RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-25 13:12:14

Idasglutenfria

Idaahman blogg på Nouw

Glutenfria Kanelbullar

2019-01-17 10:09
Från Idaahman

Att baka glutenfria kanelbullar kan ses som en utmaning för många, men det går faktiskt att få till goda glutenfria bullar. Efter att ha experimenterat lite så har jag hittat ett riktigt bra recept, min pojkvän (som brukar vara skeptisk till glutenfritt) verkligen älskade dessa. Så här kommer mitt recept på supergoda, supersaftiga kanelbullar som dessutom är lätta att baka ut.

Ingredienser:

50g jäst
5dl mjölk
1,5 - msk kardemummakärnor (mortlade)
1,5 msk fiberhusk
2 tsk xantangummi
0,5 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 msk vaniljsocker
1 ägg
0,5 tsk salt
7 dl lailas blå mjölmix
3 dl finax röd mjölmix
2 dl ljust durramjöl


Fyllning:

200g smör
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kanel
200g mandelmassa
+1 ägg till pensling
+pärlsocker
+sockerlag


Gör så här:

Börja med att värma upp mjölken till 37 grader och häll ner det i en bunke med smulad jäst och kardemumma. Häll sedan ner fiberhusken och rör om tills allt har löst sig. Låt fiberhusken svälla en stund och rör om då och då med en visp. När blandningen har svällt så blandar du ner xantangummi, socker, sirap, vaniljsocker, ägg och salt.

Blanda ihop de olika mjölen i en separat bunke och arbeta sedan in det i smeten med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar. När mjölet har börjat arbetas in så klickar du i små klickar av smöret, låt maskinen gå en stund mellan varje klick smör. När du har tillsatt allt smör så låter du maskinen arbeta ytterligare en stund, tills degen börjar se glansig ut och släppa något från kanterna. Det gör inget om degen fortfarande är kladdig och inte har släppt helt från kanterna, men är den mer som en smet än en deg så kan du tillsätta lite mer mjöl (finax eller lailas). Du kan testa att trycka med ett finger på degen, ifall det inte fastnar allt för mycket deg på fingret så är den okej. Degen brukar oftast bli mindre kladdig efter den har jäst.

Låt degen jäsa i 30 min övertäckt med plastfolie och blanda ihop fyllningen under tiden. Smula mandelmassa och vispa ihop den med resterande ingredienser tills du får en jämn och mjuk fyllning.

När degen har jäst färdig så är det dags att baka ut. Börja med att dela degen i två lika stora delar, ifall den fortfarande känns kladdig så arbetar du in lite mer mjöl i deghalvorna. Kavla ut varje halva till en stor rektangel och bred på fyllningen. Tänk på att inte kavla degen alldeles för tunn då glutenfri deg kan ha svårt att hålla ihop.

Rulla sedan ihop rektangeln till en stor rulle (börja från långsidan) och skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar. Efter det lägger du bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Mot slutet av jäsningen så slår du på ugnen på 225 grader Celsius.

När bullarna har jäst klart så penslar du dom med ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8-10 min.

Medans bullarna gräddas så gör du sockerlagen genom att blanda en deciliter socker och en deciliter vatten. Värm på spisen tills sockret har löst upp sig och ställ sedan åt sidan. När bullarna är klara så penslar du direkt på sockerlagen och strör sedan över pärlsocker. Sockerlagen hjälper bullarna att hålla sig saftiga.

Låt bullarna svalna under en bakduk. Jag skulle rekommendera att du fryser in dom samma dag som du har gräddat dom eftersom dom då håller sig mer saftiga.


Citronkola

2019-01-17 09:49
Från Idaahman

Denna citronkola är både söt och syrlig med väldigt mycket citronsmak, vilket gör att den inte känns för sliskig. Slå in den i smörpapper så får den ett extra lyxigt utseende.

Ingredienser:

100g smör
3 dl strösocker
2dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 citron, zest och saft


Gör så här:

Smält smöret, använd helst en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt socker, grädde, sirap, vaniljsocker. Pressa ner saften från citronen och riv ner hälften av skalet.

Koka upp och sänk sedan temperaturen till medel värme, rör om då och då men inte för ofta!

Koka tills temperaturen är kring 125-127 grader Celsius, eller tills smeten klarar kulprovet. Detta kan ta 15-45 minuter.

När kolan är klar så häller du snabbt över den i en form klädd i bakplåtspapper, låt den svalna 10 min och riv sedan över resten av citronskalet.

Låt kolan stelna något och skär eller klipp den i små bitar.

Glutenfria saffransbiscotti

2019-01-16 18:07
Från Idaahman

Underbara saffransskorpor som är farligt goda! Passar perfekt till jul om man vill baka något som inte är allt för sött.

Ingredienser:

100g smör
1 g saffran
2 ägg
1 dl strösocker
2.5 dl mandelmjöl
2.5 dl mjölmix ex finax röda
2 msk kikärtsmjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl grovt hackad sötmadel
+Råsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och häll över i en bunke, rör ner saffran och äggen.

Blanda de olika mjölsorterna och bakpulver separat tillsammans med sötmandel. Blanda om ordentligt och vänd sedan ner det i bunken med smör, ägg och saffran.

Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt. Om degen känns för lös så tar du och blandar i lite mer av mjölmixen.

Strö över råsocker och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 25 min.

Ta ut plåten och sänk ugnen till 125 grader.

Skär längderna i ungefär 1 cm tjocka skivor (låt dom ligga kvar på plåten) och torka dom i ugnen i ytterligare 10 minuter.

Stäng sedan av ugnen och låt skorporna ligga kvar tills ugnen börjar kallna.

Förvara i tex en snygg glasburk och bjud på dom till glöggfikat!

*Tips! Testa att bytta ut sötmandeln mot pistagenötter, detta är också supergott.

Glutenfria Saffransbullar

2018-12-18 15:17
Från Idaahman

Supergoda glutenfria saffransbullar med mandelsmassa och vanilj i fyllningen. Lätta att baka ut och lika saftiga som bullar på vanligt mjöl, dina gäster kommer inte märka att dom är glutenfria.

Ingredienser:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 g saffran
1.5 msk fiberhusk
2 tsk xantangummi
0.5 dl strösocker
0.5 dl vit sirap
1 msk vaniljsocker
1 ägg
0.5 tsk salt
7 dl lailas blå glutenfria mjölmix
3 dl finax röda mjölmix
2 dl ljust durramjöl (ex. risenta)
+ 1 Ägg
+ Pärlsocker

Fylning:
150 g smör
200g mandelmassa
0.5 dl socker
1 tsk vaniljpulver


Så här gör du:

Börja med att värma upp mjölken till 37 grader och häll ner det i en bunke med smulad jäst, kardemumma och saffran. Häll sedan ner fiberhusken och rör om tills allt har löst sig. Låt fiberhusken svälla en stund och rör om då och då med en visp. När blandningen har svällt så blandar du ner xantangummi, socker, sirap, vaniljsocker, ägg och salt.

Blanda ihop de olika mjölen i en separat bunke och arbeta sedan in det i smeten med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar. När mjölet har börjat arbetas in så klickar du i små klickar av smöret, låt maskinen gå en stund mellan varje klick smör. När du har tillsatt allt smör så låter du maskinen arbeta ytterligare en stund, tills degen börjar se glansig ut och släppa något från kanterna. Det gör inget om degen fortfarande är kladdig och inte har släppt helt från kanterna, men är den mer som en smet än en deg så kan du tillsätta lite mer mjöl (finax eller lailas). Du kan testa att trycka med ett finger på degen, ifall det inte fastnar allt för mycket deg på fingret så är den okej. Degen brukar oftast bli mindre kladdig efter den har jäst.

Låt degen jäsa i 30 min övertäckt med plastfolie och blanda ihop fyllningen under tiden. Smula mandelmassa och vispa ihop den med resterande ingredienser tills du får en jämn och mjuk fyllning.

När degen har jäst färdig så är det dags att baka ut. Börja med att dela degen i två lika stora delar, ifall den fortfarande känns kladdig så arbetar du in lite mer mjöl i deghalvorna. Kavla ut varje halva till en stor rektangel och bred på fyllningen. Tänk på att inte kavla degen alldeles för tunn då glutenfri deg kan ha svårt att hålla ihop.

Rulla sedan ihop rektangeln till en stor rulle (börja från långsidan) och skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar. Efter det lägger du bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Mot slutet av jäsningen så slår du på ugnen på 225 grader Celsius.

När bullarna har jäst klart så penslar du dom med ägg och häller på pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under en bakduk. Jag skulle rekommendera att du fryser in dom samma dag som du har gräddat dom eftersom dom då håller sig mer saftiga.

Glutenfria Kanelbullesnittar

2018-08-05 13:10
Från Idaahman

Dom här kakorna är en variant på kolakakor, men med kardemumma och kanel. Perfekt att göra ifall man är sugen på kanelbullar, men inte har så lång tid på sig. Det här receptet går nämligen väldigt fort att baka och dessutom så är dom jättegoda!

Ingredienser:

100g smör

1 dl socker

2 msk sirap

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel (malen)

1 tsk kardemumma (malen)

2 1/2 dl semper fin mix

1 tsk bikarbonat

1.5 tsk pofiber

pärlsocker

Såhär gör du:

Börja med att värma upp ugnen på 175 grader.

Blanda smör, socker, sirap, vaniljsocker och kryddor till en klumpfri smet. Ta sedan mjöl, pofiber och bikarbonat i en separat bunke och blanda väl. Häll i mjölblandningen i smeten och rör ihop. Dela kakdegen i två delar (om den känns för lös så kan du tillsätta lite mer utav mjölmixen) och forma till två stycken rullar. Lägg rullarna på en bakpappersklädd ugnsform och platta ut dom lite med fingrarna. Tänk på att inte sätta rullarna för nära varandra då degen flyter ut. Strö över pärlsocker och ev lite extra kanel på toppen och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 min.



Ta ut plåten ur ugnen och skär direkt upp dom i diagonala bitar. Låt svalna och sen är det bara att äta, dom är jättegoda till en kopp kaffe eller ett glas med kall mjölk!

Glutenfri granola med kokos och kakao

2018-06-10 17:23
Från Idaahman

Den här glutenfria granolan är en lite nyttigare variant med mindre socker än i dom flesta granola recept. Istället för rent socker så har jag tillsatt honung och torkad frukt som sötning. Den här gången blev det russin och ekologiska aprikoser, men det är även supergott att byta ut aprikoserna mot dadlar. Även russinen blir såå goda när man låter dom vara inne i ugnen ett tag, då dom får en knäckig yta och smakar lite kola-aktigt.

Ingredienser:

12 dl glutenfria havregryn (jag föredrar sempers ekologiska)
1,5 dl hasselnötter
2 dl vatten
0,75 dl kokosolja
0,5 dl honung
2.5 msk kakao
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
0.5 krm salt
1 dl russin
1 dl ekologiska aprikoser eller dadlar
1 dl rostade kokoschips


Värm upp ugnen på 175 grader. Ta fram en kastrull och blanda vatten, olja, honung, kakao, kanel, kardemumma och salt på medel värme tills allt har blandats ordentligt, låt svalna något. Grovhacka hasselnötterna och blanda dom sedan med havregrynen. Häll blandningen i kastrullen över havregrynen och hasselnötterna och rör om ordentligt.

Häll över på en ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min, rör om var tionde minut. Vid andra omrörningen tillsätter du russinen och vid den tredje omrörningen aprikoserna. Efter den tredje omrörningen så gäller det att hålla koll på russinen och hasselnötterna, dom kan lätt bli brända.

Ta ut granolan ur ugnen när nötterna har fått rejält med färg och havregrynen inte känns allt för mjuka (dom kommer stelna mer efter dom har svalnat). Tillsätt koksoschipsen och låt svalna.


Glutenfri Sverigekaka

2018-05-13 17:30
Från Idaahman

Här kommer ett glutenfritt recept på sverigekaka eller pensionärskaka som den också kallas för. En klassisk sockerkaka med vaniljfyllning i mitten och florsocker pudrad på toppen. Den här kakan blev verkligen SÅ god och gjorde sig nästan bäst dagen efter, då den hade fått stå i kylskåp över natten! Lovar att den är godare än vad den ser ut ;)

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socer
  • 50 g smör
  • 2 dl finax röda mjölmix
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl hett vatten
  • Florsocker till att pudra över kakan

Fyllning:

  • 1 dl standardmjölk
  • 125 g smör
  • 3 msk vaniljsocker


Börja med att slå på ugnen på 175 grader Celsius, smöra och mjöla en form (ca 22 cm i diameter) med potatismjöl. Koka sedan upp vatten i en vattenkokare och låt stå medans du blandar dom andra ingredienserna.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan ägg och socker vitt och fluffigt i ca 3 minuter och häll efter det i det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och vänd ner det i smeten lite i taget. Använd gärna en sikt för att undvika mjölklumpar. Sist häller du i det heta vattnet, försök att röra om så lite som möjligt i smeten.

Häll upp smeten i formen och grädda i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen, kolla med ett stickprov om kakan är färdig innan du tar ut den. Ställ sedan kakan åt sidan och låt svalna ordentligt. Jag gjorde misstaget att skära upp kakan för tidigt och då sprack locket som ni kan se på bilden, så vänta tills kakan är helt kall.

När kakan har svalnat så är det dags att börja med fyllningen. Koka upp smör och mjölk i ca 2 minuter, ta bort från plattan och häll i vaniljsockret. Låt fyllningen svalna något, men låt den inte stelna.

Skär upp kakan på mitten så att du får ett lock och en botten. Häll hälften av fyllningen på botten och resten på locket, lägg sedan tillbaka locket så att kakan blir hel igen. Pudra över florsocker på toppen och ställ in kakan i kylen. Den gör sig bäst om den får stå inne i kylen några timmar innan servering. Lycka till!


Glutenfria apple crumble cupcakes

2018-02-05 11:03
Från Idaahman

Muffins med kardemumma, sötsyrliga äppelbitar och kanelcrumble. Finns inte så mycket mer att säga än att det är en perfekt kombination av smaker, dom är så goda!

Ingredienser:

Äppelfyllning:

2 st äpplen
2-3 tsk citronsaft
1 msk socker
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker (ev lite vaniljpulver om du har det hemma)

Crumble:

75g smör

1,5 dl havregryn (glutenfria)

1,5 dl muscovadosocker

1 dl mjölmix (ex finax röda)

0,5 msk kanel

1 nypa salt

Muffinssmet:

2 ägg

1,5 dl socker

75 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl finax röda glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

0,5 tsk kardemummakärnor

1 nypa salt

Börja med att slå på ugnen på 200 grader celsius.

Skala äpplena och tärna i små bitar, lägg i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser. Koka upp och låt sedan småkoka tills äpplena är mjuka, det tar ca 10 minuter. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt äppelfyllningen svalna.

Crumblet är enkelt att göra. Blanda ihop smör och muscovadosocker till en jämn smet och nyp sedan ihop tillsammans med resterande ingredienser tills det har bildat en deg.

Nu är det dags att göra muffinssmeten, här är det viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.

Vispa ägg och strösocker tills det blir ljust och fluffigt. Smält sedan smöret och blanda det med mjölken innan du häller ner det i smeten. Mortla kardemummakärnorna och blanda i en separat skål tillsammans med mjöl, bakpulver och salt. Sikta sedan ner mjölblandningen i smeten och rör tills det inte finns mjölklumpar kvar. Om du har grovmalt kardemumman så kommer bitarna inte gå igenom sikten och då får du hälla ner dom separat.

Fyll 3/4 av formarna med muffinssmet och klicka sedan i lite äppelfyllning i varje, efter det strör du över crumblet på toppen. Det här receptet ger ungefär 12 muffins. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Det är viktigt att kolla med en sticka att dom är genomgräddade.

Dom här muffinsarna är redan festliga som dom är men om man vill så kan man servera dom med en klick vaniljsås på sidan om, det är också gott!

Bananglass

2018-02-05 09:39
Från Idaahman

Här kommer ett recept på min favoritglass, bananglassen. Vegansk, glutenfri och mjölkfri och du kan smaksätta den precis som du vill, den här gången blev det blåbärssmak. Det enda du egentligen behöver för att göra bananglassen är frysta bananer och en matberedare.

Ingredienser:

2 bananer

1 dl blåbär

1 tsk vaniljsocker

kokos till topping

Den här glassen är som sagt väldigt enkel, men kräver en dags förberedelse. Börja med att skala och skiva två mogna bananer och frys sedan in dom minst en dag innan du ska göra glassen. Ett tips är att köpa upp massor av bananer när det är extrapris på affärerna och sedan frysa in dom, då finns det tillgängligt direkt när suget efter bananglass kickar in! Jag brukar nästan alltid ha en låda full med skivade bananer i min frys.

Börja med att mixa bananerna i matberedaren tills dom blir till en krämig mjukglassliknande konsistens. Du kan behöva stanna matberedaren några gånger och röra om. Efter det häller du i blåbären och vaniljsocker och mixar ihop det lite snabbt. Häll sedan upp den i en skål och toppa med blåbär och kokos. Det går att frysa den någon timme ifall du vill ha den hårdare i konsistensen, men personligen så föredrar jag att äta den direkt.

Stora cookies med mjölkchoklad och vit choklad

2018-01-23 14:48
Från Idaahman

Dom här glutenfria cookiesarna är alldeles beroendeframkallande. Krispiga längst kanten och mjuka i mitten med massor av stora chokladbitar, mums! Jag har fått inspiration till dom här av en engelsk youtuber så nu ville jag testa att göra en glutenfri variant av dom. Lite små ändringar i receptet och en glutenfri mjölmix istället för vetemjöl och dom blev perfekta. Ett plus är också att dom är väldigt enkla att tillaga, är i princip bara att röra ihop alla ingredienser. Perfekt om man väntar gäster och vill röra ihop något snabbt.


Ingredienser:

​200 g smör
270 g strösocker
1 ägg
325 g semper fin mix
1 tsk bakpulver
En skvätt mjölk (om det behövs)
150 g vit choklad
200g mjölkchoklad

Börja med att slå på ugnen på 200 grader Celsius. Vispa sedan ihop smör och socker till en fluffig smet och rör efter det ner ägget. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ner det i smeten. Det är enklast att häll ner lite i taget, annars finns det risk för att man får mjöl i hela köket. Om kakdegen blir för tjock och svår att blanda så kan man även tillsätta en skvätt mjölk. Sedan är det dags att bryta ner chokladen i stora bitar. Den här gången bytte jag ut den vita chokladen mot kinder maxi choklad, det blev också supergott!

Ta nästan en hand full med smet och rulla till en boll (ska totalt bli ca 9-10 st), jag tycker att det är godast om man gör dom här kakorna ganska stora. Det är viktigt att man inte sätter för många kakor på samma plåt, max 5 stycken per plåt, då det finns risk för att dom flyter ihop. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, dom är klara när kanterna börjar bli lätt gyllenbruna. Låt dom sedan svalna ett litet tag innan du tar bort dom från plåten. Ett tips är att sedan äta dom tillsammans med en kopp te, det är en grym kombination!

Glutenfri kyckling och baconpaj

2018-01-22 12:53
Från Idaahman

Här kommer ett recept på en enkel och supergod paj med kyckling och bacon. Färskosten och grädden gör den krämig och det är enkelt att variera den genom ex. att byta smak på färskosten eller byta ut broccolin och paprikan mot någon annan grönsak. Eftersom att grädden och baconet gör pajen lite fetare så har jag gjort en nyttigare variant på pajbotten.



Pajbotten:

2 dl gf mjölmix (ex. finax eller semper)
2 dl gf grov mjölmix (ex. finax eller semper)
75 g kallt smör
75 g kvarg
2-4 msk kallt vatten
1 krm salt

Blanda mjölmix, smör, kvarg och salt till en smulig deg. Tillsätt sedan iskallt vatten (så mycket som det går utan att den blir för kladdig) och arbeta ihop degen. Tryck sedan ut den i en rund form ca 22 cm i diameter och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Medans pajdegen vilar så är det perfekt att göra fyllningen (se nedanför). Efter den har vilat så ska den förgräddas i mitten av ugnen i 10 minuter på 225 grader, glöm inte att nagga botten innan du sätter in den i ugnen.


Fyllning:

400 g kyckling
2 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (pressade)
100 g färskost med kantarellsmak
2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk sriracha chilisås
chilipulver
1 röd paprika
broccoli (alternativt)
salt och peppar
olivolja till stekning
ost till topping

Börja med att finhacka löken och bryn den tillsammans med vitlöken, häll över den på en tallrik. Bryn sedan kycklingen i olivolja och krydda med salt och peppar. Jag brukar bryna den en väldigt kort stund, men på hög värme så att den får en fin och krispig yta och flytta över den till en tallrik. Sänk värmen till medeltemperatur och stek baconet krispigt, jag brukar efter det hälla bort allt överskottsfett ur stekpannan.

När baconet är färdigstekt är det bara att hälla i kycklingen, löken, färskosten, matgrädden, chilisåsen och chilipulvret och sedan låta det koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt efter det paprikan och broccolin, smaka av med salt och peppar. Häll sedan över det i den förgräddade pajbotten och toppa med ett tunt lager av valfri ost. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i ca 20 min på 225 grader. Låt den svalna en stund och sedan är det bara att äta, servera gärna med sallad på sidan om.