RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-14 07:32:13

Nora Bååth

norabaath blogg på Nouw

DIY: Kamerarem i läder

2019-04-13 19:45
Från norabaath
 
För några dagar sedan surfade jag runt och hittade Elin Kero's inlägg där hon visade upp hur hon hade gjort en egen kamerarem i läder. Självklart blev jag riktigt sugen på att göra en liknande eftersom det är så otroligt fint med en kamerarem i just lite mörkare läder. Beställde då hem alla prylarna och idag kom dom. Blev så taggad och började pyssla direkt. Hur enkelt som helst också, tog max 15 minuter.
 

Detta behöver du:

Läderband 25mm (Jag använde mig utav 1m), läderband 10mm (ca 20cm), skruvnitar (6-pack), karbinhakar (2st), ringlås (2st), håltång, skruvmejsel, måttband, sax och penna.

 
Såhär blev resultatet! Jag är hur nöjd som helst och kommer definitivt beställa hem mer läder och göra fler band som man kan välja mellan. Eftersom jag valde att beställa lädret i färgen natur, så ska jag olja in det och smörja det ett par gånger för att uppnå just den bruna nyansen som jag är ute efter. Förresten vill ni ha en DIY på hur jag har gjort min fotobakgrund?

Artemida min sagohäst

2019-03-03 18:18
Från norabaath


 

Ännu fler växter

2018-07-12 12:18
Från norabaath

Någonting som jag fått ett stort intresse för de senaste månaderna, är som ni kanske redan vet, växter. Gröna olika växter är helt klart favoriten bland alla de tusentals som finns. Tycker de gröna tillför så himla mycket i min lägenhet och de passar in väldigt bra rent färgmässigt. Enigt mig, så kan man inte ha för många växter. Snarare tvärt om, alltså att man har alldeles för få. Har man bara några enstaka kan jag tycka att det ser plottrigt ut, att man bara ställt de där för att man måste ha någonting just på den platsen. Jag gillar när man kombinerar växterna tillsammans med andra växter eller helt andra inredningsdetaljer och prylar. Någonting som jag tycker blir riktigt fint är när man kombinerar olika höjder på växterna, krukorna och resterande inredningsprylar, det blir en stor helhet då.

Som ni ser här har jag försökt att bygga med olika höjder och kombinerat olika växter med andra inredningsprylar. Någonting jag ser nu är att pallen och tv-bänken har ungefär samma höjd, hade gärna sätt att pallen var lite högre för att skapa fler olika nivåer. Även om det här hörnet är lite tomt, trots att de är en del saker, så är det en av mina favorit delar i lägenheten. Det känns som om den här delen ä närmast klar. Det som jag saknar är nog några fler tavlor, gärna någon som har lite färg i sig och kanske någonting mer som kan stå på golvet. Vet dock inte riktigt vad jag ska placera där utan att de ser konstigt ut. Har ni något förslag?

Igår när vi var i Gävle så åkte vi även in på Blomsterlandet för att jag ville kika på lite fler plantor. Vi har även en blomsterbutik här i Bollnäs som heter Mobackes och det är en dröm att gå in och kika i den. jämför man blomsterlandet med Mobackes så föredrar jag nog Mobackes, inte bara för att de är nära utan för att utbudet var lite bättre på hemmaplan. Trodde att Blomsterlandet skulle ha fler växter än vad de hade.

Kom i alla fall hem med två plantor, två krukor och en blomsterspruta . En Slideranka , har länge tyckt att de varit så fina och nu köpte jag äntligen en. Den passar jättefint på tv-bänken, men den kommer nog hängas upp ovanför sängen så det blir som en hängväxt. Den andra plantan var en vit Murklocka . Hade ingen aning om vart jag skulle ha den men den passade bra på tv-rums bordet. Krukorna som jag köpte till var två vita, jättesöta krukor. Tyckte de hade en sån fin detalj i ovankanten så blev helt fast. Blomstersprutan köpte jag mest för att den var så himla fin haha!

Vår spontana resa

2018-07-09 17:51
Från norabaath

Eftersom min kille har varit borta på jobb i nästan två veckor och även fyllt år så bestämde vi oss för att göra någonting speciellt när han kom hem till helgen. Vi bestämde oss för att åka till Åre och bokade en hotellnatt där. Kom dit rätt sent så kvällen spenderades på rummet efter lite käk. Dagen efter, på lördagen hade vi panerat att åka och kika på två vattenfall som ligger precis utan för Åre. Ristafallet och Tännforsen, den sistnämnda är den ni ser på bilden ovan. Andra gången jag var till dessa vattenfall men man blir lika fascinerad varje gång.

Eftersom resan var så spontan så bestämde vi oss på lördagen för att åka över till Norge, vi var ju ändå bara någon timme från gränsen tänkte vi. Det lutade åt Beesakker och Trondheim, men blev tillslut Trollstigen och Geiranger. Alltså 8 timmar bort från Åre. Vår andra resa tillsammans till Norge och även förra gången var vi till Trollstigen och Geiranger. Men vi var lite dumma och åkte bara bil ner för själva Trollstigen, vi stannade alltså ingen gång på toppen eller efter vägen. Det ångrade vi när vi kom ner förra gången, så nu var det dags att göra om och rätt. Vi åkte upp för Trollstigen och klockan var ungefär åtta på kvällen så knappt någon trafik. Det resulterade i att vi kunde stanna lite var som på vägen upp och bara kolla på utsikten. Så sjukt högt och fantastiskt!

Denna natur gör mig knäsvag. Det blir bara bättre och bättre för varje gång, man ser så många nya saker som man inte sätt tidigare. Efter att vi åkt upp för Trollstigen och sätt solen gå ner bakom bergstopparna så åkte vi till vårat hotell. Hotellet som vi bodde på låg i Valldal och hette Valldals Fjordhotell. Sjukt mysigt hotell och vi hade turen att ha rummet nästan längst ut på kanten mot fjorden. Vi satt ute på terrassen, tog en varsin cider och kollade på de fantastiska bergen som omringade oss. Frukosten var verkligen så bra. Rekommenderar verkligen det här hotellet om ni vill bo kring Geiranger.

Uppe med tuppen efter en otroligt bra natt på hotellet, sängarna var så sköna och vaknade av att min kille snarkade,efter nån minut gick alarmet och det var dags att kliva upp. Tajming! Vi åt frukost, packade ihop och åkte mot färjan som skulle ta oss till Eidsdal och sedan åkte vi vidare mot Geiranger, lika fint som förra gången, om inte finare!

När vi var klar i Geiranger åkte vi raka vägen hemåt. Det blev totalt 12 timmar i bilen under gårdagen. Själva resan ångrar jag absolut inte, men det hade varit bättre om vi hade haft mer tid på oss. Vi ville stanna i Oppdal, bestiga Norges hösta berg som ligger i Jotunheim nationalpark och se en massa mer. Men eftersom båda skulle upp och jobba i morse så blev det tyvärr såhär, den här gången! Resan vi har gjort på lite mer än två dygn skulle man nästa ha haft en vecka på sig. Nästa gång vi åker har vi planer på att hyra husbil och stanna mycket längre, upp mot en vecka eller två hade varit drömmen. Se det som vi vill se och stanna vart som helst när som helst, och inte behöva planera och försöka hitta boende utan kunna stanna med husbilen intill en fjord om vi vill de.

en sommarkväll i juli

2018-07-03 11:02
Från norabaath
Här om kvällen mötte jag mina fina tjejkompis Wilma på ica, vi gick hem till mig och gjorde pannkakor. Min paradrätt men första gången jag gör pannkakor sedan jag flyttade hemifrån, sjukt för att vara mig. Insåg att jag inte hade någon elvisp så vi vispade grädden förhand, tog lite tid men det gick! Vi bestämde oss för att åka på en lite roadtrip, åkte norröver och hamnade i Undersvik. Promenerade längst hästhagar och åkerkanter, så mysigt. 

Något som var mindre mysigt var när vi promenerade i gräset och jag inser att jag har en stor huggorm bara en halv meter från mina fötter. Har sån fobi för ormar, förstår inte varför men kan inte hantera att de är så stora och varken har armar eller ben, får liksom inte ihop de. Usch de är verkligen vidriga.. 
Vi hittade en iten stig som gick ner till Undersviks badplats och på vägen gick man igenom en hästhage. Första gången vi gick förbi hästarna så var de totalt ointresserade av oss, men sen när vi kom tilbaka för att gå till bilen så kom de. Så mysigt. Saknar verkligen hästarna i sånna här stunder. Sena sommarkvällar i stallet, de saknar man om någonting. Någon gång i framtiden när jag bor på min illa gård i Hälsingland så ska jag har några hästar, en friser eller nordsvensk är ett måste. Så är det bara!

 


 


Inred en liten lägenhet - Tavlor

2018-06-26 07:00
Från norabaath
"Koden ”noraXdesenio” ger 25% rabatt på posters hos Desenio mellan 26-28 juni!
Koden gäller ej på ramar eller handpicked-/collaboration posters"
Flower Line - Positano - Girl Power Flower

Vi börjar äntligen få ordning här i lägenheten, den är absolut inte klar men det närmar sig. Att inreda en liten lägenhet skulle nog många tro var väldigt enkelt, men snarare tvärt om. Det gäller att planera, flytta omkring och få allt att passa ihop utan att de ska se plottrigt ut. Min lägenhet är på 39 kvadratmeter, en rätt så stor etta. Men som jag berättat tidigare så har jag ingen sovalkov, vilket har resuterat till att de har varit väldigt svårt att möblera, nu har vi lyckas planera de rätt bra, vi fick dock offra en gaderobsdörr.

Eftersom inredning kan vara ett av mina största intressen så vill jag dela med mig, därför tänkte jag göra en till liten serie är på bloggen, som kommer heta Inred en liten lägenhet. I det här inlägget kommer vi ta upp tavlor och vad det tillför i ett rum. Även fast vi har rätt mycket saker, tv, soffa, säng, blommor och så vidare så ekade det en del i vardagsrummet, och tavlorna gjorde så mycket för att dämpa ljudet. Sen blir ett rum så mycket hemtrevligare och personligare med tavlor.

Innan jag flyttade till den här lägenheten så kontktade jag Desenio, de säljer massor av posters. Eftersom jag tidigare haft ett samarbete tillsammans med de så kände jag att det här är ett företag som jag vill visa upp och dela med mig av. De har massor av posters, och då menar jag verkligen massor. När jag beställde dessa posters så hade jag bara varit i lägenheten en gång tidigare, kanske inte jättesmart att beställa tavlor till en lägenhet som man knappt minns hur den ser ut. Men det gick, och desenio har en jättesmart sak på deras hemsida. De har nämligen satt ihop tavlor/posters som passar ihop och på så sätt är det lite lättare att se en helhet med tavlorna när de hänger ihop.
När jag valde dessa posters så ville jag ha några som passade bra ihop, några som man inte tröttnar direkt på och några enkla. Hittade då dessa och min favorit är Flower Line den har jag tyckt om så mycket så jag har tagit inspiration till en kommande tatuering, tack vare denna postern, då vet man att man hittat någonting som man verkligen tycker om. Detta kan vara den hörnan som jag tycker om allra mest i lägenheten. Tror det har att göra med att den är så jag, tavlorna är precis som jag vill ha de, det är enkelt och växten gör pricken över i et.

Enligt mig så är tavlor A och O i ett hem. Om man inte får ihop inredning eller tycker att någonting fattas, så börja fundera på tavlor eller andra saker som man kan hänga upp på väggen. Det bästa med tavlor är att man kan hänga upp hur många som helst eller bara en enskild. Har blviit helt kär i tavelväggar och funderar på att övertala min sambo att vi ska göra en stor tavelvägg ovanför soffan. Tröttar man på tavlor så är det bara att byta ut en poster till en annan. På så vis kan man göra om rummet ännu en gång utan att behöva köpa nya möbler och möblera om helt.

Någonting som var viktigt för mig när jag skulle göra det här samarbetet var att ni, mina läsare, skulle få ut någonting av detta samarbetet. Inte bara att det blir en serie, ni kommer även få ta del av en rabattkod som ger er hela 25% på ett helt köp (Gäller dock inte ramar och handpicked), rabattkoden är NoraXdesenio
Inred en liten lägenhet - Tavlor
Idag får jag nycklarna

2018-05-30 12:34
Från norabaath

 

 

Idag är den stora dagen! Ikväll betalar jag hela lägenheten och får nycklarna, det känns

så himla sjukt men ändå så bra. Längtar tills att få visa er hur den ser ut, är så trött på att

visa er bilder från pinterest på drömmiga lägenheter när min inte är i närheten av dessa,

inte än i alla fall. Ska bli så roligt att få dela med mig av bilder på hur det ser ut från början

och när allt är klart. Längtar!

 

Eftersom jag får nycklarna ikväll och flyttar in under de närmsta dagarna så har jag gjort en

hel del tråkiga saker idag. Viktiga men otroligt tråkiga. Skaffade mig en utökad hemförsäkring

eftersom den jag hade via facket inte riktigt gällde en bostadsrätt. Har adressändrat och insåg

att jag flyttar från huset som jag bott i sedan 2003, hela femton år. Det är galet. Men mest

galet är att jag och min kille kommer bli sambos! Nu när nästan allt är fixat med försäkringar,

el osv så ska jag börja packa. Städa ur mitt gamla rum och packa ner de i flyttkartonger. 

 

Jag hoppar ni är lika taggade som jag på att få följa med i uppdateringen av lägenheten! 

 

  

Det är inte långt kvar

2018-05-18 12:43
Från norabaath


Foto av: Riikka Kantinkoski 


 

 

God morgon! Äntligen fredag och helgen har precis börjat. Idag fredag är det två veckor

kvar tills jag får nycklarna till lägenheten och tar mina flyttkartonger och flyttar in i min

först egenköpta lägenhet. Helt sjukt vad tiden har gått fort, men är så himla taggad så

det är bara bra att tiden springer i väg. 

 

 

En sak som jag har börjat fundera på är om jag verkligen har allt välbehövligt klart till

flytten eller om det är någonting viktigt som saknas. Det jag vet saknas är stekpannor, 

en brödrost och kastruller. Men kastruller och stekpannor har jag turen att få av mina 

släktingar och en brödrost ska jag in och köpa det närmsta dagarna, så de borde lösa sig.

Så frågan är om det är någonting mer som fattas eller om jag lyckats pricka in allting som

ska köpas? Har ni några bra tips på vad man kan behöva ha i sin första lägenhet men

som man kanske glömma bort att köpa?

 

 Foto av: Pella Hedeby & Kankana 

 


 

Recension: Olympus O-MD E-M10 Mark II

2018-05-15 08:36
Från norabaath


I mitten av mars 2018 fick jag äntligen hem min nya kamera och jag har länge funderat på att göra
en recension av kameran men det har tagit sin tid eftersom jag vill prova kameran på riktigt och ge 
er en så bra recension som möjligt. Kameran jag köpte var en Olympus O-MD E-M10 mark ii med
ett kitobjketiv av pancake modellen. 
 
Pris på kameran med objektivet är ca 5900kr 
 Alla bilder i inlägget är tagna med kameran plus sigma objektivet


 
 
När jag i mars beställde hem den här kameran så var jag inne på att skaffa mig en mindre kamera.
Hade då bara min Canon 5D mark ii vilket är en fullformatskamera, så den är väldigt stor och tar
vädigt mycket plats. Kände att jag inte orkade ta med den alla gånger, så fotade bara med mobilen
istället för att ta med kameran. Saknade även den inbygda wifin och möjligheten att kunna föra
över bilderna direkt till mobilen och redigera de i mobilen för att sedan lägga upp
på instagram eller liknande.
 
Det jag sökte i kameran var en bra kamera i litet format. Jag ville ha inbyggd wifi, vikbarskärm,
möjlighet att fotografera i live läget, stort utbud av objektiv och det skulle finnas inbygd sökare.
Det här var mina krav, alltså inga jättekrav så utbudet var enormt, pendlade mellan den här
och en till modellen i från olympus, sen även en modell i från fujifilm. Var helt kär i fujin
men eftersom objektiven till deär så galet dyra så blev det olympus med micro 4/3 system. 
 
 
 
 
Första intrycket av kameran var väldigt positivt. Den kändes väldigt rejäl tack vare att den är byggd
i metall. Den kändes inte billig på något sätt. Det som jag kände var ett minus, var skärmen. 
Den är vinklingsbar men jag letade efter en skärm som man kunde vinkla åt sidan ( så du
ser dig själv när du fotoar) men klarar mig utan tack vare wifi och möjligheten att kunna fotografera
genom kameran fast via en app i mobilen. 
 
 
 
 
Ni som har hängt med ett tag vet att jag sålde kitobjektivet som jag köpte med. Det var ett 12-42mm
pancake objektiv som jag fick med när jag köpte kameran. Jag kände helt enkelt att objektivet
och jag inte låg på samma nivå. Fick inte ut kamerans fulla prestanda och tyckte mina bilder såg
vädigt "billig" ut. Ingen fin bokeh som jag var van med, och tyckte skärpan var lite halv kass.
Bytte in de hos cyberphoto och köpte mig ett Sigma 30mm f/1.4 i stället. Mycket nöjd! 
 
Det beror helt på vad du ska fotografera för något. Är du nybörjare så tror jag absolut att du kommer
klara dig på kitobjketivet ett bra tag. Det var helt okej och levererade enligt den prisklass som de 
ligger i. Men framförallt så rekomenderar jag sigmas 30mm f/1.4, att väldigt bra vardagsobjektiv
som passar allt i från porträtt och detaljbilder till landskapsfoto. Men hade även satsat på ett mer
vidvinkelobjektiv eftersom det kan bli lite tajt i vissa situationer med 30mm ( 30mm motsvarar lite mer än 50mm på en fullformatere) 
 
Sigma 30mm f/1.4 for micro 4/3 kostar ca 3000kr
 
 
 
 
- Sökaren, så otroligt bra att ha en inbyggd sökare i huset!
- Den är otroligt snygg!!
- Att kameran har inbyggd wifi så du lätt kan föra över bilder tll mobilen eller foto självporträtt
- Vinklingsbar skräm. Har hjälpt mig många gånger när en fotograferar lågt och behöver komma
ner närmare marken men inte vill lägga sig ner. Då är de bara att vinkla upp skärmen.
- Väldigt kompakt men en hel del funktioner!
- Du kan fotografera i både RAW och JPG
- Skön att hålla i trots sin lilla storlek
- Väldigt enkel, menyn är inte svår att lära sig
- Eftersom det är en micro 4/3 kamera så kan du använda ALLA objektiv med micro 4/3 fattning
- Perfekt blogg/vardagskamera
 
- Kvalliten på den inbyggda sökaren hade absolut kunna varit bättre!
- Färgblödningar, ett stort minus. Vet inte om de har med objektivet eller kameran att göra, men
det är enkelt att fixa i ett redigeringsprogram
 - Det har varit lätt att skava bort lite färg, speciellt vid fästerna till kameraremmen
 Jag är otroligt nöjd med den här kameran och eftersom den är så lätt att ta med sig överallt
så tar jag också med den iprincip över allt. Det finns ingenting att skylla på längre eftersom 
kameran är så pass liten och inte väger bly. Den leverarar bra bilder, speciellt med mitt 30mm i 
från sigma. Den stora möjligheten av så många objektiv gör att den passar en större målgrupp.
Till skillnad från fujifilms objektiv så finns det båda billiga och lite dyrare objektiv till kameror
med micro 4/3 fattning. Så vill du uppgradera din micro 4/3 kamera i framtiden till en annan med
samma fattning så kan du lätt göra det. Spelar ingen roll vilket märke du kör med. 
 
 
 

Första inköpen till lägenheten

2018-05-01 10:14
Från norabaath


 

 

Nu kommer det första inlägget i min fyttserie här på bloggen. Ska bli så otroigt roligt

att få dela med sig av allt som har med flytten att göra. Har planerat på att skriva ett

inlägg om hur de har varit hittilsoch hur de har varit att köpa sin första lägenhet. 

 

Som jag nämnde tidigare i ett inlägg, åkte jag och mina två systrar till Sundsvall i lördags,

för att shoppa lite till lägenheten. Kände att jag spenderade alldeles för mycket pengar på

ikea men vad ska man göra? Tyvärr måste man ju köpa en hel del saker nytt. Köpte mest

små saker, så som glas, muggar, bestick, handdukar och andra saker till badrummet.

Bland annat denna tvål och tandborst mugg. Hur fint kommer de inte att bli på mitt handfat?

Sjukt tråkigt med dessa tvålförpackningar i plast, mycket snyggare med en riktig tvålpump.

Råkade köpa två stycken men de gör ingenting, den andra kommer få stå i köket fylld med diskmedel. 

 

Tvålpumpen kostade 49kr och tandborstmuggen kostade 29kr

 

  

 

Eftersom det är min första lägenhet så har jag behövt köpa iprincip allting.

Har önskat mig en del saker i födelsedagspresent och i julklapp och det rekomenderar jag att göra.

Hade inte planer på att flytta så här snabbt men det blev ju så och då har det varit jättebra

att ha haft lite små saker som egenligen är lite tråkigt att köpa. Rekomenderar att önska

sig muggar, glas, bestick, tallrikar, kastruller och en stekpanna. Sånt man måste ha men

helst inte vill köpa själv. 

 

Sen ett stort tips! Kolla med folk du känner. Ska de sälja någonting eller har du turen

att få någonting? Jag har haft riktigt tur, kommer få ett matbord med stolar av min

familjs bekanta, det behöver lite färg men annars super fint. Min stora syster

skulle göra sig av med sitt tvrumbord så det fick jag ta, även diskställ och en korg

som man kan ha i duschen. Det blir billigare att kolla begagnat och med bekanta

och det är bra att återanvända saker och ting. Allt behöver man inte köpa nytt. 

 

 
 

 

Blev helt kär i dessa två muggar. Den vita är mer en kaffekopp och den genomskinliga

är mer en thekopp. Tycker de var så himla stilrena och enkla, sen kork underlägget

var bara för sött. Såg dock nu att kaffekopparna var lite för små för just dessa

korkunderlägg så ska kika om Ikea har några mindre.

 

Tror de genomskinliga muggarna kommer vara så fin att dricka the ur. Tänk er!

The med en skiva citron ute på balkongen. Längtar! Themuggarna rymmer 36cl och

kostar 20 kronor styck. De vita kaffekopparna rymmer 24cl och kostar 15 kronor styck,

underläggen kostar 10 kronor för två stycken. 

 

  
 
 Jag har köpt en lägenhet

2018-04-25 15:57
Från norabaath


 

 

Äntligen vågar jag tala om det, JAG HAR KÖPT MIG EN LÄGENHET! Vi skrev köpekontrakt

och betalade handpenningen i måndags så nu är de verkligen på riktigt! Helt sjukt,

jag har köpt mig min första lägenhet och kommer flytta hemifrån under juni månad,

kanske tidigare. Student, jobb och lägenhet. Allt rullar på bra nu! 

 

Just nu har jag inga bilder på min egna lägenhet men det är en rätt stor etta på

39 kvadrtmeter. Köket är verkligen rymligt och med en massa förvaring, ett riktigt kök!

Lägenheten har de högt i tag, den renoverades och gjordes om i höstas så det finns

inget som måste göras innan man kan flytta in, vilket känns jätteskönt! Köket har en

gammal stil och jag gillar verkligen de. Vill måla om eller olja in handtagen på lukorna,

sen är jag rätt nöjd, i alla fal vad jag känner just nu. 

 

Självklart kommer ni få följa med igenom hela flytten. Vänta er många inlägg med inredning

och sånt som hör till flytten. Glömde nästan säga de men JAG HAR BALKONG! En super

liten men de borde få pats ett bord med två stolar och förhoppningsvis någon planta.

Mysiga frukostar i morgonsolen väntas! 

 

  


 


 

Svartvit revy

2018-04-18 22:44
Från norabaath

 

Det är fem dagar kvar till premiär av vår teater "Svartvit revy" och förberedelserna är i full gång. Idag fortsatte vi där vi slutade i söndags och scenerna blir bara bättre och bättre. Många scener som sitter perfekt och går gallant! Men eftersom det bara är fem dagar kvar till premiär så är det ite smått kaos. Repiker ska sitta, ingångar/utgångar, alla scenkläder och all rekvisita. Allt ska stämma på måndag

  

Nu väntas det en lång helg. Generalrepitionshelgen är här. På lördag måste allt från ingångar till rekvisitan sitta eftersom vi inte har tid att repa scenerna och finslipa på söndagen eftersom den redan är tuff. Det ska fixat med ljud och ljus, tekniken ska fungera och allt måste flyta på, för på måndag smäller de! 

  

Slutscenen

  

Anna och Johannes in action! 

 

 

Även om det väntas en tuff helg och många intensiva dagar så är vi mer taggad än någonsin. Det ska bli så galet roligt att få spela upp denna teater för allmänheten, gymnasieskolan och grundskolor runt om i Ljusdals kommun. Mitt andra och sista år i kursen scenisk gestaltning. Denna kurs har varit så lärorik. Jag har inte bara fått spela teater utan även lärt och vuxit som person. Från att ha tyckt de varit jobbigt att redovisa för klassan  till att gå ut på scen med fullsatt publik. Det är utveckling.

 Foto: Nora Bååth Olympus OM-D E-M10 mark ii + Sigma 30mm F/1.4 

Måndags fotografering

2018-04-09 20:15
Från norabaath


 

Fick sån inspiration i morse när jag satt på pinterest och kikade runt. Hittade lite stilleben bilder där de använt gröna blad och tyckte de såg så himla fint ut så jag ville göra någonting liknande själv. Det här med stilleben tycker jag är så otroligt roligt. Att blanda inredning, växter och produkter. Jobba med färg och olika lager. Otroligt roligt och någonting som jag vill göra mer och utvecklas. Förhoppningsvis inom en snar framtiden så kommer ni få se nya stilleben med lite nya prdoukter. 

  

Hade två ideér när det gällde kvällens spontana fotografering (behind the sceens bilder finns på min instsstory @norabaath ) Första ideén var att jobba med en clean bakgrund, använde en ljustapet och blev fin kontrast mot de gröna bladen. Men saknade lite struktur i de bilderna så släpade fram mina sängkläder och la parfymerna på. Genast blev bilderna ännu bättre.

 

Skulle ni vilja ha ett inlägg där jag pratar om stilleben eller till och med en video? Tänker att de kan vara kul att dela med mig av mina bästa tips och så får ni se hur jag brukar göra. Hur man tar tillvara på ljuset och hur jag brukar tänka när jag placerar produktern. Skulle de vara roligt? 

  Mina inspirationskällor - Instagram

2018-04-04 20:13
Från norabaath

Vart du hittar dina egna samlingar och mitt feed

Tänkte göra en ny "serie" här på bloggen, nämligen mina inspirationskällor. Jag vet hur svårt det kan vara att få inspiration, spelar ingen roll om de är en fotografering eller bara någonting annat. Ibland sprudlar man inte av massa idéer utan behöver hitta inspiration. Och vart kan man hitta den? I denna serie så kommer jag ta upp mina inspirationskällor, hur jag använder mig av dessa, hur jag sparar idéer och framförallt hur jag hittar de.

I det första inlägget av denna serie så kommer jag ta upp hur jag använder mig av instagram för att hitta och spara inspiration. Jag komma ta upp fördelar och nackdelar med instagram och dela med mig av mina favoriter.

Mina samlingar

När jag hittar en bild som jag tycker om på instagram så använder jag mig av instagrams egna spara verktyg. De gör så att man sparar instagrambilden i appen. Super smidigt. Förr screenshotade jag bara bilden men de var så krångligt att göra album, leta upp bilderna och dela upp de i olika mappar, beroende på bilderna. Så nu när du kan spara bilderna direkt i appen och lägga de i olika "samlingar" så har du all inspo på samma ställe.

+ Allt samlat på instagram

+ Inge letande i bilder längre

+ Du kan kategorisera bilderna beroende på vad du vill spara. Mat, foto, porträtt, landskap osv.

- Saknar att kunna spara ner instagram bilden, så att den sparas i "original storlek"

+ Du hittar tillbaka till kontot som lagt upp bilden, på detta viset kan du hitta fler att följa men även andra bilder.

Någonting nytt hos instagram är att du inte bara kan följa konton utan nu kan du följa olika hashtags. Vilket är perfekt. Alla bilder som ligger under hashtagen kommer upp i ditt vanliga feed. Du får inspiration och hittar flera nya konton. Win win till alla!

Hur spar jag en bild till mina samlingar? Det är jätteenkelt! Har du sätt den lilla flaggan som finns under varje bild? Klicka på den när du vill spara en bild till en samling. Skapa sedan en samling som du döper till någonting passande, lägg sedan alla bilder som du gilla i den samlingen. Det går att göra hur många olika samlingar som helst. Jag har exempelvis en samling som heter "efterlikna" det är bilder som jag ska använda till ett kommande projekt där jag ska efterlikna andras bilder fast med en egen tusch!

Dör för fräknar

2018-03-20 12:00
Från norabaath

1. Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till? En sak som ni kanske inte visste om mig är att jag har en lista i mina anteckningar på min mobil med en massa barn namn och jag har just nu bara två stycken Flora och Zelda, resten är pojknamn haha!

2. Sex utan kärlek eller kärlek utan sex? Hmm, väldigt svår fråga. Men skulle nog säga kärlek utan sex faktiskt, även om jag tycker att sex är otroligt viktigt i ett förhållande så vägen många andra saker tyngre.

3. Har du bra självförtroende? Nja, det beror helt på sammanhanget. Vi kan säga såhär, mitt självförtroende kan absolut bli bättre. Men om jag ser tillbaka, bara några år, så ser jag att min självförtroende ökat enormt mycket.

4. Nämn tre saker på din att-göra-lista? Göra klart skoluppgifter som jag bara skjuter upp, måla om väggen och måla om naglarna, de ser förjävliga.

5. Beskriv ditt drömutseende. Det finns så många vackra människor där ute som jag tycker har drömutseendet, men jag tycker Kendall Jenner är otroligt vacker, sen dör jag för människor med fräknar. Det är så himla fint!

6. Någon du har kysst? Min kille ;)

7. Har du kvar klädesplagg från då du var liten? Hm, inte vad jag kan komma på nu. Kanske att mamma har några gamla kläder från när jag var liten i någon kartong eller så.

8. Är du nöjd med din profilbild på Facebook? Var tvungen att gå och kolla vad jag hade för bild haha! Men ja, de är jag faktiskt. Det är ifrån när jag och min syster var i Trondheim förra sommaren, den kvällen bilden togs var verkligen en underbar kväll.

9. Vad väljer du, godis eller chips? Helt sjukt men jag har tröttnat på godis och skulle nog säga vanliga saltade chips eller peppar chips.

10. Hur uppvaktar man dig? Ger mig komplimanger, kommer ihåg saker som jag har nämnt att jag gillar, exempelvis om jag säger att jag älskar chokladdoppade jordgubbar och personen minns de och gör de för min skull, tror ni fattar.

11. Har du rykten efter dig? Nä, inte vad jag vet i alla fall.

12. Din absolut sämsta egenskap? Att jag kan vara otroligt blyg i vissa sammanhang. Det hatar jag!

13. Din bästa egenskap? Jag är väldigt snäll (standard)

14. Kan man vara vän med sitt ex? Absolut, de är jag men det är helt olika ifrån person till person, och från förhållande till förhållande. Vissa ex kan man vara vänner med och vissa inte.

15. Har du kysst en kompis? Har jag? Nä jag vet inte haha?

16. Hade du kunnat ha distansförhållande? Det där är väldigt svårt att svara på eftersom jag aldrig haft ett distansförhållande. Det närmsta distansen jag och min kille har haft var när han jobbade natt i några veckor, det var väldigt jobbigt men ändå skönt på något vis. Vi fick sakna varandra och de tror jag att man kan behöva i bland. Men jag vill ha närhet, att bara kunna åka och sova med varandra på en tisdag utan att de ska planeras osv. Nä jag är nog ingen distanstjej.

17. Hur lång är du? 167,5cm


En lång helg

2018-03-19 20:02
Från norabaath

God kväll! Måndagen har rullat på väldigt bra. Varit i skolan och även i stallet, blev senare än vanligt i stallet men skönt att inte stressa utan söla lite extra. Denna måndagskväll har jag inte gjort speciellt mycket, i princip bara duschat och ätit. Livet är bra spännande.

Haft fullt upp hela helgen och därav den lite sämre uppdateringen. I fredags var planen att måla om rummet men det blev tyvärr inte av då pappa helt glömde bort att köpa rollrar. Fredagskvällen spenderades med min kille, vi kollade på en av de två nya Beck filmerna och myste bara. Inte sätts på hela veckan så de var extra mysigt. Upp i tid på Lördagen eftersom jag hade sceniska rep hela dagen uppe i Ljusdal. Var hemma igen vid sju tiden på kvällen och min kille hämtade upp mig på tågstationen sen åkte vi och köpta mat. Vi kollade den andra Beck filmen och vara myste.

Ja vad gjorde jag igår? Var hela dagen med min kille, vi åt frukost och middag hos hans farmor och chillade mest hela dagen. Man är lite strandsatt när man inte har någon bil, men de är mysigt att bara vara hemma också. Speciellt när vädret varit så fint som de har varit under hela helgen. Igår blåste de en hel del, men bortsett ifrån de så kan jag inte klaga en sekund. Nu vill jag ha våår!

Jag har en fråga till er. Vad vill ni helst läsa om på bloggen? Jag tänker framförallt inom foto, mode och inredning eftersom de är de som jag känner att min blogg handlar om. Fototips brukar ni gilla, stämmer de? I såfall vad för typ av tips är de ni vill ha? Gillar ni när jag delar inspirations bilder på heminredning i från pinterset? Och vad tycker ni om inlägg där jag visar upp kläder?

Inredning och detaljer

2018-03-16 09:38
Från norabaath

Inlägget innehåller adlinks!

Nu har jag börjat på uppfräschningen av mitt sovrum. Maskeringstejpen är på plats och har hunnit kolla igenom om det behövs spacklas och slipas någonstans. Har haft turen att inte behöva spackla någonting eftersom det är en tapet med mönster, vilket gör att skarvarna måste ligga precis intill varandra. Idag kommer själva målningen att börja, men de blir inte för ens framåt eftermiddagen då vi inte hade någon roller eller pensel hemma. Tills dess ska jag spana på lite inredning.

Väldigt sugen på att sätta upp en rund spegel mellan fönstret och tvn, tror de skulle bli riktigt fint, eller om jag hänger upp en av mina egna tavlor där. Vad tror ni? Visar tre speglar så ni får lite känsla av vad jag menar, min favorit är nog den sista som heter "spegel reflektion" ni hittar den här eller under bilden!

Bild från pinterst!

1. Mirror The Loop Här 2. Spegel Mira Här 3. Spegel Reflektion Här

Egentligen vet jag inte riktigt vad jag vill ha mer i rummet, vad för sorts inredning satt säga. Vet att jag vill gå efter ett färgtema (vitt, grått och mörkblå) men annars är jag ganska lost på inredningsbiten. Vad har ni i era sovrum? Tänker på saker som ni inte hade kunna varit utan, det kan vara allt ifrån tavlor till hyllor etc.

Någonting som jag tänkt på, sen jag bestämde färgtema i mitt rum är i alla fall att jag vill köpa mer sängkläder. Köpte som ni vet ett grått (jättefint och enkelt) förra veckan men skulle gärna vilja ha fler i olika material och gärna i någon mörkblå färg. Sängkläder och kuddar etc gör så mycket till rummet tycker jag, de blir hundra gånger mysigare med en mysig säng.

Ellos egna bilder!

1. Påslakanset Juliette (Bomull) Här 2. Påslakanset Candice (Tvättat lin) Här 3. Påslakanset Neely (tvättad percale) Här

Grey bedroom

2018-03-13 17:51
Från norabaath

Som jag nämnde tidigare i veckan när jag visade upp mina nya sängkläder så nämnde jag att jag ville måla om i mitt rum, och vet ni vad! Jag kommer måla om. Tror inte jag har visat upp just den här väggen som ska målas om någon gång, men det är en av långsidorna i mitt rum, där det är en tapet med texten "Jag älskar dig" på en massa olika språk, några kanske vet vilken tapet jag pratar om? Den ska i alla fall målas grå

Jag tror verkligen att detta kommer ge ett lyft till mitt rum. Jag har ett väldigt mysigt rum, om jag får säga de själv. Det är rätt avlångt och delas av på ett vis. Sängen får precis plats i ett utrymme så det blir som om rummet är uppdelat i två delar. Ni kommer förstå vad jag menar när jag börjar göra om rummet. Med tapeten jag har nu så tycker jag att rummet känns plottrigt eftersom det är så mycket som händer på väggen.

Jag är astaggad på att visa er före och efterbilder, det kommer bli så himla fint!

Olympus OM-D E-M10 mark ii

2018-03-12 18:03
Från norabaath

Olympus OM-D M-E10 mark ii (adlink)

ÄNTLIGEN! Som jag nämnde tidigare förra veckan så beställde jag äntligen en till kamera. Jag var ju på jakt efter en bra och kompakt kamera som skulle ha den äldre designen, likt en gammal analog kamera. Fastnade för två stycken, en från fuji och denna från olympus som de tillslut även blev. Nu tänkte jag bara dela med mig av lite tips till er som är på jakt efter en ny kamera och lite vad mitt första intryck är av denna.

Ditt första intryck av Olympus OM-D E-M10 mark ii : Mitt första intryck var väldigt bra. Kartongen och alla lådor var snygga och stilrena, precis de som olympus är känd för. Kameran var i lagom storlek, passar dig med mindre händer. Väldigt snyggt byggd och inte alls plastig, den känns rejäl. Lite svårt med menyerna men det är sånt en måste lära sig.

Varför just den? Jag har som sagt letat efter en stil på kameran, ville ha den gamla analoga känslan så utseendet betydde mycket i mitt val. Sen ville jag ha en kamera som var mindre än min Canon 5D mark ii. Det blir lätt att den stora klumpen blir liggandes hemma, vilket är synd, för då fotar man bara med mobilen eller inte alls. Jag var ute efter en bra vardagskamera med WIFI

Varför köpte du en till? Svarade nästan på denna fråga i ovanstående svar, men kort sagt så ville jag ha en vardagskamera som var mindre än min fullformatare. Jag har alltså inte sålt min Canon, utan köpt en till som komplement.

Vad ska man tänka på när man köper kamera? Egentligen så finns det rätt mycket en ska tänka på men jag tänkte dra upp de viktigaste. Först och främst, vad ska du fota? Ska du fota vardags bilder eller sport? Utefter ditt behov kan du hitta en kamera eller objektiv som passar. Så börja med den punkten. Vad har du för budget? En behöver inte alltid köpa helt ny kamera, leta begagnat och glöm inte kolla antalet exponeringar som kameran gjort. En liknelse är miltalet på en bil, allting har sin livslängd. En kamera bör klara minst 100.000 exponeringar. Dessa två punkter är någonting du bör kolla på och tänka kring. Jag har köpt flera kameror begagnat och alltid varit nöjd!

När jag provat kameran på riktigt så kommer det komma ett längre och mer detaljerat inlägg där jag pratar om mina tankar om kameran och visar er lite bilder. Håll utkik!

Olympus OM-D E-10 mark ii

2018-03-12 18:03
Från norabaath
 

Olympus OM-D M-E10 mark ii (adlink)

ÄNTLIGEN! Som jag nämnde tidigare förra veckan så beställde jag äntligen en till kamera. Jag var ju på jakt efter en bra och kompakt kamera som skulle ha den äldre designen, likt en gammal analog kamera. Fastnade för två stycken, en från fuji och denna från olympus som de tillslut även blev. Nu tänkte jag bara dela med mig av lite tips till er som är på jakt efter en ny kamera och lite vad mitt första intryck är av denna.

Ditt första intryck av Olympus OM-D E-M10 mark ii : Mitt första intryck var väldigt bra. Kartongen och alla lådor var snygga och stilrena, precis de som olympus är känd för. Kameran var i lagom storlek, passar dig med mindre händer. Väldigt snyggt byggd och inte alls plastig, den känns rejäl. Lite svårt med menyerna men det är sånt en måste lära sig.

Varför just den? Jag har som sagt letat efter en stil på kameran, ville ha den gamla analoga känslan så utseendet betydde mycket i mitt val. Sen ville jag ha en kamera som var mindre än min Canon 5D mark ii. Det blir lätt att den stora klumpen blir liggandes hemma, vilket är synd, för då fotar man bara med mobilen eller inte alls. Jag var ute efter en bra vardagskamera med WIFI

Varför köpte du en till? Svarade nästan på denna fråga i ovanstående svar, men kort sagt så ville jag ha en vardagskamera som var mindre än min fullformatare. Jag har alltså inte sålt min Canon, utan köpt en till som komplement.

Vad ska man tänka på när man köper kamera? Egentligen så finns det rätt mycket en ska tänka på men jag tänkte dra upp de viktigaste. Först och främst, vad ska du fota? Ska du fota vardags bilder eller sport? Utefter ditt behov kan du hitta en kamera eller objektiv som passar. Så börja med den punkten. Vad har du för budget? En behöver inte alltid köpa helt ny kamera, leta begagnat och glöm inte kolla antalet exponeringar som kameran gjort. En liknelse är miltalet på en bil, allting har sin livslängd. En kamera bör klara minst 100.000 exponeringar. Dessa två punkter är någonting du bör kolla på och tänka kring. Jag har köpt flera kameror begagnat och alltid varit nöjd!

När jag provat kameran på riktigt så kommer det komma ett längre och mer detaljerat inlägg där jag pratar om mina tankar om kameran och visar er lite bilder. Håll utkik!

 

Tävling - Vinn en poster!

2018-03-10 12:00
Från norabaath

Inlägget är i samarbete med mig själv!

Ni som redan följer mig på instagram ( @norabaath ] har redan sätt att jag har en tävling där och nu tänkte jag även dela med mig av tävlingen för er som läser bloggen. Förra veckan så öppnade jag min egna printshop hos printler, så nu kan man enkelt beställa i från printler eller ifrån mig personligen. Detta tänkte jag fira med en lite tävling där jag lottar ut valrfi poster i storleken 30x40cm. För er som är intresserad av att beställa en större eller mindre så mejla mig på [email protected]

Tävlingsregler:

1. Följ mig på instagram @norabaath

2. Leta upp bilden ovan eller klicka här för att komma till den, kommentera inlägget med vilken poster du vill vinna och tagga minst 2 vänner.

3. Kommentera sedan detta inlägget att du deltagit och med vilket instagramkonto du användande.

För att få extra chans, tagga fler vänner bland kommentarerna på instagram!

Upphovsmannen var en kvinna

2018-03-08 19:46
Från norabaath

Just nu sitter jag och kollar på en dokumentär som finns på SVT "Upphovsmannen var en kvinna" som handlar om Sveriges första kvinnliga pressfotograf, Alma Haag. Väldigt passande tycker jag eftersom att det idag den 8 mars är internationella kvinnodagen. Innan jag satte igång den här dokumentären så kollade jag på "tystnad tagning" som även den finns på SVT.

Jag tycker det är så galet sjukt, hur kan det få gå till såhär? Hur kan en man göra såhär emot en kvinna, eller rättare sagt, hur kan en människa bete sig såhär mot en annan människa. Och hur kan dessa högt upp sittande inte alls veta av någonting. De har inte gjort något fel, de såg inte att någonting hände och de skulle absolut inte låta de hända på deras teater. Men de skedde precis framför deras ögon, dom lät bara bli att säga ifrån. Det var för mycket på spel, för mycket att förlora men en kvinnas rätt att bli bemött på ett sätt som alla ska bli bemötta på, var tydligen inte tillräckligt.

Jag känner mig äcklad. Äcklad att även jag har låtit saker ske. Saker som har skett framför mina ögon. Saker som jag hade kunna stoppat, men jag har varit för feg. Jag erkänner. Men vad i helvete förlorar jag egentligen på att säga ifrån? Ingenting. Hädan efter kommer jag sätta ner foten, ingen har rätt att bete eller sexuellt utnyttja en kvinna bara för att de sitter på en lägre position.

Stå upp för alla människors rätt i samhälle. Stå upp för allas rätt till sin egna kropp.

Håller du inte med? Då är dörren där.

Mina egna posters

2018-03-01 19:08
Från norabaath
Inlägget är i samarbete med mig själv och min webbshop hos printler 

Jag är så taggad på att visa er mina alldeles egna prints nu!! Har jobbat på det ett tag nu eftersom det här är en del utav mitt gymnasiearbete. Ska inte tjata med om mitt gymnasiearbete men kan säga att det här är bara en liten del av en stor kaka, det kommer även en bok! Men mer än så får ni inte veta. 

 

Igår kom mina posters som jag har väntat på. Hämtade ut de idag och har hunnit fota lite bilder på de så ni ska få se hur det ser ut på väggen. Så kul!! Det är fyra stycken posters som kommer finnas att köpa hos Printler och ni hittar min alldeles egna sida här eller i min dropdown meny! För att fira mitt posters släpp så har jag även bytt ut min gamla blogg mot en helt ny och även en domän. Från och med nu hittar ni mig på www.norasfoto.se men det går självklart bra att skriva den gamla adressen så länkas ni automatiskt hit!

  

Nu ska vi prata lite mer om posterna! Det är som jag nämnde fyra stycken posters som jag släpper idag. De är fotograferade i Hälsingland och framförallt runt om kring där jag bor. Först har vi postern som jag har döpt till "Vår framtid" som är en bild tagen på långberget i Flästa. På bilden ser vi även ett vindkraftvärk och därav namnet. "Högt bland målnen" är den andra, även den är tagen uppe på Långberget i Flästa. Det är den ni ser till höger på första bilden i inlägget. "Bland trädtopparna" är den tredje postern som släpps och den är forotgraferad en bit utanför Arbrå, mitt ute i skogen. Sista är postern som jag har valt att döpa till "Vart är älgen?" och många tror nog att det är en älg på bilden, och vad vet jag det kanske finns en älg bakom något träd. Bilden är ändå tagen i älgen hemma miljö, skogen. Och där av namnet. 

 

Jag hoppas att ni är lika taggade som jag på det här. Har varit så roligt att jobba med det och jag längtar tills hela mitt gymnasiearbete är klart. Är så spänd på att få visa mer! För att komma till min webbshop så klickar du här! 

  Två favoriter

2018-02-23 21:12
Från norabaath
 
 

Hemma igen efter en lång dag på vift! Redan vid halv nio i morse satt vi i bilen på väg till vår syster i Delsbo. Det var jag, mamma, min lillasyster Klara, en av våra småbröder Oskar och våra två hundar, Blixten och Dalton. Jag har hunnit fixa lite bilder till mitt gymnasiearbete och så har vi mest bara umgåtts. Dagens flygtur med drönaren gick inte alls som planerat, en av proppellrarna hade gått av vilket jag missade helt så drönaren flög inte som den skulle. Den körde rakt in i mig så jag gick propellrarna i handen, blev några sår men de läker nog ihop ganska fint. Slutade med att jag fotade bilderna med min vanliga kamera i stället, haha!

En annan sak, som är mycket roligare! Oskar, vår minsta lillebror älskar verkligen hundarna. Känner inget barn som är så lugn och kärleksfull som han mot hundarna <3

 
 
 
 

Mitt älskade hälsingland

2018-02-15 10:58
Från norabaath

Äntligen får jag visa bilderna från Fredagens flygtur. Är faktiskt riktigt nöjd med dessa bilder och har redan valt ut vilka som ska presentera Arbrå/Flästa i min bok om Hälsingland. Under Tisdagen satte jag med de första sidorna i boken och bestämde vilka platser som jag vill ha med i min bok. Det är platser som jag tycker representerar Hälsingland, utöver Arbrå/Flästa så är det bland annat Delsbo/Friggesund och Järvsö. Känns så himla spännande, jag ska göra min första egna bok!

Det som jag har kvar just nu är att fota en hel del olika platser, redan i morgon beger jag mig ut till Söderhamn för att fota bilder till sidorna om Söderhamn och Ljusne. Förutom att det ska tas en massa bilder så måste jag skriva texter om varje plats. Exempelvis vad som gör just Söderhamn och Ljusne så unikt för Hälsingland. Sen ska det väljas papper till sidorna, här är jag helt loost. Måste prata med lite olika tryckerier och se vad som finns. Men till sommaren ska allt vara klart!!

Under tiden som jag har hållit på att fota till mitt gymnasiearbete så har jag fått in en del frågor om just drönarflygning, så idag tänkte jag försöka svara på era frågor!

Vilken drönare använder du? Jag använder en DJI Phantom 3 standard. En ganska stor drönare med en kamera som filmar/fotar i 2.7k.

Får jag flyga överallt? Nej, men nästan. Det finns speciella regler vad gäller flygning av drönare och på vilka ställen du får och inte får flyga på. Du får inte flyga inom säkerhetszoner, vilket kan vara flygplatser och militärt/skyddat område men vill du läsa mer så hittar du mer info på Transportstyrelsen.se eller lantmäteriet.se

Behöver man tillstånd för drönarflygning? Både ja och nej. Du behöver tillstånd för att flyga inom de "förbjudna zonerna" men annars är det fritt fram att flyga. Tänk på att du inte får flyga över stora folkmängder, djur eller liknande.

Får jag lägga upp bilderna på internet? Ja, men det krävs tillstånd ifrån Lantmäteriet för att få publicera/visa de för någon. För att få tillstånd gör du en anmälan om att du vill skicka in filer, du fyller i en blankett (på internet) och skickar in den. Sen får du tillgång till deras filstick och du kan nu skicka in dina bilder för godkännande. När bilderna är godkända är det fritt fram att publicera bilderna.

Vill du läsa på mer om drönar och drönarflygning så gör du det här

mitt tredje gymnasiearbete

2018-02-08 14:25
Från norabaath

Ni som har läst min blogg ett tag vet att jag för någon månad sedan bestämde mig för att slopa min idé om att göra en fotobok med mina häst bilder i och istället göra en film om Hälsingland? Jag har ännu en gång slopat den idén och är nu tillbaka på fotoboken igen, fast denna gång med mina landskapsbilder.

När jag satte mig ner och började klippa filmen i Tisdags så kände jag bara att det inte skulle bli bra. Hade för lite film och känner att jag inte skulle hinna få det resultatet jag ville. Det skulle helt enkelt ta för lång tid. När jag går in för någonting, speciellt inom foto, så har jag oftast en plan på hur jag vill ha resultatet, men med filmen så kände jag att jag inte kommer kunna leverera på den nivån jag vill.

Okej, en fotobok blir det i allafall. Har sån tur att jag kan ta timmar ifrån i somras när jag var i Norge under två tillfällen. Har sammanlagt tjugofem av hundra timmar nu och känner att jag kan leverera inom rimliga mått. I boken kommer det troligtvis finnas bilder i från Geiranger, Fulufjället, Åre, Hälsingland ( Arbrå, loos, järvsö osv) och förhoppningsvis några fler platser. Tror detta kommer bli riktigt bra! Självklart kommer ni få följa med på detta arbetet.

Drömmer mig bort..

2018-01-31 21:33
Från norabaath

Bilderna i detta inlägget är ifrån pinterest

Ligger just nu i sängen, ljusslingan är tänd och musiken spelas i från tvn. Ute faller snön och här ligger jag under mitt varma täcke och drömmer mig bort. Drömmer om att få inreda mitt egna hem. Efter studenten kommer jag förhoppningsvis att kunna flytta hemifrån, går allt som de ska så. Men det är inte det som jag ligger och drömmer om just nu. Jag drömmer att få köpa mig ett eget hus. Ett hus en liten bit ifrån "stan" i Hälsingland såklart.

Jag vill bo lantligt. Är man född och uppvuxen i en liten by så vill man antagligen stanna eller dra långt bort, se någonting nytt och uppleva andra saker. Men jag vill bo kvar här. Att få inreda ett hus som jag köpt, som jag ska bo med min familj i, som jag ska få inreda helt i min egna stil. Ovan ser ni en blandning av min stil. Mycket ljust och fräscht men med mycket mörkbrunt och träfärgat. Mörkträgolv vore helt fantastiskt. Kan skriva och visa så mycket bilder på hur jag vill ha det, men nu är det dags att sova. En sista fråga, hur ser ditt drömhem ut?

På jakt efter en analog kamera

2018-01-31 08:00
Från norabaath

Jag har länge varit på jakt efter en analog kamera men aldrig hittat den perfekta. Har fotat en hel del analogt i skolan och det är där mitt intresse för analogfotografi har kommit, sen att de flesta analoga kameror är galet snygga gör inte saken sämre. Nu är jag på jakt efter en analog kamera. Den ska se ut som någon av dessa ovan eller liknande design, ett måste är att den ska vara silvrig och svart. Om den ska fungera, ja.

Drömmen vore egentligen Olympus Pen-F, den ni ser i vänstra hörnet på bilden. Den har den perfekta designen och ser precis ut som min drömkamera, men dock är den inte analog utan digital vilket göra att prislappen landar på cirkus tiotusenkronor. När jag blir rik eller har de pengarna över ska den bli min! Men har ni några tips på vart man kan hitta analoga kameror eller säljer ni en?

Jag har köpt en drönare

2018-01-28 15:53
Från norabaath
 
JAG HAR KÖPT EN DRÖNARE! I onsdags kom den på posten men på grund av att det har snöat både torsdag och fredag så har jag inte provat den på riktigt förens idag! Var sjukt kul att köra den och man inser nog inte hur högt upp den kan flyga. Denna bild ovan är tagen på ungefär 100 meters höjd och det är sjukt högt upp. Hur itet allt bild på högsta höjden..
 
För er som är intresserad av drönare fortsätt läsa. Jag har köpte en DJI Phantom 3 standard. Stod mellan denna och deras Phantom 3 4K men insåg att jag kanske inte skulle lägga alldeles för mycket pengar på någpnting som jag inte riktigt visste om jag hade intresse för eller inte. Denna filmar i 2.7k och kan flygas på max 500m höjd och max 1000m bort, enligt reglerna får man dock inte köra än på avstånd som jag kan se drönaren, altså om jag inte ser drönaren när jag flyger 100m bort får jag inte fortsätta längre, enligt relgerna. 
 
Varför har jag köpt en drönare? Som jag nämnt tidigare så ska jag göra en film om Hälsingland som gymnasiearbete och då ville jag ha mer landskapvy i filmen, och därför blev det en drönare i kamera familjen. Ska bli så kul att visa upp alla bilder och filmer här framöver!