RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-16 09:03:50

tvåvuxnaochettbarn

tvåvuxnaochettbarn blog on Nouw

Krabi - backpacking med barn

2018-12-28 19:23
Från tvåvuxnaochettbarn

Nu är det äntligen dags, om två veckor beger vi oss till Thailand och denna gång med barn. Eftersom vi varit i Thailand flera gånger tidigare vet vi att det ör inga som helst problem att resa dit och resa runt med barn där. Nu är våran dotter ganska berest för sin unga ålder (4 år) så vi är väldigt lugna och förväntansfulla.

Hur som helst, vi har nu i dagarna äntligen planerat klart vår rutt och bokat samtliga boenden. Det blir 4 dagar på varje ö och vi avslutar sista natten i Krabi då flyget hem går tidigt på morgonen.

Vi flyger direkt från Arlanda med Norwegian till Krabi airport. Där bli vi upphämtade med en privat bil som kör oss ner till piren söder om Trang, där hoppar vi på en longtail boat som på 20 min tar oss ut till den första ön Koh Mook (Koh Muk)

Stop 1 Koh Mook
Där checkar vi in på Sivalai Beach resort som ligger på en liten sandudde och betraktas som öns lyxhotell. Vi bokade via Agoda som jag måste säga har haft dom absolut bästa hotellpriserna.

Stop 2 Koh Lipe
Vårt andra stop är planerat till Koh Lipe, även kallad Thailands Maldiverna. Vi har flera gånger velat besöka ön men har under våra tidigare resor inte hunnit med den ön då den ligger så pass långt söder ut. Men nu ska vi äntligen få uppleva ön och det ska bli så kul och få se vad den har att erbjuda och se om den är så underbar som den sägs vara.
Där har vi bokat rum på hotell Akira Lipe resort.

Stop 3 Koh Lanta
Vi var först lite tveksamma och besöka Koh Lanta igen, ön har blivit ganska förstörd av turismen, ständerna är inte som dom var förr dom är platta, hårda och ganska ocharmigt. Den vita långa sandstranden finns inte längre och stränderna fylls av hotellkomplex. Men det finns än några pärlor och ön har mkt att bjuda på. Det är inte lika hysteriskt som i Phuket iallafall och efter några dagar ute på barfotaöarna kan det vara ganska roligt med lite liv. Det kan vara lite roligt för vår dotter också och få leka av sig med andra barn också.
Vi hittade ett hotell på Long beach som fortfarande är helt okej inte som stränderna Klong Dao och Klong Kong beach. Hotellet heter Lanta Sand resort & spa.

Stop 4 Krabi
Sista natten har vi bokat i Krabi town eftersom vårt flyg hem går tidigt på morgonen. Vi hittade efter mycket letande ett hotell vid namn The Elements resort.


Nu peppar vi inför resan och det ska bli så kul och se vad dessa öar, destinationer och hotell har att erbjuda.
Har du resetips för någon av dessa öar som vi kommer att besöka, tveka inte att dela med dig!

Picture borrowed from lifestyle asia. Bild från Koh Lipe

Astrid Lindgrens värld - En sommarklassiker!

2018-10-23 22:05
Från tvåvuxnaochettbarn

Sommaren 2018 besökte vi Astrid Lindgrens värld för första gången, varken jag eller min man hade varit där innan så det var minst lika roligt för oss som för dottern. Vi tog bilen ner på ca 3 timmar från Sthlm, vi åkte tidigt på morgonen så vi var framme precis till när dom öppnade.
Väl nere gick det mycket smidigt och komma in, det är som tunnelbanespärrar och har du köpt inträde är det bara blippa koden på biljetten så är du inne. Bra med parkeringar och bor ni som vi gjorde på campingen intill är det bara precis över vägen.

Parken är stor så det krävs verkligen 2 hela dagar för att man ska hinna med allt roligt som finns att göra men också hinna se så många föreställningar som möjligt. Där inne finns det allt möjligt mellan himmel och jord att se och göra.

Teater & Föreställningarna var super bra, lagom långa och det gick alltid flera föreställningar samtidigt runt om i parken så inte allt folk samlades på ett och samma ställe. Sen gick dom ca 2-3 gånger per dag så man hann se flera på en och samma dag så ingen missades.

Maten var si sådär, det var bra barnanpassat och det fanns även lite roligare mat för oss vuxna, inte bara pannkaka och köttbullar. Men dock var det samma meny på alla restauranger så det blev snopet när vi tänkte testa en annan restaurang den andra dagen.

Det var ganska dyrt och bo där, vi bodde i en liten liten stuga på campingen intill utan wc eller rinnande vatten, men vi bodde bara där en natt så det gick an. Det fanns wc och dusch i servicehuset och vatten precis intill på gården. Inträdet var också ganska saftigt men åker man lite tidigare eller senare på sommaren så är det en aningens billigare. Vi åkte dit i mitten av juli.

Men jag tycker ändå att det är helt klart värt det, det går snabbt och åka dit. Barnen älskar det och är man uppväxt med Astrids sagor tycker man själv också att det är ganska magiskt och få se allt. Showerna och skådespelarna är super bra och det roligaste av allt är att skådespelarna även går runt i parken mellan showerna och underhåller barnen.

Tillbaka till Thailand 2019

2018-10-23 21:50
Från tvåvuxnaochettbarn

Efter 10 år sedan sist är det dags att ta sig tillbaka till Thailand, nu med barn!

Vi är så peppade på att äntligen få komma tillbaka till Thailand efter 10 års uppehåll ska det bli spännande och se hur det ser ut nu för tiden. Vi kommer att flyga med Norwegian till en ny stad (Krabi) innan har vi flugit till Phuket. Efter det kommer vi att åka ner till Koh Mook eller Koh Muk, där kommer vi stanna i 4 nätter. Efter det blir det 3 nätter på Koh Kradan eller Koh Ngai. Koh Ngai har vi besökt innan och älskade det då eftersom det då var en ganska orörd ö, ingen trafik och ganska lite turister. Vad jag hört och läst så har den blivit lite förstörd därför har vi inte bestämt oss än om det blir Koh Ngai eller Koh Kradan.

De första nätterna på Koh Mook kommer att spenderas på Sivalai beach i en strandvilla.

Bild lånad från Thailand Island guide

Vi tänkte även besöka Koh Lanta, där har vi också varit innan och vi åker väl främst dit för att det är barnvänligt och efter 8 nätter ute på två öde öar kan jag tänka mig att saknad efter kompishäng för dottern kan efterfrågas. Jag har läst ganska mycket om att Koh Lanta blivit mer som Phuket och stränderna inte är som förr, men jag vet att det finns flera fina och spännande utflyktsmål att göra från Koh Lanta så det blir nog bra hur som.

I Mars får ni veta mer om hur vår resa var!

Aruba - Ett måste!

2018-10-23 21:34
Från tvåvuxnaochettbarn

Vinterresan 2018 gick till underbara Karibien och Aruba. Vi hade aldrig varit där och kände att det nu var dags. Vi bokade smidigt med Ving, direktflyg ca 11 h och All inclusive. Det måste man ju också prova på i livet, även om vi kan tycka att det är lite överreklamerat och tråkigt och fastna på hotellet men i detta fallet var det helt underbart.

Vi bodde på Divi All inclusive söder om Palm Beach och Eagle Beach strax norr om huvudstaden Oranjestad.
Hotellet har 4-stjärnor och jag tycker verkligen att dom uppfyllde dom stjärnorna både när det gällde poolområdena, strande, rummen, service och maten och dess utbud. Stranden hade jag nog lätt gett 5 stjärnor. Den var kritvit som den ska vara, ren, lång och bred och havet var perfekt långgrunt, lite höga vågor i mellan åt men det gick bra ändå med barn tycker jag. Vissa tider på dygnet höll vi oss vid poolen pga vågorna.
Vi bodde i dom så kallade äldre byggnaderna lite längre bort från receptionen men jag tyckte det bara var till fördel. Det var lite småslitet men egentligen inget att hänga upp sig på. Rummen var rena och fräscha, städning varje dag och städerskorna gjorde ett mycket bra jobb, dom vek våra kläder, böt handdukar, sängkläder och hängde upp våra blöta badkläder om vi hade råkat slänga dom i handfatet för ursköljning.
Det finns ingen vattenkokare på rummet kan vara bra att tillägga för er som har vällingbarn, men det kunde man fråga efter i receptionen så meddela gärna detta innan ankomst.

Maten och restaurangerna på hotellet var helt out standing. Precis som vi hade läst om i andra recensioner innan vi åkte. Hotellet drivs tillsammans med hotellet bredvid så med all inclusive har du även tillgång till samtliga faciliteter på grannhotellet. Totalt fanns 2 bufférestauranger där frukost, lunchbuffé och middagsbuffé serverades. Det fanns utöver detta fem restauranger om jag inte minns fel som också ingick i all inclusive. Där var man dock tvungen och boka bord på morgonen i receptionen. Du kan boka max två dagar i förväg. All dryck och mat ingår i paketet, drycken kanske hade kunnat varit lite roligare. Det fanns bara ett vitt och ett rött samt 2-3 olika sorters öl om du frågade annars var det den lokala ölen och vi som gillar ljus lager så tyckte vi den va god.

Servicen & personalen på hotellet var som sagt mycket bra, dom kunde ha varit lite mer på alerten kanske i buffén. Önskar du en högre standard och lite mer lyx är nog detta hotellet inget för dig, men önskar du god mat, fantastisk strand, lugna kvällar med god mat och lite lagom underhållning är detta verkligen ett hotell och en plats du måste besök. Det var helt 100% perfekt för barn i alla åldrar. Det fanns en liten lekhörna men där hängde vi inte, det saknades en lekpark men det gjorde inte heller så mycket då det ofta är för varmt för att hänga där ändå.

Ön & Utflykter
Aruba är en ganska så platt ö, finns inga berg och inte så mycket grönska, men naturen är ändå så cool. Den är karg och med massor av kaktusar och på vissa platser så känns det lite som om man är med i en gammal västenfilm när man åker runt i naturen och i byarna.
Vi hyrde en bil en dag för att bege oss ut på äventyr. Vi började att köra söder ut ner till Baby beach, den var så överskattad och inte alls speciellt rolig. Vår dotter sov i bilen och vi tyckte inte att det va värt att vecka henne för den stranden så vi åkte vidare. Vi körde in i naturreservatet som till en början verkade ganska tråkigt. Det kostade ca 200 sek tror jag per bil, det är en betalstation med bom för att köra in där man betalade kontant. Väl inne tog det ganska lång tid (15 min kanske) innan vi kom fram till första "attraktionen" som var en grotta. Den var jätte vacker och hade en häftig historia. Bild på grottan ser du nedan.

Efter besöket i grottan begav vi oss vidare en bra bit, vi kom in på en väldigt grusig, gropig off road väg. Här gäller det att ha en ganska hög alt bra bil för att inte köra fast eller skrapa i. Väl framme öppnade sig den mest vackraste platsen jag någonsin sett. Det var en gömd strand där bland annat sköldpaddorna kommer till för att lägga sina ägg under sommaren (svensk sommar).

Bilen vi hyrde hyrde vi via hotellet, det var ganska dyrt 100 dollar ink försäkring och då fick vi ha den i 24 h. Vi kände att det var lika bra och hyra via hotellet även om det visade sig vara mer än halva priset och åka in till stan och hyra. Men här kom bilen till hotellet på morgonen och vi lämnade den på parkeringen på hotellet och lämnade bara nycklarna i receptionen.

Vi besökte också fyren uppe i norr, det va väldigt vackert men det fanns inte så mycket mer och se och jag vet inte om man kunde gå in i den jag tror inte det, det gick inte när vi va där sent på eftermiddagen iallafall.

Yoga girl - vi försökte hitta till hennes studio och butik men vi lyckades inte så bra ;) VI körde fram och tillbaka flera gånger men hittade den aldrig, som sagt är det väldigt dåligt skyltat på Aruba.

Mangel halto beach

En strand som inte står med så hemskt mycket i turistinformationen men oj oj oj så värd att besöka, lite klurigt och hitta dit. Det är generellt ganska dåligt med vägskyltar och namn på byarna men efter några felkörningar hittade vi dit. Det är en liten strand där träden växer sig ut i vattnet och du vadar i från den lilla stranden mellan städen till vattnet öppnar sig. Här kan du vada runt med vatten upp till knäna bland färgglada fiskar, sjögurkor och koraller. Så otroligt vackert. Åk gärna dit på morgonen så kan ni ha hela stranden och viken för er själva. Det finns en liten food truck bredvid som serverar lite mat och dryck. Kändes inte jätte fräscht men det dög. Du köper maten där och tar med den ner till stranden där det finns lite ståbord under palmbladsparasoll. Många boende på ön brukar åka dit under helgerna och kvällarna och ha grillfester med familjen.

Palm beach - den stora turiststranden!
Om jag var du skulle jag INTE bo på Palm beach. Det är mycket folk, trångt och turistigt. Stranden kantas av solstolar som ligger i princip på varandra, tält med attraktioner för uthyrning, båtar och vattnet är ganska grumligt. Man får ingen Karibien känsla överhuvudtaget, mycket Amerikaner åker dit och hänger på de större hotellkedjorna, ganska amerikaniserat när det gäller mat, kasinon, märkesbutiker osv. Vi var där en kväll och strosade runt mest för att ha varit där, vi åt på en helt okej restaurang men det var mycket folk överallt och kändes ganska opersonligt.
Det var väldigt smidigt och ta bussen dit, du betalar ombord på bussen med kontanter. Glöm inte att vinka när busen kommer om ni står själva vid busshållplatsen annars stannar dom inte. Dom som bodde där hade en ficklampa som blinkade med när bussen kom.

Plus & Minus

+ Ön uppfyllde alla våra förväntningar i princip, det var behagligt väder, lite blåsigt och på kvällarna kom det en och en annan regnskur.
+ Hotellet var kanon, finns egentligen inget att klaga på
+ Stämningen på ön är lugn, avslappnad och trygg
+ Vattnet går att drick direkt ur kranen, när du checkar in får alla en varsin blå vattenflaska att fylla med vatten i vattenstationerna som fanns lite här och där på hotellområdet. Be om is i baren eller hitta en ismaskin som också fanns lite här och där.

- OM jag ska klaga på nånting gällande hotellet så var det kanske underhållningen, den kunde ha varit lite roligare och längre, det kom nått danspar nån kväll som körde en dans på 15-20 min och sen var det över. Dom hade även ett knattedisco på kvällen 1 dag i veckan och jag skämtar inte det höll på i 15 minuter, så när alla barnen hade äntligen kommit igång och börjat dansa då var det slut.
- Det är ganska dyrt med mat, dryck och Taxi på ön.
- Palm beach och Oranjestad var en ganska stor besvikelse. Palm beach var överbefolkad, stranden var helt smetad med folk eller saker som solstolar, surfingbrädor, jetski, osv. Oranjestad hade jag en bild av en härlig färgglad liten stad med mysiga uteserveringar och restauranger. När vi hade gått igenom den så undrade vi när den började, så liten var den. Det var bara märkesbutiker och det fanns knappt några restauranger och vi hittade inte en enda uteservering. Det berömda lilla tåget som gick genom staden som man kunde åka med det hittade vi inte ens, vi såg det åka förbi snabbt. P.s ska ni besöka staden stänger allt ca 18.00 och efter det är det dött.

Aruba för ++++ av 5

Kommande vinterresa, Aruba

2018-01-02 10:25
Från tvåvuxnaochettbarn

Nu har vi bokat vinterns resa, den går i februari till Aruba. Det ska bli helt magiskt!

Vi bokade smidigt och till ett bra pris via Ving. Vi kommer att bo på Divi Hotel med All inclusive. Det jag tyckte va så skönt är att vi flyger direkt från Arlanda till Aruba på ca 11 h.

Jag har läst lite olika måsten när man besöker ön och nu kan jag knappt vänta. Nu ska jag läsa på närmre på allt roligt som går att göra på den fantastiska karibiska ön.

The Steam Hotel Västerås

2017-12-13 09:14
Från tvåvuxnaochettbarn

I höstas besökte jag och min vän det nya spahotellet i Västerås, The Steam Hotel.
Ett fantastiskt häftigt och New York inspirerat hotell mitt i ”ingenstans”. Byggnaden är en gammal fabrik som dom byggt om till ett hotell med 18 våningar och 800 kvm spa.

Med välkomnande lobby med lounge och restaurang, 18 våningar med 227 rum plats för 550 konferensgäster och 800 kvm spa.

När vi checkade in va inte vårt rum klart men dom meddelade att vi var välkomna upp till spat om vi ville. Vi tog ett glas bubbel i baren och när vi var klara var även vårt rum klart. Vi åkte upp på 13 våningen och öppnade dörren till ett luftigt, mysigt, topp modernt dubbelrum. Sängen var fantastiskt skön med härliga töcken och kuddar. Fin fotokonst på väggarna, varma färger och fina detaljer.

Spa
Uppe i spat välkomnas man av en mörk och mysig reception, där fick vi handdukar och information om det olika rummen och delarna.
Vi började men en lunch i spat, i morgonrock och tofflor på sköna solbäddar med utsikt över Mälaren. Asiatisk restaurang med ett 10 tal olika rätter, fantastiskt gott helt otroligt gott! Ett glas bubbel till lunchen och vi var redo att hoppa i poolen.
Det finns 1 st inomhuspool och 1 st uppvärmd utomhuspool. Utomhuspoolen va inte tillräckligt varm och rätt skitig för vår smak.
Inomhuspoolen va jätte mysig, mörkt och levande ljus, varmt och skönt.
1 st stor bastu, duschar och relaxrum med stora sängar och en öppen eld i mitten.
Jag hade gärna önskat en bubbelpool och ångbastu.
Det finns spabehandlingar men dom var fullbokade, dom rek att man bokar dom i mkt god tid.

Stort minus!!!
När vi kom till hotellet och checkade i frågade om vi behövde boka bord till middagen då sa dom att det var fullt i restaurangen!?
Hur kan det vara fullt vi bor på hotellet sa vi
Vi har inte restaurangplatser till alla som bor på hotellet.
Men hur kan det vara möjligt? Det är inte så att det finns massa andra restauranger i närheten av hotellet.
Vi lyckades iaf få ett bord och middag i oss kl 17.30, lite tidigt men det va det eller ingen middag alls.
Tänk på det när ni bokat att boka bord vid hotellbokningen!!!

Middagen var super god! Vi åt torsken. Gott vin och god mat. Dessvärre såg vi inte så mycket av vår servitris, hon kom aldrig och frågade om vi ville ha mer vin eller dessert. Det kom en annan och dukade av men servitrisen kom aldrig tillbaka så vi betalade i baren när vi gick och tog desserten i baren.

Högst upp har dom en rooftopbar med bar och restaurang. Den restaurangen berättade dom aldrig att den fanns i receptionen det tyckte vi va lite konstigt.
Flera mysiga sittplatser och härlig stämning!

Hotellet i sig får 4 stjärnor av mig
Spat 3 stjärnor, kunde funnits lite mer
Restaurangen och maten 5 stjärnor

Vi kommer definitivt tillbaka men jag skulle gärna se lite bättre service, mer vaken och synlig personal.
Bättre info vid bokning om att man måste boks bord och behandlingar i god tid innan sin vistelse.

Vår båtsommar i Stockholm

2017-08-14 21:14
Från tvåvuxnaochettbarn

I år blev vi med båt! Så himla kul, vi har länge pratat om att köpa båt men det har inte blivit av pga avsaknaden av båtplats, men i år hade vi tur att både få båtplats och hitta en jätte fin och bra båt.

Vi har i år mest varit ute över dagen och varit ute på kvällsturer efter jobbet.
Båten ligger i stan och i Mälaren. Vi har mest varit runt i badvikar i stan men vi tog oss ner till Utö en helg som ni kan läsa om lite längre ner, en otroligt mysig idyllisk skärgårdsö värd att besökas med eller utan egen båt.

Utö
En perfekt mini get away för barnfamiljer. Kanske för den lite större plånboken men orkar man och vill går det att tälta på en superfin plats med egen strand.
Utö är lite som Sandhamn för barnfamiljerna. Det är röj med hoppborgar, vattenlekar, minigolf och lekpark lägligt placerad vid Skärgårdskrogen.

Vi bodde i båten två nätter och låg i deras gästhamn. Det kostar 200 kr per dygn exkl el.
Första kvällen åt vi middag på Skärgårdskrogen och deras grillbuffe som dom kör på sommaren. Barn under 7 år äter gratis av buffén oavsett om dom vuxna äter ala carte eller buffé. Kommer tyvärr inte i håg vad buffén kostade men det var värt det ;) massa goda tillbehör, röror, sallad, såser och bröd. Dessert och kaffe på maten ingår.

Morgonen efter gick vi upp till Värdshuset och åt av deras frukostbuffé, så lyxigt och trevligt. 175 kr pp lite dyrt men där kan man sitta länge och svullna i sig frukost, våfflor, färskpressad juice och massa annat gott.
Ett annat trevligt frukost allternativ är bageriet, dom har super goda frukostfrallor på hembakat bröd, färskpressad juice, gott kaffe och dom godaste kanelbullarna i världen (efter Dalarö bageri)

Dalarö
Är lite som hemma för oss. Min mans föräldrar har hus på ön så det har blivit lite dom landet även för mig genom åren.
Tyvärr har turismen dött ut på ön men det finns några gulklimpar kvar annars har det mesta stängt och ön har blivit mer och mer permanentbebott.
Bageriet på väg ner mot färjan har enligt mig dom godaste kanelbullarna i världen, jag kan verkligen längta efter dom på vårkanten.

Restauranger
Det finns några få restauranger på ön, Mysingen, Pizzerian (kommer inte på vad den heter, mitt emot Mysingen) Den har en ny ägare sedan förra sommaren, dom ägde Strand hotell innan det lades ner. Bra vällagad och god mat. Dom serverar ett magiskt gott sirapsbröd som tillbehör.
Sedan har vi Solsidan nere vid gästhamnen vid kanalen. En liten restaurang som hängt med några somras, förra året byggde dom ut med en liten bardel.

Fler gulkorn på Dalarö
Utkiksberget är en magisk plats att dela en flaska bubbel på med sin älskade en sommarkväll och kika på solnedgången.
Dalarö lanthandel är en mysig butik, cafe och lanthandel som funnit i massor av år och som bara blivit bättre och bättre med åren. Goda luncher och dom har även tillstånd för alkohol. Du kan välja mellan att lunch/fila inne i växthuset eller ute i den mysiga trädgården.

Dalarö är absolut värt ett besök sommartid, med båt eller bil.

Nere vid gästhamnen finns som nämnt restaurang Solsidan men även minigolf, volleyboll och en glasskiosk, här börjar även stranden. Den har dessvärre överväxt då kommunen har varit dålig på att underhålla den.

Djurönäset
Som skrivet i ett tidigare inlägg besökte vi även Djurönäset med båten i somras, läs mer om vårt besök i tidigare inlägg.

Mälaren
Mälaren har mer att erbjuda än vad man tror dock är det ont om klipphäng och stränder man kan lägga till med med båt. Men det finns gott om fina vikar att kasta ankare i. En supermysig vik är den som ligger mitt emot Drottningholmsslott och en annan som ligger precis innan kanalen när man kommer in till Ekerö centrum.
Annars har vi åkt några turer mot Järfälla hållet där finns en rad olika klippor och en super mysig sanddyna som går ut från en liten ö.

Brostugan vid brofästet till Ekeröbron är ett helt okej fika och glasstopp, dom har även grillbuffe till lunch och middag vissa dagar.
Restaurangen har en bra lekplats intill uteserveringen och minigolf.

Vårt Gotland 2017

2017-08-12 21:10
Från tvåvuxnaochettbarn

Gotland, mitt älskade Gotland. Åter igen fick vi tillbringa en liten stund av vår semester på underbara, magiska fantastiska Gotland. Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe i Sverige att tillbringa min semester på än på denna älskade ö. Denna gång blev det till min stora besvikelse bara en vecka men vi har redan bestämt oss för att nästa sommar blir det tre veckor på ön nu ska vi bara hitta ett bra hus att hyra.

I år hyrde vi två st stugor nära Lummelunda tillsammans med våra vänner som också har barn. Stugorna låg på Lummelunds väg ca 15 min från Visby.

Med så mycket att göra och avnjuta delade vi upp dagarna så att vi åt gemensam frukost på morgonen och sedan begav vi oss iväg på en rad olika utflykter och avslutade kvällarna tillsammans vid stugorna för grillning och solnedgång med utsiktberget bara några meter från stugorna. Vilka magiska solnedgångar ön har att erbjuda, oj oj oj.

Fårö kräver egentligen en helt egen kategori. Den har allt. Underbara strändrr, magiska raukområden, vacker natur, härliga krypin, loppisar och annorlunda restauranger.

Kutens är en klassiker på ön. En gammal nedlagd eller ombyggd bensinmack som serverar crepes. Matcrepes och dessertcrepes.
Ett annorlunda lunchställe i en magisk miljö.

Raukområdet på Fårö får inte missas, köp med picknick eller ta med middagen efter en dag på Sundersand och njut till lugnet, andas in den friska luften och dröm dig bort, men stäng inte ögonen för det är för vackert.

Lauters restaurang, fantastisk mat. Dom serverar "bara" lunch i gen middagsservering. Jag tror att dom kör middagsbuffe med lite jippo nån dag i veckan. Vi var där en torsdag och njöt av deras lunchbuffé. Jag har nig inte ätit så bra lunchbuffé mer lik brunchbuffe någonsin.

Sudersand en av Gotlands vackraste och bästa stränder. En lång finkornig sandstrand med strandrestaurang som serverar hamburgare, fish and chips, sallader, glass mm. Intill stranden finns den populära campingen där du kan bo i egen ekipage eller hyra en stuga. På området finns flera restauranger, barer, bageri, pizzeria, matbutik, strandbutik och poolområde med en liten rutchkana (30 kr barn 50 kr vux)

Ett klassiskt utflyktsmål på ön (ej Fårö) är blå lagunen men dess magiska karibiska kristallklara vatten.
Ta med en picknick korg och en brassestol och njut av vattnet och stämningen.
OBS! Det blir ganska djupt snabbt så det är inte speciellt barnvänligt på det sättet men det finns ställen med lite "strand" annars är det mest klipphäng.

Södra delen av ön har vi besökt tidigare år så det blev inte många utflykter neråt så att säga men vi besökte bland annat ...

Gervide gård utanför Roma ca 30 min utanför Visby. En lite privat gård med smådjur som man kan klappa, mata och mysa med. Det finns hundar, katter, en get, hästar, en iller, höns och tuppar, kaniner och mer. Ponnyridning 12-17 kostar 100 kr för 20 min och föräldern leder hästen längs en gullig alle och mellan några hagar.

Bruna dörren, en potatisrestaurang längs med stranden i Ljugarn. En skön hippirestaurang med god mat i en skön avkopplad miljö. Dom serverar klassiska sommarrätter som du avnjuter ute i trädgården till sköna reggaetoner med en kall.

Visby, åh Visby!!! Denna magiska fantasifulla sommarstad. Åh vad jag älskar den lilla staden. Mysiga caféer i lummiga små gränder, härliga restauranger, torget torget i solnedgång med en god drink till dunket av musikens bas och doften sv nygrillat från restaurangerna och basaren med krimskrams och ruinerna.
Vi var nere även denna år vecka 29 som är känd som Stockholmsveckan. Veckan som många förknippar med fylla, hög musik, liv och högljudda nätter. Jag förknippar det med liv och kärlek! Alla är glada, alla har semester är på topp, barnen har massa andra barn att leks med i Visbys lekparker, kockarna och restaurangerna levererar underbar mat, pulserna av sjön musik, skratt och glädje!
Hamnen gungar bokstavligen och är ni där på sen eftermiddag är det än så länge bara en skön stämning med musik och dans, barnen sjunger med i dängorna, dansar och skrattar.

En dag besökte vi bland annat Pippilandet eller Kneippbyn som det heter, det ultimata barnlandet för barn i åldrarna hmm ja 2-12 år skulle jag säga.
Landet är uppdelat i två delar, äventyrslandet med Pippi och vattenlandet.
Vår dotter är som besatt av Pippi hon va då 2,5 år och hon älskade Pippihuset och teatern men uppskattade även hoppborgarna, bergochdalbanan (hon va nog lite för liten egentligen men är en riktigt modig och bestämt tjej)
Området har mycket bra lunchutbud för alla åldrar och erbjuder aktiviteter som chokladhjul, lottdragning, karuseller, trampbåtar och radiobilar ect.

Jag blev helt ärligt över förväntan positivt överraskad av spektaklet! Rekommenderar starkt men va där i tid gärna innan dom öppnar,

Slutligen vill jag rekommendera ett supermysig kaffe eller bageri som ligger på väg längs med Lummelunds väg, återkommer med namnet!

Ett mysigt kaffe med dom godaste kanelbullarna jag nånsin ätit! Med vacker utsikt över havet.

Åh vad jag saknar dig!!! Det bästa är att du finns kvar och vi kommer tillbaka om och om igen. Min dröm är att min dotter ska få se dig som en del av hennes sommarkärlek så som jag sett dig.

Ekerö - En perfekt dagsutflykt

2017-08-12 19:48
Från tvåvuxnaochettbarn

Ekerö är en inte bara en ö utan 16 öar som ligger i Stockholm, enligt mig ett bortglöm utflyktsmål för oss Stockholmare. Så mycket mer än bara Drottningholmsslott och blå lagunen.
I sommar har vi inte bara besökt ön med båt utan i dag även med bil. I dag tog vi oss till 3 st olika delmål.

Rosenhill
Ett annorlunda cafe i en gammal halvt förfallen lada mitt ute på landet. Det är inget man bara åker förbi. När man kommer till parkeringen vet man inte riktigt åt vilket håll man ska gå, ladan är gammal och "ihålig" omgiven av vacker natur och växtlighet. En fantastisk trädgård med vildhallon, odlingar som potatis, betor, rabarber, jordgubbsland och blomfält.
På gården finns höns och getter (tyvärr är det inte öppet för barnen att klappa)
På caféet serveras det endast ekologiska och organiska bakverk och enklare luncher.
Inredningen och miljön är i en bohemisk stil med 70-tals anda. Gamla soffor, omaka stolar och rottingmöbler. Kan tycka att det kanske va lite sunkigt här och där, dom skulle behöva uppdatera sig lite med sina kuddar och textilier.
Maten var helt fantastisk dock hade dom endast korv med bröd att erbjuda till dom små.

Efter vår goda lunch kunde barnen hoppa studsmatta, titta på djuren och springa runt bland odlingarna.

Vad kan dom göra bättre!
- Uppdatera sina kuddar och textilier
- Hålla efter lite bättre i städningen i serveringen
- Bjuda in barnen att klappa djuren
- Utöka med lite djur tex kaniner och får
- Utöka utbudet i matväg till dom mindre gästerna

Rosenhill har stängt på måndagar

Äppelfabriken
Ett musteri, gårdsbutik och cafe.
En fantastisk och unik tjänst som dom erbjuder är att du kan åka dit med dina egna äpplen mot hösten och få dom "mustade" och åka hem med din alldeles egen äppelmust i en 5 L bag i box med tappkran. Dom gör allt medan du avnjuter en kopp kaffe och en bakelse i caféet i deras fantastiska trädgård eller växthus.
På gården går hönsen fritt, äppelträden omringar cafeträdgården och i växthuset växer vinrankor.
Jag hade nog förväntat mig ett lite bredare utbud i deras gårdsbutik. Dom erbjöd saft i olika dess smaker, marmelader, sylt, te och doftljus.
Caféet erbjöd massa godsaker som pajer, sommarrulltårta, klassiska fikaklassiker, enklare luncher, egengjord glass mm

Äppelfabriken har endast öppet på lördagar och söndagar 11-17

För oss shoppingsugna finns loppisladan Återbruket! En två våningslada på väg ut mot Äppelfabriken med massor av loppisfynd.

Övriga trevliga upptäcktsmål på ön är
- Den blå lagunen för soliga och varma dagar
- Svartsjö slott
- Adelsö vikingastaden Birka
- Gustavshill en fantastisk handelsträdgård för blomälskare
- Lovö prästgård säljer egenodlade grönsaker mm


Skriv gärna under kommentarerna om ni har fler tips på saker att se och göra på Ekerööarna

Ett annat utflyktsmål jag skulle vilja få med är Jungfrusunds marina! En restaurang och marina med en fantastisk mysig restaurang med god mat i en trevlig skärgårdsmiljö i Mälaren. Vissa kvällar erbjuder dom underhållning i form av trubadur, spelkvällar, dj och massa annat kul. Vi besökte restaurangen under en standup kväll. Sååå kul.
Ta dig hit med båt eller bil. 20 min från stan med egen båt och det finns gott om gästplatser. Tror det går att ligga över natten, kolla med restaurangen dagen innan bara, det hår ej att förboka båtplats dock.

Restauranger skärp er, välkomna barnen

2017-07-28 19:27
Från tvåvuxnaochettbarn

Min dotter är nu 2,5 år och äter fullt ut vanlig mat. Mitt barn är inte kräsen och äter det mesta och jag har full förståelse och respekt för er som har barn med allergier och är lite kräsna. Men detta inlägg handlar egentligen om hur dåligt bemötande restaurangerna har i dag när det gäller vad de erbjuder barnen i matväg.

Jag har efter flera restaurangbesök runt om i Stockholm och Sverige upptäckt restaurangernas katastrofala barnmenyer. Det är samma sak vart man än kommer, på menyerna erbjuds det: Pasta och köttfärrsås, barnpizza med ost och skinka, hamburgare, köttbullar och pannkakor allt utan ens en liten skiva gurka eller annan sallad.

Debatten går om att barnen får dålig mat i skolan, att föräldrar är förkrossade för att deras barn inte äter men vad gör vi åt det? Vi är allt för försiktiga att ge barnen mat som faktiskt smakar nått från tidig ålder ger barnen vad dom vill ha och vad vill dom ha jo socker! Pannkaka, vitt bröd och pommes.

Jag tror att om man ger barnen alternativ tror dom att det alltid finns ett andra eller tredje alternativ när det kommer till mat. Om man från börjar tvingar i barnen grönsaker i stället att från början göra det till en naturlig del av tallriken e det ganska självklart att barnen gör en grej av det och börjar rata det.
Istället ger vi våra barn sladdrig sönder panerad fisk och färdigskalad restaurangpotatis som legat i vatten i flera veckor, blodpudding och potatisbullar med socker (lingonsylt) i skolorna och hemma köttfärssås, pannkaka och köttbullar.

Jag säger inte att det är restaurangernas fel att dom inte serverar roligare mat till barn för det är föräldrarna som skapat sina barns matvanor. Man föds inte med dåliga matvanor och smaklökar. Men hur kommer det sig att viss mat fått en stämpel som barnmat som just pannkaka, hamburgare, pommes, hotdogs och köttfärssås och spagetti? Det kan man fråga sig!

Jag anser att många av varmrätterna på restaurangerna i dag kan man faktiskt göra i barnportioner eller halva portioner och varför kan inte restaurangerna bryta pannkakstrenden då kanske barnen skulle få en annan syn på mat. Se bara på den nakna kocken Jamie.

Jag var på Gotland för några dagar sen och då sa min mamma till personalen efter att ha serverat mitt barn korv och pommes att ni måste se över er barnmeny. Det var en restaurang på en familjecamping på Fårö och allt dom hade på barnmenyn var korv med pommes, pannkaka och barnpizza. Ingen sallad och ingen sås. Gott!


Sen har vi det här med läsken, en liten sista fråga eller förundran jag skulle vilja lyfta.
Jag blir väldigt förbluffad över hur barn från låg ålder som 4-5 år sitter och dricker Cola Cola och Fanta. I dag vet vi hur hälsofarligt det är med socker och snabba kolhydrater och jag tycker nästan det är lite misshandel att ge sina barn läsk och annat godis. Jag köper absolut att det är svårt att hålla på 0-tolerans mot läsk hur länge som helst men nån måtta får det vara. Jag satt på en restaurang i Skärgården och ser hur en 4-5 åring dricker totalt 3 läsk under några timmar. Hur är man funtad dom förälder då? Har man tappat allt förnuft bara för att det är semester?

I många fall har inte restaurangerna något annat alkoholfritt alternativ än vatten eller läsk, vad sägs om lite roliga juicer eller lemonader som även vuxna gärna dricker i bland när man väljer att kanske ta bilen, är preggo eller inte dricker alkohol.


Bättre mat åt minifolket!!!

Min dotters middag som hon gladeligen åt en sommarkväll i juli på Utö Seglarbaren!