RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-01-17 16:21:22

Moa Lundgren

moali blogg på Nouw

Mina två första veckor i Italien

2020-01-17 16:08
Från moali

Hej kompisar! Long time no see eller hur?!

Sist var jag på andra sidan jorden, nu är jag inte fullt lika långt bort hemifrån utan befinner mig i Rom i Italien. Jag ska försöka skriva klart om förra resan någon dag men nu tänkte jag berätta lite mer om vad jag gjort här mina två första veckor! (Till mitt försvar så dog min dator dagen efter jag skrev sist.)

Den 4 Januari satte jag mig på ett flyg från Kiruna och några timmar senare befann jag mig i Rom. Jag har varit här en gång innan så det var roligt se allt igen och att bara vandra runt i staden den första dagen. Jag flyttade in hos en värdfamilj ca en timme från centrum där tanken var att jag skulle bo de tre månaderna som jag ska vara här. Jag började skolan på tisdagen och det kändes verkligen kanon.

Dock kände jag redan tredje dagen att det nog inte riktigt var min grej att bo i värdfamilj. Att inte ha en egen nyckel och att behöva säga till i god tid om huruvida man ska äta ute eller inte passar inte riktigt min ganska spontana livsstil. Lägenheten var dessutom helt sinnessjukt kall och det tog hårt på mitt mycket korta tålamod att stå ca en timme på en proppfull buss varje morgon för att komma till skolan. Jag har därför nu flyttat till ett av skolans studenthem, eller ja jag skulle mer säga att det är ett helt vanligt hotellrum. Det delar jag med samma rumskompis som på det första stället och det känns väldigt bra utom att vi inte har kök eller kyl. Nu går jag 30 minuter genom den här vackra staden varje morgon för att komma till skolan som ligger jättecentralt och nära alla turistmål.

Vi har 2-3 lektioner varje dag, de är 80 minuter långa och vi har oftast bara 10 minuter emellan dem. Det går bra och det är väldigt roligt att få lära sig något nytt, det var verkligen inte igår jag pluggade något. Våra lärare är toppen och jag trivs jättebra i min klass där jag snabbt hittade så härliga människor som jag nu har omkring mig i princip varje dag.

Vi har gjort en himla massa här och ätit såååå mycket god mat. Jag älskar verkligen livet jag får leva här just nu och det känns redan som att tre månader kommer att bli alldeles för kort tid.

Er favoritshoppaholic spräckte budget redan första veckan då jag bestämde mig för att flytta så att jag har inte riktigt kunnat leva ut mina shoppaholicdrömmar. Däremot gjorde jag igår ett stopp på Gucci för att äntligen få hämta hem en present till mig själv därifrån. En annan höjdpunkt var att få gå på Roma - Juventus, så kul att gå på livefotboll! tyvärr vann inte Roma men men...

Hoppas att ni har det bra där hemma, jag lever life! KRAM!

Loy Kratong Festival

2018-11-30 13:21
Från moali

I chiang mai har ed varje år i november två festivaler som heter Loy Kratong och en som heter Ye Peng, de är dock samtidigt så egentligen är det bara en stor festival som tar över hela staden. Loy kratong innebär att man ska släppa blomsterarrangemang med ljus i floden så att de ser upp hela och Ye Peng är att man ska släppa upp de fina ljuslyktorna på bilderna nedan.

Festivalen som kallas ljusfestivalen håller verkligen till i hela chiang mai och det var så kul att gå runt och titta och testa massa god mat på nattmarknaden. De olika lyktornasläpps för att hedra buddha och för att släppa allt negativt som varit under året.

Efter att vi blev fast en extra natt i chiang mai pga fullbokade bussar åkte vi en natt till Chiang Rai där vi sov innan vi åkte buss till gränsen till Laos. Mer om det i nästa inlägg!

Besök på ett hem för elefanter

2018-11-24 18:40
Från moali

I förrgår var vi på ett hem för räddade elefanter, och jag har väldigt svårt för att bestämma mig för vad jag tyckte om det.

Här i Chiang Mai finns det två stora elefanthem där djuren blivit räddade från cirkusar, fångenskap där de måste uppträda och så vidare. De köps av parkerna och eftersom att de inte kan släppas ut i det vilda då de oftast är födda på cirkusar och dylikt och inte vet hur de ska bete sig i det vilda, och de heller ej får föröka sig pga de psykiska svårigheter de utsatts för får de då bo på dessa hem. Där får de gå fria och blir omhändertagna av personal och volontärer. Förutom de två kändaste finns det väldigt många andra liknande parker som öppnats bara senaste åren. Efter att ha sett många på instagram och bloggar besöka dessa parker och gjort research sedan i somras bestämde vi oss för att åka till en av de mest kända. Det man får göra är att mata djuren, hjälpa personalen att bada dem i lera och vatten och man får även ta bilder. Eftersom att elefanterna är vana vid människor sedan tidigare så finns det stor chans att få ta en bild bredvid en av dem.

I vår bil var vi åtta personer, och det kändes som en väldigt bra storlek på gruppen för att inte stressa djuren. Men när vi kom fram var där flera bilar till och i vår grupp var det nog närmare 30 personer. Vi samlades alla och guiden pratade lite om hur vi skulle bete oss kring elefanterna och sedan fick vi en varsin klase bananer och gick sedan till fyra elefanter som stod lite längre bort.

Till en början var alla turister försiktiga och höll sig på lagomt avstånd från de helt otroliga varelserna. Genom att hålla fram en banan tog elefanterna den med snabeln och åt sedan. Det var ett otroligt möte, men ju längre vi var där ju modigare blev turisterna. Vi stod på ett litet fält och folk jagade nästan dom så att de blev helt omringade av folk. När elefanterna ryggade bort följde folk efter ändå. Jag och Emil satte oss snabbt på sidan av och bara kollade då det kändes helt fel. En av elefanterna var en 4 månaders unge, den blev speciellt jagad. Efter ett tag så sprang den och gömde sig i Emils famn, vilket ni kan se bilder på nedanför. Ändå följde folk efter med kameror och telefoner. När alla hade gått för lunch passade vi på att sitta kvar ensamma med djuren, och då närmade en av dem sig mig, det kan ni se på bilden vart jag står mittemot en av dem.

Det var sedan lunch och efter det Gick alla tillbaka till det lilla fältet, som det verkade som att elefanterna inte kunde gå ifrån, innan det kom en till grupp på 30 personer som skulle mata och fota. Då bestämde vi oss för att gå därifrån och väntade in resten av gruppen vid samlingsplatsen.

Det var sedan dags för lerbad, vi stod på sidan och kollade chockat på när 30 turister kastade lera på 4 helt magnifika varelser i en liten pöl med lera. De var helt omringade igen. En av elefanterna försökte gå därifrån men då var en i personalen snabb på att putta och höja rösten åt den tills den gick tillbaka igen. Efter det var det dags för samma sak fast i vatten. Vi och de andra paren från våran bil stod bara och tittade på, jag kan bara tänka mig hur stressad jag själv hade varit om jag hade blivit tvingad att ligga i en pool med 30 personer omkring mig som alla skvättade vatten på mig och skrek högt.

När vi skulle åka därifrån gick vi först en bit för att se vart elefanterna höll till när de inte var bland turisterna, och det var iaf inte enligt min åsikt i frihet. Bild nedanför.

Jag tycker att hela konceptet att rädda elefanter är en helt otrolig grej! Och skulle det vara som jag läst, en fristad för dem, hade det ju varit ett helt fantastiskt initiativ. Men tyvärr känns även detta som att det gått helt överstyr på grund av turismen. Tyvärr verkar pengar vinna över goodwill.

Om vår grupp hade bestått av 10 personer hade detta känts betydligt bättre.

En annan sak som gjorde mig skeptisk var att ingen på plats berättade något om verksamheten och även om de sa att 11 elefanter bodde på hemmet så såg vi endast 4 stycken förutom precis innan vi skulle åka. Och det kändes inte alls som att de kunde gå fritt på området.

Det här inlägget tycker jag är viktigt att göra då så många av oss vill vara bra turister, så många av oss tycker att det är viktigt att kolla upp sånna här saker ordentligt i förväg men ändå kan det bli så fel. Inte så många andra i gruppen verkade besvärade och därför tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma hur mycket vår turism utnyttjas. Det är viktigt att tänka längre än en reklambroschyr, och även om man gör månader av research och hur goda intentioner vi än har kan det bli fel. Jag vet många som rest och hamnat på dessa platser men som inte vågar erkänna det, jag vill att vi ska kunna prata om det så att fler vet vad man bör tänka på så fler inte gör om samma misstag.

(Jag har valt att inte skriva ut företagets namn i detta inlägg då jag bedömer alla parker som hyfsat jämnlika. De säljer alla samma produkt. Om ni vill se elefanter rekommenderar jag Yala National Park i Sri Lanka. Hör gärna av er om ni har funderingar!)

Thailand so far

2018-11-21 15:02
Från moali

Hej kompisar! Här har det ekat tyst ett tag och det beror på att vi inte gjort speciellt mycket. Vi spenderade några dagar i Bangkok med att gå på bio och gå runt i köpcentrum. Sedan var vi fyra dagar på ön Koh Samet som ligger bara några timmar från Bangkok. Där bodde vi superfint på en lugn strand och hade det riktigt härligt.

Efter det tog vi bussen till Bangkok och sedan en nattbuss till Chiang Mai vart vi är nu. Vi kom igår och gick då runt en hel del och kikade på staden, vi båda gillar den och det finns mycket roliga hak. Här finns även en helt grym maträtt som heter Khao Soi som är en currybaserad nudelsoppa. Jag har tjatat om att få testa den i flera månader nu och äntligen har jag fått göra det!

Igår kväll åt vi middag på en båt och det var så himla mysigt att åka på floden som går genom staden. Speciellt nu när de är en Lantern-festival här så det är massa vackra lyktor överallt. Jag fick dessutom dricka prosecco så jag var väldigt nöjd!

Idag har vi varit på en matlagningskurs, det var jätteroligt och vi lagade flera olika rätter som Khao Soi, pad thai och vårrullar!

Nu ska vi sova, imorgon ska vi upp innan åtta och åka på en grym upplevelse! Mer om det imorgon.

Last day

2018-11-11 13:08
Från moali

Snabbt gick det så var vår sista soluppgång här, dagen innan hade vi kollat upp ett riktigt bra tempel och ett par från hotellet följde med oss när vi åkte 05.00. Till vår stora förvåning var det bara vi där, och stället vi valt ut var helt grymt. När de släppte alla luftballonger så blev allt ännu en gång mer magiskt, och denna gång flög de flesta ballongerna rakt över oss. Riktigt häftigt, och jag önskar att vi hade haft råd att åka med en.

Resten av dagen tog vi först igen lite sömn innan vi bara hängde i lobbyn och väntade tills bussen tillbaka till Yangon skulle avgå. Bussresan gick ännu en gång väldigt bra och vi kom fram en timme tidigt till Yangon vart vi nu spenderat två dagar. Igår var vi på ett köpcenter och sedan bio och idag har vi inte gjort något alls utom att äta en massa gott.

Imorgon åker vi vidare och det första stoppet blir en dag i Bangkok, sedan ska vi nog åka några dagar till Koh samet som är en ö ganska nära huvudstaden innan vi åker upp till norra Thailand som är det vi mest ser fram emot!

Soluppgång över Bagan

2018-11-10 14:26
Från moali

Två riktigt trötta själar gick upp 04.30 för att fånga soluppgången. Några från vårt hostel hade dragit ihop en grupp som skulle åka tillsammans till ett tempel för soluppgången så vi hakade på. Vi var ganska många i gruppen men förutom oss var det typ bara två andra mindre sällskap upp på rooftopen på templet, så det var ett riktigt bra ställe.

06.15 släppte de upp de många luftballongerna som gjorde soluppgången ännu vackrare än den redan var. Det går helt enkelt inte att förklara utan bilderna får tala istället.

Efter det vilade vi ett tag innan vi åt lunch på ett ställe här bredvid. Sen åkte vi ut och letade nya tempel och ställen vart vi kunde se solnedgången och sedan soluppgången dagen efter. Vi åkte också upp i ett torn vart man fick en överblick över hur stort området med tempel egentligen är.

Efter en fantastisk solnedgång gick vi upp på rooftopen på vårt hostel vart vi umgicks med gänget från soluppgången och några till. Jag hann till och med ta mig ett kvällsdopp i poolen innan det var läggdags.

Arriving in Bagan

2018-11-09 08:24
Från moali

Hej! Från Ngapali har vi hunnit flyga till Yangon, där spenderade vi några timmar på ett köpcenter. Till vår lycka hade de Hard Rock Cafe så vi kunde äta lite ''vanlig'' mat. De hade även en bio som visade Bohemian Rapsody, vilken otroligt bra film! Jag som tycker att Queen är det bästa bandet någonsin var i extas och hade gåshud i princip hela filmen! Rekommenderas starkt!

På kvällen tog vi en buss till Bagan. Vi höll precis på att missa den då det var så otroligt mycket trafik, så taxituren som skulle ta en timme till busstationen tog två och vi kom fram fem minuter efter att bussen skulle ha gått, men som tur var hann vi. Vi åkte buss i tio timmar, och det var en helt grym bussupplevelse. Till skillnad från dessa overnight bussarna i många andra länder var denna så fräsch, hade en skärm likt en på flyg där man kunde välja massa olika filmer och dessutom kändes färden otroligt mycket säkrare än på många andra ställen.

Vi kom fram ca 06 till Bagan, eftersom att vi inte kunde checka in på vårt hostel direkt så hyrde vi E-moped och började utforska denna otroliga stad. Jag har trott att templen som man sett på så många bilder från Bagan är ett område vart man typ gör en tur, men i själva verket är alla ca 2200 tempel överallt i hela staden. Otroligt häftigt och bara några meter från vårt hostel stötte vi på de första templen.

Inför kvällen hade vi hittat ett tempel för att se solnedgången på. Vi kom dit rätt tidigt och fick bra platser bland de typ 30 andra personerna som kommit av samma anledning som oss. Och vilken fantastisk solnedgång, och så häftigt att se alla templen när solljuset blivit lite mjukare. Vi är inte besvikna!

Sunsetview

2018-11-03 11:36
Från moali

Hej! Vi har haft en otroligt avkopplande dag idag. Den startade med en helt ortrolig frukost med, lyssna på detta, OSTMACKOR!! mums alltså. Det är inte ofta man hittar sådant häromkring. Vi har nu varit två dagar på det nya hotellet och vi är så nöjda att vi bytte! Sedan har vi bara solat vid poolen och tagit det lugnt.

Ungefär hundra meter bort på stranden har vi hittat ett nytt favoritmatställe vart vi ätit både igår kväll och idag. Vi har till och med ätit exakt samma som igår. Emil en stor skaldjursbricka och jag räkor med ris. Jag som i perioder är överkänslig mot skaldjur är så glad att jag kan äta det just här! Den enda skillnaden var att ikväll fick vi bevittna en helt magisk solnedgång som ni kan se på både mat och strandbilderna. Hela himlen var helt lila och det var en av de finaste solnedgångarna jag någonsin sett.

Vi tog sedan en snabb dessert på vårt hotell och nu ligger vi i sängen och är redo att gå och sova. Riktigt tidigt, precis som alla andra kvällar.

Arriving in Myanmar

2018-11-01 10:49
Från moali

Hej!

Sedan vi sist hördes har jag åkt till Myanmar eller Burma som de flesta kanske säger. Det var ett oändligt strul med flyg som var inställda och flyg som missades men nu är vi äntligen på plats i Ngapali som är en strandort. Tyvärr så har vårt hotell har inte riktigt levt upp tillvara förväntningar och därför ska vi imorgon byta till ett hotell ca 15 minuter bort på en helt fantastiskt vacker strand! Vi brukar verkligen inte vara kräsna, men denna vecka ser vi som en riktig semestervecka efter vandringen i nepal och vill därför unna oss lite extra.

De två dagar vi varit här har vi bara tagit det lugnt, solat och till och med hunnit hitta en ny favoritrestaurang vart vi ätit Baraccudafisk, riktigt gott!

Days after

2018-10-29 02:49
Från moali

Hej vänner!
Jag sitter just nu på ett flyg till Kuala Lumpur, vi skulle egentligen landa i Burma ikväll men eftersom att flygbolaget ställt in vårt andra flyg utan att berätta något till oss så blir det att flyga vidare först imorgon vid lunch. Sjukt tråkigt och detta gjorde att vi även kommer missa vårt flyg vidare imorgon. Så vi får se hur allt utvecklar sig!

Allt är i alla fall bra med oss. De flesta ur gruppen åkte hem till Sverige igår och den andra halvan åkte vidare till staden Pokhara. Det känns faktiskt väldigt tomt, vi har varit tio personer i nästan tre veckor och helt plötsligt är det bara jag och Empan kvar.

Tiden efter vandringen har varit riktigt rolig, gruppen kom ganska tidigt på onsdagen så vi hade flera dagar tillsammans i det livliga Thamel, som är stadsdelen i Katmandu vart vi och de flesta andra vandrare bott.
Vi har hunnit dricka en hel del öl och äta riktigt god mat, gruppen har kommit riktigt nära varandra det kändes tråkigt att säga hejdå till alla.

Stort tack till vår sponsor Vildmarkshörnan, Barebells och Himalayan trekking alliance som har gjort detta möjligt!