RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-09-27 16:04:02

INFORMATION & STÖD TILL ANHÖRIGA TILL PERSONER MED ALKOHOL- ELLER NARKOTIKAPR...

Är du anhörig till en person med beroendeproblematik? Är du ofta orolig och känner att all din energi går till att försöka rädda din närstående från beroendet? Alkohol, narkotika och andra beroendeframkallande substanser får ofta negativa konsekvenser för de anhöriga.

Komsi komsi!

2018-12-05 20:00
Från Unknown

Jag har bestämt mig för att arbeta mer fokuserat och har därför kommit fram till att jag bara ska hålla till på Facebook. Det har också den fördelen att det är så mycket lättare att kommunicera med er och för er att delta i tävlingar, utlottningar, diskutera och skicka meddelanden. Naturligtvis kommer jag fortsätta skriva om anhörigas situation där. 

Hoppas du vill följa med mig dit! Gå in på Coaching & litteratur för anhöriga så hittar ni mig där!


Tips! Du kan alltid använda sökrutan här i bloggen om du vill läsa mer om anhöriga och beroende, i arkivet finns hundratals texter med information, tips och råd, allt riktat till anhöriga.

Allt gott!
/Carina

4 TIPS FÖR FÖRÄLDRAR TILL ETT BARN MED BEROENDEPROBLEM

2018-11-30 15:53
Från Unknown
Om du är en förälder till ett barn med beroendeproblematik så är jag övertygad om att du redan har gjort allt som står i din makt för att hjälpa henne eller honom till förändring. 

Du kanske har testat att vädja, skälla, gråta, försöka förstå, övertyga, ifrågasätta eller muta. Många slits mellan att försöka sätta gränser, dåligt samvete, sorg och ilska.

I sådana här smärtsamma livssituationer är det väldigt svårt att veta hur man ska bete sig, och det kan kännas som att det blir fel hur man än gör. Även om det inte är ditt fel så kan det vara oerhört tungt och plågsamt, och du är inte ensam om detta. 

Här finner du till att börja med 4 tips på hur du kan bemöta ditt barn. De är meningen att vara ett stöd för dig i den svåra situationen det innebär att vara förälder till någon med alkohol- eller drogproblem.


Klicka HÄR, scrolla ned till "4 tips för föräldrar till barn med beroendeproblematik" och registrera dig gratis!
Känner du att du behöver mer hjälp och stöd? Då kan jag varmt rekommendera "Från beslutsångest till tydlighet" - en onlinekurs som är utformad för att du som förälder under 6 veckors tid ska lära dig att:
  • Kommunicera med din son/dotter på ett mer konstruktivt sätt
  • Hantera svåra känslor och tankar så som skam, skuld, sorg och ilska
  • Läsa och förstå olika beroendebeteenden hos ditt barn
  • Hjälpa din son/dotter in i behandling och minska risken för återfall
  • Sätta upp mål och strategier för att bibehålla det du lärt dig

Läs mer om kursen här. 

Ge dig själv eller någon annan en julklapp - VINN 2 BÖCKER FÖR ANHÖRIGA!

2018-11-25 19:00
Från Unknown
 
Du har nu chansen att vinna ett knippe böcker – ”Du är viktig!” OCH ”Släpp Kontrollen – Vinn Friheten!” – perfekt så här i julklappstider 🎅 Ge någon du känner (eller dig själv!) en present med omtanke. Se instruktioner lite längre ner!
 
 
 

 
Båda böckerna är skrivna av mig, Carina Bång, för anhöriga till personer med beroendeproblem, för att hjälpa, stötta och motivera till en förbättrad livssituation. De har fått mycket positiv respons av tidigare läsare 😊 🙏 📘

Läs mer om ”Släpp kontrollen – Vinn Friheten!” här

Läs mer om ”Du är viktig!” här


GÖR SÅ HÄR FÖR ATT VARA MED OCH TÄVLA:

1. Gå in på min Facebook-sida Coaching & Motivation Scandinavia AB.
 
2. Leta dig fram till dagens inlägg (25/11) som handlar om tävlingen. 
 
3. DELA inlägget! Om du inte har delat inlägget kan du tyvärr inte vinna tävlingen 😊 På egen sida eller andra grupper - spelar ingen roll!

4. Skicka ett MEDDELANDE till mig på FB-sidan där du skriver att du har delat inlägget 😊 
 
SVARA SEDAN PÅ FRÅGAN:

Sedan 2009 är Sveriges kommuner skyldiga att erbjuda stöd till alla anhöriga - dock är det få kommuner som gjort kartläggningar av anhörigas behov. Vilket slags stöd (och/eller bemötande) anser du att anhöriga borde erbjudas i första hand, vid mötet med kommunen/vården?

Det finns inget rätt eller fel svar, bara egna funderingar och förhoppningar! När du skickar ett meddelande till mig är du anonym. Ska bli spännande att ta del av era tankar 😊


✔️ Jag behöver ditt bidrag SENAST på fredag, 30/11!
✔️ Vinnaren meddelas på FB-sidan i flödet om cirka en vecka.
✔️ Böckerna skickas på posten i början av december!

 
LYCKA TILL! 👏
/Carina
 
 

Det här är dina rättigheter!

2018-11-19 20:05
Från UnknownKära du som läser det här, DET HÄR ÄR DINA RÄTTIGHETER! Bland så många andra. Vilka är extra viktiga för dig?

+ Jag har rättigheten att be om det jag vill ha.

+ Jag har rättigheten att tacka nej till förfrågningar eller krav som jag inte kan mäta upp till.

+ Jag har rätt att visa mina känslor, positiva som negativa.

+ Jag har rätt att ändra mig.

+ Jag har rättigheten att begå misstag och att inte vara perfekt.

+ Jag har rätt att leva efter mina egna värderingar.

+ Jag har rättigheten att tacka nej till vad som helst om jag inte känner mig redo, om det känns otryggt eller om det går emot mina värderingar.

+ Jag har rättigheten att bestämma över mina egna prioriteringar. 

+ Jag har rättigheten att inte ta ansvar för andras beteenden, handlingar, känslor eller problem.

+ Jag har rätt att förvänta mig ärlighet från andra. 

+ Jag har rätt att bli arg på någon som jag älskar.

+ Jag har rätt att vara mitt unika jag.

+ Jag har rätt att bli rädd och att uttrycka att jag är rädd.

+ Jag har rätt att säga ”Jag vet inte”.

+ Jag har rätt att inte be om ursäkt eller förklara mitt beteende.

+ Jag har rätt att ta beslut baserade på mina känslor.

+ Jag har rätten till mitt personliga utrymme och egentid.

+ Jag har rätt att vara lättsinnig och lekfull.

+ Jag har rätt att vara mer hälsosam än de i min omgivning.

+ Jag har rätt att befinna mig i miljöer som inte är våldsamma.

+ Jag har rättigheten att skaffa vänner och att vara bekväm bland folk.

+ Jag har rättigheten att ändra mig och växa.

+ Jag har rätt till mina egna behov och att bli respekterad av andra.

+ Jag har rättigheten att bli behandlad med värdighet och respekt.

+ Jag har rätt att vara lycklig.

+ Jag har rätt att tänka på MIG, utan att känna mig självisk.


Ur: Smart Recovery, Family and Friends Handbook29 sevärda filmer som berör beroende och anhöriga

2018-11-15 08:00
Från Unknown
Här kommer tips på filmer man kan gråta till, skratta till eller kanske bara mysa till. Historierna närmar sig temat beroende och anhöriga på tänkvärda och fängslande sätt. Några av dem berättas främst från perspektiven av personerna med beroendet, men visar även hur anhöriga så som syskon, barn, föräldrar, partners och vänner på olika sätt påverkas av deras levnadssätt. I andra står den anhörige helt i centrum, där får vi verkligen ta del av de svårigheter det innebär att stå så nära någon med detta nedbrytande levnadssätt. 

Filmerna är organiserade efter utgivningsår.  

Jag önskar er en riktig härlig filmstund!
 
 

 


1. A star is born (2018)
Drama/Musik 
Regissör: Bradley Cooper

I ”A star is born” får vi bevittna hur tungt det kan vara då beroendesjukdomen gång på gång tar över i ett förhållande. Under ytan av kändisskap och konserter är detta är en stark skildring av en person som gör allt för att se det goda i personen hon älskar, trots alla motgångar och svårigheter det ofta innebär att leva nära någon med ett beroende. 
 
 
 

2. Beautiful Boy (2018)
Drama/Biografi
Regissör: Felix van Groeningen
 
Hjärtskärande, vackert och verklighetsbaserat drama om att vara förälder till någon med beroendeproblem. Vi får följa med i denna berg-och-dal-bana utifrån både den anhörigas och den beroendes perspektiv. På ett verklighetstroget sätt porträtterar Beautiful Boy hur tuff kampen för tillfrisknande kan vara.    
 
 
 
 
3. Ben is Back (2018) 
Drama
Regissör: Peter Hedges 
 
Gripande film om att vara förälder till någon med drogberoende. Mamman i historien gör allt i sin makt för att att hålla sin son ren under den korta tiden han är på besök, inklusive att gömma piller, övervaka urinprov och aldrig släppa honom ur sikte. Men är man förälder i liknande sits vet man att det är mycket svårare än så att kontrollera sitt barns alkohol- eller drogintag.


 


4. Trädgårdsgatan (2017)
Drama/Romantik
Regissör: Olof Spaak 

En fängslande historia som handlar om hur det är att vara barn till föräldrar med beroende, och även hur det påverkar ens liv i vuxen ålder. Eric och Elin möts för första gången sen de var små på en begravning. Minnena för dem tillbaka till den svåra barndomen, hur de fick kämpa för att överleva men även hur viktig kärleken från deras föräldrar var. Rekommenderas till alla att se, då det är viktigt att visa hur mycket ett beroende kan påverka barnen i familjen.  
5. Little Wing (2016)
Drama 
Regissör: Selma Vilhunen  

Det här är en finsk film om 12-åriga Varpu som lever i en ganska kaotisk tillvaro, med en mamma hon ofta får ta hand om. En natt bestämmer hon sig för att fly till sin pappa, som hon aldrig träffat. Den här historien handlar om att leva nära någon med psykisk ohälsa, att behöva vara förälder till sin förälder och att tvingas växa upp alldeles för tidigt. 
 
 6. Min lilla syster (2015) 
Drama 
Regissör: Sanna Lenken 

12-åriga Stella ser verkligen upp till sin konståkande storasyster Katja: hon är en förebild, en stor talang och deras föräldrar beundrar henne. Men mitt i allt jäkt och press märker Stella hur Katja börjar förändras – hon har utvecklat en ätstörning, som hon gör allt för att dölja. Min lilla systerär en realistisk och stark historia om hur en familjemedlems destruktivitet kan påverka alla i familjen. Det handlar om hur det kan vara att behöva stå på sidan av och se på då någon som står oss nära mår dåligt och hur viktigt det är att vi håller en öppen diskussion med syskon och andra barn runtomkring.   
 
7. August: Osage County (2013)
Drama
Regissör: John Wells

Julia Roberts och Meryl Streep gör fantastiska rollprestationer i denna film om en dysfunktionell familj där beroende påverkar alla familjemedlemmar. Streep spelar mamman med grava beroendeproblem vars barn på grund av en familjekris blir tvungna att besöka henne i huset där de växte upp. Detta är stark film som från och till är väldigt obehaglig men mycket sevärd.
 
 

8. Mig äger ingen (2013)
Drama
Regissör: Kjell-Åke Andersson 

En gripande film baserad på en sann historia om relationen mellan flickan Lisa och hennes far med alkoholberoende. Uppe på allt har Lisas mamma lämnat familjen och nu måste hon kämpa för att bibehålla bilden av sin pappa som ”hjälten”. Vacker, sorglig och hoppfull.


9. Flight (2012)
Drama/Thriller
Regissör: Robert Zemeckis 

Denna prisbelönta film är baserad på en sann historia om flygkaptenen Whip Whitaker som lyckades rädda nästan samtliga passagerare då han tvingades kraschlanda. Efteråt kallas han hjälte, men med tiden kommer det fram att Whitaker lider av ett alkohol- och drogberoende och då börjar olyckan ifrågasättas. En berättelse om hur alkohol och droger kan påverka en människas liv.

10. Thanks for sharing (2012)
Drama/Komedi 
Regissör: Stuart Blumberg

Thanks for sharing är en varm och stundvis humoristisk film där handlingen kretsar kring tre personer som ingår i en 12-stegsbehandling för sexberoende. Vi får ingående följa deras spännande resa, både i med- och motgångar. Filmen belyser också viktiga delar av behandlingsprocessen, exempelvis om sådant som är till hjälp för att tillfriskna och sådant som triggar igång tvångshandlingar. 

11. What Maisie knew (2012)
Drama
Regissör: Scott McGehee & David Siegel

What Maise knew är en kraftfull, ärlig och unik film om skilsmässa och beroende, sett ur ögonen på den 6-åriga Maisie. Efter separationen mellan Maisies beroende mamma och omkringresande pappa börjar föräldrarna sätta sina egna behov framför deras dotters, för att uppnå deras drömmars mål. Filmen handlar om hur en destruktiv familj kan ses på ur ögonen på den personen som alltid blir kvar i mitten, den personen som nästan alltid blir bortglömd eller försummad: barnet.
 
12. Shame (2011)
Drama
Regissör: Steve McQueen

Shame är en historia om ett ämne som allt för ofta hamnar i skymundan; sexberoende. Huvudpersonen Brandon lever med ett sexberoende men hans livsstil förändras drastiskt då hans syster kommer på besök.
 
13. Svinalängorna (2010)

Drama 
Regissör: Pernilla August 

En mörk och stundtals vacker historia där vi får följa Lena, en kvinna vars mamma precis har dött och som nu tvingas konfrontera minnena av sin destruktiva barndom. Hon kämpar med att hantera sorgen och hatet som växt ur en uppväxt av fattigdom, misshandel och alkoholism. En stark och gripande film om att leva med sitt förflutna. 
 14. Submarino (2010)
Drama
Regissör: Thomas Vinterberg 
 
Den här historien berör många viktiga ämnen, bland annat hur en människas vuxenliv kan påverkas av traumatiska upplevelser under barndomen, så som att leva med en alkoholiserad förälder. Vi får följa två vuxna bröder som efter många år utan kontakt möts på deras mammas begravning. Båda är starkt påverkade av händelserna under deras barndom och båda tampas nu själva med beroendeproblematik.     
 
 15. When love is not enough: The Lois Wilson Story (2010)
Biografi/Drama
Regissör: John Kent Harrison

En verklighetsbaserad film om Lois Wilson, en av grundarna till Al-anons gemenskap för anhöriga till personer med alkoholproblem. Fokus ligger bland annat på hennes kamp i den destruktiva relationen med sin alkoholiserade man Bill Wilson, även han en av grundarna till en känd organisation: Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram.
 
 
 16. Engelen (2009) 
Drama
Regisör: Margareth Olin
 
Denna rörande historien berör ett viktigt ämne, som många av filmerna i listan handlar om, men som vi aldrig får sluta prata om: att växa upp i ett hem med alkohol och droger. Ett centralt tema i Engelen är hur en sådan uppväxt kan påverka en människa upp i vuxen ålder. Historien handlar om Lea, en mamma som lever med ett heroinberoende och som skaffar pengar genom prostitution. I tillbakablickar får vi ta del av Leas egen barndom som präglades av alkohol, våld och brist på trygghet. Hon tvingades växa upp och ta ansvar i allt för tidig ålder - ett öde som vi tyvärr kan se hos en majoritet av de barn som växer upp under liknande omständigheter.
 
 
        17. Crazy Heart (2009)
Drama/Musik/Romantik
Regissör: Scott Cooper

Ottis Blake är en singer-songwriter som en gång i tiden var en välkänd Country-artist. Han har alkoholproblem, har skilt sig flertalet gånger och har förlorat kontakten med hela sin familj. Då han inleder ett förhållande med journalisten Jean bestämmer han sig för att förändra sin livsstil och bli nykter, men det är, som vi många vet, lättare sagt än gjort.   


18. Maria Larssons eviga ögonblick(2008) 
Drama

Regissör: Jan Troell 

Denna mycket vackra och allvarsamma historia utspelar sig i Sverige i början på 1900-talet och kretsar kring den unga arbetarkvinnan Maria. På samma gång som hon har sju barn att ta hand om är hon även gift med en alkoholiserad man. Hennes liv tar en vändning när hon lär sig att fotografera och se på världen genom nya ögon. 

19. Rachel Getting Married (2008)

Drama
Regissör: Jonathan Demme  

I den här historien får vi följa Kym, som har suttit på behandlingshem för drogberoende i nio månader men som blir tillfälligt utsläppt för att gå på hennes systers bröllop. Under tiden bor hon i hennes barndomshem, tillsammans med hela hennes familj, någonting som blir komplicerat då alla har någonting att säga om hennes situation. Detta påverkar givetvis systern Rachel, som känner att all uppmärksamhet riktas mot Kym, någonting som inte är allt för ovanligt då ett beroende är inblandat i familjen. Detta är en rörande historia, främst om systerskap, och hur svårt det kan vara när någon som står en nära gör illa sig själv.     

  

 

20. Things we Lost in the Fire (2007)

Drama
Regissör: Susanne Bier

Den nyblivna änkan Audrey bjuder in sin avlidne mans barndomskompis Jerry att bo med henne och hennes två barn. Jerry lider av ett drogberoende och är på gränsen till återfall, på samma gång kämpar Audrey och hennes barn för att hantera förlusten av deras bortgångne far och man. Den här filmen berör ämnen som återfall och återhämtning men det är även en historia om sorg och saknad, likväl som mänsklig kommunikation, kontakt och support.
21. Half Nelson (2006)
Drama 
Regissör: Ryan Fleck 

Historien kretsar kring Nelson, en lärare som kämpar med beroendeproblem. Vi får också möta personerna omkring honom som påverkas av hans livsstil, bland annat en av hans elever som upptäcker hans beroende. 
 
 
 

22. Candy (2006)
Drama 
Regissör: Neil Almfield 

En rörande och sorglig kärlekshistoria om hur ett drogberoende kan bryta ner en människas liv och förstöra relationer, arbete, familj och ekonomi.  
 
23. Walk the line (2005)
Drama/Biografi/Musik
Regissör: James Mangold 

I Walk the Line får vi följa superlegenden Johnny Cashs liv som musiker, men även som privatperson, och hur hans drogberoende inte bara påverkade honom, men även hans allra närmaste. Filmen visar verkligen vad en anhörig kan tvingas gå igenom, om och om igen. Hur kärlek, förhoppningar, tro och vilja kan få en person att stanna kvar i ett destruktivt förhållande, där drogerna styr över det mesta.


24. Pay it forward (2000)
Drama
Regissör: Mimi Leder   

En mycket vacker historia om pojken Trevor som kommer på en idé om hur man kan göra världen till en bättre plats och hur varje person kan bidra till att det händer. Filmen kretsar även kring Trevors alkoholiserade mamma Arlene, som gör allt för att skapa ett så bra liv som möjligt för sin son, på samma gång som hon kämpar med sin egen problematik. Detta är en både smärtsam och varm historia om kärlek, sorg, familj och gemenskap. 
 
 
 


25. 28 Days (2000)

Drama/Komedi
Regissör: Betty Thomas

I den stundtals humoristiska filmen 28 Days får vi följa Gwen, vars alkoholberoende skapar stora problem för henne, framförallt i relationen till sin syster. Händelserna eskalerar till den punkt då Gwen tvingas in i 28 dagars rehabilitering. Vid beroendekliniken måste hon arbeta hårt med att möta sig själv och ta itu med sitt liv, om hon någonsin vill återförenas med sin syster. I den här filmen får vi till största del se världen från den beroendes perspektiv men historien berör även påverkan på nära anhöriga.
26
. Requiem for a Dream (2000)
Drama
Regissör: Darren Aronofsky

Prisbelönta Requiem for a dream skildrar fyra olika karaktärer som genom filmens gång sjunker djupare och djupare in i sina beroenden av piller, kokain och heroin. Det här är en mörk och stundtals obehaglig historia om hur drogerna kan påverka vår hjärna inklusive vårt tänkande och beteende, fördärva våra relationer och i värsta fall hela vår framtid. 
 
 27. Leaving Las Vegas (1995)
Drama/Romantik
Regissör: Mike Figgins 

I det här romantiska dramat möter vi Ben Sanderson som på grund av sitt alkoholberoende förlorar både sitt arbete, sin familj och sina vänner. Han bestämmer sig för att åka till Las Vegas där han ska dricka sig själv till döds, i stället finner han kärleken. Men relationen blir på grund av Bens beroende problematisk. 
 
28. The Basketball Diaries (1995)

Drama/Biografi/Crime
Regissör: Scott Kalvert
 
I centrum av denna film står tonåringen Jim, som finner sina drömmar om att bli basketbollstjärna allt svårare att uppnå i och med att han faller djupare in i ett drogberoende. På sidan av står hans oroliga mamma, som tvingas se på då hennes sons liv faller samman. Centrala teman i filmen är beroende hos tonåringar och kriminalitet men även vägen mot återhämtning.  

29. When a man loves a woman (1994)
Drama/Romantik
Regissör: Luis Mandoki 

Denna film handlar om beroendeproblem och dess påverkan på familjen. Familjemamman Alice har under en längre tid lyckats dölja sitt alkoholberoende för sin man, men en dag kommer allting upp till ytan och hon tvingas in i behandling. Plötsligt finner hennes man sig själv ensam att ta hand om deras barn, hem och sitt jobb. When a man loves a woman kastar verkligen ljus på anhörigas situation, även efter det att den närstående har återhämtat sig. 

Jag hoppas att ni finner någon av dessa filmer givande och jag önskar er en riktig härlig filmstund.

Ta hand om er! 
 
/ Carina

Videoklipp! Givande övning för anhöriga

2018-11-10 15:04
Från Unknown
Titta gärna på detta korta videoklipp med en övning direkt tagen ur min bok Du är viktig! Till dig som är anhörig till någon med beroendeproblematik. Boken är speciellt tillägnad föräldrar till ungdomar eller vuxna barn med alkohol- eller narkotikaproblem men passar även andra anhöriga som är påverkade av konsekvenserna av en närståendes beroende. Min förhoppning är att boken ska kunna hjälpa så många som möjligt som behöver stöd och vägledning! 

Hur påverkas ett beroende av skam & stigma?

2018-11-05 06:00
Från UnknownMånga av de människor som kämpar med drog- och alkoholproblem får inte behandling. Varför? En av anledningarna handlar om vår syn på personen med en beroendesjukdom. 

Många stämplar personen med beroende med att hon/han har dålig karaktär och bara borde ”kamma sig och skaffa ett jobb”. Den här stämpeln smittar även av sig på de anhöriga; vad är det för familj som låtit det här hända? Många gånger ifrågasätts anhöriga av andra, så som vänner, arbetskollegor eller grannar, exempelvis "Hur kan du fortsätta hjälpa honom/henne?".

Utomstående kan också ha mängder av råd de anser att de anhöriga borde följa, så som: "Se till att han skaffar sig ett fritidsintresse så han kommer bort ifrån drogerna!" Ja, om det ändå vore så enkelt att göra någon frisk från en sjukdom. Stigmat kring beroende hindrar så många människor, både de med beroende och de anhöriga, från att söka hjälp, just på grund av rädsla för att bli stämplade av andra. 

Vad kommer då dessa inrotade uppfattningarna ifrån? Ja, ett stigma är komplext och består av många olika komponenter, men en anledning har att göra med hur man definierar ett beroende. American Society of Addiction Medicine definierar beroende som en "primär, kronisk sjukdom i hjärnans belöningssystem, motivation och minne". Ett beroende förändrar strukturen på hjärnan och dess förmåga att fungera korrekt. Trots detta ser många fortfarande på alkohol- och drogberoende som ett moraliskt dilemma, någonting man medvetet väljer eller väljer bort. I grund och botten handlar stigmatiseringen alltså om ren okunskap och förutfattade meningar om hur ett beroende fungerar.

62-åriga Yvonne, mamma till den nu nyktre 39-årige Markus, är en av alla de anhöriga som under en längre tid lidit i tystnad. Det är inte förrän nu, när Markus sedan några år tillbaka är ren ifrån alkoholen, som hon har börjat prata om det hon upplevde medan han drack, både om allt som hände men även om hur hon tänkte och kände. Hon var alltid rädd för vad andra skulle tycka om henne och tystnaden gjorde att hon led mer än vad hon hade behövt göra.

Förnekelse, skuld, skam och ilska är mycket vanligt inom familjer som lever tillsammans med en person som lider av en beroendesjukdom. Det är ofta obekvämt för anhöriga att söka hjälp eller tala med sina vänner och släktingar om problemet; det blir till en hemlighet fylld av skam

Men att prata om problemet är en väldigt betydelsefull del då det kommer till ens egna välmående, under förutsättning att man får möjlighet att prata med icke-dömande personer. Men om man blir negativt dömd under samtalet finns risken att man upplever ännu mera skam och isolerar sig ytterligare

Yvonne kände, som så många andra anhöriga, en stark skam över att prata om sin sons beroende med andra närstående omkring henne. Hon trodde att de då skulle döma henne som en dålig mamma. Om någon kritiserade Markus försvarade hon honom eller förnekade att han hade problem. Detta förstärkte ytterligare hennes isolering och känsla av att ingen förstod; att hon var ensam att leva i en sådan här situation.


Folk bildar sig en förutfattad mening vilken grundar sig på den information som de har till hands där och då. Om vi inte utbildar människor om beroende, vad som orsakar det samt forskar mer för att fram bättre behandlingsmetoder, kommer ingenting förändras. Ingen tjänar på att hålla fast vid gamla stigman och rigida uppfattningar. Om dessa uppfattningar bibehålls kommer det ta längre tid för personerna som lider av beroende att söka hjälp, eller så kanske de aldrig ens kommer till den punkten, och i värsta fall kan de dö av sin sjukdom. Och anhöriga som Yvonne kommer inte våga söka stöd för sin del, trots att de har miljoner människor runt omkring sig med liknande erfarenheter. Att börja med att prata om det som tynger oss är ett stort och viktigt steg att ta. För fördomar finns trots allt hos oss alla, kanske finns det folk i vår omgivning som förstår mer än vi tror?


Söker du som anhörig eller en närstående till dig stöd och hjälp? Det finns många platser att vända sig till. På den här sökmotorn på SLL:s hemsida kan du hitta länkar till olika stödorganisationer beroende på vem du är och vilket område du söker hjälp för.

Ta hand om er!  


5 tips på hur du kan prata med ditt barn om alkohol och droger

2018-10-31 12:03
Från Unknown
Oavsett vad vi gör för att hjälpa våra barn med att växa upp alkohol- och drogfria så finns det tyvärr en risk att de en dag kommer att hamna ”i trubbel”. Kanske hittar du alkohol eller droger i hans/hennes bil, kläder eller sovrum. Kanske får du ett telefonsamtal från en annan förälder, från skolan eller till och med ifrån en av ditt barns vänner. Eller så kanske du inte hittar någonting alls, men märker ändå av förändringar i ditt barns beteende. 

Allt eftersom barn blir äldre står föräldrar framför många utmaningar. Det är inte bra att luta sig tillbaka och hoppas på att barnen bara kommer att "gå igenom det”, att det bara är ”en fas”. Som föräldrar måste vi ta en aktiv roll i att lära våra barn om sådant som kan skada. 


Föräldrar spelar en viktig roll!

Föräldrar spelar en viktig roll då det kommer till att lära sina barn om hälsosamma beteenden och ansvar, att prata öppet och ärligt, uppmuntra positiva relationer, främja utvecklingen av intressen och att visa att deras åsikter spelar roll.

Det kan vara en stor utmaning att utveckla de kommunikationsfärdigheter som krävs för att prata med ditt barn om alkohol och droger, men det kommer att vara väl värt ansträngningen. Du kommer lära känna ditt barn bättre och samtidigt hjälpa henne/honom med att hantera motgångar.  


Det är aldrig för tidigt för att prata 

Du har mer inflytande över ditt barns attityder om alkohol och droger innan de har börjat testa sig fram på egen hand. Barn går igenom många olika stadier när de växer upp, och vad som är lämpligt att tala om med en 18-årig och en 9-årig kan variera en hel del. Men det är ändå aldrig för tidigt att börja. Ju mer informerade barnen blir, desto mindre är risken att de kommer att ta del av felaktig eller missvisande information ifrån exempelvis media eller vänner.   

5 riktlinjer du kan använda dig av då du ska prata med ditt barn om alkohol/droger
 

1. Lyssna innan du pratar 
Som föräldrar vill vi ha alla svar och kan vara allt för angelägna att ”dela med oss av vår visdom” och våra uppfattningar att vi inte tar oss tid till att lyssna. Uppmuntra ditt barn till att prata om sina tankar och känslor och visa att du försöker förstå. 
 

2. Prata med ditt barn och ställ öppna frågor
Prata regelbundet om allt ifrån barnets känslor, vänner, och aktiviteter, och lyssna på vad hon/han har att säga. Ställ öppna frågor så att ditt barn verkligen får möjlighet att uttrycka sig själv. Öppna frågor börjar ofta med "VAD", "HUR" eller "PÅ VILKET SÄTT?"
 

3. Var involverad i ditt barns vardag
Lär känna ditt barns vänner och för samtal med föräldrarna till ditt barns vänner. Fortsätt hjälp ditt barn med att upprätthålla god hälsa; både psykiskt, känslomässigt och fysiskt. Visa att du bryr dig om vad ditt barn går igenom när de står inför och ska fatta beslut som kommer att påverka deras liv, både nu och i framtiden.


4. Sätt upp gränser
Redogör för ditt barn att du inte vill att hon/han ska dricka alkohol eller använda droger. Prata om eventuella konsekvenser av drog- och alkoholanvändning och var tydlig med vad som händer om reglerna bryts. Uttryck din oro och omtanke men berätta även att du litar på ditt barn, att bygga ett förtroende är viktigt i alla relationer.  


5. Ta vara pålärofyllda ögonblick”
Som förälder är du en källa för positiv och tillförlitlig information. Passa på att dra nytta av de ”lärofyllda ögonblick” då alkohol eller narkotika kommer upp på tal. Du får då en möjlighet att föra en konversation med barnet om sådant som är viktigt. Det handlar om att vara där för dem när ämnet alkohol eller narkotika kommer upp, exempelvis på TV, bio, radio, nyheter eller tidningar. Kom ihåg, försök att inte låta anklagande, se det mer som att du delar med dig av din kunskap. Missa inte din chans! 


Många föräldrar har upptäckt att då de har pratat om alkohol och droger med sina barn så har det byggts broar snarare än murar dem emellan. De har stolt kunnat bevittna hur deras barn har lärt sig att fatta hälsosamma och mogna beslut, helt på egen hand. 

Informationen är hämtad ifrån: https://ncadd.org/family-friends/there-is-help/talking-with-children


Känner du att du behöver mer hjälp och stöd?
  
Onlinekursen "Från beslutsångest till tydlighet" är utformad för att du som förälder under 6 veckors tid ska lära dig att:
  • Kommunicera med din son/dotter på ett mer konstruktivt sätt
  • Hantera svåra känslor och tankar så som skam, skuld, sorg och ilska
  • Läsa och förstå olika beroendebeteenden hos ditt barn
  • Hjälpa din son/dotter in i behandling och minska risken för återfall
  • Sätta upp mål och strategier för att bibehålla det du lärt dig

Läs mer om kursen här. 

Alkohol- och drogberoende - Tvångsmässigt beteende eller fri vilja?

2018-10-25 17:24
Från Unknown
Det finns en föreställning om att alkohol- och drogberoende grundar sig på ett fritt val, men vetenskaplig forskning ifrågasätter detta.

Alla vet att det är vi själva som gör våra val, men själva kvaliteten på dessa val varierar beroende på vår fysiska och psykiska hälsa. De har även att göra med hur vissa särskilda mekanismer i hjärnan ser ut och ter sig. 

Forskning visar att hjärnan hos personer som har utvecklat ett beroende inte ser likadan ut i jämförelse med andra. Det handlar främst om att de kretsar i hjärnan som är nödvändiga då det kommer till att utöva självkontroll och att motstå frestelser är försvagade. Även om vi gör ett ”fritt val” att ta dricka alkohol/ta en drog den första gången/gångerna, så resulterar detta i en försvagning av dessa kretsar i hjärnan. Detta är anledningen till att beroende inom sjukvården anses vara en sjukdom, och inte bara ett ”val”.

Att tillägga, det finns många andra ”fria val” som vi gör vilka kan leda till en mängd olika sjukdomar. Om vi ”väljer” att leva ett ohälsosamt liv med exempelvis för lite motion eller dålig kost, så kan detta leda till hjärtsjukdomar, diabetes, cancer osv. Människor som lider av dessa sjukdomar får ofta snabb hjälp, även om deras dåliga hälsa är ett resultat av deras livsstil.
När ett substansberoende är etablerad så kan den drabbade inte göra sig själva friska eller undvika alkoholen/drogen genom ren och fri vilja, på samma sätt som personer som lider av en hjärtsjukdom inte kan få deras hjärtan att fungera som vanligt igen.

En skadlig konsumtion av alkohol och narkotika kidnappar de delar av hjärnan som påverkar impulskontroll, förmågan att planera och se konsekvenser, motivation, beslutsfattande mm och skapar ett tvångsmässigt beroende av drogen. Alkoholen och drogen har byggt om hjärnan. Från den dag personen blir nykter/drogfri börjar hjärnan att reparera sig själv. Tack och lov finns fungerande behandling och möjligheter för den beroende att leva ett bra liv, trots sin sjukdom. 

En läsares recension av "Släpp kontrollen - Vinn friheten!"

2018-10-20 16:38
Från Unknown


Frida Svensson Jonsson, boende i Gävle, skriver så här om boken Släpp kontrollen - Vinn friheten:

“Jag är själv anhörig och tycker den här boken känns 'mitt i prick'.  

Den ger ett hoppfullt budskap och läsaren får möjlighet att jobba med sig själv, sitt eget liv och mående. Den har ett viktigt och tydligt fokus på Dig som anhörig och på att ditt liv ska vara meningsfullt och fungerande, oavsett vad personen med missbruk kommer ta för beslut. 

Och den ger ringar på vattnet i andra relationer än den till personen med missbruk. Framförallt får man möjlighet att förbättra relationen till sig själv. Bara tummen upp!”


Släpp kontrollen - Vinn friheten finns att köpa HÄR!

Är det ditt fel att någon annan dricker eller tar droger?

2018-10-15 16:39
Från Unknown
Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
R.J. Meyers och B.L Wolfe skriver i boken Get Your Loved One Sober hur anhöriga lätt kan klandra sig själva för deras närståendes alkoholberoende. De tar upp ett visst antal frågor som man som anhörig kan ställa sig själv. 
* Var det du som bad din närstående att dricka så mycket att alkoholen förstörde deras liv? * Tvingade du din närstående att dricka? * Har personen druckit på ett problematiskt sätt utan att du varit med?


Var det ditt fel? Svaret på dessa frågor är: Självklart inte! (såvida det inte var du som tvingade personen att dricka eller ta droger) Det var inte du som bad om det här och det var inte du som orsakade det!

Du har bara skuld till något som du orsakade. Bara för att du har en relation med personen med beroendeproblem så betyder inte det att det var du som skapade problemet.
  
Alla reagerar olika på livets stressfaktorer. Vissa går på yoga, joggar eller går i terapi. Andra hittar negativa strategier som att slå sönder saker, fördöma andra, ljuga - och vissa dricker. Det kan vara väldigt varierande. Just din närstående reagerar genom att dricka. Kanske lägger personen med beroendeproblem skulden på dig. Med uttalanden som ”Om du inte vore så sur så skulle jag inte behöva dricka.” Eller ”Om du inte hade tvingat mig att byta skola när jag var liten så skulle jag inte må så här dåligt nu.” Men om inte din närstående hade en relation med dig, så skulle denne förmodligen ha någon annan person eller situation att lägga skulden på.

Ingen som börjar dricka eller ta droger tror någonsin att de ska utveckla en beroendeproblematik. Hade de vetat det så hade de nog gjort andra val från början. Ofta är det många olika faktorer som spelar in som till slut leder till att en person utvecklar en beroendesjukdom. Det är ofta ett samspel mellan genetiska faktorer, sociala faktorer, psykiskt mående och situationer. Därför kan man sluta leta ”felet”, och fokusera på lösningen i stället. För det finns hjälp för dem som vill göra en förändring.


5 tips för att undvika en skamfylld konfrontation

2018-10-10 17:03
Från Unknown
Nedan följer några tips och råd man som anhörig kan använda sig av för att närma sig beroendet på ett lugnt sätt, för att undvika en skuld- och skamfylld konfrontation.
1. Var en så bra vän som du kan 
Var respektfull, lojal och pålitlig. Att uttrycka känslor är modigt men kan även kännas riskabelt. Du kan uttrycka att du är medveten om detta genom att säga: "Jag vet att det kan vara svårt för dig, och jag är tacksam över att du delar med dig av dina tankar. Jag finns här om du vill prata."


2. Visa empati
Försök sätta in dig själv i personens situation. Lär dig att vara medkännande istället för dömande. Behandla personen så som du skulle vilja att personen behandlade dig, om du var den som hade ett svårt problem. Du har nog också haft svåra perioder i ditt liv, och du vet vad som du behövdes då och vad som inte behövdes.

3. Uttryck din oro
Det är svårt att se på när någon lider eller när någon fattar förödande beslut som påverkar deras liv på ett negativt sätt. Vid något tillfälle måste du uttrycka denna oro för personen som troligtvis saknar förmågan att ta hand om sitt eget välbefinnande. Det kan vara bra att höra vad personen har att säga, även om det inte räcker till för att stilla din oro.

4. Påtala din oro så tidigt som möjligt
Målet är inte att vänta tills personens beteende har blivit så illa att relationer raseras. Helst bör personen söka hjälp för sitt beroende innan förödande konsekvenser uppstår. Utan att låta dömande, fråga personen följande: "Vilka försök har du gjort för att minska på din alkoholkonsumtion/bli av med ditt beroende? Vad kan du göra mera för att förändra detta? Vad för sorts hjälp tror du att du behöver?”

5. Underlätta inte beroendet
Beteenden som underlättar personens drogkonsumtion är exempelvis att: ignorera ett oönskat beteende, låna ut pengar till personen för att köpa alkohol/droger, sätta dina egna behov och önskningar åt sidan för att hjälpa personen, ljuga för andra för att hjälpa person. Att sätta tydliga gränser är nödvändigt både för dig och din närstående.

Första hjälpen! Arbetsmanual för anhöriga

2018-10-10 16:00
Från Unknown
Känner du att du påverkas negativt av någon annans alkohol- eller drogkonsumtion men vet inte vad du ska göra åt det?

En enkel första hjälp är att läsa "Arbetsmanualen för anhöriga". Den innehåller information och självhjälpsövningar. En bra start för att börja sätta fokus på din egen situation! Du kan hitta manualen på Adlibris för endast 128 kr.


Någon annans problem med alkohol och droger kan:
- vända kärlek till hat
- hopp till förtvivlan
- tillit till misstänksamhet
- förstöra semestrar och högtider
- påverka dig ekonomiskt
- leda till aggressivitet och hotfullhet
- göra att du tvivlar på dig själv
- ibland göra att du tror att du är problemet

Ta första steget att börja må bättre!

Du kan hitta Arbetsmanualen HÄR.

Håller tummarna för dig!
/Carina

ÖPPET HUS FÖR ANHÖRIGA - SISTA ANMÄLNINGSDAGEN IDAG!

2018-10-09 08:52
Från Unknown
Idag, 9/10, är sista anmälningsdagen om du vill vara med på webbinariet som hålls av mig den 16 oktober! Detta är ett Öppet hus, det vill säga helt kostnadsfritt. "Kika förbi" någon gång mellan 18-20 för att få svar på dina frågor och funderingar! Varmt välkomna! 

LÄS MER OCH REGISTRERA DIG HÄR!


Videoklipp! 3 gratis mini-kurser för anhöriga

2018-10-05 14:34
Från Unknown
I nedanstående YouTube-klipp så presenterar jag en liten mini-kurs som sträcker sig till dig som anhörig till en person med missbruk! 

Jag tar bland annat upp vad begreppet medberoende innebär, hur man som anhörig kan påverkas, hur du genom att använda dig av olika verktyg kan få stöd och hjälp i din kommunikation med din närstående, och, kanske viktigast av allt, hur du kan förbättra ditt eget allmäntillstånd.

Kursen är uppdelad i 3 delar, ca 20 minuter per del.
Jag hoppas att den kan vara givande för dig och hjälpa dig en liten bit på vägen!

Ha det gott!
/ Carina VARMT VÄLKOMNA PÅ KOSTNADSFRITT ÖPPET HUS FÖR ANHÖRIGA - ONLINE!

2018-10-04 12:24
Från UnknownNi är alla hjärtligt välkomna att delta på webbinariumet som hålls av mig den 16 oktober. Detta är ett Öppet hus, det vill säga helt kostnadsfritt. "Kika förbi" någon gång mellan 18-20 för att få svar på dina frågor och funderingar!

TID & PLATS:
16/10 kl. 18-20 på din dator.


KOSTNAD:
Gratis


REGISTRERA DIG VIA LÄNKEN: http://ow.ly/iPdO30lfJrr
 
Presentatör: Carina Bång, Beteendevetare & cert CRAFT-terapeut

Som deltagare uppger du ett ANONYMT namn (dock måste mailadressen vara korrekt, det är bara presentatören Carina Bång som ser denna).


Du kan hoppa in och ur webinariet mellan kl. 17-20 såsom det passar dig.

INNEHÅLL:
Intervjuer, föreläsningar, utlottningar av böcker, övning i problemlösning och du får möjligheter att ställa frågor!


Intervjuperson:
Intervju med Camilla Kuylenstierna, författare till boken AnsvarsFULL.


Vi kommer bland annat prata om:
- Hur kan en förändringsprocess se ut?
- Vanliga frågor anhöriga brukar ställa sig
- När är det lämpligt med samtal och inte
- Vad kan jag göra för att stödja min närståendes förändring?
- Vad är det som gör att man väljer att bli nykter/drogfri?


Du får ett bekräftelsemail när du anmält dig med en länk du behöver för att kunna komma in på webinariet.

REGISTRERA DIG VIA LÄNKEN: http://ow.ly/iPdO30lfJrr
 
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
9/10


OBS! STÄLL DINA FRÅGOR I FÖRTID!
Som deltagare får du gärna skicka ett meddelande i förhand med dina funderingar. Du kan göra detta genom att gå in på www.carinabang.se där du fyller i kontaktformuläret med din fråga (scrolla ner till slutet av sidan till "Kontakta mig"). I formuläret skriver du som rubrik: ”FRÅGA ÖPPET HUS”.


Skicka in din fråga senast 15/10


Vi besvarar sedan de frågor som kommit in under öppet hus den 16/10 - som du kan följa på din dator!


VARMT VÄLKOMNA!

Varför det är viktigt att hela familjen får hjälp!

2018-09-30 14:14
Från Unknown
Äntligen pratar vi om det! Forskning tar allt oftare upp det faktum att beroende är en sjukdom som nästan alltid påverkar de anhöriga negativt, det är
någonting som kan förstöra nära relationer eller splittra en hel familj. Det senaste året har man kunnat ta del av flertalet artiklar, nyhetsinslag, radio- och TV-program, podcasts m.m, där man belyser de anhörigas situation. Det har även publicerats historier från både kända och okända personer, berättelser som med slagkraft har nåt ut till folket. Det handlar främst om beroendets påverkan på de som står personen allra närmast och hur svår anhörigsituationen faktisk kan vara. 

Jag efterlyser mer av detta! När vi pratar om problemet avstigmatiserar vi det, vilket leder till att fler anhöriga förhoppningsvis vågar söka hjälp, då de upplever en större förståelse för deras situation. Vad som också sker är att det sätter ett tryck på politiker och andra beslutsfattare att införa nya och bättre sätt att hjälpa de anhöriga på. 

Vad som är viktigt att samhället inser är att man som anhörig mer eller mindre är en del sin närståendes beroende, vilket betyder att anhöriga bör ha rätt till lika mycket hjälp. Nedan följer en mycket kortfattad lista över några sätt som en persons beroende kan påverka de som står henne/honom nära.   

Hur kan en persons beroende påverka familj, vänner eller förhållanden?

Instabilitet inom familjen

Ofta kommer alkohol/drogen i första hand för personen med beroende. Det kan vara så att personen inte tar ansvar för hans/hennes förehavanden eller handlingar i eller utanför hemmet. Detta kan leda till stora konflikter och instabilitet inom familjen. 

Misstro, lögner och stölder

Att ljuga är ofta vanligt hos en person med beroende, och avsikten är nästan alltid att på något sätt dölja sitt alkohol-/droganvändande. Personen kanske även stjäl pengar eller andra saker av personer i dennes närhet. Detta skapar naturligtvis ilska och misstro då de anhöriga känner sig svikna. 

Ekonomiska problem

Det är vanligt att den beroende kanske inte tar ansvar för hans/hennes arbete, skola eller inköp. Ofta kan det bli så att personen förlitar sig på sina familjemedlemmar för ekonomiskt stöd. 

Konflikter mellan familjemedlemmarna

Beroende kan leda till stark negativism i hemmet. Den ilska och sorg som de anhöriga känner kan börja gå ut över varandra. Det är inte ovanligt att det ofta förekommer bråk, anklagelser och påhopp mellan de olika familjemedlemmarna. 

Skam och förnekelse

Även de anhöriga kan känna skam inför deras närståendes beroende, vilket kan leda till att de förnekar beroendet både inför sig själva och andra. I värsta fall kan även de själva börja ta till alkohol och droger i ett försök att handskas med de smärtsamma känslorna. 


HUR KAN DU FÅ HJÄLP OCH STÖD? 

Ta kontakt med en självhjälpsgrupp där du kan möta andra som har samma erfarenheter som du själv, exempelvis AMD, AHA, FMN och Alanon.

Prioritera dina egna behov och barnen i familjen!

Om du är mamma eller pappa till ett barn med alkohol-/narkotikaproblem har webbkursen för föräldrar visat sig hjälpa många med att hantera sin sons/dotters beroende.

Vi kan inte lösa alla problem själva! Ett förslag är att söka professionell hjälp, exempelvis parterapi, ekonomisk rådgivare, stresshantering m.m.


Ta hand om er! 
 /Carina

Varmt välkomna på Öppet hus för anhöriga - online!

2018-09-25 15:29
Från Unknown
Ni är alla hjärtligt välkomna att delta på webbinariumet som hålls av mig den 16 oktober. Detta är ett Öppet hus, det vill säga helt kostnadsfritt. "Kika förbi" någon gång mellan 17-20 för att få svar på dina frågor och funderingar! (Mer info nedan).

TID & PLATS:
16/10 kl. 17-20 på din dator.


KOSTNAD: 
Gratis


PRESENTATÖR: 
Carina Bång, Beteendevetare & cert CRAFT-terapeut.

Som deltagare uppger du ett ANONYMT namn (dock måste mailadressen vara korrekt, det är bara presentatören Carina Bång som ser denna).

Du kan hoppa in och ur webinariet mellan kl. 17-20 såsom det passar dig.

INNEHÅLL:

Intervjuer, föreläsningar, utlottningar, självhjälpsövningar och du får möjligheter att ställa frågor!


Intervjuperson:

Intervju med Camilla Kuylenstierna, författare till boken AnsvarsFULL.

Vi kommer bland annat prata om:

- Hur kan en förändringsprocess se ut?
- Vanliga frågor anhöriga brukar ställa sig
- När är det lämpligt med samtal och inte
- Vad kan jag göra för att stödja min närståendes förändring?
- Vad är det som gör att man väljer att bli nykter/drogfri?

Du får ett bekräftelsemail när du anmält dig med en länk du behöver för att kunna komma in på webinariet.REGISTRERA DIG HÄRSISTA ANMÄLNINGSDAG:
9/10

OBS! STÄLL DINA FRÅGOR I FÖRTID!
Som deltagare får du gärna skicka ett meddelande i förhand med dina funderingar. Du kan göra detta genom att gå in på www.carinabang.se där du fyller i kontaktformuläret med din fråga (scrolla ner till slutet av sidan till "Kontakta mig"). I formuläret skriver du som rubrik: ”FRÅGA ÖPPET HUS”.

Skicka in din fråga senast 15/10

Vi besvarar sedan de frågor som kommit in under öppet hus den 16/10 - som du kan följa på din dator!

VARMT VÄLKOMNA!

6 tips på hur du kan minska risken för alkohol-/drogberoende hos ditt barn

2018-09-20 16:34
Från Unknown
Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Ett av de största bekymmer som föräldrar kan bära på är oron för att deras barn kommer att börja använda, eller redan använder, droger.

Tänk om det fanns någonting som du kunde göra för att förhindra ett alkohol- eller narkotikaberoende? En god nyhet är att forskning visar att föräldrar kan göra vissa saker för att minska risken för att deras barn börjar/fortsätter använda droger, och det finns olika strategier som du kan använda dig av. 
1. Kommunikation
Att lära dig att kommunicera på förtroendefullt sätt kan hjälpa dig att få koll på vad som händer i ditt barns liv samt att upptäcka eventuella problem i ett tidigt stadium. Undvik anklagelser eller arga utbrott. Den minskar chansen att ungdomen vågar berättar känsliga saker för dig. Om du känner dig riktigt arg, så kan det vara bra att avvakta med samtalet i 24 timmar och göra upp en plan på hur du kan hantera situationen på bästa sätt. Då kommer du känna dig lugnare och kan tänka klarare.

2. Uppmuntran
Detta är verkligen viktigt för att bygga förtroende, minska konflikter och främja samarbete. Undvik att jämföra ditt barn med dennes syskon eller påminna henne/honom om tidigare misslyckanden. Lyft upp styrkor, goda egenskaper och lyckanden! Följ med på aktiviteter ungdomen gör och bekräfta honom/henne gällande vad den har gjort/bidragit med/hanterat saker.

3. Förhandling
Förhandling uppmuntrar problemlösning och samarbete. Det gör att ditt barn kan lära sig att fokusera på att hitta lösningar, tänka igenom eventuella konsekvenser av sitt beteende och skapa en bättre kommunikationsförmåga. Exempelvis genom frågor som:
- Vad ser du för olika lösningar på detta?
- Vad kan vi tillsammans göra för att hitta en lösning?
- Hur kan vi dela upp detta och hjälpas åt? Vad kan du ta ansvar för och vad ska jag ta ansvar för, tycker du?

4. Sätta gränser
Gränser är viktiga eftersom de ger riktlinjer och lär ditt barn hur viktigt det är att följa reglerna. Det skapar självkontroll och ansvar hos individen. Var tydlig med vad som är okej och vad som inte är okej. Kom ihåg! Barn gör ofta som vi vuxna gör. Inte som vi säger.

5. Uppsikt
Att hålla uppsikt över ditt barn är väsentligt eftersom det hjälper dig att upptäcka problem i ett tidigt skede, men det är inte alltid möjligt att veta vad ditt barn gör/håller hus. Ett förslag till oroliga föräldrar är att se över barnens schema, be dem att höra av sig om de ska åka iväg eller komma hem sent eller ringa/sms:a dem då och då. Det är en svår balansgång, för känner barnet att det är för kontrollerat, då finns risken att denne i stället gör revolt mot kontrollen och inte höra av sig alls. Försök att visa att du litar på ditt barn, även om du är orolig. Be om att få namn/nummer/adresser till folk i ditt barns umgängeskrets (ex. vänner, vänners föräldrar m.m). Ditt barn kanske tycker att du övervakar honom/henne då, men säg att det är för att du bryr och vill veta att hon/han är säker, och att det kan vara bra att ha vid en nödsituation.

6. Att känna ditt barns vänner
Som nämnt i punkten ovan så är det viktigt att vara delaktig i ditt barns liv. Ungdomar är ofta osäkra, har dåligt självförtroende och självbild. De vill "passa in" och har ofta ett stort behov av att behaga och imponera på sina vänner. Detta kan lämna dem sårbara för grupptryck . Det är viktigt att observera vilka de umgås med. Ungdomar gör ofta exakt som sina vänner gör. Så röker en kompis är sannolikheten stor att även din ungdom gör det. Dricker kompisgänget på fest, då är sannolikheten hög att även din dotter eller son gör det, osv. Prata om känsliga ämnen, som sex och droger (så de inte får information från opålitliga källor) och lyssna noga när de tar upp ett problem som uppstått. Då anförtror sig ungdomen till dig. Håll en kontinuerlig kontakt med hennes/hans lärare och vänners föräldrar.


Kom ihåg att det är viktigt att vara någon som ditt barn kan komma till med sina med- och motgångar, problem och bekymmer. Var deras bollplank, påhejare och förebild. Det kommer med all sannolikhet uppstå problem och hinder i er relation som ni behöver hjälpas åt med att lösa. I slutändan strävar alla föräldrar efter att våra barn få leva glada och friska, och att alla erfarenheter – både bra och dåliga – lär oss viktiga livslektioner. 

Har det gått så långt att ditt barn redan hamnat i ett beroende kan det vara svårt att följa någon av dessa riktlinjer. Då rekommenderar jag er verkligen att söka professionell hjälp, kanske är det aktuellt att ditt barn ingår behandling på ett behandlingshem. Du kan kontakta beroendeenheter, socialtjänst, läkare m.m. Det finns även mycket hjälp att få via webben, exempelvis onlinekursen för föräldrar som har hjälpt många mammor och pappor att hantera den svåra situation de befinner sig i. Hoppar ni finner stöd och hjälp!

Källa: 

https://www.drugabuse.gov/sites/default/files/familycheckup_8_15.pdf

Idag är sista sista chansen att anmäla dig till föreläsningen för anhöriga!

2018-09-19 11:23
Från Unknown
.

Idag är sista anmälningsdagen för de som vill ta del av den kostnadsfria föreläsningen för anhöriga jag håller i Nyköping under den Nationella anhörigveckan. 

För mer info, klicka här.


Anmälan görs till anhörigcenter
Telefon: 0155 - 45 74 10
E-post: [email protected]VARMT VÄLKOMNA!Imorgon sista anmälningsdag för Anhörigföreläsning i Nyköping

2018-09-18 11:22
Från Unknown
.


Passa på! Imorgon är sista anmälningsdagen för de som vill ta del av den kostnadsfria föreläsningen för anhöriga jag håller i Nyköping under den Nationella anhörigveckan. Varmt välkomna!


I föreläsningen ”Kan jag hjälpa min närstående med beroendeproblem?” kommer du bland annat få tips på hur du kan förbättra förhållningssättet och kommunikationen till en person med beroendeproblem samt hur du kan förbättra din egen livssituation. Föreläsningen är gratis.


Information

Tid: torsdag 4 oktober kl 18.00 - 20.00
Kostnad: Gratis
Plats: Nicolai församlingshem, Hospitalsgatan 2, Nyköping.
Sista anmälningsdag: onsdag 19 september


Anmälan görs till anhörigcenter
Telefon: 0155 - 45 74 10
E-post: [email protected]Nationella Anhörigdagen
 
Anhörigas livssituation uppmärksammas årligen under Nationella Anhörigdagen och Anhörigveckan som äger rum den veckan då den 6 oktober infaller. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005. Klicka här för att läsa mer om Anhörigdagarna som samarrangeras av Svenska kyrkan och anhörigcenter 4-5 oktober.

Tänkvärt citat

2018-09-15 11:54
Från Unknown

4 tips: Hur ska jag hantera lögner och svek?

2018-09-10 11:21
Från Unknown
Lögner, svek och manipulation är vanliga strategier hos personer med beroendeproblematik. Det handlar oftast om att skydda alkoholen/drogen eller att man upplever mycket skam. Det kan också bero på att man inte vill oroa sina anhöriga. Trots detta är det smärtsamt att bli ljugen för. Sker det gång på gång är risken stor att vår tillit sjunker i botten. Relationen, som redan var spänd, blir ännu svårare att hantera och kanske börjar man tvivla på allt ens närstående säger. 

Om du som anhörig befinner dig i en situation där din närstående ofta bryter löften, undanhåller sanningar eller ljuger kan tipsen nedan kanske vara till hjälp. 1. Var ”förberedd” på lögnen  
Det är bra att tro gott om varandra, men man bör vara medveten om att lögner ofta förekommer i samband med ett beroende. På detta sätt behöver du inte känna dig lika besviken, skärrad eller manipulerad då du finner att personen har ljugit. 


2. Ta inte lögnerna personligt

Lögner och hemligheter är en vanlig del av beroendesjukdomen. Har du detta i bakhuvudet kommer du förhoppningsvis inte känna dig lika sviken om du upptäcker att personen har ljugit. Personen vill inte såra dig, utan alkoholen/drogen har skadat hjärnan. Man kan tänka att drogerna gör allt för att skydda sig själv. Inklusive att ljuga eller kasta skuld på andra för att ta bort fokus från drogerna och individen som har problem. 


3. Undvik anklagelser
Detta för att en person som känner sig anklagad alltid kommer försvara sig genom motangrepp eller förnekande. Detta försvar uppstår även när individen själv anser att de själva gjort fel. Blir man anklagad så försvarar man sig. 


Om ni befinner er i en hetsig argumentation bör du undvika att ställa personen mot väggen. Vad du kan göra är att säga lugnt och sansat: ”Jag är medveten om att det du sa till mig inte var hela sanningen, och det känns jobbigt. Kanske finns det en anledning till att du sa det du sa. Jag skulle gärna vilja att vi pratar om det en annan gång, då vi båda är mindre upprörda.” Förmodligen kommer en del av din egen ilska och irritation släppa, då du vet att du gjort personen medveten att du inte accepterar att bli sviken, på samma gång som du låter personen veta att du att du är villig att lyssna.  


4. Fundera: Vad är bakgrunden till lögnen?

Ibland tänker man att allt kommer kännas mycket bättre om personen erkänner sina lögner. Och ofta gör det ju det. Men vad man kan fråga sig är: kommer erkännandet leda någon vart? Kommer personen sluta ljuga nu? Det finns en stor risk att fler svek kommer uppstå. Vad man i stället kan fokusera på är att det inte handlar om lögnen i sig, att personen har ljugit, utan snarare varför. Genom olika kommunikationstekniker kan du lära dig hur du ska prata med din närstående och låta henne/honom förklara hur han/hon tänker och känner.Vill du veta mer om anhöriga och beroende? 
Gå in på min Facebooksida: Coaching & Litteratur för Anhöriga till Personer med Beroendeproblem 

Ta hand om er!

"Medberoende" - Vad är det egentligen?

2018-09-06 13:09
Från Unknown
Rekommenderar verkligen alla anhöriga att läsa Christina Uttis artikel om medberoende ("co-dependence" på engelska). Den sammanfattar i korthet vad termen faktiskt står för. 


Ordet "medberoende" kan vara mycket missvisande och har under lång tid slängts runt hit och dit, ofta i felaktiga sammanhang och i negativ ton. Ordet har för många anhöriga blivit till en stigmatiserad stämpel, och stämplar kan vara svåra att skaka av sig, i alla fall för personen som bär dem. "Medberoende" har en negativ klang och det verkar vara svårt att helt sudda ut ordet, så i stället måste vi försöka lära både oss själva och andra vad det egentligen står för. För, att vara "medberoende" går helt enkelt hand i hand med att älska en person. Att stå någon nära och vilja personens bästa. Att försöka hjälpa. Även om man kanske inte vet hur man ska gå till väga alla gånger. Därför behöver man som anhörig all stöd och hjälp man kan få. 

Läs Christina Uttis artikel här

Ta hand om er! 


Gratis föreläsning för anhöriga - Nyköping

2018-09-04 16:12
Från Unknown
.


.

Varmt välkomna till uppmärksammandet av Nationella Anhörigveckan i Nyköping! Där kommer jag hålla i föreläsningen ”Kan jag hjälpa min närstående med beroendeproblem?” där du bland annat kommer få tips på hur du kan förbättra förhållningssättet och kommunikationen till en person med beroendeproblem samt hur du kan förbättra din egen livssituation. Föreläsningen är gratis.


Information

Tid: torsdag 4 oktober kl 18.00 - 20.00
Kostnad: Gratis
Plats: Nicolai församlingshem, Hospitalsgatan 2, Nyköping.
Sista anmälningsdag: onsdag 19 september


Anmälan görs till anhörigcenter
Telefon: 0155 - 45 74 10
E-post: [email protected]Nationella Anhörigdagen
 
Anhörigas livssituation uppmärksammas årligen under Nationella Anhörigdagen och Anhörigveckan som äger rum den veckan då den 6 oktober infaller. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005. Klicka här för att läsa mer om Anhörigdagarna som samarrangeras av Svenska kyrkan och anhörigcenter 4-5 oktober.