RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-16 09:40:43

Alicia Martinsson

aliciamartinsson blog on Nouw

Benet hängde

2019-05-11 22:18
Från aliciamartinsson

God kväll alla! Igår tränade jag och Sessan byten i ridhuset. Hon har väldigt lött för att stressa när jag förbereder henne för ett byte i språnget, så att hålla henne avslappnad är något jag tränar stenhårt på. Jag tränar byten på diagonalen då jag har märkt att det är det sättet hon har enklast för. När jag rider in på en diagonal så är prio ett att hon är avslappnad och galopperar i en aktiv galopp för att hålla bra balans. Om jag känner minsta lilla att hon blir stark och drar iväg när jag ställer om henne så fortsätter jag bara diagonalen i den ställningen och sedan bryter av, för att visa för henne att "jag inte hade tänkt" byta galopp. På så sätt märker jag direkt skillnad när jag vänder in på nästa diagonal att hon slappnar av mer och inte försöker förutspå vad som skall ske. Ibland kan jag behöva rida några diagonalen på det viset innan hon verkligen är helt fokuserad på mig och väntar, då kan jag ge byteshjälpen. Sessan har lätt för att byta efter bak, så jag använder mig utav ett spö som jag duttar till henne med när jag ger hjälpen, för att påminna henne om att vara lite snabbare med bakbenen, vilket faktiskt hjälper mycket! Lyckad träning blev det verkligen igår och jag ser verkligen fram emot tills den dagen hon kan göra detta perfekt!

Idag blev det däremot inget lyckligt slut på mitt pass... Jag och Emma följde med några till Tofta för att rida en viss rutt skogen, för att sedan i slutet vara på Tofta strand och ha lite galopprace! Hela ritten i skogen gick bra och vädret var perfekt för att rida ute. Väl på stranden så tog vi e lugn galopp till andra delen utav stranden, vilket var där vi skulle tävla. Efter att vi galopperat en bit så stannade vi för att försöka vänja hästarna vid vågorna som slog in mot stranden. Ena ryttaren backade ner sin häst i havet, och då försökte jag och Emma få hästarna att gå framlänges med den andra hästen som draghjälp. Vi märkte att det inte funkade och Nicke vände ifrån havet och gick upp ett eller två steg från havet. Jag bestämde mig då för att vända Sessan och be henne att backa ner i havet hon också. Men när jag väl vänt Sessan så vi står med sidan mot Nickes rumpa så blir han irriterad när Emma ger skänken för att be han gå framåt, så han sparkar hår och högt bakut. Dock så träffar han då mitt smalben och jag känner direkt att dehär var inte bra... Kort därefter när jag Sessan rör p sig så känner jag hur mitt ben hänger! Ambulansen ringdes och jag fick åka in på akuten. Direkt efter stövlarna och ridbyxorna klippt upp konstaterar dom att lägga gips om benet innan röntgen för att hålla ihop. Inne på röntgen ser dem att båda benen i underbenet (smalbenet) är av...!

Nu så ligger jag här inne på ortopedavdelningen och väntar på operation imorgon bitti där dom skall sätta in järn i mitt ben... Så jag uppdaterar er imorgon om hur det gått, godnatt!

Utvärdering tävling 5/5

2019-05-11 09:00
Från aliciamartinsson

Denna dagen red jag bara en LA:4, men jag hade bestämt mig för att rida fram väldigt länge då jag märkte på Sessan att hon gick som allra bäst andra klassen, alltså efter att hon har fått bli riden länge. Men tji fick jag, för jag satte mig upp och hon kändes som när jag satte av efter MSVB programmet dagen innan... shit tänkte jag där, jag kommer få gå runt och skritta i 40 in nu. Värsta va också att den översta knappen på kavajen sprack och under programmet så flög min plastron upp och slog mig i ansiktet, haha!

Väl inne på banan så började vi bra, hon hade bra med bjudning, vilket jag gillar till viss grad. Vi får en väldigt pampig galopp in vilket är jättebra! Ökningarna går som dom ska, men vill ändå lära henne att sträcka ut ännu mer. Skänkelvikningarna har jag mig att beskylla... Jag ställde henne alldeles för mycket och fick lite nerdrog på det. Annars var resten bra. När det kommer till skritten så fick vi till väldigt dåliga bakdelsvändningar vilket var synd, då Sessan börjar fattat tekniken. Men när det är tävling så brukar man ju inte rida på helt samma sätt, vilket gör såklart att hästen inte gör exakt som vanligt heller. Galoppen vart bra tills slutet då hon verkligen började bli trött och det blev nära till avbrott innan en volt, men det hann jag att rädda i sista sekund. Sista volten med överstrykning blev svår då hon blev hängade i innertygeln och jag orkade inte sitta upp det. Ritten resulterade 66,216% och vi tog en första placering både i klassen och i helgcupen "sommardressyren"! Riktigt glad!!

Utvärdering tävling 4/5

2019-05-10 00:00
Från aliciamartinsson

Denna dag startade jag min första ritt ca 15.20, så det var sovmorgon som först på schemat!

LA:3 - Hon var inte jättestadig och alert inne på banan, den första mellantraven blev väldigt mesig då jag kände att hon inte hade suget framåt som hon brukar ha. Skänkelvikningarna gjorde vi jättebra, på framridningen tränade jag och Sessan lite extra på hur vi skulle komma in i skänkelvikningen så att vi skall kunna få den så stadig som möjligt. Andra mellantraven fick vi till betydligt mycket bättre då hon kändes mer villig framåt! Ryggningen fick vi sedan en sjua (!!) på. Ryggningar har Sessan haft väldigt svårt med, hon har sänkt huvudet väldigt mycket och backat snett, men nu börjar hon faktiskt få kläm på det! Skritten fick vi bra på när det var den ökade, men sen i mellanskritten så blev det lite spänt och vi höll inte 4 takten så bra... Till galoppdelen så kändes det bra, däremot så drev jag henne för lite när vi gjorde halvt igenom som skulle vara förberedelsen för en förvänd halvcirkel, så hon bröt av till trav... Tur är dock att jag han få upp henne i galopp snabbt igen så vi hann visa hela förvända bågen och fick klokt med procent där i alla fall! Programmet landade på 66% och jag hamnade precis utanför placering.

MSVB:2 - Wow... alltså en lika stadig ritt har nog jag och Sessan aldrig gjort tillsammans! Han var så eftergiven och bärig under programmet och känslan var helt magisk! Dock så börjar vi lite dåligt med att hon går i dubbla spår på inridningen, men det blev i alla fall en fin halt! Ökningarna var lite svåra då dom var på långsidorna, men det tog vi oss igenom ändå på en stadig och fin form. De första öppna och sluta var inte helt som jag ville ha dom, men det var åt vårat "svåra håll" så jag är ändå nöjd med det vi presterade. Andra öppnad och slutat var betydligt mycket bättre och kändes toppen! Galoppdelen var superbra enligt mig! Hon gjorde det enkla bytet bra trotts att vi kom in lite konstigt på linjen vi skulle göra det på, och bytena i språnget var det bästa som Sessan faktiskt kunde prestera, vilket jag är supernöjd över! Denna klass slutade med 65,405% och en första placering!! Det var till och med våran debut i msvb så det kändes toppen :D

Sadeldjungeln

2019-05-09 22:56
Från aliciamartinsson

Hej på er! Idag har Sessan fått en välförtjänt kravlös uteritt med fart och fläkt. De senaste dagarna har hon varit väldigt duktig på träningarna och det är ett måste att endast få gå i skogen vissa dagar då. För mig är det superviktigt att hästen får en varierad träning för både kroppen och knoppen! Som vanligt när jag rider ut, om jag inte rider ut innan en dressyrträning, så använder jag mig utav hackamore eller novabett. Skall jag rida längre turer med ett "syfte" så använder jag mig gärna utav novabettet, annars går hackamore alltid i första hand! Så idag blev det hacket jag red på och det funkade bra. Hon har en tendens till att bli väldigt framtung på det, men idag var hon inte det över huvud taget vilket var skönt. Det går bättre och bättre!

Just nu håller jag och mamma på med att hitta en ny sadel. Inte för att den vi ar nu inte passar, utan för att den vi har nu inte passar mig. Jag får för lite stöd i den sadeln jag har nu, en Equipe emporio Islandsmodell. Vi köpte en equipe Olympia som vi tänkte prova. Den passade däremot inte Sessan så vi fick sälja den vidare. Sedan provade jag min tränares Childrick -sadel och den satt jag som en smäck i, wow! Sadeln passade även Sessan bra! Dock var den en islansmodgell också och jag vill gärna ha lite mera sätt att sitta i nu, så vi letar efter en daf som har halvflat säte! Vi har hittat en som verkar som ett bra alternativ. Dock så vill hon ej lämna den på prov, så det blir nog att vi köper den och hoppas på det bästa. Om det skulle vara så att den inte passar Sessan HELT optimalt så kommer Sadeldoktorn ner till ön den 1 Juni och då kan vi ta med den och se om han kan göra om den isåfall!! Det skall bli spännande med ny sadel och se vad för effekt det kommer ge mig och Sessan, jag hoppas såklart på en positiv effekt!

God kväll

2018-11-07 20:14
Från aliciamartinsson

Hej alla fina människor! Ja tack, jag mår fin fint!

Nej men back to business eller vad tycker ni. Ni tänker nog "vilken business?", och ja det undrar jag med men jag tyckte att den meningen passade så himla bra in där.

Under hela denna tid har mitt liv självklart rullat på som vanligt. Jag och Sessan går från klarhet till klarhet inom dressyren. Allt dressyrjobb sätter verkligen spår nu på att det har hänt något för jag och Sessan hopträngde för min gamla hopptränare förra veckan och det gick kanon, hon sa att Sessan musklat och byggt upp kroppen jättefint samt att hon har fått en helt annan teknik inom hoppningen! Då kan jag tillägga för er att innan den hoppträningen har jag inte tränat något som har med hoppning o göra på kanske två månader. Jag tycket det är så himla kul att få respons ifrån andra som har sett Sessan innan och efter jag satsade allt på dressyren!

Idag har vi varit på våran regelbundna träning som vi har en gång i veckan. Sedan förra veckan har jag tränat jättemycket på att aktivera henne och verkligen få igång henne till att jobba framåt så att jag kan stärka henne så att hon kan samla rätt sen. Det är väldigt svårt att få allting att stämma, men min tränare tyckte att hon såg tydliga resultat på bara en veckas träning, vilket jag kände mig stolt över att höra. Idag tränade vi lite blandat mellan lösgörande, min sits och hur jag sätter henne på bakbenen, bjudning och samling. I helgen är det min sista tävling för detta år och det är faktiskt jätteroligt då vi skall börja träna aktivt med byten så att jag inom snar framtid skall kunna starta MSVB, jippie!

Sessan är verkligen en sån härlig häst att jobba med. Fastän hon är ett sto så försöker hon så mycket när jag ber henne om saker. Jag kan inte minnas att hon någon gång har tyckt något vara jobbigt så att hon har sagt ifrån och inte tänker försöka, hon ger verkligen allt och det är jag så himla tacksam över!


Framgångar, otur?

2018-06-14 23:32
Från aliciamartinsson

Hejsan! Idag har Sessan stått så hon (och jag) får någon vilodag denna vecka. Tyvärr har hon fått mugg och jag H.A.T.A.R det, tråkigaste som finns helt klart. Förra året fick sessan också mugg, fast dock mot slutet av sommaren och det tog väldigt lång tid innan det försvann och jag kunde ej rida för det stramade så mycket så hon haltade otroligt mycket utav de! Skulle de bli så i år så har jag inte tid för att låta henne stå, dels för att hon blir svullen och det är bättre om svullnaden får gå ner varje dag (vilket man alltså tränar bort), samt så måste jag hålla igång henne då det är mycket planer pågång! Jag har verkligen provat nästan allt som man skall tvätta o behandla med, som idag har jag provat YES diskmedel och sedan honung efter det. Tipset fick jag av min tränare som hade en stark källa och bra förklaringar om varför just det skulle vara en av dom bästa behandlingarna, så nu håller jag bara tummarna!
De stora planerna denna helg är att jag skall starta min första MSV med Sessan vilket kommer vara jättespännande! Har dock inga förväntningar på höga resultat eller bra placering då jag har tufft motstånd som är mycket mer rutinerade på att rida dessa klasser, men jag skall göra mitt allra bästa. Jag lovar er att jag kommer lägga min kropp o själ i programmen i helgen, nästan så att jag kommer bryta ihop om det går sämst, haha, men så kan det vara när man vill så himla mycket! Men jäklar vad taggad jag är!
Förra helgen hopptävlade jag för att variera Sessans tävlande. Hoppade 90 och 100cm vilket gav mig en vinst och en tredjeplats! Man känner verkligen hur kul sessan tycker det är att få komma in på hoppbananoch inte behöver känna så stor press på sig. Dels för att hinderna är låga och för att hon får hålla ett högt tempo (vilket är hennes favoritsak i livet, haha). Känslan är som om att hon kan komma in på banan och veta att dehär kan hon för hon har gjort dehär så mycket förut, hon kan slappna av på ett helt annat sätt och känna sig stensäker på att hon klarar detta! Jag tror att detta är jättebra för hennes psyke, helt klart!

Satsar

2018-05-17 19:21
Från aliciamartinsson

Hej igen! Mycket händer och jag har inte haft en enda tanke på att skriva något här faktiskt. Men tänkte att det kan vara skönt med en uppdatering kanske! Sista terminen för ettan lider mot sitt slut och det har varit full rulle med nationella prov i skolan, men det avtar och blir bara lugnare och lugnare ju närmre vi kommer skolavslutningen. Allt som har med Sessan o göra har bara gått framåt! Hon blir bättre och bättre för varje träning jag och Sessan har för Cilla och saker och ting sätter sig verkligen nu. Något jag har uppnått är att sitta med tummarna uppåt hela tiden, annars brukar jag vara så koncentrerad på annat så handen lätt faller ner, men igår var första gången som Cilla inte behövde nåda något till mig om mina händer! Planerna för Sessan tänker jag inte avslöja helt ännu, men vi skall i alla fall efter sista tävlingen innan sommaren börja träna stenhårt på galoppombyten då det är något som Sessan aldrig har lärt in sig, men det kommer så småningom! Om en månad skall jag och Sessan göra något riktigt spännande, något som jag aldrig gjort förut så det ska bli kul.

Senaste tävlingen var förra helgen och jag placerade mig som 2 i LB:2 första dagen, men hamnade på en 5 plats i samma program andra dagen trots en minst lika bra ritt (det var olika domare dom dagarna). Idag har jag ännu inte varit i stallet men skall dit nu efter att jag skrivit klart detta. Denna dag har jag verkligen längtat efter, och det är dagen då Sessan skall få börja gå ute dygnet runt!! Wihoo säger jag som slipper mocka ett par månader nu!

Paus?

2018-03-11 21:31
Från aliciamartinsson

Det var det. Idag har jag tävlat med Sessan i dressyr, det som jag har tränat till hur mycket som helst! Men på tävling så händer något, Sessan knäpper av och blir seg, tung och lång... Vad jag än gör så får jag inte till det, jag provade verkligen med allt som jag har lärt mig att göra med henne för att få ihop henne! Allt som allt så gick första klassen skit då hon Baar slängde med huvudet och var spänd och vi landade på 65%. Besviket gick jag in på framridningen igen och skrittade runt för att starta nästa klass inom en halvtimme. Inte dörrens när jag börjar trava så känner jag att hon är med i matchen (äntligen) och allt går supermycket bättre! I LA:3 så fick vi 65,7% vilket ändå va mycket bättre än i första då det är hårdare bedömning i LA:3! Hamnade 1% utanför placerings så det var ju ändå inte så dåligt, fast visst, tyckte jag fick lite dåligt betalt för vissa saker, men det är ju som sagt en bedömningssport....

Har inte så mycket mer att berätta om, tärningen fortsätter vidare och jag skall starta samma klasser den kommande tävlingen. Förutsättningarna för denna tävling var som sagt okända då jag inte tävlat på länge och jag vet att Sessan kan vi helt annorlunda ibland! Denna tävling får jag bara se som en förberedelse inför året, för jag vet att jag kan bättre och att Sessan kan bättre, det är bara det att vi skall komma dit också under en tävling.

Hallå i snökaoset

2018-03-02 08:36
Från aliciamartinsson

Fortfarande jättemycket snö här på Gotland, har aldrig varit med om något liknande på flera, flera år! Imorse när jag vaknade första gången runt 7 så blåste det och snöade rejält, men nu är det stilla och det plogas för fullt på parkeringarna utanför. De senaste dagarna har jag och sessan varit ute och galopperar i den djupa snön, samt tränat dressyr! Dagens pass blir en uteritt med Emma och senare ikväll skall jag åka pulka i kinner! Mycket mer än så har der inte hänt dessa 3 dagar...

Kort Måndag

2018-02-26 20:52
Från aliciamartinsson

Godkväll! Ligger just nu i sängen framför TV:n och ser på ett program som handlar om Poliser. Idag klev jag upp ur sängen runt 9-10 efter att ha legat och dragit mig i en timme. Mitt rum har varit min sysselsättning idag då jag har möblerat om och bytt ut möbler, samt fixat rummet intill mitt så det blir som en liten walk in closet. Ridpasset blev runt klockan 7 och vi red igenom LA:3 lite noggrannare och fokuserade på sidvärtsrörelser och ökningar i både galopp och trav. Mer än såhär har det inte hänt idag faktiskt förutom att jag fått min paket från Cocopanda med lite nytt smink och nya sminkborstar!

Imorgon skulle Sessan få spela filmstjärna, men jag inställde det då jag inte kan ta mig till inspelningsplatsen på ett säkert sätt i stormen som prognosen säger att det skall va imorgon. Tråkigt är det ju när man inte kan göra saker som planerats, men det är ju viktigast att Sessan inte hamnar i kniviga situationer.