RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-03-31 08:11:49

http://www.nouw.se/skrivarbloggen"

skrivarbloggen blogg på Nouw

Snö ljuva snö

2018-12-25 12:13
Från skrivarbloggen

Natten mellan lördag och söndag började det snöa, här i Malmö. Ni som känner mig vet att jag älskar snö och ja.

Snön får mig att tänka på min barndom, då jag var i Österrike med mina föräldrar och jag var med i en skidklubb och åkte skidor. Jag tävlade i skidåkning och kom på tredje, andra och första plats.

Jag minns inte mycket av detta för jag var liten men ja.

Något jag minns var att varje gång vi i gruppen gjorde bra ifrån oss så fick vi Haribo gummibjörnar.

Jag minns att jag åkte lift och åkte in i liftens mitt, inget roligt ställe att hamna på.


Enligt mig så antingen gillar man snö eller så gillar man inte snö. Jag hoppas att ni också håller med.

Det första jag tänker på när jag tänker på snö är snö:

Kraków - En polsk turist stad

2018-10-24 12:54
Från skrivarbloggen

I somras, 20/07/18 - 23/07/18, var jag i Kraków i Polen.

Polen har haft 3 huvudstäder i historian.

1. Gniezno

2. Kraków

3. Warszawa (nuvarande huvudstad)

Själv har jag varit i alla dessa tre städerna.

Gniezno var huvudstaden under medeltiden, när exakt är oklart, huvudstaden fördes 1038 till Kraków och 1596 till Warszawa.


Men vad såg du där? Vad gjorde du där? Finns det något du rekommenderar andra turister att åka dit och titta på?

Dag 1.

Vi d.v.s. jag, föräldrarna och min syster, åkte dit från vårt sommarställe i Polen, i Łagów Lubuski. Det tog 6 timmar med ett stopp.

Vårt hotell, Hotel Golden Tulip, låg centralt, i Kazimierz, en bit ifrån det judiska kvarteret.

Jag delade rum med min syster och rummet var lagomstort, fräscht.

Frukost ingick i priset och det var mycket med mat till frukost i form av buffé, personalen var väldigt hjälpsamma tyckte jag. Maten var jättegod, ifall maten är slut så säg till personalen för de kommer att ställa fram mer mat, personalen är jättesnälla och tveka inte om att fråga om hjälp ifall något skulle hända.

Hotellet var fyrstjärnigt och jag tycker att hotellet förtjänar sina stjärnor. Några meter ifrån hotellet finns hållplats för buss och spårvagnar.

Vi åt mat i Bombaj Tandoori, en indisk restaurang som ligger i det judiska kvarteret.. Så om du gillar indisk mat så prova gärna att äta där.

Dag 2.

Idag gjorde vi mycket.

Åkte spårvagn, till detta krävs att man betalar inträde innan man tar sig vidare eller om man ska ta sig en bra bit så kan man betala i en maskin i spårvagnen. Fråga gärna personerna i spårvagnen så visar de dig hur du ska göra.

- Wawelkatedralen och Wawelns drake.

Waweln är en katedral i gotisk stil som byggdes på 1800-talet. Här finns begravda kungar som kröntes i den här katedralen, bl.a. var en av kungarna Kazimierz IV Andrzej Jagiellończyk

I waweln finns även en skattkammare med rustningar för hästar, kläder från olika kungar. Det finns olika typer av skjutvapen allt från gevär, armborstar, knivar och svärd.

Runt waweln flyger en massa svalor, hundratals.

Wawelns drake och drakens grott.

Den här draken är en legend som alla i Polen har läst om i skolorna som barn, finns böcker för barn om den här draken.

Det sägs att för länge sedan under Prinsen Kraks tid som härskare i Kraków så försvann många tjejer och ingen visste var tjejerna var. Draken levde i grottan och man tror att draken stal alla tjejer och djur som var på olika bondgårdar. Prinsen sa att den som dödar draken får gifta sig med hans dotter. De som försökte misslyckades med en dag så..

Fanns det en skomakare som kom på att om man kunde ta skinn och stoppa in salt därefter sy ihop. Draken åt upp det och kände en brännande känsla i magen därför behövde han vatten. Draken drack så mycket vatten tills han sprack och dog.


Draken och hans näste

Waweln

- Stor torget, Rynek główny

Här finns Sukiennice, "Saluhall", marknadsstånd med olika varor för att sälja till andra. Oftast under medeltiden användes den här platsen och därför byggdes Sukiennice.

På vänstersida står Ratusz, "Rådhuset". Det är lätt att misstolka rådhuset med Mariakyrkan, som är placerad på högersidan om Sukiennice.

Kościół Mariacki, "Mariakyrkan". Denna kyrkan var byggd innan man hade namngivit staden, ca. 1257.

Varje dag vid hel timme så står det en man vid den övre kyrktornet och blåser i en trumpet, innan var det brandmän som blåste i trumpet. Detta gjordes för att varna mot krig och eventuella bränder i närheten. Nu är denna signalen "Hejnał".

Från 13 februari, 1838 spelades signalen klockan 12 och detta gjorde att Kraków var den första polska staden där man hade punktlig tid.

Signalen kan man höra i 95% av alla polska radiokanaler, t.ex. RMF FM (statlig kanal som finns på plats utanför mariakyrkan, vet inte mycket om detta). Första gången signalen hördes i radio var 16 april, 1927.

Källor till min häst och ko-uppgift

2018-06-07 13:42
Från skrivarbloggen

Källor:

”Vägen till vetande – Hästar, del 4” av Anja Schriever.

https://www.jordbruksverket.se/download/18.6a8d504015f70e4094bab20f/1509953267268/2017-024.pdf https://www.djurensratt.se/sites/default/files/naturligt-beteende.pdf https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar.4.389b567011d9aa1eeab80008.html https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/notkreatur.4.389b567011d9aa1eeab8000217.html


Kons härstamning

2018-06-07 13:41
Från skrivarbloggen

Ovan kan man se en uroxe

Historia

Uroxen levde bland annat i Europa, Asien och Nordafrika men den dog ut i Polen, 1627.

Man har olika teorier om kons domesticering. Först trodde man att kon domesticerades under stenåldern, 7000 f.Kr, men sedan gjorde man mer genetisk forskning och kom fram till att 80 uroxar, i Turkiet och i Irak, var förfäderna till våra kor.

Kor har alltid varit till stor hjälp t.ex. hjälpredor ute på åkern, gödsel, mat/mjölk, produktion av kläder, avföring som byggnadsmaterial och bränsle. Det gör man fortfarande t.ex. i Indien men inte här i västvärlden.

Carl von Linné döpte våra kor till Bos Taurus och uroxen till Bos Primigenius.

De närmsta raserna till uroxen är långhornskor, t.ex.

 • Ungersk Stäppboskap
 • Romaignola
 • Maremmana
 • Portugisisk långhorn

När jag har läst detta här, om kons utveckling ser jag att kon har inte förändrat sin exteriör och inte i beteendet heller.

Beteende

Ett naturligt beteende för en ko är att eftersom den är ett flockdjur så måste den har socialt umgänge med andra kor, ska hanteras tillsammans och ska inte isoleras. Ska tillåtas att ha flyktinstinkter eftersom det är ett naturligt beteende i det vilda då ett rovdjur attackerar korna. De ska få beta i 6 – 10 timmar/dag och att de ska ha tillgång till att röra sig fritt, speciellt på sommaren. I det vilda är det vanligt med rangordning av djur i en flock, en tjur som får avkommor med flera kor. Korna ger di till varandras ungar samt ger skydd till varandras ungar.

Man ska se till djuren varje dag för att se hur djuren mår, mata dem, ge vatten och åtgärda det som stressar kon. Man ska ha lugn attityd mot sina kor, korna ska kunna röra på sig, liggunderlaget ska vara mjukt så att djuren inte får liggsår eller stereotypiskt beteende som att den äter stenar, tungrullningar eller liknande. Man ska städa regelbundet för att undvika sjukdomar eller infekterade sår.

Kor gillar sällan förändringar, t.ex. om en skötare har en blå rock så gillar inte kon att man plötsligt byter till grön rock.

Man får inte störa en ko och sin kalv, kalvar föds i regel på våren, det är olagligt att separera kalven från modern om den är under 1 vecka gammal och under kalvens första månader ska man låta kalven vara med sin moder. Under de första månaderna ska kalven dia 4 – 9 timmar/dag, 5 – 15 minuter/di.

Våra kor delas in i två grupper

 • 1. Köttkor
 • 2.Mjölkkor

Jag har valt att skriva om Belgian Blue-kon, den är en ko-ras som används inom köttindustrin.

Belgian Blue är en ko-ras som används inom köttindustrin som är från början en korsning mellan svartbrokig holländsk och rödbrokig korthornsboskap.

Som man ser på bilden så har korna enorm muskelmassa och detta beror oftast på grund av att rasen har en dubbeluppsättning av en mutation som gör att istället för att hämma muskelväxten så fortsätter kons muskler fortsätter att växa.Korna kan inte gå på grund av att skelettet är inte tillräckligt starkt för att bära så stor muskelmassa.

Eftersom kon är så kraftig så kan kon inte kalva själv därför måste kalvarna födas via kejsarsnitt.

De inre organen är för minskade, levern är förminskad med 29% och lungorna med 22%.

1995 var det 100.000 kor i Belgien, 15.000 i Frankrike, 5.000 i Storbritannien och Nederländerna var.

T.ex Jerseykon är en mjölkko

För att en ko ska producera mjölk så måste kon ha kalvat och om man vill ha mycket mjölk så behöver man avla många kalvar och detta är mycket stressande för korna. Strax efter födseln så separerar man kalven och kon, mamman ropar och tittar efter kalven. Detta är mycket stressande för djur och så är det för alla mammor.

Det är viktigt med lugn och ro för kon, att den betar i lugn och ro så att kvaliteten av köttet och mjölken blir den bästa. Kvantiteten blir mindre och sämre kvalitet ifall man inte respekterar kons behov.

Till exempel i Lilla Kyrkhult i Hörby i en mjölkgård hade de 280 kor.

En mjölkko lever i 5 år men i vanliga fall i 25 år. När en ko inte längre kan producera mjölk så skickas den till ett slakteri.

Lagstiftning & verklig situation

För att kon ska må bra ska man följa de bestämmelser som står för djurskydd och transport.

I Jordbruksverket står det olika typer av bestämmelser om utevistelse och betesgång, mått i stall och byggnader, stallmiljö, skötsel, foder och vatten, gödsel-användning, märkning till transport av nötkreatur.

Det är viktigt att man följer bestämmelserna för att djuret ska bli friskt.

Eftersom att kor är flockdjur så är det viktigt att om man har kor så att man har flera kor för annars är det lätt att kon kommer få ett stereotypt beteende som ersätter detta beteende. Djur som är ensamma kan ta livet av sig själv.

Djuren ska ha tillgång till bete på sommaren. Korna ska ha tillgång till foder/hö och vatten.

Korna och kalven får inte separeras innan kalven är 7 dagar, om kalven är t.ex. 4 dagar så är det olagligt att separera kalven från modern. Det är viktigt att kalven ska få i sig råmjölk senast 6 timmar efter födseln annars får djuret ett dåligt immunförsvar och riskerar att dö.

Som konsumenter och som växande befolkning behöver vi mera kött och därför avlas Belgian Blue som har enorm köttmassa men lider av många problem och där finns ingen lagstiftning som förbjuder detta. Detta är oacceptabelt och det är grymt/motbjudande. Det strider mot kons naturliga kroppsform och beteende. Vad gäller mjölkkon så avlas kon och får många kalvar för att kunna producera mjölk. Detta stressar kon och kalven jätte mycket, när kalven tas bort från kon så kan det inte vara hälsosamt för varken kon eller kalven.

Allt detta för att vi som konsumenter ska få kött och mejeriprodukter.

Ekologiska gårdar

Ekologiska gårdar behandlas korna skonsammare då korna vistas tillsammans på ett naturligt sett d.v.s. i flock i en stor hage. Även för miljön är detta valet bättre.

Behöver vi så mycket kött och mjölk?

Korna bidrar till klimatförändring genom utsläpp av metangas som är ännu farligare än koldioxid.

Som konsumenter kan vi minska på köttätande och äta annan typ av kött t.ex. fläskkött, fjäderfän eller ersätta kött med proteinrika växter.

Om vi minskar på vårt köttkonsumtion så behöver vi inte avla dessa stackars djur och utnyttja de som mjölkmaskin.

Hästens härstamning

2018-06-07 13:41
Från skrivarbloggen

Bildresultat för horse evolution

Den första hästen är (Eohippus) eller (Hyracotherium). Vår nutida häst heter (Equus).

Evolutionen började med (Eohippus) eller (Hyracotherium).

Det var ett skogsdjur som levde för 55 miljoner år sedan, i Nordamerika och Eohippus levde i skogsklimat och var utrustad med krökt rygg, 50 cm i manken, kort hals, liten mule, lång svans och små tassar.

Den var väl anpassad till klimatet men när skogarna torkade ut så hade Eohippus dålig anpassning och då utvecklade den till en bättre anpassad art med hårda och kompakta hovar för att kunna fly undan rovdjur eller fiender.

Dagens häst ser inte ut som dåtidens Eohippus som såg ut som en mindre hund.Bildresultat för horse

Dagens häst ser inte ut som dåtidens Eohippus, som såg ut som en mindre hund.

Dagens häst har behållit vissa instinkter sedan ursprungsstadiet, ex. flockdjur, gräsätare, flyktinstinkter, beskydd av territorium.

Beteende

Hästen är ett flockdjur och kan inte leva ensam, detta betyder inte att hästen trivs med alla i flocken men gillar att kunna smälta in i gruppen och detta ger en trygghet för djuren. I flocken finns det hierarki och det betyder att det finns en ledare i gruppen. Hästar får skydd av andra individer i flocken. Det som oftast gör att en häst inte gillar en annan individ är för att hästar gillar när alla hästar har samma pälsfärg.

Stallade hästar utfodras två gånger/dag och vilda hästar samt hästar i hagar äter 19h/dag. Ursprungshästarna hade små magsäckar och den moderna hästen har ärvt detta för att kunna äta ofta.

En häst får också i sig grovfoder och så ska man räkna med att ge hästen 1 kg grovfoder/100 kg så om hästen väger 400kg så ger man hästen 4 kg grovfoder.

Det är viktigt att kunna veta vilka växter som är giftiga för sin häst för att det är dyrt med veterinärsbesök så det är viktigt att ens häst är försäkrad. Växter som är giftiga för sin häst är Buxbom, Tidlösa, Fingerborgsblomma, Örnbräken, Gullregn och Kabbeleka.

De dricker 4 minuter/dygn och de kräver ett drickflöde, det är därför hästar föredrar hinkar istället för vattenkoppar. En häst kan dricka 50 l/dag.

De måste ha en källa till vitaminer som till exempel saltstenar. Hästar behöver också mjukt liggunderlag så att de inte får liggsår, därför är det viktigt att tänka på vilket liggunderlag hästen får.

Humöret på en häst kan växla snabbt beroende på omgivningen.

Ett beteende som är kvar från urhästen är hingstbeteendet under parningssäsongen då hingstarna uppvaktar en hona och när en rival är i närheten så utkämpar de sina maktkamper. Då slåss dem genom att bitas eller slår häftigt bakut. De gör samma sak för att skrämma sina fiender t.ex. om en hungrig varg får syn på hästen. En häst kan till och med göra en sådan skada att vargen kan bli riktigt skadat och eventuellt döda vargen.

Att en häst är ett flockdjur har inte heller ändrats än idag och det märks tydligt att om man rider i grupp att alla hästar går efter varandra och är avslappnade. Hästar hälsar på varandra genom att galoppera mot varandra och gnäggar förtjust sen kanske dem springer några varv i galopp tillsammans och bockar lite avslappnat. Detta gör hästar fortfarande.

Den enda vildhästen kvar är Przewalskihästen.

Przewalskihästen lever i ett klimat i Mongoliet där temperaturen kan vara 30 grader på dagen och-40 grader under natten men frågan är varför? Przewalskihästen har fettknölar som gör att den är bättre anpassad till ett liv i skiftande klimat.

Hästen är för aggressiv och för stridslysten istället för att fly undan så attackerar hästen därför har man aldrig kunnat tämja en Przewalskihäst.

En skillnad mellan en vanlig häst och en Przewalskihäst är att Przewalskihästen har 66 kromosomer medans en vanlig häst har 64 kromosomer.

Lagstiftning

I djurskyddslagen finns föreskrifter om allt från utevistelse och betesgång, mått i stall och byggnader, stallmiljö, skötsel, foder och vatten till uppbindning av hästar.

Det är jätte viktigt att följa dessa bestämmelser annars så kan djuret få ett stereotypt beteende.

Vad gäller hästens skötsel så får man se till att hästarna inte är ensamma och sällskap i form av ett stall med flera hästar.

Hästarna ska ha tillgång till naturligt dagsljus för att solljuset behövs till många ämnesomsättningsprocesser i hästens kropp, d.v.s. pälsbyte. Det är viktigt att hästarna får tillgång till foder och vatten.

En häst behöver ett ständigt liv i rörelse d.v.s. flera timmars motion om dagen t.ex. att hästen är en ridskolehäst eller att den släpps ut i en paddock, en inhägnad där hästen kan röra sig i och sträcka på benen.

Det är viktigt att hästen får daglig kontakt med både människor och andra hästar. Det finns hagar vid ridskolor där man släpper ut flera hästar i samma hage där hästarna kan skutta av sig och springa runt.

Vid besök av ridskolestallet, t.ex. i Jägersro, vad jag vet så finns det paddockar, hagar och på somrarna så är inte hästarna i paddockarna utan i hagarna så jag tycker att de iaktar lagarna och hästens naturliga behov.

Hästar är beroende av alla sina fyra ben och om hästen använder tre av sina fyra ben så får inte hästen transporteras på grund av att hästen kan skada fler ben.

Hästens roll har begränsats till fritidsaktiviteter och de grundläggande behoven uppfylls tillräckligt.

Hundens härstamning

2018-06-07 13:41
Från skrivarbloggen

(Miaciden levde för ungefär 50 miljoner år sedan och därefter utvecklades till andra djurarter. Källa: http://www.boras-djurambulans.se/426305178)

Hundens härstamning

För ungefär 50 miljoner år sedan så fanns det en däggdjursfamilj Miaciderna, vesslaliknande djur, (Miacidae) därefter utvecklades olika djurstammar som till exempel mårddjur, kattdjur och hunddjur.

Hunddjuren (Canidae), delas in i två undergrupper; Canini och Vulpini.

Canini, tillhörande djur är vargar, coyter (prärievarg), schakaler, vildhundar, dingo och tamhund.

Vulpini, tillhörande djur är rävar och rävliknande hunddjur.

Tamhundens närmaste släkting är vargen och man spårar hundens ursprung i Kina, vid Yangtze-floden. Genom utveckling av DNA-forskning kan man forska hundens ursprung och släktträd, enligt detta är det bekräftat att hundens stammoder är varg-tikar, det är beräknat att det var ungefär 51 varg-tikar som alla hundar härstammar från.

Tiden för när vargen och hunden gick skilda vägar var för ungefär 140 000 år sedan.

(Bilden visar hundens globala spridning. Källa: http://socialahundar.blogspot.se/2011/12/hundens-genetiska-bas.html)

Hur blev det då att vargen blev vän med människan?

På grund av människans avfall så vågade vargarna sig fram till människan och på så sätt blev den varg-gruppen beroende av människan. Så småningom upptäckte man vargens utmärkta egenskaper som vakt, jakt och beskydd av territorium.

I Kina bodde vargar nära människan, i brist på annan föda åt man upp vargarna. Fortfarande i Kina är det så att man äter hundar.

Denna tiden kallas för pro- eller proto-domesticering (pro/proto = före) och började ungefär 40 000 år sedan och pågick i cirka 30 000 år.

Domesticeringssprocessen av hund

Den egentliga domesticeringssprocessen började när människan blev bofast. Detta skedde i Mesopotamien eller som nu heter Mellanöstern, för ungefär 10 000 år sedan.

15 000 – 30 000 år sedan började domesticeringssprocessen av hunden, hunden är vårt första tamdjur.

Definitionen av domesticeringen är övergången från ett vilt djur till att bli ett tamt husdjur.

Det som bekräftar detta är arkeologiska fynd som hittades exempelvis i;

 • Israel (Ein Mallaha), hittades en grav med en kvinna och hennes hundvalp, den är 12 000 år gammal.
 • Ryssland (sydvästra Sibirien), här hittades flera hundgravar där hundarna har troligtvis levt med istidens jägare. Man är säker på att det är hundskelett eftersom det skiljer sig från vargens skelett. En anledning till att man hade hundar kunde vara att när det var brist på annan föda så åt man hundar. Gravarna är 13 000 – 15 000 år gamla.

Enligt de skeletten man hittade kan man göra rekonstruktioner av fynden och hundarna liknar nutidens Kaukasisk Ovtjarka eller Tibetansk Mastiff (hundraserna sågs som farliga och tunga jakt/vakt hundar) och hade bredare nospartier än till exempel nutida Siberian Husky eller Grand Danois.

 • Tyskland (Oberkassel), i en arkeologisk utgrävningsplats hittades 1919 en grav med kvinna, en man och en underkäke från en hund, man tror att graven är 12 000 år gammal.
 • Sahara (nord Afrika), man har hittat tiotusentals klippmålningar av hunddjur, de är 7000 – 6000 år gamla. Dessa bilder liknar våra terrierhundar och vinthundar.

I antika Egypten hade hundarna en speciell ställning, man trodde att hunden var en budbärare mellan vår värld och dödens värld. Hundarna fick formella begravningar.

 • Även i Nordamerika har man hittat två hundar i en grav, 10 000 år gamla. Till Amerika kom hundarna med folkvandringarna från Asien via Beringssund.

Vad är det som har hänt? Är hunden en tam varg?

Det finns olika teorier om denna evolutionen.

En forskare Coopinger säger bland annat, ”att tämja vargen är som att göra Pinocchio till en pojke och att vilda vargar inte går att tämja”.

Andra forskare menar på att det fanns en vargstam där en del av djuren bar på egenskaperna att tåla stressen att leva med människorna och stannade kvar runt människan. De fick mer att äta och kunde då få fler ungar (protohundar).

(Hundraser, som nämns:

 • -Finland, Finsk Spets
 • -Sibirien, Östsibirisk laika
 • -Israel, Canaan dog
 • -Afrika, Basenji
 • -Indien, Indisk gatuhund
 • -Australien, Dingo
 • -Papua Nya Guinea, New Guinea singing dog
 • -Thailand, Thailänsk gatuhund
 • -Korea, Jindo gae

Källa: http://www.akina.se/historia1.htm)

Detta är MIN egen text som JAG själv har skrivit i en uppgift som jag fick från skolan, om ni har frågor så kan ni jättegärna mejla mig.

Jag har använt mig av källan i form av bok, som jag lånade ifrån min skola.:

Källa: ”Hundens världshistoria”, av Stefan Reitersjö, Borås, 2016.

Vad vi gör i vår skola?

2018-03-26 14:55
Från skrivarbloggen
 • Studiobesök
 • Skånes djurpark
 • Terränghjulingar (föreläsning, prov och praktiskt)
 • Brandskyddsutbildning

Detta är en del av det som vi har gjort detta året.

(kommer inte att synas i mobila enheter)

1. Studiobesök

Studiobesök på olika gårdar, med alla klasser från skolan.

Jämförelser av 3 olika mjölkgårdar.

(Bilden är tagen från google, bara för att visa hur en typisk bondgård ser ut)


2. Skånes djurpark

Med klassen.

Går runt i parken, lär oss olika saker om djuren, får uppgifter att lösa/läxor både med klasskompisar och enskilt

3. Terränghjuling

14/2-18, föreläsning med två lärare som lär ut om terränghjuling, på förmiddagen och prov på eftermiddagen (skickas ut till transportstyrelsen och man får besked, äkta besked)

21/3-18, praktiskt (och omprov, muntligt, om det behövs)

Vi körde HELA dagen i Höör (med lunch) och det ska jag säga gjorde ont för att man använder alla muskler som man normalt inte använder. Oavsett om han är van och har kört innan eller man är ovan och har aldrig kört innan så känner man av i kroppen och det är ansträngande men det är värt det i slutet. Vi fick köra på 4-hjulingar och 6-hjulingar.

Om man gillar detta så lovar jag er att det är roligt, dock så kostar det mycket.

Vi fick lära oss att åka slalom framlänges och baklänges med bägge maskinerna. Att backa. Att växla (hålla i handbromsen innan man växlar. Köra på snedden i en lätt lutande backe. Skoterställning, ett ben normalt där man brukar hålla benet och det andra benet på sitsen. Köra på en ramp med skoterställning. Som avslutning så körde alla i skogen i 25 minuter för att verkligen se om man har lärt sig något.

Fyrhjuling

Sexhjuling

My speech

2018-02-26 11:17
Från skrivarbloggen

" This speech is dedicated to you all out there that need some motivation to anything at all.

Life is not that easy but some motivation will always give a hand and make it a bit more easy.

My suggestion is to do the things that you enjoy not your mother´s or your father´s dreams but your own and to follow it too, to give in some effort in what you love. You may not have a lot of time to do it, anything could happen you never know when, where and what. Be careful every move you take may be the next step into something dangerous that you didn´t plan in the beginning.

Life is a school and we learn from every mistake that we made but not every mistake is consciously done, sometimes we don´t know what did wrong, neiter is this your fault nor someone elses fault, we can´t blame this on anyone and this is totally normal.

We have to live our lives, do what we love, be with the ones we love because the next mistake can take our life so you have to use it in a proper way so that we don´t cause any trouble for us or for someone else, mistake that can´t be fixed

Live your life, 100% and enjoy it. Be happy for what you have and don´t be sad for what you don´t have. What really counts is your love, to your family, to your job to everyone around you. This is crucial even if your family have some problems, use them with each others and fight it through so that your relationship improves not disproves. "

With my own words. Kommer en svensk och polsk översättning snart.

How to: Komma över någon. (Med detaljer)

2018-02-11 10:39
Från skrivarbloggen
Del ett. Acceptera att du är sårad

1. Tillåt dig själv att vara ledsen.

Du ska veta att du får gråta och vara ledsen för att det är så vi reagerar när vi känner att vi har förlorat någon som vi har älskat och älskar. Du behöver inte låtsas att du mår bra när du egentligen är sårad, låt det ta den tid. Hjärtat vet hur den ska komma över ett krossat hjärta men du måste ta kontrollen över det emotionella och dina tankar för att det är detta som gör att du blir mer ledsen. Känslor, tankar och beteende hör ihop. Om du däremot är ledsen i ett bra tag så har du blivit deprimerad och detta är inte vad du vill.

2. Reflektera över ert förhållande.

Ta fram ett papper och skriv ner vad som fungerade/ inte fungerade. Lär dig av era misstag och upprepa inte samma misstag samt vad du kan göra bättre i nästa förhållande.. Det är ju så vi människor fungerar, att lära oss av våra misstag och inte göra om dem.

3. Var ensam.

Ta din tid och stressa inte med nya förhållandet för att du kommer må sämre emotionellt. Gå och prata med någon om det skulle få dig att må bättre.

4. Få ut dina känslor (i en dagbok).

Du kan även skriva poesi, eller något liknade för att få ut det. Skriva dina tankar, känslor och funderingar så slipper du att tänka på det, för mycket.

Del två. Börja om från början

1. Spara det allra viktigaste

Spara det viktigaste, det som fick dig att må bra. Ta in allt i en kartong och titta inte på det förens du mår bättre för då blir det ännu jobbigare.

2. Släng/radera resten.

Släng det som får dig att tänka på samma person om och om igen. Ta bort era bilder från Sociala Medier som ni gjorde ihop eller annat som får dig att må dåligt. Bara släng det, även om det är jobbigt så gör det ändå.

3. Distansera er från varandra tills du är redo emotionellt.

Gå inte ut med varandra, ring inte, sms:a inte, fråga inte era kontakter om den andra. Blockera eller ta bort personer från din kontakt lista eller på Sociala Medier. (ca. 30 - 90 dagar)

4. Distansera er från era vänner eller vänner som har kontakt mer er f.d. partner.

Ta bort kontakter som laddar upp bilder på din f.d. partner, förklara dig lite att du vill ta tid och inte skriv på ett tag.

5. Ta din tid innan ni blir vänner igen.

Del tre. Håll fokus på dig själv

1. Utforska dig själv.

Tänk om, prova dina styrkor och svagheter, dina prioriteter och mål.

2. Var självständig.

Den tiden som du har varit med din partner blev du mindre självständig så försök att göra saker själv. Som till exempel handla själv.

3. Prova nya aktiviteter

Gå på kurser, prova nya saker som du inte har gjort innan.

Del fyra. Gå vidare

1. Acceptera att du förtjänar bättre.

Ifall du mådde dåligt i ditt förhållande, du ska veta att du förtjänar att vara älskad och må bra. Skriv på ett papper vad du skulle vilja att den andra personen skulle göra, det du saknade i det förra förhållandet.

2. Träffa nya människor

3. Dejta någon

4. Förstå att du behöver inte tvinga dig själv att komma över någon

Ditt hjärta kommer att hjälpa dig att hitta din själssfrände och tills dess så måste du träffa många grodor innan du hittar din prins. Om det var äkta kärlek så kommer ni att träffa varandra ofta och då kommer den andra kämpa om dig, det kommer vara svårt att komma över varandra.

5. Bli kär igen

Det är svårt men kom ihåg att kämpa och inte ge upp även om det känns att allt har rasat så har det inte rasat.

How to: Komma över någon.

2018-02-10 18:03
Från skrivarbloggen

Det kommer fyra delar, dock kommer jag bara skriva en lista och lite bilder och inte skriva en hel roman.

(Obs. Det kommer bli lite jobbigt att titta via mobilen.)

Del ett. Acceptera att du är sårad

1. Tillåt dig själv att vara ledsen.

2. Reflektera över ert förhållande.

3. Var ensam.

4. Få ut dina känslor (i en dagbok).

Del två. Börja om från början

1. Spara det allra viktigaste

2. Släng/radera resten.

3.. Distansera er från varandra tills du är redo emotionellt.

4.. Distansera er från era vänner eller vänner som har kontakt mer er f.d. partner.

5. Ta din tid innan ni blir vänner igen.

Del tre. Håll fokus på dig själv

1. Utforska dig själv.

2. Var självständig.

3. Prova nya aktiviteter

Del fyra. Gå vidare

1. Acceptera att du förtjänar bättre.

2. Träffa nya människor

3. Dejta någon

4. Förstå att du behöver inte tvinga dig själv att komma över någon

5. Bli kär igen

https://www.wikihow.com/Fall-Out-of-Love, detta är källan jag använde och hemsidan är på engelska.