RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-16 08:10:56

DM- DressyrMoaa

Dressyrmoaa blog on Nouw

Plugg och mer plugg

2019-01-14 21:40
Från Dressyrmoaa

Hej på er!
Hoppas att ni mår bra och att ni inte fryser i kylan. Här i Flyinge har det snöat en del natten mellan söndag och idag (måndag) vilket gjore resan till skolan spännande idag. Jag valde att inte cykla eftersom att det hade tagit lång tid och dessutom var inte vägen mellan Flyinge och Sandby plogad. Väl ute vid busshållplatsen vid Kungsgården insåg jag att det var tur att jag inte cyklade eftersom att det var väldigt halt på vägen. Inte ens den stora tunga bussen fick fäste utan bara gled när den skulle stanna. Därför gick resan till Sandby i snigelfart men bättre det än att hamna i diket.
Det blev inte bättre mellan Sandby och Lund även nästa buss fick köra i snigelfart och var därför sen till hållplatsen där jag skulle gå av, men jag hann i tid till min lektion ändå. Så idag får Skånetrafiken bra betyg, vilket tyvärr ofta kan vara dåligt annars.

Den här veckan betyder mycket plugg. Jag har prov i Kemi 1 imorgon och på fredag har jag ett grammatik prov i Svenska 1. Utöver det har jag glosor i både engelska och spanska. Det kommer antagligen tillkomma fler läxor och andra uppgifter som ska göras. Vi har dessutom nytt schema denna veckan som kommer gälla för denna terminen och vi har fått nya ämnen. Jag kommer läsa Fysik 1a nu under 3 terminer och det ska bli kul. Jag tycker att fysik är väldigt spännande och intressant.

Ridningen fortsätter i två veckor till innan det är dags för körning och dessa sista veckorna innebär hoppning. Vi är mitt i "hoppblocket" och förra torsdagen var det introduktion. Jag fick rida fina Fortismo, val f 05 e. For Feeling- Felancio- Jasper. Vi fick till många fina språng och en bra känsla. Tänker att jag under veckan ska skriva ihop min loggbok för ridpasset.

Imorgon väntar prov och mer plugg. hehe, livet som hipplogigymnanist :)

Vi hörs när vi hörs.

Vad gör man utan häst?

2019-01-05 14:22
Från Dressyrmoaa

Hej på er, hoppas att allt är bra med er!
Jag har jullov även om det börjar lida mot sitt slut. Det ska dock bli skönt att komma in i rutiner igen och att ha något att göra. Livet utan häst suger, det kan jag hälsa er. Vad gör man om man inte har så mycket i skolan eller en häst att ta hand om?


Jag har turen att ha en hund att snacka med, men det är ändå inte samma sak. Det är inte bara ridningen som jag saknar, mockningen, släpandet av vattenhinkar. Jag saknar allt till och med ridning i storm eller ösregn. Jag får ju rida lite, men inte tillräckligt. Jag byter schema nu till våren och mina dagar blir längre och tuffare eftersom att det läggs till ett ämne. Min plan är dock att försöka hitta en häst att rida en dag i veckan utanför skolan om det fungerar med et nya schemat. Det vore skönt att ha en häst där jag kan planera ridpassen, det saknar jag. Jag får helt enkelt se hur schemat passar och hur min tid ser ut.

Det har blivit en hel del plugg under lovet. Jag kick startade med att bli sjuk så det blev inte så mycket plugg innan jul. Jag har framförallt skrivit Essä, pluggat Kemi inför ett prov v3. Min svenska lärare har också lagt en uppgift samma dag som vi börjar efter lovet, så den har jag också fått göra. Lite segt att behöva plugga på lovet när vi behöver vara lediga. Det ska inte behövas, men enligt min lärare så skulle uppgiften ha gjorts i skolan. Dessutom är det en romanredovisning vilket innebär att jag behöver ha koll på boken även under lovet. Men så är det ibland, jag har fått några lediga dagar iallafall.
Jag skulle inte påstå att jag längtar tillbaka men jag vill ha rutiner igen och ha något att göra.

Vi hörs när vi hörs.


Ovan: Jag och min förrförra foderponny Poppe. Val f 1998 e. Breccles Minstrel Boy

2018

2018-12-31 21:30
Från Dressyrmoaa

2018 är över och 2019 står för dörren.
Jag har inte skrivit så mycket här under året, men tänkte ändå sammanfatta det månad för månad. Det har ändå hänt en del, både roliga och lite tråkigare saker.

Januari:
Jag och Chiwe tränade vidare och det var framförallt galoppen som vi la fokus på. Jag planerade även tävlingar under våren 2018 eftersom att jag inte visste om vi fick hösten ihop eller inte.
Under Januari sökte jag även till gymnasiet, som ni kanske redan vet hade jag hippologigymnasiet som 1a val. Efter följde olika naturvetenskapliga program i Kristianstad.

Februari:
Jag blev ett år äldre och Chiwe fortsatte att sköta sig. Vi tränade på och hade målet på att starta en LB1a under våren på Willands. Jag hade hittat en bra sadel, en Tekna A-line.
Det var även i Februari som jag började tröttna på min klass ordentligt, jag skrev många arga texter, men dessa publicerade jag aldrig. Kanske tur det, för det var riktigt illa i perioder.

Mars:
I Mars bloggade jag inget alls, men jag och Chiwe tränade på och fortsatte mysa och busa.
Jag fortsatte att längta tills Juni.

April:
Jag och Chiwe tränade vidare och äntligen släppte det och vi fick till det. Äntligen, Jag skrev såhär i den 8 April 2018: "Chiwe och jag har tränat på och vi tränade för Ellen i onsdags. Jäklar vad fin han var. Vinterträningen har gett resultat. Han bär sig på ett annat sätt idag vilket gör att han har lättare att utföra olika rörelser. Nu är det bara jag som ska hitta ridningen i detta. Men det är såå kul att det äntligen släpper för oss!"

I April fick jag också mitt preliminära antagnings besked, jag var antagen till Hipologigymnasiet på Polhem/Flyinge. Det var även här som jag började förbereda mig på att jag och Chiwe skulle gå skilda vägar till hösten .

Maj:
Jag och Chiwe gjorde våra sista starter tillsammans. Två Lb1 or. En på Willands den 1/5 och en på Gärds den 13/5.
På Willands gick det väldigt bra, vi red ihop 67%. På Gärds gick det inte lika bra, det hade blivit varmt och Chiwe blev trött inne på banan och snubblade i sista halten. Vi belönades ändå med 61%. Tyvärr tråkigt avslut på vår tid tillsammans.

Skolan fortsatte och alla lärarna blev stressade och jag skev en massa nationella prov.

Juni:
Jag slutade 9an och var färdig. Det var såå skönt att få gå därifrån för sista gången. Jag visste att jag aldrig behövde se min klass igen, om jag inte ville,. Det var en skön känsla och dessutom firade jag och en kompis avslutningen på bästa sätt, Vi bodde i stuga och chillade sista veckan.

Chiwe och jag lekte vidare :)

Juli:
Jag fick mitt slutgiltiga antagnings besked och den 2 Juli skrev jag här hur det hade gått.
Jag var antagen till Flyinge/ Polhem och var därför tvungen att lämna lille Chiwe.
Våra sista veckor tillsammans gick fort, alldeles för fort. Vi började att trappa ner på träningen eftersom att han skulle bli pensionär.
Den 27 Juli åkte Chiwe hem. Det var jobbigt att se honom åka, men jag visste att han skulle få det bra hemma i Tollarp.
Jag var iväg en del i månadsskiftet Juli/Augusti eftersom att jag inte hade häst.

Augusti:
Jag flyttade till Flyinge och skolan började.
Jag fick träffa mina klasskamrater och jag började också umgås med SRG 18 elever som jag kände sedan innan.

September:
Skolan rullade på.
Jag fick börja rida lite på Flyinge, tyvärr var det tävlingar som gjorde att vi inte fick rida. Jag jobbade även under SAAB CDI och under Bredders Trophy. Charlotte Dujardin var även på besök i Flyinge och jag satt bänkad.

Oktober:
Jag hälsade på Chiwago för första gången sedan han åkte. Det var väldigt mysigt och roligt att snacka med honom igen.
Jag red vidare på skolan och det var även avstängt pga misstänkt smitta. Det var som tur var ingen smitta.

November:
Jag fortsatte plugga och hänga i Lund.
Jag fick även rida Chairgon E för första gången, han blev min favorit :)

December:
Jag avslutade min första matte kurs, dvs Ma1c genom att skriva Nationella Prov den 14. Dagen innan laddade jag upp med att vara med i Flyinges luciatåg och även genom att spendera tid med Chairgon.
Skolan slutade också och jag hade en riktigt bra avslutnings dag, om vi bortser från att jag var sjuk.
Fick avsluta året på bästa sätt med jul och nyår även om det inte blev riktigt som planerat.

Tack till alla som har följt mig under 2018. Jag hoppas att ni är med mig även 2019.
Avslutar med att slänga in lite bilder från året.

Vad som har hänt sedan sist

2018-11-21 21:31
Från Dressyrmoaa

Hej på er!


Tiden springer iväg, veckorna swishar förbi. Livet rullar på i ett jäkla tempo det är redan November och snart är det bara en månad kvar till jul och nyår. Men framförallt snart är det bara en månad kvar till jullov. Det ska bli skönt att ta lov efter en hektisk första termin. Men jag trivs så bra här i Lund, det är helt rätt. Jag har fått in ett system för hur och när jag pluggar och även var jag pluggar som bäst. Jag trivs också med min klass här i Lund, här pratar alla med alla vilket vi inte gjorde på Sånnaskolan. Det är också skönt att ha ett gemensamt intresse, eller det blir kanske två, hästar & plugg. Det enda som har varit dåligt sedan vi började i Augusti är ridningen. Tyvärr har det legat andra aktiviteter på torsdagar och det har även varit tävlingar och avstängt på Flyinge vilket har gjort att vi inte har ridit vilket är synd då det är därför jag har valt just hippologigymnasiet, annars hade jag kunnat gå vanlig natur i Kristianstad och haft häst på heltid hemma istället. Men de gånger vi faktiskt har suttit till häst har varit bra, även om jag saknar att få träna för något speciellt.

Hittills har jag fått rida 4 olika hästar på Flyinge. Mina favoriter är helt klart Fleur De Valeé & Sandeman trots att Sandeman var lite sur. Sist vi red var det roadwork på schemat, vilket är synonymt med uteritt. Det var härligt att få galoppera på Hastings i höstvädret, det var så länge sedan jag galopperade utanför ridbanan så det var härligt. Såklart blev det extra kul när hästen (Sandeman) var pigg och glad. Dessutom var han väldigt följsam för skänkeln, vilket jag testade innan det blev galopp.

Sedan jag skrev här har jag också hunnit hälsa på Chiwago en gång, det var såå mysigt och roligt att få mysa med honom igen. Jag har saknat det. Dessutom fick jag sitta upp en sväng och det var samma ponny som jag lämnade vilket gjorde ridturen betydligt roligare.
Jag slänger in några bilder som samanfattar tiden sedan jag skrev här senast.
VI hörs! /Moa


Fr Vä: Uppe: Fleur De Valeé, Plugg på Flyinge, Sandeman
Fr Vä: Nere: Fleur De Valeé, Mr Hinggins, Chiwago Rezg´ch <3

Full fart

2018-09-25 21:34
Från Dressyrmoaa

Hej på er!


Livet rullar på i en jäkla fort, jag hinner knappt vakna på måndagen innan det är fredag eftermiddag igen. Veckorna susar förbi. Nu har skolan varit igång i 6 veckor och det känns som att jag började förra veckan. Jag har redan hunnit skriva 2 prov, ett i matte och ett i kemi. Jag är inte super nöjd med något av proven, men det är en början.
Nu har jag minst ett prov varje vecka fram till vecka 43. Det är bland annat ett mittkursprov i matte och "språkvecka" då jag har prov i spanska.
Jag tycker inte att det känns som att vi har så mycket prov just nu, men det kommer väl ikapp mig snart antar jag. :p

Polhem är verkligen så som jag hade föreställt mig, jag är super nöjd med mitt val. Det känns helt rätt. Tyvärr har vi inte kommit igång helt med lektionerna på Flyinge ännu, men det kommer. Denna veckan är det Saab CDI här på Flyinge så vi ska studera dressyrekipage istället för att rida så det kan kännas helt ok iaf. Jag ska även jobba som funktionär till helgen på CDIn och det ska bli super kul! Det är kul att få en inblick i hur stor roll funktionärerna spelar för att tävlingen ska bli bra.

Nästa vecka blir det inte heller någon ridning eftersom att Flyinge är fullt av unghästar. Det är breeders trophy och det ska blå såå kul. Jag och några klasskamrater har biljetter till testridningen den 6/10 när Charlotte Dujardin kommer hit och rider svenska 4 åriga dressyrhästar. Jag tittade på det förra året och det var väldigt inspirerande. Jag kommer troligtvis känna abstinensens dagen efter när jag är full av inspiration.

Jag har fullspäckade veckor framför mig och kikar in här så snart jag hinner :)

Första "normala" skoldagen

2018-08-20 18:36
Från Dressyrmoaa

Hej på er!

Idag har jag haft min första normala skoldag på Polhem, fortfarande segt, men bättre än dagarna förra veckan.
Dagen bjöd på Engelska, matte, spanska & lite kemi. Helt ok ändå. Det händer dock inte så mycket eftersom att lärarna inte känner oss elever än, men det är helt förståeligt. Idag hade vi dessutom en föreläsning om våra internet system, V klass och G Suite. Eller vad det nu hette. Inget som var så nytt, men kanske bra info ändå för mig som inte ar använt Vklass tidigare.

Efter skolan tog jag bussen till Sandby och cyklade hem. Väl i Flyinge har jag gjort lite matte till imorgon och nu har jag precis varit uppe i restaurangen och ätit med två som går HG2. Nu vet jag inte vad jag ska göra, har sovmorgon imorgon så jag behöver inte gå upp så tidigt.
Vi hörs!

Första skoldagen

2018-08-17 18:06
Från Dressyrmoaa

Hej på er!

Jag sitter just nu på Flyinge kungsgård, närmare bestämt vid kastanjegården. Det är här eller i köket WiFit fungerar, det fungerar inte på mitt rum, så det är lite segt, men jag har inget emot att sitta här en stund.
Idag började skolan och det har inte hänt så mycket, vi har fått massa papper och våra scheman, numera har vi individuella scheman, lite i alla fall. Vi hade upprop/ samling vid 9.30 så jag var framme vid Lund C ca 9. Sedan mötte jag upp min kusin som ska gå i samma klass innan vi gick mot Polhem, där vi mötte upp två andra tjejer som ska gå i vår klass.
Sedan var det upprop och information innan alla typiska "ny klass" lekar drog igång. Det är alltid lika dant, varje gång det är en ny klass. Efter lekarna var det dags att lära oss att hitta på skolan, det var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara, men det finns en logisk förklaring på hur det ska vara.
Efter lunch var det dags att hämta ut datorerna, det var skönt att få den första dagen, då är den installerad och färdig tills att skolan börjar på riktigt. Tyvärr har jag inte WiFi på mitt rum här i Flyinge, så jag får sitta i köket om jag vill ha nätverk. Men jag får se till att det fungerar speciellt när skolan börjar ordentligt på måndag.
Idag hade vi en relativt kort dag, vi slutade vid 14.30. Dock var busen som skulle ta mig till S Sandby sen, så jag var inte hemma förens ca 15.30.
Efter det har jag bara hängt här i Flyinge. Jag har ätit lite och pratat lite.

4 veckor kvar

2018-07-02 15:01
Från Dressyrmoaa

Det är väl lika bra att hoppa in direkt, för jag vet inte riktigt hur jag ska skriva detta.
Jag fick igår besked om att jag är antagen till Hippologigymnasiet. Jag kommer alltså att tillbringa den större delen av nästkommande tre år i Lund och Flyinge. Det är super kul att jag lyckades med mitt mål för åk 9 & det ska bli kul att få kombinera det jag gillar mest. Jag har sedan jag gick i 6an varit säker på att det är hippologi jag ska gå även om jag förra året i 8an funderade på att läsa ekonomi på distans, men jag kom fram till att det var bättre att gå natur eftersom att jag är mest intresserad av naturämnena i skolan. Det blev dessutom extra bra när det ingick häst!
Jag kommer att flytta till hösten eftersom att det blir långt att pendla till Lund varje dag. Så i V 33 kommer jag flytta till Flyinge. Det ska bli lite skönt med en ny start på nytt ställe.

Eftersom att jag flyttar kommer jag lämna tillbaka lille Chiwe. Dels för att jag vill kunna lägga all tid på skolan och dels för att Chiwe lätt blir stressad vid flytt. Jag tror & vet att Chiwe kommer få det bra när han nu går i pension om ca 1 månad. Det kommer vara jobbigt att lämna Chiwe eftersom att vi har varit ett team i snart 4 år, men jag har alltid vetat att den dagen då vi går skilda vägar kommer komma, men tidigare har jag inte vetat när. Det är fortfarande 4 veckor kvar så jag ska njuta den sista tiden.

<3

Video- Hoppning med Chiwago

2018-06-28 18:20
Från Dressyrmoaa

Film från senaste hoppningen med Chiwago, han har utvecklats mycket senaste åren!


Midsommar & Besök i Lund

2018-06-28 18:18
Från Dressyrmoaa

Hej på er!
Midsommar har passerat och livet rullar på som vanligt igen,, även om jag inte gör något speciellt om dagarna. Jag firade midsommar med ena halvan av släkten + Evelina på fredagen och med den andra på lördagen. Vi brukar alltid vara hos Mormor & Morfar på fredagen och på Lördagen badar vi alltid i Råbelövssjön, men tyvärr får inte Higgins bada där så i år var vi på Playa de Nörre istället.
Midsommar är alltid lika trevligt. I år var min kusin inte med på fredagen dock, men min kompis Evelina hängde med oss så det fungerade bra ändå. Dessutom regnade det inte alls i år, det brukar alltid vara kallt och regna på midsommar, men i år hade vi fint väder vilket var skönt. Vi gjorde det man brukar göra på midsommar, ÄTA! Det kändes som att det var det enda vi gjorde. VI åt och åt och åt. Men det var väldigt god mat och fika så det gjorde mig inget.
På Lördagen spenderade jag och mina kusiner några timmar framför TV:n eftersom att Sverige spelade mot Tyskland. Vi var lite upprörda efter matchen eftersom att Tyskland lyckades göra ett mål i sista minuten. Men det gick ju bra för Sverige ändå.

I Måndags kom min kusin Saga hit till mig och hängde här en dag. Vi har fått somarlovsbiljetter av regionen vilket innebär att vi åker gratis med kollektivtrafiken i Skåne under lovet. Eftersom att vi inte behöver betala för att åka passade Saga på att komma hit. Och i går var jag hos henne hela dagen. Men som vanligt var det strul med tågen. Mina kusiner bor i Dalby vilket gör att jag lättast tar tåg från Kristianstad till Lund och sedan buss till Dalby. Och i går bytte jag tåg i Hässleholm eftersom att jag skulle varit i Lund tidigare då, men det gick inte att koppla ihop två tåg vilket gjorde att jag satt i Hässleholm i 30 minuter innan vi äntligen kunde rulla vidare till Lund! Väl i Lund tog vi en promenad till Polhemskolan innan vi tog en glass på stortorget. Sedan tog vi bussen till Dalby och åt lunch innan vi tog oss till badet.
Vi tittade även på fotbollen igår kväll och var gladare denna gång när Sverige van med 3-0 mot Mexiko!
På kvällen även vi innan jag tog dubbeldäckare till stan igen.