RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-25 07:30:43

tuvalisund blog

tuvalisund blog on Nouw

day 176

2019-01-28 01:15
Från tuvalisund

Nu har jag snart varit här halvtid (och har skrivit typ mindre inlägg än vad jag har fingrar på händerna, men jaa..). Heelt otroligt, men tris så bra och kommer nog stanna här till i alla fall augusti, kanske längre beroende på. Denna helgen har hur som helst varit så kul. Igår jobbade jag (mindre kul) och sedan åkte jag till Lucas för att ha lite förfest och sedan dra ut. Var så kul att dra ut med både Jessi och Lucas, haha, det är lixom en "once in a lifetime". I´ll insert some pics. Idag har jag bara tagit det lugnt, lagat mat, diskat, tvättat osv. Vi var ett gäng som gick på kvällen för att köra Go Kart också, vilket var jätte kul. Det började dock regna, s blev lite blött och halt etc, men ja, var kul ändå så klagar inte.

Så ja, det var väl den helgen! Annars så är allt bra, börjar redan bli lite varmare här (tro det eller ej) och jag trivs. Längtar till sommaren, haha. Nu ska jag sova, ladda för en ny jobbvecka, så skriver jag igen om någon månad när jag har lust, haha


MUAH :*

Swedish fika day 113

2018-11-25 18:59
Från tuvalisund

Ja, jag vet att det har varit vääldigt dålig uppdatering, haha.. Senaste inlägget var typ 60 dagar sedan? Men men, nu är jag redan inne på dag 113, snart 4 månader! Helt sjukt! Jag trivs för stunden så bra, speciellt nu när det börjar säljas julpynt i affärerna, jag lyssnar på julmusik och det är socialt accepterat att kolla på julfilmer. Men annars så har det inte hänt så mycket de senaste 60 dagarna, har bara chillat, levt livet, jobbat osv, haha.

Nu är det slutet av november och det börjar bli riktigt kalt här på kvällarna. Idag har det ändå varit varmt och skönt, men på kvällen blir det kyligt. Just nu klockan 20 så r det ca 17 grader ute. Ja, man ska inte klaga, men man märker att vintern är påväg om man säger så.

Dagen har bara varit en vanlig lugn söndag. Jag och två vänner har varit och fikat på ett mysigt litet fik, och ingen söndagsångest här inte som vanligt. Så livet är bara bra, en månad kvar till jul och allt. Känner alltid att man blir lite extra pepp på livet när det börjar bli december, pga den mysiga stämningen, låtarna, lamporna, glittret, allt som har med jul att göra! Och på tal om jul så verkar det som att jag får fira jul här i år. Tanken var väl att åka till Swe och fira, men har fortfarande inte fått svar på julansökan som vi skickade in i mitten av oktober. Börjar bli så dyrt nu med flygbiljett fram och tillbaka till Sverige, så är nästan inte värt det längre. Men är så taggad ändå, då även Jessi, hennes kille, mamma och bror även tänkt samma tanke! Så alltså blir det en simpel Jansson-Molin-Sundberg jul här hemma istället! Kommer bli sååå mysigt!

Ja, det var väl lite uppdatering där. Får väl se när jag uppdaterar igen. So til we see again..

update day 53

2018-09-26 21:08
Från tuvalisund

De senaste två veckorna har varit så mycket att göra. Eller ja, har haft besök av både familj och vänner, samtidigt som jag har varit mitt i en flytt. Har varit supertrevligt däremot, så klagar inte!

Men snabb update, en av mina bästa kompisar har varit här och firat sin 20 års dag, såå kul! Och dessutom var hon och hennes kille supersnälla och hjälpte mig att flytta, shoppa inredning på jumbo osv, haha..

Update om livet.. Trivs så bra här på Kreta och allt, trevligt folk, börjar komma in i jobbet och så vidare.

Extremt kort update, men jag har det bra iaf! Bifogar lite söta bilder bara för att fylla ut.. ;)

Min sämsta vecka.. day 29

2018-09-01 11:03
Från tuvalisund

Bara en liten förvarning, har du en dålig dag, skippa detta inlägg..

Denna vecka kan ha varit en av de absolut otursamma någonsin.. Så om vi backar bandet lite och tar det från början. Ungefär såhär har denna vecka sett ut;

Söndag; jag blev fosterhem till en kackerlacka som numera bor bakom min garderob.

Måndag; jag försov mig och fick stressa ihjäl för att hinna till transfern. Soppåsen gick sönder och alla sopor hamnade på golvet. På kvällen gick jag ut efter jag hade duschat i bara handduk för att hämta en sak hos Ebba, och råkade såklart låsa ut mig själv (såklart i bara handduk).

Tisdag; jag försov mig (igen), och det regnade hela dagen så jag blev dyngsur på väg till gymmet.

Onsdag; jag försov mig (..) och tappade ett stort sälj på jobbet (annars var denna dag faktiskt ganska chill).

Torsdag; kan du gissa? Jo, jag försov mig, samt tappade min mobil i toaletten (som konstigt nog inte led av karma och faktiskt klarade sig?!)

Fredag; jag försov mig igen såklart (har larm var femte minut men sover igenom alla av någon anledning) och som grädde på moset vaknade upp med en rejäl förkylning. Vi gjorde slutprovet för utbildningen på jobbet som jag var säker på att jag skulle kugga, men klarade faktiskt 7/8 delmoment, så något bra i allt det dåliga!

Så enligt mina beräkningar är detta sista dagen på min oturhetsvecka, så jag tänkte verkligen bara ta det lugnt och försöka att inte bryta benet.. Kalla mig nojjig, men blir bara så fascinerad över mig själv hur man kan vara så klumpig / ha så mycket otur. Aja, har faktiskt hänt lite roliga saker också såklart, men hoppas innerligt att kommande vecka blir någorlunda mer tursam..

Annars då? Nu har jag varit här i 4 veckor, känns bra och allt går bra. Känns lite sjukt att det nya teamet anländer idag, så man "officiellt" inte längre är "dem nya" typ.. Eller känns sjukt då man faktiskt är ny och allt, vi har ju bara haft utbildning i 4 veckor, det är ju nu det börjar på riktigt. Men men, det ska nog gå bra. Hoppas man kommer in i det snabbt osv. Så länge jag inte har kvar min otur från denna vecka så ska det väl funka hyffsat!

Update day 22

2018-08-25 10:42
Från tuvalisund

Så, lite update. 3 veckor nu, och den senaste veckan har väl varit exakt likadan som föregående. Jobb (utbildning), träning, mat, sova.. Fast på en vecka har det väl hänt lite (läs2) småroliga saker också såklart.

För det första så har jag äntligen hittat soya färs och soya bitar! Lååt mig baraa skryta om detta tack. Har saknat allt veg som inte är bönor och sallad.. Dock var det torkat, så man får blötlägga och steka sedan. Det är ju inte riktigt Hälsans kök, men det är i alla fall inte bönor heller.

Nästa grej har också med mat att göra (ofc), att jag beställde sushi igår! Fick tips på sushi i stan, så köpte det igår, och herre vad gott det var (har haft cravings typ hela veckan såå). Dock sa hon i "kassan" att jag skulle få 8 bitar med fick bara 6, vilket var en besvikelse.. Men ja, gott var det i alla fall!

Haha, aa, så det var väl lite summering av veckan! Har varit kanske ca 31 grader på dagen och 27 på kvällen, mer spännande än så blir det inte. Bjuder på lite bilder från gårdagen då jag och några från min grupp var ute (och drack äppeljuice, mamma) och hade typ the best time. Vad skulle man göra utan vänner..? (idén med späckhuggaren var någons, i stunden, genialiska idé. Jag ramlade nästan i vattnet, men gjorde inte så ni behöver inte vara oroliga. Allt skedde under extrema försiktigheter och i helt nyktert tillstånd, ca 01.00..)

Kvällstankar.. day 12

2018-08-15 22:26
Från tuvalisund

Bara lite tankar om allt och ingenting helt enkelt såhär på kvällskvisten! Men kan ju börja bara rent allmänt om dagen..

Som vanligt var det jobb 10-18 (utbildning) vilket är.. jaa, jag har ju lärt mig copy/paste iaf.. Haha, nä, har lärt mig betydligt mycket mer än så, men kanske svårt för någon som jag (oteknisk) att bara lära sig allt utantill direkt (förutom copy/paste, det kan jag nu!). Sen då.. tog en liten promenad istället för att gå till gymmet då jag tänkte att det förmodligen var stängt pga röd dag. Var inte speciellt sugen på en resväg på en timme enkelväg för att bara inse att det var stängt lixom.. Men ja, jag lagade lite mat, kollade lite serier osv, en extremt vanlig dag helt enkelt!

Så, det var min extremt spännande arbetsdag på Kreta, hur har din dag varit? Haha, skämt åt sido. Är ju verkligen en möjlighet att få jobba här, så ska inte klaga på 30 grader värme och AC som inte fungerar (mest pga ACn fungerar typ överallt där jag varit, och den fungerar för bra i mitt rum. Har nyligen kommit underfund med att den måste vara på 27 grader för att jag inte ska vakna mitt i natten av frost, eller 5 på morgonen av värmebölja..). Är verkligen jätte härligt att vara här, även om man såhär i efterhand önskar att man förstod bekvämligheterna i Sverige mer än vad man gjorde.. Bara en sådan uppenbar sak som att allt står på Grekiska här, är jobbigare än vad man kan tro. Jag skulle köpa sojabönor i lördags, men slutade med att jag struntade i det då jag inte kunde läsa vilken av förpackningarna som innehöll sojabönor. Än mindre har jag uppskattat Sveriges vegetariska utbud! Finns bara bönor och linser här etc (vad jag har sett och på mina lokala affärer i alla fall), saknar Hälsans Köks sojabitar en aningen mycket nu..

Aja, nog om mat. Om man skulle fråga hur det går här annars, så skulle jag svara helt ok faktiskt. Jag har en lägenhet, ett jobb, mat, ett gym, fin natur. Även om jag är här för att jobba så känns det skönt att få vara här och rensa tankarna, finns så mycket saker i Sverige jag tänker på som jag inte oroar mig över här. Här har jag fullt upp redan med att försöka lära mig vad sojabönor är på Grekiska.. Så hur som helst, jag saknar P verkligen såå mycket, men konstigt nog så känns det bättre varje dag. Jag saknar honom såklart ändå, men blir mer och mer van vid att detta är min vardag nu, vilket också känns väldigt bra faktiskt. Under hela mitt liv har jag bott själv i en lägenhet, utan varken sambo eller roomie, i ett år. Är med andra ord extremt van att bo med någon.. Har dessutom sovit bredvid P varje natt det senaste året, så detta blev en omställning kan man klart säga! Men trots allt känns det bra att bo själv igen (även om jag föredrar att bo med P, hehe) och det är ju bara positivt. Ska inte säga att jag längtar till när jag får åka hem, för jag vill verkligen ta vara på denna tid, men jag säger inte att det inte kommer att bli skönt (speciellt då jag vet vad sojabönor heter på svenska).

Aa, men det var väl de flesta flummiga tankarna jag hade att erbjuda denna kväll dag 12. Bjuder på lite bilder från min promenad också för att göra er lite avis.. Godnatt så länge!

Bye Bye

En vanlig söndag day 9

2018-08-12 21:30
Från tuvalisund

Aa, precis, en helt vanlig söndag, inte roligare än så.. Hade ställt larmet kl 8 bara för att jag ville komma upp tidigt, ta en promenad och sedan kunna sola hela dagen.. Såklart så är jag jag och snoozade till 9 och kollade sedan på mobilen till ca 9.45.. Men viljan fanns iaf!

Så jag gick upp i varje fall och gick ut på en liten promenad, kom hem, startade en tvätt, bytte om och la mig på stranden. Var såå mycket vågor och undervattensströmmar, hela stranden var röd flaggad (men hade nog inte badat vilket som, hehe..). Gick emellan tvätten och stranden mest hela dagen till klockan blev 4. Städade lite på rummet, gick till Synka och handlade lite förnödenheter, åt mat, typ the usual. Planen var ursprungligen att jag skulle åka in till Chania ikväll och tatuera mig, men lilla jag hade ju inte ens kollat om det var öppet, vilket det såklart inte var.. Men hann se det iaf en timme innan jag tänkte åka in, så tur var det i alla fall! Ny plan blir att göra det imorgon eller på tisdag, får se när jag hinner.. Istället insåg jag att jag köpt en UV lampa förra veckan så målade naglarna (extremt viktig punkt att ta upp)! Haha, nämen, har verkligen bara varit en lugn söndag!

Överlag har hela veckan varit lugn, har tre veckor kvar av utbildningen och sedan är det bara att köra. Upptäckte även att idag är dag 9 = officiellt min längsta "utlandsresa". Haha, jag är så sjuk som ens tänker så.. Men har bara varit utomlands högst en vecka innan, alltså åkt hem dag 8. Pga att jag ska jobba här nu borde detta inte räknas, men lite småkul info bara..

Aja, klockan är strax efter 9 här nu, så ska bara se på serie resten av kvällen, och lägga mig i tid så jag orkar upp imorgon! Men bjuder på en liten fin bild på vindruvorna som jag hittade vid vägkanten utefter min promenadrutt..

Bye Bye

Mitt rum! day 5

2018-08-08 23:49
Från tuvalisund

Har varit en hel del med jobbet och att träffa nya vänner senaste dagarna (vilket har varit såå kul). Vi har utbildning för ComHem i 4 veckor och går då 10-18 och sedan hittar vi på något som att käka, umgås osv. Det är väl typ sammanfattning av de senaste dagarna. Så över till idag. Vi var på jobbet i vanlig ordning, och jag åkte sedan för att söka upp ett gym. Kollade på två olika, och detta blev då gym nr 4 och 5 som jag kollar på.. Nr 5 var faktiskt helt ok, ligger ca 2,5 km från jobbet samt busstationen, så går ganska snabbt att gå. Fick testträna där idag och gjorde sedan ett membership tom 31/12 för 59 euro (vilket def är billigare än 139 euro för 3 månader som det var på det gym jag kollade på igår, och det var MED våran rabatt). Så var det med det och det var så härligt att äntligen få träna igen!

Men nu till min lägenhet! Lite bilder, varsågoda!

bild 1 sovrum, bild 2 hall, bild 3 hall, bild 4 balkong, bild 5 hall,, bild 6 sovrum, bild 7 kök, bild 8 utsikt från balkongen

Så lite gott och blandat! Är ju en etta med litet kök och såklart badrum (men det är litet och inte så intressant att se). För övrigt är väl ACn det bästa jag har och min bästa vän.

Så var det med det, och så är det bara. Godnatt och sov gott!

Bye Bye!

Sammanfattning day 1 & 2

2018-08-05 19:19
Från tuvalisund

Detta är en summering av dag 1 och dag 2, och är skriven i nutid under två olika dagar, så det inte blir några missförstånd.

Dag 1

När jag kom fram till lägenheten var typ det enda jag kunde tänka på att jag var glad att jag fått ett rum på andra våningen (då Sebbe skrämt mig att det finns så mycket kryp och sådant på bottenvåningen). Kände såklart en saknad efter P, vilket blev väldigt jobbigt när man var helt själv. Kort och gott, jag insåg snabbt att jag inte klarade av att vara hemma och packa upp så nära inpå resan från Sverige, då det bara gjorde att jag ville slänga i allt igen och åka tillbaka. Så istället tog jag min plånbok, lämnade mobilen på laddning och tvingade mig ner till affären för att handla mat (vilket resulterade i en avokado, 500 g kvarg och ett halv kg havregryn) (på grund av värmen och flytten kände jag mig inte alls hungrig eller sugen på något, så får göra ett nytt försök imorgon!). Jag tog ett snabbt dopp i havet (pga bor på stranden!), duschade och fixade mig inför kvällen. Allt för att hålla tankarna på annat håll. Längtar verkligen till när det gått några veckor så man har vänt sig, och allt inte känns så jobbigt.

Dag 2

Igår kväll åkte jag på en fest i ett annat område av Chania. Jag bor på Gyroliali, vilket är lägenheter för en person, och sedan finns det Pyrgos vilket är för två. Tror det finns något mer område där vi från samma jobb bor, men vet inte vad det heter eller var det ligger. Hur som helst, festen var i Pyrgos, vilket är ca 15 min med taxi kanske från Gyrogiali. Tog mig dit, träffade en hel del andra från ComHem gänget och hade så kul! Alla var verkligen jätte trevliga och välkomnande.

Så vaknade jag idag vid ca 7, och man mår väl som man förtjänar.. Haha, nä, jag drack inte alls mycket igår, men brukar i vanliga fall inte festa så mycket, samt att jag varken drack så mycket vatten eller åt något igår, så mådde väl sådär. Men drack lite vatten och sov vidare till ca 10 (säger alltid tider i Grekisk tid såklart, och för de som undrar är Grekland 1h+ från Sverige). Så jag gick upp, drack vatten och mådde lite bättre. Tänkte att jag skulle ta tag i träningen så snart som möjligt, så letade upp det närmsta gymmet, tog på mig träningskläder och började gå. Det finns visst ett gym ca 2 km härifrån, annars är resten inne i stan, ca 20-30 min med bil/buss. Jag tänkte ändå bara köra cardio idag, så att gå till gymmet, skriva in sig och gå hem igen skulle räcka tänkte jag. Bara ett problem. Jag menar inte på att jag kan läsa Grekiska, men vad jag tror kunnas urskilja var att de hade stängt 1-17 augusti, samt lördagar och söndagar.. Vilket sög såklart, för det betyder att jag måste ta bussen varje gång jag ska till gymmet, istället för att kunna gå. Men hur som helst så gick jag tillbaka, tog mig en extra promenad till affären för att köpa lite mer mat och sådant jag missat att handla igår och så vidare. Allt som allt blev det en promenad på ca 5 km i alla fall, så helt ok från min sida då det även endast var uppför på vägen till gymmet.

Efter min lilla promenad blev jag lite hungrigare. Blev dock mätt igen efter jag druckit en flaska vatten och ätit 10 vindruvor, så vet inte om det var så mycket att hurra för egentligen.. Men jag köpte grejer ändå för att göra någon slags grekisk sallad ikväll, som jag även kan ha som lunchlåda imorgon.

Efter min lilla promenad skrev Jessi att hon och Sebbe hade hyrt en bil och skulle på Lidl, Intersport och kika runt inne i Chania (Jessi är då min barndomskompis som har varit här 6 månader och Sebbe är hennes kille). Ska jag vara helt ärlig så kände jag mig lite less och orkeslös, mest pga var lite bakis och uttorkad, men även för att jag blir så stressad när det ligger kläder och ouppackade väskor överallt och bara ville stanna hemma och "ta tag i det". Men hur som helst så tänkte jag att klockan är ända bara 12, jag hade glömt att köpa fetaost och oliver till min sallad så skulle ändå vara tvungen att handla sedan, så lika bra att följa med. Det visade sig snabbt att vara rätt beslut! Vi åkte till Lidl, var så trevligt att träffa dem igen och som vanligt pratade jag förmodligen sönder deras öron (P brukar klaga på att jag pratar så mycket, vilket jag gör också, haha). Hittade både feta och oliver, samt en hel del annat spännande. Blev tillslut två kassar med mat och andra förnödenheter (som vaniljdoftande sanitetspåsar tex), som allt som allt kostade 56 euro! Köpte lite småsaker igår på den lokala mataffären, vilket blev en tredjedel av vad jag köpte nu och gick på 52 euro, så jag blev riktigt glad!

Sedan drog vi till Intersport och därefter in till stan, köpte lite småsaker och så, bla mina fina glasunderlägg (bild). Så har fyndat riktigt bra nu, samt att när jag kom hem så hade jag så mycket energi (duvet som man brukar ha när man har gjort en riktigt bra affär) så i samband med att jag packade upp alla varor, passade jag på att packa upp ALLT från väskorna! Så nu är allt på sin plats och det ser så fint ut i lägenheten. Lyssnade på JLC senaste poddavsnitt samtidigt så kände mig inte alls ensam, och det var verkligen inte lika jobbigt som igår!

Mina fina underlägg, och bilder från promenaden.

Så till sist efter massa handlande, städande och allt ställde jag mig och gjorde min sallad! Blev dock väldigt mycket, haha, men har till imorgon också, så det är ju bra! Känns bra att jag äntligen fått lite mat i magen och hoppas på att jag får tillbaka min aptit snart (//hon som äter som en häst i vanliga fall). Har annars inte alls saknat Sverige, bara P såklart, men har inte tänkt onödigt mycket på det. Kan ha att göra med att jag har haft saker att göra hela dagen, men hoppas verkligen att det bara är första dagen som är jobbig, för just nu känns allt i alla fall jättebra!

Jag lägger ut lite bilder på lägenheten imorgon eller tisdag, kände att det blir så långt annars (som det redan är). Så om du har tagit dig ända hit, grattis, vi hörs imorgon!

Bye Bye

Det är dags.. day 1

2018-08-04 04:47
Från tuvalisund

Just nu sitter jag på flygplatsen i Landvetter på väg till Kreta. Ska bli så spännande att äntligen få se lägenheten, börja på ett nytt jobb, träffa nya människor och så vidare. Självklart kommer jag att sakna Sverige och allt det har att bjuda på, men är samtidigt så glad att jag tog denna chans för mig själv! Även om det var extremt jobbigt, du vet, att packa, sista jobbdagen, säga hejdå och så vidare, så vet jag att det är värt det. De sista 24 timmarna i Sverige är väl timmar jag helst skulle leva utan, men är väl sådant man behöver uppleva också för att uppskatta det bra i livet. Samt så vet jag att även om jag inte skulle trivas i längden på Kreta så har jag i alla fall testat, och det kommer jag aldrig att ångra! Men hur som helst, än så länge är jag så stolt och glad över mitt beslut, och som sagt, jag är såå taggad! Jag uppdaterar när jag kan/vill och hinner ta lite kort i lägenheten och omgivningen! Ses i Kreta!

Bye Bye!