RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-10-09 20:43:18

Dum spiro, spero...

Helgavslutning med strapatser och turister i Jotunheimen.

2011-08-01 18:06

Då var det gjort, vi har turistat i Jotunheimen, bland svenskar, tyskar, fransmän, nederländare och en del norrmän i en salig och trång blandning! Jag ska erkänna att jag var ganska skeptisk, tänkte mörka tankar om turistfällor, anordnade tältplatser, prat och barnskrik i den fria fjälluften och alldeles för många hurtiga norrmän på en alldeles för liten yta.

Och, ja, allt detta infriades. Med råge!


MEN


vilken tur sedan! För första gången lyste solen en hel helg, och vi fick en hejdundranjdessuperduper utsikt! Vi gjorde alltså den klassiska besseggenturen, och gick längs gjendevattnets strand tillbaka. Det var långt, det var stenigt, det var brant OH YES! Det var hardcore!


Ja, fjällturisterna imponerade faktiskt, de slet och folk i alla åldrar besteg besseggen tillsammans med oss. Enligt turisttavlan skulle det ta 6-8 timmar för en dagstur. Vi gjorde det på 6,5 timmar MED tält och stora, tunga ryggsäckar. Seger!

När vi kom ner hittade vi anslag om besseggenlöpet, kanske något för oss tänkte vi. Men vi ångrade oss ganska snabbt när vi såg att rekordtiden stått sig sedan 1962, på 1 timme och 16 minuter, kors! Norrmän slutar då aldrig att imponera...


För övrigt har vi bott själva i huset hela veckan, skönt! En ganska så välbehövlig paus från norrmän tycker jag att vi var värda ;)  Ja, det är inte bara norrmän man möter i skogarna. Nej, här delas blåbärsriset friskt med får, getter, hästar och kossor. Inga stängsel så långt ögat når, ovanför värnskogsgränsen (900 möh) går alla fritt!  Lapporten kan slänga sig i väggen, Jotunheimens utsikt slår faktiskt det mesta. Men för utsikt krävs det först lite slit i uppförsbacke. Närmare bestämt 1000 meters stigning. Ja, inte ska det vara lätt att turista i fjellen inte!

Säg, vad har byggt denne starke man? Jo, lite skrot, långa skogspromenader, stärkande fjälluft...    ...och en ännu starkare kvinna såklart!Bara för att vara lite extra tuffa, och minst möjliga turister. Så började vi vandringen direkt från parkeringen. Vi tog alltså inte inte färjan över till andra sidan, som alla andra gjorde. Det var bra, då gick vi i egen takt utan att trampa i andras fotspår. Detta håll att gå rekomenderades dock inte till höjdrädda, och för en sådan brant framför sig förstår jag faktiskt det..!


  Den lilla röda pricken? Det femstjärniga hotellet, på betryggande avstånd från leden och den värsta smeten.
  Till och med på så pass betryggande avstånd att kläderna som bara for av, av sig själva!   Fjällvattnet kallade och vi var slitna, svettiga och skitiga!
  Långt där nere, vid gjendevattnets strand, skymtar Gjendesheim, vår utgångspunkt!
 

  Panorama över Gjende! Allra längst till vänster skjuter besseggen upp, det var alltså den eggen som vi balanserade oss upp på...  och  ner på andra sidan...


  

Hastigt ändrade planer slutade mitt i händelsernas centrum.

2011-07-24 18:47

Veckans vecka hade förlupit ganska smärtfritt med endel regn var dag men även några solglimtar, akkurat som vädret alltid är i Norge.. ;) Men vi är vana nu, har fått in goda vanor! Regning dag: bra P3-program i öronen, regnkläder och ett stilla lunk i skogen. Solig dag: kavlar upp ärmarna, tar lite längre fikapauser, slutar tidigt och far ut med bullar och saft och firar att vi faktiskt har sommarlov på Vinstras egen playa, Eidesand.


Helgen började närma sig efter en lång vecka och ändrar plan nummer 1 blev: Helt ledig fredag. YES! jag var den lata drivaren i detta förslag, bjöd bort några övertidstimmer till Carl som i sin tur bjöd på sovmorgon och nykokt mannagrynsgröt. Under frukost hörde Moskus-Per av sig. På hytten var det regnigt, tjock dimma, fjället var som borta och vädret för resten av helgen såg inte direkt klarare ut..


Så, ändrad plan nummer 2 var att skjuta upp hyttehelgen två veckor, då skulle även Moskus-Pers kjäresta från Trondheim vara med, trevligt ;)! Efter alla dessa veckor är min östrogenhalt under det normala är jag rädd.. (Å, andra sidan har jag blivit duktig på att kompromissa, bortse från detaljer, inte vara så husmorspedantisk OCH uppskattat att Carl inte är som en medelmåttig, manlig, skogsarbetare!)


Plan B i den ändrarde plan 2, blev istället en helomvändning och ett rejält miljöombyte! Vi bokade en helgweekend i storstan, självaste Oslocity! Det blev ju inte riktigt heller som vi hade tänkt, och det kan väl inte ha undgått någon...


På tåget stannade vi för inväntan på signal från centralen, det hade skett en explosion i centrala byen. Men dator och gratis internet förstod vi snart att ett dåd mot de norska politikerna hade skett! Vi kom i alla fall fram till Oslo, och till hotellet. Centrala stan var avspärrad och välvilliga poliser strömmade runt på gatorna runtom. Tack och lov hade vi inte hotell mitt i smeten, utan höll oss på säkert avstånd från kaoset. Senare på eftermiddagen fick vi höra om det extremt tragiska på Utöya, och vi foljde med alla nyhetssändningar. NRK sände direkt, dygnet runt, hela helgen, så vi höll oss gott uppdaterade.


I stället för storstadsshopping och slottsbesök (ändrad plan nummer 3) blev det hyra av cyklar och sköna turer i stadssolen till botaniska trädgårdar och fram-museet utanför city. När vi blivit kulturellt mätta, tog vi våra träningskläder (ja, här är väl den enda planen som inte blev ändrad. Vi skulle testa storstadsgym!) och förgyllde först Haralds gym med våra bröst och ben. Ett RIKTIGT gym med dämpad belysing, öppna fönster och gamla 80-tals bodubuilder alá David Hasselhoff på alla väggar. Där hade kvinnorna bredare lår än mig, och männen stönade högre än lovligt. En riktigt gym-kulturell upplevelse ;) Dagen efter fögyllde vi Actic med våra ryggar och armar, där hade tjejerna smalare stjärtar än vad jag har armar, och killarna mer hårspray än mig. Ja, vi var kanske lite malplacerade där vi gick runt utan skor i svettiga bomullstshirtar, men vi prövade många möjliga och omöjliga maskiner och hade utsikt genom panoramafönster rätt ut på Oslos gator! 

Efter njöt vi av (medtjuvade) frukostbuffémackor och solo till lunch i skulpturparker och båthamnar, en riktigt skön slapparweekend!


Och istället för fartfyllda stadsturer på kvällarna (ändrad plan nummer 4) så kunde vi lägga våra icke-upp-shoppade pengar på GODA middagar! Ja, kors i taket! Här snackar vi inte bara en, och inte två, utan tre rätters! (Och medisterfarse och havregrynsgröt resten av nästa vecka..) Kvällarna i staden var lugna, och det var ganska skönt för två lantisar. Folk gick runt i stilla mak i den fantastiskt varma och sköna sommarkvällen och tände marschaller och lämnade blommor i den öppna domkyrkan.


Ja, en mycket speciell helg, mitt i händelsernas centrum. Men norrmännen jobbade bra, de höll folk på säkert avstånd, vi fick mycket information och sände många tankar och bad en bön till alla de som drabbats, och förgäves grunnade vi på hur något som detta kunde hända...


Ja, vi kommer tillbaka till Gudbrandsdalen, trötta och nöjda, och glada att se skog igen. Och Norge kommer tillbaka till en ny vecka, ny på alla sätt och vis. Vi följer med och undrar hur detta kommer förändra det så väna Norge..  Ja, närmare centrum än såhär kom vi inte. Och de norska poliserna och militärerna jobba på bra, de fick verkligt bekänna färg. Och visa upp sina mest manliga sidor.. ;)     På lördagkvällen var det en märklig stämning runt centrum, utanför kyrkan hade många samlats för att visa medlidande, och inte långt därifrån hade en spontanduo ställt upp med stämningsfull kvällskonsert. Fint.

Men mitt upp i allt elände och uppståndelse var vi lite Oslo-turister också. På Oslo-turistcyklar ;) Solen sken, det var varmt sommarväder och vi lade av många mil i Oslos utkanter med kartan i högsta hugg!

 

  Bland annat ut till Bygdöy, där vi (på studentpris såklart!) gick till Fram-museet. Coolt! Alla som inte vet får google på saken, en osannolik historia och nord och sydpols farare  för nästan 100 år sedan, That´s one of a tur!
  ..and that one of a Myskoxe! Ja, kanske inte turens vackraste exemplar, men en tager vad man haver!  Fredagkvällen gick vi till en faaaantastisk köttrestaurang (prisvärd, god, bra service enligt omdömena på internet) och ja! kors! Det slog nästan knut på tungan! Två hungriga, matglada svenskar var på stadssemester!  
  Man får vara lite kretaiv när man vill hitta sevärdheter UTANFÖR stan.. ;) Och vissa är kanske lite mer maskinlättflörtade än andra, men vad gör väl det en solig förmiddag på cykel!

Lördagskvällen skulle även den ha sin middag, och det fick den, med råge! HÄR snackar vi trerätterns så magen hoppar glädjeskutt!

     

Fullspäckad vecka!

2011-07-17 12:35

Först och främst har ju ännu en vecka i skogen förflutit, och inte vilken vecka som helst! "Gissa vad jag sprang på? En Kabelkransdrift! Kom hit!" och jag snabb som attan, hoppade i Maen och styrde kosan mot Carls blokk, och mycket riktigt! Lite nördigt, ganska exotiskt och väldigt coolt! När de norska dalskogarna blir för branta för att köra i, kör de i stället dit en gigantiskt kran, med kilometerlånga vajrar och en portabel volkswagenmotor på 2 liter som de drar upp i de branta backarna, hakar fast träd för träd och med gravitationens hjälp, drar ner till vägen. Oj, blir inte detta väldigt dyrt? tänkte vi. Jodå, svarade norrmannen, men staten ger stötte med 120 NOK per kubik. Ja kors, norrmännen har då råd med allt! Häftigt var det att se på i alla fall!

   

Under veckan var det även Carls alldeles egen lillördag, på onsdagen tog han sig ledigt och drog på rafting i Sjoaälven. Jag stannade kvar i jägmästarens eget element, skogen. Och lugnast var nog det, för av bilder, filmer och berättelser att dömma gick det vilt till! En hes, trött och ganska blöt kille kom hem efter en lång dag, test and try, 4 aktiviteter för priset av 1, mycket rädsla för pengarna med andra ord ;)


 

Vem är coolast i floden här, floden här, floden här?...

 

Jo, han är coolast i floden här, floden här, floden här!

 

Old news! Done this before.

 

Vem är blötast på flotten här, flotten här, flotten här? (Jo, han som sitter längst fram till höger såklart!)


  Vem vågar pendla från bruen her, bruen her bruen her?

På fredagen tog vi tidig helg, och drog till Dovrefjellen. Vilken kväll! Solen sken, temperaturen var perfekt, spänsten i tältet var perfekt, och vi sov som en prins och prinsessa på fjellet. Med nya krafter bjöd lördagen på Myskoxesafari! Var jag skeptisk? Kunde detta vara en turistfälla? Men ack! Tillsammans med en duktig guide, en norsk kvinna och ett nederländskt par styrde vi kosan upp på fjället och fick en fantastisk upplevelse! Där stod de, 2 stora, starka karlar med magnifika horn och en gigantisk moskusnacke. Vi kom, vi såg och vi gick hem. En upplevelse, en solbränna och en hyttehelg rikare. Jorå, vissa av oss innesitter en fantastisk social kompetens, och carl och moskusPer kom så bra överens att han bjöd med oss till sin hytte nästa helg! Kul, dokumentation utlovas!

             Yes! Jag trodde aldrig jag skulle få se en huskykull igen! Men på hjerkinnhus fjellstue fanns ALLT! både valpar och moskussafari ;)

  Moskus-Per, holländarna, norskan och svensken   Mycket pedagogiskt, medan vi stod och såg på moskusarna bjöds det på moskus på närmare håll med, i pölseform!

  Bedömd av gudien: 8-årig muskos hane, på 350-400 kg. Dessa bjässar kan springa 60 knyck och vid battle slår de samman så kraften i sammanstöt uppgår till 80 ton.

  Svenskarna till vänster, moskusarna till höger!   Yes! Botanikabstinensen blev stillad. Kongsvold är tydligen vida känt för den rika fjellfloran, de hade en kjempeflott fjellhage!

Efter turen, solbrända och trötta, rullade vi genom Rondane på finaste turistvägen och letade tältplats för natten. Trodde vi ja... När klockan blev sent, snålblåsten kom över fjället och solnedgången skymdes av mörka moln tänkte vi "det er ingen skam att snu" och innan någon visste ordet av var vi hemma med varsin fryspizza och en påse chips. Man måste ta seden dit man kommer!

  Triplecheese (ja, den hette faktiskt så) with extra cheese (ja, han lade faktiskt på extra ost) peanuts, bananas, pepper and curry (ja, han lade på ALLT!) och en norrlands guld (ja, vi kunde faktiskt vara oss själva för en stund)

En skön vecka, en skön helg och ett skönt sommarnorge!

Arbetsvecka och finbesök.

2011-07-10 17:51

Hej! Ännu en arbetsvecka för Mjösen skog har förflutit och vi kan konstatera att de norska vädersajterna inte längre än något att lita på. Veckan har varit präglad av regn och glimtar av solsken, yr.no har dock meldt regn varenda dag i två veckors tid nu, ja inte behöver man oroa sig för solbrändhet i alla fall! Vi betar av hektar efter hektar och har nu fått ett riktigt köttigt köttöga och bra koll på både behandlingsförslag, vegetationstyper och naturvärdeselement. Med lite bättre koll, och mer erfarenhet har nybörjarnervositeten lagt sig och vi traskar runt i skogarna med sverigesradios podkanaler i hörlurarna, skönt sommarjobb! En del av oss lyckas till och med charma in sig hos både lammungar och skogsägarna så till den milda grad att carl spenderade en förmiddag med kaffe och boller och fick lära sig både det ena och det andra om de oppländske skogarna.


Efter en slitig vecka fick vi fint besök! Bror Jocke med nybilen och Helen med gravidmagen kom förbi och spenderade helgen i Vinstra. Vi bjöd på norsk laks och brunost, och de stod för mycket komfortabel transport upp till gråhöafjellen och en skön lördagstur i lystjönna, dock utan fiskelycka. Däremot fann vi en, vad vi efter lite övervägande, tror var ett krashat plan från kriget intill vattnet. Spännande!  Söndagförmiddag gav de sig vidare mot krisitansund och den vackra romsdalen som vi besökte några veckor tidigare, väl rekommenderat!


Resten av söndagen öste regnet ner och vi försjönk oss i höstens planer. Även om vi stött oss lite med norge i allmänhet, och norrmännen i synnerhet, i sommar så  har vi inte riktigt fått nog av kulturkrockarna.. ;) Så, för en del av lönen för sommarens spring i skogen bokade vi biljetter till en 10 dagars kulturtur till Indien!


Kors!


Vi ska uppleva kultur, mat, folk, solsken, monsunregn och heliga kossor i Dehli, Varanasi och Goa. När resten av skogis tar ledigt för älgjakt flyger vi mot nya breddgrader.


Men innan dess ska det först och främst jobbas lite mer för Norges biologiska mångfald, lika mycket till rättare sagt. Trot eller ej så har nästan halva tiden snart gått ! Men vi har lika mycket skog kvar, lika många turer att beta av, och lika många brunostpaket att spise opp! Vi trivs som sejen i fjorden här i Vinstra och mår gott av all fjelluft. I veckan var det någon som mådde lite väl gott och det smällde ordentligt på E6:an nedanför huset. Det var en krock, och en trist start på semestern för ett husvagnspar. Men norska utryckningen var något utöver det vanliga, på ett kick var både ambulans, polis, brandbil och helikopter på plats. Allt gick fint, och trots olyckan så är faktiskt norrmännen riktigt bra på att köra. Tillskillnad från svenska trafikmarodörer så håller folk hastigheterna, heja norrmännen!


Till veckan är det min tur att få besök, då kommer Frida ner med tåget. Och vi ska göra vårt allra bästa för att förmedla norska fjell, fiskar och fina teltplaster. Yr.no har meldt regn hela helgen, men är det något vi har lärt oss så är det att inte lita på de i vart fall! ;)   Mannen med hans kull ;)


  Kors! Vi var på plats, frågade om folk behövde hjälp, och bevittnade en riktigt snygg räddningsinsats!
     


Arbetsvecka och helgtur

2011-07-03 18:41

En vecka har gått och vi har jobbat på i skogen och det blev en liten tur även denna helgen. Nu har vi börjat komma upp lite i fjällskogarna , över 850m där värnskogsgränsen är dragen och det är betydligt lättare att gå, och även taxera. Att göra 100ha på en dag brukar inte vara några problem. Här finns ofta mycket Lavskrikor och vi såg även en, vad vi tror va, gluttsnäppa varna för att vi kom för nära. Jag har även fått se kronhjort och hittat älghorn. Vädrat har varit varierat men bjöd i slutet på veckan på lite för mycket regn, så det blev en tidig fredag och en springtur. På lördagen tog vi beslutet att fara ut på tur, då det begav sig till sogneforden, och många fina nationalturistveier, (samt potenta mc-vägar). En fin fjällväg som ledde över fjället mellan jotunheimen och breheimen, ner till lusterfjorden och till sist sognefjorden. Vi ville sova på högfjället då vi fick tipset att åka till anestölen. Här var det fullt med getter och fårvilket  visade sig vara ett gammalt jordbruk för getuppfödning och mjölkning. Vi parkerade bilen och gjorde den värsta stigningen i mannanminne. På 3h steg vi gissningvis närmare 6-700m och på skrå, i den värsta lutningen man kan tänka sig. Matilda gjorde hästjobbet och bar storsäcken på ca 25kg och själv bar man maten och köket, upp till tverdalsvattnet. En glaciärsjö i en dal omgiven av snökläddatoppar och vattenfall. Dock blev det lite besvikelse när sjön till stor del va isbelagd och inget fiske för denna gång. Söndagen vaknade vi till regn och dimma, men nergången gick på ca 1 h, då vi följde den älv som forsa nerför dalen vi hade skråat längre upp i. Getternas stig visade den bästa vägen. Bilder börjar med en liten återblick från arbetsveckan och Mobilkarmera- därav kvalite. Sedan en bild från förra veckans resturang besök på högfjällshotellet i Fefor och middagsbuffé.  

Får i skogen, en vanlig syn!

 

En solig dag med utsikt över ett norskt hygge och  Kvam. Hygget är upptaget mh av Kabelkrandrift.

     

Ras i skogen efter översvämningen!

    2 sömmar på kängorna har gått upp! 1 månad gamla (för mig). Känner mig lurad!     Fiske i Lustrafjorden   På väg upp till tverdalsvattn       Glaciärsjö!   Regnig nergång    

Midsommarfirande och födelsedagar.

2011-06-26 15:41

En vecka har gått sedan förra inlägget och vi har hunnit göra oss hemmastadda i Vinstra samt gjort ett par hundra hektar taksering. Dagarna är långa men går ganska snabbt om man inte tittar på klockan för ofta. Har man en en sån här utsikt, över Kvam, vid lunchtid så flyter tiden förbi ganska snabbt. Midsommarfirande blev det också med norska "ny" potatis, två sorters sill, smör, lite goa såser och en nubbe förståss. Samma helg tar vi en liten tur upp på Kvamsfjellet som ligger till höger i det första fotot. Här vandrar vi i uppförsbacke upp til sekstjönna, lagar lax/räk och pasta sallad för att fira den sista dagen som 23 åring. Nästa dag börjar vi högtidligt med födelsedagsgröt och fiske. Såklart är det födelsedagsbarnet som får den första och enda fisken (notera färgskillnaden på denna och den första öring jag drog, den efterkommande bilden.) Ja provade också på fisket i lågen som ska hysa storöring, harr och lax m.m Fisk fick ja men en ytterst liten vad jag tror är en öring, likande den ljusa på första fiskebilden men med betydligt rödare punkter på sidan.

Hadé bra så länge, så kommer det ett nytt inlägg med nya bilder om ett tag.


Calle o Matilda.                       

Sommer og sol i Norge!

2011-06-19 22:03Det hela började med att Carl snokade rätt på en jägmästare i Norge, och att vi nog båda hade lite längtan till fjell og fjorder. Efter många telefonsamtal, många tack men nej tack och nästan ett slocknande hopp, så kom Odd-Arne på Mjösen skog som en blixt från klar himmel!

And here we are! Nu har vi hunnit med en jobbarvecka, en helgtur och en förpackning brunost.


Vinstra ligger mitt i Gudbrandsdalen, och skogen vi taxerar har vi just runt knuten. På dagarna springer vi ensamma, på varsina områden i alla typer av norska skogar där vi långt ifrån provytor och slaviska gallringsmallar själva, med sunt bondförnuft, ger åtgärdsförslag och märkar ut naturvärden som ska sparas. Allt för den norska biologiska mångfaldens framtid!!

Det blir många skogskilometer i benen på dagarna, och många löpturer uppför gudbrandsdalens kullar, så om inte jag har en rumpa av stål efter denna sommar, då vete sjutton..!


Huset vi bor i hyr Mjösen av en snäll fårbonde, bedårande utsikt och allt vad en husmor kan tänka sig efter 6 veckors slaskig sverigeresa. Induktionshäll, diskmaskin, sprillans tvättmaskin, en stor dubbelsäng och golvvärme i badrummet... Fantastiskt!


Vi bor tillsammans med en gammal, norsk, skogsgubbe som är allt annat än samarbetsvillig. Lite sur och tvär om det mesta faktiskt! Om städning, om huruvida svenske jenter kan något om skog, och kanske jenter i allmänhet.. Men mamma påstår att norska män mjuknar efter två veckor, så det återstår att se ;)


Första helgen bar det av till Gråhöa, Vinstras eget närfjell för lite öringfiske och retreat efter sverigeresan, och den gångna helgen tillbringades på kysttur, med salta stänk, stora sejar och en bedårande utsikt och tillika tältplats!

Så håll till godo, här kommer Carls och Matildas första norgebilder!!                                 

 

Rubrik saknas

2011-03-23 20:15