RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-05 00:07:45

SofieHeinered blogg

SofieHeinered blogg på Nouw

Tömkörning och extraträning

2018-12-11 15:34
Från SofieHeinered

Hej!

Min dag började med skola och föreläsning. Sen råkade jag tappa min mobil så den tvärdog, så jag var tvungen att åka och byta skärm. Skönt nu när det är gjort! Min skärm har varit sprucken alldeles för länge, jag har varit för lat för att åka och laga den .


Igår hjälpte Mikaela mig att tömköra Vinny och wow så fin han blev i slutet! Har aldrig sett honom trava så mycket som han gjorde igår. Hon gjorde massor av övergångar och ändrade tempo mycket. Väldigt roligt att se att det finns lite trav i honom trots allt, nu ska vi bara försöka få fram den i ridningen också, men det är lättare sagt än gjort! Men förhoppningsvis kommer det med mer styrka. Vi har ju som sagt tänkt fortsätta tömköra honom en gång i veckan, det tror jag kan vara väldigt bra för hans rygg, hoppas han kan sätta lite mer muskler där snart.

Nu i eftermiddag ska jag gå en promenad med Vinny. Vi ska träna för Anki imorgon så det får bli lite lugnt idag. Har ju som jag har nämnt tidigare tänkt att lägga om passen lite. Förut har jag alltid ridit ett lite hårdare och mer lösgörande pass innan träning. Men den här gången tänkte jag rida ett lite hårdare pass dagen efter träningen ist för att kunna jobba vidare på det vi gjorde på träningen.

Men ska även träna för Anki ikväll fast på Harry. Han är en häst i stallet som jag brukar rida en gång i veckan. Egentligen skulle hans ägare Jenny ha tränat men hon har blivit sjuk och då får jag hoppa in och rida ist. Ska bli väldigt spännande för det är första gången jag tränar med Harry för Anki.

/Sofie

Lite bilder från tömkörningen igår. Väldigt dåliga, men bättre än inget!

Fredagens träning och helgen

2018-12-10 07:06
Från SofieHeinered

Godmorgon

Så är det måndag morgon igen, det går så fort!
I fredags tränade vi för Anki, jag är nöjd med passet. Har inte varit riktigt nöjd med känslan senaste passen jag har ridit själv, men nu under träningen kändes det som att vi fick igenom det lite mer. Vi jobbade mycket i högervarvet för att få igenom ställningen. Mest i skritt, jag fick vända in på en liten volt (typ 8-10 metersvolt) och leda ordentligt med innertygeln. Sen skulle jag inte rida hela volten utan ”lura” honom lite och gå ur den efter halva. När jag skulle gå ur volten skulle jag skulle flytta höger bogen till vänster och samtidigt vara noga med att ha kvar ställningen till höger. I slutet av passet kunde jag reglera tempot bättre i både trav och galopp och han jobbade mer genom ryggen. Men jag måste bli så mycket kvickare med mina ledande tygeltag.

I lördags vilade han. I igår (söndag) så hade jag tänkt rida ut, men pga vägunderlaget så skippade vi det. Istället så skrittade jag och Jenny fram runt sandbanan som vi har precis intill stallet. Den var nysladdad så där var underlaget bra. Han var väldigt spänd och pigg runt där. Jennys Spirre var också väldigt pigg så vi valde att bara skritta ett varv sen gick vi in i ridhuset.
I ridhuset så var han fortfarande lite spänd och han tvärvände för läktaren två gånger då Ankis man och deras hund satt där. Men det var bara dumheter för det brukar sitta både människor och hundar där och då är det inga problem.
Men han kändes väldigt mjuk och fin i övrigt och han tog mina hjälper väldigt bra, så vi måste som sagt ha fått igenom något på fredagens träning.
Idag (måndag) ska Mikaela hjälpa mig att tömköra.

Nu ska jag ta lite mer kaffe och göra mig iordning för att åka till skolan.
/Sofie

Fredagens tränings-outfit fick bli beige

Idag är det äntligen dags för lektion

2018-12-07 07:12
Från SofieHeinered

Godmorgon!

Just nu är kl 07 och jag ligger jag i sängen och dricker kaffe. Ska strax gå upp och börja plugga, har alldeles för mycket att göra i skolan just nu så blir nästan stressad av att ligga här.

Igår red jag ett pass i ridhuset. Som jag skrev i inlägget igår så hade han vilat i två, vilket betyder att han var väldigt pigg. Sen var det lite kaos i ridhuset, tror aldrig jag har varit i ridhuset när så många har varit där samtidigt. Tror vi 7-8 st som mest och då hade Anki lektion för en som skulle rida program haha. Men det gick ändå och jag tog passet som miljöträning. Är ju faktiskt ändå väldigt bra inför framtiden att träna på att vara många i ridhuset, för man vet ju aldrig hur det kan se ut på framtidningar.

Själva ridningen då, jag jobbade vidare på mina halvhalter och försökte få honom att fokusera på mig och inte alla hästar runtomkring. Måste ändå säga att jag är nöjd över hur han skötte sig. Dock är högervarvet vårt problem just nu. Jag får inte riktigt in honom i ytter tygel och han skjuter in höger bog. Så jag jobbade mycket med innerskänkeln till yttertygeln, men det är så svårt att vara snabb och samtidigt driva i med inner när han är pigg och springer på. Men idag ska vi träna för Anki, så jag hoppas vi kan lägga lite fokus på det.

/Sofie

Veckan blir inte alltid som planerat

2018-12-06 09:07
Från SofieHeinered

Hej,

Det blir inte alltid som planerat, jag hade lagt upp en träningsplan för den här veckan. Men i tisdags så var jag så trött efter jobbet och det var strömavbrott ute på Segerstad, så det var kolsvart i stallet och vi fick använda pannlampor och mobil när vi skulle fixa mat och mocka. Det blev alltså ingen ridning och då fick jag lägga om planen för veckan.

I måndags hjälpte Mikaela mig att tömköra. Han var lite spänd och ofokuserad i början, men efter ett tag blev han väldigt fin. Tänkte lägga in tömkörning en gång i veckan, tror det kan vara bra för honom, för så som han är i tömkörningen så vill jag ha honom i ridningen. När man tömkör så lyssnar han bättre när man gör övergångar och han arbetar genom ryggen på ett helt annat sätt. I ridningen just nu så struntar han lite i den som sitter på ryggen och ignorerar när man gör halvhalter och halt. Det är ganska frustrerande, när han bara springer på och man gör halvhalt efter halvhalt. Han måste lära sig ta dom för att vi ska kunna gå vidare till nästa steg, så det är bara att ha tålamod och fortsätta jobba på, så hoppas jag att han lugnar ner sig lite och tar halvhalterna bättre. Är samtidigt glad över att ha en pigg häst, men ibland går han mig på nerverna ;).

Sen så fick han vila tisdag och onsdag. Idag (torsdag) så var planen egentligen att ta ett lugnt pass och bara skritta ut. Tänkte prova lägga om och testa att ta ett lugnt pass innan träning för Anki och sen rida ett mer ansträngande pass dagen efter träning. För att få hjälp av Anki när han är som piggast efter vila och sen kunna jobba vidare på det vi har gjort på träningen på egen hand dagen efter. Men eftersom som jag inte red i tisdags så blev det vila i två dagar, så därför har jag bestämt mig för att rida ett lite mer ansträngande pass i ridhuset idag (torsdag). Sen så ska vi träna för Anki imorgon kväll, så får det bli vila på lördag och rida ut på söndag. Tror det blir ett bra upplägg för den här veckan. Försöker variera passen så mycket det går med att rida ut, i paddocken, i ridhuset, tömköra och ibland rida bommar, dock är det svårare nu när det är kallt och mörkt. Det är inte riktigt som det är på bilderna här nedan, då var det sommarens varmaste dag, man glömmer nästan bort att det har varit så ljust, varmt och fint.


Nu ska jag sätta igång och plugga, ha en fin dag!

/Sofie

Foto: EvaLena Heinered

Börjar blogga igen

2018-11-28 09:11
Från SofieHeinered

Hej!

Har inte varit inne här nu på ett tag, men nu när jag sitter och kollar igenom gamla inlägg inser jag hur roligt det är att ha och kunna kolla tillbaka på. Skrev ju lite under tiden jag letade häst och även första tiden med Vinny. Det är snart ett år sen jag köpte honom(!!!) och när jag läser gamla inlägg ser jag hur mycket som har hänt på det här året med honom.

Det som har hänt sen sist är att vi har flyttat från Lillerud till Anki Carlsson ute på Segerstad. Där trivs vi superbra! Det är så skönt och smidigt att ha sin tränare (Anki) på plats och Mikaela står också där och hon hjälper mig fortfarande att rida en gång i veckan.

I ridningen har det hänt mycket, han har blivit mycket starkare och vi har kommit över den där testperioden som han hade ett tag i våras. Då var han så pigg att han inte visste vart han skulle ta vägen och man visste inte vad som skulle komma ur de. Ibland sprang han bara på utan att ha någon som helst koll på sina ben och kunde samtidigt "bli rädd" för något och kasta sig. Sen stannade han och verkligen vägrade att gå ett tag och vissa gånger kunde han hålla på att tvärstanna så under ett helt ridpass. Han prövade verkligen mitt tålamod rejält där ett tag och det var konflikt innan, under och efter varje ridpass.

Men med tålamod och träning kom vi över det och framförallt hände det något när vi flyttade till Anki. Han blev mycket lugnare och det kändes som att jag hade fått en ny häst. Mycket tror jag beror på att han fick en större hage och en hagkompis, vilket gör att han får röra sig mer under dagen och göra sig av med lite energi. Inte stå i en liten hage själv och lagra energi som man kan använda för att hitta på bus under ridning. Men sen har jag såklart lärt känna honom mer och vet hur jag ska lösa problemen när han krånglar. Nu stannar han nästan aldrig, det kan vara om han har fått en lite längre vila och första passen när man ska sätta igång honom kan han testa lite. Han är fortfarande väldigt pigg och har enormt mycket energi så det blir ett antal övergångar på våra ridpass. Men jag är väldigt glad för att jag köpte honom för han är så rolig att rida och jag ser fram emot varje ridpass. Sen har han så mycket personlighet och är världens mysigaste och påhittigaste häst i stallet.

Nu sitter jag i skolan och ska börja plugga, ha en fin dag!

/Sofie

Foto: Eva-Lena Heinered

Veckan som varit

2018-03-18 06:16
Från SofieHeinered

Den här veckan har ridningen gått riktigt bra och alla fyra passen han har gått är jag nöjd med. I tisdags tränade jag för Mikaela. Jag lastade honom och åkte iväg till ett annat ridhus där det är lite lugnare och så vi kunde vara ensamma. Det passet fick jag jobba på ordentligt men jag kände att jag fick igenom honom bra tillslut. På onsdagen fick han åka till samma ridhus igen och då fick Mikaela prova rida. Då var han riktigt fin och det var väldigt kul att se!

Sen red jag sent på kvällen efter jobbet både fredag och lördag. På fredagen red jag på rätt ordentligt och han blev svettig och trött. Tänkte ”skönt nu kommer han nog vara trött och lugn imorgon” men nej... så fel jag hade... han var som en liten bomb på lördagen och det kändes som han lätt hade kunnat gå i en timme till . Förstår inte vart all energi kommer ifrån haha.

Men även om han har varit pigg den här veckan så har det ändå varit under kontroll och jag har känt att jag har haft kontrollen över honom och inte tvärtom. Förra veckan testade han rejält kan jag säga. Han var ofokuserad och hade väldigt mycket energi. Han tvärstannade, var spänd och var så pigg att han inte riktigt visste vart han skulle ta vägen.

Så nu den här veckan har jag longerat honom innan uppsittning. Det har hjälpt honom att spänna av lite och få ur sig den värsta energin. Vilket har lett till att han har gått att påverka på ett helt annat sätt redan från början av passet.

Så de här två veckorna har resulterat i väldigt blandade pass. Det är bara att ha tålamod och jobba vidare. Men han är riktigt rolig att rida när man har honom där och man känner att det flyter, så det här kommer bli bra ✨.

Screenshot från i onsdags när Mikaela red

Pigg häst

2018-03-04 14:19
Från SofieHeinered

Hej!

Hoppas ni har haft/har en fin helg. Det har jag verkligen haft. I fredags så blev det en lugn kväll med thaimat och godis. Igår kväll så kom Linnea och Agnes hem till mig, vi lagade mat och drack vin så mysigt✨. Imorse åt jag frukost framför Vasaloppet. Känns så overkligt att jag åkte det förra året. Men när man sitter och kollar på det på tv:n kommer känslorna tillbaka hur det kändes när man åkte det. Efter Vasaloppet åkte jag ut till stallet och mockade. Han fick vila idag så fixade stallet och kollade till honom i hagen.

I fredags och lördags red jag. Han var väldigt pigg ville inte trava, hade han fått välja så skulle vi ha galopperat hela passet. Skönt ändå att han är pigg. Det var stor skillnad mot förra helgen när jag red för då upplevde jag honom nästan som lite seg. Men det kan ju ha varit för att det var mycket nytt. Igår provade han mig lite för han tvärstannade några gånger och vägrade gå framåt, men passet avslutades bra och jag var nöjd med honom mellan åt.

Ge mig vår

2018-03-01 10:54
Från SofieHeinered

Hej!

Nu på morgonen har jag varit på ett givande möte, som har att göra med skola och så. Nu är jag hemma och äter lite lunch innan jag ska iväg till skolan där jag ska på karriärinformation, väldigt roligt och intressant ska det bli! Men usch va kallt det är! Trots att det är väldigt fint ute nu så vill jag verkligen ha vår och värme. Skulle vara så skönt att slippa frysa ihjäl så fort man går utanför dörren.

Igår så fick Mikaela provrida Vinny. Det gick bra men han knäpper av lite. Sen blir han även lite tvär och stannar ibland, han testar säkert lite nu i början. Men hon red på honom framåt och försökte få honom att ta tag och inte knäppa av som sagt. Hanna var där igår också och vi fortsätter försöka hitta en passande sadel, det är inte lätt. Det blir inte Devoucouxen nu, även om jag tyckte om att rida i den väldigt mycket så låg den inte helt bra. Men vi letar vidare.

Mamma var med igår och tog lite fina bilder

​Foto: EvaLena Heinered

Försöker hitta motivation

2018-02-26 13:47
Från SofieHeinered

Ja nu sitter jag här och försöker plugga, men det är alltid lättare sagt än gjort att plugga på eftermiddagen... Hade utsläpp imorse, mockade och fixade stallet sen tog jag med mig Vinjett ut på en promenad i ca 35 min. Så därför blev det inget plugg på morgonen.

Har utsläpp imorgon också så det lär väl bli samma sak då, men då ska jag försöka åka till skolan istället förhoppningsvis får jag mer gjort där än hemma. Vinjett får en promenad imorgon också.

På onsdag kommer Hanna igen och kollar på sadeln, vi ska se om det går att padda upp den lite där bak. Sen kommer även Mikaela vara med och hjälpa till lite med ridningen. Blir väldigt korta och enkla pass nu i början. Han har inte gått så mycket i höst och det är först nu de tre senaste veckorna som han har kommit igång på riktigt. Vill därför inte stressa igång honom utan ta det lugnt och öka på successivt. Så ridningen just nu är mycket rakt spår och rida på framåt.

Här kommer lite bilder från igår morse i hagen, han är så sällskapssjuk .

En hästhelg

2018-02-25 20:58
Från SofieHeinered

Det har verkligen varit en riktig hästhelg, så mysigt och roligt men väldigt kallt!

I lördags så var jag i stallet kl 7, ville vara med och släppa ut honom i hagen eftersom det var första gången. Han skötte sig väldigt bra, travade bara runt lite och sen ställde han sig och åt, skönt! Sen åkte jag hem och åt frukost och drack kaffe.

Efter frukosten åkte jag till Färjestad rid och trav där jag köpte stigbyglar, stigläder och fårskinnsboots. Sen åkte jag vidare till Hööks där jag köpte ett stalltäcke och ett vintertäcke med hals. Han fick med både stalltäcke och ett vintertäcke av den förra ägaren, men kände att jag ville ha nytt och sen kan man alltid ha det andra som reserv.

Sen åkte jag till stallet igen. Mikaela kom och även Hanna som har Hannas sadelbod hon skulle hjälpa mig att prova ut en sadel. Provade en Equipe och en Devoucoux. Dock har han så kort och svår rygg och sadeln vill gärna åka bak. Men Devoucouxen låg bäst så fick låna den för att kunna känna efter lite bättre.

Idag så var jag i stallet kl 9:30 ungefär, mockade och fixade stallet. Sen åkte jag till stallet där Mikaela har Bolt, jag åkte med dom på en pay and ride som var på Sörmon. Efter det åkte jag hem och åt lite snabbt, sen åkte jag till stallet igen. Red honom idag också och Mikaela var med och hjälpte mig. Han har varit så himla snäll, imorgon får han gå en liten promenad, tror han kan behöva ta det lite lugnt.

Mikaela hjälpte mig ta lite bilder