RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-11 01:32:18

Linn

Linnyman blogg på Nouw

Full rulle, egna behov och träning

2018-12-03 16:51
Från Linnyman

Det var varit full rulle hela veckan tillsammans med Lucas! ‍ julpynt, julbak, byggt pepparkakshus och mycket annat. Idag lämnade jag honom på dagis inför pappavecka och hjärtat går sönder lite varje gång. Sån kärlek och glädje man kan känna till en annan person är helt otroligt, nästan lite ofattbart och overkligt ibland.. Och att den starka kärleken växer sig starkare för varje dag. Jag är lyckligt lottad som har en sån fin son. ♥

Annars har jag hunnit med att storstäda här hemma, bäddat rent och allt sånt. Skönt när det är klart! har samtidigt hunnit fundera så mycket på att jag alltid går in helhjärtat när mina nära och kära behöver min hjälp (vilket är en självklarhet i mina ögon, man ger och man tar) men inte för alla tyvärr.. Jag har nästan börjat glömma bort mig själv och mina egna behov då jag alltid sätter alla andras före mina. Lucas är en självklarhet såklart, han är ju mitt allt. Men vuxna människor som inte visar uppskattning eller nånsin ens i närheten skulle ställa upp så mycket som jag gör för dom. Det gör mig lite ledsen men mest irriterad faktiskt.. Och jag har börjat tänka om nu, att jag inte ska ge upp så mycket av min vardag och mitt liv för andra människor. Nu ska jag börja ta hand om mig själv, försöka stressa ner och bara se till mina egna behov. Så imorgon ska jag börja träna på mitt gamla gym igen och det känns så underbart! ✨ det här kommer bli bra.


Smärta, sjukgymnast och vila

2018-11-25 17:56
Från Linnyman

Jag har inte skrivit här på några dagar, har dels haft fullt upp med allt vad livet innebär och jag har samtidigt behövt vila upp mig ordentligt. Jag åkte upp till akuten två gånger under en vecka eftersom att hjärtklappningarna och muskelryckningarna inte ville ge med sig men det kändes inte alls som att läkarna tog mig på allvar utan jag blev hemskickad båda gångerna. Jag fick alltså själv läsa mig till att det är på grund utav att jag slutade tvärt med sertralinet. Nummer ett: hur kan en överläkare säga att man ska sluta tvärt med en medicin som man ätit högsta dos av i nästan fem år? ganska självklart att man ska trappa ner långsamt och försiktigt! nummer två: hur kan en överläkare inte säga till patienten att man i princip kommer att genomgå en avtändning ifrån medicinen eller som det fint heter ”utsättningsbiverkningar”? jag vet att man inte ska googla angående mediciner men i det här fallet är jag glad över att jag gjorde det för att nånstans kunna lugna mig själv. Nu mår jag äntligen bättre, de mesta utav biverkningarna har försvunnit.
Nu till nästa problem, jag blev misshandlad i somras och har sedan dess haft problem med min rygg men inte direkt tagit tag i det, har väl tänkt ”äsch, det släpper” men häromdagen kunde jag inte ens ta mig upp ur sängen utan att gråta.. Kändes som att någon högg knivar i hela min rygg så jag ringde till vårdcentralen och dom hänvisade mig till sjukgymnast. Jag fick en tid omgående som tur var! han kände och klämde på min rygg och kunde snabbt konstatera att jag har en låsning i någon av kotorna i nacken/ryggen och att jag har en inflammation i nacke och rygg. Jag ska gå dit kontinuerligt och ska dit redan nästa vecka igen för att träna upp allting igen. Han tejpade ryggen då det ökar blodcirkulationen och gör att jag blir påmind om min hållning. Fick även med mig olika övningar som jag ska försöka göra men det är lite svårt med tanke på hur ont jag faktiskt har oavsett om jag äter smärtstillande som knappt hjälper.. Känns som att det är mycket motgångar just nu, samtidigt som vissa saker i mitt liv börjar kännas ljusare! det är väl så livet ser ut mer eller mindre. Motgångar och framgångar, eller hur?


20 frågor om mig

2018-11-18 18:21
Från Linnyman

1. Vad är ditt fullständiga namn?
- Linn Christina Nyman. (Ska ta bort mellannamnet, varför har man ens ett?)

2. Hur gammal är du?
- 26 år, fyller 27 i februari!

3. Bor du ensam eller med någon/några andra?
- med min son ❤️

4. Hårfärg?
- blond

5. Ögonfärg?
- mörkbrun

6. Hur lång är du?
- 160 cm

7. Singel eller i förhållande?
-

8. Vad spenderar du mest pengar på?
- kläder, skor och mat

9. Hur många syskon har du?
- en storasyster.

10. Favoritfärg?
- all black ⚫️

11. Vart handlar du ditt smink?
- oj, väldigt varierande! men det mesta jag har är ifrån make up store och bare minerals

12. Bor du i hus/radhus/lägenhet?
- lägenhet

13. Vad gör du varje dag?
- dricka kaffe är ett måste direkt när jag vaknar, förutom det så ser dagarna väldigt olika ut ☕️

14. Favoritmat?
- allt pappa lagar! (vegetariskt såklart)

15. Vad ser du fram emot till vintern?
- att få åka pulka med Lucas och att få fira jul med honom.

16. Vem litar du på?
- min bästa vän Jennie och min farmor, behöver aldrig tänka på eller tänka mig för vad jag än säger till dom.

17. Favorit på Youtube?
- har många favvisar men om jag måste välja så är det Josefin Dahlberg just nu! alltid positiv och glad tjej.

18. Vad har du alltid i kylen?
- mjölk till kaffet ☕️

19. Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
- alltid varit en morgonmänniska! det bästa jag vet är när det är en ny dag med nya möjligheter! ☀️

20. Varför bloggar just du?
- för att kunna titta tillbaka på minnen, få skriva ner mina tankar och förhoppningsvis kanske inspirera andra till vissa saker jag skriver om.


Fredag, sleepover och akuten

2018-11-17 13:22
Från Linnyman

Vilken jäkla fredag det blev. Lucas skulle för första gången sova ifrån mig när han är hos mig, hemma hos sina bästisar som vi nästan bor grannar med men det gjorde inte mindre ont i mammahjärtat för det, och nervös som bara den var jag också även om jag visste att det skulle gå bra. Det slog mig hur stor han plötsligt blivit, ja ni som är föräldrar vet vad jag pratar om.
Det slutade dock med att barnen hade somnat vid 22 igår och vaknat vid 03 inatt, så ni kan tänka er vad Lucas gör just nu.. Sover middag och har gjort i snart tre timmar.. Jag har beställt onlinepizza och väntar på att maten ska komma som skulle ta ungefär en timme. Så idag blir det lördagsmys med bara mig och Lucas. ❤️ finns inget bättre!

Som ni läste i rubriken så åkte jag in till akuten igår för jag fortfarande tre dagar efter jag slutat helt med medicinen Elvanse har ofrivilliga ryckningar i hela kroppen, hjärtklappning, illamående och yrsel.. Dom skickade hem mig lika snabbt som jag kom in då biverkningarna tydligen kunde sitta i lång tid efter man slutat med medicineringen och påstås inte vara något farligt. Jag kommer ALDRIG någonsin igen stoppa i min kropp något sånt här igen. Förstår inte de som säger att medicinen fungerar, fy fan. Vill aldrig känna och må såhär i min kropp igen.. Så hoppas verkligen att biverkningarna vill lägga sig snart.

Glada killar igår

Trött kille dagen efter

Psykisk ohälsa, tvångssyndrom och mediciner

2018-11-15 18:07
Från Linnyman

Jag har beslutat mig för att sluta med min adhd-medicin Elvanse. Visst, medicinen gjorde sitt jobb genom att göra mig mer fokuserad men för mig var inte biverkningarna värt det alls. Hjärtklappning, hallucinationer på kvällar/nätter, huvudvärk, illamående, yrsel, sömnlöshet, aggressiv, ryckningar, tvära rörelser, ångest och ängslighet.. Jag vet verkligen att om jag skulle ge det sin tid skulle de flesta biverkningar försvinna men jag vill inte, jag vill känna igen mig själv. Jag vill känna att jag är jag och ingen annan. Trycka i mig amfetamin (även om det är väldigt låga doser) varje dag är inte mitt mål för att må bra, inte om jag inte försökt med allt själv först genom att ändra kosten, börja röra på mig, kbt-behandling och göra allt för att förmildra min adhd. Jag tror inte att så många vet om det jag precis ska berätta men jag har lidit av ocd under hela mitt liv, alltså tvångssyndrom vilket jag inte ens önskar min värsta fiende. För er som inte vet vad tvångssyndrom innebär så tänkte jag förklara lite kort hur det kan se ut. (Och något som är väldigt vanligt är att ocd och adhd ofta hänger ihop).

Tvångshandlingar och tankar kan exempelvis vara en eller flera av följande saker:

• Tvångstankar kan vara tankar och fantasier som kommer fast du inte vill. De kan vara störande, kännas obehagliga, göra att du får ångest eller känner äckel. Tvångstankarna kan vara så starka att du får svårt att fokusera på annat. Det är vanligt att tankarna handlar om att man ska göra andra besvikna, skada någon eller orsaka en katastrof. Det är också vanligt att vara väldigt rädd för baciller och vara rädd för att bli smittad av olika sjukdomar.

• Tvångshandlingar kan till exempel vara att du känner ett tvång att sortera saker på ett visst sätt eller att upprepa ett visst ord tyst för dig själv. Andra exempel kan vara att du måste tvätta händerna ofta för att du är rädd för smuts eller bakterier. Eller att du måste kolla att spisen är avstängd fast du redan har gjort det flera gånger, för att du är rädd för att det ska börja brinna annars.

Två av de viktigaste sakerna för att minska tvånget är att röra på sig. Du kan till exempel promenera eller gå och träna. Det brukar minska ångest och oro. Den andra saken är att öva på att låta jobbiga tankar och känslor komma utan att försöka bli av med dem genom att göra sina ritualer. Tvångstankar och tvångshandlingar ökar ju mer du oroar dig och ju mer du försöker undvika dem. Men om du bara låter tankar och känslor uppstå kommer de minska efter ett tag och kännas mindre och mindre jobbiga.

Jag har gått hos psykologer och genomgått kbt-behandling vilket har varit den bästa medicinen för mig genom åren. Men när jag fick Lucas bestämde jag mig för att börja med medicinering vilket jag gjort i 5 års tid fram tills förra veckan. Jag får inte fortsätta med medicinen då det påverkar mitt prolaktinvärde i blodet så nu ska jag prova att vara helt utan mediciner. Jag åt högsta dosen av Sertralin som är den mest effektiva medicinen mot tvångssyndrom men jag kände inte att jag mådde så bra av högsta dosen efter att ha haft det i ca två år.. Kände mig ovanligt trött och i vissa perioder nedstämd så jag valde för två veckor sedan att gå ner i dos vilket gjorde underverk för mig. Blev så mycket gladare, piggare och tvången har minskat avsevärt! sen kom jag överens med min överläkare att sätta ut Sertralin helt och hållet så nu har jag varit utan den i snart en vecka och jag mår faktiskt bra än så länge.. Så vi får se med tiden hur det går och hur det känns. Jag vet ju att - med bra kost och aktivt liv kan man komma väldigt långt med måendet utan mediciner. Det är bara att försöka ta tag i det och låta det ta sin tid. Jag tänker försöka iallafall. Och ni som lider av psykisk ohälsa eller har någon diagnos, skäms inte över det (det gjorde jag alldeles för länge). Försök istället att dela med er av er historia och era upplevelser för det kan hjälpa så många andra!


Interior

2018-11-14 10:38
Från Linnyman

Jag älskar verkligen allt som har med inredning att göra och få fixa iordning i hemmet! det är ju ändå den viktigaste platsen som finns och där man spenderar mestadels av sin tid. Något som jag snöat in mig på just nu är gulddetaljer och sammet! har en mörkblå sammets soffa och älskar den verkligen. Vill införskaffa mig sammetsgardiner till alla rum också, har gammaldags rosa sammetsgardiner i sovrummet och det blir sån mysig men samtidigt lyxig känsla! har bott i lite mer än fyra år i min trea som både jag och Lucas stormtrivs i. Det jag vill prioritera och göra härnäst är att lägga nytt golv då jag har en grön plastmatta i mitt sovrum och en brun i Lucas rum vilket inte är så speciellt snyggt..
Vi bor ju i en hyresrätt och hyresvärden vill inte betala nytt golv så länge det inte är slitningar på golvet så jag känner ändå att de är värt att lägga pengar på golven då det gör sånt lyft för hela lägenheten och jag har inga planet på att flytta härifrån på ett bra tag. Har så pass bra hyra och läget är perfekt! barnvänligt, lugnt och nära till stan men ändå avskiljt. Precis som jag vill ha det. Är sugen på heltäckningsmatta i våra rum, tycker det passar in så bra i sovrum! och i resterande rum vill jag ha något grått trägolv. Det kommer bli så snyggt!

Insomni

2018-11-12 08:04
Från Linnyman

Godmorgon.. Om jag kan kalla det så, känns som om jag inte har lyckats somna ordentligt under hela natten.. Vet att en utav biverkningarna av min nyinsatta medicin är just, sömnlöshet. Så himla jobbigt och jag hoppas att det blir bättre, för medicinen i sig är väldigt effektiv! har gjort stor positiv märkbar skillnad på mina dagar, struktur på ett helt annat sätt, får saker gjorda som till exempel känslan av att komma igång med städning utan att det känns som att bestiga ett berg. Jag blir mer fokuserad på det jag ska göra istället för att tänka och göra tusen andra saker samtidigt. Inte samma utmattning och trötthet under dagarna och vill poängtera att det bara varit inatt som jag inte kunnat somna ordentligt, de andra nätterna har jag sovit hela natten så det ska bli spännande att se hur det blir och känns framöver.


Utöka familjen

2018-11-11 16:37
Från Linnyman

Som de flesta av mina vänner redan vet har jag så himla länge velat skaffa hund! och jag ska göra det framöver är tanken. Varför det inte blir av precis just nu är dels för min ekonomi som inte är på topp eftersom jag pluggar och jag vill se till att jag har all tid som behövs för hunden. Det är inte bara att skaffa ett djur och sen göra sig av med det bara för att tiden eller intresset inte längre finns. Det resonemanget finns tyvärr hos många och är de värsta jag vet! ett måste är att tänka på att man blir låst i många år, det kostar mycket pengar, uppfostran och tålamod. Det blir som att ta hand om ett barn i princip. Och för min del ser jag bara positivt i allt med hund! villkorslös kärlek, en bästa vän, ja allt. Något jag också är så tacksam och glad över är att Lucas sedan han föddes varit så mån om djur överlag, aldrig varit elak eller hårdhänt på något sätt. Det här kommer bli riktigt bra säger min magkänsla.


Och jag vill verkligen ha en fransk bulldog, så himla söta!

Godmorgon

2018-11-09 09:34
Från Linnyman

Det bästa jag vet på morgonen är en kopp kaffe och kolla vloggar på youtube! finns det någon annan eller är det bara jag som inte klarar mig utan kaffe direkt när man vaknar på morgonen? ☕️


Just ja! igår var jag hos min överläkare som förövrigt är en av de bästa läkarna jag någonsin träffat! förklarade allting noggrant om adhd-medicinerna, vilka som fanns att välja på och var i övrigt väldigt mån om mitt mående. Hon ville sjukskriva mig två veckor till eftersom min kropp ska få tid till att vänja sig vid nya medicinen, så det känns tryggt och skönt. Det fanns tre olika sorter jag fick välja mellan, Concerta, Ritalin och Elvanse. De två första jag nämnde ger en ”kick” direkt vilket jag inte är ute efter och tycker känns lite obehagligt. Elvanse utsöndras sakta ut i kroppen så man inte känner av den där ”kicken” och sägs ha mindre biverkningar också så jag ville prova den. Har hört mest positivt om den medicinen av de jag pratat med så det kändes som ett självklart val för mig. Jag ska hämta ut medicinen under dagen och börja med den idag. Det känns bra att jag kommer ha en tät kontakt med läkare hela tiden under första månaden då biverkningarna i början kan vara ångest som de flesta psykofarmaka mediciner ger men sedan släpper efter några veckor. Läkarna ville också hålla koll på min vikt då man kan tappa mycket vikt för man inte känner sig hungrig av medicinen. Så det är också en trygghet. 

Ingefärashots

2018-11-08 20:29
Från Linnyman

Igår gjorde jag ingefärashots till min mamma och pappa. Det håller förkylning borta och innehåller massor utav antioxidanter. Det ökar blodflödet i hela kroppen, sänker kolesterolvärdet och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Sist men inte minst så ökar det matsmältningen och lindrar också migrän!

Recept:

200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 st citroner
1 st chili (grovt hackad - och kan uteslutas)

1. Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka inte då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. Jag gillar att ha i chili - men det blir rätt starkt och kan absolut uteslutas. Chili är dock bra för förbränningen.

2. Sila av ingefäran och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet (ca 40 grader)

3. Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.

Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.