RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-03 01:02:25

sofiasvenssons

sofiasvenssons blogg på Nouw

Budapest, två har blivit fyra!

2019-08-02 19:25
Från sofiasvenssons

Hej från Budapest! Jag och Linnea anlände runt lunchtid i onsdags den 31a. Det första vi gjorde var att äta lunch, en thaiwook, innan vi tog oss till vårt AirBnb. Alldeles dyngsura efter att både åkt tunnelbana och burit väskorna i värmen öppnade vi dörren och möttes av en helt fantistisk lägenhet!! AC, tvättmaskin (wohoo!), fräscht kök, fräsch toa, två stora sovrum, till och med kaffemaskin och morgonrockar! Wow, helt perfekt är den!

Senare mot eftermiddagen gick vi ner för att kolla in stan och även saluhallen. Där köpte vi lite rotfrukter som vi sedan slängde in i ugnen och åt till middag. Så kul att laga lite egen mat också, restaurangbesök kan jag lätt ledsna på om det blir för intensivt. Och supergott blev det dessutom!! Vi planerade även lite för att få ut så mycket som möjligt av de två hela dagar vi har att spendera i Budapest.

Sedan vid 23 fick vi riktigt finbesök! Johanna och Alice kom från flyget! Så från och med nu är vi fyra som reser runt istället för två. Superkul!

Vi satt uppe rätt länge och pratade innan vi gick och la oss för att ladda upp för en fullspäckad torsdag.

Torsdagen inleddes med en gofrukost innan vi tog oss ut på gatorna. Vi kollade in basilican, parlamentethuset, innerstan och Shoes on the Danube Bank på pest-sidan, Margaret Island, samt slottet (från avatånd) och gellberts hill på Buda-sidan. Jag är verkligen imponerad utav Budapest, huuur mysig stad som helst med vackra byggnader, charmiga gator och massvis att se och göra. Hit kommer jag defenktivt åka tillbaka!

Basilican!

Shoes on the Danube Bank vilket är ett memorial från när främst judar, efter andra världskriget, var tvungna att ta av sig sina skor intill floden för att sedan bli skjutna... Hemskt...

Parlametnhuset var en av de mäktiskaste byggnaderna jag någonsin sett. Wow!

På Margaret Island tog vi en lunch, langos och en varsin öl. Langos är tydligen något man måste testa när man är här i Budapest och visst var det gott, men nog inget jag kommer äta så mycket mer. Det finns annat som är betydligt godare!

Ön var mycket mysig, man kunde hyra cyklar och cykla runt på ön om man ville. Det var dock inte något vi gjorde!

Därefter gick vi längst med floden, i värmen, på Buda- sidan passerade fiskarbastionen samt slottet som båda var mycket fina. Men vi hade siktet inställt på gellerts hill. Efter vi tagit oss upp för x antal strappsteg möttes vi av en helt otrolig utsikt! Wow, återigen, vilken stad!!!

Ca 25 000 steg senare valde vi att börja gå hemåt, vi köpte med oss en flaska bubbel på vägen som vi lyxade till det med inför kvällen. Vi duschade, pratade och hade det trevligt innan vi vid 20 började röra oss ut mot stan för middag. Efter en del letande hamnade vi på en väldigt bra restaurang där vi åt en vsrisn hamburgare och drack en öl! Kvällen slutade sedan på en karaokebar, skriksjungande till bland andra Abbas dancing Queen och Oasis dont look back in anger. En väldigt roligt kväll hade vi!

Idag då, fredag, sov vi ut till 9 innan vi åt frukost och tog oss till rudas termalbad. Det är ett måste i Budapest, att besöka ett uppvärmt termalbad! Det fanns både varma och kalla pooler, 42 grader var den varmaste medan den kallaste (vilket jag föredrar) var 17 grader. Favoriten blev dock poolen på taket där man hade panoramautsikt över hela stan. Väldigt härlig start på dagen!

Detta var den kalla poolen, det var isbitar som ramlade ner i vattnet för att kyla ner!

Efter 12 började vi gå tillbaka mot innerstan, men först gjorde vi ett besök i saluhallen och åt en god gulaschsoppa samt köpte lite ingredienser till kvällens middag som ska lagas hemma!

Sedan började regnet falla och vi bestämde oss för att ta en runda på stan i lite affärer. Jag blev ett par linnebyxor rikare och ca 100 kr fattigare, väldigt nöjd! På hemvägen köpte vi med oss kvällens middag samt lite vin som vi tänkte mysa med här i lägenheten innan vi ska ut på en club vi hört mycket bra om! Det kommer bli skoj.

Nu måste jag avsluta detta inlägg då något väldigt intressant är på gång att hända, jag ska klippa Alice! Och efteråt ska hon klippa mig!! Resultatet kommer imorgon.
Vi hörs!

Två dagar i Bratislava

2019-07-31 09:17
Från sofiasvenssons

Vi har anlänt till Slovakien och nu spenderat två härliga dagar i huvudstaden Bratislava, det har varit mycket varmt och härligt väder och tempot har varit betydligt lugnare än tidigare på resan. Staden är mysig och likaså här finns det massvis av vackra byggnader, många museum och gallerier. Den är också fylld av trevliga uteserveringar där vi tagit ett glas eller två! Vi har hunnit med mycket; marknader, smaka typsik slovakiska mat, kolla in gamla stan, blå kyrkan, slottet i bratislava, Devins Castle osv. Vi har också äntligen (!) hunnit med ett träningpass vilket vi båda saknat väldigt! Här kommer ett gäng bilder!

Staden är ganska liten och mysig och det är gångavstånd överallt!

Det första vi gjorde när vi kom med nattbussen var att äta en god frukost innan vi kunde checka in på vårt air bnb. Därefter tog vi en promenad i parken och en snabb titt i ett köpcentrum innan vi gick hem och duschade bort gårdagens svett från bergen, välbehövlig!

Blue church!

Vi tog en liten promenad i stan innan vi satte oss på en uteservering mitt på torget och pratade, tittade på folk samt underhölls av en dansuppvisning en kortare stund.

Därefter letade vi upp en restaurang vi blivit tipsade om- Flagship. Där serverades äkta slovakisk mat och det smakade riktigt bra! Är inte helt 100 på vad jag åt dock haha! Jag drack även något som i Slovaikens är lika populärt som cola i Sverige - kofola. Spännande smak och värd att testa!

Kvällen blev tidig för att ta ikapp lite sömn. Vi spelade lite kort, tittade på slovakisk tv samt slängde ihop ett tabata pass som vi startade morgonen idag med. Svettigt, jobbigt men väldigt skönt! Helt perfekt start på dagen. Det märks dock att jag inte använd kroppen och musklerna högintensivt på ett tag!

Vi tog sedan efter en god frukost en promenad till en marknad utanför gamla stan. En väldigt stor marknad där du kan hitta det mesta! Det märktes dock tydligt att vi var utanför turistgatorna då det endast var lokalbefolkning som vistades där.

När det var dags för lunch stötte vi dock på problem... Dels för att alla menyer endast stod på slovakiska (och Google översätt gjorde ej rättvisa översättningar) och dels för att de inte kunde engelska över huvud taget!! Det slutade med att vi beställde en varsin dagens meny utan att riktigt veta vad vi skulle bli serverade. Det visade sig vara soppa till förrätt och friterad ost med något som såg ut att vara en blandning av pasta/ris samt en kycklinggryta med potatis. Mätta blev vi!

Vid bordet bedvid var det två killar som snappade upp att vi pratade svenska och efter lite småprat med dem slutade det med att vi åkte med dom till Devin Castle. Det blev väldigt spontant men inget vi ångrade i efterhand då det var riktigt kul att se! Det är ett väldigt gammalt slott som rymmer mycket historia, väldigt vackert och intressant, verkligen värd ett besök!

Därefter tog vi en öl innan vi blev avsläppt vid slottet Hvar i centrala bratislava. Ett stort vitt slott som syns från de flesta håll i staden. Superfint, och väldigt fin utsikt var det också!

Det var en väldigt mysig gata upp till slottet, trång och med en massa restauranger!

Kvällen spenderades sedan på en restaurang med en sallad och ett glas vin för min del. Sedan tog vi oss genom gamla stan och tillbaka till lägenheten för att packa i ordning lite inför morgonen därpå då vi skulle lämna bratislava för en ny destination. (och här skulle egentligen inlägget publiceras, men efter EN HEL DEL strul publicerar jag det nu istället)

Och här är vi nu, morgonen då det är dags att lämna Slovakien för Ungern. Vi var uppe tidigt för att ta en joggingtur längs med floden Dunaj, efter några återvändsgränder och ändring av rutt tog vi oss tillslut en lagom runda på 8 km. Väldigt skönt! Alla delar utanför Old Town i Bratislava är dock väldigt slitna och inte mycket att hurra för.

Nu ska vi äta frukost, stänga väskorna, checka ut och promenera bort till busstationen! Nästa stopp på resan kommer bli extra speciellt för då ansluter Johanna och Alice!! Det känns lite märkligt tycker vi båda men det ska bli superkul! Om dom har tur kanske middagen står färdig när dom kommer ;)

Zakopane och Tatrabergen

2019-07-29 09:11
Från sofiasvenssons

Wow vilken dag vi haft! För mig klart den bästa dagen sedan resans start! Ett besök i Zakopane är verkligen något jag rekommenderar om man är i området! Nu ska jag berätta lite om vår dag:

Klockan var ställd tidigt idag för att hinna med en tidig buss från krakow som tog oss till Zakopane i södra Polen, precis vid gränsen till Slovakien. Vid 08:35 anlände vi och bussresan dit var mycket fin över bergen!

Vi hade ingen aning om vad som väntade oss och när vi kom fram blev vi positivt överraskade över hur stor och mysig staden var, dock lite förvirrande vid första anblick. Efter att vi blivit av med den stora ryggsäcken på en bagageförvaring (skönt!), letade vi upp en turistbyrå som kunde vägleda oss. Det var enklare sagt än gjort haha! Men tillslut hittade vi hjälp och blev rekommenderade att ta oss till Katowice med en lokal buss och sedan utgå med vandringen därifrån. Det är nämligen det staden är mest känd för då den ligger i botten på Tartabergen. Turistbyrå-killen pekade ut en lagom runda att vandra då väderleken såg ut att bli allt sämre vid 15. Så vi följde hans råd, betalde 3 polska sloth var (ca 10 kr) för bussresan och hamnade vid botten av berget där vi började vandra.

Vi följde den blå leden på vägen upp för att sedan ta den gula på vägen ner, huvudmålet var sjön Czarny staw Gasoenicowy.

Eftersom vädret hela morgonen varit ostabilt valde vi att ta med en extra jacka och lämna kvar solkrämen i den stora väskan.. Det skulle visa sig bli ett fel-val då solen började visa sig bakom molnen och hettade ordentligt!

Vandringen var väldigt fin, mycket uppför första timmen med stenig terräng för att sedan komma hit till denna kammen. Då fick vi njuta av den första väldigt fina utsikten!

Efter ungefär 2,5 h vandring hamnade vi vid små söta stugor där vi valde att ta en paus. Magiskt!

Därefter fortsatte vi förbi en restaurang som låg där, mitt ute i skogen, och sedan vidare mot sjön!

Efter ungefär 3 timmar anlände vi till sjön, och den gjorde oss verkligen inte besvikna! Otroligt vacker vy och det var värt varenda steg för att ta oss dit.

Där tog vi ett välförtjänt stopp i hettan, vi märkte där och då att vi började bli lite rödbrända på de mest utsatta delarna av kroppen  - axlar, näsa, panna. Inte bra... Och det väntade regnet höll sig långt bortom synhåll!

Vandringen nedför och tillbaka mot staden var härlig och gick snabbare än uppvägen. Väldigt stenig och bitvis brant och det kändes i benen sista biten.

Vid var tillbaka i stan runt 16 och då gick vi och kollade i lite affärer, jag hittade två klänningar till riktigt bra pris som jag slog till på. Som sagt, tur att väskan inte var fullpackad när jag åkte!
Gågatan var väldigt mysig, rik på affärer av alla sorter och härliga uteserveringar.

Senare mot kvällen letade vi upp en restaurang där jag beställde in ugnsbakad öring med grönsaker vilket var såååå gott!! Att det dessutom var första riktigt måltiden på dagen säger ju en del också, haha!
Därefter kom regnet, det åskade och blixtrade om vartannat samtidigt som regnet öste ner. Efterrätten åt vi därför inomhus samtidigt som ett liveband spelade något jag tror var typsikt polsk musik?? Supermysigt!

Vid 21:40 hade vi sedan bokat en nattbuss som skulle ta oss till bratislava, innan dess gick vi och hämtade ut våra väskor, brostade tänderna och gjorde oss någorlunda fräscha efter den svettiga vandringen (här saknade vi en dusch). Sedan hoppade vi på den första bussen innan bytet i Katowice. Det blev 2 och en halv hemska timmar på bussen, utan minsta sömn då chauförren körde extremt hackigt och dåligt. Bättre blev det när vi vid 02:20 bytte buss och kunde sova nästan hela bussresan. Vid 07 anlände vi till bratislava i Slovakien och har nu två heldagar här, vi får se vad vi gör med dom!

Polen har varit helt fantiskatiskt, verkligen över förväntan, och jag åker gärna tillbaka hit för att upptäcka mer

Auschwitz - birkenau 💔 (och saltgruvan)

2019-07-27 21:53
Från sofiasvenssons

The Arbeit macht frei gate (The work Will set you free). Detta är vad man möts av när man stiger in på auschwitz koncentrationsläger, att arbetet kommer göra dem fria.. Och förmodligen var det det alla 1,3 miljoner (främst) judar och andra nationaliteter trodde när de anlände till denna hemska plats.

Orden räcker inte till för att förklara vad vi idag har upplevt.. Jag försöker förstå hur människor kan tortera och avrätta andra oslyldiga människor så ofantligt illa?!??..... Detta självklart helt utan resutalt, det är nog något jag aldrig kommer begripa.. Det som skedde innanför dessa höga murar och staket av taggig elektrisk ståltråd är för mig helt absurt och det enda jag kan hoppas på är att det aldrig någonsin kommer hända igen, att vi lärt av historien. 

Att se det svart på vitt och befinna sig på samma mark som det faktiskt hände gav mig oräkneligt många rysningar och att se deras gamla tillhörigheter samt alla kvinnors avrakade hår i hög gav en helt annan förståelse.

Av dessa 1,3 miljoner människor som anlände avrättades 1,1 miljoner!! Siffrorna är helt sjuka och likaså registret över döda kroppar som ska rymma lika många namn... Kvinnor, barn, gravida samt de som på något sätt ej ansåg vara "arbetsdugliga" sållades direkt vid ankomst åt sidan, de bildade ett led som ledde dem raka vägen in i gaskammaren. De övriga fick en plats i koncentrationslägret där de fick arbeta och slita, svälta, torteras osv... Detta för att sedan gå sin väg mot döden på ett eller annat vis. Usch!

Detta är "death Wall", här placerade SS fångarna för att sedan sikta mot dom och trycka av... Vidrigt! Väldigt fint att människor tagit med blommor för att hedra!

De levde nästintill på varandra och hade fått lämna ifrån sig alla egna tillhörigheter..

Detta gråa cementrum kan ni säkert själva lista ut är gaskammaren..

Varje fånge fick en tatuering med ett personligt nummer på vänster arm. Alla fick också en randig byxa och tröja som de skulle gå klädda i...

I en och en halv timme gick vi runt i de alla olika blocken och försökte ta in det hemska som skett här för ca 75 år sedan.

Efteråt togs vi till auschwitz II, birkenau, vilket var ett arbetskoncentrationsläger. Likaså en plats för att utföra massavrättning. 75% av alla som kom dit avrättades i gaskammare. Likaså där, helt obegripligt! Så många oskyldiga människor...

Vi gick runt på området i en timme och såg under vilka förhållanden de levde, vi såg även den järnväg som leddes in genom byggnaden och direkt in på lägret. Dit tusentals människor direkt transporterades.

Det blev en väldigt tung förmiddag på dessa två ställen, men samtidigt väldigt intressant. Detta är en plats jag länge velat se med egna ögon!

Vi skjutsade därefter tillbaks till Krakow, åt en god sallad och drack en hallon-lemonad till lunch och därefter tog oss ut på nästa tour - till saltgruvan!

Här var vi som djupast ner 3 plan, 135 meter i gruvan, som totalt består utav 9 våningar. Det jag tyckte var allra häftigast att se var att gruvan består utav endast salt, att slicka på väggar och golv bekräftade den faktan!

Vi fick se många olika kammare och kapell, vi fick se hur de transporterade saker med hjälp av hästkraft samt egen muskelkraft. Det var som en helt egen värld där under jorden, och tydligen såg vi endast 1% utav gruvan?!

Detta var enligt mig det finaste stället i hela gruvan, ett kapell, tydligen populärt att gifta sig i!

I ungefär 2 timmar fick vi en guidad tur nere i gruvan vilken vi båda tyckte var lite sådär. Första timmen var intressant för att det sedan skulle komma att bli lite långdraget. Om det berodde på den lite halvt lama guiden, på den rörande förmiddagen vi haft eller på något annat vet jag inte men om ni någon gång åker till Krakow och endast har tid för en - välj auschwitz!!

Ungefär vid 18 var vi tillbaka på hotellrummet efter en lång dag. Vi åt pizzaresterna från gårdagens middag och packade våra väskor för att nu ställa klockan på 05:00 då det är dags att ta oss vidare mot en ny destination. Med det sagt, nu ska jag släcka lampan för att hinna få några timmars sömn. Godnatt!

Krakow

2019-07-27 12:42
Från sofiasvenssons

Nattbussen tog oss till Krakow och vi anlände strax efter 09 på morgonen. En helt ok nattsömn fick vi, undantaget från precis när vi korsade gränsen Tyskland/Polen då vägen blev helt extremt dålig, det kändes som vi körde på en grusväg med x antal hål i. Allt skakade och det vibrerade högt inuti hela bussen!! Så åkte vi i närmare 1 timme och jag hann tänka tanken “ska det vara såhär resterande 6 timmar?! “ detta samtidigt som telefonen glatt välkomnade oss till Polen - vilken start.

Men så fort vi anlände till Krakow så blev vi allt annat än missnöjda. Staden är hur mysig som helst med mäktiga byggnader i alla färger du kan tänka, trånga mysiga gator med små caféer och inbjudande restauranger. Det känns lite tråkigt att vi endast har två dagar här, men vi ser till att utnyttja dem två till max! Direkt vi ankomst gick vi till ett café, beställde en kaffe och passade på att fixa till oss inför dagen (med incheckning först vid 16 får man hitta en annan lösning). Därefter slängde vi på väskorna på ryggen och kollade in gallerian Krakowska en snabbis innan vi styrde stegen mot gamla stan.

Därefter gick vi och åt något som vi hört är en traditionell rätt i Polen- dumplings. Supergoda men mäktiga!

Detta innan vi hade bokat in en sportmassage i 60 min som kom väldigt lägligt! "you have really much tension in your back" var der fick jag höra efteråt. Kanske borde unna mig fler massager helt enkelt?? Så mycket som vi bär runt på våra väskor just nu. Det var iallafall väldigt skönt, och bitvis väldigt plågsamt.. Vader och baksida lår är inte min favorit! Kroppen ömmar litegrann idag.

Därefter tog vi en uber, täckta i massageolja, till vårt air bnb och duschade, anabbtvättade lite kläder och fixade oss inför kvällen. Efter en timme tog vi oss över floden Wisla och till st Joseph church som var väldigt vacker!

Sedan gick vi runt i de judiska kvarteren, gata upp och gata mer, vilka också var mysiga med små pittoreska caféer och shops. Vi såg också ut en lämplig restaurang för middag, pizza var något som passade oss båda. En pizza med getost och valnötter dessutom, wow!! Lite blev dessutom över som vi tog i doggybag så kvällens middag är redan fixad!

För att avsluta dagen tog vi oss upp till slottet lagom till solnedgången och såg stan från ovan. Mycket vackra vyer!

Kvällen blev sedan rätt tidig för att gå upp tidigt morgon därpå då vi bokat en tur till auschwitz-birkenau samt saltgruvorna. Det ska bli väldigt intressant och något vi sett fram emot redan sen starten på resan! Ett nytt inlägg om det kommer, vi hörs!

Berlin Del III

2019-07-26 08:30
Från sofiasvenssons

Hej igen från Berlin, en tredje och sista gång! Dagen startade med utcheckning från hostelet för att sedan låsa in vår packning och bege oss ut i staden! Primark var första stoppet vi gjorde (och jag fick massvis med flashbacks från london och de gånger vi gått och storshoppat där). Denna gång blev det endast en T-shirt, nya trosor, en parfym samt en vattenflaska. Att endast leva i en ryggsäck gynnar nog min ekonomi haha! Vi valde sedan att gå in i en galleria, Alexa, för att fly den enorma värmen utomhus. Där blev det lite mer shopping (en klänning och två kjolar) samt en lunch på foodcourten på andra våningen.

Vi gick sedan och köpte en iskaffe och satte oss på en bänk i skuggan ett tag. Vi började diskutera hår och frisyrer och helt plötsligt blev jag taggad på att klippa mig! Vi gick direkt och kollade på några olika frisörsalonger men ingen hade en drop in tid ledig... Men kanske att vi lyckas bättre idag!!

Vi gick även i området Hacksher Markt samt Hacksher Höfe vilket var ett otroligt mysigt område. Mycket fina butiker och restauranger i trånga kvarter. Det fanns även marknadsstånd och lite smått och gott!

Vi hade diskuterat från och till om vi skulle ta en båttur på floden Spree men kände båda hellre för att köpa med oss mat och cykla till Tiergarten för en picknick, sagt och gjort! Falafel, kvarg, en flaska bubbel samt hallon och körsbär lyxade vi till det med! Det blev några härliga timmar där innan vi cyklade tillbaka till alexanderplatz för att kolla på lite underhållning innan vi hämtade ut våra väskor och dessutom lyckades duscha och göra oss redo för en natt på bussen (ibland gäller det att vara lite sneaky).

Vid 22:20 tog vi oss ner i marken vid alexanderplatz för att med hjälp av tunnelbana och tåg ta oss till Berlin Suderkreuz där vår nattbuss skulle avgå ca 2 timmar senare.

Efter lite väntan hoppade vi på en flixbus som nu ska ta oss till Krakow. Vi ska enligt tidtabell vara framme om 30 min efter en 9 timmars lång färd. Det har varit väldigt trångt och obekvämt att försöka sova på bussen som nästan är helt fylld med folk, men några timmar har jag lyckats sova iallfall!

Nu tackar jag Berlin för 3 helt fantastiska dagar och ser fram emot nya äventyr i Polen, först Krakow! Vi hörs

Berlin Del II

2019-07-25 00:39
Från sofiasvenssons

Wow vilken dag vi haft!! Vi har haft strålande väder (nästan för varmt) och varit med om så mycket roligt/intressant/fint/häpnandsväckande/minnesvärt! Efter frukost tog vi beslutet att hyra cyklar som vi kunde ta oss runt med - vilket visade sig vara en väldigt bra idé! Jag tycker att Berlin ses bäst på cykel då det är långa gator och mycker man vill hinna se i olika delar av staden som för mig är förvånandavärt stor och rymmer mycket intressant!

Detta blev vårt första stopp för dagen, Berliner Unterwelten, som är en guidad tur under jorden i tunnlarna och bunkrarna som det tyska folket kunde använda under kriget. Det var riktigt intressanta 90 minuter med en toppenguide som på ett intressant vis berättade och visade oss runt i det som de kallade en 48h bunker, 2 veckors bunker, sjukhus, sovsalar, kök, toalett osv. Väldigt imponerande att få höra på hur välplanerat och genomtänkt det var, allt för att kunna göra livet under marken möjligt. Intressant var det också att få höra att en bunker används dagligen - dock ej som skyddsrum utan som en helt vanligt tunnelbanestation. Detta utan många människors kännedom. Om det skulle vara nödvändigt kan alltså stationen inom 2 dygn förvandlas till en bunker - häftigt! I helhet en väldigt intressant och prisvärd tour- tips!!

Efteråt tog vi tunnelbana till Tiergarten där vi sedan betalade en liten peng för att gå upp de 60 meter till toppen av Siegessäule där vi fick en fin utsikt över Berlin.

Vi letade sedan upp en cykel som vi tog oss genom tiergarten på. Det är en väldigt stor och mysig Park som verkligen är värd ett besök. Mitt i parken hittade vi ett fint vatten (och fladdermöss) som blev en fin paus i värmen!

Väldigt hungriga cyklade vi sedan mot dagens lunch, det blev currywurst och en Berliner till. Ännu en grej att checka av listan! Mycket gott!!

Sedan styrde vi cyklarna mot east side Gallery och på vägen passade vi på att stanna vid Museumsinsel, väldigt fina vyer!

East Side Gallery är en del av Berlinmuren som finns kvar där konstnärer målat i färger och motiv. 1 316 m står kvar av den tidigare 43,1 km långa muren. Också ett måste när man besöker Berlin!

(detta förklarar svetten efter flera km cykling längst större gator fyllda med cyklister, bilar och spårvagnar i 36 gradig värme)

Vi åkte sedan tillbaka till hostelet, tog en kall dusch, klädde oss fina och gick ner mot vattnet för att äta en supergod middag i solnedgången. Ett toppen-avslut på en toppendag!

Nu är det dags att sova för att imorgon ta tillvara på sista dagen här i Berlin, shopping och en båttur är det som står på agendan! Vi hörs!

Berlin Del I

2019-07-24 23:36
Från sofiasvenssons

Hej från ett varmt Berlin!! Om vi i Hamburg började fundera över vår packning och ej existerande värmande kläder så slogs de tankarna bort så fort vi klev av bussen i Berlin, för oj vilken hetta vi fått känna på. Vi anlände till Berlin ZOB och tog oss sedan direkt med hjälp av tunnelbana till vårt Hostel, One80 Hostel på Alexanderplatz. Supersmidigt!

Efter incheckning tog vi oss direkt ut i staden till fots, vi började med att besöka Chechpoint Charlie som var en slags kontrollplats mellan öst och västberlin.

Efter en liten omväg kom vi fram till parken Tiergarten där vi tog en välbehövlig paus innan vi fortsatte mot rådhuset...

....Brandenburger Tor...

... samt förintelsemonumentet som alla tre var värda ett besök, av sina olika anledningar!

Förintelsemonumentet har sin grymma historia och mycket i staden kretsar kring den mörka tiden i Berlin mitten av 1900- talet. Det var en av de platser jag verkligen ville besöka här i Berlin!

Klockan blev snabbt kväll och vi tog oss med tunnelbana tillbaka till alexanderplatz där vi åt middag från en thaivagn (vilket blev en besvikelse) och kollade på ett uppträdande innan vi bestämde oss för att ta en dusch och hoppa i säng för att orka med nästa dag!

En dag i Hamburg

2019-07-23 10:41
Från sofiasvenssons

Tidigt, vid 05:47, anlände vi med nattåg från Köpenhamn till hamburg. Väldigt trötta efter få timmars obekväm sömn letade vi upp vårt Hostel, Generator Hostel, och lämnade av väskorna där. Sedan satt vi och tog det lugnt i någon timme, dels för att samla lite krafter och dels för att vänta på att staden skulle vakna till liv. När klockan närmade sig 10 hade vi tagit oss till Nord Coast Roastery för en supergod brunch, jag åt en laxsmörgås med rödbetskräm och en cappuccino till det!!

Därefter gick vi ner till hamnen som är Europas tredje största, fylld med stora fartyg! Dit tycker jag verkligen man ska ta sig om man är i Hamburg. Vi tog oss även upp i elbphilharmonie som är hamburgs konserthus, väldigt vacker från utsidan och utsikten uppifrån över hamnen var inte heller något att klaga över.

Efter över 10 000 steg började energi dala och vi gick och köpte oss lunch på en mataffär, det blev plocksallad och sushi som smakade riktigt bra! Sen gick vi och kollade in några maffiga byggnader, bland annat Rathaus (rådhuset). Det är något som imponerade på mig, alla vackra byggnader som finns i staden. Väldigt gedigna och fina!

Därefter gick vi in i några butiker i någon timme innan vi började ta oss tillbaka till vårt Hostel för en tidig kväll. Vi båda kände att det var exakt det som behövdes för att ta igen de timmar sömn vi missat nätterna innan.

Vid 20:00 släckte vi lampan efter en snabb middag på McDonalds och en skön dusch. 12 h senare ringde klockan för att starta nästa dag, buss mot Berlin var det som stod på agendan! Vi hörs från Berlin!

Resans första stopp - köpenhamn

2019-07-22 07:29
Från sofiasvenssons

Igår vid 10:41 hade vi bokat ett tåg som skulle ta oss från Älmhult till Köpenhamn, men rikrigt så enkelt blev det inte då en kontaktledning var nedriven mellan Hässleholm och Höör. Det ledde till att vi fick ta tåget till Hässleholm, kliva av och ta en ersättningsbuss till Malmö för att sedan ta ett nytt tåg över öresundsbron och till Köpenhamn. Bra start på detta med tågluff!!

Det första vi gjorde var att lämna in våra stora ryggsäckar på centralstationen och sedan styrde vi stegen mot fristaden Christiania. Häftigt att se och många färgglada målningar, dock sjukt att det säljs marijuana öppet på gatorna!

Därefter gick vi mot Nyhavn, det är första gången jag är i köpenhamn och därför var det ett självklart stopp. Jag gillade verkligen den platsen!

Vi gick runt och kollade in staden, drack en supergod blue spirulina latte och när klockan närmade sig 19 började magarna kurra och vi hittade en vegetarisk buffé som fick bli vår middag, såååå gott alltihop. Rizraz är en stark rekommendation!

Vid 23:00 gick sedan vårt nattåg mot nästa destination, Hamburg. Tåget anlände strax innan 06 och vi tar det nu lite lugnt innan vi ska kolla in vad staden har att erbjuda. Kvällen blir nog tidigt dock då vi är väldigt trötta efter få timmars sömn på tåget, att man alltid ska lyckas hamna bredvid skrikande barn.. Vi hörs senare!

(Där under någonstans ligger linnea haha)