RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-18 18:42:38

http://www.nouw.se/skrivarbloggen"

skrivarbloggen blogg på Nouw

Snö ljuva snö

2018-12-25 12:13
Från skrivarbloggen

Natten mellan lördag och söndag började det snöa, här i Malmö. Ni som känner mig vet att jag älskar snö och ja.

Snön får mig att tänka på min barndom, då jag var i Österrike med mina föräldrar och jag var med i en skidklubb och åkte skidor. Jag tävlade i skidåkning och kom på tredje, andra och första plats.

Jag minns inte mycket av detta för jag var liten men ja.

Något jag minns var att varje gång vi i gruppen gjorde bra ifrån oss så fick vi Haribo gummibjörnar.

Jag minns att jag åkte lift och åkte in i liftens mitt, inget roligt ställe att hamna på.


Enligt mig så antingen gillar man snö eller så gillar man inte snö. Jag hoppas att ni också håller med.

Det första jag tänker på när jag tänker på snö är snö:

Kraków - En polsk turist stad

2018-10-24 12:54
Från skrivarbloggen

I somras, 20/07/18 - 23/07/18, var jag i Kraków i Polen.

Polen har haft 3 huvudstäder i historian.

1. Gniezno

2. Kraków

3. Warszawa (nuvarande huvudstad)

Själv har jag varit i alla dessa tre städerna.

Gniezno var huvudstaden under medeltiden, när exakt är oklart, huvudstaden fördes 1038 till Kraków och 1596 till Warszawa.


Men vad såg du där? Vad gjorde du där? Finns det något du rekommenderar andra turister att åka dit och titta på?

Dag 1.

Vi d.v.s. jag, föräldrarna och min syster, åkte dit från vårt sommarställe i Polen, i Łagów Lubuski. Det tog 6 timmar med ett stopp.

Vårt hotell, Hotel Golden Tulip, låg centralt, i Kazimierz, en bit ifrån det judiska kvarteret.

Jag delade rum med min syster och rummet var lagomstort, fräscht.

Frukost ingick i priset och det var mycket med mat till frukost i form av buffé, personalen var väldigt hjälpsamma tyckte jag. Maten var jättegod, ifall maten är slut så säg till personalen för de kommer att ställa fram mer mat, personalen är jättesnälla och tveka inte om att fråga om hjälp ifall något skulle hända.

Hotellet var fyrstjärnigt och jag tycker att hotellet förtjänar sina stjärnor. Några meter ifrån hotellet finns hållplats för buss och spårvagnar.

Vi åt mat i Bombaj Tandoori, en indisk restaurang som ligger i det judiska kvarteret.. Så om du gillar indisk mat så prova gärna att äta där.

Dag 2.

Idag gjorde vi mycket.

Åkte spårvagn, till detta krävs att man betalar inträde innan man tar sig vidare eller om man ska ta sig en bra bit så kan man betala i en maskin i spårvagnen. Fråga gärna personerna i spårvagnen så visar de dig hur du ska göra.

- Wawelkatedralen och Wawelns drake.

Waweln är en katedral i gotisk stil som byggdes på 1800-talet. Här finns begravda kungar som kröntes i den här katedralen, bl.a. var en av kungarna Kazimierz IV Andrzej Jagiellończyk

I waweln finns även en skattkammare med rustningar för hästar, kläder från olika kungar. Det finns olika typer av skjutvapen allt från gevär, armborstar, knivar och svärd.

Runt waweln flyger en massa svalor, hundratals.

Wawelns drake och drakens grott.

Den här draken är en legend som alla i Polen har läst om i skolorna som barn, finns böcker för barn om den här draken.

Det sägs att för länge sedan under Prinsen Kraks tid som härskare i Kraków så försvann många tjejer och ingen visste var tjejerna var. Draken levde i grottan och man tror att draken stal alla tjejer och djur som var på olika bondgårdar. Prinsen sa att den som dödar draken får gifta sig med hans dotter. De som försökte misslyckades med en dag så..

Fanns det en skomakare som kom på att om man kunde ta skinn och stoppa in salt därefter sy ihop. Draken åt upp det och kände en brännande känsla i magen därför behövde han vatten. Draken drack så mycket vatten tills han sprack och dog.


Draken och hans näste

Waweln

- Stor torget, Rynek główny

Här finns Sukiennice, "Saluhall", marknadsstånd med olika varor för att sälja till andra. Oftast under medeltiden användes den här platsen och därför byggdes Sukiennice.

På vänstersida står Ratusz, "Rådhuset". Det är lätt att misstolka rådhuset med Mariakyrkan, som är placerad på högersidan om Sukiennice.

Kościół Mariacki, "Mariakyrkan". Denna kyrkan var byggd innan man hade namngivit staden, ca. 1257.

Varje dag vid hel timme så står det en man vid den övre kyrktornet och blåser i en trumpet, innan var det brandmän som blåste i trumpet. Detta gjordes för att varna mot krig och eventuella bränder i närheten. Nu är denna signalen "Hejnał".

Från 13 februari, 1838 spelades signalen klockan 12 och detta gjorde att Kraków var den första polska staden där man hade punktlig tid.

Signalen kan man höra i 95% av alla polska radiokanaler, t.ex. RMF FM (statlig kanal som finns på plats utanför mariakyrkan, vet inte mycket om detta). Första gången signalen hördes i radio var 16 april, 1927.

Källor till min häst och ko-uppgift

2018-06-07 13:42
Från skrivarbloggen

Källor:

”Vägen till vetande – Hästar, del 4” av Anja Schriever.

https://www.jordbruksverket.se/download/18.6a8d504015f70e4094bab20f/1509953267268/2017-024.pdf https://www.djurensratt.se/sites/default/files/naturligt-beteende.pdf https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar.4.389b567011d9aa1eeab80008.html https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/notkreatur.4.389b567011d9aa1eeab8000217.html


Kons härstamning

2018-06-07 13:41
Från skrivarbloggen

Ovan kan man se en uroxe

Historia

Uroxen levde bland annat i Europa, Asien och Nordafrika men den dog ut i Polen, 1627.

Man har olika teorier om kons domesticering. Först trodde man att kon domesticerades under stenåldern, 7000 f.Kr, men sedan gjorde man mer genetisk forskning och kom fram till att 80 uroxar, i Turkiet och i Irak, var förfäderna till våra kor.

Kor har alltid varit till stor hjälp t.ex. hjälpredor ute på åkern, gödsel, mat/mjölk, produktion av kläder, avföring som byggnadsmaterial och bränsle. Det gör man fortfarande t.ex. i Indien men inte här i västvärlden.

Carl von Linné döpte våra kor till Bos Taurus och uroxen till Bos Primigenius.

De närmsta raserna till uroxen är långhornskor, t.ex.

 • Ungersk Stäppboskap
 • Romaignola
 • Maremmana
 • Portugisisk långhorn

När jag har läst detta här, om kons utveckling ser jag att kon har inte förändrat sin exteriör och inte i beteendet heller.

Beteende

Ett naturligt beteende för en ko är att eftersom den är ett flockdjur så måste den har socialt umgänge med andra kor, ska hanteras tillsammans och ska inte isoleras. Ska tillåtas att ha flyktinstinkter eftersom det är ett naturligt beteende i det vilda då ett rovdjur attackerar korna. De ska få beta i 6 – 10 timmar/dag och att de ska ha tillgång till att röra sig fritt, speciellt på sommaren. I det vilda är det vanligt med rangordning av djur i en flock, en tjur som får avkommor med flera kor. Korna ger di till varandras ungar samt ger skydd till varandras ungar.

Man ska se till djuren varje dag för att se hur djuren mår, mata dem, ge vatten och åtgärda det som stressar kon. Man ska ha lugn attityd mot sina kor, korna ska kunna röra på sig, liggunderlaget ska vara mjukt så att djuren inte får liggsår eller stereotypiskt beteende som att den äter stenar, tungrullningar eller liknande. Man ska städa regelbundet för att undvika sjukdomar eller infekterade sår.

Kor gillar sällan förändringar, t.ex. om en skötare har en blå rock så gillar inte kon att man plötsligt byter till grön rock.

Man får inte störa en ko och sin kalv, kalvar föds i regel på våren, det är olagligt att separera kalven från modern om den är under 1 vecka gammal och under kalvens första månader ska man låta kalven vara med sin moder. Under de första månaderna ska kalven dia 4 – 9 timmar/dag, 5 – 15 minuter/di.

Våra kor delas in i två grupper

 • 1. Köttkor
 • 2.Mjölkkor

Jag har valt att skriva om Belgian Blue-kon, den är en ko-ras som används inom köttindustrin.

Belgian Blue är en ko-ras som används inom köttindustrin som är från början en korsning mellan svartbrokig holländsk och rödbrokig korthornsboskap.

Som man ser på bilden så har korna enorm muskelmassa och detta beror oftast på grund av att rasen har en dubbeluppsättning av en mutation som gör att istället för att hämma muskelväxten så fortsätter kons muskler fortsätter att växa.Korna kan inte gå på grund av att skelettet är inte tillräckligt starkt för att bära så stor muskelmassa.

Eftersom kon är så kraftig så kan kon inte kalva själv därför måste kalvarna födas via kejsarsnitt.

De inre organen är för minskade, levern är förminskad med 29% och lungorna med 22%.

1995 var det 100.000 kor i Belgien, 15.000 i Frankrike, 5.000 i Storbritannien och Nederländerna var.

T.ex Jerseykon är en mjölkko

För att en ko ska producera mjölk så måste kon ha kalvat och om man vill ha mycket mjölk så behöver man avla många kalvar och detta är mycket stressande för korna. Strax efter födseln så separerar man kalven och kon, mamman ropar och tittar efter kalven. Detta är mycket stressande för djur och så är det för alla mammor.

Det är viktigt med lugn och ro för kon, att den betar i lugn och ro så att kvaliteten av köttet och mjölken blir den bästa. Kvantiteten blir mindre och sämre kvalitet ifall man inte respekterar kons behov.

Till exempel i Lilla Kyrkhult i Hörby i en mjölkgård hade de 280 kor.

En mjölkko lever i 5 år men i vanliga fall i 25 år. När en ko inte längre kan producera mjölk så skickas den till ett slakteri.

Lagstiftning & verklig situation

För att kon ska må bra ska man följa de bestämmelser som står för djurskydd och transport.

I Jordbruksverket står det olika typer av bestämmelser om utevistelse och betesgång, mått i stall och byggnader, stallmiljö, skötsel, foder och vatten, gödsel-användning, märkning till transport av nötkreatur.

Det är viktigt att man följer bestämmelserna för att djuret ska bli friskt.

Eftersom att kor är flockdjur så är det viktigt att om man har kor så att man har flera kor för annars är det lätt att kon kommer få ett stereotypt beteende som ersätter detta beteende. Djur som är ensamma kan ta livet av sig själv.

Djuren ska ha tillgång till bete på sommaren. Korna ska ha tillgång till foder/hö och vatten.

Korna och kalven får inte separeras innan kalven är 7 dagar, om kalven är t.ex. 4 dagar så är det olagligt att separera kalven från modern. Det är viktigt att kalven ska få i sig råmjölk senast 6 timmar efter födseln annars får djuret ett dåligt immunförsvar och riskerar att dö.

Som konsumenter och som växande befolkning behöver vi mera kött och därför avlas Belgian Blue som har enorm köttmassa men lider av många problem och där finns ingen lagstiftning som förbjuder detta. Detta är oacceptabelt och det är grymt/motbjudande. Det strider mot kons naturliga kroppsform och beteende. Vad gäller mjölkkon så avlas kon och får många kalvar för att kunna producera mjölk. Detta stressar kon och kalven jätte mycket, när kalven tas bort från kon så kan det inte vara hälsosamt för varken kon eller kalven.

Allt detta för att vi som konsumenter ska få kött och mejeriprodukter.

Ekologiska gårdar

Ekologiska gårdar behandlas korna skonsammare då korna vistas tillsammans på ett naturligt sett d.v.s. i flock i en stor hage. Även för miljön är detta valet bättre.

Behöver vi så mycket kött och mjölk?

Korna bidrar till klimatförändring genom utsläpp av metangas som är ännu farligare än koldioxid.

Som konsumenter kan vi minska på köttätande och äta annan typ av kött t.ex. fläskkött, fjäderfän eller ersätta kött med proteinrika växter.

Om vi minskar på vårt köttkonsumtion så behöver vi inte avla dessa stackars djur och utnyttja de som mjölkmaskin.

Hästens härstamning

2018-06-07 13:41
Från skrivarbloggen

Bildresultat för horse evolution

Den första hästen är (Eohippus) eller (Hyracotherium). Vår nutida häst heter (Equus).

Evolutionen började med (Eohippus) eller (Hyracotherium).

Det var ett skogsdjur som levde för 55 miljoner år sedan, i Nordamerika och Eohippus levde i skogsklimat och var utrustad med krökt rygg, 50 cm i manken, kort hals, liten mule, lång svans och små tassar.

Den var väl anpassad till klimatet men när skogarna torkade ut så hade Eohippus dålig anpassning och då utvecklade den till en bättre anpassad art med hårda och kompakta hovar för att kunna fly undan rovdjur eller fiender.

Dagens häst ser inte ut som dåtidens Eohippus som såg ut som en mindre hund.Bildresultat för horse

Dagens häst ser inte ut som dåtidens Eohippus, som såg ut som en mindre hund.

Dagens häst har behållit vissa instinkter sedan ursprungsstadiet, ex. flockdjur, gräsätare, flyktinstinkter, beskydd av territorium.

Beteende

Hästen är ett flockdjur och kan inte leva ensam, detta betyder inte att hästen trivs med alla i flocken men gillar att kunna smälta in i gruppen och detta ger en trygghet för djuren. I flocken finns det hierarki och det betyder att det finns en ledare i gruppen. Hästar får skydd av andra individer i flocken. Det som oftast gör att en häst inte gillar en annan individ är för att hästar gillar när alla hästar har samma pälsfärg.

Stallade hästar utfodras två gånger/dag och vilda hästar samt hästar i hagar äter 19h/dag. Ursprungshästarna hade små magsäckar och den moderna hästen har ärvt detta för att kunna äta ofta.

En häst får också i sig grovfoder och så ska man räkna med att ge hästen 1 kg grovfoder/100 kg så om hästen väger 400kg så ger man hästen 4 kg grovfoder.

Det är viktigt att kunna veta vilka växter som är giftiga för sin häst för att det är dyrt med veterinärsbesök så det är viktigt att ens häst är försäkrad. Växter som är giftiga för sin häst är Buxbom, Tidlösa, Fingerborgsblomma, Örnbräken, Gullregn och Kabbeleka.

De dricker 4 minuter/dygn och de kräver ett drickflöde, det är därför hästar föredrar hinkar istället för vattenkoppar. En häst kan dricka 50 l/dag.

De måste ha en källa till vitaminer som till exempel saltstenar. Hästar behöver också mjukt liggunderlag så att de inte får liggsår, därför är det viktigt att tänka på vilket liggunderlag hästen får.

Humöret på en häst kan växla snabbt beroende på omgivningen.

Ett beteende som är kvar från urhästen är hingstbeteendet under parningssäsongen då hingstarna uppvaktar en hona och när en rival är i närheten så utkämpar de sina maktkamper. Då slåss dem genom att bitas eller slår häftigt bakut. De gör samma sak för att skrämma sina fiender t.ex. om en hungrig varg får syn på hästen. En häst kan till och med göra en sådan skada att vargen kan bli riktigt skadat och eventuellt döda vargen.

Att en häst är ett flockdjur har inte heller ändrats än idag och det märks tydligt att om man rider i grupp att alla hästar går efter varandra och är avslappnade. Hästar hälsar på varandra genom att galoppera mot varandra och gnäggar förtjust sen kanske dem springer några varv i galopp tillsammans och bockar lite avslappnat. Detta gör hästar fortfarande.

Den enda vildhästen kvar är Przewalskihästen.

Przewalskihästen lever i ett klimat i Mongoliet där temperaturen kan vara 30 grader på dagen och-40 grader under natten men frågan är varför? Przewalskihästen har fettknölar som gör att den är bättre anpassad till ett liv i skiftande klimat.

Hästen är för aggressiv och för stridslysten istället för att fly undan så attackerar hästen därför har man aldrig kunnat tämja en Przewalskihäst.

En skillnad mellan en vanlig häst och en Przewalskihäst är att Przewalskihästen har 66 kromosomer medans en vanlig häst har 64 kromosomer.

Lagstiftning

I djurskyddslagen finns föreskrifter om allt från utevistelse och betesgång, mått i stall och byggnader, stallmiljö, skötsel, foder och vatten till uppbindning av hästar.

Det är jätte viktigt att följa dessa bestämmelser annars så kan djuret få ett stereotypt beteende.

Vad gäller hästens skötsel så får man se till att hästarna inte är ensamma och sällskap i form av ett stall med flera hästar.

Hästarna ska ha tillgång till naturligt dagsljus för att solljuset behövs till många ämnesomsättningsprocesser i hästens kropp, d.v.s. pälsbyte. Det är viktigt att hästarna får tillgång till foder och vatten.

En häst behöver ett ständigt liv i rörelse d.v.s. flera timmars motion om dagen t.ex. att hästen är en ridskolehäst eller att den släpps ut i en paddock, en inhägnad där hästen kan röra sig i och sträcka på benen.

Det är viktigt att hästen får daglig kontakt med både människor och andra hästar. Det finns hagar vid ridskolor där man släpper ut flera hästar i samma hage där hästarna kan skutta av sig och springa runt.

Vid besök av ridskolestallet, t.ex. i Jägersro, vad jag vet så finns det paddockar, hagar och på somrarna så är inte hästarna i paddockarna utan i hagarna så jag tycker att de iaktar lagarna och hästens naturliga behov.

Hästar är beroende av alla sina fyra ben och om hästen använder tre av sina fyra ben så får inte hästen transporteras på grund av att hästen kan skada fler ben.

Hästens roll har begränsats till fritidsaktiviteter och de grundläggande behoven uppfylls tillräckligt.

Hundens härstamning

2018-06-07 13:41
Från skrivarbloggen

(Miaciden levde för ungefär 50 miljoner år sedan och därefter utvecklades till andra djurarter. Källa: http://www.boras-djurambulans.se/426305178)

Hundens härstamning

För ungefär 50 miljoner år sedan så fanns det en däggdjursfamilj Miaciderna, vesslaliknande djur, (Miacidae) därefter utvecklades olika djurstammar som till exempel mårddjur, kattdjur och hunddjur.

Hunddjuren (Canidae), delas in i två undergrupper; Canini och Vulpini.

Canini, tillhörande djur är vargar, coyter (prärievarg), schakaler, vildhundar, dingo och tamhund.

Vulpini, tillhörande djur är rävar och rävliknande hunddjur.

Tamhundens närmaste släkting är vargen och man spårar hundens ursprung i Kina, vid Yangtze-floden. Genom utveckling av DNA-forskning kan man forska hundens ursprung och släktträd, enligt detta är det bekräftat att hundens stammoder är varg-tikar, det är beräknat att det var ungefär 51 varg-tikar som alla hundar härstammar från.

Tiden för när vargen och hunden gick skilda vägar var för ungefär 140 000 år sedan.

(Bilden visar hundens globala spridning. Källa: http://socialahundar.blogspot.se/2011/12/hundens-genetiska-bas.html)

Hur blev det då att vargen blev vän med människan?

På grund av människans avfall så vågade vargarna sig fram till människan och på så sätt blev den varg-gruppen beroende av människan. Så småningom upptäckte man vargens utmärkta egenskaper som vakt, jakt och beskydd av territorium.

I Kina bodde vargar nära människan, i brist på annan föda åt man upp vargarna. Fortfarande i Kina är det så att man äter hundar.

Denna tiden kallas för pro- eller proto-domesticering (pro/proto = före) och började ungefär 40 000 år sedan och pågick i cirka 30 000 år.

Domesticeringssprocessen av hund

Den egentliga domesticeringssprocessen började när människan blev bofast. Detta skedde i Mesopotamien eller som nu heter Mellanöstern, för ungefär 10 000 år sedan.

15 000 – 30 000 år sedan började domesticeringssprocessen av hunden, hunden är vårt första tamdjur.

Definitionen av domesticeringen är övergången från ett vilt djur till att bli ett tamt husdjur.

Det som bekräftar detta är arkeologiska fynd som hittades exempelvis i;

 • Israel (Ein Mallaha), hittades en grav med en kvinna och hennes hundvalp, den är 12 000 år gammal.
 • Ryssland (sydvästra Sibirien), här hittades flera hundgravar där hundarna har troligtvis levt med istidens jägare. Man är säker på att det är hundskelett eftersom det skiljer sig från vargens skelett. En anledning till att man hade hundar kunde vara att när det var brist på annan föda så åt man hundar. Gravarna är 13 000 – 15 000 år gamla.

Enligt de skeletten man hittade kan man göra rekonstruktioner av fynden och hundarna liknar nutidens Kaukasisk Ovtjarka eller Tibetansk Mastiff (hundraserna sågs som farliga och tunga jakt/vakt hundar) och hade bredare nospartier än till exempel nutida Siberian Husky eller Grand Danois.

 • Tyskland (Oberkassel), i en arkeologisk utgrävningsplats hittades 1919 en grav med kvinna, en man och en underkäke från en hund, man tror att graven är 12 000 år gammal.
 • Sahara (nord Afrika), man har hittat tiotusentals klippmålningar av hunddjur, de är 7000 – 6000 år gamla. Dessa bilder liknar våra terrierhundar och vinthundar.

I antika Egypten hade hundarna en speciell ställning, man trodde att hunden var en budbärare mellan vår värld och dödens värld. Hundarna fick formella begravningar.

 • Även i Nordamerika har man hittat två hundar i en grav, 10 000 år gamla. Till Amerika kom hundarna med folkvandringarna från Asien via Beringssund.

Vad är det som har hänt? Är hunden en tam varg?

Det finns olika teorier om denna evolutionen.

En forskare Coopinger säger bland annat, ”att tämja vargen är som att göra Pinocchio till en pojke och att vilda vargar inte går att tämja”.

Andra forskare menar på att det fanns en vargstam där en del av djuren bar på egenskaperna att tåla stressen att leva med människorna och stannade kvar runt människan. De fick mer att äta och kunde då få fler ungar (protohundar).

(Hundraser, som nämns:

 • -Finland, Finsk Spets
 • -Sibirien, Östsibirisk laika
 • -Israel, Canaan dog
 • -Afrika, Basenji
 • -Indien, Indisk gatuhund
 • -Australien, Dingo
 • -Papua Nya Guinea, New Guinea singing dog
 • -Thailand, Thailänsk gatuhund
 • -Korea, Jindo gae

Källa: http://www.akina.se/historia1.htm)

Detta är MIN egen text som JAG själv har skrivit i en uppgift som jag fick från skolan, om ni har frågor så kan ni jättegärna mejla mig.

Jag har använt mig av källan i form av bok, som jag lånade ifrån min skola.:

Källa: ”Hundens världshistoria”, av Stefan Reitersjö, Borås, 2016.

Vad vi gör i vår skola?

2018-03-26 14:55
Från skrivarbloggen
 • Studiobesök
 • Skånes djurpark
 • Terränghjulingar (föreläsning, prov och praktiskt)
 • Brandskyddsutbildning

Detta är en del av det som vi har gjort detta året.

(kommer inte att synas i mobila enheter)

1. Studiobesök

Studiobesök på olika gårdar, med alla klasser från skolan.

Jämförelser av 3 olika mjölkgårdar.

(Bilden är tagen från google, bara för att visa hur en typisk bondgård ser ut)


2. Skånes djurpark

Med klassen.

Går runt i parken, lär oss olika saker om djuren, får uppgifter att lösa/läxor både med klasskompisar och enskilt

3. Terränghjuling

14/2-18, föreläsning med två lärare som lär ut om terränghjuling, på förmiddagen och prov på eftermiddagen (skickas ut till transportstyrelsen och man får besked, äkta besked)

21/3-18, praktiskt (och omprov, muntligt, om det behövs)

Vi körde HELA dagen i Höör (med lunch) och det ska jag säga gjorde ont för att man använder alla muskler som man normalt inte använder. Oavsett om han är van och har kört innan eller man är ovan och har aldrig kört innan så känner man av i kroppen och det är ansträngande men det är värt det i slutet. Vi fick köra på 4-hjulingar och 6-hjulingar.

Om man gillar detta så lovar jag er att det är roligt, dock så kostar det mycket.

Vi fick lära oss att åka slalom framlänges och baklänges med bägge maskinerna. Att backa. Att växla (hålla i handbromsen innan man växlar. Köra på snedden i en lätt lutande backe. Skoterställning, ett ben normalt där man brukar hålla benet och det andra benet på sitsen. Köra på en ramp med skoterställning. Som avslutning så körde alla i skogen i 25 minuter för att verkligen se om man har lärt sig något.

Fyrhjuling

Sexhjuling

My speech

2018-02-26 11:17
Från skrivarbloggen

" This speech is dedicated to you all out there that need some motivation to anything at all.

Life is not that easy but some motivation will always give a hand and make it a bit more easy.

My suggestion is to do the things that you enjoy not your mother´s or your father´s dreams but your own and to follow it too, to give in some effort in what you love. You may not have a lot of time to do it, anything could happen you never know when, where and what. Be careful every move you take may be the next step into something dangerous that you didn´t plan in the beginning.

Life is a school and we learn from every mistake that we made but not every mistake is consciously done, sometimes we don´t know what did wrong, neiter is this your fault nor someone elses fault, we can´t blame this on anyone and this is totally normal.

We have to live our lives, do what we love, be with the ones we love because the next mistake can take our life so you have to use it in a proper way so that we don´t cause any trouble for us or for someone else, mistake that can´t be fixed

Live your life, 100% and enjoy it. Be happy for what you have and don´t be sad for what you don´t have. What really counts is your love, to your family, to your job to everyone around you. This is crucial even if your family have some problems, use them with each others and fight it through so that your relationship improves not disproves. "

With my own words. Kommer en svensk och polsk översättning snart.

How to: Komma över någon. (Med detaljer)

2018-02-11 10:39
Från skrivarbloggen
Del ett. Acceptera att du är sårad

1. Tillåt dig själv att vara ledsen.

Du ska veta att du får gråta och vara ledsen för att det är så vi reagerar när vi känner att vi har förlorat någon som vi har älskat och älskar. Du behöver inte låtsas att du mår bra när du egentligen är sårad, låt det ta den tid. Hjärtat vet hur den ska komma över ett krossat hjärta men du måste ta kontrollen över det emotionella och dina tankar för att det är detta som gör att du blir mer ledsen. Känslor, tankar och beteende hör ihop. Om du däremot är ledsen i ett bra tag så har du blivit deprimerad och detta är inte vad du vill.

2. Reflektera över ert förhållande.

Ta fram ett papper och skriv ner vad som fungerade/ inte fungerade. Lär dig av era misstag och upprepa inte samma misstag samt vad du kan göra bättre i nästa förhållande.. Det är ju så vi människor fungerar, att lära oss av våra misstag och inte göra om dem.

3. Var ensam.

Ta din tid och stressa inte med nya förhållandet för att du kommer må sämre emotionellt. Gå och prata med någon om det skulle få dig att må bättre.

4. Få ut dina känslor (i en dagbok).

Du kan även skriva poesi, eller något liknade för att få ut det. Skriva dina tankar, känslor och funderingar så slipper du att tänka på det, för mycket.

Del två. Börja om från början

1. Spara det allra viktigaste

Spara det viktigaste, det som fick dig att må bra. Ta in allt i en kartong och titta inte på det förens du mår bättre för då blir det ännu jobbigare.

2. Släng/radera resten.

Släng det som får dig att tänka på samma person om och om igen. Ta bort era bilder från Sociala Medier som ni gjorde ihop eller annat som får dig att må dåligt. Bara släng det, även om det är jobbigt så gör det ändå.

3. Distansera er från varandra tills du är redo emotionellt.

Gå inte ut med varandra, ring inte, sms:a inte, fråga inte era kontakter om den andra. Blockera eller ta bort personer från din kontakt lista eller på Sociala Medier. (ca. 30 - 90 dagar)

4. Distansera er från era vänner eller vänner som har kontakt mer er f.d. partner.

Ta bort kontakter som laddar upp bilder på din f.d. partner, förklara dig lite att du vill ta tid och inte skriv på ett tag.

5. Ta din tid innan ni blir vänner igen.

Del tre. Håll fokus på dig själv

1. Utforska dig själv.

Tänk om, prova dina styrkor och svagheter, dina prioriteter och mål.

2. Var självständig.

Den tiden som du har varit med din partner blev du mindre självständig så försök att göra saker själv. Som till exempel handla själv.

3. Prova nya aktiviteter

Gå på kurser, prova nya saker som du inte har gjort innan.

Del fyra. Gå vidare

1. Acceptera att du förtjänar bättre.

Ifall du mådde dåligt i ditt förhållande, du ska veta att du förtjänar att vara älskad och må bra. Skriv på ett papper vad du skulle vilja att den andra personen skulle göra, det du saknade i det förra förhållandet.

2. Träffa nya människor

3. Dejta någon

4. Förstå att du behöver inte tvinga dig själv att komma över någon

Ditt hjärta kommer att hjälpa dig att hitta din själssfrände och tills dess så måste du träffa många grodor innan du hittar din prins. Om det var äkta kärlek så kommer ni att träffa varandra ofta och då kommer den andra kämpa om dig, det kommer vara svårt att komma över varandra.

5. Bli kär igen

Det är svårt men kom ihåg att kämpa och inte ge upp även om det känns att allt har rasat så har det inte rasat.

How to: Komma över någon.

2018-02-10 18:03
Från skrivarbloggen

Det kommer fyra delar, dock kommer jag bara skriva en lista och lite bilder och inte skriva en hel roman.

(Obs. Det kommer bli lite jobbigt att titta via mobilen.)

Del ett. Acceptera att du är sårad

1. Tillåt dig själv att vara ledsen.

2. Reflektera över ert förhållande.

3. Var ensam.

4. Få ut dina känslor (i en dagbok).

Del två. Börja om från början

1. Spara det allra viktigaste

2. Släng/radera resten.

3.. Distansera er från varandra tills du är redo emotionellt.

4.. Distansera er från era vänner eller vänner som har kontakt mer er f.d. partner.

5. Ta din tid innan ni blir vänner igen.

Del tre. Håll fokus på dig själv

1. Utforska dig själv.

2. Var självständig.

3. Prova nya aktiviteter

Del fyra. Gå vidare

1. Acceptera att du förtjänar bättre.

2. Träffa nya människor

3. Dejta någon

4. Förstå att du behöver inte tvinga dig själv att komma över någon

5. Bli kär igen

https://www.wikihow.com/Fall-Out-of-Love, detta är källan jag använde och hemsidan är på engelska.

Snapchat

2018-01-10 13:17
Från skrivarbloggen

Snapchat är ett populärt socialt medie.

I Snapchat så chattar man och skickar bilder till varandra.

När man har laddat ner appen så är det första man ser två knappar, logga in och registrera dig.

Om man klickar på registera dig så kommer det upp förnamn, efternamn, användarnamn, lösenord, e-post/telefonummer och födelsedag.

Klickar man på kugghjulet så får man fram inställningar till sitt konto.

Adda/lägga till vänner, texten i mitten, kan man göra på några olika sätt.

1. Söka via användarnamn

2. Egna kontakter

3. Snapkod

4. I närheten

Man kan även skicka vidare någons konto.

Under texten så finns två bilder, en telefon, cirkel, videokamera och smiley.

Bilderna står för kamerarullen och man kan skicka en av sina bilder till någon annan.

Telefonen står för att man kan ringa någon annan, om man håller in den så kan man spela in sig själv.

Cirkeln står för kamera som man kan fota med.

Videokameran står för att man kan videochatta.

Smileyn står för att man kan välja en smiley och skicka till den andra.


T står för text

Pennan står för att ifall man vill skriva själv på bilden

Sticker-iconen gör att man kan ta t.ex. en smiley där man vill

Saxen står för ifall att man vill klippa ut någonting som man vill ha med i andra bilder

Gemet står för att bifoga hemsidor

Uret med en loop i mitten finns för hur länge man vill att det spelas upp antingen 1-10 sekunder eller loop ifall man inte vill ha någon tid alls

Smink

2018-01-05 17:27
Från skrivarbloggen

Vad är smink?

Smink är produkter som appliceras på olika delar av ansiktet i syfte att förändra och/eller förbättra utseendet hos den som bär sminket.

Vad finns det för smink?

Det beror på till vilken del av ansiktet man ska applicera det på.

Om man är nybörjare tycker jag att man borde börja med lite concealer vid behov, lite rouge, mascara samt lite ögonskugga.

Men om man vill utöka det mer och sminka sig mer så kan man ta foundation, concealer, rouge, mascara, ögonskugga och lite läppglans.

I vilken ordning, var och vad ska man använda?

BAS:

1. Primer, för att sminket ska hålla längre och inte suddas bort, om ni förstår vad jag menar.

2. Foundation, det är samma sak som brunkräm, det finns olika typer av foundation beroende på vad man vill med det, om man vill ha lite täckning/antiaging/mineraler.

3. Concealer, det finns två typer av concealer, för att dölja blemmor eller för att ljusa upp under ögonen.

4. Puder, för att inte sminket ska suddas ut och för att foundationen ska hålla längre.

5. Rouge, så att man ska få den ´´perfekta´´ rodnaden som passar en själv./ bronzer, om man vill ha den ´´perfekta´´ lysande, bruna hyn.

6. Highlighter, för att hyn ska se fräsch ut och få ett lyster.

ÖGON:

1. Concealer, som ögonbas.

2. Ögonskugga, det ska se ut som om man har en naturlig skugga

3. Ögonbrynspenna, man ska använda det för att fylla in ögonbrynen lite så att det ska se naturligt ut och det ska vara inom ögonbrynetsform

4. Highlighter, för att framhäva ett lyster till brynbenet och framhäva ögonbrynetsform.

5. Lösögonfransar, så att ögonen ska se längre ut/frivilligt

6. Mascara, för att få volym i ögonfransarna

LÄPPAR:

1. Läpprimer/concealer, så att läppstiftet håller. Valfritt

2.Läppenna, för att fylla i området mellan huden runt läpparna och själva läpparna. Färgen ska vara mörkare än läppstiftet.

3. Läppglans, läppstift, färgad läppbalsam. Ta det du är van vid.

Här nedan kommer lite tips för ungefär hur det ska se ut.

Om du vill följa det ok men vill du göra ditt eget race så går det bra det med. När det gäller smink så finns det inga rätt eller fel, det är en smaksak.

#Bloggvärlden

2018-01-04 22:35
Från skrivarbloggen

1.Varför läser du bloggar?

Det gör jag inte men jag tycker däremot att det är roligt att skriva i min blogg

2. Borde det finnas en åldersgräns för att blogga?

Ja för att när man är yngre så är det svårt att veta vilken fakta som är sant och vilken som är lägn och dessutom kan man bli indragen i olika situationer som man inte kan ta sig ur.

3. Har du skaffat någon ny vänskap tack vare att du bloggar?

Inte än

4. Om du fick ändra en sak med bloggvärlden, vad skulle det vara?

Att ta åldersgräns in i bloggvärlden;

1. 10 år

2. 10 år - 15, 16 år 

3. 15, 16 år -

5.Länka en blogg som är olik din men som du gillar

https://www.mabra.com 

6.Hiss & Diss - Bloggvärlden

Pass

7. 5 tips för en bättre blogg

1. Att samla fakta innan man skriver om en viss sak, en upplevelse

2. Att skriva

3. Hålla igång och skriva

4. Inte ge upp

5. Källhänvisning eller citera 

Den moderna sjukdomen - Akne

2018-01-04 22:22
Från skrivarbloggen

Akne, Acne Vulgaris, är en hudsjukdom där det bildas inflammation i hudens talgskörtlar.

Akne är INTE smittosamt men det är däremot obehagligt för dem som har det.

Det finns olika stadier av akne och det beror på produktionen av talg i talgkörtlarna.

Vad vet du om akne och varför skriver du om det?

Jag har själv finnar och akne men nu på senaste tiden har jag fått mer akneutbrott än tidigare d.v.s. på ansiktet.

Det är oundvikligt för att vi ungdomar är fulla av hormoner som också är en del av det som bidrar till vi får akne, det finns sätt att minska aknen men den kommer tillbaka.

För mig funkade bra med Tea Tree Oil vilket är en blandning av löv och grenar av en teoljebuske. Om man använder det rätt så ska huden inte torka ut. Jag köpte medlet på The Bodyshop.

För mig så funkade bra, det ska man använda morgon och kväll och för mig gick det mesta av min akne bort på ca en vecka.


Myter:

- Akne skapas av fet mat, nope det är inte sant. 

- Akne skapas av smink, inte heller sant.

- Akne skapas av smuts, BS AF

- Tandkräm botar akne, det är inte sant

- Att klämma finnarna är bra, nope. Det är precis som att en mygga biter en och när man kliar på bettet. Det blir värre.


Hyllning till Anya

2017-12-13 10:47
Från skrivarbloggen

Allt börjar så här..

Jag är ju en kaninägare. Min kanin är en svartvitt vädurskanin som till färgen liknar en pingvin, hon är 4 år gammal nu och heter Lillan.

Lillan bor med oss inomhus i vardagsrummet i en stor bur.

När vi vaccinerar vår kanin eller om det är någonting annat så kör vi till Trimmis&vettris på Toftanäs, där jobbar en veterinär och en kaninspecialist som tar hand om vår kanin som heter Anya Thörnqvist.

Sommaren 2016 när det var dags för en vaccination berättade Anya att 80% av alla kaninhonor vid femårsåldern får livmoderscancer och att man får kastrera kaninerna.

När vi hörde detta först var vi lite skeptiska för att hon var bara 3 år men röntgen som Anya gjorde visade tyvärr att vår kanin hade tumörer i sin livmoder och måste opereras.

Vad gör man inte för sin familjemedlem?

Anya var den som opererade vår kanin och operationen gick bra men det var synd om kaninen och fick smärtstillande medel som skulle ges med spruta i munnen.

Det tyckte verkligen kaninen inte om.

Vid återbesök hos veterinären och ny röntgen visade att kaninen inte tecken efter tumörerna.

Under tiden hade man öppethus i Realgymnasiet i Malmö, jag bestämde mig för att gå dit och se hur det hela ser ut även få information om utbildningen.

Och vem ser jag där? - Anya Thörnqvist

Jag blev så överraskad och blev helt mållös så att jag höll på att sätta mig ner.

Min kanin minns Anya också och jätterädd när hon ser Anya.

Varje gång vi ska till Vettris och närmar oss stället så darrar kaninen som ett löv.

Tack vare Anya så är vår kanin fortfarande med oss.


Matematik i gymnasiet.

2017-10-30 15:34
Från skrivarbloggen
Nu kommer jag att prata om matematiken..

Matten var enklare i grundskolan och jag har aldrig varit ett matte-proffs eller någon typ av Einstein så det är relativt jobbigt för mig men det finns folk som har det ännu jobbigare än jag.

Matematik är ju ett ämne där man måste träna för att komma vidare och bli bättre. Säger jag, som inte har så mycket till tålamod men man måste kämpa sig förbi sin svaghet, dessutom blir man bättre när man övar.

Man ska normalt göra läxor hemma mellan en timme, en och halvtimme, upptill två timmar. Själv så kan jag inte ens sitta vid mina läxor utan att ge upp för tidigt, då menar jag framförallt i matten.

Nog om mig och allt detta..

Hade jag varit ett geni inom matematiken så hade jag ju självklart gett tips men det kan jag tyvärr inte. Jag har i alla fall en mening att säga.

Do not you ever give up on your goals and where you want to go. If you really want to go anywhere do not give up.
Detta kan jag säga i alla fall.

Everybody can say something but not everybody can say and do it.

Så ge inte upp, ok?

Realgymnasiet

2017-10-15 19:29
Från skrivarbloggen

Realgymnasiet.

Nu har jag gått i Realgymnasiet i cirka två månader och jag trivs som bara den.

Några veckor efter att vi började så tränade vi på att skriva CV och personligt brev på svenska oc på engelska, därefter fick vi även gå på låtsas anställningsintervju.

1. Introduktionsvecka, v. 39.

Måndag: 8:20- 15.00 Föreläsning katt, teori sällskapsdjur 1 och arbete i djurrummen.

Tisdag: 7:30- 16:00, Skånes djurpark.

Onsdag (djurelever): 8:20 – 15:00 Besök av marsvinsuppfödare och arbete i djurrummen.

Torsdag: 8:20 – 11:00 Teori sällskapsdjur 1, 12:08 Tropikarie i Helsingborg 12:08- 17:00. (dock så var jag sjuk)

Fredag: 8:20- 15:30, Inspirationsföreläsning av Owe Sandström i Lund.


2. Karaktärsdagar, v. 40.

Onsdag: 09.45- 13:50, Friluftsdag med orientering i Bokskogen!

Torsdag: 8:00- 17:00, Lilla Kyrkhult i Hörby , Alpacka- och Älggård i Hässleholm.

Fredag: 7:45- 17:00, Ängavallen i Vellinge


Så att jag har redan varit i princip i hela Skåne redan.

Att börja gymnasiet

2017-07-03 18:57
Från skrivarbloggen

Att börja gymnasiet - steg ett.

Steg ett; att komma in i sitt utvalda gymnasium.

 1. Gå in på http://www.skanegy.se/ och skrolla ner till ansökningswebben.
 2. Logga in på "Dexter" och bekräfta dina uppgifter.
 3. Klicka på din ansökan ( SYV i din skola kommer hjälpa dig med ansökningen till gymnasiet )
 4. Om du vill vet om du har kommit in på gymnasiet så står det på sidan och då gäller det att tacka ja ( inom en viss tid ) eller nej.

Hur gick det för dig?

Jag satt hemma till 0:00 och loggade in.

Jag såg att jag kom in och blev glad, vaknade 8,5 timmar senare och tackade ja.

Jag var så glad, jag tänkte "Huh, så nervös jag var nyss och nu är jag i alla fall glad".

I mina tankar kom det också "What if I wouldn´t make my way in".

Guess what?

Well I did it, with my grades in school..

Kommentera gärna!!

Sommarlov - med film på kvällen..

2017-06-25 18:21
Från skrivarbloggen

Tips där man kan se film/serier:

https://www.tv4play.se/program

http://www.watchfree.to

http://kissanime.ru

http://dreamfilmhd.sh

https://gomovies.to


Det finns också andra hemsidor, Netflix, Viaplay & Dplay men dem kostar..

Vill ni annonser, om nej så ladda ner Adblock.. Finns på Google Chrome, Chromium, IOS & Android. Den är kanon..

Jag använder dessa nämnda hemsidor ovan..


Att jobba - Praktiken

2017-06-24 16:24
Från skrivarbloggen

Att jobba det är roligt men att vara utnyttjad på sin praktikplats.

Vad betyder det att vara utnyttjad då?

Om jag går in på synonymer så kommer detta upp; ( att utnyttja)

använda, dra nytta av, begagna, bruka, ta i anspråk, nyttiggöra; dra orättmätig fördel av, exploatera, profitera på

Det första jag tänker på är att den ansvarige/personalen som ska vara där säger till mig att göra något som jag inte egentligen har på listan att göra.

Om jag vill jobba på ett hunddagis så är ju mitt arbete inte att kratta i trädgården om ni fattar vad jag menar..

Att rengöra toaletten är ju inte mitt arbete att göra.

Varför säger jag detta?

Jo eftersom jag själv har sommarjobb och vill lära ut till andra.

Om man blir utnyttjad, vad ska man göra?

Det första är att säga till personalen (med min kaxiga attityd) om dem har en bättre arbetsuppgift för att detta är inte med på min lista för uppgifter eller för att jag är inte här för att ex. kratta trädgården.

Nummer två, SÄG TILL DINA FÖRÄLDRAR vad som pågår i din praktikplats.

Om det händer två dagar i rad så ska ni säga, antingen så ger ni mig ordentliga uppgifter som jag är här för eller så slutar jag. Det är upp till er (er = personalen)

Ett annat tecken att titta på är om personalen hjälper er då och då, t.ex. om ni ska rengöra sammanlagt 30 kattburar så måste personalen också hjälpa till så att det blir lättare för er. Speciellt om ni är under 18 år.

Om ni har några frågor så vet ni att ni kan majla till mig på min e-mail: [email protected]

That´s it.. See you later alligator.. Del två kommer säkert ut snart på detta där jag svarar på era frågor så it´s better I´ll get your questions in my mail, please..


Sista veckan i skolan - I grundskolan.

2017-06-10 20:20
Från skrivarbloggen

Att sluta nian och veckan som kommer 13-16 juni.

Hur det känns?

Äntligen.. Jag har längtat.. Speciellt tills jag börjar gymnasiet.

Under sommaren har jag praktik på ett hund- och kattpensionat i Fårabeck..

Det är tredje året i rad som jag jobbar på ett "hunddagis" och det är roligt..

Jag längtar tills jag slutar men det betyder inte att jag inte kommer sakna personerna som jag känner eller har varit aktiva i mitt liv. Med det menar jag nära vänner och eventuellt vissa lärare.

Det känns också nervöst att träffa sina nya kompisar i sin nya klass, man vet inte vem som kommer hamna i ens klass men jag hoppas att jag kommer kunna lära känna några elever i min nya klass.


Vad ska vi göra i den sista veckan?

Måndag & 12/6: Vanliga lektioner

Tisdag & 13/6: Klassens dag och middag

Onsdag & 14/6: Karneval

Fredag & 15/6: Avslutning.

(Nu blir man nervös med tanken på att det är den sista veckan någonsin med sina kompisar.)

​Skriv på min facebook vad du tycker om detta.

Marlene Haskiel och leta upp detta. Profilbilden är samma som min bloggs profilbild.

London på fem dagar

2017-05-28 21:00
Från skrivarbloggen

Hej!

Under påsklovet var jag i London, det var så underbart.

Här får ni veta lite mer om London och vad man kan göra där.

Det finns så mycket att göra där och om ni åkte dit som jag gjorde på fem dagar så finns det saker jag kan ge er inspiration om var ni ska åka om ni åker till London.

Det finns en massa historia i London.

Here we go!

Dag 1:

Dag ett från flygplatsen till London.

Klockan var ca. 8:30 när vi var i bussen, vi åkte till tågstationen i Triangeln till Kastrup i Danmark.

Väl i Kastrup/Danmark så gick vi för att få våra biljetter, det gick inte det bästa för att maskinerna vägrade så vi fick gå till en disk med personal för att få hjälp.

När vi hade våra biljetter visade sig att biljetterna var utsålda och vi fick vänta tills hela planet var fullt och om det fanns plats så skulle vi åka till London men om det däremot inte fanns plats så skulle jag och mina föräldrar få 200 pund var.

Som tur fick vi plats men vi fick sitta på tre olika säten och det var inte direkt så nära varandra.

Det tog oss, 2 timmar i svensk tid och 1 timme i engelsk tid.

När vi var framme så behövde vi oystercard (engelskt jojokort), för att åka underground till hotellet och £3 (pund) för varje oystercard. Jag rekommenderar till er som ska åka till London att skaffa ett oystercard och den kan man köpa bussbiljett och tågbiljett med, man laddar den med pengar. Det är bättre att åka dem röda bussarna än med taxi för att det blir sightseeing med dubbeldäckarna.

Vi åkte underground ett tåg som åker under jorden, som man hör på namnet, för att åka underground så behöver man blippa oystercard och så har man köpt en biljett.

Vi bytte tåg i Hammersmith och åkte till Towerhill och några meter därifrån var vårt hotell Novotel London Tower Bridge.

Vårt hotellrum var såå fint och vi hade vy över Tower of London, kallas även för Towern.

Vi var framme mellan klockan 15:00 och 15:15.

Vi gick en promenad och på vägen såg vi Big Ben (en slagklocka), Westminister Abbey (är en gotisk kyrka i London, och är den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter) och Houses of Parliament (är en byggnad i London där Storbritanniens parlament har sin plats. Byggnaden finns på Themsens västra strand, där ett tidigare palats brann ner den 16 oktober 1834. Westminsterpalatset skadades i maj 1941 då tyska bombningar förstörde underhusets lokaler. 1950 var de delarna återuppbyggda. I flera hundra år, fram till 1529, var Westminster kungligt residens, men efter en brand flyttade kungafamiljen delvis till Palace of Whitehall.).

Framför parlamenthuset finns ett ställe med fullt av blommor för alla offer som var med i terrorattackerna, röda blombuketter.

The women of Worldwar II-monumentet var där och den står för alla de kvinnor som jobbade i den amerikanska flottan, som jobbade i sjukvården för att rädda liv och offrade sina liv för att hjälpa de skjutna och döende.

Vi ville också gå till Towern, fast vi hann inte köpa biljetter så det fick vara dag 2.

Vi åt även på en restaurang som heter Wagamama, det låter konstigt men en kvinna från hotellet tyckte att det stället var bra. Jag beställde Lollipop Prawn Kushiyaki, £ 6.30 och Chicken & Prawn pad-thai, £ 4.09.

Affärer var det många men Subway, Tesco och Starbucks fanns det vid varje hörn.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Westminster_Abbey, https://sv.wikipedia.org/wiki/Westminsterpalatset, https://sv.wikipedia.org/wiki/Big_Ben, https://en.wikipedia.org/wiki/Monument_to_the_Women_of_World_War_II

Dag två:

Vi köpte biljetter för inträde till att se Towern.

(Towern är en medeltida, kunglig borg vid Themsens norra strand i London, vars ursprungliga funktioner under lång tid var att vara en fästning, ett kungligt palats och ett fängelse, särskilt för högt uppsatta fångar såsom Prinsarna i Towern och den framtida drottning Elisabet I. Towern var ett kungligt residens till början av 1600-talet.

Towern har även varit en plats för avrättning och tortyr, samt vapenhus, skattkammare, zoo, Royal Mint, observatorium, och är sedan 1303 den plats där Storbritanniens riksregalier förvaras. Towern ligger inom London Borough of Tower Hamlets och separeras från den östra delen av finansdistriktet City of London av den öppna plats som kallas Tower Hill. Mellan floden och Towern ligger en gångbro med vyer över floden, Towern, London Bridge, samt HMS Belfast och London City Hall på andra sidan floden.

Huvudbyggnaden, White Tower uppfördes 1078 i romansk stil av Vilhelm Erövraren, som lät befästa platsen redan 1066. Dess vaktstyrka kallas Yeomen Warders, men går i folkmun under benämningen beefeaters. De bor tillsammans med sina familjer på Towern, och det är drygt 100 personer som är bosatta på Towern idag. Nästan 2,5 miljoner människor besöker borgen varje år. I Towern hålls även en grupp tama korpar. Det sägs att när de flyttar går riket under, så för att förhindra en sådan katastrof har de blivit vingklippta. De sju, som alla avrättades för högförräderi, var:

 • William Hastings, 1:e baron Hastings (1483)
 • Anne Boleyn (1536)
 • Margaret Pole (1541)
 • Katarina Howard (1542)
 • Jane Boleyn (1542)
 • Jane Grey (1554)
 • Robert Devereux, 2:e earl av Essex (1601) )

Vi var där i två/tre timmar och det var enormt. Det var också några vakter som bytte platser och en man som var en guide och hade en speciell utrustning.

Det var varmt och fullt med folk. Det fanns ett café/buffé och jag prövade deras fajita, den var spicy men god.

Vi ville gå på Tower Bridge fast jag var helt slut då menar jag mina ben var helt slut efter allt ´´springande´´ jag blev också opererad i mina hälsenor förra året fast när jag går så långt utan paus så tar det i.

Vi gick på Tower Bridge på kvällen och så lyckades jag ta det mest fantastiska bilden.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Towern

Dag 3:

Jag började dagen i Pret A Manger med frukost och en vy på Tower Bridge.

Nummer två var att gå till Buckingham Palace för att se en parad med vakterna från palatset.

För att inte glömma så spelade några vakter säckpipa..

Nu var klockan 11:00-12:00.

Nu var vi hungriga ock gick från Buckingham Palace till China Town.

Det var en relativt lång promenad dit genom St. James Park och runda av i hörnan på parken och raka vägen ner tills man ser en trappa man kan gå upp för och några meter därifrån var China Town.

China Town är ett kvarter med kinesisk mat och 95 % där var just från Kina.

Vi gick till ett ställe just efter den stora skylten med buffé och det kostade under hundra kronor.

Efter det så tog vi buss nummer 15 till Towerhill.

Det sista vi gjorde var att gå till Brittish Museum, det var gratis inträde där, det fanns mumier och Phanteon från Grekland.

Nu är klockan 15:00-16:00.

Dag 4.

Battersea Dogs & Catshome och Greenwich.

Greenwich, som vi alla vet så ligger Greenwich där nollpunkten är eller nollmeridianen.

I Greenwich ligger (Royal Greenwich Observatory. Det var det observatorium som medförde att den tidigare normgivaren för tidsangivelser fick namnet Greenwich Mean Time (GMT). Numera är Greenwich Mean Time ersatt av Koordinerad universell tid (UTC, Universal Time, Coordinated).

Nollmeridianen går exakt genom huvudaxeln på stora teleskopet i observatoriet.)

" Nollmeridianen är den längdgrad som är 0°.

Enligt en internationell konvention är dagens nollmeridian den som passerar genom Greenwich i sydöstra London. Historiskt har flera olika meridianer använts som nollmeridian, inklusive fyra olika genom Greenwich.

Dagens nollmeridian går söderut från Nordpolen och når första gången land vid 53°45′34″N, sydöst om Sand-le-Mere husvagnspark öster om Kingston upon Hull i England. Den passerar sedan Frankrike, Spanien, Algeriet, Mali, Burkina Faso, Togo och Ghana och sedan genom Drottning Mauds land till Sydpolen. "

Greenwich ser inte ut som det typiska London utan Greenwich är mer traditionellt engelskt med mysiga puber.

Battersea Dogs.

Tack vare den roliga och trevliga Paul O´Grady med hans roliga program Paul O´Grady: For The Love Of Dogs fick jag en känsla att jag vill se det stället och min kärlek för hundar drog mig att titta på allt.

Det är ett fantastisk stort ställe med kattavdelning, hundavdelning och veterinärklinik och personalen bryr sig jättemycket om sina katter och hundar, personalen är underbara att prata med.

Alla hundar som var där kom in för att de blev antingen misshandlade eller vanvårdade hemma och på grund av att ägarna inte brydde sig om sina hundar skickade dem sin hund dit.

Ibland kan folk vara ursäkta mig men svin. Häromdan såg jag ett program där en man band fast sin hund utanför ett hundhärberg. I England och USA har dem en lag att om någon misshandlar sina djur så får ägarna inte äga fler djur någonsin och det kan till och med leda till att ägarna hamnar i fängelse.

Att se ett sånt här ställe får man liksom inte se varje dag, once in a life-time.

Jag har skrivit på Facebook till Battersea Dogs & Catshome och fick ett jättetrevligt svar tillbaka.

Det var lärorikt att vara där och jag är glad att jag fick åka dit.

Om jag minns rätt så köpte jag mina skor denna dagen på Oxfordstreet, åt pizza och var i Piccadilly Circus.

Därefter åkte vi hem.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nollmeridian, https://sv.wikipedia.org/wiki/Observatoriet_i_Greenwich, mina erfarenheter.

Dag 5.

Sista dagen.

Vi gick fram och tillbaka typ hela dagen uppe på Towerbridge och gick till en restaurang, Dim t.

Det var en asiatisk restaurang, jag var inte glad för maten där.

Efter det gick vi fram och tillbaka.

Vi fick packa ihop våra grejer och gå till Underground, vänta på tåget.

Vi åkte ca. en halvtimme fast det tog en timme till terminalen dagen då vi kom dit.

Under tiden vi skulle vänta på flyget och jag gick in på Harods och tittade på ett halsband som jag ville köpa men mina föräldrar tillät mig inte så min pappa visade mig några klockor för att jag ville ha en klocka sen tidigare.

Till sist blev det en pedometer som visar digital tid, tidtagarur och alarm.

Det tog mig lite tid att vänja mig vi den, speciellt alarmet.

Nu åkte vi hem!!!!

Bilder på dag 1, Towern.
Bild på dag 2, Underground, Oystercard, Big Ben, Houses of Parliament, Westminister Abbey, The Women Of World War II, Towern.
Bilder på dag 3, Pret A Manger, Buckingham Palace, St. james Park, China Town.
Bilder på dag 4, Greenwich, Greenwich Observatory, nollmeridianen, Battersea Dogs & Catshome, Battersea Dogs & Catshome logo, Paul O´Grady: For The Love Of dogs.
Bilder på dag 5, Towerhill, Dim t.

Np i skolan.

2017-04-04 19:53
Från skrivarbloggen

Jag hade nationella prov idag i No, fysik.

Del A1, A2 och A3 hela förmiddagen och vanliga lektioner efter lunch.

Del A1 fick vi ca 75 minuter, rast 30 minuter, del A2 i 40 minuter, del A3 i 30 minuter.

Zusammen är det 145 minuter, vilket är 2 timmar och 25 minuter och vanliga lektioner (biologi 70 minuter och idrott 60 minuter)

För att inte glömma så har vi fått en timmes lunchrast.

Hela skoldagen zusammen har varit, inklusive lunch, 5h 35 minuter.

Från klockan 8:10 till 15:10.

Jag hoppas min nationella gick bra och era också ni som precis som jag har gjort..

Bra gjort från er som gjorde nationella idag.

Vänta en vecka.

2017-04-02 12:34
Från skrivarbloggen

​Jag håller på med mitt inlägg och det kommer ta lite tid innan jag blir färdig.

Det är lite som ett projekt och ja..

But first let me continue with my work.


Det var allt så att.

Just det innan ni undrar det är taget från min bok, 

Hundens anatomi och sjukdomar, Christin Hermansson.

Är du nervös? - för nationella.

2017-03-29 18:57
Från skrivarbloggen

Nu är nationella proven i full gång.

Ungdomar i min klass säger att dem inte är nervösa men det är inte sant för det går inte att göra ett prov utan att vara nervös.

Alla blir nervösa men uttrycker det på olika sätt, that´s it. Folk kanske inte visar att dem är nervösa men det är dem. Det är skillnad att vara nervös och gömma sin nervositet för andra.

Det är normalt att vara nervös eftersom det är inbyggt i oss att vara nervös så går det inte att ändra på sig att inte vara nervös.

Man kan lindra sin nervositet men man kan inte ta bort det från vårt system eller från våra känslomässiga själar.

Man kan meditera med hjälp av olika appar i mobilen och lindra sin nervositet.

( Apparna är gratis. )

ex.

Mindfulness Appen: Meditation för alla.

Calm: Meditation to Relax, Focus & Sleep.

Daily Yoga - Yoga for Weight Loss &....

mindfulness.se


Apparna finns på ios men jag vet inte om dem har på android för jag själv är en Apple människa som har en blogg på en Windows. Weird...Ladda ner Windows 10. (fr. Windows 8)

2017-03-12 14:45
Från skrivarbloggen

Det sägs att deadlinen för att ladda ner Windows 10 var i mars något år sedan och att det kostar att ladda ner Windows 10, 1000 eller 2000 kr men..

Oroa dig inte! Jag har hittat ett bra sätt via Youtube att ladda ner och installera Windows 10.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=rg9jU7I-ELI

Här kommer det steg för steg:

1- Klicka på länken här: https://insider.windows.com/ och klicka på Logga in i högra hörnet.

2- Klicka på rutan Innan du installerar och längst ner på sidan kommer det att stå i en ruta Skaffa Windows 10 och klicka på det.

3- Klicka på rutan Ladda ner verktyget nu och så kommer det att laddas ner. Klicka då på öppna och i rutan som kommer upp så klickar du på ok. Titta om det står Microsoft för då vet du att det är rätt.

4- Vänta tills ännu en ruta kommer upp, det kommer stå att du kan fortsätta att vara inne på datorn i Windows 8 fast i Windows 7 kommer det stå att datorn kommer att starta om datorn. Det kommer ta lite tid innan datorn blir klar men sedan.. Glöm inte att om det kommer upp något meddelande från Microsoft ja eller nej så acceptera annars kommer inte att använda Window 10 korrekt.

5- Ännu en ruta kommer upp med Installations program för Windows 10 och under så kommer det att stå söker efter uppdateringar. I min dator har inget hänt men det kommer, hoppas jag.

6- Datorn kommer uppdateras om du har accepterat allt från Microsoft så länge det inte kommer något att betala.

7- Ps. Gör inget nytt konto efter uppdateringen. Vänta tills datorn kommit igång.

Klart! Time for party!

Det var typ allt..

Ha det bra! Hoppas din dator fungerar bra!

Uppvärmning, innan träning?

2017-03-11 16:48
Från skrivarbloggen

Träning är roligt och många håller på med sport och annan styrketräning.

Det finns många sporter där man tränar olika delar av kroppen och det spelar ingen roll vilken sport man håller på med.

Men en fråga: Varför gör man uppvärmning?

För det första så är det väldigt viktigt att göra uppvärmning, för att förebygga skador i sina muskler och nerverna i musklerna, aktiviteten i cellerna ökar och att nervernas förmåga att skicka signaler blir snabbare.

Känsliga läsare varnas; men blodkärlen utvidgas och så att musklerna ska få mer syre, lederna smörjs och ledvätskan blir lättflytande så att inte brosken förstörs.

För det andra så ger uppvärmning ökad rörlighet i muskler och leder.

Musklerna bli elastiska och risken att få en sträckning eller bristning i musklerna minskar.

Man får heller inte håll eller ont i sidorna för då har vår kropp vant sig vid träningen och man ska också dricka mycket vatten för att undvika håll.

För det tredje för att förbereda kroppen för att prestera bättre inför tävlingar, man blir piggare och om man t.ex. går i skolan som jag så koncentrerar man sig bättre på det man ska.

För det näst sista så stärker man sitt immunförsvar och där med blir man inte så ofta sjuk/förskyld.

Om man har som jag en muskelsvaghet så stärker man sina muskler och där med känner man inte av det så mycket, sen ska man inte överanstränga sig om man har muskelsvaghet eller en muskelsjukdom.

Som avslutning så om du inte tränar simning eller fotboll eller liknande så blir det bättre om du gör det men valet är upp till dig. Mitt tips är att börja någon sport som t.ex. simning.

Jag går på simning och det funkar hur bra som helst och som jag nämnde innan så har jag en muskelsvaghet/sjukdom och innan jag började simma för jag tog en paus, så kände jag av mina muskler (inga mer detaljer) men nu när jag började i mitten av januari så känner jag knappt något.

Jag har gått 8 gånger på simning och jag känner redan skillnad efter all simning, jag är starkare och mina muskler är inte lika slappa om ni förstår vad jag menar


Källor:

http://aktivtraning.se/traning/hur-viktig-ar-uppvarmningen

http://www.xn--hlsoguide-v2a.se/2010/03/varfor-ska-man-varma-upp/

Den sköna promenaden...

2017-02-11 16:57
Från skrivarbloggen

Här i Malmö är det vinter och snö.

Jag som gillar vinter fast nu ångrar jag mig.

Någon timme sedan var jag ute med mina föräldrar på promenad, det var svinkallt och det blåste.

Varje gång det började blåsa så blev man helt AWGH, just nu när vi är på promenad.

Varje minut som gick så kändes det som om man gick ute i Alaska eller på Grönland, I ansiktet så kändes det som om ansiktet skulle frysa till is.

Blåsten förstörde promenaden...

När vi kom hem efter 45 minuter så kändes det som om hela mig var en stor isbit.. Man bara Brr..

Förresten så har jag en fråga..

Vad händer med en björn som äter en människa uppe I Alaska..?

Björnen får i sig en Brr Grr..

Eftersom i Alaska så är det kallt och människor säger Brr medans björnen säger Grr.

Det låter ju som Burger, det blir en människoburger, istället för en hamburger, hihi..


​Så gott blir det inte, ifall man inte är en kannibal...

Popcorn och karamellsås..

2017-02-05 18:04
Från skrivarbloggen

Idag så försökte jag göra karamellsås, min egen version, till popcorn.

Först så poppade jag popcorn hela locket till kastrullen lyftes för alla popcorn.

Jag tog fram en annan kastrull och smälte i 100 gram smör i den. Sedan hällde jag i 2 dl socker, inte på en gång utan jag hällde i lite socker och när det bildades en klump så hällde jag i matlagningsgrädde och inte vispgrädde som alla andra gör och jag hällde inte i sirap för det hade jag inte hemma.

Detta steget gjorde jag så länge till sockret smälte och jag hällde i mer socker och mer grädde tills det tog slut och så rörde jag om. Det stänkte och om man får smält varm smör, smält varm socker och grädde på sin hand så gör det såå ont.

Min recension:

Det blev inte lyckat för att jag hällde denna röra på popcornen och de mjuknade, så de smakade bara socker, smör och matlagningsgrädde. Not to good!!


Nu får man väl äta upp allt man har gjort!

Att chatta. Min erfarenhet.

2017-01-25 14:27
Från skrivarbloggen

Del 1. Bland tonåringar.

VARNING FULA ORD, just be aware.

(Killar)

" Yo, mannen. "

" Vad vill du mig, mannen? "

" Inget, mannen. "

" Ät bajs, mannen. "

" Gör det själv, mannen. "

" Aldrig, mannen. "

" Håll käften, mannen. "

" Vill du muckas, mannen, "

" Ja, mannen? "

" Kom igen då, mannen. "

" Gör det med någon annan, mannen! "

SLUT på konversationen.

(Tjejer)

" Bitch, kom hit "

" Bitch, vad vill du mig "

" Bitch, inget. "

" Bitch, stick. "

" Okej, bitch. "

" Bitch, please. "

SLUT på konversationen


Slutsats: En massa mannen och en massa bitch.

Mannen hit, mannen dit. Bitch hit, bitch dit. 

Ärligt? Hur kan man säga så till varandra, jag menar ordet bitch, asså? Asså, nu hänger jag inte med här.. Hur kan man tycka det är okej?

Bara så ni vet, jag inte såra någon, fast jag tycker inte det är okej.. You know what I mean..?! 

Andra kanske tycker det är SÅÅ roligt men inte jag.

Kommentera om ni håller med, eller inte..