RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-08 07:14:50

minbrostforminskning blogg

minbrostforminskning blogg på Nouw

Ett år sedan operationen

2019-03-14 21:52
Från minbrostforminskning

Jag kan knappt förstå det men idag är det ett år sedan min bröstförminskning! För ett år sedan just nu hade jag kommit hem från Alexis, var hög på smärtstillande och brösten var tight inlindade. Min sambo ordnade sängen så jag kunde sova utan att riskera att vända mig i sömnen. Han bullade upp med kuddar under madrassen så jag låg som i ett litet ”nest”. Minns det så väl. Det var mysigt men samtidigt är jag glad att den tiden är över

Jag har inte ångrat operationen för en sekund ❤️

Hur ser brösten ut nu?

2019-01-27 14:55
Från minbrostforminskning

Hej ni som fortfarande kikar in här! :)

Kikade tillbaka i min blogg och insåg att den här tiden förra året hade jag varit på min första remiss med Aleris men ännu inte fått veta om jag skulle få operationen betald av Region Skåne eller inte. Jag höll verkligen tummarna för att jag skulle få den betald men insåg hur viktig operationen var för mig och bestämde mig för att jag skulle genomföra den ändå - även om jag hade fått betala själv. Jag kände att det skulle vara värt det. Men jag fick operationen betald av Region Skåne och den här operationen har gjort mitt liv bättre på alla sätt och vis!

Jag mår bättre i min kropp, tidigare kändes det som att jag hade fått fel bröst och att jag hela tiden fick anpassa mitt liv efter brösten. Jag kunde inte ha vilja kläder jag ville, glöm att köpa en snygg BH (bara massa tant-BH för minst 600 spänn), badkläder ska vi inte ens prata om och jag hade konstant ont i rygg och axlar. Idag kan jag ha vilka kläder jag vill, kan hitta snygga BHs (även om jag mest har de mjuka från Abecita), badkläderna passar, jag kan träna obehindrat och jag har inte ont längre.

Jag märker att brösten får en finare och mer naturlig form med tiden, de är mjukare nu och inte lika svullna som de var tidigare. Ärren bleknar med tiden och jag upplever att min ProSil har gjort ett bra jobb. Ärren runt bröstvårtorna och ner till T-korsningen syns knappt medan ärren under brösten syns mer (de är ju dock större och längre så förväntade mig inget annat). Bifogar en bild jag tog i december, notera dock att jag hade haft en ganska tight BH på mig innan så märkena på brösten är från min BH och är inte permanenta.

Är det något ni undrar över? Det enda jag märker kring brösten är att de kan göra ont i sidorna och bröstkorgen om jag varit väldigt aktiv och lyft tunga grejer. Alltså inte jätteont men att det känns. Inget jag är orolig över för som jag förstår är det vanligt.

Ha en riktigt härlig söndag allihopa! Jag ska försöka kika in här oftare.


Uppdatering

2018-10-06 18:26
Från minbrostforminskning

En uppdatering hur brösten mår idag, snart sju månader efter operationen

- Jag har använt Prosil i nästan en månad nu och upplever att ärren blivit mycket blekare. De blir finare för varje dag och jag lovar att ordna bilder framöver. Prosil-siftet är ganska litet, ungefär som ett lypsyl och är inte särskilt svårt att använda. Jag använder det en gång om dagen, på kvällen innan jag går och lägger mig, även om anvisningarna rekommenderar 4-5 gånger om dagen. Vem har ens tid med det? Prosil kladdar inte men inför varje användning ska ärren tvättas och det har jag inte tid med när jag är på jobbet. Men en gång om dagen upplever jag som tillräckligt.

- Känseln är tillbaka. Känseln i bröstvårtorna är tillbaka nu och de reagerar på kyla precis som tidigare. Det är häftigt hur nervtrådar kan hitta tillbaka till varandra efter så lång tid. Jag har dock fortfarande lite nedsatt känsel på undersidan av högra bröstet.

- Jag har provat massa nya BH med bygel. Eftersom jag numera får lov att använda vilken BH jag vill har jag självklart vart och testat en hel del. Det har ännu inte blivit några nya inköp men det kommer säkert. En häftig känsla att BHar äntligen passar!

- Löpning? Nej, jag har faktiskt inte vågat springa än men det får jag testa framöver.6 månader efter OP!

2018-09-14 18:16
Från minbrostforminskning

14 september. En dag jag markerade i min almanacka redan i februari när jag fått reda på min operationsdag. 6 månader efter operationen var den största milstolpen, efter den fick jag ju leva ett helt normalt liv utan restriktioner. Och den dagen är IDAG! Tiden har verkligen flugit förbi och nu är dagen äntligen här. Ska strax gå och ta bort tejpen för sista gången och smörja in med Prosil för första gången. Fick hem stiftet i veckan och det är som ett litet Lypsyl. Ska bli spännande att se resultatet, dags att bli flitig och fota framstegen igen.

Vad ska jag göra då nu när restriktionerna är borta?
- Jag ska köpa mig en söt BH med bygel. Jag tror inte det kommer vara bekvämt till en början men bara känslan att jag kan ha en är otrolig.
- Jag ska springa! Jag har inte sprungit på ett halvår.
- Jag ska klättra igen. Eftersom klättringen innefattar en del hoppa ner från väggar och det skumpar har jag inte vågat göra det.
- Jag ska sluta tejpa

Lyckliga dag! :)


Sista tejpningen!

2018-09-08 14:45
Från minbrostforminskning

Det slog mig idag när jag tog av tejpen att det är för tusan sista gången jag behöver tejpa ärren! Om en vecka har det gått ett halvår sedan operationen och jag behöver inte längre tejpa. Har precis beställt Prosil som jag tänkte att jag skulle använda kommande halvår för att få så fina ärr som möjligt. Köpte det lilla stiftet för att testa hur min hud reagerar på det. Lovar att hålla er uppdaterade hur det går! Enligt hemsidan tar det ca 3-5 veckor innan man ser resultat, ska ta före- och efter-bilder för att se om det blir någon skillnad. Det står i instruktionerna att man ska smeta på Prosil 3-5 gånger om dagen men det ser jag inte som riktigt rimligt... kommer köra morgon och kväll :)


Om en månad har det gått 6 månader

2018-08-14 11:00
Från minbrostforminskning

Kan ni förstå? Jag måste nypa mig i armen för att fatta att det har gått 5 månader sedan operationen och att det bara är en månad till 6 månaders-milstolpen!!! Då ryker mina sista restriktioner och jag får verkligen leva som vanligt.

Efter den 14 september får jag
- hoppa och studsa igen. Jag ska ta mig bort till vårt klättercenter där jag och min sambo brukade klättra och jag får springa igen. Vi ska anmäla oss till Göteborgsvarvet 2019 och bara tanken på att springa utan att ha två stora bollar som studsar runt och sliter i axlarna gör mig lycklig!
- ha på mig BH med bygel. Ska ta mig till en butik och köpa den sötaste BH jag hittar hihi.
- jag behöver inte längre tejpa mina ärr. Detta kommer bli riktigt konstigt för tejpen känns som en del av mig nu och när jag inte har den känner jag mig naken. Jag ska inhandla Prosil och testa att använda det för att se om ärren kan bli ännu finare (de syns knappt nu och är platta och fina).

Brösten är mjukare nu och känns verkligen som mina. Tänk att jag fått de där små brösten som jag alltid drömt om och att mina fysiska besvär är borta.


Just do it

2018-08-04 13:00
Från minbrostforminskning

Jag förstår att det är många som är tveksamma om de ska genomföra operationen eller inte. Jag förstår er, jag velade i 8 år innan jag bestämde mig för att göra operationen. Det började med att jag förra hösten kände att armarna domnade bort för BH-banden klämde åt nerver i axlarna. Jag tröttnade och skickade iväg en remiss till Region Skåne i hopp om att få min operation betald. Jag hade dock bestämt mig för att bekosta operationen själv om jag inte blev godkänd av landstinget för jag orkade inte mer. Resten är historia - jag fick min operation betald av landstinget och jag är så nöjd. Jag vill bara säga till alla er som funderar på att göra en bröstförminskning att - just do it! Det är värt det och livskvalitén efter operationen går inte att beskriva. Ja, det är en stor och omfattande operation MEN du lever med dina bröst varje dag och att bli av med alla besvär som stora bröst bidragit med är guld värt.


Viktigt med bra stöd

2018-08-04 10:17
Från minbrostforminskning

Hej allihopa!

Jag hoppas allt är bra med er och att ni som genomgick en bröstförminskning i samma veva som mig mår bra och är glada över era nya bröst. Idag tänkte jag skriva lite om något som är viktigt för alla som opererat sig (eller som ska operera sig) och vill ha de snyggaste resultaten. Jag har alltid drömt om fasta och runda bröst som liksom inte hänger och när jag besökte Aleris sist berättade min sköterska om vikten att det första halv året pusha up brösten och att alltid ha bra stöd. Jag tog till mig detta och spände åt alla axelband på mina BH så de pushar upp brösten. Det har gjort stor skillnad! Innan var brösten liksom lite hängiga nedåt men nu är de fasta och fina.

Vi som har haft stor byst måste tänka på att huden som håller uppe brösten är uttöjd och orkar därför inte hålla upp brösten. Det blir alltså lätt för alla opererade att få små hängbröst om vi inte i början låter brösten läka i ett mer pushat läge. Då behåller de sin form mycket bättre och behöver inte förlita sig på huden över brösten. När jag fick det berättat för mig att den huden är uttänjd så blev jag orolig och började smörja in huden på ovansidan brösten med bio-oil. Det är ingen rekommendation jag fått men jag upplever att huden blivit smidigare och jag hoppas därmed fastare. Jag tränar även bröstmusklerna för att stärka dem.

Så tjejer, ha alltid ett bra stöd och gå inte utan BH längre tider det första halvåret när brösten stabiliseras och läker. Jag blev rekommenderad att tejpa brösten om jag vill ha en klänning som gör sig snyggast utan en synlig BH. Ni kan googla Hollywood-tejpning så bör ni hitta massa tips. För även om brösten känns fasta och färdiga är de inte det och kräver fortfarande bra stöd.

Önskar er alla en härlig lördag och ni får gärna höra av er till mig om ni har några frågor! Jag vet att et blir mindre uppdateringar men det händer inte så mycket. Ärren är jättefina, brösten har fått en fantastisk form och även blivit mindre (YAY!).


133 dagar sedan OP

2018-07-25 10:17
Från minbrostforminskning

Hej alla som fortfarande kikar in på bloggen. Allt är fint med mig, jag har tagit en paus från skrivandet för jobb och en härlig semester kom emellan. Tänkte uppdatera er lite hur det känns så här efter 133 dagar.

- Jag har badat mycket hittills i sommar. Att hålla sig till 15 minuter har varit riktigt svårt och jag har ruckat lite på den regeln... det har dock inte känts konstigt eller påverkat brösten något
- Solen. Det är svårt att undvika solen en sommmar som denna. Jag har nog varit lite väl oförsiktig med att ärren inte får solas. De har inte fått direkt sol men jag har ju strosat runt i bikini-överdel som gjort att de säkert exponerats för visst solljus. Detta är dock inget jag ser någon konsekvens av i dagsläget så hoppas det är OK...
- Jag har kommit igång ordentligt med (nästan) all träning! Har börjat träna bodypump igen med lägre vikter och det känns riktigt bra. Nu längtar jag till jag får hoppa och studsa igen så jag kan springa, klättra och röra mig helt fritt.
- Brösten har fått en finare form och är inte lika svullna mot sidorna.
- Sedan jag började pusha upp mina BHs har brösten nu en riktigt fin och fast form. Jag tränar även bröstmusklerna.
- Ärren är jättefina och vita. I september är det slut med tejpen och jag tänkte börja använda Prosil. Kommer kännas riktigt konstigt att inte använda tejpen något mer
- Jag upplever storleken som oförändrad men samtidigt är det svårt att avgöra för tidigare var de inte lika pushade uppåt som de är nu
- Jag mår jättebra! Mina bröst gör mig så otroligt lycklig


Noggrann

2018-07-02 21:00
Från minbrostforminskning

En sak jag varit under hela den här tiden är extremt noggrann och följt restriktionerna till punkt och prickar. Min sambo har påpekat att jag vart väldigt försiktig under den här tiden och att det nog är långt ifrån de som är så försiktiga som mig. Det kan nog stämma. Jag känner att det här gör jag en gång i mitt liv, det är under begränsad tid och jag vill verkligen att det ska bli så bra som möjligt. Att vara sträng mot sig själv då är inget konstigt. Restriktionerna släpper dessutom med tiden och just nu är det bara att byta tejpen en gång i veckan, alltid ha bra BH, inget hopp och studs och att lyssna på kroppen. Jag tror det kommer kännas konstigt att sluta med tejpen och att sluta sova med BH. Jag sover fortfarande med min sport-BH för det känns obehagligt att tänka på att sova utan den.


16 veckor sedan operationen

2018-07-02 18:19
Från minbrostforminskning

På onsdag är det 16 veckor sedan jag checkade in på Aleris och fick mina nya bröst. 16 veckor eller 110 dagar om vi ska vara exakt. Härom dagen slog det mig att jag inte riktigt kan komma ihåg hur livet i mina gamla bröst kändes, det känns så främmande. Det är en stor befrielse att ha små bröst och jag gläds åt dem varje dag. I höger bröst har svullnaden lagt sig och det blir mjukare för var dag som går. Vänster ligger dock steget före och är lite mindre och mjukare. Emellanåt kan de ömma om jag vart alldeles för aktiv. Då försöker jag vara lite stilla och då slutar de ömma.

Det blir inte så spännande uppdateringar längre för det händer inte lika mycket som det gjorde innan. I september är det 6 månader sedan min operation och då ryker de sista restriktionerna om att tejpa ärren och jag får börja med "hopp och studs" igen. Då har de liksom "fäst" sig och det ska vara okej att springa igen. Ser fram emot det! Nu får jag ju inte springa alls och jag får inte heller klättra som jag tycker är så kul... men snart så :)

På tal om att brösten ska fästa så har jag den senaste månaden verkligen spänt åt mina BH så att brösten saka fästa i en fin form. Alltså högt upp så de inte hänger. De är verkligen jättefina. Kanske till och med kan ta en bild på ärren om jag kommer ihåg (har tänkt göra det jättelänge och lägga ut här men glömmer). Har några ärr-bilder för mig själv och det är häftigt att se hur det såg ut till en början och hur fint det blivit nu! Kroppen är fantastisk på att läka :) jag har även förskonats från stygn som sticker ut genom ärren.

Ni som läser bloggen och som också har genomfört operationen, hur känns det för er? :)

3 månaders återbesök

2018-06-15 22:04
Från minbrostforminskning

I tisdags var det dags för mitt 3-månaders besök på Aleris. Jag träffade min sköterska Mirjam igen och hon är så härlig! Fantastisk energi och hon bryr sig verkligen om att mina bröst ska bli så fina som möjligt. Vi började med att ta bort tejpen och titta på ärren. Hon var jättenöjd med hur fint de läkt och hon tyckte också att brösten fått en fin form. MEN jag fick uppbackning på min BH. Den var för dåligt spänd i axelbanden så hon spände åt dem så mycket det bara gick så brösten liksom pushas upp. Brösten fäster den första tiden och eftersom min hud tidigare varit elastisk sa hon att jag får det bästa resultatet om jag har en BH som pushar upp brösten. De ska liksom inte lägga sig som en "limpa" som hon uttryckte det. Hoppas ni förstår vad jag menar. Nu har jag i alla fall spänt åt alla mina BH och det känns bra.

I och med justeringen i BH värker brösten lite till och från men för det mesta är allt bra. Jag fick även tydliga direktiv på sol och bad. Bada max 15 minuter i sträck och var mycket försiktig med sol. Solen tar faktiskt genom kläderna vilket jag kunde se när vi tagit av tejpen. Det var vitare där tejpen suttit jämfört med där det inte vart någon tejp. Tur att jag inte ska på solsemester denna sommaren.


Det bästa jag någonsin gjort

2018-06-08 14:23
Från minbrostforminskning

Ibland slår det mig hur mycket min bröstförminskning har förändrat mitt liv och jag känner en enorm tacksamhet att jag fick den finansierad av region Skåne. Om någon läser min blogg och funderar på att genomgå en bröstförminskning men är rädd så säger jag bara - gör det! All smärta, de jobbiga veckorna i början, nervositeten och rädslan inför en operation är ingenting mot lyckan efteråt. Min rygg och mina axlar mår bättre än någonsin och alla plagg sitter 1000 gånger snyggare. Träningen är lättare och jag känner mig i alla fall som en hel människa, att hela min kropp är proportionerlig.
Ville bara flika in den bubbliga känslan jag känner i magen över mina nya bröst. Hoppas ni alla får en fantastisk helg

12 veckor sedan operationen

2018-06-05 20:32
Från minbrostforminskning

Hej allihopa,

Det var längesedan jag var inne på bloggen men det har varit så mycket i övrigt så bloggen har tyvärr kommit i skymundan. För någon vecka sedan kände jag att jag hade ont i höger bröst och att det var svullet. Nu är det inte alls lika svullet utan det blir mjukare och mer likt vänster bröst för var dag som går. De har blivit mindre och min sport-bh som jag fick från Aleris passar inte särskilt bra längre. Den sitter till och med löst.

Om en vecka är det dags för mitt 3-månaders återbesök och jag har lite frågor som jag tänkte lyfta. Delar med mig av dem till er.

- Kan jag börja använda Prosil efter 6 månader med tejp för att få ett snyggare resultat?
- Hur länge behöver jag ha BH med bra stöd? Kan jag börja använda BH som är i spets utan bygel redan nu?
- Hur fungerar det att bada när ärren har läkt?
- Är det okej att ligga ute i solen i bikini så länge ärren är täckta?

Det är bara några av mina funderingar. I söndags var jag på stranden för första gången med mina nya bröst. Det var en konstig känsla att brösten var helt still i en bikini och att det såg proportionerligt ut till resten av min kropp. Hade önskat mig en stor spegel på stranden så jag verkligen kunde se hur små de är. Upplevde att det blev väldigt varmt under bikinin och att det var lite obehagligt mot ärren. Badade inte, vågar inte riktigt göra det än om jag skulle få in smuts under tejpen och att det leder till infektioner.


Det händer inte så mycket nu

2018-05-28 13:59
Från minbrostforminskning

Hej allihopa,

Tänkte att jag skulle kika in på bloggen och bara uppdatera er lite kort. Allt flyter på så himla bra och jag hade aldrig kunnat drömma om en så bra resa som jag hittills haft efter operationen. Ärren läker så fint och brösten gör för närvarande inte ont alls. Höger är fortfarande hårdare och mer svullet än vänster men även det minskar. Ingen spännande update direkt utan allt flyter på. Den 12 juni är det dags för mitt 3-månaders återbesök på Aleris och jag längtar verkligen att få visa dem hur fint det blivit!

Något önskemål på vad ni vill läsa om? Skriv gärna en kommentar så ordnar jag ett inlägg kring det :)


Fysiskt och psykiskt

2018-05-20 21:26
Från minbrostforminskning

Fysiskt - Brösten är så fina men de är olika. Mitt vänstra bröst är lite mindre och mjukare än det högra. Höger bröst är fortfarande hårt och där känns det att det är mer aktivitet. Det bränner och surrar lite i höger emellanåt och det var precis det som hände när vänster fick sin känsel. Jag hoppas det är vad som händer med höger nu, även om känsel inte är så viktigt hade det vart skönt att få känna att allt är okej. Känslan är nästan som att vänster bröst är "färdigt" medan höger har en bit kvar.

Mina axlar och min rygg mår så bra efter operationen! Det är jättestor skillnad och ibland minns jag hur fruktansvärt ont jag hade tidigare. Jag har även börjat titta på bikini och det är riktigt kul. Lite sådär att behöva anpassa den här sommaren efter ärren (de får inte utsättas för sol) och jag måste därför hitta en täckande bikini utan bygel. Har hittat en fin på Åhlens där överdelen är i storlek XS. Kan ni fatta det?! XS! Jag vet att man inte ska stirra sig blind på storlekar men jösses jag kunde inte ens ha deras XL med mina gamla bröst.

Psykiskt - Man vänjer sig fort vid de nya brösten och de senaste veckorna har jag fått för mig att de blivit större. Jag har nog blivit lite storleks-blind och påminner mig då om hur de såg ut precis efter OP och tittar på mina bilder. De är mindre nu och det är väl det jag behöver försäkra mig om ibland. Att de skulle växa och bli stora igen är min värsta mardröm. Att genomgå operationen är fortfarande ett av de bästa besluten jag fattat i hela mitt liv och ångrar mig inte för en sekund!


9.5 vecka sedan OP

2018-05-20 16:02
Från minbrostforminskning

Den senaste tiden har varit lite upp och ner på bröst-fronten. Har i någon vecka haft ont i höger bröst och det har vart svullet. Höger bröst är fortfarande hårt medan vänster är mjukt och fint. Men nu gör höger inte ont längre och svullnaden har lagt sig något. Jag har gått tillbaka till att sova mest på rygg och tror att det hjälpt. Sover med en mjuk kudde på höger sida av kroppen så jag inte rullar över och lägger mig på sidan. Efter att jag började med det har höger bröst slutat göra ont.

I fredags var jag och tränade och kom på att jag kan ju testa att ställa mig på crosstrainern. Har aldrig gillat den tidigare utan tycker bättre om att springa på löpbandet men eftersom jag inte får springa förrän tidigast september kände jag att det var värt ett försök. Det skumpar ju inte så mycket på en crosstrainer och det var så skönt att få upp pulsen ordentligt och svettas på riktigt! Stod och körde hårt i 30 minuter och sedan tränade jag core, rygg och gjorde mina första armhävningar sedan operationen. Hade knäna nära kroppen så det blev lättare och inte lika tungt och det gick jättebra. Endast träningsvärken kändes efteråt och ingen smärta :)


Två månader sedan OP

2018-05-14 20:15
Från minbrostforminskning

Hörni, idag är det två månader sedan jag opererades! Det är så sjukt när jag tänker på det. Just nu mår mitt högra bröst inte så bra, det har blivit svullet och om man känner på nedre bröstet mot armhålan är det som en svullen knuta. Jag blir så orolig men det är säkert ett resultat av för mycket rörelse. Nu måste jag börja ta det lugnt!

Q/A

2018-05-10 16:00
Från minbrostforminskning

Jag tycker alltid det är kul med frågor och svar. Jag har fått lite olika frågor sedan jag gjorde operationen men den här gången valde jag att ta några frågor från Hannalicious som gjorde en Q/A mars 2017. Tänker att jag kan ge min syn på några av frågorna.

Hur många ml hade du i varje bröst innan förminskningen?
Svar: Jag hade ungefär 900-920 ml i varje bröst innan operationen. Det är en gräns på 800 ml för att få operationen betald av Landstinget och sedan är det vissa mått du ska uppfylla (från nyckelben till bröstvårta och hur mycket häng du har). De tog ca 300-320 ml i vardera bröst och jag tyckte det var för lite när jag bara hörde siffrorna. Men resultatet är jättefint!

Hur dom gör med bröstvårtorna? Har dom förminskat dem nu så dem "passar in" på nya brösten?
Svar: Ja, de förminskar och flyttar på bröstvårtorna för att de ska passa de nya brösten. Mina bröstvårtor pekade jättemycket åt sidorna tidigare men nu är de mer "rakt fram". De var jättestora också, tänk flaskbottnar. Nu är de små och fina :)

Hur tror du det kommer bli med amning i framtiden?
Svar: Detta var en anledning till att jag inte genomförde operationen när jag var 20. Tänk om jag aldrig kan amma mina barn? Men nu har jag en helt annan inställning. Det är inte ens säkert att man kan amma sina barn med icke-opererade bröst. Jag hoppas självklart kunna amma i framtiden men går det inte så går det inte och det finns faktiskt riktigt bra ersättning.

Hur kommer detta påverka ex träning av bröstmuskler om du styrketränar?
Svar: Jag har börjar träna allt förutom bröstmuskeln och armarna. Jag vågar inte riktigt göra det än och tänker att jag kommer vänta med det till efter 3 månaders-kontrollen på Aleris (12 juni).

Är det stor risk att brösten växer ut igen och blir större?
Svar: Brösten är inte på något sätt garanterade att de behåller samma storlek och form livet ut. De kommer förändras under livet, precis som vanliga bröst. Min tanke är att nu har jag bröst som är mindre från början och sedan får man se hur de blir. Går man upp i vikt kommer de säkert bli större, går man ner i vikt blir de mindre, blir man gravid blir de större, ammar man blir de mindre. Ja, ni förstår - de kommer aldrig ha samma storlek livet ut.

Tiden efter operationen, vad sa läkaren till dig och hur passa mycket kan man röra sig? Kan man lyfta armarna? Ta av sig tröjan osv?
Svar: Min sköterska var så härlig och sa till mig - tänk dig en diva. Du ska vara en diva efter operationen. Ha armarna nära kroppen, sträck dig inte efter saker som är långt borta och ha inte armarna över huvudet. Tiden efter operationen var jag otroligt försiktig. Jag bara ingenting. Min sambo var fantastisk och hjälpte mig att bära allt den första veckan. Sedan trappade jag försiktigt upp med att böra vattenglas, min egna tallrik och lättare böcker. Jag väntade 3.5 vecka innan jag använde tröjor som man drar över huvudet och hade endast koftor med knappar framtill i början och linnen som jag kunde dra på mig (alltså inte över huvudet utan från benen och uppåt). Jag köpte billiga linnen och koftor på H&M.

Angående sommaren, kommer du kunna bada i bikini då och inte behöva tänka på att du blivit opererad eller hur länge måste man ha det i åtanke?
Svar: Jag provade faktiskt flera bikinis igår och det var så roligt! Allt passade så fint men jag kan inte ha vilken bikini som helst för den måste täcka ärren. Ärren får inte solas de första 6 månaderna och det var svårare att hitta en bikini som verkligen täckte tejpen. Jag letar vidare :) Kommer vara lite försiktig med att bada, inte ligga i vattnet en längre stund och inte bada i pool. Även om mina ärr inte är sår längre känns det säkrast att vara försiktig med att få in bakterier.

Vad hade du för bh storlek innan du gjorde din förminskning?
Svar: Jag hade storlek 70F innan operationen. Skulle nog haft 70G i vissa BH då 70F var på gränsen till för liten.

Skulle du kunna beskriva detaljerat hur smärtan i kroppen varit sedan du opererade dig?
Svar: Trodde inte jag skulle ha så ont efter operationen. Hade läst inlägg på forum, bloggar och texter på plastikkirurgiska hemsidor om att det är en måttlig smärta efter operation och att det känns mer som ett tryck. Så var det inte för mig de första dagarna. Jag hade ont! Värktabletterna var räddningen men när de gick ur kroppen kände jag av den hemska smärtan. På en skala 1-10 skulle jag säga att det var en stark 8 när det var som värst. Men smärtan släppte ganska fort och en vecka efter operationen gjorde det inte så ont längre.

Känner du dig större nu med mindre bröst eller blir känslan tvärtom, att man blir liten och petite?
Svar: Jag känner mig mycket mindre. Andra personer påpekar att jag är tunn och undrar om jag gått ner i vikt. Det har jag inte men min siluett är mer petite och jag älskar det. Är mycket lättare att klä sig när brösten passar resten av kroppen.


8 veckor sedan OP

2018-05-10 09:16
Från minbrostforminskning

Igår bytte jag tejpen och blir alltid lika glad när jag ser hur fint det läker. Ärren syns knappt på vissa ställen och det är en enorm lättnad. Jag var lite rädd att ärren skulle vara breda och fula men de är tunna och fina. På undersidan av brösten har jag ingen känsel, höger sida är helt domnad och bröstvårtan har inte heller någon känsel. I vänster bröst har jag lite känsel i bröstvårtan och om man drar försiktigt med fingret över undersidan känns det som att huden sover, det sticks liksom lite. Jag vet att känseln kanske aldrig kommer tillbaka och att det kommer ta tid. Det gör dock ingenting för min del. Att ha små bröst med mindre känsel är betydligt bättre än stora bröst med känsel.

Den senaste veckan har vart lite jobbig för jag har haft ont under och i sidan av båda brösten. Jag tror att mitt hektiska liv har påverkat dem. Arbetslivet har vart riktigt stressigt och privat har det vart fullt ös. Har inte vart försiktig utan stressat på och levt som tidigare. Jag måste verkligen tänka mig för och fortsätta vara rädd om mig själv. Jag upplever även att de svullnat något och det gör mig orolig... tycker inte om känslan av att de är svullna. De blir större (eller jag upplever att de är större) och ömmar. Jag måste påminna mig själv om att vara lugnare i mina rörelser och stressa ner. Det är aldrig bra för kroppen att vara stressad och köra 120. Tur att det är en ledig dag idag! :)


Det här med storlek

2018-05-07 20:11
Från minbrostforminskning

Vilken storlek kommer jag få på mina nya bröst? Kommer jag bli ledsen om de tar för lite? Hur mycket kommer de förändras? Tänk om de blir stora igen? Kan jag önska storlek innan operationen?

Mina frågetecken kring storleken av de nya brösten tog aldrig slut. Jag googlade bilder av kändisar med små bröst och ville helst att de skulle ta så mycket av brösten de bara kunde. De fick gärna ta allt! Jag frågade både sköterska och kirurg innan operationen och de sa hela tiden att ”du får bröst som passar resten av din kropp”. Bad om en B-kupa när Göran (min kirurg) ritade på mig inför operationen och han sa kort att ”man kan inte önska storlek för han vet ju inte precis hur en B-kupa ser ut”. 

Efter operationen frågade jag hur mycket de tog bort och de svarade 300 ml respektive 320 ml om jag inte minns fel. Panik. Min hjärna snurrade. Tog de inte MER? Jag vill inte ha bröst kvar! Känslan försvann dock när jag såg dem första gången, tight lindade i en gasbinda och med trötta ögon ställde jag mig framför tvn och beundrade hur platt jag var. Jag har aldrig sedan operationen känt att brösten är för stora. Jag älskar mina nya bröst men vissa dagar har jag en känsla av att de är stora. I vissa kläder känns de stora igen (känns stora - inte ser stora ut) och jag får kontrollera storleken i spegeln. Sjukt beteende, jag vet men vissa dagar känns brösten stora. Just idag känner jag så, att brösten är stora och det är en tråkig känsla... får spegla mig och intala mig själv att de minsann är små! 

Sen försöker jag påminna mig själv att även om svullnaden lagt sig är de fortfarande svullna. De kommer förändras under det första året och antagligen bli mindre.


Tränat

2018-05-01 16:54
Från minbrostforminskning

Idag var jag på gymmet för första gången efter operationen. Det var så härligt att få klä på sig träningskläderna igen och styra cykeln mot Fitness24Seven. Jag får inte springa än så det blev en rask promenad på löpbandet och sedan tränade jag rygg, mage och ben på matta. Målet med dagens träning var att komma igång igen och känna efter vad som funkar och vad som inte funkar. Jag testade lite olika övningar och det tog en liten stund innan jag fick ordning på situpsen så de inte gjorde ont i brösten - resten av övningarna funkade bra. Jag tränade inte armarna och undvek tunga vikter, körde bara med min kroppsvikt.

I mitt förra inlägg skrev jag att jag köpt en ny sport-bh och jag tänkte att jag skulle berätta lite mer om den (nu när jag testat den). Min BH kommer från Casall och det är en modell med high support, den är riktigt skön och jag köpte min BH i storlek 70C. Provade 70B också men den satt lite konstigt mot armhålorna. Ska tilläggas att jag var inne och provade samma BH tre veckor efter operationen och då kunde jag inte ha 70C! Den satt alldeles för hårt och 70D satt perfekt. Det betyder alltså att mina bröst ändrar storlek och blir mindre svullna hela tiden. Det var så häftigt att känna skillnaden i provrummet. Det absolut bästa med min sport-bh är att man knäpper den med en dragkedja framtill. Jag kan inte dra över en tight sport-bh över huvudet, dels för att det gör ont i brösten om jag gör det och dels för att jag är rädd att inte få av den sen... så denna BHn är verkligen perfekt! Sitter som en smäck, ger bra stöd och är lätt att ta av och på :)

6.5 vecka sedan OP

2018-04-28 17:35
Från minbrostforminskning

Det riktigt pirrar i min mage av lycka när jag ser mina bröst och jag är glad att allt har gått så bra. Nu är det ungefär 6.5 vecka sedan operationen och jag får lov att leva ganska normalt. Jag har inte börjat träna än men ska komma igång på onsdag (då är det 7 veckor sedan OP) och jag får fortfarande inte genomföra aktiviteter som innefattar hopp och studs (ex. löpning). Jag tänkte att jag skriver en liten resumé av hur det känns nu, både kroppsligt och psykiskt.

Kroppsligt
Brösten har gjort lite ont den sista veckan. Smärtan kommer från sidorna av brösten och ärren undertill men det är en hanterbar smärta som inte är konstant. Det liksom hugger lite till och från men allt ser så fint ut så jag är inte orolig. Jag har väl burit för tungt och aktiverat armarna för mycket tänker jag. Brösten får en finare form för varje dag som går. I början var de svullna ut mot sidorna, var hårda och hade en konstig rund form. Nu är det mjukare och har en finare och naturligare form. Vänster bröst är mjukare än höger och höger bröst är fortfarande lite svullet mot sidan. Ärren är jättefina och börjar bli lite röda. Ärren är verkligen tunna och jag tror att resultatet kommer vara jättefint.

Jag har även testat att sova på sidan! De första veckorna måste man sova på rygg och tack och lov gick det betydligt bättre än jag trodde. Nu känns det nästan lite konstigt att ligga på sidan. Vänster sida går bättre att ligga på än höger och jag antar att det är för att höger är svullet på sidan och att det ömmar lite.

Psykiskt
Som jag skrev i början av inlägget är jag så lycklig över brösten. Den största skillnaden är lyckan över att kläder sitter snyggare och att jag kan gå in på H&M och Lindex och köpa vilken BH jag vill (OK, nu måste jag ha BH utan bygel men SEN kan jag köpa vilken jag vill). Idag var jag inne på Stadium och köpte en ny sport-bh och det är en fantastisk känsla att jag kunde köpa en riktigt snygg sport-bh som satt som en smäck! Tidigare när jag tränade hade jag på mig en minimizer som tryckte in brösten och sedan en riktigt tight sport-bh över den. Hade jag bara en sport-bh på mig åkte brösten runt och det var så obehagligt! Därför var dubbla BH den enda lösningen för mig. Skönt att slippa det.


Jag ser ju att ni är ett gäng som kikar in här och jag undrar om det är något särskilt ni önskar läsa om? Vill ni veta mer om tiden efter operationen? Hur jag gjorde för att sova på rygg? Tiden innan operationen? Skicka in remiss? Skriv gärna en kommentar om det är något särskilt :)


Dag 41

2018-04-24 21:37
Från minbrostforminskning

Tänk att det gått hela 41 dagar sedan operationen! Jag knappt minnas hur det kändes innan operationen, det är otroligt hur fort man vänjer sig. Mina nya bröst känns som mina och att tänka tillbaka på de gamla är numera som ett avlägset minne. Jag minns ju allt som var jobbigt och varför jag genomförde operationen men att tänka på hur stora de var är surrealistiskt. Hur mår jag då? Jo, tack jag mår bara fint! De senaste dagarna har dock ärren under brösten gjort ont vid vissa rörelser (bland annat när jag sträcker mig för att plocka upp saker från golvet). Försöker tänka på att ta det lugnt i mina rörelser, för jag har inte läkt färdigt på långa vägar. Brösten är ju inte färdiga förrän efter ett år så 41 dagar efter operationen kan jag nog inte räkna med att allt ska vara bra och inte kännas. I morgon är det dags att ta bort tejpen igen. Ska bli kul att se hur ärren ser ut ☺️

ny vs. gammal bh

2018-04-22 14:21
Från minbrostforminskning

Jag har av ren nyfikenhet sparat alla mina gamla BH. Det är en häftig känsla att ta på sig dem och inse exakt HUR mycket som faktiskt tagits bort. Mina nya bröst är ungefär hälften så stora som mina gamla.. Tänkte jag skulle dela med mig lite bilder. Den ljusblå BHn på bilden var dessutom på gränsen till för liten när jag hade mina gamla bröst.

Helgen har hittills vart ganska påfrestande för min kropp med mycket rörelse och det känns i bysten idag. De är lite svullna och jag tar det lugnt och laddar inför kommande arbetsvecka.

Fem veckor sedan OP

2018-04-20 13:44
Från minbrostforminskning

Igår när jag bytte tejpen slog det mig att för bara fyra veckor sedan låg jag på en brits på Aleris och tog bort tejpen för första gången. Det blödde och jag ville bara gråta för jag tyckte att det såg så läskigt ut. Minns att jag grät som ett barn efter besöket för det såg så obehagligt ut och jag höll på att svimma när jag tänkte på det. Men nu är det helt annat! Ärren är så fina och stygnen som stack upp lite har försvunnit (kroppen ska ta hand om stygnen). Bröstvårtorna ”smälter” nu ihop med resten av huden och blåmärket på höger är nästan borta. Är tacksam att min kropp läkt så bra på bara fem veckor.

Jag lever nu ett ganska normalt liv förutom att jag inte cyklar ännu (mycket kullersten i Malmö där det skumpar), bär inte tunga saker och tränar inte på gym. Bortsett från dessa aspekter är mitt liv väldigt normalt vilket är skönt. Min tanke är att testa att cykla lite kortare sträckor i helgen för att känna av om det skumpar för mycket. Känslan i brösten när man kör över farthinder eller kullersten med bussen är ganska obehaglig. Det gör inte ont men känns konstigt. Hopp och studs får jag ju inte göra förrän efter sex månader.

Om två veckor är det sju veckor sedan OP och då tänkte jag komma igång med min träning igen. Äntligen! Jag kommer börja med lättare träning på gymmet och inte direkt träna bröstmusklerna utan mer mage och ben.

Dag 32

2018-04-15 18:52
Från minbrostforminskning

En månad sedan operationen och status på brösten är att allt flyter på som det ska. De gör inte ont, de ser fina ut och jag är så glad! I fredags gick in på Lindex och plockade med mig olika BHs och bikinis till provrummet för att testa. Det var en surrealistisk känsla när allt jag tog med in i provrummet passade. Jag har aldrig upplevt det tidigare och det riktigt pirrade i magen av glädje när jag stod i provrummet. Det var verkligen motsatt vad jag tidigare känt när jag provat underkläder. Köpa bh och bikini var förenat med ångest och i många fall tårar. Ingenting passade och när något väl passade var det ofta dyrt och tantigt. Jag har aldrig förstått varför storbystade kvinnor ska vara begränsad till dyra och tantiga BHs, det är inte rättvist. Och vi ska inte ens prata om att köpa bikini! Det var det absolut värsta jag visste och jag tror aldrig jag haft en bikini som suttit bra över brösten. Jag upplevde dock att det blivit lite bättre med tiden, Hunkemöller säljer till exempel fina bikinis i större storlekar. Men nu behöver jag inte längre tänka på det och det är en sådan otrolig befrielse. 

Mina bröst

2018-04-12 19:40
Från minbrostforminskning

Efter lite dividerande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att lägga ut lite bilder på mina bröst. Tejpen ser lite tokig ut undertill men jag har rättat till vecken nu. Notera också att brösten ser lite större ut på den första bilden än de gör i verkligheten. Den första bilden är rakt framifrån och de andra är tagna mer från sidan.

Ser ni leverfläcken under vänster bröst? Den syntes inte ens innan utan befann sig under bröstet. Det är sjukt när man tänker på det. Jag känner mig verkligen som en hel människa efter operationen, mina bröst matchar liksom min kropp nu och jag känner mig så otroligt fin. Tidigare kändes det som att jag fått "fel" bröst till min kropp och det var en jobbig känsla att hela tiden behöva anpassa sitt liv efter ett par bröst. Jag blir alltid så glad när jag ser dem och stolt att jag vågade genomföra operationen. Jag tvekade länge och har funderat i ungefär 10 år men jag ångrar inte mitt beslut för en sekund.

70B och Abecita

2018-04-11 19:00
Från minbrostforminskning

När du genomgår en bröstförminskning får du en sport-BH i samband med operationen. Det är den enda BHn jag har använt mig av de senaste veckorna (den har självklart tvättats) men vid mitt första återbesök 1 vecka efter OP sa sköterskan att jag skulle börja använda en mjuk BH utan bygel som formar brösten redan 14 dagar efter OP. Sport-BHn plattar ju till brösten och trycker dem åt sidan. Den vanliga BH ska forma dem och användas dagtid, sport-BHn ska användas på natten.

Hade jag haft en storlek 75 och uppåt hade jag kunnat köpa en BH hos Aleris men eftersom jag har 70 så fick jag själv leta efter en BH. Hur svårt kan det vara tänkte jag och gick till alla butiker jag känner till i Malmö som säljer underkläder. Det fanns ingen BH utan bygel i min storlek. Jag kan dock förstå det då de inte är den snyggaste BHn direkt och inget jag hade köpt om jag fått använda vilken BH jag ville. Jag fick dock bra hjälp från personalen på Triumph både i centrum och på Emporia. De tipsade om ett märke som heter Abecita och jag fick testa en 70D i affären. Den var för stor och de trodde en 70C skulle vara mer lagom. Jag lade en beställning på Abecitas hemsida och paketet fanns kort därefter i brevlådan. Kunde konstatera att 70C var lite för stort och inte kändes som att den formade ordentligt så jag beställde 70B istället. Provade min nya BH idag och den sitter som en smäck! Ni kan förstå min lycka över att ha storlek 70B också och att äntligen ha hittat en BH som passar mig.

Modellen jag tänkte tipsa om heter Agnes (LÄNK) och finns i flera olika färger, jag köpte en svart och en beige. Abecita har fri frakt och fri retur och detta är verkligen plus i kanten när det handlar om BH.


Fyra veckor efter OP

2018-04-11 14:00
Från minbrostforminskning

Jag kan knappt fatta att det gått hela fyra veckor sedan min operation. Idag tog jag bort tejpen själv för tredje gången och det som tidigare var läskigt och som nästan fick mig att svimma är något jag längtar till. Jag är alltid så nyfiken på hur det ser ut och det är häftigt att se hur mycket kroppen läker på bara en vecka. Allt såg verkligen jättebra ut idag och mitt högra bröst som läkt lite sämre har äntligen börjar bli fint. Visst lite av det gula blåmärket är kvar men det blir sakta men säkert mindre för varje dag. Vänster bröst läker så fint och ärret mellan bröstvårtan och under bröstet är så fint. Jag har också märkt att det börjat sticka ut stygn från vänster bröst och dessa kan man antingen dra upp (om det går) eller klippa av så de inte stör. Kroppen ska ta hand om stygnen själv och jag har ännu inte kunnat dra upp dem och inte heller klippa då de är så nära såren. Låter dem vara till de antingen försvinner eller går att dra upp. De stör ingenting och så länge de inte gör det får de vara kvar.

Det är även en stor dag idag för nu får jag röra armarna ovanför huvudet och jösses va skönt det är. Kan äntligen tvätta håret själv, ha på mig tröjor som man drar över huvudet och nå saker som jag tidigare inte gjort. Det är verkligen lycka att kunna göra mer och mer saker själv. Efter fyra veckor är man även fri från stödstrumporna och även detta är en befrielse! Jag struntade dock i stödstrumporna när vi var i Paris och det gick bra. Tyngre fysisk aktivitet får jag vänta 2-4 veckor till med, så som bära tunga föremål och träning. Min tanke är att lyssna på kroppen och hellre vänta lite för mycket än för lite - better safe than sorry.