RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-10 22:42:44

PatriciaBolin blogg

PatriciaBolin blogg på Nouw

Kallsådder

2019-03-02 16:04
Från PatriciaBolin

Idag har jag preparerat kallsådder i min tunnel. Egentligen är det senare än vad jag brukar. Jag har sått persilja, dill, olika kålsorter(kålrabbi,spetskål,grönkål,kålrot), ruccola, salladslök och sallat. Förr året fick jag jättebra resultat av detta! All kål jag odlade fram förra året var genom dessa kallsådder. Allt som frösår sig kan man i regel kallså.
Jag använder gamla frukt och grönsaks plastlådor när jag gör dessa sådder fungerar perfekt, du får många plantor på liten yta. För mig som har så lite plats är detta ett fenomenalt sätt att kunna odla på.
Jag bredsådde även spenat, ruccola och sallat sådde jag i rader.
Sen kan man använda plastlådor som minidrivhus ute att ställa kallsådder i.
Till sist täcker jag allt med snö eller is om det finns kvar annars får man vattna. Fördelen med snö och is är att det succesivt smälter.
Härnäst kommer jag testa så lök på samma sätt.

Bild 1 Fruktbyttorna i plast, bild 2 plastlådorna och på de två sista bilderna är det vintersallat och grönkål som övervintrat

Resultat av 1 kallsådd från förra året

Smördegspaj med västerbottensost och bladgrönt

2018-09-03 22:05
Från PatriciaBolin

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om olika ostpajer och det går enkelt exprimentera med vad som finns hemma i kylskåpet. Jag använder samma grundrecept på pajdeg och äggstanning och experimenterar sedan med olika ostar och gärna med grönt som växer i köksträdgården.
Detta är ett exempel på smördegspaj, men det går att använda vanlig pajdeg också. Perfekt paj för kylskåpsrens
Smördegspaj
Smördeg på rulle
Äggstanning
3-4 ägg
3 dl gräddmjölk 50/50
Salt och peppar
Fyllning
4 dl riven lagrad ost
(Präst, västerbottensost)
Alt
1 pkt fetaost
Mangold/spenat/ kål
Purjolök/ gul lök
Skiva på tomater om det finns hemma
Det går även att ha i bacon, kassler eller skinka
Gör så här
Rulla ut pajdegen i en form, nagga sedan med gaffel. Vispa ihop äggstanningen. Riv/ smula osten. Fräs sedan löken och bladgrönt. Blanda allt med äggstanningen och häll i pajskalet.
Grädda på 200 grader i va 30-35 min.
#recept #paj #västerbottenpaj #västerbottensost #pajdeg #smördeg #kylskåpsrensning #bladgrönt #mangold #spenat #svartkål #kål #smördegspaj

Karl johan pasta

2018-08-21 21:27
Från PatriciaBolin

Nu har Karl-Johan svamparna kommit fram. Jag plockade med mig flera stycken väldigt fina med mig hem. Nackdelen med Karl-Johan är att den lätt blir maskäten men dessa var jätte fina.
Jag gjorde en god pasta på svamparna jag plocka.
Karl-Johan pasta
1 liter Karl-Johan svampar
(passar bra att tillsätta rökt sidfläsk eller bacon)
2 vitlöks klyftor
Mangold/ spenat
2 dl grädde
0,5 dl pastavatten
1 dl riven västerbottensost
Salt
Peppar
Gör så här:
Bryn vitlök och svampen, om du har liten panna stek lite i taget annars blir svampen kokt. Tillsätt mangold/spenat och stek den svettig. Tillsätt grädde och pastavatten, låt tjockna något. Häll i den rivna osten och blanda omkring. Salta, peppra och tillsätt pastan och låt den gå klart i pastasåsen.

#karljohansvamp #svamppasta #pastasås #pasta #plockasvamp #svamp #självhushåll #trädgård #odling #odla



Våran första kaninkull

2018-04-14 22:53
Från PatriciaBolin
Kaninungar

Här händer det mycket nu! För fyra veckor sedan den 16 mars fick vi fem kaninungar. En utav dem hitta jag utanför boet vid dörren. Kaninhonor brukar lägga döda ungar där. Men fyra fortfarande pigga och friska kaninungar har vi fått! De växer fort och nu har dem börjat bli nyfikna och smaka på maten,

Kombinationen är Laggaretorp's Balder(chinchilla brokig) x Haga's Herta (järnlå) inavelskoefficient 3,25%. Medlemmar i föreningen gotlandskaninen kan vi en tjänst på hemsidan "provpara" tänkta kombinationer och får då fram inavelskoefficient.

Nu har även vi en godkänd genbanksbesättning! Genbank 1335 under prefixet "Rönnefallet". En genbank syftar till att bevara arvsanlag för framtiden. Bra arvsanlag avlas på och icke önskvärda anlag ska hållas från aveln. Besök gärna Föreningen gotlandskaninen och läs mer om bevarande arbete.

Idag har Oskar och jag fotat kaninungarna och vi hoppas fortfarande att könsbestämningen är rätt!

#gotlandskaniner #genbank #bevarandearbete #kaniner #lantliv # livetpålandet

Snöhare, förmodad hona

Viltbrun, förmodad hona

Chinchillabrokig, förmodad hane

Chinchillabrokig, förmodad hona

SoppTorsdag

2017-11-23 23:33
Från PatriciaBolin
Linssoppa och fröknäcke

Återigen börjar bloggen förhoppningsvis rulla lite mer regelbundet än vad den tidigare har gjort.

Idag nyttjade vi (jag, katterna och hundarna) sovmorgonen till fullo och kom sent upp ur säng! Sen kickstart med hönsutsläpp och foderutdelning till alla djuren.

Dagen till ära blev det sopplunch med ett fröknäcke vid sidan av. För första gången testade jag att göra en linssoppa och även ett fröknäcke. Både soppan och fröknäcket var väldigt enkelt att göra och det kommer definitivt bli fler gånger jag gör både soppan och fröknäcket.

Ingredienser till fröknäcke, den ihop blandade massan och den utbredda massan i ett tunt lager på en plåt

Fröknäcke:

1 dl majsmjöl

1dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

1 dl solrosfrön

0,5 dl linfrön

1/2 dl rapsolja

1 tsk salt

2 dl kokande vatten

Havssalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan det kokande vattnet och oljan. Låt svälla i ca 15 min. Bred ut massan tunt på en plåt och strössla över havssalt och in i ugnen i ca 1 - 1,5 h.


Linssoppa:

2 dl röda linser

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

400g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk kokosolja

1 mild chilli

2 kycklingbuljongtärningar

1 liter vatten

paprikapulver

basilika

salt och peppar

Gör så här:

Hacka lök och chilli. Pressa vitlöken. Fräs alltsammans i kokosoljan. Häll i övriga ingredienser och låt puttra i 15 minuter och sedan är denna fantastiskt goda soppa färdig att servera.

God, billig och kalorisnål soppa. Prova!

#veggo #soppa #sopplunch #sopptorsdag #linser #provanytt #nästangratis #vågaprova #passionforfood #middagstips #middagpå30min #husmor


Safta och sylta

2017-09-23 11:27
Från PatriciaBolin
Grön tomatmarmelad och gröna inlagda tomater

Just nu börjar tomatsäsongen att ta slut.. om du har mycket gröna tomater till övers går dem att ta in och lägga i ett soligt fönster så mognar de med tiden. Annars kan man ta tillvara på de gröna tomaterna genom att förädla dem. Jag som inte har så mycket plats har valt att testa på grön tomatmarmelad med citron och ingefära och även gröna inlagda tomater. Gröna inlagda tomater gjorde tydligen alltid min sambos farmor och använde som tillbehör till söndagssteken.

Marmeladen passar alldeles utmärkt till ostbrickan!

Recept på tomatmarmeladen:

800 g gröna tomater

1 1/2 citron

ca 450 gram socker

3-4 cm ingefära

Skär tomaterna och citronen i små bitar. riv ner ingefäran. Tillsätt 0,5 dl vatten om det behövs för att det inte ska koka torrt. Låt det småputtra tills bitarna blivit mjuka, men inte sönderkokta, ca 5-10 min beroende på hur stora bitar du skärt. Tillsätt sockret och koka upp till marmeladen är 106-107 grader. tappa på väl rengjorda burkar.

#tomater #safta #sylta #marmelad #ostbricka #grönatomater #självhushåll

Tre av burkarna är tomatmarmelad och den fjärde stora är inlagda tomater

Höst

2017-09-19 12:58
Från PatriciaBolin
Äppelpaj

Nu är det säsong för äpplen så vad passar inte bättre än en värmande paj till en fika i början av hösten?! Fika är jag ju uppvuxen på skulle man ju kunna säga.. alltid när vi var hos mormor och morfar på helgerna var det 11 kaffe och 15 kaffe stadigt, det är en anledning till att jag ÄLSKAR att fika med familj och vänner, Jag tycker verkligen om att skapa både i mat och bak. Det är som en form av avkoppling!

Idag testar jag att gör en äppelpaj med mandel och kokostosca täcke. Toscakakor är ju riktigt goda så varför inte testa ihop med äpplen.. Det är först en mördegsbotten som man fyller upp med äpplen stekta i kanel och lite sirap. Sedan läggs ett lager på med toscan.

Ingredienser

Pajdeg

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 msk vatten

Fyllningen

6 små svenska äpplen

25 gram smör

1 tsk kanel

1 tsk sirap

Tosca

125 gram smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 msk vetemjöl

2 msk grädde

100 g mandelspån eller mixade mandlar

1 dl kokos

Gör så här:

Ugn 200 grader

Pajdegen: Mixa alla ingredienser till en fast massa och låt vila i kyl 15-30 min. Tryck sedan ut degen i en pajform (jag hade två små ca 15 cm i diameter). För bäst resultat ska degen förgräddas ca 10 min.

Fyllningen: Stek äpplen i det smälta smöret och strö över kanelen och sirapen. Stek äpplena tillj de har mjuknat.

Toscasmeten: Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser, blanda och häl över pajen!

Grädda tills pajen är gyllene ca 15 min

Servera direkt med grädde eller vaniljglass!


#äppelpaj #höst #iblaursen #baka #bakapaj #bakning #äpplen #äpple #toscapaj #godasteäppelpajen



Ta tillvara

2017-09-03 13:17
Från PatriciaBolin
Örtsalt

Detta är första året jag testar på att göra eget örtsalt. Om ni inte testat så testa! Jag kommer inte kunna leva utan mitt egengjorda örtsalt, är verkligen en toppen bra smaksättare till allt. Det går att använda enstaka örter med salt eller blanda flera olika örter med salt. Denna laddning jag gjorde så blanda jag flera örter med salt. Det är så enkelt så ångrar att jag inte gjort detta tidigare!

Perfekt som en gå bort present i en fin burk!

Grundrecept örtsalt:

Lika delar med örter som salt (svårare är det inte, man tar vad man har)

Jag använde gräslök, basilika, dill, oregano, persilja, dragon. Jag använde vanligt salt!

Mixa örterna i matberedare eller mixer. När örterna är mixade till en blöt "sörja" så blandar du i saltet. Bred sedan ut massan tunt på en plåt och torka i ugn på 50 grader med ugnsluckan lite på glänt tills massan är kruttorr vilket kan ta upp till 8 timmar.

Torkade örter till te

2017-07-17 13:34
Från PatriciaBolin
Torka örter

Förra året fick jag inspiration av en god vän som dricker mycket te, hon torkar nämligen vissa örter och använder i te. Jag fick smaka på torkad rödklöver och mynta. Rödklövern sägs ha en läkande effekt vid hosta och pepparmyntan tillsammans med honung ger en lenande effekt i halsen vid halsont. Så i år torkar jag rödklöver och pepparmynta. Mynta klassas ju lite som ett ogräs då den revar sig och tar över. Men jag vill bara ha mer så jag kan torka ännu mer och ha hela året! Har även tänkt att testa gör eget örtsalt, resultat kommer senare.

Torka i ugn på en plåt i nedre delen av ugnen i ca 5 timmar på 50 grader med ugnsluckan på glänt eller på bricka i rumstemperatur 3-4 dagar rör om någon gång om dagen.

#örter #torka #naturensskafferi #naturensunder #boostaförkylning

Rödklöverns "blommor" är avtagna och ligger för torkning

Färdig torkad rödklöver

Torkad pepparmynt

Grovt filmjölksbröd i limpform

2017-07-04 23:12
Från PatriciaBolin
Grovt Filmjölksbröd

En favorit bland de bröd jag bakar är detta enkla goda bröd, Grovt filmjölksbröd med frukt, nötter och frön! Enkelt att göra, bara blanda ihop allt! Passar dig som inte orkar vänta på jäsningsprocessen utan föredrar lång baktid i ugn istället!

Recept på Grovt filmjölksbröd

Ingredienser

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

4 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt

1,5 dl linfrön

1,5 dl solroskärnor

1 dl pumpafrön

2 dl torkade aprikoser

2 dl russin

1 dl valnötter

1 liter filmjölk

1 1/2 tsk bikarbonat

2 dl sirap

Blanda samman alla ingredienser, smörj eller lägg bakplåtspapper i två limpformar. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme. Låt vila ett tag!

Skiva upp, ät och njut!

#brödbak #bakning #hemmabakat #hemmagjort #homemade #grovtbröd #nyttigt #diy