RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-08-12 10:21:21

melindatjulander blogg

melindatjulander blogg på Nouw

Chiang Mai - ELEFANTER!!

2019-01-04 13:16
Från melindatjulander

Efter några härliga dagar i Khao Lak bestämde vi oss för att boka ett flyg upp till norra Thailand. När vi landade i Chiang Mai tog vi oss direkt ut till ett resort lite utanför staden där vimest bara tog det lugnt vid poolen. Och njöt av julafton som hade noll julkänsla. Även om jag gave it a try och gav boysen en varsin julklapp efter uppläst julklappsrim. Jag som ändå ville ha nån jullåtsspelade måste ju ändå försöka, även om mitt resesällskap var mer än glada att slippa fira.

Fast en julaftonsaktivitet vi hade var att hälsa på tigrar. Ett ställe vi hade läst oss till skulle vara ett bra ställe för djuren där dom slapp undan zoo. Och även om det var en mäktig känsla (men också skitläskigt!!) att vara så nära en tiger skulle jag inte göra om det. Stället var tyvärr precis som ett zoo och jag kände mig mest bara som en skurk som gav mina pengar till denna organisationen. Men ingenting som det är någon större idé att gå och grubbla på nu, gjort är gjort. Och trots dålig känsla av det så kan jag inte neka att det är rätt häftigt också.

Efter två nätter på resortet Papas garden så tog vi oss in mot stadskärnan i Chiang Mai. Där spenderade vi en dag dels med ett besök till ett tempel, Doi Suthep. Ett väldigt maffigt tempel enligt mig, en massa trappor upp, sen var templet gjort i ”guld”. Och eftersom det var en bit upp i bergen kunde man stanna och kolla ut över den rätt slitna, men ändå charmiga Chiang Mai på vägen upp.

Vi besökte även ett tempel inne i staden, men ett ganska annorlunda mot det första. Maffigt på ett helt annat sätt, och det såg ut att vara väldigt mycket äldre än föregående. Även om de var ungefär lika gamla, om jag kommer ihåg rätt.

Och jag var allt för lättklädd för ett tempel, vilket ledde till att jag fick låna kjol och sjal för axlarna. =Melinda =svettpöl

MEEEEEEEN bästa av allt i Chiang Mai, och den egentliga anledningen till att vi åkte hit....

En dag med elefanter!!

Denna dag var heelt magisk. Vi åkte på morgonen långt långt upp i bergen, som vår guide sa- vi åker tills vägen tar slut. Och så var det också. Väl där fick vi en genomgång om elefanterna och varför dom är där dom är. Vilket är för att dom är räddade från ställen som har elefantridning som turistattraktion.

Det var tre elefanter som var omkring 20-30 år gamla( av att kunna bli typ 100??). Och sen fanns det en supergullig bebiselefant. Och dessa elefanter har kontakt med besökarna helt på deras egna villkor. Jag var lite orolig att precis som med tigrarna att djuren skulle ha för litet att röra sig på, att det skulle kännas som en turistfälla bara. Men här fanns inga tvivel om att elefanterna hade det bra. Man såg inte ens något slut på inhägnaden de hade, och om en elefant inte längre ville interagera med människorna var dom fria att gå där ifrån.

Men först när vi kom gav vi dom majs som dom verkligen tyckte om. Små tävlade lite om vem som skulle bli matat härnäst, och försökte tjuva varandras. Dom kramades lite med oss, och en riktig puss fick man också om man frågade en elefant snällt.

Sen promenerade dom iväg en stund, medan vi beundrade de otroliga djuren på håll. Efter vår lunch och tillagning av deras dagliga medicin fick vi lerbada med ett par av de stora elefanterna. Låter kanske märkligt, men det är något elefanterna gör självmant för att kyla ned sig. Och jag och boysen gick också all in i lerbadningen och var de enda i gruppen som promenerade ned till vattenfallet helt bruna.

Där var det en av elefanterna som ville bada, och jäklar ni vad hon njöt. Vi fick hjälpa till och bada elefanten som ville ner i vattnet, och det är svårt att förklara så här hur det syntes, men det syntes verkligen att elefanten verkligen tyckte om det. Den andra elefanten som var med i leran var dock inte badsugen, så den kollade på lite innan den promenerade iväg åt ett annat håll.

Tillslut fick vi också bada av oss ordentligt innan dagen tyvärr tog slut och vår guide skjutsade hem oss igen.

Guiden kallades förövrigt Eleven Tiger (tufft, ja. Hans föredetta boxningsnamn) och var nog en av de bästa guiderna jag någonsin haft. Superrolig, mysig att prata med och för att vara ärligt blev han lite charmad av vår sverigetrio. Så han bjöd in oss att följa med honom på boxning på kvällen. Vi var dock alldeles för trötta, men tog en promenad på en marknad, och vem tror ni vi springer på där bland MASSOOORNA av folk? JO Eleven tiger!! Mitt i folksvärmen står den lilla thaimannen och skrattar sitt speciella skratt och kramar om oss och avslutar med ”stay in touch!”
Gullig man som även ville ta en fanbild med oss innan vi splittrades.

Juste, glömde även nämna en grej jag tyckte var som toppen över i med denna elephant sanctuary. Det är att dom hade ett samarbete med veterinärer för elefanter, dit dom skänkte 20% av deras årliga inkomster. Så himla kul och bra att få höra att ens pengar verkligen går till rätt saker.

Summan av kardemumman av denna upplevelse?
Världens. Bästa. Dag.

Vi var i Chiang Mai i strax över en vecka, och utöver de tre aktiviteterna vi gjorde hade vi inte alls något särkilt för oss. Men trots saknaden av strand och hav gick det väldigt fort. Hipp som happ var det nyår, då tog vi in på ett hostel som anordnade nyårsfest. Superkul!!

Dagen efter kan jag skvallra att boysen var rätt slitna(jag var faktiskt ganska så pigg) men trots (deras) bakfylla så tog vi oss ann nattbussen mot Bangkok.

I Bangkok har vi spenderat en dag med i princip mest sovandes, varav halva dagen var i lobbyn på hostel för att vi inte fick checka in förens 13, även fast vi var där redan 06.. Dag 2 i huvudstaden drog jag med dem på en shopping dag efter en ordentlig sovmorgon.
Några fynd var senare avslutade jag och hjärtat dagen med en massage innan vi alla tre gick till en restaurang för faktiskt den sista middagen för Thailand.

En månad går fort, och den har varit väldigt bra. Dock med motgångar också såklart med lite otur med vädret, som exempel. Men vad är väl en resa utan lite problem att lösa?

TACK THAILAND. Nu har vi intagit mitt favvisland. Filippinerna nästa!!

Vi åkte till fastlandet

2018-12-23 04:22
Från melindatjulander

Koh yao Noi låg bara en 20 minuters båtresa bort från Phuket, så det var ditåt vi drog oss i onsdags när vi lämnade ön. Men självaste Phuket var vi inte alls sugna på utan åkte en timme norrut. Till Koh Lak.

Här tog vi in på ett hotell i två dubbelrum, precis brevid varandra och med pool precis utanför. Stranden fanns 10 minuters gång bort, där vi dock också stötte på en hel del sten i havet.

Men första dagen tog vi oss ett dopp iallafall innan vi ägnade kvällen åt kortspel och lite öl. En ganska vanlig kväll för oss här i Thailand. Boysen blev dock ännu mer ölsugna när lagret var slut, så medan jag gick och la mig tog dom sig vidare till en bar för en sista öl för kvällen.
Och tur var väl det! För där träffade dom en trevlig thailändare som tipsade om ett par finare stränder en bilresa bort. Och det blev våra destinationer de kommande två dagarna.

Och OM jag var nöjd över två heldagar på stranden. Bara ligga och lapa i sig så många soltimmar man bara kan och slänga sig ned i havet för att (försöka) kyla ned sig. Blir inte mycket bättre. Några lekstunder blev det också med frisbeen vi köpte på Koh Mook.

(På white sand Beach fanns även julpynt!! Konstigt att tänka att familjen ska fira jul där hemma nu)

Och titta titta TIIITTTAA!! Min älskling jag fann på en restaurang på Coconut Beach, första stranden vi var på. Gulligaste jag någonsin sett.

Och sista dagen vi hade, igår lördag den 22 december, spenderade vi faktiskt vid hotellets pool. Också en riktigt skön dag med musik, bad, solning och lite öl.

Kvällen varvades dock av sen med lite tårarna, för min del iallafall. Vi tog oss till ett tsunami museum som fanns i Khao Lak. Det som fanns var dock egentligen bara en lång film om hela förloppet, innan det hände och alla förödelser efter. Men en film som verkligen gjorde ont, svårt att förstå att det faktiskt verkligen hände.

Sen var det middag och läggdags. Trodde jag. Jag och cristoffer var ovanligt pigga inne i vårat rum, och låg uppe och pratade och kollade på film till ganska sent. När jag sen väl började känna att det verkligen var sovdags hände något helt annat. Cristoffer flyger upp och säger att han såg ett stoooort kryp som finns någonstans i rummet. Tanken blev direkt kackerlacka då jag någon dag innan redan hade dränkt en i duschen. I och med att jag vet att dessa kryp är cristoffers värsta mardröm blir det jag som får gå runt i rummet och leta och lyfta på grejer. Utan någon tur. Tills jag ser en GROTESKT stor kackerlacksjäkel sitta på sängen bakom Cristoffer. Jag lyckas slänga en papperskorg över den på sängen innan jag inte kan hålla mig för skratt längre. Otroligt komiskt, där stor jag nästintill naken 02.30 på natten och har fångat en kackerlacka under en papperskorg medan mitt hjärta har halvt panik. Jag tycker iallafall det var komiskt. Problemet kom dock när jag skulle försöka få bort kackerlackan från sängen utan att släppa ut den fri från papperskorgen igen. Så jag skickade in Cristoffer på toan så han inte skulle få kackerlackan springandes mot sig om jag skulle misslyckas och sen tog jag frisbeen som hjälpt till att bli ett lock. Och jag lyckades!! Yihoo, sen släppte jag ut den lilla jäveln långt bort från vårt rum. Men det blev inte mycket sömn kan jag säga, utan vi låg mest och kolla oss över axeln om vår ovälkomna gäst möjligtvis hade någon vän som jag missade under min genomsökning av rummet.

Aningen trötta efter mindre än tre timmars dålig sömn är vi nu på phukets flygplats. Nytt ställe is coming up!!

Koh Yao Noi

2018-12-23 04:21
Från melindatjulander

Ja ni, efter Koh Lanta då? Den stora ”svenskön” var det dags att lämna i måndags, alltså den 17 december. Och efter att ha spenderar några dagar på en stor turistig ö kände vi för att hitta tillbaka till det mindre mer oexploaterade.

Och vi hittade en ö som vi hoppade på en båt till, nämligen Koh Yao Noi.

Vi hade rätt höga förväntningar på denna ö, men vi blev tyvärr lite besvikna. Vi var väldigt nöjda till en början, suuuuperbra boende i en bungalow men som var med som en gäststuga, med utan att överdriva världens trevligaste personal, lite turister, och hela ön kändes mer ”riktig”. Inga stora turistfällor med skyhöga priser, inga stora marknader som säljer samma strunt souvenirer och ingen som står och ropar på att man ska välja just dennes restaurang. Tvärtom, ingen gav särkilt mycket uppmärksamhet åt en alls, och restauranger var det inte riktigt överflöd av.

Och detta låter absolut som precis det vi var ute efter, och det var det. Förutom stränderna tyvärr. Vid en första blick var dom också absolut godkända. Men det var verkligen helt omöjligt att bada. Antingen alldeles för mycket sten och koraller, eller så träffade vi på vad som kändes nästan som kvicksand. Mindre trevligt att gå på en botten där man sjunker ner i gyttja som plötsligt slukade hela din fot.

Men!!! Vi hyrde moppe och åkte runt och kikade lite, hängde i hängmattor på en strand där vi var helt själva och tog skydd en timme på en restaurang medan det åskade och regnade som sjutton utanför.

Ja visst var det tråkigt att badandet var mindre genomförbart. Men på ett eller annat sätt så blev det bra ändå dom få dagarna vi var där, bara två nätter.

Här är vårt mysiga boende! Omringat av naturen, som sagt mycket mysigt.

Så även om iallafall jag gillade känslan på ön, åkte vi rätt snabbt vidare för att få någon mer dag på en fin strand där man kan njuta av att bada också.

Koh Mook & Koh Lanta

2018-12-23 04:16
Från melindatjulander

Koh Mook där vi var senast jag skrev var en otroligt mysig ö! En väldigt liten, men nästan lite hemtrevlig speciellt med tanken på att det var rätt turistsnålt.

Vad vi gjorde under våra tre dagar där? Inte alls mycket, precis som det ska vara. Vi låg vid den lila stranden precis vid hotellet, vi lånade cyklar och tog oss till en strand på andra sidan ön( 15 minuters cykling max! Och så vips var du på sen andra sidan. Skönt med små öar!)

Sista dagen tog vi oss dock en båttur. Mycket härlig dag! Många snorklingsstopp, en fantastisk grotta där man måste simma 80m in genom berget (i mörkret!!) för att komma fram till en ödslig paradisstrand. Superhäftigt!

Helt fantastiska dagar, mysiga bungalows vi bodde i som syntes i förra inlägget. Även om boysen tyckte det var skönt att lämna bungalow livet bakom sig och slippa myggnät och ovälkomna gäster(läs kryp/insekter).

Men tack och bock Koh Mook! It was a pleasure!!

Där efter, den 14 december satt vi oss på en båt mot Koh Lanta. Egentligen en klar motsats till föregående ön. Koh Lanta är svenskarnas paradis, och det märks. Man hör svenska överallt, det finns svenska skolor, svenska mäklarhuset och till och med en pizzeria som heter Bajen. Lite väl försvenskat för min smak. Ön i sig är jag inte superimponerad av överlag heller. Jag var här med Alma förra resan också, och det vi såg på moppe under en dag då, var precis det enda att se även denna gång.

Men det var absolut bra ändå. Vi gled runt lite på moppe och kollade ett litet vattenfall, svischade förbi massa apor och kollade in Old Town. Badade lite i havet men mest i boendets pool. Som förövrigt var ett supersoft ställe! För knappt 100/person/natt så hyrde vi en lägenhet med två rum, två toaletter och kök. Med gemensam pool med andra lägenhetshyrare. Så jag kan absolut inte klaga på vår Koh Lanta vistelse, även om den inte kommer nå topplistan.

Men efter tre nätter där, så lämnade vi även Koh Lanta för en ny ö!! Häng med i svängarna på vårt resande om ni kan

ASIEN PT.2 WIHOOO

2018-12-11 16:37
Från melindatjulander

4 December så satt jag på planet igen till Asien. Ganska precis 11 månader sen jag sist jag åkte dit, och det kändes så himla bra och på tiden att få slänga på sig ryggan igen!

Såg jag, min Cristoffer och vår vän Jonas flydde kylan och satt oss på planet till Thailand!

När vi landade i Bangkok så var det direkt till deras mindre flygplats och vänta in nästa plan som tog oss längre ned i landet, en stad som heter Surat Thani. Där checkade vi in på ett hotell för natten innan vi dagen efter tog oss med färja ut till Koh Samui!

Taggade till tusen men blev snabbt rätt besvikna. De tre bokade nätterna vi hade där bestod nästan enbart av regn.. Tråkig start på resan, men vi tog oss ut lite grann i uppehållen, och annars badade vi i hotellets pool. Make the best out of it liksom.


(Första bilden från Surat Thani när cristoffer snabbt skulle raka Jons, dom kom dock bara så här långt innan rakapparaten la av. Hahah)

Och visst har man tur att man har en egen privat fotograf med sig? Redigerar till och med mina bilder, hjärtat mitt är bra till mycket ❤️

Men efter tre dagar med regn så bestämde vi att det får vara nog! Så vi packade ihop våra väskor och på söndag morgon gav vi oss iväg. Klockan 9 satt vi på färjan till fastlandet och klockan 18 var vi framme efter timmars buss i Trang, på andra sidan av landet. Där hamnade vi på ett jättemysigt homestay men hur gulliga thailändare som helst! Skjutsade oss gratis till en affär för att vi skulle få middag, den var dock stängd så vi fick köpa nudlar av dom som dom serverade oss medan vi satt ute och myste av INGET regn!

Det roliga här dock är att vi skulle få ett rum med dubbelsäng och en extra säng. Denna ”extra” säng var dock bara en tunn madrass att lägga på golvet. Stackars Jons tackade nej till mitt erbjudande att dela sängen med cristoffer och sov på madrassen som inte ens räckte till hela honom..

Sen idag så tog vi oss vidare till Koh Mook, eller koh Muk, där vi äntligen hittade solen!!!

Så här checkade vi snabbt in på ”Coco lodge” i en bungalow av bambu nära stranden. SUPERHÄRLIGT att kunna lägga sig och sola och bada i det väldigt varma havet! Det bjöd dock på lite regn igen på em/kvällen. Men nu är hoppet om soliga dagar tillbaka ändå, och vi kan börja semestra på riktigt efter de tre(fyra?) väldigt regninga dagarna!

Och nu har vi myggsäkrat oss och dags att krypa ned snart. Godnatt på er, nu har Asien pt.2 ÄNTLIGEN startat!!!!

Vietnam pt. 2

2018-03-23 11:48
Från melindatjulander

Vi spenderade tre nötter i den mysiga staden Hoi An. Här gjorde vi inget speciellt, cyklade runt en bit yta för stadskärnan bland risfält och kryddplantage, strosade runt i gamla staden, gick till en skräddare, myste om kvällarna då det var massa upplysta lanterns över hela staden. Spelade myclet zatzy och åt fried wonton(sista bilden) fyra måltider i rad då det var något av det godaste jag ätit.

Det bästa vi åstadkom i denna staden var dock morgonen vi kom dit. Klockan var omkring 07 när vi klev av nattbussen och direkt vi kom utan för buss var det köttmarknad och alla vietnameser försökte kasta sig över oss för att vi skulle ta deras ”taxi”(motorcykel). En kvinna dock berättade att hon hade ett Homestay och erbjöd oss ett rum för över 200 000 dong. (Side note, ja deras valuta är galen) detta var dock alldeles för dyrt för oss, men det slutade med att vi åkte med henne ändå efter en massa prutande där vi tillslut betalade under 100 000 dong. Så i slutänden betalade vi omkring 30 kr!

Efter Hoi An var det bussdags igen. Vi gjorde en Quickstop på fyra timmar i Hue där vi lyckades träffa min danska vän Frederik som också är ute och reser! Lycka att se en bra vän man aldrig kan träffa.

Till kvällen kom vi fram till Phong Nha, checkade in på hostlet och sov direkt. När vi vaknade öppnade vi dock ögonen till en retning dag. Detta trotsade vi dock, hyrde moppe och gav oss iväg. Första stoppet blev en grotta där man badade i lera längst in i mörkret efter en zipline och lite simmande, mysko grej igentligen. Och har tyvärr inga bilder nu då jag inte har fört över från go pron.

Sedan efter lite lunch åkte vi vidare till Asiens (kanske världens?) största torra grotta. Den var GIGANTISK. Tog verkligen aldrig slut! Sedan skulle vi även ta oss till en Botanic garden, denna hann dock stänga och vi fick nöja oss med en extra moppesväng innan vi åkte tillbaka till hostlet för att värma upp oss, äta middag och sedan hoppa på ännu en nattbuss.

Nästa stopp blev Tam Coc, där vi klev av bussen på morgonen, 04.00. Även fast vi inte hade något boende bokat i förväg gick det väldigt smidigt och vi kunde checka in på ännu ett bra billigt dubbelrum för 40kr, denna gången med frukost som ingick!! Vi hann sova några timmar innan det var dags att ta vara på dagen.

Vi började med en båttur bland risfälten, berg och grottor, en tur som tydligen kallas ”Halong Bay on land”. ( Halong Bay är alltså ett vattenområde i norra Vietnam som är ett populärt turistmål och även med på tex UNESCO World Heritage Site) här rodde män & kvinnor runt turister med fötterna och det var en fintur, bara inte så fint som jag kanske hade förväntat mig.

Efter turen hyrde vi dock cyklar och satt fart. Dels till Mua cave där man kan ta sig 500 trappsteg upp för en fantastiskt utsikt. Över tillexempel en del av båtturen vi tog, mycket häftigare uppifrån! Vi cyklade också igenom oändliga risfält, hur stora som helst, och det slutade aldrig.

Dag 2 i Tam Coc hyrde vi moppe och tog oss istället lite längre bort till en gammal övergiven huvudstad, tempel och bara tog oss en tur runt innan vi kl 4.30 satt oss på vår sista bussresa för Vietnam. Mot huvudstaden.

Dom enda två bilderna i min telefon från Hanoi. Vi hade hela lördagen och söndagen i staden. Men tråkigt nog åkte jag på en ordentlig förkylning och febern gjorde att jag inte alls orkade ut och utforska. Vi hann dock med ett besök till ett gammalt museum på lördagen varav bilden är ifrån, och den andra är Vietnams parad soppa Pho. Det var i princip mina intryck och upplevelser från Hanoi, förutom att jag egentligen tyckte rätt fort att staden kändes rätt grå och trist.

Men vid ärlighetens namn är det vad vi tyckt om städerna i Vietnam, vi hittade inte mycket av vad don hade att erbjuda i vår smak. Och tyckte mest att det kändes trist och lite smutsigt både i Ho Chi Minh och Hanoi. Hoi An som också är en stad var absolut bättre, mycket mysigare och behagligare att ströva runt i. Dock hade jag hört så mycket bra om detta ställe och tyckte tyvärr inte att det levde upp till förväntningarna. Staden i sig är väldigt mysig, men det är otroligt mycket turister och allt går också runt på det, varav alla shoppar i gamla stan har samma turistfällor. Folket i Vietnam var tråkigt nog inte heller alls så vänliga som i resten av länderna. Dåliga på engelska utan att ens försöka, inga leenden och inte alls tillmötesgående. De sa verkligen inte mer än behövdes, och ansträngde sig inte ens för ett litet leende. En stor bidragande faktor till att Vietnam tråkigt nog hamnar långt med i listan på favoritställen.

Däremot så tyckte jag verkligen om de andra ställena vi besökte, Mui Ne med sida sanddyner och miljön i både Phong Nha och Tam Coc! Så avslutningsvis skulle jag säga att jag förstår att folk säger att två veckor blir för lite för en rundresa i Vietnam, man hinner knappt utanför städerna, och det är utanför guldkornen finns. För städerna i mina ögon har inte mycket att erbjuda, men jag tror absolut att Vietnam har mer att erbjuda än vad vi hann uppleva denna gång. (Bara man skulle kunna lära lokalbefolkningen vad ett leende är och hur gott det gör)

Nu har hi dock lämnat Vietnam, och är inte på slutklämmen av resan. Vi befinner oss just nu i Thailand igen, på ön Koh Chang. Vi har laddat för en sista vecka med sol, tråkigt nog hsr vi hittills (måndag-fredag) haft mycket moln och stundvis regn. Vi fortsätter hålla tummarna för helgen dock innan vi beger oss till Bangkok för att avsluta med lite shopping. På återseende, nu ska jag fånighet köpa öl till yatzy spelandet!

VIETNAM

2018-03-09 08:39
Från melindatjulander

Det var ju som sagt lite vemodigt att lämna Filippinerna. Det var sådant fantastiska land, men det är otroligt kul också att vara i ett nytt land, Vietnam!!

Vi flög in till Vietnams största stad med 10 miljoner invånare, Ho Chi Minh. Vi landade 00.20 den 6 mars. Alltså natten till i tisdags. Vi hade inget boende bokat för natten då vi kom dit, utan spenderade natten på flygplatsen. Ingen dröm direkt kanske, men de gångerna vi gjort det har det ändå gått väldigt bra. Jobbigt såklart då det är svårt att sova, jag somnade till bara mellan 4-6.30 kanske, sedan tog vi oss in mot stan för att leta på ett boende.

Det var OTROLIGT kallt på flyget, så jag värmde mig så gott jag kunde..

Efter att vi checkat in på Globe guesthouse som vi hittade i en liten gränd åt vi frukost innan det var dags att utforska staden. Killen på boendet hjälpte oss att kolla ut vilka ställen vi skulle promenera förbi, så traskade vi iväg efter vår lilla lista!

Första stoppet vi gjorde var Krigsmuseumet om Vietnamkriget. Jag visste knappt någonting om detta, så blev väldigt överväldigad av allt som hände och hur nyss det var. Fick sådan klump i magen av allt hemskt människor är kapabla till, och att man fick se att barn än idag föds med olika handikapp pågrund av kemikalier som sprejades ut under kriget av amerikanerna. Ofattbart.

Sedan gick vi runt till lite olika spots som man ”ska” se, så som pink Church, independence palace, post Office tillexempel. Jag blir dock aldrig riktigt imponerad av sevärdheter som detta, jag menar jag ryckte på axlarna åt opera house i Sydney. Byggnader är nog bara inte min grej. Den rosa kyrkan gillade jag dock!

Förövrigt var trafiken HEMSK. Det var rent av läskigt att gå över gatorna för mopeder kom från alla håll. Och det var huur många som helst!! Ovan ser ni en bild på när det var GRÖNT för OSS som går. Inte helt lätt att ta sig över gatan.


Nedan ser ni också hur SJUKT dom kan packa sina mopeder. Denna snubbe la vi märkte till för att han välte precis utanför vår buss, inte helt förvånade dock när det packas på det viset.

Dag 2 tog vi en guidad tur till Cu Chi tunnlarna en bit utanför staden. En väldigt spännande dag, intressant att se och höra vad som hade hänt där. Det är alltså underjordiska tunnlar som vietnameserna bodde i för att ta skydd från amerikanerna. Tunnlarna var otroligt långa och som ett spindelnät som är ihopkopplade på massa vis. Och därför kunde de överraska amerikanerna mycket i krigandet, de kunde försvinna och dyka upp på nya ställen utan att amerikanerna hann med att förstå. Vi fick gå ned i en del av tunnlarna, och alltså dom var så SMÅ. Jag fick lov att gå dubbelvikt och det var vääldigt trångt. Och då är tunnlarna ändå ”städade” och tillfixade för turisternas skull nu. Och det var otroligt varmt, vilket min väldigt svettiga panna avslöjar heh.

Svårt att förstå att dom faktiskt levde vardagslivet på ett eller annat sätt där nere under jorden.

På kvällen gick vi till en marknad, stor, kaos och folk som prutar överallt. Situation jag bara inte orkade med, men sedan gick vi till streetfood market istället för att äta middag. Såg ut som om det fanns så mycket gott, tråkigt nog fick inte det vi beställde högsta betyg. Kycklingen med ris hade väldigt god smak, men lite mindre Najs var dock att de små kycklingbitarna gömde massa ben.

Dagen där på efter två nätter i Ho Chi Minh hoppade vi på en buss till nästa ställe klockan 08. Och bussarna här är mycket bekväma att åka!! Så kallad sleeping bus, en egen liggande stol! Skönt!!

Denna gång gick färden till Mui Ne, en 5,5h buss resa bort. Här checkade vi in på Mui Ne hill backpacker, ett hostel med två pooler och stora rum för 30kr Natten!!!! Billiga boenden gillar vi, och detta var även vääldigt fräscht! +++
Så när vi kom till Mui Ne den 8 mars tog vi oss Ann poolen och tog det lugnt resten av dagen.

Dagen där på dock stod klockan på 03.50 för att ta oss ut på tur till sanddynerna som finns en bit utan för staden och kolla på soluppgången. Så fint och mysigt!!

Det var även några fler stopp så som en fiske by och såkallat Fairy stream.

Fiskebyn var verkligen FULLT med båtar, och en båt som såg ut som en liten tekopp bara. Jättegulligt haha. Vi gick också omkring på stranden där som sålde sin fångst, mycket rätt äckligt alltså. Olika bläckfiskar, ålar, fiskar som stinker, räkor, musslor och mer där till. Dom försökte även sälja på oss olika fångster, oklart vad vi skulle gjort med dem ??


Efter en bra utflykt var det bara att käka lunch, packa ihop, checka ut och ta oss till nästa buss. Den sitter vi på just nu, klockan är 18.30, vi har åkt 5,5h, nu har vi paus innan bussresan fortsätter hela natten. Vad man gör för att resa billigt!

PALAWAN

2018-03-05 21:13
Från melindatjulander

Den 26 februari flög vi till vår sista destination i Filippinerna, ön Palawan. Vi flög till El Nido ocj hann inte med så mycket mer än att leta boende och äta den kvällen innan sovdags för oss pensionärer som helst sover innan 9.

Dag två fick vi dock upp och åt frukosten som serverades av ägarna av hostlet, supermysiga och trevliga. Sedan hyrde vi en moppe för dagen!
Vi hade slagit fäste på en strand vi skulle besöka, men tog en promenad till ett vattenfall påvägen dit! Sedan spenderade vi några timmar på en av Asiens högst rankade stränder, plats 8 tror jag att jag läste. Och den heter Nacpan Beach, SÅ fin! Men bortskämd har man då dock blivit med alla fina stränder och ställen. Visst konstaterade vi att set var fint, men kanske inte mer än så. ALLT är ju så fint!

Det mest spännande (om jag får kallade det så) skedde dock efter strandhänget. Vi valde att ta en längre väg tillbaka för att ta en tur runt ön, vilket är väldigt trevligt sätt att se sig om. Allt frid och fröjd tills
1. En hund springer rakt framför vår moppe från i hemstans. Alma som kör får lov att väja ordentligt på grusvägen vi åkte på, och vi var nog bara millisekunder ifrån att välta. Men bra gick det och i småpaniken skrattade vi mest bort det.

2. Kort där efter åker vi än en gång frid och fröjd, TILLS sen man som stod parkerad med sin moped med sidoflak HELT plötsligt utan att kolla sig för bestämmer sig för att byta sida av vägen. Resulterar i att han svänger ut RAKT framför oss och vi är millimeter ifrån att krocka med honom.

3. En stund senare är vi lite uppe i varv av de två senaste händelserna och blir fulla i skratt där tre gåsar står på den extremt dåliga grusvägen, vi måste ta oss förbi dom med båda är nog lite fågelrädda och vet att dessa fåglar ändå håller på sitt revir. Så efter en skrattattack och laddning för att åka förbi, rätt sakta då vägen är så guppig sätter vi fart. Men när vi är jämnhöjd med fåglarna sätter en av dom fart rakt mot oss med huvudet i attackläge, båda skriker och alma gasar på. MILLIMETER ifrån att gåsen skulle nått fram till mina ben som den verkade ha siktat in sig på.
På toppen av allt detta stod en man en bit bort och bevittnade det hela. Lovar att han skrattade gott åt de två skrikande turisterna.

Glada att vi klarade färden tillbaka avslutade vi kvällen med att kika på en fin solnedgång.

På onsdagen sedan var det båttursdags! Kan ni gissa hur det var? FANTASTISKT!
Alltså vatten är så ofattbart, och hela miljön i sig här i El Nido är så häftig. Mycket höga berg/klippor mitt ute i havet, stränderna, vi besökte lagoonen och ja det är svårt att riktigt kunna skriva vad vi får se, och bilderna ger aldrig rättvisa till den naturen man ser i verkligheten.
Men så är set nog alltid ändå, det allra vackraste man ser fångas inte riktigt på bild, det måste nog bara helt enkelt upplevas.

(Maten var förresten otroligt god denna dag! Båtkillarna tillagade pork, stora räkor, bläckfisk, fisk, ris, frukt och grönsaker på båten som vi sedan åt på en liten avskild strand.)

Efter tre nätter i El Nido hade vi dock bokat en van för kommande dag som tog oss till den lilla byn Port Barton! Här hittadevi på filippinsk familj som hyrde ut rum på sin övervåning.

Lite smygbilder jag tog lite fort på våningen där familjen bodde. Konstigt nog glömde jag ta kort på den övervåningen. Den här familjen hade hög standard på sitt hus om man jämför med många andra hus man ser. Men för oss blir det såklart rätt spännande att komma till ett ställe där wi-fi inte finns, elektricitet finns men försvinner en viss del av dygnet, duschar gör man genom att hälla skopor med vatten över sig, luktar lite halvdunklet och det växte svampar på toalettdörren. Men oj va intressant det är att se andra länders levnadssätt!

Här kan ni tillexempel se en liten by vi hittade nära där vi bodde. Här var det endast lokalbefolkningen som slagit upp sina hyddor och inget ställe sär turister bodde eller befann sig. Och längst vägen mellan de olika ställena hade någon beslutat sig för att snöra fast sin gris och bosätta sig. Jag tjuvkikande in i ”sovrummet” och det går nästan inte att undvika skuldkänslor. Denna familj sover bakom väggar av presenningar och på enbart en stor planka, kanske en liten matta för att mjuka upp. En annan sover i en säng varje natt, men längtar ändå sönder till sin egna större och mjukare där hemma. Det är väldigt omtumlande att se hur stor skillnad våra livsstilar faktiskt är, trots att vi i grund och botten är precis likadana.

Ännu en båttur! Dag två i Port barton! Lika fint vatten, mer snorkling, med sköldpadda tillexempel och sjöstjärnor såg vi flera av. Som vanligt en mycket bra dag. Och avslutade välförtjänst med en gigantiskt smaskig pizza och en öl. Oslagbart. Sen avrundade vi kvällen med några parti yatzy som så många andra kvällar.

Det var den tredje och sista dagen vi snörade på oss jumpadojjorna och promenerade runt och såg byn jag nämnde tillexempel. Två och en halv timmes morgon promenad tog vi oss sedan njöt vi mest av den lugna strandsn port barton erbjöd. Knappt några turister alls. Så skönt!!

Lunch hittade vo även ett toppen ställe för där vi betalade rekordpris, 8kr!! Det borde inte ens vara möjligt. Så där käkade vi även den sista middagen som bestod av det klassiska kyckling och ris, och sedan även den sista frukosten dagen därpå innan vi hoppade på vanen till Puerto Princesa! (Det var gott, men framförallt bra för en backpackers budget!)

Framme i ”huvudstaden” på ön Palawan checkade vi in på ett bed & breakfast för natten och promenerade sedan iväg till ett sjukhus. Jag behövde ta ett prov för att försäkra oss om att jag blivit kvitt bakterien, så nu mår jag inte bara bra utan jag är officiellt fris . SKÅL för det!

Sedan åt vi både lunch och middag på en snabbmatskedja för ris och kyckling (chocker). Och detta speglar oss denna resa. Vi hinner bli stammisar på endast en dag, kassören kände igen oss till middagen och innan vi hann säga något visste han precis att det var cola Zero vi skulle ha till maten.

Morgonen efter, måndag morgon 5 mars alltså hade vi spenderat våran sista vecka i Filippinerna och vi satt oss på flyget på Vietnam! Så nu sitter vi här 04.00 tisdag morgon på Ho Chi Minh’s flygplats och väntar på att världen utanför ska vakna så vi kan ge oss ut i hostel jakten. Spännande med nytt land, men det var vemodigt att lämna Fillis, en månad räckte inte för det vackra landet. Långt ifrån.

FRISK!!! I boracay

2018-02-26 05:33
Från melindatjulander

Gladare än någonsin för att vara frisk tog vi ett flyg till Caticlan för att ta båten över till Boracay den 21 februari. Lämnade ryggorna på hostlet där vi bor PRECIS på stranden och intog beachen. Avslutade hela dagen med middag på tres amigos, en väldigt god mexikansk restaurang!

Dag 2 på Boracay tog vi oss på Island hopping. En dag där vi åkte till:
Puka beach: HELT fantastisk vatten alltså verkligen wow. Magiskt.
Cristal Cove: en fin liten ö där vi fick runt till två grottor och sen bara en fröjd att gå runt på den fina ön!!
Magic island: Där avslutade vi med lite klipphoppning. Alltså det är så oväntat kul!! Och nog blev våra guider lite imponerade när de två svenska tjejerna var de enda på båten som ville hoppa, speciellt från högsta 10 meters hoppet.

En toppen dag men väääldigt fina stopp!!

Våra två sista dagar på Boracay svek oss tyvärr med vädret. Men lördagen gjorde vi till en lyxdag och tog en fika efter en film-förmiddag. Sedan en mycket skön timmes massage för omkring 50kr!!
Och avslutade gjorde vi med en burgare och öl på haket Armh Navy, alltså hett tips om du någonsin åker till Boracay. SÅ GOTT!

Söndagen tog vi också det mest bara lugnt på, förutom dagens aktivitet som blev Zipline! Funderade innan om man skulle tycka det var läskigt, men jag njöt enbart. Skrattade mig igenom hela turen. Härlig känsla att flyga ut i luften så där!
(Missa dock inte att kolla in Almas min innan de skjutsade iväg oss, nervös en aning kanske haha)

Sedan ägnade vi mest den dagen till army navy, igen. Både lunch och middag. Ja. We did that, men det var så fruktansvärt gott!!!!!

Idag är det månad igen, 26 februari och vi är på gång igen.nu sitter vi på Caticlans flygplats och ska flyga vidare mot El Nido på ön Palawan. Sista veckan i fillis!!

Dagens fakta om Filippinerna dock, jäklar vad man kan bli lurad att betal mycket för onödiga transporter. Till exempel idag när vi skulle ta em färja från Boracay till denna ö där flygplatsen finns. Direkt vi går av tricyclen kom en man och tog min väska, tricycle chauffören informerade honom vart vi skulle och han satt iväg dit han tyckte vi skulle betala. Han erbjöd färjan och transport från hamnen till flygplatsen för ”endast 300peso var”. Vi blev lite förvånade dock när vi inte alla betalat lika mycket för att ta oss samma sträcka fast andra hållet.

Vi inser dock snabbt att han har en liten egen business och vi ser det egentliga priset för färjan 25peso per person, och när vi kom över till hamnen var det nära nog till flygplatsen att vi traskade dit på egna ben på 10 minuter max.

Men man kan väl inte anklaga dom heller, dom lever ju på turister som inte har koll på avstånd och de verkliga priserna. Så nej, man ska aldrig ta den första enklaste vägen man blir erbjuden, det är ALLTID utan undantag mycket dyrare och onödig. Man lär sig för varje sträcka man åker, verkligen.

Sjukhus i Bohol

2018-02-26 04:46
Från melindatjulander

Den 14 februari splittrades vi från Anja, men Sverige trion höll ihop. Meningen var att ta färja från Siquijor-Bohol, men pågrund av tyfonen hade färjan inte gått på två dagar. Vilket resulterade i att A L L A ville ta sig från ön samma dag, och alla färjor blev fulla.

Så vi hoppade på färjan till Dumaguete istället, tog en glass i väntan på middag innan vi sov på det närmaste boendet vi hittade hamnen.

På morgonen efter åt vi frukost, jag superglad för att må bra och kunna äta, innan vi hoppade på färjan mot Bohol!

Och vaaaad jag njöt av att äntligen vara nere på stranden igen efter 1 vecka av att vara sjukling instängd inne på rummet i Siquijor. Kunde äta god pizza, sola, se fin solnedgång och bara ha en härlig kväll med dessa fina tjejer <3

Måste bara tillägga, jäklar du vad man har åkt runt i dessa tricycles. Vad är en bil liksom?

Men tror en toppendag vaknade jag upp dagen efter, 16 februari, och vänner skenet kan bedra.
Jag vaknar illamående och mår riktigt dåligt. Kan inte äta, och spyr till och med av att bara försöka dricka en klunk vatten. Inget mer semestrande för mig på Bohol, utan det blev raka vägen till sjukhuset.

En elaking till bakterie hade jag råkat utdör, amöba för att vara specifik. Tre dygn blev jag kvar på sjukhuset, otroligt jobbiga dygn. Men tur att jag hade Almis som sov med mig på sjukhuset två av nätterna och sprang ärenden för att köpa mediciner. Tack. Vi klarade det där också, och när jag blev utskriven på måndagen den 19 februari kunde ingen av oss låta bli lite glädjerop.

Kan ju inte glömma att visa, detta fick jag serverat alla tre dagarna, både lunch och middag. Inte vad man önskar när man resan har svårt att äta och mår illa...