RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-18 02:04:18

bytrineravn - inredning & styling

bytrineravn blogg på Nouw

DIY: VIKA GRANAR AV GAMLA BÖCKER

2018-11-20 22:17
Från bytrineravn
Jag är en julälskare av rang och älskar allting i julväg: musiken, stjärnorna, granen, maten, pysslet... Ja, allt! Eller, nästan allt iallafall. Någonting jag ständigt brottas med är nämligen den konsumtionshets som kommer på köpet med julen.


Samtidigt tycker jag precis som många andra att det är roligt att förnya mig. Men varför inte göra en god gärning för miljön och skapa eget pynt av sånt som finns hemma istället för att köpa massa nytt tänkte jag? Sagt och gjort.

Nu tänkte jag dela med mig visa av detta finfina återbrukspyssel: hur du viker granar av gamla pocketböcker. Oftast har man en del såna liggande hemma, så varför inte ta vara på dem? Det enda du behöver för detta superlätta pyssel: en pocketbok.

Så här gör du, steg för steg:

1. Börja med ta bort ryggen på pocketboken, det är viktigt att limmet är kvar så att granen håller ihop.

2. Vik in det övre hörnet till mitten så att överkanten hamnar längs med ryggen på boken. Se till att kanterna är skarpa vid alla vikningar.


3. Vik ytterligare en gång på mitten, återigen så att den övre kanten hamnar jämns med bokryggen.


4. Vik upp den del som sticker utanför boken så att den hamnar längs med nederkanten på boken.


5. Upprepa steg 2-4, blad för blad, tills det börjar bli rätt svårt att vika. För en fullstor gran gjord på en vanlig pocketbok vek jag strax över 100 blad (200 sidor) men det beror förstås på hur tät man vill ha den.


6. Dra försiktigt bort den del av boken som inte är vikt. 

7. Du har nu en färdig gran!

Om du vill ha flera storlekar är det bara att justera boken på höjden (jag använde en brödkniv) innan du börjar vika. Ju mindre gran, desto färre sidor blir det att vika.

Jag själv älskar att pyssla, men har ungefär noll tålamod, så detta är verkligen det perfekta pysslet om du frågar mig: lätt och I princip omöjligt att misslyckas med. Och det enda du behöver är en gammal pocketbok!

Lycka till!

DIY: BYGGA EGET BORD

2018-10-31 15:22
Från bytrineravn

Få saker får jag så mycket frågor och komplimanger om som vårat köksbord. Och komplimanger är ju förstås alltid roligt, men värmer desto mer när föremålet i fråga dessutom är ett hemmabygge. Nu ska jag berätta historien om hur bordet kom till och hur jag gjorde. Det är egentligen en ganska lång historia (scrolla till slutet av inlägget för snabbversionen).

Det hela började för ungefär 2 1/2 år sen, eller ärligt talat formades tanken långt mycket innan det, men planen sattes till verket då. Jag hade länge varit sugen på ett rustikt matbord men kände mig mindre sugen på att betala mellan 5-15 000 för det. Så jag bestämde mig helt enkelt för att snickra ihop ett eget, det har jag ju aldrig gjort förut så det klarar jag alldeles säkert. I sann Pippi Långstrump-anda. Sagt och gjort.

Jag började med att titta vad vi hade hemma i virkesväg, och hittade massa gamla plankor i lämplig längd inne i ladugården som fick fungera som bordsskivor. 5 av dessa skruvade jag ihop genom att lägga ytterligare två återvunna brädor tvärsöver på undersidan och skruva fast i varje bräda.

Sen la jag bara bordet på två billiga benbockar från IKEA till en början, en tillfällig lösning som det så ofta blir i mitt fall. Bordet stod sedan på altanen och användes som matbord ute, då vi inte hade renoverat matrummet än. Och ute stod det i över ett år, i både sol, regn och snö, vilket absolut inte gjorde något då det är det som gett bordet dess härliga patina.

Efter renovering av matrummet var det dags att slutföra bordet genom att bygga riktiga ben. Lättare sagt än gjort. Efter en tur med måttbandet kunde jag snabbt konstatera att bordet var på tok för stort för matrummet. Så det blev till att ta bort en av brädorna samt kapa det på längden innan. sen var det dags för benbygge. Dessa byggde jag av vanliga reglar och en massa vinkeljärn. jag byggde helt enkelt 2 kvadrater i lämplig storlek med vinkeljärn i varje hörna, och målade sedan dessa i den billigaste lackfärgen från Rusta. Fäste benen genom att dra skruvar rätt upp i bordsskivan och några extra järn mellan skiva och ben för extra stabilitet. Klart! Tidsåtgång: Lång. Kostnad: ca 250 kr (färg, reglar & vinkeljärn).

Tanken från början var också att bordet skulle behandlas. Efter att vi haft det inomhus i ca 1 år har det fortfarande inte hänt, så ja, bordet är verkligen ett livslångt projekt för min del haha. Detta har tyvärr resulterat i en del fläckar, men det gör inte så mycket tycker jag.

Vill du göra ett liknande bord så lär dig av mina misstag och gör som jag säger och inte som jag gjorde så kan jag garantera att det går bra mycket fortare.

Så här bygger du lättast ditt bord:

1. Bestäm vilken storlek du vill ha på bordet.
2. Försök att hitta återvunna brädor - bra för plånboken och för miljön!
3. Såga till rätt längd på brädorna.
4. Fäst samman brädorna genom tvärlagda brädor på undersidan.
5. Bygg ben av vanliga 45 x 90 reglar och vinkeljärn genom att göra kvadrater i lämplig storlek och måla dessa.
6. Skruva fast benen under bordsskivan. För extra stabilitet kan du addera en regel mellan de två kvadraterna om du vill.
7. Behandla gärna bordet med t.ex. hårdvaxolja.
8. Klart!

ATT INREDA FÖR HÖST

2018-10-23 18:51
Från bytrineravn
Jag har nog alltid varit dålig på att ta vara på hösten. Rusat förbi i min iver efter favorithögtiden julen. Men i år har jag verkligen försökt att njuta av varje årstid, varje månad, ja, varenda liten stund helt enkelt. Med blandade resultat förstås, men genom att faktiskt lägga manken till och dekorera även för hösten så har det verkligen hjälpt mig att leva i nuet.


Hur inreder man då för höst? Jag skulle säga att det här nästan gäller för alla årstider - titta på naturen och hämta inspirationen där. Färgerna som syns ute under just höst är senapsgult, rostrött och brända toner. Under hösten övergår det gröna sakta till brunt i en fantastisk färgexplosion. Utifrån just de färgerna är det bara att välja din/dina favoritfärger och dekorera på med både textiler och andra detaljer för att skapa härlig höststämning. På så sätt får du ett hem efter säsong utan att behöva byta ut hela bohaget. Och det bästa av allt? Det behöver inte kosta en enda krona om man inte vill, för det absolut bästa pyntet finns enligt mig i naturen. Plocka in lite löv, grenar och kottar eller vad du nu råkar hitta, och du har definitivt ett hem dekorerat efter säsong.

Här hemma blir det accentfärgen senapsgult, fårskinnen åker fram, tända ljus i massor, och sen plockar jag in både vass, löv och fler grenar (älskar grenar!). Och lite pumpor på det förstås. Numera går jag inte bara och väntar på årets mysigaste tid, för med lite höstfint är den mysigaste tiden även nu. Hur gör du för att maxa hösten?

ATT PLUGGA TILL INREDARE

2018-10-14 19:40
Från bytrineravn
I början av året tog jag modet till mig att göra någonting jag drömt om i flera år - jag valde att börja plugga till inredare på distans. Att välja utbildning var inte det lättaste, då det verkligen finns en uppsjö olika utbildningar på marknaden, men jag föll till sist för utbildningen Certifierad inredare & homestagingkonsult hos inredningskurser.se .

Nu är jag snart halvvägs igenom utbildningen och kan säga att det är bland det roligaste jag gjort, men stundtals också bland det svåraste. Jag är rätt akademiskt lagd till naturen, och har alltid haft lätt för mig i skolan, men det är verkligen en helt annan sak att plugga någonting som är mer kreativt. Här kan jag inte längre förlita mig på min snabba hjärna utan helt plötsligt handlar det om någonting helt annat, någonting som jag ärligt talat inte alls är van vid: att vara kreativ på beställning. Det är alltså en riktig utmaning ibland men oj så mycket man utvecklas på kuppen, även på ett personligt plan! Helt enkelt väldigt roligt och jag är så glad att jag tog det här beslutet.

Genom utbildningens gång har vi än så länge berört allt möjligt. Från grundläggande inredning som ljussättning och färgsättning till mer specifika ämnen som Feng Shui. Vi har berört både teoretiska ämnen, som formgivare i Sverige och världen, och gjort mer praktiska uppgifter som homestaging av egen och andras bostad, rita planritningar, göra moodboards m.m. Bland de första uppgifterna vi fick var att göra just ett moodboard samt ge förslag på förändringar för ett gammalt fritidshus, något jag själv tyckte var väldigt roligt då man verkligen fick chans att vara kreativ. Moodboardet från denna uppgift är det du ser här ovanför.

Vi har även gått igenom lite olika inredningsstilar, detta känns verkligen viktigt för att man ska ha ett hum om vad som kännetecknar de olika stilarna och på så sätt få en stadig grund att stå på inredningsmässigt. Även under denna uppgift skulle vi göra moodboards. Ovan ser du mitt moodboard för New England-stilen. Nedan ser du ett moodboard jag gjort där "Norden möter Japan".

Den här utbildningen känns verkligen rätt för mig och sakta men säkert börjar jag inse exakt vad det är jag vill hålla på med inom inredning. Att få tänka fritt och skapa en miljö ända från moodboard och färgval vidare till kollage och produktval till ett färdigt resultat är som ni kanske förstått bland det jag tycker är allra roligast än så länge. Att jag valde att börja plugga till inredare är verkligen bland det bästa beslutet jag någonsin tagit. Jag fullkomligt älskar det och längtar tills den dag jag kan titulera mig inredare!


DET PERSONLIGA HEMMET

2018-10-11 21:13
Från bytrineravn

Ett personligt hem är för mig A och O för att du ska trivas i din bostad, och jag tycker verkligen att ett hem ska avspegla de individer som bor i det. Ett personligt hem är helt enkelt ett hem som visar vem du är som person och vad du tycker om. Men hur får du då till det berömda personliga hemmet?

Jag tror ärligt talat fullt ut på att man inte vinner särskilt mycket på att köpa ett helt koncept (förutsatt att du inte mot all förmodan älskar allting, men hur ofta händer det?). För mig känns det mycket roligare att bo i ett hem där det finns kontraster och stilkrockar, men som fortfarande har en röd tråd. I vårat hem är den röda tråden svart, vitt & trä och det är fullt av kontraster. Det mörka rustika möter det ljusa avskalade. Hårt trä & tung metall möter mjuka textiler & lätta fjädrar. Jag brukar kalla stilen en slags nordisk bohemisk stil, men egentligen är hemmet bara ett hopplock av saker jag tycker är fint.

Men, vem är jag att prata personliga hem då? Nä, vid första anblick kanske mitt hem inte ser så unikt och personligt ut. Det är kanske inte fullt av massa olika färger, eller sådär klassiskt eklektiskt och bohemiskt så som en del tänker det. Men det finns verkligen en hel rad olika föremål som jag håller varmt om hjärtat, både gammalt och nytt, och det gör mitt hem personligt för mig.

Jag fullkomligt älskar det rustika, det antika, det egna. Även om jag håller mig till en rätt monokrom färgskala älskar jag att blanda olika stilar och att få till det där små detaljerna som gör hemmet, ja precis, personligt. Och ett personligt hem behöver faktiskt inte heller alltid betyda en samling av massa udda föremål från hela världen (även om udda är någonting jag själv uppskattar), utan det viktiga är att du eller ni som bor där har valt föremålen med omsorg. Då blir det personligt på köpet.

Just precis så är det för min del: vårt hem är ett hem fyllt av saker vi älskar, och det är det som faktiskt gör det personligt. Håller du inte med mig?

Ps. Hur många gånger kan man skriva personligt i en text? De som svarar rätt får en kram.


VEM ÄR BYTRINERAVN?

2018-10-11 13:58
Från bytrineravn

Jag tänker att det kanske vore på sin plats att presentera sig också. Trine heter jag, är 31 år gammal, och bor ute på landet någonstans mellan Eskilstuna och Strängnäs. Här bor jag med min sambo Andreaz, våran 1 1/2 år gamla dotter Juni och våra två katter. Just nu arbetar jag deltid på Systembolaget, resterande tid är jag hemma med Juni samtidigt som jag utbildar mig till Certifierad inredare och homestagingkonsult via inredningskurser.se. Full rulle med andra ord!

Vårt hus är ett över 100 år gammalt rött trähus på 108 kvm som vi har renoverat själva från topp till tå (nåväl snart iallafall) med undantag för badrummet som vi lejde bort. Jag överdriver inte när jag säger att det har känts som att vi aldrig kommer bli klara, men äntligen börjar jag faktiskt se ljuset i tunneln efter snart 4 års konstant renovering.

Mitt hjärta bankar lite extra för kombinationen vitt, svart och trä, så det är naturligtvis basen i nästan alla rum i huset. Här hemma hos oss kommer du inte hitta särskilt många dyra designmöbler, men däremot ett loppisfynd eller två. Jag älskar återbruk och bygger dessutom gärna en del möbler själv, för vem orkar vänta på att någon annan gör det åt en? En hållbar konsumtion är någonting jag ständigt strävar efter, och även om jag självklart också gillar nya saker och att shoppa, försöker jag ändå ha en viss balans mellan det nya skinande och det gamla avskavda. Bättre för miljön och på köpet får man ett personligt hem, perfekt ju!

Nog om mig och mitt hem för den här gången. Så småningom kommer jag fördjupa mig mer kring min utbildning och vad jag har lärt mig där, min inredningsfilosofi och allt annat jag kommer på. Nu vill jag gärna höra mer om dig, vem är du och hur har du hittat hit?

Tack för att du tog dig tiden <3


FRÅN INSTAGRAM TILL BLOGG

2018-10-11 12:51
Från bytrineravn

Efter mycket velande fram och tillbaka har jag äntligen valt att starta en blogg. Jag driver sedan tidigare Instagramkontot @bytrineravn, men har under en period känt att jag också gärna vill gå ner mer på djupet när det kommer till inredning. Jag vill helt enkelt vidareutveckla de funderingar jag har och känner att en blogg är det perfekta sättet för mig att ytterligare förmedla mina tankar och kunskaper kring inredning och styling.

Vad kan du då förvänta dig av denna blogg? I bloggen kommer jag att beröra allt möjligt; tankar kring min inredningsfilosofi, inredningstips, beskrivningar av olika DIY-projekt här hemma, inredningsutbildningen jag går och ja, allting inredningsrelaterat helt enkelt.

Jag hoppas att du ska trivas här. Varmt välkommen!