RSS - xml

Kontrollerades senast: 2021-04-18 22:22:23

Nypet blogg

Nypet blogg på Nouw

Nyinflyttade och påskfirande 🐥

2019-04-24 12:48
Från Nypet

Ja väntan är nu över... Vi har äntligen flyttat in i huset
Slutbesiktningen genomfördes den 16:e april och efter godkännande och slutbesked så vi hästkrafterna arbeta för att dra släp efter släp med alla grejer från lägenheten. Det hela tog sin tid och efter som en vän skulle ha sagt "krigande" så var vi i hamn ⛵️
Det innebar att vi kunde fira påsk i huset!

Ja alla sätt är bra utom de dåliga. Kreativitet, nytänkande och det där lilla extra krävdes för att fylla släp och bil

Men sen kunde vi "silla" och ta påsklunch i solen

Det behövdes en kaffe eller sju-åtta mellan varven och då gärna i sällskap av våra jättekottar som vi tagit med från Italienresan ☕️

Vi fick lite besök och kunde njuta av fint väder och utsikt ☀️

Nu ska vi packa upp alla flyttlådor, försöka fylla ut lite av allt utrymme(!) och bo in oss i huset.
Vi trivs väldigt bra men har förstås en hel del att packa upp. Några har erbjudit en hjälpande hand i flyttkarusellen vilket uppskattas varmt. Med det här vädret är det nog hög tid att inviga grillen också. Välkomna på besök

Trappa upp ↗️

2019-04-17 08:50
Från Nypet

Hallå där,

Trappen är något som vi först inte la ned särskilt mycket tankar kring utan tänkte nog att det löser sig och blir säkert fint. När husskisserna kom på plats samt att vi hunnit se en del inspirationsbilder så insåg vi att trappen kommer att ha ganska stor betydelse för hela intrycket. och därför började vi planera allt mer för den.

Vi har försökt hålla en röd tråd med målning och tapetsering och ville därför att trappen skulle smälta bra in i färgsättningen och känslan. Av denna anledning valde vi en trapp helt och hållet i trä och närmare bestämt ask, behandlad ofärgad ask.
Trappen placerades ganska mitt i huset med vår planlösning och därför ville vi slutligen att den skulle vara öppen för att kunna få ett visst genomflöde av ljus från de stora fönstren.

Efter att ha besökt trapptillverkaren och förklarat vad som var viktigt för oss samt hur vi ville att det skulle se ut i huset så fick vi skisser mailade till oss. Slutligen blev resultatet så här:

Ska försöka lägga upp fler bilder inom kort när pappersskydden från trappstegen är borta och vi förhoppningsvis flyttat in!

Om att fira in (förhoppningsvis) sista helgen som hyresgäster med hemmagjord ...

2019-04-14 21:42
Från Nypet

Efter en lite extra krävande vecka med nattjoursdebut för min del och en och annan nattjour för Marcus gick vi in för det som med lite tur blir sista helgen som andrahandshyresgäster. Det firade vi med att vända upp och ner på lägenheten, gå ut på långpromenad i solen, plocka påskris och ta fram våra allt för välanvända flyttkartonger.

Men vi unnade också oss hemmagjord gnocchi med ostronskivling för att inte gå ner oss allt för djupt i flyttstressen.. Om man som jag tycker att pasta, palt och smakrik svamp är bland det bästa som finns är den här kombinationen sagolik :) Vi tänkte därför dela med oss av vårt hittepårecept om någon är sugen, annars kommer vi definitivt utsätta våra gäster för det längre fram.

Sagolik svampgnocci

Gnocchi iingredienser:

- 800g kokt och avsvalnad potatis

- 2 små ägg

- 6 dl mjöl

- 1 tsk salt

- 1 msk matolja

Svampstuvning:

- 300 - 400g blandad svamp (t.ex. ostronskivling och champingjoner)

- 1 mellanstor gul lök

- 2 vitlöksklyftor

- 150 g färsk spenat

- 2,5 dl grädde

- 1 msk soja

- 1 dl vitt vin (förslagsvis ett gott som du tänker dricka till sedan)

- salt, peppar, chiliflakes

- smör till stekning

Garnering: smulade valnötter och god riven/flagad smakrik ost.

Gör såhär:

(Koka potatisen först så den får tid på sig att svalna.) Skär eller riv med fingrarna svampen i lagom stora munsbitar och fräs dem på medelvärme tills vattnet börjar sippra ut och koka bort. Rör om emellanåt så de inte fastnar i botten. Hacka lök och vitlök.

Klicka i en ordentlig smörklick och stek lök och vitlök tillsammans med svampen. Salta, peppra och strössla på lite chiliflakes för önskad hetta. Sedan är det spenaten som får gå i och svettas lite. Tillsätt sist soja, vin och grädde. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Låt koka ihop till lagom konsistens (ganska tjockt och krämigt om ni frågar mig) medan ni gör klart gnocchin.

Stöt eller pressa potatisen, endera i en vid skål eller direkt på arbetsbänken. Arbeta in äggen och därefter salt, olja och mjöl (ca 6 dl, ev lite mer eller mindre). Degen kan vara lite kladdig men ska gå att forma med händerna. Rulla ca tumtjocka längder, skär och forma små bollar på mjölat bakbord. Platta sedan till varje boll lätt med mjölad gaffel.

Koka gnoccin i omgångar i saltat vatten. När gnocchin är klar (på 3-4 minuter) flyter den upp till ytan, fiska då upp den med hålslev. Stek slutligen gnocchin i smör för att få en knaprig yta.

Servera med svampstuvningen och strössla över krossade valnötter och riven ost.

Smaklig måltid! :)

// Joanna

Om Italien-drömmen del 1.

2019-04-06 07:26
Från Nypet

Italien har vi ju glömt att berätta om!


Jag tog, som en del av er vet, min galet efterlängtade läkarexamen för snart ett år sedan i Juni. Då slet vi oss från Norrbotten och huset en stund och firade i tre länder tills vi var så trötta på bubbel att vi vaskade sista flaskan prosecco i ett handfat i Rom.

Resan började med att mina syskon kom upp till Boden och vi roadtrippade ner till Umeå och vidare till Vasa. Där blev det några dagar med kaffebjudning och släktmys innan Marcus och jag fortsatte mot Italien.

Jag har inte rest så mycket (till skillnad från Marcus som varit överallt, hehe) och hade länge varit sugen på att åka till Kroatien eller Italien. Eftersom vi skulle flyga från Vasa men sedan tillbaka till Luleå blev tillslut Amalfikusten som kändes smidigast och mest lockande.

Vi landade i Rom vid lunch, hyrde bil där och tog oss genom den lagom stressande storstadstraffiken i en liten Fiat (Ju mindre bil desto bättre insåg vi snabbt). Första dygnet hade vi bokat in oss på "The Church Village" som låg några kilometer från Roms omtalade sevärdheter.

Självklart prickade vi in att köpa en av många glassar under resan på old bridge gelateria strax intill vatikanen och att se Pantheon.

Fontana di trevi var något aldeles extra men smågatorna i vissa delar av staden kunde man bli minst lika förälskad i.

Förutom glass var vi rätt duktiga på att äta pizza och pasta också. När vi var trötta i fötterna och plockat några jättekottar utanför hotellfönstret tog vi oss sedan söderut längs kusten mot underbara Amalfikusten (mer om det senare)

Drömmiga minnen när de är som bäst. Kanske man skulle våga sig på en "Pasta ai frutti di mare" till helgen? :)

//Joanna

Vi är tillbaka!

2019-03-31 11:59
Från Nypet

Hej!

Helt plötslig har det gått fyra hela månader sedan sist?! Vi trasslade bort oss en smula mitt i allt julfirande i Finland och nyårsjourande på sjukhuset. Dessutom blev vi tvugna att flytta i mellandagarna till ännu en liten tillfällig lägenhet. Kaos på hög nivå där krukväxterna strök med i kylan i bilen.

Däremot har huset fortsatt växa i stadig takt. Det är oerhört mycket som har hänt och det är svårt att inte blir rusig av lycka när man tittar in och ser hur rätt golvet, köket, kaklet, tapeterna.... blev.

Jag kan inte visa allt på en gång nu så jag börjar med en titt på väggarna.

Personalen på Colorama i Boden var fantastiskt hjälpsam och det gick överraskande lätt att hitta en färgpalett där alla våra önskemål smälte in. I slutänden höll vi oss ganska strikt till en varm mjuk vit till lister och väggar och sedan en skala av blått och grått med vissa inslag av grönt för utvalda rum och väggar. Vårat sovrum målades i Lady minerals för att få en rogivande och levande känsla.

Sen kom upp tapet på väggen till vänster också. Tapeten i hallen är kanske det bästa vi valt i hela huset. Vi vågade oss på två fondväggar i hallen så att man nu ser detta underbara mönster både när man kommer in i huset och när man är i kök/vardagsrum. Boråstapeter Nocturne.

Det vi fortfarande grubblar över är fasadfärgen. Vitt kommer det bli. Men vit är uppenbarligen inte bara vit. Som ni ser har vi en bit kvar tills vi måste bestämma oss och doppa penslarna i färgen. Colorama hade inte ens plockat fram sina färgprover i affären när vi var där. Men bra var det, då fick vi hela högen med oss hem och kan jämföra och fundera i lugn och ro.

Ni som målat vitt, vad har ni valt för nyans?

Ha en underbar vår kära vänner! :)

// Joanna

Besök på husfabriken 🏡

2018-11-30 11:26
Från Nypet

Vi besökte husfabriken när arbetet med huset var i full gång. Brädor stod uppradade och märkta i olika storlekar och former. Alla fönstren stod på lastpallar inplastade och väntade på montering. Det var spännande att se flödet av arbete som pågick från bräder till färdiga väggmoduler.

Även spikpistolen hade checkat ut för vila efter en hel dags arbete

Här står vår framtida garagevägg och väntar på transport. Som ni ser på bilden så valde vi en bredare port istället för två mindre portar vilket känns helrätt

Här byggs en del av vår altan som vi drömmer om att sitta och fika på kommande soliga & varma dagar

Väggmodulerna lastade för transport inför stomresning. Sammantaget ett trevligt besök där man fick inblick i hur arbetet går till. Äntligen fick vi se resultat av det vi skissat, planerat och klurat på under många månader

Solig vinterförmiddag på is ❄️

2018-11-25 17:20
Från Nypet

Idag var det premiär för långfärdsskridskotur under väldigt goda väderförhållanden och på en blank fin is utanför Råneå

Det var lagom kallt med ungefär -7 grader och en härlig sol. Vi var ute från 9 på morgonen till 13.30 och gled omkring samtidigt som jag fick lära mig mer om långfärdsåkning

Isen var rätt tjock på sina ställen, runt 10cm medans närmare land och in mot några sund så var det närmare 6-7cm. Vi hann få span på en hel del gäddor under isen och stannade för en god fika. En bra helg helt enkelt ☀️

När det plötsligt bara står där.

2018-11-22 21:32
Från Nypet

Förra måndagen, sent på kvällen efter jobb och träningar och smög vi nyfiket förbi tomten. Vi visste ju att de skulle börja resa huset under veckan men var absolut inte beredda på det som mötte oss.


Hela bottenvåningen stod nämligen rest med sina majestätiska fönster.


Dag för dag har det sedan hänt allt mer i snabb takt så att de inför helgen kommit ända upp till takpappen!


En hel del byggställningar för att ta sig upp på taken. Nu ser det verkligen ut som en byggarbetsplats

Om målning och tapeter

2018-10-25 20:27
Från Nypet

Strax efter nyår kommer målningsarbetet ske i huset. Det betyder att vi ännu har gott om tid att fundera över färger och mönster, men vi har ändå börjat kika runt en del.

Det som ingår i huskontraktet i tapetväg är Decorama och Borosan easyup, alternativt målning. I de kollektionerna finns en del bra grundtapeter, men vi misstänker att vi kommer behöva gå utanför det sortimentet för att verkligen bli nöjda.

I vårt kombinerade kök och vardagsrum tänker vi oss en matt ljusgrå eller bege ton som gör rummet stort och luftigt men ändå ombonat.

Fär sovrummens del har vi blivit förtjusta i tanken på kalkfärg så som Kalkitir eller Jotun minerals. Matt, livligt och rofyllt. Det finns så vansinnigt många vackar nyanser...

Vi tänker oss också några väl valda fondväggar i roliga färger och mönster. Som t.ex. Noctune 6335 i serien Sound of silence från boråstapeter.

Att planera för kakel och klinker

2018-10-07 21:00
Från Nypet

Ute på tomten, som numera faktiskt börjar likna en gårdsplan, ligger plattan gjuten och klar med sina stolta rörstumpar. Nu kommer det inte hända så mycket mer där på ett tag, förutom att Bodens energi ska gräva in fjärrvärmen så småningom.
Utvecklingen kommer istället ske inne i vittjärvshus fabrik där huset förbereds för att sedan resas på tomten om några veckor. Under tiden fortsätter vi grubbla över ytorna inne i huset. Ovanför köksbänken och på väggarna i våra två badrum ska det vara kakel. Klinker lägger vi i tambur, tvättstuga och badrum.

Vittjärvshus har samarbete med "Bra golv" i Luleå, som i sin tur har Höganäs kakel och Kondradssons kakel som leverantörer. Vi har bläddrat oss varma i katalogerna och planerar det ungefär såhär....

I vår entré tänker vi oss ett robust stengolv med stora plattor i grått...

Badrummet på nedre plan vill vi göra lite piggare med marokanskt klinker på golvet och vita stora plattor på väggarna. De klinker vi tidigare tittat ut hittar vi inte riktigt någon motsvarighet till hos leverantörerna, däremot hittade vi ny inspiration. En annan kul idé skulle kunna vara att låta sätta blått kakel i duschdelen som matchar golvplattorna...

Badrummet på vinden ska få gå i sobert grått, lite mörkare på golv och ljusare på väggarna. Även här lite större plattor.

I köksinredningen tänker vi oss vita, blanka kakelplattor med gråa fogar för att göra det lite mer spännade. Vi har satsat på bra belysning i köket, men de känns ändå som blankt kakel är bra för att hålla det ljust under skåpen, även om matt kan vara väldigt snyggt. Får nog grubbla vidare lite tror jag.

Vad tycker ni därute? Har ni några kloka råd om kakel och klinker?


// Joanna