tycker om lika mycket, i ett ämne/en kurs på universitet, en uppgift på jobbet eller kanske till och med en kollega/klasskompis! Det som är viktigt att tänka på är helheten, de delarna som du inte tycker om lika mycket kanske behövs för att nå ditt mål.

Det jag också fick som en "aha-upplevelse" var att jag kanske inte längre ville ha den där säkerheten utan jag ville ha mer frihet att välja själv vilket i sin tur krävde mer planering, mer självständighet och mer vilja men jag upptäckte också att jag inte behöver veta vad jag vill bli heller. Det vore så mycket jobbigare att kämpa sig igenom ett helt program på 3 år eller kanske 5-6 år sen halvvägs inte vill ha den utbildningen längre. Därför passade fristående kurser för mig för att jag kände efter på vägen efter varje kurs. Ville jag fortsätta på detta ämne eller vill jag skifta lite och testa en annan kurs? Vill jag kanske lägga till en språkkurs? Vill jag kanske byta ämne helt?

Det är ändå min framtid det handlar om och jag ska få konstruera den hur jag vill, lite i alla fall. Att få hitta dess pusselbitar som är mina intressen och kunna få sätta ihop de hur jag vill är en stor fördel och även för dig som kanske har en aning om vad du vill hålla på med i framtiden. Bygg ihop det själv.

Jag vet också nu när jag har bytt riktning på universitetet, att bara läsa fristående kurser i konstvetenskap, att det finns ändå delkurser eller uppgifter som inte är lika roligt men sånt är livet. Du kommer inte tycka om allt, allt kommer inte vara lättillgängligt eller lätt att klara av. Livet handlar om utmaningar och du kommer förmodligen att lära dig någonting av de där tråkiga delarna som kommer hjälpa dig till ditt mål eller komplettera det som du tyckte var jätteroligt.

Universitetet är en fantastisk upplevelse som jag uppmanar alla till att prova, även om det bara är en kurs på 7,5hp. Det är alltid nyttigt att lära sig saker och att få omringa sig med människor som tycker om samma saker som du gör.
Jag har tre terminer kvar efter denna, och då kommer jag få välja hur jag vill för att bygga min examen, jag är så peppad på det! Nu gäller det dock att skriva den stora och skrämmande C-uppsatsen, men jag tror det kommer gå bra!