RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-25 21:53:37

clarasundqvist blogg

clarasundqvist blogg på Nouw

En månad i Paris

2018-10-02 22:18
Från clarasundqvist

Wow säger jag bara, 1 månad av 9 är förbi. Tiden har gått så galet fort men ändå så sjukt långsamt. Det har gått från att vara 30 grader och strålade sol klockan 20 till kolsvart och 6 grader när jag går till skolan vid 7.45. Jag har gått från att vara livrädd för alla galna bilförare till att, precis som alla andra, gå över gatan även när det är rött och det är bilar på väg. Jag har gått från att bli irriterad när folk tränger sig på tåget till att vara en av dem som armbågar bort andra för att få plats och hinna till skolan. Jag har gått och blivit fransk! Kanske inte egentligen, har insett hur sjukt svensk jag är - jag ställer mig en bit bort från busshållplatsen om någon redan står där, jag äter kött och sallad samtidigt (det gör inte fransmän) och jag har fått familjen att köpa hem mörkt bröd bara för min skull (vem klarar sig 6 timmar på baguette med Nutella?).

I det här inlägget tänkte jag inte skriva så mycket om vad jag gör för det orkar jag inte. Jag tänkte mest skriva lite allmänt om livet, vad jag tänker och känner, vad jag ska göra annorlunda i framtiden och vad jag saknar med Sverige.

Livet rullar på mycket bra. En sak jag inte riktigt hade reflekterat över innan jag åkte hit var att jag skulle ha minst lika mycket i skolan här som hemma. Jag hade tänkt att vi skulle vara inne i Paris flera dagar i veckan, men än så länge har det blivit typ en dag i veckan (oftast lördag) för det är lite för mycket plugg + jag slutar runt 17 tre gånger i veckan. Man skulle ju kunna utnyttja fredag kväll, lördag och söndag och det tror jag verkligen att jag kommer börja göra, men jag har varit småsjuk sen jag kom hit och har verkligen känt att jag har behövt vila på helgen. Nu börjar jag faktiskt känna mig frisk och kan andas genom näsan igen så det är ju bra! Frågan är bara hur plånboken ska klara av att jag gör så mycket, gjorde av med så extremt mycket pengar (enligt snåla jag) i September när jag inte åt ute alla möjliga måltider på helgerna. Men men, jag klarar mig. Men tillbaka till det om skolan, än så länge tycker jag att allting fungerar bra, men matten går så mycket snabbare än hemma (har jobbat ikapp min förra skola som började 2 veckor innan mig. Det är helt galet) och jag tvingas läsa om fysiken jag redan har gjort vilket gör mig irriterad. Men annars fungerar skolan bra, jag läser typ minst poäng av alla men jag klagar inte.

Jag känner mig glad. Jag trivs väldigt, väldigt bra i skolan. Jag har lärt känna personer som jag efter den här månaden nästan känner mig lika trygg med som jag gör med mina äldsta kompisar. Alla personer här är så himla mycket roligare och intressantare än på Norra. Jag kan inte förstå hur jag ska kunna ta mig igenom ett till år där när jag kommer hem. Det är som att alla känslor jag upplever här är 100 gånger starkare. En bra dag är 100 gånger bättre, en dålig dag är tyvärr också mycket sämre här än hemma men som tur är har jag knappt haft några dåliga dagar här.

Ni undrar säkert om min värdfamilj. Vi kommer bra överens, men jag vet inte riktigt om jag hade fattat innan hur det skulle vara. Eller alltså, jag vet att jag inte hade förväntat mig det vara såhär, men innerst inne visste jag nog att det inte skulle vara en dans på rosor så att säga. Jag hade förväntat mig att de skulle vara mycket mer intresserade av mig och vad jag har för mig, men jag har insett att deras intresse i mig hänger mycket på hur jag är mot dem. Jag tycker att det är jättesvårt att umgås och tyvärr umgås jag inte alls så mycket med familjen som jag skulle vilja. Men det är sjukt svårt att bara gå ner och prata om vad som helst. Jag trodde att jag skulle vara nästan lika delaktig som de andra i familjen i samtalen kring middagsbordet, men jag sitter mest tyst för jag förstår inte ens vad samtalsämnet är. Jag har blivit bättre på franska tror jag, jag har åtminstone fått ett bredare ordförråd och jag har lärt mig användbara fraser. Men det är ju inte direkt en konversationsöppnare att be någon skicka vattnet. Dessutom umgås inte min värdfamilj så mycket med varandra, och då blir det svårt för mig att vara med för det finns inget att "vara med i". Vi har inte ens en TV, som typ är det enklaste sättet att umgås. Men jag gillar verkligen familjen, jag tror att det är väldigt bra för mig att bo med Brune som är 11 och inte kan någon engelska alls, för hennes samtalsämnen är mycket mer basic än de vuxnas eller ens någon i min ålder, så det är lättare att prata och lära sig med henne. Min värdpappa har blivit mer och mer intresserad av mig, han är mycket mer hjälpsam nu än i början och vi kommer allmänt väldigt bra överens. Min vördsamma är också väldigt snäll, och den enda som kan engelska tillräckligt bra för att förklara saker så att jag verkligen förstår.

Att umgås mer med värdfamiljen är verkligen något jag ska försöka göra framöver. Jag ska också verkligen göra mer saker utanför skolan, försöka träffa mer folk och uppleva fler ställen av Paris. Jag ska försöka våga prata ännu mer franska, försöka våga säga till hemma om något känns fel och försöka bli en tydligare del av familjen. Men jag tror (hoppas) verkligen att det är sånt som kommer, men jag måste absolut anstränga mig ändå.

Om jag ska vara ärlig finns det knappt någonting som jag saknar med Sverige. Det enda jag saknar är att känna mig trygg hemma, att liksom våga gå och ta en frukt om jag är hungrig och våga sitta i köket och plugga samtidigt som någon Anna är där. Jag saknar också extremt mycket att någon frågar hur jag mår och verkligen menar det. När jag kommer hem frågar alltid mina värdföräldrar ça va? men det betyder liksom inte "hur mår du innerst inne" utan man ska bara svara oui ça va liksom, det är mer en artighetsgrej. Jag vill bara kunna säga att jag har haft en dålig dag och inte är så glad och så är det inget mer med det liksom. En gång när jag svarade att min dag var "normal, inte dålig men inte bra" blev det jättefel för då trodde min värdmamma att något var ordentligt fel liksom. Men men, det finns ju telefoner. Saknar såklart mina kompisar och min FAMILJ också!!!!

Klockan är rätt mycket nu, så jag borde nog säga god natt. Jag ska skriva ett inlägg om ett tag om kulturella skillnader och tänkte typ göra en jämförelse mellan Sverige och Frankrike också, så om ni har något speciellt ni tycker att jag ska at upp, kommentera gärna (om ni ens är några som läser)!!

Bonne nuit mes chers amis!


19 dagar senare

2018-09-19 22:38
Från clarasundqvist
Hej!

Nu har jag varit här i 18 dagar så på lördag i 3 veckor. Det har verkligen varit en berg- och dalbana. Första veckan var superjobbig tyckte jag. Även fast det var kul att vara här, fantastiskt att vara i Paris och många roliga människor började jag fundera på varför jag ens åkte hit från första början. Det kändes jobbigt i värdfamiljen, det var sjukt jobbigt när jag skulle försöka vara trevlig och social med alla men var så extremt trött och det var jobbigt att inte kunna gå hem till personer jag känner mig trygg med. Det som var allra jobbigast var att inte ha familjen här, för det är en sjukt stor omställning att sluta träffas över en dag medan mitt liv ser likadant ut (fast en annan plats) (om ni fattar). Men de första dagarna var inte bara jobbiga såklart, utan vi gjorde mycket roligt och jag lärde känna många roliga personer!! Här kommer några bilder från de första dagarna!

Men sen rullade allting på och från och med första helgen har jag trivts som en fisk i vattnet!!! Jag kommer bättre överrens med min värdfamilj, vi har lättare att kommunicera och jag är allmänt mer avslappnad hemma. Jag bor med 11-åriga Brune, 23-åriga Guillaume samt deras föräldrar Lydie och Bruno. Jag har även en värdbror som heter Lucas och är 20 men han pluggar i Nantes så vi ses bara på helgerna när han är hemma. Vi bor i förorten La Garenne-Colombes i ett helt nybyggt parhus (vår del är inte ens klar) cirka 3 minuter från en spårvagnsstation. Jag har 25 minuter till skolan dörr till dörr. Jag kan komma in till centrala paris på 15 minuter med tåget om jag har förstått rätt. Här kommer lite fler bilder för jag antar att det är roligast.
Jag känner inte att jag har så mycket mer att skriva nu så jag tänkte väl avsluta. Jag ska försöka bli bättre på att uppdatera men jag prioriterar min instagram www.instagram.com/claraiparis

Nu är klockan hyfsat mycket och jag ska ha värdfamiljssamtal med rektorn imorgon bitti så nu måste jag sova.

Bonne nuit

Mvh

Cluckis

imorgon

2018-08-31 14:12
Från clarasundqvist

Imorgon åker jag!!!!! Jag skrev nyss ett aslångt inlägg och allt försvann såklart så nu ska jag sammanfatta det jag skrev i det:

Sen sist har jag haft avskedsmiddag med massa kompisar, shoppat allt jag behövde med mamma, sagt hejdå igen till vissa, varit sjuk hela den här veckan och sagt hejdå till pappa och Sophie ;(.

Jag har fått mitt schema och har färre håltimmar än jag hade trott, men här är schemat så ni kan se själva:

Jag är nöjd, förutom det faktum att jag har fysik 4 gånger i veckan och fysik är verkligen ämnet jag gillar minst. Har 6 timmar matte istället för 5 vilket jag faktiskt tycker är bra. Har två sovmorgnar om jag inte går på mattestuga och slutar bara sent 3 dagar (jag tycker att 16:45 är ganska sent faktiskt, för att inte prata om 17:45 asså oh mon dieu). Tycker dock inte om att jag inte har några raster typ? Kolla typ onsdag eftermiddag, tre lektioner på rad utan ens 5 minuter rast (inte för att det ens är möjligt eftersom att klassrummen ligger i olika hus lol). Något som är härligt angående vårterminen är att matten på torsdagseftermiddagen försvinner så har bara en lektion på torsdagar. Sen flyttas också matten 11:30-12:30 på tisdagar till fredagsmornar, så har hål 11:30-16:15 istället :D. Halvt mys. Nu orkar jag inte skriva mer, uppdaterar kanske lite imorgon/på söndag.


MVH

Bucket list restauranger + ”kultur” IN PROGRESS

2018-08-04 23:39
Från clarasundqvist
Här är mitt första inlägg wow such cool

Såhär långt har jag kommit:

Kultur:

 • Fondation Louis Vuitton
 • 59 Rue de Rivoli
 • Versailles
 • Sainte Chapelle
 • Nuit Blanche 6 October

Mat:

 • Falafel i Marais
 • The Hoxtons
 • Miss kô
 • Hanoi ça phe
 • Brunch på la durée
 • Berthillon glass
 • Pink flamingo
 • Le Georges
 • IL restorante (beige med blommor?)
 • Paris New York


Det här är bara några få saker som jag har hört är najs, antar att den kommer byggas på när jag är där osv. Hör av er om ni har tips!

Mvh

Hon som är parisare om 4 veckor