RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-02-26 05:03:53

markisch - foodie & hobbykonstnär

markisch blogg på Nouw

Cannelloni med spenat och ricotta

2019-07-04 16:40
Från markisch

Bra matlåda eller middag som är smakrik och lätt att både imponera med samt laga.

Ingredienser

1/2 paket cannelloni
1/2 paket hackad upptinad fryst spenat
1 burk ricottaost
1-2 krm salt
2-3 klyftor vitlök
1 paket krossad tomat smaksatt med örter
lite riven ost till garnering

Gör så här

Blanda spenat, salt, pressad vitlök samt Ricotta till en bra smet. Lägg blandningen i en spritserpåse och spritsa i cannellonin. Lägg de i en non-stickplåt och häll sedan över krossade tomater så de täcks. Strö sedan över riven ost. In i ugnen och tillaga sedan enligt instruktionerna på paketet.

Njut gärna med en god sallad som romansallad med örtvinegrett.

Svalkande vitchokladsoppa med jordgubbar

2019-07-03 16:22
Från markisch

Detta är en väldigt god och svalkande dessert så här till sommaren. En vitchokladsoppa med jordgubbar marinerade i mynta och basilika.

Ingredienser

Vit chokladsoppa

100g vit choklad
2dl mjölk
2dl grädde
1krm vaniljpulver
1tsk vaniljsocker

Jordgubbar
1 ask jordgubbar
1msk socker
1 kvist mynta
2 kvistar basilika
1tsk vatten

Gör så här

Vit chokladsoppa

Blanda allt i en gryta och värm upp till chokladen smälter. Rör hela tiden så det inte bränns vid! Ställ i kylen över natten så den blir riktigt kall.

Jordgubbar

Rensa jordgubbarna och dela sedan i klyftor. Hacka kryddorna och blanda sen allt. Låt även detta stå täckt i kylen över natten.

Servering

Häll upp soppa och lägg i de marinerade jordgubbarna. Toppa eventuellt med lite färska örter. Avnjut kall.

Matiga fiskmackor

2017-12-02 09:06
Från markisch

Det här receptet på mackor fick jag av en före detta kollega. Tyckte först det lät lite konstigt men tänkte att prova skadar ju inte. Nu är det en favorit!

Ingredienser
2st fiskkakor (säljs i kyldisken på fiskaffärer)
1 tomat
Majonnäs (Själv använde jag Hellmans)
Några salladsblad (kruksallad)
2 grova småbröd eller små baguetter

Gör så här
Skiva fiskkakorna tunt, som på bilden. Dela bröden och bred på lite majonnäs. Skiva tomaterna tunt. Lägg på salladsblad och tomat på bröden. Lägg nu även på skivorna av fiskkakor och ringla på lite extra majonäs.
Smaklig måltid!

Rödbetshummus

2016-12-13 11:02
Från markisch

Har alltid tyckt hummus är fett gott och testade något som för mig var nytt; rödbetshummus. Lätt en hit! Gott som frukost, mellanmål eller lätt lunch. Äsch, gott när som helt ärligt!

Ingredienser:
1 kartong kikärtor
1 stor eller 2 små rödbetor
1-2 vitlöksklyftor
Olja (det du föredrar)
Salt
Peppar

Gör så här:
Skala och koka rödbeta med lite salt. Mixa allt i en matberedare och krydda efter smak. Sen är det bara att käka. Tips! Gott på knäckebröd och med gurka.

Heta bönbiffar med klyftpotatis & svampsås

2016-12-12 16:55
Från markisch

En hyfsat lätt middag eller lunch med massa goda smaker. Höftade ihop biffarna och de var lite smuliga men kan förbättras med fler försök. Variera chilins mängd beroende på hur starkt en föredrar sin mat. Allt som allt bra kombo!


Ingredienser

Heta bönbiffar
1 kartong kidneybönor
1 stor gul lök
1 chilifrukt
1 ägg
1 dl havregryn
Salt
Peppar

Klyftpotatis
5 potatisar
Olivolja
Salt
Peppar
Paprikapulver

Sås

5-6 champinjoner
1 stor gul lök
1 matlagningsgrädde
Soja

Gör så här
Bönbiffar: Mixa lök och chili i matberedare. Mosa bönorna och blanda med resterande ingredienser. Krama ihop till biffar och stek.
Klyftpotatis: Skiva potatis och lägg i en ungfast form. Ringla över olivolja och strö över kryddor. Stek i mitten av ugnen på 225 grader tills potatisen är lagom mjuk.
Sås: Hacka, stek svamp och lök. Tillsätt grädde och kryddor och låt koka upp.

Cornbread med sirap och blåbär

2016-11-09 12:52
Från markisch

Har aldrig testat cornbread men alltid velat så nu gav jag det ett försök. Sett lite olika hur det ska förtäras men för mig funkade det bäst som en variant av pannkakor. Finns säkert andra sätt men detta funkade fint för mig som en riktigt lyxig frukost.

Ingredienser
2,5 dl polenta
2,5 dl mjöl
1 ägg
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
1 msk bakpulver
2,5 dl mjölk
0,5 dl honung
0,75 dl olja

Blåbär samt sirap till topping

Gör så här
Blanda alla ingredienser och häll i en non-stick ugnsform. Tillaga mitt i ugnen på 200 grader i 15-25 min beroende på hur stor formen är och därmed hur tunt lagret blir.
Skär upp i bitar, strö över blåbär och ringla över sirap. Sen är det bara att hugga in!

Ihophöftad thaigryta

2016-11-09 12:39
Från markisch

En god och värmande lunchgryta med varierande smaker.

Ingredienser
1 burk kokosmjölk
1 paprika av valfri färg
1 gul lök
1 tsk grön curry paste
1/2 tsk sambal olek
1 burk avsköljda bambuskott
5-6 cm av en zucchini
1 näve haricoverts
1-1,5 dl ris av valfri typ (jag använde råris)

Gör så här
Hacka alla grönsaker utom haricoverts. Börja med att steka lök, paprika och bambuskott. Stek därefter zucchini samt haricoverts. När allt mjuknat något tillsätt kokosmjök, salt, grön curry paste och sambal olek.
Koka riset och sen släng ihop och ät!

Omelett svampsås

2016-11-09 12:24
Från markisch

En lyxig frukost eller en lätt lunch för den som är trött på de vanliga äggvarianterna.

Ingredienser
2 ägg
1 gul lök
2 dl sojafärs
Bladspenat
Ost
Skvätt mjölk
6 svampar
2,5 dl matlagningsgrädde

Gör så här
Hacka och stek halva löken och färs separat.
Hacka och stek sen andra halvan av löken och hacka resten av svampen, fräs och koka upp med grädde och lite soja så är såsen klar.
Vispa upp två ägg och en skvätt mjölk med lite salt. Häll i en varm stekpanna tills ytan börjat hårdna något, lägg så på färsblandningen, bladspenat och ost på ena halvan av omeletten. Vik sedan över andra halvan av omeletten och låt ligga i pannan tills osten smält.
Lägg upp på tallriken och häll över såsen. Tips, servera med körsbärstomat!

Rörig knäckemacka

2016-10-20 17:14
Från markisch

En lättare lunch eller en bra förrätt som är dunderenkel att slänga ihop.

Ingredienser
1 dl sojafärs
Rapsolja
1 avocado
1 rödlök
Salt
Peppar
En näve babyspenat
4-5 körsbärstomater
Créma di balsamico
2 Polarknäckebröd

Ingrediensernas mängd varierar med hur stor portion en vill göra. Ovan mått blev två stycken knäckemackor med röra.

Gör så här
Avocadoröra: mosa avocadon, finhacka halva rödlöken, salta, peppra och blanda.
Sojafärsen: stek i olja tillsammans med den andra halvan av rödlöken.
Mackan: lägg babyspenat på en knäckemacka, på med avocadoröra, lägg på sojafärsen och de uppskurna körsbärstomaterna. Ringla över lite balsamico. Sen är det bara att hugga in!

Rostad butternutpumpa med schnitzel

2016-10-15 20:43
Från markisch

En middag värd en del tid! Ett riktigt gott, mättande men inte övermättande skrovmål.

Ingredienser
1 butternutpumpa
Olivolja
Salt
Peppar

Sås
5-6 champinjoner
1 stor gul lök
1 matlagningsgrädde
Soja

Tillbehör
Vegoschnitzel
Valfria grönsaker som till exempel haricoverts, blomkål
Fetaost

Gör så här
Butternutpumpa: dela på hälften och gröt ur kärnorna. Spara kärnorna och rosta i lite olivolja. Lägg butternuthalvorna i en ugnssäker form, ringla över olivolja och strö på salt samt peppar. Stek i mitten av ugnen på 225 grader i 35-60 min, beroende på pumpandes storlek.
Svampsås: hacka och stek svar samt lök i olja. Häll över grädde och soja. Låt koka upp.
Övrigt: stek schnitzel samt grönsaker och skär upp fetaosten.
Släng upp allt på en tallrik och njut!