RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-09 08:50:15

Sandras blogg

sandrapalmersjo blogg på Nouw

Just some pic from my life

2018-11-28 21:47
Från sandrapalmersjo

Rhodos med släkten

2018-10-27 16:19
Från sandrapalmersjo

Jag hade en helt magisk vecka på Rhodos-kalithea med delar av min släkt. All inclusive och massa bus och god mat hela dagarna långa.

Längtar tillbaka något otroligt när jag kollar tillbaka på alla bilder, så underbart!


Nyttigare brownie - utan tillsatt socker och gluten

2018-10-21 13:06
Från sandrapalmersjo

Eftersom jag är den största sockerråttan på denna jord (skojar ej) så tänkte jag att det fick bli en liten nyttigare variant på en favorit bland alla bakverk.

Inspiration till receptet kommer ifrån:
Bakasockerfritt.se

Receptet innehåller några ingredienser som kan vara lite svåra att få tag på, exempelvis choklad utan socker. Det finns att på tag på i vissa matbutiker, hälsokostbutiker och sidor som svenskhalsokost.se eller enklaste är bara att googla sockerfri choklad och klicka dig fram.

Brownie utan tillsatt socker och gluten:

Svårighetsgrad: 4 av 10
Tid: ca 35 min
Räcker till 4-6 personer.
Ugn: 175 grader, 12-14 min

50 g mörk choklad utan tillsatt socker
2 msk kakao
2 ägg
2 msk kokosmjöl/mandelmjöl
25 g kokosolja
2 msk sötningsströ
1 krm vaniljpulver
1 msk bryggt kaffe

1. Smält chokladen tillsammans med kokosoljan i mikron, på låg värme.

2. Vispa ägg och sötningströ med elvisp poröst, detta kan ta längre tid än med vanligt socker.

3. Vispa i övriga ingredienser i blandningen, avsluta med att ta mjölet.

4. Jag använde mig av en avlång smal bakform och klädde den med bakplåtspapper. Smeten kommer att vara ganska rinnig!

5. Sätt in mitt i ugnen och grädda i 12-15 min.

Rischoklad topping:

3-4 dl rispuffar
40 g mjölkchoklad utan tillsatt socker
Kokos

1. Smält försiktigt chokladen i mikron och blanda med rispuffarna.

2. Fördela som du vill uppepå din brownie.

3. Om du vill, strö lite kokos över.

Jag valde att servera detta tillsammans med ananas. Men kan bara tänka mig att det passar med all annan typ av frukt och bär. Glass, proteinglass, nijes sockerfria vaniljsås. Proteinpudding. Ja, vad som helst inprincip

Nyttiga chokladbollar utan frön och nötter.

2018-10-17 16:08
Från sandrapalmersjo

Detta har verkligen blivit mitt nya favoritgodis! Bakar dessa två gånger i veckan och kan verkligen lova att dom är riktigt goda trots att dom varken innehåller socker eller något onyttigt fett.


Dessutom innehåller dom väldigt få ingredienser och kräver egentligen bara att du har en bra mixer.

Recept

Ca 40 stycken

Ca 35 urkärnade dadlar (färska)
1 msk kokosolja
6-7 msk kakao
4-5 dl havregryn
En nypa äkta vaniljpulver
6 msk kaffe

1. Kärna ur och mixa dadlarna till en mjuk kräm.
2. Smält kokosoljan snabbt i mikron och häll i.
3. Häll i kaffet och mixa ihop till en lösare kräm.
4. Ha i kakaot lite i taget och mixa samman.
5. Mixa ner havregrynen och vaniljpulvet.
6. Ställ i kylen i ca 30 min.
7. Rulla till små bollar och sedan i kokos.
8. Ställ in i kylen ca 20 min till.
Färdigt!

Granola med kanel och gojibär

2018-10-05 22:31
Från sandrapalmersjo

8-10 dl havregryn
4-6 dl dinkelflingor
2 dl mandlar
1 dl gojibär
2-3 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 dl äpplejuicekoncentrat
1 dl agavesirap
1 dl chiafrön
3-4 dl kokoschips (naturella)
1/2 dl kokosolja

1. Värm kokosoljan några sekunder i mikron
2. Hacka mandlarna i valfri storlek
3. Blanda havregryn, dinkelflingor, hackade mandlar och vaniljpulver.
4. Häll ner äpplejuicekoncentrat, agavesirap och den smälta kokosoljan och blanda väl. Avsluta med att hälla ner kanelen och blanda om.
5. Häll ut på två eller tre olika plåtar och rosta i ugnen på 150 grader i ca 40 - 50 min.
Rör gärna runt var 15 minut för ett mer jämnt resultat.
6. Låt den svalna och blanda sedan ner kokoschipsen och gojibären.



Träning vid utmattning

2018-09-16 19:19
Från sandrapalmersjo

Jag är van vid 6 träningar i veckan plus matcher. Jag är också van vid att gymma 6 dagar i veckan där jag kanske snittade 700 kalorier på ett pass. Men när allt föll itu för mig klarade jag inte ens av att ta en promenad på 5 minuter.
Det här är exakt 1 år och 6 månader sedan idag. Mitt största problem är väl att jag fortfarande inte kan lyfta ett finger.

Den här tjejen som kunde springa 2 mil och göra 7 mål per match kan fortfarande inte träna.
Allas funderingar är nu: Vadå inte träna? Har du ens försökt? Det är ju bra med träning vid utmattning? Det är väl bara att kämpa?

För det första
Kämpa. Ehm, jag har tävlat och presterat i idrott i hela mitt liv. Tro mig, jag vet hur man fortsätter springa när du har 0 ork kvar i din kropp och du nästan kan stå upp. Jag har aldrig vikt mig för något i tränings och tävlingssammanhang någonsin. Jag har haft brutna ben, stukade fötter över 25 gånger, diskbråck, korsbandsoperationer, 8 halsfluss på 6 månader - opererat halsen och 100 skador som jag rest mig upp och tagit mig tillbaka för att alltid kämpa mig in i det sista. Jag vet inte ens hur ge upp stavas.

Vad händer då om jag försöker att ta en promenad eller göra några armhävningar?
Jo, för mig har varje dag varit en ny utmaning (såklart) Jag har försökt att tänkt att bara idag kanske jag klarar en liten promenad eller en lättare cykeltur. Jag har fört dagböcker och anteckningar VARJE DAG för hur min kropp har reagerat vid fysisk ansträngning och allt har väl mer eller mindre slutat på liknande sätt.
1-2 timmar efter den fysiska aktiviteten som exempelvis en promenad på 20 minuter i riktigt LUGNT tempo så börjar jag frossa. Jag har ingen feber men jag börjar få en känsla som om jag får en influensa. Dagen därpå får jag migrän. Det här har varit mitt liv i 1,5 år och jag har försökt att tänka att ju mer jag gör det, alltså ju fler gånger jag testar (3 gånger i veckan) så kanske kroppen tillslut blir van. Den kanske bara är så otränad så att den måste ha hjälp att komma igång lixom. Men nej, den säger bara nej. Den orkar inte. Den värker, den skriker åt mig att sluta. Men det konstigaste med alltihop är att jag känner ju inifrån hur den skriker efter att få träna. Inte bara fysiskt utan även psykiskt.

Det finns ingenting, absolut ingenting som har varit sån terapi för mig som min träning. Det är det enda jag alltid har kunnat luta mig tillbaka till i alla situationer. Det enda jag har varit riktigt jävla bra på och varit min trygghet i livet. Det jag älskar och har älskat så länge jag kan minnas. Om jag inte får lov att träna så vet jag inte vem jag längre är. Men jag kan ju inte, för min kropp är trasig. På alla sätt en kropp kan vara trasig.

Fysiskt så gör min rygg så förbannat ont att jag inte kan sitta eller stå, det känns som om jag har en stor fet kaktus inne i min bröstkorg som varje dag vill ut. Det spränger, det trycker, det ilar, det spänner infrån mitt bröst - ut mot hela min överkropp. Min bröstrygg och mitt bröst gör ont i varje andetag jag tar och jag vet så väl att det behöver träning. Men snälla kropp, hur ska jag lyckas? Ska jag träna min överkropp och sen få influensa och migrän i 3 dagar och sen börja om på samma kula igen? Hur ska man då kunna jobba och ha ett normalt liv? Hur ska jag någonsin kunna få min trygghet och glädje tillbaka.

Det som gör mest ont är att allt du kan läsa överallt är "Träningen hjälpte mig tillbaka från utmattningen" osv.
Jag har en känsla av att det mesta av sånt här jag läst är från personer som kanske inte ägnat så mycket tid åt träning i sitt liv. Som har jobbat riktigt hårt och kört sig själv in i väggen och som lyckats få hjälp av fysiskt aktivitet för att komma tillbaka.
Men hur ska vi göra då?

Vi som har ägnat hela vårat liv åt träning och inte ens kan leka en stund med ett barn utan att få migrän och influensa?
Hur ska jag någonsin bli en människa igen.

Hur ska en ung tjej mer än noga med sitt yttre kunna älska sig själv när kilona bara lägger sig på hennes kropp och det finns ingenting att göra åt det. Hur ska jag kunna komma ur en depression med hjälp av träning om jag inte ens kan gå till gymmet i 10 minuter utan att få värk?


Bueno och Nutella - Cupcake

2018-09-06 23:34
Från sandrapalmersjo

ca 35 st mini-cupcakes

Choklad-Brownie Cupcake
100 g mörk choklad
200 g rumsvarmt smör
4 dl socker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker


1. Smält chokladen i ett vattenbad
2. Vispa smör och socker pösigt
3. Tillsätt 1 ägg i taget
4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke
5. Vispa sedan snabbt ner dem och chokladen i smörblandningen.
6. Spritsa ner smeten i små muffinsformar.
7. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ungefär 8-10 minuter.
8. Låt svalna, gör under tiden frostingen


Nutella och Bueno- frosting
120 g smör (rumsvarmt)
200 g Philadelphia
7 dl florsocker
2 msk Nutella
30 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
7 Kinderstångar
3 st Kinder Bueno


1. Vispa ihop smöret, philadelphia, vaniljsocker och florsockret krämigt.
2. smält kinderstångarna och den mörka chokladen
3. VIspa i nutella och den smälta chokladen.
4. Hacka Kinder bueno och vänd ner i frostingen.
5. Låt svalna i kylen 15 minuter.
6. Spritsa på frostingen och garnera med kinder bueno och kinderägg.



Smoothiebowls - spirulina och blåbär

2018-09-05 14:53
Från sandrapalmersjo

Jag älskar verkligen dessa skapelser! De är inte bara fina och goda utan består endast utav nyttiga ingredienser som är bra både för kropp och själv. Dessutom är dem helt veganska och går att variera i en oändlighet. Idag tänkte jag dela med mig på receptet för en spirulinabowl som jag gjorde förra veckan.

Spirulina är en blågrön alg och det finns hur många anledningar som helst att använda denna i din smoothie.

Stärker immunförsvaret
• Verkar inflammationsdämpande
• Skyddar kroppens celler
• Är extremt proteinrik
• Motverkar eksem och torr hud
• Motverkar strålskador av solen
• Hjälper till att avgifta kroppen från tungmetaller
• Balanserar hormonerna - innehåller fettsyran GLA som motverkar PMS
• Underlättar viktminskning
• Fyller på energilagren och ger omedelbar energi
• Förebygger och motverkar anemi
• Främjar hjärthälsan
• Skyddar mot oxidativ stress
• Främjar träningskapacitet, träningsresultat samt förbränning

Dessutom innehåller den alla essentiella aminosyror!
Inte konstigt att den kallas för en superalg!

1 banan

1 dl mandelmjölk

1 tsk spirulinapulver

1 dl fryst ananas

1 äpple

1 lime


Skala äpplet och dela

Pressa ut saften från en lime

Mixa med övriga ingredienser och toppa med granola, nötter och frukt

Nästa Bowl innehåller också spirulina men även massa blåbär och advokado. En riktigt favorit hos mig! Den blir nästan som en mousse i konsistensen, så len och krämig och fluffig.


1,5 dl frysta blåbär

1 advokado

1/2 banan

Saften från 1/2 lime

1 dl mandelmjölk

1 tsk spirulina

1/5 dl fryst ananas


Mixa allt med en stavmixer eller i en riktigt bra mixer. Toppa med granola, kokos, banan och cashewsmör!

Mobilskal från Ideal of Sweden

2018-09-04 20:41
Från sandrapalmersjo
ljusblå marmor / mönstrad / laddare marmor / velvet fodral mörkgrön / marmor grön / blommigt / marmor mörkgrön / fodral mörkblå

Kolla in Ideal of Swedens nya höstkollektion på http://c.mtpc.se/tags/link/1563061
Jag kan inte riktigt hantera hur fina dem är!!! Kolla bara på bilderna här.
Dessutom får ni just nu 20 % om ni uppger "NEWSEASON" koden är giltig till sista september. Jag tror jag för första gången ska köra på väsk-modellen. Så fint och praktiskt!

vägen tillbaka från utmattning - behandlingar

2018-09-03 22:36
Från sandrapalmersjo

Ny vecka, nya möjligheter och allt vad dom säger.

Jag har fortfarande inte fått någon ny tid hos någon läkare och tabletterna håvas in som smågodis i munnen på mig.
Förra veckan provade jag på två nya "behandlingsmetoder" tänkte dela med mig av lite tankar och fakta om dessa.

I måndags besökte jag BodyCare i Trollhättan för att få en annorlunda typ av Massage.
En Djupgående massage med radiofrekvens/vakum/led ljus som skall öka på läkningsprocesser i muskler och leder samt hjälpa till vid inflammationer.
Vad som hände var att jag fick sitta ner i en massagestol och få någon typ av apparat med en "sugpropp" på som stacks en aning. Nacke, rygg och axlar masserades och jag kände mig lätt illamående och yr efteråt men kände inte någon direkt skillnad. En behandling går på runt 500 kronor och håller på i ungefär 20-30 minuter. Det rekommenderades såklart att man ska ta en kur på flera behandlingar för att få bästa reslutat.

På torsdagen besökte jag Ortopedi i Väst, Uddecalla för att få en behandling kallad Frekvensbehandling. Jag hade ingen som helst aning vad detta var innan jag gick dit och är väl egentligen inte så mycket smartare nu efteråt heller. Det här är en behandling jag har blivit rekommenderad. Den går helt enkelt ut på att du sitter i en fåtölj och får ström som energi genom fåtöljen. Under behandlingen var jag nästan lite väck. Yr, sömning och illamende. Vi höll på i över två timmar med att skicka in energi till olika delar av min kropp som behöver energi. Exempelvis, binjurar, hypofysen, nacken och ryggen.
När behandlingen var färdig skulle man känna sig fylld av energi i några dagar. Jag vet inte riktigt om jag känt så direkt, men jag har verkligen inte mått sämre och bara det för mig är ett plus. Denna behandlingen gick på 1000 kronor och kommer gå på 500 kronor nästa gång och det är redan på onsdag.

Imorgon ska jag på yoga som är inriktad på utbrändhet, stress och utmattning. Medicinsk yoga som jag ska infinna mig på varje tisdag framöver. Spännande att se vad det kommer ge och hur jag kommer må efter detta. Är beredd på värk och trötthet.

Önskar jag satt med denna utsikten och gjorde medicinsk yoga.

Dubbelbiskvi med smak av nogger och kokos

2018-09-03 19:14
Från sandrapalmersjo

Biskvibotten
Ca 15 st

250 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 äggvitor

1. Blanda ihop alla ingredienser och spritsa ut smeten med en rund tyll, eller ingen alls på ett bakplåtspapper. Spritsa dom lika stora som en femkrona ungefär.
2. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min och låt svalna.


Smörkräm med Nogger

150 g smör (rumstempererad)
2,5 -3 dl florsocker
70 g mjölkchoklad
1 påse nogger-godis
150 g mörk choklad
kokos

1. Vispa smör och florsocker fluffigt.
2. Smält chokladen och blanda med smörkrämen när chokladen svalnat en aning så inte smöret smälter.
3. hacka noggern i små bitar och vänd ner i smörkrämen.
4. Använd en sked eller spritsa ut smörkrämen på en biskvibotten och lägg den andra uppepå.
5. Smält den mörka chokladen i mikron eller i vattenbad. Ställ under tiden biskvierna i kylen så de stelnar, då blir dem lättare att doppa.
6. doppa halva biskvin och sedan direkt i kokos, eller bara i choklad om du hellre skippar kokosen.
7. Ställ i kylen för att stelna en aning.

Lycka till!





Dubbelbiskvi med kinderägg

2018-09-02 21:09
Från sandrapalmersjo

Söndag och ångest .. så jag passade platt liva upp det lite med ett helt nytt recept som ploppade upp. Biskvi och kinder, två stora stora favoriter hos mig. En dubbelbiskvi med kindersmörkräm doppad i mörk choklad och kokos. Dreglar.

Biskvibotten

250 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 äggvitor

1. Blanda ihop alla ingredienser och spritsa ut smeten med en rund tyll, eller ingen alls på ett bakplåtspapper. Spritsa dom lika stora som en femkrona ungefär.
2. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min och låt svalna.

Kindersmörkräm

150 g smör (rumstempererat)
125 g Kinderchoklad (valfri, jag tog både de små äggen och ”stavar”)
2,5-3 dl florsocker
Ca 10-15 små ägg kinder att hacka i
200 g mörk choklad att doppa i
Kokos

1. Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt, ca 10 min
2. Smält kinderchoklad i mikron, detta går väldigt fort så var försiktig.
3. Låt chokladen svalna en aning innan du blandar ner den med smörkrämen.
4. Hacka äggen och vänd ner i smeten.
5. När bottnarna har svalnat, spritsa eller lägg på smörkrämen med en sked på en botten och sätt en till biskvibotten uppepå.
6. Smält mörk choklad försiktigt i mikron eller vattenbad och ställ in biskvierna i kylen för att stelna i 20 min innan du doppar dem.
7. Doppa ena sidan av biskvin och sedan direkt i kokos (häll ut på ett fat)
8. Låt stelna ytterligare en stund i kylen!

Lycka till och njut!!!

Min smoothiebowl - hallon och mango

2018-09-01 19:18
Från sandrapalmersjo

Första september, en fin lördagsförmiddag. Jag passade på att lyxa till det med en Hallon/Mango-smoothiebowl.
Innan jag gjorde denna var jag ute för att ta en promenad och efter jag hade gjort i ordning min frukost (kl.12) somnade jag helt utmattad i nästan 4 timmar. Hela min kropp värker och är totalt utmattad. Alltid samma visa.

Receptet på smoothiebowlen:

1 dl kokosdryck
1,5 dl frysta hallon
1 dl fryst mango
Saften från 1/2 Lime
1/2 Banan

Mixade ihop allt med en stavmixer och toppade med granola och massa färsk frukt samt kokos.

Den helt underbara skålen kommer ifrån Indiska och ni hittar den HÄR


Röda byxor från hannalicious

2018-09-01 17:32
Från sandrapalmersjo

De perfekta röda byxorna! Älskar att matcha rött med svart och vitt när man har lite färg, så snyggt!
Ni hittar dem HÄR 


pink ombre cake

2018-09-01 07:39
Från sandrapalmersjo

Hejsan! Idag va ingen vanlig dag, för idag fyllde min fina farmor år. Såklart skulle hon ha en tårta och jag hade helt fria händer. Kul! 

Tårtan består av:
sockerkaksbotten
chokladbotten
dumlefluff
maraboufyllning
hallonmousse
marängsmörkräm smaksatt med hallon 
dekorationer i sockerpasta


Tårtbotten
alla mina bottnar är gjorda på tekniken "lika-delar som ni hittar: HÄR!


dumlefluff

180 g dumle
3 dl grädde

1. smält dumlen i en kastrull tillsammans med grädden. (får inte koka)
2. ställ in i kylen och låt stå där minst 6 timmar
3. Vispa upp dumlegrädden som med vanlig grädde tills den är fluffig och lätt! 


maraboufyllning:

hittar ni här: 
marabouphiladelhia 


hallonmousse 

hittar ni här: hallonmousse


marängsmörkräm 

400 g smör (rumstempererat) 
4 äggvitor
200 g socker
hallonessen

1. vispa ägg och socker i en värmetålig skål över ett vattenbad tills det är 65 grader varmt, eller tills sockerkristallerna har smält. 
2. fortsätt sedan vispa (enklast i bakmaskin) tills marängen är helt rumstempererad. 
3. Nu är det dags att lägga i smöret, fortsätt vispa hela tiden och ha i lite smör i taget. 
4. välj sedan om du vill smaksätta den med någon smakessens, jag valde hallon idag :) 


För att kunna göra en ombre-tårta behöver du nu dela smörkrämen i tre olika skålar och sedan färga dom med önskad färg och önskad mängd! 

Lycka till!















Det var första gången jag försökte mig på denna spritsteknik, är verkligen inte nöjd men det ser väl helt okej ut :) 

Dumle-donuts

2018-08-30 21:11
Från sandrapalmersjo

Idag tog jag en tanke i huvudet och testade den. Det blev tillslut en dumle-donut, men det skedde även en del fel på vägen, som jag hoppas inte ni kommer göra som testar!
Resultatet blev iallafall väldigt, väldigt gott. MEN nästa gång kommer dem bli ännu godare :)

Donuts
125 g mjölk
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
15 g färsk jäst (röd)
60 g smör (rumstempererad)
1 ägg
5,5 dl - 6,5 dl mjöl

Dumlefyllning/dumlefluff
3 dl grädde
180 g dumle

Dumleganach
2 dl grädde
140 g dumle

1. Börja med att göra dumlefyllningen. Häll i grädden i en kastrull tillsammans med dumlen, låt dumlen smälta på låg värme. Det får inte koka, utan bara sjuda. Rör om hela tiden. Ställ sedan in i kylen i minst 6 timmar!! (GÖR HELST DAGEN INNAN). Jag var otålig och tog ut den efter 3 timmar och vispade upp den, den skar sig lite.

2. Värm mjölken till 37 grader.

3. Smula sönder jästen i en bunke och häll över jästen och blanda runt tills jästen löst upp sig.

4. Ha i resterade ingredienser förutom mjölet och smöret och rör runt

5. Jag använder mig av en köksassistent men du kan även använda händerna. Nu ska du ha i mjölet och jag tycker det är bäst och lättast att testa sig lite fram och ha lite i taget tills degen känns bra. Den ska precis lossna ifrån kanterna.

6. Skär smöret i mindre bitar och ha i en och en (det måste vara riktigt mjukt och tempererat)

7. Låt degen jäsa i ca 25 minuter under bakduk.

8. Kavla ut degen och stansa ut dem i små runda former. Jag gjorde mini-donuts men du kan även göra större storlek. Ta den formen du har hemma eller något annat runt som du kan skära efter. Lägg sedan på plåt för att jäsa.

9. Låt jäsa i 1,5-2 timmar under bakduk.

10. Nu är det dags för friteringen. Du behöver minst 1,5 dl olja (smaklös) jag använde rapsolja. Värm upp oljan i en kastrull (eller fritös) till 180 grader och lägg sedan i 2 donuts i taget.

11. Fritera varje munk på varje sida ungefär 1-3 minuter beroende på storlek, man får testa sig fram.

12. Lägg munkarna på papper för att rinna av och svalna.

13. Dumleganach: Värm upp grädden och dumlekolorna i en kastrull långsamt och låt smälta helt.
ställ sedan åt sidan för att svalna i ca 30 min eller ställ in i kylen för en ännu (fastare och hårdare ganasch)

14. Ta ut dumlefyllningen från kylen och vispa upp den tills den har blivit krämig och fast.
Spritsa i ett hål på "baksidan" av munken. Använd en liten tyll eller ingen alls. Testa dig fram hur mycket fyllning du vill ha, man kan känna lite på hur tung den blir efteråt.

15. Doppa andra sidan av munken i ganaschen, den som du inte har spritsat in fyllningen i.

16. Dela dumlekolor och lägg som garnering, var ganska snabb med att lägga på dem, innan ganaschen stelnar på munkarna.



Frukosttips - chiapudding med smoothie

2018-08-29 15:03
Från sandrapalmersjo

Ta en titt på denna ☺️

Den innehåller chiapudding, blåbärssmoothie/blåbärsglass och hallonsmoothie/hallonglass samt granola, frukt och bär.
Egentligen passar den precis lika bra som ett mellanmål eller kvällsmat


Chiapuddingen gjorde jag kvällen innan, den innehåller

2 dl kokosdryck
2,5 msk chiafrön

Häll i allt tillsammans och rör om efter ca 30 min.

Blåbärsglass/smoothie

1/2 banan
1 dl
frysta blåbär

Mixa ihop

Hallonglass/smoothie

1/2 banan
1 dl frysta hallon

Mixa ihop



Lägg i valfri skål eller glas och varva vartannat.
Man kan även lägga granolan emellan om man vill, jag la i lite färska hallon som jag hade hemma emellan.

Granolan jag använde idag var från pauluns - kakao/hallon - en favorit!


Dessutom är den helt vegansk!

Läkaren vägrade hjälpa mig

2018-08-28 12:16
Från sandrapalmersjo

Jag undrar om du som 24 år gammal vet hur det känns att bli nekad hjälp när allt du ber om är förståelse.
Jag undrar om du vet hur det känns att gråta tills tårarna i din kropp inte finns kvar för att du inte blir tagen på allvar.

Nej, det syns inte att jag är sjuk. Nej, det står inte på något blodprov att mina värden visar någon typ av sjukdom.
Skillnaden mellan att vara sjuk på papper och sjuk utan papper verkar vara skrämmande. När det inte står att jag har cancer eller lunginflammation verkar inte läkaren förstå att min smärta är outhärdlig och att mitt liv är sönderasat precis som deras.


Vem i detta landet tror att man som medborgare vill vara sjuk? På riktigt? Finns det någon som önskar sig att må dåligt på något sätt. Svar nej. I så fall har dessa personer behov av hjälp på något annat sätt.

För en vecka sedan ringde jag min vårdcentral och min "husläkare" för 214215 gången i ordningen och bad om hjälp.
Jag bokstavligen satt inne på Willys på golvet och bad. Bad om att han skulle lyssna på min historia för 3215346 gången. Jag berättade att jag orkar inte mer. Nu har jag försökt i 16 månader och aldrig gett upp. Jag har pallrat mig iväg till jobbet trots att jag inte kunnat, jag har gått till skolan trots att varje del i min kropp har skrikit nej. Jag har gått med på att vara sjukskriven 50 % för att jag ville försöka. Jag har rest bort med mina EGNA PENGAR för att jag inte klarade av att jobba.
Om jag inte hade haft föräldrar eller pojkvän som hade hjälpt mig med pengar till mat och besök hos privata aktörer hur tror ni då jag hade gått runt? Hur går det för alla andra som kanske inte har någon där och kan stötta och hjälpa dem?

Mitt samtal till läkaren har inte bara gett mig ångest i veckor innan, pga av att jag visste att det skulle bli jobbigt utan det slutade med en panikångest-attack och ett totalt mörker för min del. Han vägrade lyssna, han sa bokstavligt till mig att du vill ge upp. DU vill inte jobba. Du vill bara lägga dig ner och inte ta tag i dina problem.
Mina svar är suddiga men jag minns att jag sa något i stil med "är det här på riktigt, hur jag du inte vilja hjälpa mig, jag har försökt, jag har verkligen försökt, men jag inte ta mig upp ur sängen vissa dagar, jag kan inte laga mat till mig själv, jag kan inte sitta utan att få värk i hela kroppen, jag kan inte umgås med en kompis utan att få ett migränanfall, jag kan inte gå mer än 1 km i lugn takt utan att ligga däckad i 2 dygn.
Han svarade då med total tysnad och helt iskallt: Vi säger så. Klick.

Det här är precis vad som hände och då ska tilläggas att jag har försökt många gånger att förklara hur jag mår. Även när vi var mitt uppe i att "sålla bort alternativa sjukdomar" så sa han till mig att "nu stoppar vi, jag tänker inte göra mer, nu utgår jag från att detta är psykosomatiskt"
Här följde ett ångestanfall från min sida med gråt och skrik och hopplöshet
Hur kan man utgå från att en 24 åring inte är sjuk, när man inte ens har testat henne för hälften av allt som kan vara den möjliga sjukdomen?
DET ÄR JAG SJÄLV som har kommit fram till min sjukdom, med egen forskning och egna mediciner. PÅ RIKTIGT.

Som jag tidigare nämnt har jag sökt upp en specialistläkare i Göteborg som behandlar mig med mediciner och botox för kronisk migrän och spänningshuvudvärk som fick gå in och "akutsjukskriva" mig en månad i 100 %. Vilket inte ens är hennes jobb, hennes distrikt osv. En fantastisk människa som lyssnar på mig när jag berättar och försöker förstå sig på min situation och min sjukdom. Hon gör sitt jobb helt enkelt. Men hon har även gjort det tydligt för mig att jag måste ha min egna läkare i min hemstad för att få bästa möjliga hjälpen med långtidssjukskrivning.

Efter mitt fantastiska samtal med min dåvarande husläkare (märk ironin) så hade jag inget annat val än att direkt gå in och byta vårdcentral. MEN. Idag när jag ringde upp den nya vårdcentralen för att boka en tid så rabblades om och om igen att dem har väldigt få lediga tider och att den läkaren jag nu kommer få träffa kommer försvinna direkt efter. Såklart.
Den första lediga tiden var om 1 månad....... Och då går min sjukskrivning ut. Så nu ska jag alltså lika vaken varje natt och oroa mig över nästa läkarmöte. Kommer hon att lyssna på mig. Kommer hon att tro på mig. Kommer hon att hjälpa mig. Kommer hon bilda sin egen uppfattning. Kommer jag få den hjälp jag förtjänar. Kommer mina recept hinna ta slut. osv.

Jag är så sjuk så jag har svårt att ta tag i saker. Hur ska jag som totalt utmattad orka med allt som ska fixas och hållas på med. All stress över läkare och sjukskrivningar. Stress är min sjukdom. Remember? .....
Jag vet allvarlig talat snart inte vart jag ska vända mig. Victors första ord efter samtalet med husläkaren var: Snart har vi inget annat val än att du ska behöva säga upp dig och inte få några pengar. 

En sista fråga till dig du påstådda läkare.
Hur hade du känt om jag behandlade dig på samma sätt? Om jag behandlade din dotter 24 år gammal med hela livet framför sig. Som har höga ambitioner att kunna göra vad som helst. Som gärna hade velat förändra något viktigt i världen. Som var elitidrottare, hade högsta betyg i skolan, som ville utbilda sig, som ville skaffa familj, som ville göra allt mellan himmel och jord. Men jag skulle sätta stopp för det.
Jag skulle säga till henne att hon var lat och bara ville utnyttja systemet. Att hon var tvungen att jobba trots att hon sov alla timmar hon kom hem och fick ta över 22 tabletter om dagen för att orka stå upp. Jag skulle ta ifrån henne rätten till hennes hälsa och tvinga henne att springa runt i ett hamsterhjul av alla hennes sjukdomar för att aldrig någonsin kunna bli frisk.

med vänliga hälsningar
en tjej som är så sjuk att hon inte ens kan vara ledsen och arg längre.

Det syns inte på oss hur vi mår. Vi högpresterande, söta, roliga underbara tjejer.
Vi bara måste på något sätt, orka oss ta oss ur mörkret. Men jag har tyvärr snart ingen tunnel kvar.

snakeprint

2018-08-27 22:57
Från sandrapalmersjo

Dags att ladda upp garderoben med massa djurmönster - här har jag på mig ett sett från https://www.rebelliousfashion.co.uk/

Outfits från Montenegro

2018-08-26 20:35
Från sandrapalmersjo

Denna underbara klänning finns just nu till nedsatt pris - HÄR

marinblått och guld

2018-08-26 17:56
Från sandrapalmersjo
Victorian / Ellos / PRINTED SALADBOWL skål / Himla / Ellos / SITU MIRROR Spegel / LIUS DESKTOP LAMP Lampa / PLAIN PRINT PLATE Tallrik / Skultuna / TOYA SPOON Sked / Ellos

ÄppleCheesecake med kolasås och crumble

2018-08-26 16:04
Från sandrapalmersjo

Letar du efter något att baka med alla äpplen som växer på träden? Här är ett recept på en frusen äpplecheesecake som innehåller crumble och karamellsås.

Jag använde mig utan en form på 20 cm och den räcker till ca 10-12 personer.

Botten
10 Digestivekex
60 g smör


1. Smält smöret försiktigt i en katrull
2. Lägg kexen i en påse och slå sönder dem med en kavel eller något annat hårt.
3. Blanda kexen ihop med det smälta smöret och tryck ut på botten av formen, ställ sedan i frysen.

Äpplefyllning
3-5 äpplen beroende på storlek
10 g smör till stekning
2 msk strösocker
1 tsk kanel


1. dela äpplena i klyftor
2. Stek äpplena på medelvärme med smöret
3. Häll på strösocker och kanel och blanda runt.
4. Låt äpplena svalna och lägg sedan på dem på digestivebotten och ställ in i frysen.

Cheesecake
300 g Philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
3 dl vispgrädde

1. Vispa ihop Philadelphiaost, äggulor och strösocker.
2. Tillsätt vaniljsocker och kardemumma.
3. Vispa upp grädden och vänd ner i smeten.
4. Vispa upp äggvitan i en separat skål och vänd sist i smeten.
5. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 5-6 timmar. Gör under tiden smultäcket.

Smultäcke:
½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
115 g smör (rumstempererat)
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

1. sätt ugnen på 175 grader
2. blanda ihop alla ingredienserna (jag använde händerna)
2. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 10-15 minuter tills de har en gyllenbrun färg.

Kaneläpplen till garnering:
5-8 äpplen beroende på storlek
4-5 msk socker
2-3 tsk kanel
20 g smör till stekning

1. Stek äpplena i smör, blanda i socker och kanel och låt svalna innan ni lägger på dem på den frysta cheesecaken.

Vaniljkolasås:
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
1 dl strösocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
20 g smör

1. Lägg i allt i en kastrull med tjock botten, sjud på medelvärme tills den tjocknat något, ca 10 min.
2. Tag av från plattan och låt svalna innan du häller den över cheesecaken.


Jag valde att garnera med äpplena i botten, smulpajen över och sedan hälla kolasåsen runt, men det gör man precis som man vill.

Cheesecake med mjölkchoklad, Oreo och saltkaramell

2018-08-25 15:49
Från sandrapalmersjo

En cheesecake är aldrig fel! Om du dessutom är en riktig chokladälskare så kommer du älska denna!
Jag använde en form på 18 cm och skulle väl säga att den räcker till 8-10 personer.

Oreobotten
50 g smör
1 paket med oreokakkor

1. börja med att krossa oreokakorna i en plastpåse eller på annat sätt som du föredrar. Jag brukar ta en kastrull och slå lite lätt så kan kexen krossas.
2. smält smöret på låg värme
3. Blanda samman ingredienserna och tryck sedan ut i botten på formen och ställ i frysen.

Saltkaramellsås
200 gram strösocker
120 gram grädde
90 gram smör
1 tsk salt

1. Smält sockret i en kastrull med tjockbotten (ha lite tålamod, den kommer att smälta) Ha plattan på medeltemperatur och rör om ibland så att det inte bränns vid.
2. Nu ska allt smör i, men ta lite i taget och rör om hela tiden och stäng av plattan under tiden.
3. Tillsätt sedan grädden under omrörning (och ja, det kommer att bubbla och låta men då gör ni bara rätt)
4. TIllsätt saltet och sätt på plattan på medelvärme och låt sjuda i ca 5min.
5. Ta bort kastrullen från värmen och låt sedan kolasåsen svalna innan du häller över den på oreobotten och in i frysen.

Oreo och mjölkchokladcheesecake
1 gelatinblad
150 philadelphiaost
100 g socker
2,5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad med oreobitar eller mjölkchoklad fylld med oreomassa (det finns två olika att välja på) jag tog en blandning av båda.
4-5 st oreokex

1. Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter (tills det är mjukt)
2. Smält choklad i antingen vattenbad eller mikro (var försiktig så den inte bränns vid)
3. Värm 1 dl av grädden och lös upp gelatinbladet i grädden och låt sedan svalna.
4. Vispa philadelphia och sockret i 5 minuter
5. Vänd ner chokladen i philadelphiablandningen.
6. Vänd ner grädden med gelatinet i smeten.
7. Vispa sedan 1,5 dl av grädden (inte för hårt) och vänd ner detta i smeten.
8. Hacka oreokexen och vänd ner i smeten.
9. Häll nu över den färdiga cheescaken över oreobotten och kolasåsen och låt stela i minst 5 timmar.
10. Nu har du den perfekta cheesecaken för alla chokladälskare! ;)

När du ska servera den, låt den gärna stå framme 10-15 minuter innan servering så den blir lättare att skära i.
Använd gärna en form med löstagbar kant!

Receptet är inspirerat av https://brinkenbakar.ellematovin.se





Brownie Cookie med kinder

2018-08-24 17:28
Från sandrapalmersjo

Maaaaagisk recept verkligen! Ända sedan jag var liten har jag varit fullkomligt tokig i kinderchoklad, utan tvekan en av mina absoluta favoriter. Idag kände jag för att baka en browniecookie med smak av kinderägg! Hur gott????
I know, magiskt

200 g 50 % choklad, jag valde fazer
3 ägg (2 stora)
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl farinsocker
1 tak bakpulver
1 nypa salt
3 msk kakao
125 g smör

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält chokladen och smöret på låg värme i en kastrull
3. Vispa socker, farinsocker och ägg med elvisp fluffigt
4. Vänd ner chokladsmeten i äggen och få till en jämn smet
5. Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop med smeten
6. Dela kinder i så stora bitar du vill ha, jag valde att dela en ”ruta” i två delar och ha två sånna i varje kaka.
7. Använd en skopa eller matsked för att fördela jämnstora runda klickar på bakplåtspapper.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
9. Låt sedan kakorna stelna innan du flyttar dom, annars kommer dom sitta fast i bakplåtspappret.

Look at my food today

2018-08-22 19:14
Från sandrapalmersjo

Idag åkte jag och mamma direkt ner till Göteborg efter några timmars jobb för ett ”akut” läkarbesök tyvärr.
Eftersom vi kom till Göteborg vid 12 tiden blev det en snabb ”brunch” på JOS hälsocafe, första gången jag testar deras acaibowl, jag rekommenderar den verkligen varmt! Massa färsk frukt, gos hemmagjord müsli och god smoothie, helt perfekt!

Efter mitt läkarbesök gick vi i några affärer och sedan tyckte jag att mamma skulle få smaka på Togogo’s fantastiska!!! Sallader.


Nej men alltså.. Bland de bästa sallader jag vet för tillfället. Fräscha, näringsrika, goda och lite annorlunda

Var ju även tvungen att testa lite mango/hallon yougurtglass med diverse topping, sockermonstret i mig måste ju få något

Drömmar med oreomarabou

2018-08-21 19:58
Från sandrapalmersjo

Tänkte att jag skulle göra en liten tvist mellan klassiska småkakor och amerikanska cookies.

Kom därför på detta receptet! Verkligen helt galet gott, vi kan inte sluta äta här hemma!


Recept ca 40 stycken kakor

125 g rumstempererat smör
3 dl socker
1 dl matolja
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
4 dl vetemjöl
Ca 150 g marabou-oreo

1. Börja med att ta fram smöret några timmar innan så att det hinner bli rumsvarmt

2. Vispa socker och smör pösigt

3. Rör ner matoljan till en smet

4. Blanda de torra ingredienserna

5. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna

6. Hacka chokladen och vänd ner

7. Sätt ugnen på 150 grader och grädde 15-20 min beroende på storlek på kakorna

8. Njut järnet

Boosta din förkylning

2018-08-20 13:58
Från sandrapalmersjo

Jag har blivit riktigt förkyld, antagligen efter flygplanet hem från Montenegro. Tänkte därför göra en smoothie med massa nyttigheter som kanske till och med gör att jag tillfrisknar snabbare.

Jag valde att ta lite olika saker jag hade hemma och den blev på riktigt väldigt god, tro det eller ej! Ett måste är dock att du gillar rödbetor.


1/2 zucchini
Saften från 1 citron
1 skalad rödbeta
En näve hallon färska eller frysta
1,5 dl jordgubbar färska eller frysta
1 dl mandelmjölk
1 dl kokosdryck

Mixa allt i en blender


little miss black

2018-08-20 12:24
Från sandrapalmersjo

Men alltså titta på denna klänningen?! Hur perfekt? Matrialet är hur skönt som helst och stretchigt.
Den kommer ifrån Nelly och märket Rare London. Den finns även i röd och är om möjligt nästan ännu finare.

Klänningen i svart finns HÄR och i röd HÄR

Montenegro del 2

2018-08-18 21:09
Från sandrapalmersjo

Visste ni att Montenegro betyder "De svarta bergen"? Kan jag faktiskt förstå efter att ha varit där. Otroligt vacker natur men det märktes tydligt att landet är relativt fattigt tyvärr. Dock var det billigt där nere, nästan allt. Du kunde få en magnumliknande glass för runt 14 kr!! En bra gyros för 35 kr, mjukglass med topping för 10 kr. Det fanns en sak som var lite dyrare och det var deras solstolar på stränderna. Längs fram på stranden låg det på ungefär 200 kr och resterande rader 150 kr. Det fanns även ett ställe som låg nära Sveti Stefan där solstolarna kostar 750 kr! (behöver jag säga att stranden var väldigt tom)

Här kommer i varje fall några av alla bilder!


Bilder från en båttur vi tog för att kolla in den budvanska rivieran som innehöll många fler stränder, vikar och öar än vad vi trott. Galet vackert!

Den här stranden kallades för Morgenbeach om jag inte minns helt fel. Det fick bli en morgonpromenad dit på ungefär 2,5 km. Stranden var till skillnad från resterande en "sandstrand" och bestå av två mindre stränder som gick ihop via en tunnel i bergen och kolla vilka speciella berg!

Levishortsen finns HÄR

Jeanskjolen finns HÄR

Montenegro got me like

2018-08-16 22:34
Från sandrapalmersjo

Jag vet inte ens vart jag ska börja det här inlägget. När vi satte oss på planet hem hade jag över 3000!! bilder från resan. Har fortfarande hälften kvar att kolla igenom och redigera, men tänkte iallafall dela med mig av våra första dagar om jag nu kan få någon liten struktur på detta.

Vi har alltså rest till Budva, Montenegro i en vecka. Första gången vi besöker detta landet. Restiden var endast 2,5 timma vilket var ett väldigt plus. Hela staden var så mycket större än vad vi hade förväntat oss. Den innehöll allt från gamla stan till tivoli, nybyggt shoppingcenter och bargata.

Här är två bilder från stranden och strandpromenaden. Måste nog säga att jag aldrig varit på ett ställa där stränderna är packade med folk. Det var folk överallt, solstolarna var extremt nära varandra och kostade även mer än vad de gör i exempelvis Grekland och Cypern.

Stranden som låg ca 200 meter från vårat hotell ser ni på bilderna ovanför. Den var av klappersten och antar att det var en av de populäraste i området, ca 2 km lång och fylld med matställen, glasställen och vattensporter.

Några bilder från båthamnen som vi gick förbi nästan varje kväll för att ta oss in till gamla staden, som verkligen var så fin och mysig.

Första kvällen åt vi denna maten på en Italiensk Restaurang som var helt okej men med en väldigt fin utsikt utöver lyxbåtar och allt folk som kom för att kort tillsammans med och på båtarna. Kommer någon bild på dessa i ett senare inlägg.

Andra dagen gick vi upp tidigt för att kunna ta oss ut till en ö som kallas Hawaii och få en bra plats. Båtturen gick väldigt fort och smidigt eftersom man ser den lilla ön från fastlandet och det avgår båtar varje halvtimma. Vi var iallafall på den första båten ut för dagen vilket var skönt och kul att kunna gå runt att fotografera när det var helt stilla. Hawaii (eller Sveti Nicolas) som den faktiskt hette bestod av väldigt stora klapperstenar som även var hala ute i havet. Badskor är att rekommendera! Det gjorde både lite ont och risken att ramla känns rätt stor.

Sista bilderna är från en kväll när vi åt mitt på stranden. Tyvärr var maten än rätt stor besvikelse men vad gör det när man har en kattunge liggande bredvid sig och ett romantiskt bord på stranden

Kjolen jag har på bilderna är från Levis och ni hittar den HÄR
Överdelen hittar ni HÄR
Bälte HÄR
Skor HÄR
Hårspänne HÄR