RSS - xml

Kontrollerades senast: 2021-10-23 08:02:30

epiloggen

Vart är vi på väg?

2019-01-04 16:28

På 60: talet stod vi 40-talister och som det hette slogs på barrikaderna,

Vi skulle förbättra världen, vi trodde på människans inneboende godhet, vi myntade uttryck som ”make love not war”, vi satte blommor i gevärspipor för att markera vår övertygelse att freden skulle segra, vi flyttade ihop i kollektiv och började leva på vad naturen gav, vi hade drömmar om en värld där alla människor var lika värda, vi var många, vi var starka, vi kände inga gränser för vad vi kunde uträtta för världen.

 

Idag, 2019 håller världen på att falla sönder på grund av människornas girighet, krigen rasar i alla delar av vår värld, giriga kapitalägare går bokstavligen över lik för att bli ännu rikare, s.k etnisk rensning förekommer överallt, istället för allas lika värde har det blivit en attityd som allas olika värde.

Jag har suttit många kvällar och funderat på varför det har blivit så.

Var tog våra drömmar vägen, vad hände med vår övertygelse om fred på jorden, vad blev det av vår övertygelse om allas lika värde, vad blev det av vår solidaritet med våra medmänniskor, vad är det för människor som ställer till allt elände i världen, hur tänker de egentligen, har de inga känslor alls för vår planet och alla människor som befolkar den.

 Så en kväll kommer svaret, som en blixt, som ett knytnävslag rakt i magen, som en ordentlig örfil.

Svaret är enkelt och naturligt.

Det är ju vi. Vi 40-talister som trodde på allas lika värde vi som hade drömmar om en bättre värld, vi som skulle bygga ett paradis för människor och djur, nu är det vi som går i spetsen för förstörelsen av vår vackra planet, vi har svikit våra löften, vi har svikit våra drömmar, vi har svikit oss själva och vi har svikit våra barn, vi har svikit allt det vi en gång trodde på och slogs för, men kanske är det inte för sent.

Låt oss ta oss samman, låt oss stilla oss en stund och tänka efter vad vi håller på med, låt oss fundera ett ögonblick på vad som är viktigt i livet.

Vi 40-talister är fortfarande många, och vi är fortfarande starka, låt oss minnas de drömmar vi en gång hade, om vi går i spetsen så kan vi fortfarande rädda världen, vi kan fortfarande förverkliga de drömmar vi en gång hade, med oss 40-talister i spetsen finns det fortfarande hopp, men det börjar bli bråttom, det går inte att vänta på att någon annan ska göra det, vi måste börja NU.

   Jan

 

Valet

2018-10-11 12:35

Snart har det gått en månad sedan valet och än har vi inte kommit närmare en ny regering än vi var före valet. Bara en massa tjafs om vem som ska styra landet utan att kunna redogöra för hur det ska gå till, och ingen kan ju vika ner sig heller av rädsla för att utpekas som svikare. Så som vanligt får prestigen gå före landets bästa. Jag följer med spänning upplösningen på den här dokusåpan ?

Azlan

2016-02-22 17:22

 

Efter några månader utan hund så märktes det på hela familjen att det blev för tomt och tyst i huset så när vi sen fick möjligheten att ta hand om en hund som var ett drygt år gammal så bestämde vi oss ganska fort att det var dags.

En busig charmig schäferblandning kom in i familjen och vann allas hjärtan direkt, han hade inte haft den allra bästa valptiden men han har ett gott humör och han verkar ha lätt för att lära så det ska nog kunna bli en rolig tid framöver.

Jag längtar redan till sommaren då vi kan vara mera ute i skogen och busa runt   

Fanny

2015-12-16 09:33

Fanny


  Bara en hund


Fanny har fått somna in, lugnt och stilla på djursjukhuset i Karlstad.


Tänk er känslan att sitta hos veterinären och ta beslutet att din vän inte ska få leva längre, det är ett fruktansvärt jobbigt beslut men som djurägare har man den skyldigheten och jag skulle nog inte klara av att någon annan skulle bestämma i mitt ställe.


En del människor tycker att man inte ska sörja för mycket, hon var ju trots allt ”bara en hund”,


För mej var hon bra mycket mer än så, vi kom genom åren att stå varann mycket nära och det syntes på henne när jag var sjuk eller nere att hon gjorde allt hon kunde för att hjälpa och trösta.


 


Hon var en överlevare, hon gick igenom den ena smällen efter den andra, senast vid tio och ett halvt års ålder opererades hennes livmoder bort och hon kom igen piggare än på länge. Men i somras började hon få lite värk i lederna då fick hon en liten kortisondos varje dag och så var hon pigg igen men så i höst blev det ändå för mycket för hennes kropp, en infektion med åtföljande antibiotika tog slutligen kol på hennes inre organ och efter ett mycket snabbt förlopp kunde jag se i hennes ögon att hon tyckte det var nog och bad att få slippa smärtan.


 


Idag har det gått 72 dagar sen hon gick över regnbågsbron och man kan väl tycka att man skulle ha kommit över det men ibland räcker det med ett ord eller en förflugen tanke så börjar tårarna rinna,


Jag är ändå lycklig att ha fått vara hennes husse och vän i dessa år.


Höstdagjämningen

2015-09-22 10:15

I morgon är det höstdagjämning men i tidningen kan man läsa att hösten är sen??? jag tycker det har varit lite höstlikt sen midsommar, blåsigt och regnigt med ett litet avbrott på nån vecka, men det var väl bara för att luras lite så vi skulle tro att sommeren äntligen kom   nåja snart är det vinter så då kan vi klaga på den ett tag och innan vi vet ordet av så är våren här igen  


Och i EU stövlar man på i samma spår som man har gjort sen det bildades, nu håller man på och käbblar om vem som ska ta emot flest flyktingar, under tiden blir problemet allt större, man talar om en flyktingström som liknas vid den som var under andra värdskriget   och som vanligt nu för tiden så behandlar man symptomen i stället för sjukdomen, problemet är ju ändå inte flyktingarna själva utan det faktum att dom måste fly från sitt land så varför inte angripa roten till problemet istället nämligen de som driver sina egna landsmän på flykt, när miljoner människor flyr från sitt land för att en gubbe ska sitta och bestämma över deras liv så borde det väl vara EU:s primära uppgift att stoppa den gubben och inte bara sitta och ta emot. Nej EU nu är det dags att visa lite handlingskraft. skit i storleken på jordgubbarna och hur böjd en gurka får vara och se till att stoppa krigen som ju ändå var ett av de kraftigaste argumenten för ett EU medlemskap inför EU valet när vi skulle gå med för sådär tjugo år sen, men inte här det hänt nåt positivt på den fronten inte....

Nej nu får det va slut på gnället för den här gången, om två månader är det Jul så det är bäst att börja förbereda så man inte missar det roliga  

Ha de bra till nästa gång

Jan

Snart hösten

2015-08-10 17:45

Det blir långt emellen inläggen i min blogg, och inte vet jag varför heller, nog borde det ha hänt nånting sen sist som kan vara värt att fundera kring, men kanske är det just det, det händer så mycket konstigt i världen så man blir alldeles snurrig och vet inte vart man ska börja.

Rasistiska påhopp och för att inte tala om drevet mot lollo andersson bodin som anklagas för att vara rasist vilket hon ju absolut inte är, det är ju bara att läsa hennes inlägg och lyssna på hennes youtubeclipp men det blir väl inte lika roligt då. Sen har vi alla de smaklösa påhoppen på våra politiker, inte blir det bättre för att man kommer med ogrundade anklagelser mot politikerna så att säga på det privata planet. Men värst av allt är kanske den vildavästernmentalitet som verkar råda framför allt i storstäderna, man hör nästan dagligen om skjutningar och knivmord och det händer ju ett och annat även ute på landet, inte alls länge sen en ung tjej blev mördad på väg hem från jobbet, nej dags att det händer nåt kul nu, det är ju mycket roligare att skriva om bra saker, som att solen skiner (som den ju faktiskt gör idag) och annat som får en att skratta och må gott.    Ha det bra tills nästa gång

JanVinter/sommar

2015-03-26 12:35

Så blev det vinter igen då  Man vaknade i morse till en riktig snöstorm och ett par minusgrader, kunde ha varit riktigt bra om det hade varit lite tidigare på året, men som alla oppositionspolitiker alltid brukar säga när andra sidan har gjort nånting bra, "visst skulle det ha varit bra, men det är alldeles för lite och alldeles för sent", det blir ju samma sak med denna lilla snöyra, det kommer alldeles för lite och den kommer alldeles för sent.

strax efter nyår när solen tittade fram nån gång så började folk yra om vårtecken och att vintern snart måste ta slut, herregud vi har ju inte haft nån vinter, och till helgen har man då bestämt att det är sommar (nu när vi äntligen har fått lite snö)   så nu blir det till att plocka fram shorts och sandaler och fram med trädgårdsmöblerna för nu ska det solas, vi får ju en timme extra nu som vi måste ta vara på och ligga och steka oss så vi blir bruna och vackra som negrer, Oooops, är negrer vackra? nej inte heller, det är vi som blir vackra om vi ser ut som negrer   vad säger det om oss då, om vi inte bränner oss så vi ser ut som negrer, är vi fula då??? nej lika bra att släppa det ämnet.

Men sommartid har jag aldrig förstått mej på, om man som jag och många tusen med mej börjar jobbet klockan sju så vill jag ha en timme på mej för mina morgonbestyr såsom frukost, dusch och andra saker så en halvtimme till jobbet så måste jag stiga upp vid halv sex, enl. experterna så behöver man c:a 8 timmars sömn vilket innebär att man måste gå och lägga sej runt halv tio, om man sen räknar med timmen för sommartid så blir det en timme tidigare, man måste alltså stiga upp halv fem "normaltid" och lägga sej halv nio "normaltid". när det är sommar så är ju solen uppe en bra stund efter man har lagt sej i så fall så hur menas det att man tjänar en timme sol.

Nej gå tillbaka till normaltid året runt det är det enda vettiga.

Ha det bra

och glöm inte att ställa om klockan natten mot söndag

och den ska ställas framåt   

Jan

 

en helt vanlig torsdag

2015-03-19 09:00

god förmiddag

sitter på espresso house och väntar på att få fortsätta dagens arbete.

inte så spännande den här tiden på dagen, bara städpatrullen som drar runt på sina vagnar men det är ju tur att dom finns för hur skulle det annars se ut.

nu har jag rast från 08:30 till 11:00 men det är okej för mej, det kan kännas lite skönt att få lite paus mellan körningarna när man kommer upp lite i åren.

nu ska jag fylla på kaffekoppen och börja fundera ut nåt bra att skriva om nästa gång så det inte fortsätter att bli så långt emellan mina inlägg för då blir det ju inte så stor mening med bloggandet.

Ha det bra så hörs vi snart igen

Jan

VM Baksmälla

2015-03-03 12:08

Jaha, så var skidVM slut för i år och här sitter man med nån sorts baksmälla, huvudet känns tomt och jag är alldeles vilsen men det är bara att sitta ner och tänka tillbaka på alla timmar framför TV med många spännande tävlingar och så ett riktigt lyckat VM för de svenska åkarna, 9 medaljer och rekord   men den stora behållningen kanske ändå var prisutdelningen efter damernas 10km fritt och då inte bara för att vi fick både guld genom Charlotte Kalla och en fjärdeplats genom tvåbarnsmamman Maria Rydqvist men det häftigaste var nog ändå reaktionen på de två Amerikanskorna som tog silver och brons, det var med bred marginal de gladaste medaljörer jag har sett för att inte tala om deras helt vansinniga glädje vid blomsterceremonin direkt efter loppet, det var en upplevelse bara att få uppleva en sån sprudlande glädje, skulle man vilja se det igen så kan man gå in på svt play och kolla på damernas 10 kilometerslopp. (vill man inte se själva tävlingen så kan man gå fram till ungefär 1 tim. och 43 min. i programmet).


Men nu är vardagen tillbaka igen och man får se till att vakna kl.5:30 och bara ha jobbet att se fram emot   fast det är väl kanske inte rätt att säja (bara) det finns väldigt många som skulle ge mycket för att få vakna till en ilsken väckarklocka fär att ta sej till ett jobb.

Till nästa gång

Ha det bra

Jan

Minusränta???

2015-02-16 13:16

Nu har vi då fått nåt så konstigt som minusränta! och vad är då det? efter vad man har hört så ska det på nåt sätt kosta pengar att sätta in pengar på sitt eget konto?? men då borde det ju i konsekvensens namn också innebära att man FÅR pengar för att ha lån! men så blir det förstås inte, bankerna brukar se till att dom tjänar i så att säga båda ändar. Riksbankschefen påstår att det ska vara för att få fart på svensk ekonomi, det ska va billigare för företagen att låna så att dom vågar satsa, och så ska det ju vara dyrt att ha sparade pengar så då ska man spendera sina besparingar. Jaha hur tänker dom nu?

Alltid detta fjäskande för storföretagen, för det är ju så det är.

Min idé för att få fart på sverige är enkel, inget vetenskapligt förstås men jag tror på den.

Det finns hundratusentals arbetslösa i sverige, sätt dom i arbete, att bara dra ner för att spara pengar får aldrig fart på nånting, nej så länge det finns jobb som behöver göras så ska den platsen tillsättas. resultatet blir då att a-kasseutbetalningarna går ner, sjukskrivningarna går ner eftersom det blir flera som delar på arbetet, dessutom så är det ju så att om en arbetslös får ett arbete så kommer han/hon att bli friskare, känna framtidstro, och därmed använda sin lön till att köpa hus, köpa bil ja allt sånt som en arbetslös inte vågar göra. automatiskt drar det igång efterfrågan på varor och tjänster så företagen börjar investera för att möta den stigande efterfrågan och så vänder vi spiralen uppåt.

Man kan inte i längden bara skära ner för då fastnar man i en spiral som bara går neråt tills det inte finns nån verksamhet kvaroch vad gör vi då?

Ha de bra

Jan

Fredagen den trettonde!!!

2015-02-13 11:28

I morse var det riktigt halt på sina ställen, frusna vägbanor med en lite våt yta så var det som att köra på såpa så det gällde att ta det riktigt försiktigt. På ett ställe hade en kille halkat omkull och tydligen slagit sej ordentligt men eftersom det redan fanns gott om folk som hjälpte honom så stannade jag inte, hoppas bara det inte var alltför allvarligt, fredag den trettonde.... inte är jag vidskeplig inte, men man kan ju ta det som en förevändning att ta det lite extra försiktigt idag    så vi får vara med även i morgon för då är det världscup på längdskidor och det vill man ju inte missa.

Ha de bra så länge.

Jan

15 år

2015-02-12 16:50

Idag fyller minsta grabben 15 år och då är det mycket som ska hända. det ska va teknikprylar som ny x-box spel och annat, förarbevis för mopeden lite fest med kompisar och som om inte det räckte så ska han ha mat också   så det blir väl bara att kavla upp skjortärmarna och röra ihop spagetti och köttfärssås, det går alltid hem  

Ha de bra så hörs vi  

Moralpredikan

2015-02-11 12:45

Så har det hänt igen då att politiker har visat sej brista i moral när det gäller skatter och avgifter och sånt.

Att det är SD den här gången är väl bara en tillfällighet, det händer ju nåt hela tiden och så är dom förvånade att tilltron till politiker är så dålig. SD har ju dessutom varit en hel del i blåsvädret så dom borde ju ha vett att passa sej men det verkar inte bekymmra dom speciellt mycket, man vet ju inte hur allvarligt det är den här gången men det värsta tycker jag ändå inte är att det har hänt igen utan det värsta är att man inte blir det minsta förvånad, man höjer inte ens på ögonbrynet utan man bara konstaterar att: Jaha då var det så igen då. Man blir bara så trött, de som ska styra det här landet brister totalt i respekt för sveriges befolkning, man talar vitt och brett om mera poliser och lag och rätt men verkar inte tro att det gäller dom själva, nej på dom bara, släng ut dom ur riksdagen om dom inte kan skilja på rätt och fel, och mitt och ditt.

Nej nu har jag fått spy ur mej lite galla så nu ska det väl kännas bättre


Ha det bra tills nästa gång

(då kanske jag är på bättre humör)

Teknikberoende

2015-02-05 10:39

Inte kan väl jag vara beroende av all denna moderna teknik? i alla fall har jag inbillat mej det och jag vill nog påstå att jag klarar av att lägga ifrån mej min mobiltelefon ibland utan att få panikkänslor, men i morse hände det sej att min telefon var död    hur jag än försökte så fick jag inte liv i den stackaren och då förstod jag att jag nog var lite beroende ändå. Ingen kunde ju nå mej och skillnaden var ju att den här gången var det ingenting som jag valt själv och ingenting som jag kunde göra nåt åt, så börjar man ju fundera på hur man ska lösa problemet, Jag kunde plocka med min jobbtelefon så att chefen kunde nå mej, så var det löst, sen fick jag rota fram och skaka liv i en gammal reservtelefon så att familjen kunde nå mej, så långt allt gott och väl och så har man ju lämnat ut telefonnummret till vissa företag som ska leverera varor och annat så när man börjar räkna efter så är det väldigt mycket som går via denna mibiltelefon, så när allt var fixat med reservtelefoner och annat och jag var klar att åka till telefonverkstaden så gjorde jag ett sista försök och så plinggg, så gick den igång        allt löste sej ju rätt smidigt men man får ändå en tankeställare när man ser hur beroende man gör sej av den moderna tekniken, för det är ju inte tekniken som gör mej beroende utan jag själv som väljer att låta den ta över, man har hela sitt liv i den där tingesten, telefonnummer, adresser, foton, e-mail, dokument, kalender och mycket annat och så när den inte fungerar så står man däroch fattar inte hur det ska bli, huvudet känns helt tomt (och det kanske det är) hur gick det till förr? Jag var ju med före smartphonens tid och det funkade ju då, man hade nåt som man kallade papper och penna och det gick jättebra och dessutom hade man ett inbyggt minne i huvudet på den tiden men det har nog kraschat nu för det funkar då inte, men det kanske skulle vara en bra idé att trimma upp det gamla minnet och leta upp papper och penna igen så man inte står helt hjälplös nästa gång inte tekniken vill vara med  


Vi hörs

Hej så länge

Välkommen till min blogg

2015-02-04 09:47

Nu ska jag bli riktigt modern och bli en bloggare :) inte för att jag vet vad det blir av det men det ger sej väl, jag har tänkt att jag ska dela med mej av mina funderingar från soffhörnet... mina tolkningar av vad som händer i världen och i livet överhuvudtaget, Jag har tänkt kommentera de stora ledarnas kompetens (eller brist på kompetens) Kanske lite kommentarer till politiken och om jag blir riktigt modig så kanske jag till och med lägger mej i vargdebatten. Nu blir det till att ta med en kaffekopp och grotta ner sej i soffhörnet och börja fundera över nästa inlägg.

Till nästa gång

Hej då