RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-08-04 22:55:07

Dagens Svenskbladet - Utrikes

Senaste nyheterna - www.svenskbladet.se

Zlatan förtydligar; "Vill bara vara med ifall vi vinner den här gången"

Den mångfaldigt prisbelönta fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic har under dagen förtydligat sitt intresse i landslaget och det stundande mästerskapet.

Ibrahimovic uppger att han bara är med i landslaget ifall dom vinner denna gång, i annat fall får det vara.
Eftersom landslagskaptenen Andreas Granqvist inte kunde utlova en vinst valde Zlatan att denna gång hoppa över VM.


Trumps kognitiva test - Ett träpussel

En talesman för Vita Huset meddelade stolt att deras President Donald Trump har kognitiva förmågor på en helt normal nivå för vilken tre-åring som helst.

- Vår president fick alla rätt i det kognitiva testet, han är väldigt smart.

- Om man bortser från träfiguren som föreställde en apa, den vägrade han ta i och mumlade någonting om Afrika.


Trump om Skövde; "Asshole town"

Den amerikanska presidenten överraskade världen med sin geografikunskap när han under den gångna Fredagen visade sig identifiera den svenska orten Skövde.

Det var under en bi-partisansk diskussion i den Amerikanska senaten som Trump plötsligt vräkte ur sig att Skövde är en shithole town och att han inte ville ha Skövdebor i Amerika.

En talesman för den svenska regeringen har sagt att man för tillfället inte har några planer på att begränsa antalet Skövdebor som får flytta från orten, men att man inte utesluter ett förbud i framtiden.


Stökigt nyårsfirande i Iran inne på sjätte dagen

Nyårsfirandet i Iran går idag in på sin sjätte dag då festprissar valde att fira ännu en dag på gator och torg.

President Hassan Rohani menar att det inte är någora problem, utan enbart handlar om fester som drar ut på tiden;
- Perser är ett väldigt gästvänligt folk, det är oartigt att vara den förste som går hem från en fest.

- Vi är precis som vilken annan sociekonomiskt rättvis och stabil demokrati i Västvärlden typ som Sverige, det är bara att fråga Tino Sanandaji.

Professor Göran Stollerud professor vid Lunds Universitet samt expert på kattvideos, har kommenterat händelserna;
- Iran är som en krutdurk, snart kommer Donald Trump och ska bomba dom sönder och samman till en fri demokrati, sen kommer nästa flyktingvåg och IS 2.0, vi såg ju hur bra det funkade i Irak och Afghanistan.


Påven Trumpus Donaldus delar antisemitiska skrifter

Efter söndagens gudstjänst i Vatikanen delade Påve Trumpus Donaldus tre antisemitiska skrifter som han på okänt vis fått i sin ägo, bland annat boken Simon vises protokoll.

Lärda män hävdar att dom tre dokumenten beskriver judar på ett sätt som icke är korrekt samt att Påven Trumpus Donaldus bör kontrollera sina källor innan han sprider sådana skrifter som sprider lögner om Judar.

Den nya påven och hans "Kristna först"-doktrin är en situation som splittrat många, trots detta finner man en stark kärna av supportrar ute på landsbygden och bland dom fattiga i städer.

Backstugesittaren och fattighjonet Obbo har kommenterat;
- Påven delade läskiga texter, Judar är farliga. Det spelar inte stor roll ifall texterna påhittade, dom kunde ha varit på riktigt.

Den vise mannen Göranus Stollerud vid Uppsala kloster, har kommenterat Påvens agerande;
- Att en högt uppsatt man som påven i denna tidsålder sprider dokument som hetsar mot judar är förskräckande, vi befinner oss trots allt i ett civiliserat land där borgare, bönder, präster och adel förväntas tänka och agera själva.


Nobels krigspris till Aung San Suu Kyi

Under fredagsmorgonen kommunicerades Nobelkommiténs val för årets Nobelpris. Vinnaren, Burmas premiärminister Aung San Suu Kyi, är en överraskning.

Dom två favoriterna Kim Jong Un och President Trump var länge favoriter men måste ha ansetts som för passiva av Nobelkommitén, eftersom det nu blev Aung San Suu Kyi som tilldelades Nobels krigspris för 2017.

Aung San Suu Kyi skräller därmed till och blir en av få kvinnor som tilldelats ett Nobelpris två gånger, först Nobels Fredspris 1991 och nu alltså Nobels krigspris 2017.

Nobels litteraturpris kommer gå till Taylor Swift.


Vapenvilan i Syrien bruten över Poliwhirl och tre pokeballs

Den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i Syrien blev kortvarig, oberoende journalister på plats i Syrien bekräftar att rebellsidan bröt vapenvilan klockan 16:42 på måndagen.

En talesman för den Fria Syriska armén bekräftar;

- Hamed klättrade över en ruin och smög sig in på regeringssidan när han såg en Poliwhirl på avstånd, skottlossning utbröt och den elden besvarades från vår sida.

- Dock är den goda nyheten att Hamed lyckades fånga Poliwhirl och den har 587 i combat value, alltså nästan 600 helt ouppgraderad!


Han är Påvens nya kille

Det hela började med att den ryske patriarken Kirill hade en födelsedagsfest i januari. Det var dålig uppslutning, bara Kirills rullstolsbundne kompis dök upp. 

- Jag är ju hellre lycklig nu än om 25 år, sa Kirillis uppgivet när han försökte tröstas.

Men så dök Påven och hans kardinalkompis upp, och Påven pussade Kirill. Efter några frostiga veckor, så träffades de i Vatikanen igår.

Påven ska där ha tagit med sig Kirill in på en toalett, och bett om ursäkt för hur han har betett sig, och uppges också ha sagt att han älskade honom. Kirill förlät Påven omedelbart. När en av Påvens kardinaler knackade på toalettdörren och förstod att Påven inte var ensam där inne började han sprida ut att Påven hade en pojke med sig där inne.

Kirill vågade inte gå ut, men när Påven fått bekräftat att Kirill älskade honom tog han honom i handen och gick ut från toaletten.

- Det här är min nya kille. Skulle ni kunna flytta på er, vi ska gå och knulla, sa Påven och trängde sig förbi sina kardinaler, hållandes Patriarken Kirills hand.


Smaug mycket nöjd med dansk smyckeslag

Upprörda röster har höjts i samband med Danmarks nya smyckeslag, som innebär att flyktingar ska betala sitt uppehälle i landet med hjälp av guldsmycken.

Men för somliga innebär lagändringen goda nyheter i form av nytt arbete.

- Det har varit lite svårt att hitta guldvaktar-jobb sen Sauron avbröt samarbetet med mig, säger Smaug.

Han kommer börja sitt nya arbete vid danska gränsen mot Tyskland, under onsdagen.

- Vad jag förstår så ska jag bara ligga på det konfiskerade guldet och vakta det. Myndigheterna hoppas också att min blotta uppenbarelse ska fungera avskräckande mot de som söker trygghet i Danmark.

Smaug, som har följt debatten från Midgård, tycker inte att den danska regeringen beter sig girigt, utan bara är missförstådd.

- Jag tror att kritikerna skulle behöva prova att sova ovanpå tusen och åter tusen kilo guld. När de känt den känslan skulle de förstå beslutet bättre, och kanske själva skulle vilja ha stora mängder guld hemma.


Grekland; "Har pröjsat lånet" för länge sen

Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis uttryckte under helgen sin frustration att EU fortfarande insisterar på att driva in en skuld som Grekland redan betalt tillbaka.

- Jag minns inte exakt när, men det var på ett EU-möte på en krog eller pizzeria i Hägersten, precis efter att president Hollande och hans flickvän grälat, minns ni?

- Vi gav Angela Merkel en fet bunt med cash då, hon måste minnas?

Angela Merkel förnekar att hon fått några pengar och hävdar istället att hon minns kvällen ifråga klart och tydligt, Grekland sätt ned hela kvällen, betalade ingenting och beklagade att dom inte kunde gå till baren och köpa en runda på grund av en stukad fot.

EU-kommisionären Jose Manuel Barosso gav sitt medhåll till Merkel och insisterade på att Grekland måste kunna presentera ett kvitto ifall dom verkligen betalat tillbaka en skuld.

Yanis Varoufakis hävdade på måndagen att han faktiskt fick ett kvitto, men att han måste ha glömt det i bakfickan på sina jeans eftersom den var full med små blöta hopknöglade pappersbitar efter förra tvätten.