RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-03-29 13:41:22

dressyrungen blogg

dressyrungen blogg på Nouw

Äntligen helg!

2019-03-08 18:16
Från dressyrungen

​Fredag och helg. Fredagar är verkligen bästa dagen på veckan, oslagbart. Speciellt när man är klar med skola, stall och plugg och bara kan hoppa ner i mjukisar och mysa framför en brasa. Det är iallafall vad jag kommer göra ikväll, har inget roligare för mig. Bara ta det lugnt och slappa helt enkelt som jag också gillar väldigt mycket.

Idag var det en väldigt lugn och skön dag i skolan. Vi hade bara tre lektioner varav en lektion var idrott, slutade 12.50 som en av våra tidigaste dagar denna veckan då vi slutat tidigare varje dag. Jag och mamma åkte direkt från Thomashallen till stallet och på vägen dit så hämtade vi ut ett par ridbyxor jag beställde för ett par dagar sedan. Det var ett par jeansridbyxor från Horze, hur fina som helst och passade verkligen jättebra! Lite korta som alla mina ridbyxor är, kan aldrig hitta nått par som passar 100% om jag inte tar sånna med längre ben och tyvärr hittade jag inte det nu så man får ha ett på ridstrumpor över så syns det inte. 

Idag joggades Onyx ett enkelt pass lång och låg hela tiden. Jag gjorde enbart lite skänkelvikningar med lägre form, jobbade mycket med skolor i skritt och volter i galoppen. Jag tyckte han kändes väldigt mjuk och fin idag men har så himla svårt för att jogga hästar! Jag vet att det egentligen inte borde vara så svårt men det har med lite lägre form är inte varken jag eller Onyx så vana med att hålla på med ett helt pass men jag tycker det känns väldigt skönt ändå att rida dessa väldigt kravlösa passen också. Det är väl bara en vanesak antar jag och det är inget dåligt, det är väldigt bra om hästarna får sträcka ut överlinjen ordentligt då och då.

Nu hela eftermiddagen har jag igen suttit och pluggat. Idag var det matte som skulle göras och det var väldigt segt. Gjorde iallafall läxan och känner mig väldigt mycket i fas nu angående matten också, skönt!

Ska åka hem nu och hoppa in i mjukisar och ta av mig linserna, ska bli så himla skönt att bli av med de! Haft de på sen imorse och idag kändes mina ögon lite extra trötta och torra nu efter några timmar framför datorn.

Imorgon så ska jag och mamma upp tidigt då vi ska släppa ut alla hästarna, hoppas det är bra väder!!

Wow träning

2019-03-07 20:51
Från dressyrungen

Idag var det en så himla bra träning. Onyx var så himla lugn och fin och jag kände att jag kunde inverka på helt rätt sätt. Fastän jag inte har mått så bra idag så gick jag in med inställningen att det skulle bli en suverän lektion och det hjälpte nog massor. Då blev det riktigt bra!

Jag började med att skritta Onyx ett tag, brukar börja rida ca 15-20 min innan själva lektionen startar för att han ska vara någorlunda uppvärmd. Så jag skrittade honom en liten stund och började sedan att jogga fram honom. Joggade honom lång och låg, med mycket volter och annat för att få honom mjuk och härlig i kroppen. Tyckte att han kändes väldigt fin och gjorde även lite övergångar trav, skritt och även där kändes han precis som han ska kännas, väldigt lugn och jag kunde inverka på honom på ett väldigt bra sätt. Älskar när jag verkligen får rida honom och det är bara vissa dagar som jag skrev om häromdagen som jag faktiskt har lite svårt för att hantera hans energi, men wow vad bra det blir när jag kommer lära mig hantera den i alla lägen! Galopperade även lite, även där gjorde jag volter, ökade lite, tog tillbaka lite och helt enkelt kände vart jag hade honom för dagen. Även där så kändes det väldigt bra, jag kände att jag kunde inverka på rätt sätt och att alla mina hjälper var tydliga. När jag hade ridit fram ca 15 min så kom Anette. Jag skrittade en liten stund och hon lade ganska snabbt märke till att jag hade för mycket på vänster handen och var väldigt frånvarande på höger sidan. Någonting som vi jobbade med under hela ridpasset för att förbättra. Jobbade med att flytta över mitt högra sittben mot mitten och samtidigt vara mjuk och rida på med vänster. Även att hela tiden vara närvarande med höger skänkel annars blir det väldigt svårt att göra skolor och enkla byten rakt.

Vi jobbade mycket med traven i volter och lite skolor med fokus på att vänster sida skulle vara mjuk och att höger sida skulle vara där hela tiden. Gick bättre och bättre under passets gång! Han hade väldigt fin form under hela passet och jag kände mig mjuk i kroppen och att han var mjuk i kroppen så det var jättekul. Vi jobbade även på en programdel då man går in på medellinjen i trav, sedan går man ut åt vänster varv i en åtta meter volt, sedan rakt fram på medellinjen nån meter för att ställa om åt höger varv och gå in i en åtta meters volt åt höger varv. Jag gillar den programdelen men den är väldigt svår då man hela tiden måste ha koll på hjälperna och själva balansen ligger på medellinjen efter första volten då hästen ska gå rakt och balanserat för att sedan lugnt gå in i nästa volt åt höger. Efter att vi tränat på den programdelen några gånger så började vi galoppera lite smått. Då gjorde vi lite förvänd galopp i vänster varv där ännu mer fokus låg på min höger sida för är den inte där och stöttar upp så har Onyx noll balans i den förvända. Men gud vilken förändring det har blivit på hans galoppökningar! Det är verkligen skillnad nu, han tar i med hela kroppen och vågar verkligen ta i bakifrån. Samt att jag vågar rida den och inte bromsar som jag har gjort förut då jag har varit rädd att han ska sticka men nu så vågar jag sätta tryck i honom och wow vad bra det blir.

Enkla bytena var också en sak vi gjorde ganska mycket idag och då låg också vikten ännu mer på att höger sida hela tiden skulle vara närvarande, höger sittben skulle vara mer mot mitten av sadeln och att jag skulle våga vara mjuk men samtidigt leverera galopp på vänster sida. Då blev varje enkelt byte rakt samtidigt som han fattade till en galopp som var lugn och samlad. Dock var det lite svårt för honom att gå samlat efter enkla bytet i höger varv, där ville han gärna gasa på lite efter bytet då han tycker det är lite jobbigt... Men jag är riktigt nöjd över dagens arbete! Sånna framsteg sen förra veckans ridlektion, idag kan jag säga att jag verkligen känner mig redo inför La:p1 och Onyx också!

Speciellt efter det att vi red igenom la:p1 och att jag fick en sån himla bra känsla av programmet idag. KUL! Jag är så nöjd med träningen och ser fram emot debuten den 17 mars, alltså söndag nästa vecka!!

Sent inlägg

2019-03-06 20:47
Från dressyrungen

Oj! Idag har tiden runnit iväg och jag har haft lika mycket plugg att göra så det har verkligen varit en del... Är sjukt trött just nu och vill bara gå och sova. Blir nya läxor varje dag nu och så har jag prov nästa vecka och lite fler prov längre fram så blir en intensiv period nu ett tag. Känns skit jobbigt, gillar inte när lärarna lägger alla prov på samma vecka och så vet man inte riktigt vilket prov man ska prioritera. Förstår inte folk som klagar på att de inte hinner när de har hela eftermiddagarna lediga, när man har en sport så lär man sig att ta vara på tiden man har utanför stallet och prioritera den noggrant. Suttit och pluggat hela eftermiddagen efter stallet och tror det tar ganska rejält på en också, är så himla trött nu så har svårt att koncentrera mig.

Stallet har öppnat igen! Nu när smittan har lagt sig lite och inga nya utbrott har skett av olika smittor så kan vi öppna Salvartorp igen. Det innebär att vi får åka iväg om man vidtar extra försiktighetsåtgärder. Vi har en tävling inbokad den 17 mars som vi velat fram och tillbaka om vi ska avboka den eller inte då vi inte visste om stallet skulle öppna och om smittorna skulle lagt sig men nu så är det bara fritt fram. Men jag blir så sjukt nervös av tanken, debutera La:p1 den 17 mars. Det är snart, mindre än 2 veckor kvar. Pirrig i hela magen av tanken på att tävla igen på ett bra sätt. Ska bli jättekul!!

Idag så hängde farmor med mig till stallet. Hon brukar bara skjutsa ut mig ibland men idag så var hon med mig där hela tiden. Jättetacksam för det, tack farmor om du läser detta!!! Onyx longerades bara idag, så jag fixade alla sysslor och gick en promenad ute på grusvägarna innan jag gick in i ridhuset. Där så skrittade han lite på linan innan han fick trava och galoppera av sig. Jag är inte så sträng som vissa andra är när det gäller longering utan för mig är longering att hästarna får bralla av sig ordentligt och göra av med överskottsenergi. Onyx älskar det jättemycket och tycker det är så skönt efter att han fått göra av med all energi! Efter att jag hade longerat en stund så promenerade vi ännu en gång på grusvägarna och jag tycker verkligen om att skritta fram och av hästarna ute. Så avkopplande och mycket mysigare och roligare för hästarna än att promenera i ridhuset.

Nu ska jag sätta mig i soffan en liten stund och hoppas mitt hår torkar någorlunda fort. Ska gå och sova så fort som möjligt för är verkligen helt slut nu...


Mycket att göra

2019-03-05 19:09
Från dressyrungen

Jag har så sjuka mängder arbete att göra just nu i skolan! Vi slutar från 12.50-13.45 varje dag denna veckan och det är så klart väldigt skönt, men för alla lektioner vi missar så har vi läxor med det vi skulle gjort den lektionen. Det kan jag säga är mindre skönt. Så idag var jag och mamma i stallet väldigt tidigt och det var skönt, sen så var jag på mammas och pappa jobb en stund och gjorde mina läxor. Fortfarande lite kvar som jag behöver beta av under veckan men jag fick in ett riktigt bra flow på eftermiddagen och fick riktigt mycket gjort, skönt!

Dagens ridpass

Idag var Onyx mycket, mycket lugnare och det är väldigt mycket enklare att få till att bra ridpass när jag verkligen får inverka på honom utan att han blir het som en stekpanna. Jag började med att arbeta honom i skritten med att skritta honom ett bra tag på långa tyglar. Därefter så började jag arbeta honom med tempoväxlingar, ökad skritt, samlad skritt, ökad skritt utan att ändra tempo eller tygellängd utan enbart inverka med sits. Tänkte som jag ska göra när han kan bli taggad, främst i skritten, att han är gjord av sirap och att sirapen långsamt ska dras ut och dras ihop och att det verkligen är riktigt segt. Då brukar det funka mycket bättre med tempoväxlingarna då jag förmedlar andra signaler till min kropp än om jag bara tänker "samlad skritt", "ökad skritt" osv. Efter detta började jag jogga fram. Jobbade ännu en gång med tempoväxlingar och övergångar skritt, trav, skritt, halt, rygga, trav, halt rygga, skritt osv och hade ännu en gång mitt lilla sirapstänk och allting flöt på väldigt bra. I galoppen arbetade jag med att han skulle galoppera samlat och ökat med samma tempo och enbart ökad steglängd/minskad steglängd med så lite inverkan från handen som möjligt och så mycket inverkan med kroppen som möjligt. Tyckte han var oerhört duktig där också och började jobba lite med enkla bytena. Gick in på långa diagonalen och gjorde enkla byten, ca 2-3 st på en diagonal och han var verkligen jätteduktig!! Efter att jag jobbade lite med övergångar galopp, trav, skritt, galopp, skritt, trav så joggade jag av honom i en liten lägre form och sedan avslutade vi ute på grusvägarna i det kalla vädret. Video från idag finns på min instagram @stoltryttare

Nu ska jag äta middag och sedan ta det lugnt i soffan!

Svårt

2019-03-04 19:34
Från dressyrungen

Det är svårt det här med ridning. Speciellt så äger jag en väldigt svår ponny och ibland blir det för mycket för mig! Han blir helt enkelt för mycket och jag har inte tillräckligt med verktyg i vissa situationer för att lösa dem. Så var det idag. Han var riktigt svår idag kan jag säga. Tekniskt sätt alltså.

Onyx har inte ridits på 2 dagar och så fort han inte rids eller jobbas på annat sätt så får han en liten knäpp i huvudet när man väl ska rida. Ibland är det så, ibland är det inte så, det beror mycket på väder och vind. Idag har det varit blåsigt och regnigt och det är ett väder som brukar göra Onyx lite mer energifylld.

Jag hoppade upp på honom och kände direkt att han hade väldigt mycket energi så jag började arbeta med honom direkt i skritten. Jag gjorde övergångar men främst mycket skolor för att få lite kontroll på min hjälper och så att han fick känna att jag var med honom och att han skulle vara med mig hela tiden. Det gick faktiskt ganska bra tillslut i skritten, han började skritta normalt efter en stund då han bara trippade runt till en början. Man får vara väldigt konsekvent i sin sits när han är så här och hjälpa honom på traven. Som min tränare brukar säga "Stoppa inte en rörelse, visa istället den rörelsen du vill ha istället" och det är någonting jag har svårt för men som jag jobbar på hela tiden. Onyx måste ridas med mycket ben, inte för att han är seg för det är han verkligen inte utan för att han är het. Har inte jag benen om honom hela tiden så blir han explosiv när jag väl lägger på de och det är ju någonting man vill motverka! Idag gick det dock inte riktigt i de andra gångarterna, alltså traven och galoppen. Jag tror det berodde på att jag inte mår så bra just nu och då orkade väl inte jag ta med mig hela min kropp i ridningen och slarvade då väldigt mycket. Slarvar jag i ridningen är det väldigt svårt för Onyx att följa mig, det enda han vill är ju att jobba och göra rätt och med en ryttare som visar fel eller är otydlig så blir det väldigt svårt för honom att göra rätt.

Så idag var han helt enkelt väldigt svår och han hade nog väldigt svårt för att följa med mig också, det var ömsesidigt en väldigt dålig dag för båda! Jag red istället på en mindre volt i en väldigt samlad galopp bara för att jag skulle känna att jag hade kontrollen och att han faktiskt kunde gå och samla sig utan att det blev en dragkamp utan att jag enbart kunde samla med hjälp av min kropp. Det gick ganska bra och efter det kunde han lugna ner sig och gå i den där fina stora skritten jag gillar! Vi avslutade med att skritta lite på grusvägarna runt stallet.

Veckans schema

2019-03-04 18:24
Från dressyrungen

Igår kom ett litet utvärderande inlägg på veckan som hade gått och nu kommer det upp ett litet "planerings-inlägg" inför denna vecka. Så simpla grejer som lite planering och ett strukturerat schema kan förändra så mycket på det långa loppet! Därför gillar jag även att blogga om min planering nu när bloggen är "up and running" igen, jag har ju faktiskt planerat mina veckor fastän jag inte har bloggat. Veterinären ordinerade även minst 20 min trav eller galopp 5 dagar i veckan för att Onyx ska bränna så mycket kalorier som han behöver bränna, han blir så himla lätt tjock. Hade det varit kul att se Onyx foderstat och tankar kring den, som jag har gjort någon gång förut?

Måndag: Onyx måste gå ett ordentligt dressyrpass med fokus på grunderna. Kommer jobba mycket med hans övergångar både från skritt, trav, galopp, skritt osv men också tempoväxlingar alltså övergångar i gångarterna! Detta är otroligt stärkande och jag tränar även mycket på mina hjälper under dessa passen då jag måste ha så mycket fokus på att göra mycket med otroligt små hjälper för att ens någonting ska hända. Om man börjar bli för stor i sina hjälper på Onyx blir han bara stark och det är verkligen inte någonting vi strävar efter. Så träna lite på min kroppskontroll men samtidigt stärka Onyx låter väldigt bra tycker jag! Kommer nog även göra så att jag värmer upp med lite skolor i skritt för att mjuka upp och lösgöra hans kropp. Jag slutar även tidigt hela veckan så kommer vara i stallet bra tid varje dag, skönt!

Tisdag: Jag ska nog fortsätta på arbetet vi gjorde i tisdags med att lägga till lite med lösgörande arbete för av erfarenhet kan han ha lite träningsvärk dagen efter vi har jobbat mycket med övergångar. Om man vill läsa om exakt vad jag ska göra då och inte har läst mitt inlägg om lösgjordhet kan man göra det här: https://nouw.com/dressyrungen/losgjordhet-35600678

Onsdag: Arbete på töm eller longering. Beror lite på hur mycket folk det är i ridhuset/stallet. Om det är fint väder blir det nog uteritt men utgår från att arbeta i ridhuset för tror det säkert kommer vara dåligt väder på onsdag...

Torsdag: Träning för Anette. Tror vi kommer att jobba lite på tekniken under skolorna, men även mycket övergångar igen som förra veckan. Ska nog rida igenom La:p1 och eventuellt gå igenom lite programdelar efter det som vi har lite svårare för. .

Fredag: Jogga Onyx i ridhuset om jag kunde rida ut i onsdags, annars så ska jag "jogga" Onyx ute i skogen istället för i ridhuset. Om det blir jogging i ridhuset så ska jag och Onyx göra lite lösgörande arbete bara och fortsätta på arbetet vi gjorde på träningen dagen innan.

Lördag: Tidig morgon i stallet igen, jag börjar jobba kl. 10 så innan det ska stallet vara klart. Onyx ska få ta det lugnt och jag ska pyssla om honom lite extra den dagen.

Söndag: UTERITT!!!


Vecka 9

2019-03-03 18:30
Från dressyrungen

Nu kommer ett litet inlägg om veckan!

Vad har vi gjort och hur har allting gått?

Måndag: Jag, mamma och pappa var fortfarande kvar i Thailand. Kristin longerade Onyx.

Tisdag: Jag, mamma och pappa kom hem från Thailand på kvällen, väldigt trötta. Kristin red ett dressyrpass på Onyx.

Onsdag: Första skoldagen och första dagen i stallet på väldigt länge! Jag slutade kl. 12 då vi hade friluftsdag och åkte till stallet efter lunch. Där red jag ut en långrunda i vårvädret på ca 1h och 15 min. Oerhört mysig långrunda på våra fina stigar, men lite galopp, mycket trav och mycket skritt!

Torsdag: Jag och Onyx red lektion för Anette. Tränade på tempoväxlingar, alltså övergångar i varje enskild gångart! Stor galopp, samlad galopp, stor galopp igen osv. Målet var ett med så små hjälper som möjligt göra så stor skillnad som möjligt. Alltså med bara kroppen nästan osynligt låta honom gå fram och tillbaka. När jag rider framåt är det så viktigt att jag låter mina höfter följa med Onyx i galoppen och inte rider på i full fart, utan att jag tänker att hela hans kropp är av sirap och att den sirapen ska sträckas ut så långt som möjligt. Då går det inte så mycket snabbare men han får en otroligt mycket större galopp! När jag därefter skulle tillbaka till en samlad galopp så satt jag bara till lite och gjorde små halvhalter, främst med sätet. På honom räcker det bara med att slappna av och tänka att man ska samla så samlar han samtidigt. Men gäller att rida med mycket ben som omsluter honom så att han hela tiden känner att jag är där och stöttar honom! En bra träning helt enkelt. Efter lektionen på Onyx så red jag storhästen Comtes i ett lösgörande pass.

Fredag: Red ett lösgörande pass som gick jättebra. Ni kan läsa om det här: https://nouw.com/dressyrungen/losgjordhet-35600678

Lördag: Onyx reds inte utan jag pysslade bara om honom väldigt noggrant och sen gick vi därefter en jättemysig promenad på vägen i morgonsolen!

Söndag: Försökte longera Onyx men det gick inte så bra... Varför kan ni läsa om här: https://nouw.com/dressyrungen/sondagsjobb-35608475

Söndagsjobb

2019-03-03 15:49
Från dressyrungen

Idag har det varit en sån där söndag som man tänker på när man tänker på en söndag, sova länge, äta stor frukost med familjen, åka till stallet, ta det lite lugnt hemma, baka lite och fixa lite saker i hemmet. En sån söndag jag gillar väldigt mycket där man får mycket gjort men ändå sover länge och inte stressar!

Efter att jag vaknade vid 09.00 åt vi som sagt frukost med hela familjen och tog det lite lugnt i soffan efter det. Jag och pappa drog därefter vidare till stallet och mamma stannade hemma idag och städade lite i huset. Gästerna som sov över åkte även hem en stund efter det att jag och pappa hade åkt till stallet.

I stallet så fixade jag höpåsar och krafft till Onyx, medan pappa mockade. Riktigt skit väder idag, Onyx var oerhört blöt på huvudet när jag hämtade honom från hagen men som tur var så var han torr under täckena! Jag pysslade om honom i vanlig ordning och hade ingen lust att rida idag, vissa dagar är det bara så. Istället så tänkte jag att jag skulle longera lite i ridhuset. Men hur gick det med det? Inte så bra va... Jag hade helt glömt bort att det var lektioner pågående i ridhuset så jag gick in dit 1 steg och backade sedan ut därifrån. Provade att longera Onyx på utebanan men det gick ju inte. Han var fullkomligt omöjlig! Jag tänkte att jag skulle ha travat honom lite på en mindre volt och att han skulle få gå mer samlat men han bestämde sig för att han skulle galoppera på den mindre volten och blev helt galen med stegringar, backutsparkar ( inte mot mig ) och bockade runt. Hästarna i hagarna runtom blev lite oroliga så vi fick helt enkelt gå in igen. Gick inte. Därför så var inte jag och pappa så länge i stallet då Onyx fick gå ut i hagen igen efter det, blev ingen direkt träning idag men sånt händer ibland.

Väl hemma så har pappa satt upp en ny lampa i mitt fina rum som vi renoverade/fixade i höstas. Älskar det så otroligt mycket, blev så fint! Det enda som fattades var lampan och nu äntligen har vi satt upp en stor, vit fjäderlampa som passade perfekt i rummet. Jag har även hållit på och bakat lite idag, gjort egna godisremmar faktiskt som nu är i ugnen. Följde Mandelmanns recept på hallonremmar som finns på köket.se, hoppas det blir gott! Luktar ljuvligt iallafall. Snart kommer samma gäster som var hos oss igår hit igen och vi ska mysa med att kolla på filmen A Star is Born, käka gott och helt enkelt chilla. Ska bli väldigt mysigt!

Kommer ut ännu ett inlägg lite senare idag, en utvärdering av veckan. Syns då!

En morgon i stallet

2019-03-02 09:00
Från dressyrungen

Idag har det varit en supermysig morgon i stallet. Jag och mamma kom ut till stallet ungefär 07.45 och skulle där släppa ut alla 7 hästarna. Vi la i utsläpps höet i deras hagar och släppte därefter ut allihopa. Onyx fick vara inne en liten stund då jag ville pyssla om honom och gå en liten promenad i morgonsolen innan det var dags för oss att släppa ut honom också. Det är så bra när det är jämt antal hästar som ska ut, som idag, vi skulle släppa ut 6 hästar eftersom att Onyx fick vara kvar inne. Då kan jag och mamma ta en varsin häst varje gång och slipper nån häst bli kvar själv som kanske inte gillar det. Onyx har som tur är inga problem med det. Samma sak gäller när hästarna ska in, men då är det nästan ännu viktigare för att minimera skaderisken! Det är också därför vi har strikta rutiner på Salvartorp, fasta mattider, fast utfodringsschema samt att hästarna ska tas ut/in i samma ordning varje dag, allting för att skapa bra fasta rutiner så att hästarna ska känna sig trygga, men framförallt för att minimera skaderisken som kan uppstå dem. Hästar är flyktdjur och tycker därför om rutiner väldigt mycket, därför är det så viktigt att aldrig frångå dessa!

Nu ska jag och mamma en snabbis hem och byta om innan vi ska bege oss till Cykelcenter, mammas och pappas företag! Det är en massa att göra nu när vårsäsongen har dragit igång och jag tänkte jobba lite nu på förmiddagen. Det är super att kunna jobba på helgerna och lite varierade arbetstider så man kan vara lite flexibel men ändå få lite för de timmarna man jobbar! Tycker det är jättebra att mamma och pappa har eget företag haha.

Efter jobbet så kommer lite gäster till oss och vi har mycket att prata om så blir nog ingen mer uppdatering tyvärr. Men utöver stallet nu på morgonen, jobb på förmiddagen och gäster i eftermiddag så är det en väldigt lugn lördag där det inte kommer hända så mycket så jag tror inte bloggen mår dåligt av bara ett inlägg ändå!

Lösgjordhet

2019-03-01 19:13
Från dressyrungen

En sån viktig grej i ridningen är lösgjordhet, en sak jag och Onyx har jobbat med under dagens ridpass. En häst som är lösgjord blir så mycket lättare att arbeta med och när jag joggar rider jag inte bara runt med honom lång och låg utan jag jobbar med just lösgjordhet. Med lösgjordhet menar jag att hästen känns genomsläpplig i kroppen, alltså att man jobbar bort oönskad stelhet/spändhet så att hästen blir avslappnad, mjuk och formbar i kroppen.

När Onyx är lösgjord så brukar han kännas jämn i båda tyglarna, alltså mjuk i mungiporna och ha lätt för att ställa/böja utan att han känns spänd i någon sida. Vi brukar också ha väldigt enkelt för skolor när han är lösgjord då han har börjat jobba under sig men samtidigt blivit rörlig och spänstig i bogarna! Det är så jag vill ha honom för ett maximerat ridpass och just lösgjordhet är något jag ofta övar vid just jogging, men strävar efter vid varje ridpass såklart. Utan en lösgjord häst är det svårt att utöva svårare rörelser.

Idag blev han riktigt lösgjord i slutet av vårt joggingpass. Hela passet gjorde jag lösgörande övningar, som skänkelvikningar med extra mycket tvärning, öppnor, slutor och förvänd galopp. Samtidigt som skolor är otroligt mycket enklare med en lösgjord häst är det också en nyckel för att få en lösgjord häst. Allt hänger liksom ihop! På slutet blev han riktigt avslappnad, mjuk och följsam. Ja, lösgjord helt enkelt! Jag är väldigt nöjd med dagens ridpass!!