RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-25 15:01:46

Frida Engblom blogg

Fridaengblom blogg på Nouw

VINN ETT PRESENTKORT HOS VALFRI HÄSTBUTIK

2019-03-12 11:23
Från Fridaengblom

Hej!

Just nu har jag i samarbete med Malin Andersson och Ida Öhman (@malinandersson03 & @idaaohmann på instagram) en giveaway! Där lottar vi ut ett presentkort med ett värde på 200-300 på hos valfri hästbutik till en lyckligt lottad vinnare! Tävlingen avslutas på lördag förmiddag, men var med direkt så att du inte missar chansen! Gå in på min instagram https://www.instagram.com/fridaengblom/ för att delta.

Ha en grym dag!

Kram<3


Vinn ett schabrak!

2019-02-26 08:55
Från Fridaengblom

Hej!

På instagram har jag och en vän ett gemensamt konto med ca 8000 följare. @equestriianz . Just nu har vi en giveaway där du kan vinna ett Hästnet schabrak!! Tävlingen avslutas idag klockan 12, så var med nu

EHV-1 viruset

2019-02-18 12:00
Från Fridaengblom

Hej!

Tror inte att det har undgått många i hästsverige att det härjar ett riktigt otäckt virus. Men, jag tycker att det är många som inte vet vad det är, det sprids bilder som försöker förklara vad det är men som faktiskt är inkorrekta. Så i detta inlägget tänker jag berätta vad det är, hur man undviker det och mycket mer! Och jag kommer använda pålitliga källor, för detta är viktigt, hästar har redan dött! Främst kommer jag använda mig av SVA's (Statens Veterinärmedicinska anstalt) fakta, men sammanfattat och förklara vad det innebär.

Vi börjar från början. Det heter Ekvint Herpesvirus 1 (EVH-1 förkortat) och är ett herpesvirus som även kallas för abortvirus. Varför? Det kommer vi till. Men EHV-1 är inte det enda herpesviruset för häst, utan det finns, utan det finns sju stycken till (EVH-2 till EHV-9), dessa är liknande, men inte samma sak. Därför är det fel att endast säga EHV när vi syftar på detta specifika herpesviruset.

Hur smittar det?

Via noskontakt mellan hästar men även luftburet. Så endast för att hästarna inte nuddar varandra så är det alltså inte säkert! Om man håller ett avstånd på 50 m mellan hästar så är avståndet säkert då viruset inte flyttar sig sådana längder i luften. Men, detta sprider även vi människor. Vi kan inte få viruset och bli sjuka av det, men eftersom att det är luftburet kan små partiklar följa med oss. Tänk att du är i ett stall och en häst med övre lunginflammation frustar på dig. Nu är du med största sannolikhet täckt av detta: Kläder, skor, på skinnet, i håret osv. Om du skulle vandra vidare till ett annat stall och klappa en häst där så skulle du kunna föra vidare eventuell sjukdom. Även om hästen i det första stallet inte har visat något tecken på sjukdom än. Varför är detta?

Symtom

 • Feber
 • Sporadisk (enstaka) hostning
 • Näsflöde
 • Nedsatt aptit
 • Trötthet
 • Ödem (svullnad) i benen
 • Dräktiga ston kastar (får missfall) till synes fullt friska ston

Vid neurologisk sjukdom:

 • Slapphet i svansen
 • Okontrollerad/vinglig gång främst i bakdelen
 • Hästen lutar sig mot något
 • Svårt att resa sig upp
 • Svårt att kontrollera sin urinering

Alla dessa symtom kan vara allt från milda till allvarliga.

Dräktiga ston

Dräktiga ston kan kasta sina ston om de drabbas. Alltså att de förlorar sina föl, får missfall. För att gå lite djupare in på varför detta händer: Viruset orsakar inflammationer i blodkärlen i moderkakan som blir till blodproppar vilket gör att fölet förlorar möjligheten till syre och näring. Då det kastade fölet är en smittkälla så behöver det tas om hand om för att ej smitt andra hästar.

Vart finns det?

Runt Stockholmsområdet på östkusten finns de konstaterade fallen. På ridanläggningen Skånsta Ryttare har den neurologiska sjukdomen konstaterats och flera hästar har avlidit till följd av det. Anläggningen är isolerad sedan flera veckor tillbaka. Alla tankar går till de berörda<3

Även Stall Sandös Hagar har konstaterat EHV-1 den neurologiska sjukdomen på en häst.

Hur undviks det?

Det mesta här ska man absolut helst alltid följa, även när det inte är några kända smittor för att minska risken för utbrott som nu!

 • Stäng anläggningen som hästen står på vid utbrott i närheten. Inga hästar in, inga hästar ut. Alltså inga tävlingar eller träningar. Åk helst inte till veterinärkliniker eller liknande om så ej behövs.
 • Vistas inte i andra stall om det ej behövs.
 • Skaffa ett eget släp för när du behöver åka, hellre än att låna.
 • Om hästen har visat minsta tecken på sjukdom så måste du vänta minst 3 veckor innan du åker på tävling. Samma gäller om annan häst i stallet visat tecken!
 • Låt inte hästen nosa på andra på tävling, klappa inte heller andras hästar eller liknande.
 • Blanda inte borstar mellan hästar. Samma med utrustning.
 • Isolera hästar med misstänkt/konstaterad sjukdom. Använd gärna ett säkerhetsavstånd på 50 m.

Om du är t.ex. hovslagare och är i olika stall:

 • Använd inte samma kläder i olika stall.
 • Om du behöver använda samma kläder: Tvätta alla kläder, så varmt det går och använd gärna Virkon, ett desinfektionsmedel.
 • Duscha och tvätta hår.
 • Tvätta skor.
 • Tvätta händer noga
 • Var inte i närkontakt om det ej behövs.


 • I hästbutiker, även vanliga butiker, kom i "civila" kläder för att smittor mellan stall ej ska spridas.
 • Håll koll på hästens allmäntillstånd, ta tempen varje dag för att snabbt kunna agera.
 • Nyanlända hästar står i karantänstall under minst 3 veckor då sjukdomar kan ta ett tag att visa sig.
 • Undvik stress.

Anmälningsplikt

EHV-1 är ett anmälningspliktigt virus. Detta innebär att om du misstänker att din häst har det så måste du ringa ut en veterinär som anmäler detta till Länsstyrelsen. Det är alltså inte du som anmäler misstänkt/konstaterat virus utan veterinären gör detta.

Varför nu?

EHV-1 är ingen ny sjukdom, den har funnits i Sverige länge och finns i stora delar av resten av världen. Men detta är något som kan ligga latent i hästens kropp. Latent betyder att det finns ett virus i kroppen, som inte visar sig. förrens det blir ett utbrott. Utbrottet av herpesviruset i kroppen kan startas av stress eller förkylning hos hästen som orsakar en nedsättning av immunförsvaret och där har viruset sin "chans". Nästan alla hästar har ett herpesvirus latent i kroppen. I detta stadie är viruset alltså inte smittsamt. Det behöver inte bli något allvarligt, men det kan.
Tack så jättemycket för att du har läst, tillsammans kan vi stoppa detta! Om du har några synpunkter på något som är fel/utökad information, skicka ett dm till mig på instagram, @fridaengblom, gärna med källa. Samma om det är något ni vill veta om som jag inte tagit med!

Ha en grym dag!

Kram <3

Perfekt mellanmål i stallet

2019-02-16 22:44
Från Fridaengblom

I samarbete med Gainomax har jag fått hem tre av deras nya bars! Dessa är perfekta att ha med sig i stallet under dessa långa dagar, speciellt under vintern när det blir mycket tungt arbete. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag aldrig riktigt gillat proteinprodukter. De brukar aldrig smaka naturligt eller gott. Men, med handen på hjärtat, så är jag nästan chockad över hur otroligt goda dessa var!

Soft Nougat, Creamy Caramel och Crispy Peanut är då dessa tre bars som jag fått möjligheten att testa. Alltså, jag har aldrig testat så goda proteinsnacks, och tro mig, jag har testat många. Jag har problem med att under dessa långa dagar i stallet blir trött och orkeslös när jag inte ätit på ett tag. Detta leder ju såklart till att jag presterar sämre i ridningen, både på träning och tävling vilket är tråkigt. Sällan man har med sig mat i stallet också då urvalet av mat som håller utan kyl och som kan göras iordning med micro är begränsat. Dessa är den perfekta lösningen för mig, och garanterat för många andra ryttare. Alla som tränar överhuvudtaget borde ha ett par av dessa bars, eller annat från Gainomax hemma hos sig för att kunna fylla på energiförrådet när det behövs. För många av oss, blir nog lite vresiga när vi är hungriga eller trötta.

Barsen är uppbyggda på liknande sätt, lager av olika, underbara smaker, täckta av choklad men i olika smaker! Älskar detta då den känns så lyxig och lätt samt god att äta, inte mastig på någon nivå. Konsistensen i Crispy Peanut är så härlig, eftersmaken i Soft Nougat är gudomlig och Creamy Caramel, bara "mmm". Need I say more?

Min favorit blev Creamy Caramel. Vilken är din?

Hoppas att ni har haft en GRYM dag!

Kram<3#gainomaxonthego

Pay and jump

2019-02-12 09:00
Från Fridaengblom

Hej!

Måndag igen. Ny vecka, kan vara bra och dåligt. Försöker ta möjligheten att se detta som en liten nystart och jobba hårt nu sista veckan innan SPORTLOV vilket jag verkligen längtar efter då skolan är väldigt jobbigt för mig. Men iallafall, igår var jag iväg med Andorina iväg på pay and jump. Blev ganska spontant, trots att jag visste om att det var en planerad så anmälde vi oss typ dagen innan. Sen kraschen så har jag varit något höjdrädd vad gäller hoppningen. Jag är rädd för att misslyckas, göra om samma misstag och gräva ned oss i detta igen på grund av mig. Speciellt när pay and jumpen var på den platsen där hela röran började, vilket ökade ångestkänslan av hela grejen. Jag har därför hållit hoppningen på en nivå som jag är bekväm med, alltså upp till 60 cm och främst hoppar ute i skogen istället för på bana då det minskar hela prestationstrycket och generellt går mycket bättre!

Så trots detta bestämde jag att jag ville testa. Vi har varit på en massa tävlingar och pay and jumps sedan dess med blandade resultat men främst felfri med grym känsla. Valde 50 och 70 cm för att få en känsla för banan, hur Andorina kändes för dagen då det verkligen kan variera. Ena dagen galet pigg och fin, andra så är det som att sitta på en sten haha, ryttare lär förstå vad jag menar. Vi ska starta en LD på Lagga under sportlovet och trots att vi startat det under hösten så kände jag att jag ville rida en ordentlig bana innan dess på rätt höjd.

Förra våren startade vi 90 cm under våren, nu är jag skakis på 70 cm. Redan efter att jag hade anmält mig så ångrade jag mig nästan. Inför 50 cm klassen så var framridningen otroligt dåligt, vågade endast skritta då jag inte ville riskera att gå omkull. Red istället fram i collecterringen och tog endast något språng då hon kändes väldigt fin. Kände inte att det behövdes något mer språng. Rundan var bra, inget wow men inga direkta missöden, hon hoppade fint och felfritt och jag kunde känna att hon var på bra humör.

Efter denna rundan så kunde man tro att jag skulle vara glad, nöjd och taggad till nästa runda. Men här slog min prestationsångest in och mina tankar på att jag skulle misslyckas. En dryg halvtimma senare när jag har skrittat Andorina under tiden så har jag iallafall tänkt igenom allt och bestämt mig för att hoppa 70 cm som planerat. Det jag skriver nu är väldigt jobbigt för mig då detta är stort för mig. Känn igen det eller inte, men såhär är det för mig.

70 rundan gick superbra. Kom helt okej på alla hinder, Andorina funderade inte på att stanna någon gång vilket känns så himla skönt! Denna rundan var verkligen en boost för mitt självförtroende, och Andorinas. Höjden kan verka fjuttig för en del, men som berg för andra. Vi är olika.

Är otroligt nöjd med rundorna och att jag utmanade mina rädslor och faktiskt klarade det. Det blev en liten "Vi kan ju detta" påminnelse. Andorina, du betyder världen för mig. Tack!

Ha en grym dag nu, kom ihåg att det blir vad ni gör det till!

Kram<3

Den underbara bilden från Sollentuna är fotad av @emmas.foto som finns på instagram!

Få följare på Instagram

2018-12-20 12:00
Från Fridaengblom

Hej!

Eftersom att inlägget jag skrev om hur man får sponsorer var så himla populärt så jag tänker att jag gör en liten variant av det, hur man får följare på instagram! Jag tänker inte skriva massa fusksätt som att köpa följare mm. då jag inte tycker att det är ett ärligt och ok sätt. Men först vill jag bara säga tack till alla er läsare, för vi har nått mina mål innan nyår! Bloggen är just nu Uppsalas största hästblogg och i topp 100 för både Uppsala och Hästar och ridsport, inte bara topp 100, utan topp 50 till och med! Tack! Hoppas verkligen att vi kan hålla denna nivån uppe, och ni är ju nyckel till det! Så längst ned i inlägget lägger jag in en omröstning om hur många inlägg ni vill ha i veckan. Jag har lagt in förslagen 5, 3, 2, 1 för att jag vet att det är inte rimligt att jag ska hinna blogga sju st välskrivna inlägg i veckan. Och snälla, kryssa endast i så många inlägg i veckan som ni vill/kommer läsa!


1. Lägg endast upp inlägg med bra kvalité. Använd helst systemkamera för att få den där grymma upplösningen som funkar även på dator. Man blir mycket mer sugen på att gilla en bild eller följa ett konto om kontot har lagt lite extra tid på att föra över bilder. Det ger även ett proffsigare intryck vilket kan vara en bonus när man kollar in på en instagramsida.

2. Var aktiv på andras sidor. Följ, gilla och kommentera! Visa att du finns. Detta tar en hel del tid men jag kan lova er att det är värt det. Gör man detta så är det stor chans att personen vars sida du kollar in på börjar följa dig och kollar i din sida, och kanske så kan även andra som ser din kommentar göra det!

3. Använd hashtags. Att använda det gör att personer från fler ställen på plattformen kan hitta in på just din sida. Använd endast #'s som är relevanta för din sida, och akta så att du inte använder för många. Överanvändning kan orsaka att folk ser sidan som spam och kanske struntar i att följa. Ett tips angående detta är att lägga taggarna i en kommentar för att bildtexten ska vara ren.

4. Håll dig till ditt tema. Om du t.ex. har ett tema där du endast lägger upp bilder på bilar så känns det något off-topic att du helt plötsligt lägger upp en bild på ett träd. Eftersom att dina följare antagligen har fått upp ögonen för din sida på grund av dina bilder på bilarna så vill de antagligen främst se dessa bilder. Därför kan du tappa följare eller missa chansen att få nya om du blandar orelaterade ämnen.¨

5. Ha en öppen profil. Om jag hittar ett konto med fin profilbild i en kommentar kanske och klickar mig in på sidan och ser att den är privat så är chansen liten att jag skulle följa. Instagram handlar mycket om att synas, men om du har ett privat konto så är det svårt att se varför man ska följa dig.

6. Hitta andra plattformar, som blogg eller Youtube som du kan använda för att "leda" personer till din instagramsida. Instagram har många användare men det kan vara bra att få nya människor att hitta in till din instagram från nya ställen. Dessa känner redan till dig och är troligare att börja följa dig om du har gjort ett bra intryck från den andra plattformen.

7. Har du på dig ett klädesplagg från en hemsida i ett inlägg? Tagga dem! Många hemsidor har # som de önskar att man taggar sina inlägg med så att de kan reposta. En fin, vältagen bild på ett snyggt klädesplagg kan locka nya följare till din sida om företaget repostar.

8. Om du har lyckats locka nya följare till din sida, var rädd om dem. Svara på dm's och kommentarer, var trevlig, gilla deras inlägg mm. Gör man det så är chansen liten att de avföljer om du har samma feed.

9. Publicera nya inlägg ofta. Man följer sidan för att man vill se dess innehåll och då vill man såklart se nya inlägg. Men inte för mycket, hur många inlägg som folk föredrar är såklart olika men jag personligen vill inte ha fler än två inlägg per dag och konto i mitt flöde.

10. Man kan betala för att få ett sponsrat inlägg. Detta kan vara bra för att nya personer ska hitta in till sidan, men jag har inga bra erfarenheter av detta. Har testat detta tillsammans med min samarbetspartner och personligen tycker jag inte att det alls blev någon stor skillnad oavsett vilka inställningar som användes.


Jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa någon med att få fler följare, vilket kanske leder till samarbeten! Vem vet? Tack iallafall för att just du har läst<3

Ha en grym dag, kram

Tips för att få sponsorer

2018-12-17 18:00
Från Fridaengblom

Hej!

Då jag tror att de flesta av bloggens läsare är just ryttare, så vet ni att det är dyrt att ha häst. Allt i sporten kostar pengar. Foder, strö, träningar, tävlingar, utrustning, veterinärbesök, avmaskning, registrering, hästköp, licenser, hovslagare, uppstallning, försäkring, bränsle mm. Jag tror ni förstår vad jag menar. Även om man inte har några ambitioner för att tävla så behövs pengar, om man inte har turen att få gratis rida hos någon annan. Många söker för att kunna få fina saker gratis till internet och sociala medier för att hitta sponsorer. Jag samarbetar med ett företag som säljer pannband, grimmor, hundhalsband och broscher, och har då och då engångssamarbeten med olika företag. Så jag tänker i detta inlägg skriva lite om just samarbeten mellan privatpersoner och företag, hur man formulerar en samarbetsförfrågan och vad man inte ska skriva till ett företag Jag kommer skriva om innan och under samarbetets gång!


1. Att skicka ett dm med en samarbetsförfrågan kan framstå som oseriöst. De flesta företagen föredrar att man skickar en ordentlig förfrågan via mail där de kan hålla koll bättre på vad som kommer in! De flesta företagen har en hemsida där man kan hitta dess mejladress, om så inte är fallet, skicka ett dm och be om den.

2. Tänk att du skriver en inlämningsuppgift i svenskan. Hur skulle du skriva det? Var noga med stavning och formulering, Precis som den första punkten så är även denna mycket för att ge ett seriöst intryck. Ett välformulerat mejl är mycket mer tilltalande än något slarvigt som "Tjena, fett fina saker ni har!!!!! Skulle vara såååå kul om ni ville sponsra mig" skickat på dm till ett företag. Om det sistnämnda skulle leda till ett samarbete så skulle jag vara förvånad.

3. Berätta vad du kan erbjuda företaget för att samarbetet ska vara lönsamt för båda parter. Har du instagram, blogg eller Youtube som tillgång? Skriv ut hur många följare dessa har och gärna hur stor räckvidd publiceringar där har. Även om man har 10 000 följare så kan det innebära att man har 50 aktiva följare, vilket inte är speciellt lockande för företaget.

4. Länka till de sociala medier du har nämnt som tillgångar. Tänk att du var samarbetsansvarig för ett stort företag som HÖÖKS. Skulle du vara intresserad av att gå igenom ett tiotal med mail varje dag och behöva söka upp alla sidor för hand. Underlätta för dem som mejlet skickas till för att framstå som insatt i ämnet och vara beredd att själv lägga ner lite extra tid för att underlätta för andra.

5. Var kortfattad. Ett företag behöver inte veta hela din livshistoria fram tills där du är nu och är antagligen inte heller intresserad av att veta det. Skriv det du anser är nödvändigt att skriva så att det är tydligt och så att företaget kan lära känna dig lite. Men man ska snabbt kunna läsa igenom mejlet och se om det är något man är intresserad av eller inte.

6. De flesta företag byter/söker nya samarbetspartner/sponsorryttare vid årsskiftet då många samarbeten löper under en viss tid, exempelvis ett år. Därför kan det vara en fördel att höra av sig i slutet av december för att få en fot i spelet innan de nyöppnade platserna försvinner.

7. Varför ska företaget sponsra just dig? Vad är det som skiljer dig från resten? Har du otroligt aktiva följare, tävlar på hög nivå eller syns/associeras du ofta i/till situationer som kan visa upp företaget i god dager?

8. Inga liknande samarbeten. Ett företag nästan av alla typer har konkurrenter som slåss om konsumenterna. Om du har pågående samarbeten med någon från samma bransch så stödjer du deras konkurrenter och samarbetet lär inte gå igenom. Om du har ett samarbete med ett foderföretag och ansöker om ett samarbete med ett företag som även de säljer foder så är chansen liten att de kommer vara intresserade. Många företag har som policy att inte samarbeta med personer som samarbetar med deras konkurrenter. Däremot så betyder inte detta att du inte kan samarbeta med flera företag samtidigt, så länge de skiljer sig åt. En sadelförsäljare och en lyckoängelsförsäljare är inte lika på många punkter och bör därför fungera!

9. Håll löftena du har gett företaget. Har du sagt att du ska lägga upp en bild på det du har blivit sponsrad med varje vecka så ska du göra det. Struntar du i att följa överenskommelsen så kan företaget avbryta samarbetet om ni inte är bundna till ett kontrakt. Även om ett kontrakt finns så kan företaget skydda sig mot detta genom att formulera det till att om överenskommelsen inte följs så kan det avbrytas.

10. Ha ett fint feed. Ha inte ett instagramfeed endast fyllt av slarviga bilder eller utlottningar du är med i. Välplanerade bilder av god kvalité gör att företag kan bli mer intresserade iochmed att man framstår som ambitiös och kan visa företaget och dess produkter i välgjorda bilder och videos.

11. Var aktiv i sociala medier. Detta ska du vara på två sätt. Lägg upp mycket inlägg, gärna flera i veckan. Men, var försiktig så att detta inte går till överdrift, att uppdatera flera gånger om dagen upprepade gånger kommer inte göra sidan gott då det är alltid ett nytt som överlappar ett annat inlägg, man hinner inte lägga märke till dem. På det andra sättet så var aktiv på andras inlägg! Gilla, kommentera, följ osv för att få nya följare och bli mer intressant för sponsorer. När du gör detta kan du även få syn på nya sponsorer som du kan skicka en samarbetsförfrågan till. Det är inte ofta som företag hör av sig till privatpersoner för att fråga om samarbete, men, företag kan få upp ögonen för en aktiv person och därmed redan ha en positiv bild av personen när om man skriver till dem.

12. Bifoga en eller två bilder så att företaget kan få en överblick av dig och/eller din häst om du ansöker för samarbeten med hästinriktade företag, bilder visar mycket och kan göra en utförligare presentation utan att det blir en lång text!

Jag hoppas att ni alla som nu har läst detta kanske har lärt er något nytt som ni kan använda i er jakt på sponsorer! Såklart finns det undantag, så det jag skrivit till er stämmer inte in i alla fall. Jag har skrivit utifrån mina egna erfarenheter och förnuft!

Good luck & kram<3

Julshow och konditionsträning

2018-12-16 17:55
Från Fridaengblom

Hej!

Idag var det julshow på Lagga, något de anordnar varje år för att avsluta året. Där är det en massa uppträdanden som görs av ridskoleryttarna, så därför var jag ej med. Men jag var där för att hämta flera priser! Jag och Andorina vann både KM i hoppning och dressyr vilket innebar att vi får två vandringspris i form av pokaler. Men vi vann även championatet som man samlar in poäng till under hela året. På klubbtävlingarna under året samlade vi ihop 4 vinster och en andraplats vilket som sagt gav en vinst även där! Så roligt att vi äntligen fick chansen att ta emot dessa priser. Efter alla sena kvällar, tidiga mornar samt blod, svett och tårar så var det äntligen vi som fick stå högst upp på prispallen, i flera punkter dessutom!

Innan vi åkte till Lagga så var vi såklart i stallet. Även idag tog vi en längre uteritt för att utnyttja att underlaget var bra och att det var dagsljus. Vi skrittade fram på vägen och red sedan hopprundan för att få upp pulsen på hästarna. I denna rundan så finns det två större backar, varav en på ca 50 m där hästarna får gasa på så mycket de vill. Det följde även med en annan ryttare från stallet, som precis kommit med 4 hästar. Andorina är inte ett fan av nya hästar och var riktigt nära på att få till en schysst spark då hon tyckte att hästen kom lite väl nära henne. Ibland är hon billig haha! Hoppade även några stockar på ca 40 cm vilket Andorina tyckte var superkul med tanke på att vi inte har hoppat högre än 20 cm på flera veckor. Fortsatte ut vid ån där vi galopperade en lång sträcka och sedan skrittade tillbaka mot stallet. Hästarna fick sedan racea en kort bit vilket de älskade! Kanske inte grymt säkerhetstänk men jag känner Andorina på ett sätt som ingen annan gör, jag vet exakt hennes bus och rädslor. Har även fått en grym balans av det vilket gör att jag relativt svår att skicka av.

Hästarna var förståeligt ordentligt trötta och svettiga när vi kom tillbaka till stallet, men med tanke på att motionen blir lite lidande under veckorna, speciellt med halkan, den hårda marken och mörkret så känns det bra att veta att de jobbades ordentligt i helgen.

​Men stort tack för att ni ar läst! På endast ett dygn och ett inlägg har vi kommit 20 platser högre på topplistan av Uppsalas bästa hästbloggar och ligger nu på en tredjeplats! Mitt mål är att ha Uppsalas största hästblogg, och vara i topp 100 i uppsala och hästar och ridsport innan 2019<3 Kan vi klara det tror ni? 

Ha en fortsatt grym tredje advent, kram!

Målen för 2018 och 2019

2018-12-15 12:00
Från Fridaengblom

Hej!

Jag älskar att sätta upp mål och planera, finns det något bättre än att kunna checka av något på listan av saker man vill nå. Därför tänker jag här skriva vilka mål jag hade för 2018 och berätta hur det gick. Om jag nådde dem, om ja, hur? Om inte, varför gick det inte och om jag har några planer på att återta det eller om jag inte har det som mål längre. Jag tänker även skriva vilka mål jag har för nästa år, alltså 2019.

2018's mål:

-Starta avd. B felfritt LB. Precis innan vi skulle starta denna tävlingen och alltså skulle starta LB för första gången så kraschar vi i en oxer på en pay and jump. Ingen av oss gjorde oss illa, men båda blev rädda och därefter har vi knappt haft något självförtroende att hoppa. Andorina vägrade på 40 cm hinder i veckor efter det, det var ingen idé att försöka hoppa eller tävla. Vi gick ned till att hoppa 50 cm klasser och tog sedan en paus från hoppningen i flera veckor. Detta mål har jag tagit en paus i, tänker inte hoppa högre än max LC på tävling nästa år. 2020 får vi se!

-Kunna gå förbi kossor utan att hon stegrar och försöker springa iväg. Detta är något av ett work in progress mål, detta kommer inte bli bra helt plötsligt utan är något vi jobbar på varje dag under tiden som kossorna går ute. Detta kommer vi fortsätta med när de går ut i vår/sommar igen. Hon är inte lika panikslagen längre, men det går i vågor hur bra det fungerar.

-Få sadeln att sluta glida. Detta har vi nästan helt löst nu när vi har köpt nya sadlar. Sprillans nya då hästarna är så breda över ryggen att det endast finns nyare modeller som passar. Det har blivit bättre av detta, slipper använda svanskappa men det kan fortfarande glida en del tyvärr. Men Andorina har en väldigt rund kroppsform, hon är inte speciellt överviktig, men hon är rund över ryggen, hon bara är så!

-Starta LB:1 lokalt med över 60%. Detta nådde vi! I september startade vi våran första dressyrtävling lokalt med 62.3%. Efter denna ritten var jag så galet nöjd, äntligen! Tävlingarna innan detta hade hon sparkat och bockat igenom hela galoppen och det hade kort och gott, gått otroligt dåligt. Tre veckor senare tog vi även KM guld i dressyr i LB och dressyren har blivit rolig igen när vi kommer framåt!

-Få bättre självförtroende. I jämförelse med mängden självförtroende vi hade i början av året så har vi mycket mindre. Men om jag jämför med efter februari så är det bättre nu då vi börjar komma över det allra värsta av dippen.


Målen för 2019

-Starta LA:1 med 60%. Spelar ingen roll för mig om det är lokalt eller på klubbnivå men att starta LA är ett mål jag har haft länge och äntligen har jag börjat känna att det är möjligt. Det är enligt mig ett stort hopp mellan LB och LA, men om vi skulle testa och det inte går bra, big deal, bara att träna mer. Inte som i hoppningen då man kan krascha om man inte är redo, här blir det mer att procenten inte blir grym.

Tävla LD felfritt med placering: 2018 hade jag som ni sett mycket högre ambitioner vad gäller hoppningen. Men efter kraschen i mars som jag skrev om tidigare i inlägget så har vi inte haft någon lust att tävla. I oktober tog vi tag i tävlandet igen då vi hoppade en LE och LE+ (60, 65 cm) i Sollentuna där vi var felfria i båda klasserna och faktiskt vann inverkansklassen! Det kombinerat med flera vinster på klubben bl.a. KM guld har gett mig mer motivation och vi börjar komma tillbaka till dit vi var tidigare. Så jag vill starta en LD nästa år, helst med en LE som förklass för att känna på hoppningen och stället. Andorina kan utan problem hoppa det, men jag måste sätta min ångest för att förstöra igen åt sidan och hjälpa henne!

Lära oss sluta i skritt: För att starta LA:P1 vilket ät målet för 2020 så behöver man kunna sluta i trav. Vi har precis börjat lite smått nosa på det, men det är så svårt! Men det är så kul att ta en paus från den vardagliga träningen och testa lite svårare saker för att få större insikt i hur långt man har kommit.


Att sätta mål är en bra taktik för att kunna se hur långt man har kommit och få en större känsla av att man har lyckats, en personlig vinst. Målen kan vara från två timmars tid till 50 år! Du väljer.

Ha en bra kväll, kram<3Glädjetårar bara jag kollar på bilder från denna dagen. Efter ett kämpigt år, att gå in på vår första riktiga tävling och vinna❤

Saker jag stör mig på

2018-04-12 13:19
Från Fridaengblom

I brist på motivation och idéer på roligare inlägg så kommer detta inlägg där ni kan lära er lite om mig. Så om ni någon gång träffar mig så kan ni väl försöka undvika att göra dessa saker för att hålla er på god fot med mig.


1. "När det alltid går dåligt för andra på tävlingar". Åh alltså detta går mig så på nerverna, blir så sjukt irriterad. Har inget problem med att man är nervös inför tävling, men att varje tävling hålla på "Det kommer gå så dåligt för mig" eller "det gick så dåligt för mig" och de slutar som vanligt på placering eller vinst. Jag tycker att man kan säga innan att, man inte tror att det kommer bli placering. Och efter att man inte är nöjd med ritten även om det kanske blev placering. För om alla går runt och säger att deras ritter gick hur dåligt som helt och de blir placerade, om jag är jättenöjd men kommer sist. Hur schyst är det?

2. Folk som kör som idioter. Jag kör inte, jag är 15 och har inte moppe eller liknande och får inte övningsköra bil förrens nästa år. Men jag blir så irriterad när folk kör så mycket fortare än vad det står, gör farliga omkörningar och aldrig använder blinkers. Hallå, bilförare som struntar i blinkers: Tänk på dom stackars personerna som installerar dem, vad värt deras jobb måste kännas ellerhur?

3. Bortskämda. Personer som ständigt får pengar, saker osv och inte blir nöjda. Att man ständigt ska ha det nyaste och få mer blir jag superirriterad på. Men främst inom detta att de inte förstår att de får mycket och tycker att, alla får mer.

4.ligt bordskick. Alltså folk som sitter med öppen mun och smaskar. Fy, något som får mig att tappa aptiten lika fort är svårt att hitta. Så snälla, tugga med munnen stängd och prata inte med mat i munnen, tack!

5. Långsamma personer. Men alltså, personer som går, cyklar eller kör som sniglar. Jättebra att ni inte är stressade men om ni tex går i en korridor, gå inte 5 personer i bredd och istortsett stå stilla...

6. Skrikande personer. Har en person i min klass som skriker vid minsta lilla, då är det inte att hon bara skriker till, nej hon skriker i tio sekunder superhögt. Att ha detta fem gånger per dag, så otroligt irriterande. Tror jag börjar bli döv av det.

7. Folk som knäcker med fingrarna. Snälla sluta, alltså det låter så himla äckligt. Dessutom tror jag inte att det är så bra för era händer. Stör något enormt, iallafall för mig.

8. När man säger "va" fast man hörde. Tänk en sekund innan ni säger "va", för runt 90% av fallen som man säger det SÅ HAR MAN HÖRT! Extra irriterande när man säger en lång mening och behöver upprepa hela fast att personen redan hörde. Vet att det är en automatisk sak, gör det själv också. Men det är så himla enerverande.

9. Klagar för beröm. "Jag är så ful idag", "Jag är världens sämsta ryttare", "Hur kan jag vara så dålig på allt". Sluta klaga för beröm! Att man ständigt ska försöka övertala en person om hur bra den är medans den själv vet det, och ändå fortsätter att säga emot. Ska man hålla med personen eller vad? Det lär inte hjälpa.

10. Inte säger om man börjar prata samtidigt. Ni vet när det ibland blir en lång stel paus i en konversation och båda samlar mod för att säga något, men man börjar samtidigt. Folk som blir stötta av detta, trots att man slutar prata och ber personen att säga vad man sa... Så irriterande, det var inte direkt med flit. Ta inte allt så personligt, snälla.

Bild från en hoppträning i somras på ridlägret när Andorina hoppade superfint!!

Haul från Jälla

2018-03-24 17:00
Från Fridaengblom


Idag har jag och Mercedes spenderat en lång och kall dag på Jälla, men det var värt det. Vi hade med en massa saker och fick faktiskt väldigt mycket sålt, men det som inte blev sålt har vi lagt upp på våran bloppissida @mf.hastbloppis på instagram! Kolla gärna in den.

Jag handlade faktiskt inte för så mycket pengar, fick mycket billigt och en del gratis.

Köpte två schabrak. Ett vitt med läderimitation från Glada hästen i spiltan. Dock i storlek ponny men det var ganska stort ändå så jag hoppas att det ska funka! Mamma köpte ett blått, från Mercedes haha, vi har istortsett bara blåa schabrak. Det är mest tänkt som ett vardsgsschabrak medans det vita självklart är för tävling.

När jag gick ett varv runt i slutet av loppisen var det några personer som satte ut sina grejer gratis, där jag hittade en foderskopa. Då våran precis har fått en stor spricka så var det ju perfekt!

Köpte en massa olika benskydd. Ett par ljusrosa benlindor. Ni som känner mig vet att jag älskar rosa, men har inte något ljusrosa set! Har supermånga ljusrosa tröjor men inget som matchar. Är nu ett steg närmare. Jag hittade även fluff som sitter på insidan av benskydden, lite stora men har letat superlänge så nu fick det bli dem! Köpte även svarta senskydd, både fram och bak som är tänkta till träning främst men kanske används till någon tävling beroende på outfit. Hittade ett par marinblåa senskydd för 20 kr i slutet av loppisen och då måste man ju köpa, eller hur! Men kan ju inte ha för mycket benskydd...

Hittade en röd huva för 15 kr, dock osäker om den passar Andorina, annars kommer russen få ha den! Men det kom med ett rött fluff som jag gav till Mercedes eftersom jag inte kommer använda det.

Vi köpte även en svanskappa eftersom Anya (Andorinas mamma) bockade sönder (?) den som är till russen.

Vi har tänkt köra in Andorina, Korven och Lilly så nu har vi äntligen fixat bröstsele som passar alla hästarna. Så vi köpte en till Andorina idag!

Must-haves i ryktlådan

2018-03-24 08:00
Från Fridaengblom

När man har hållit på med hästar ett tag, ofta smutsiga sådana dessutom så får man en klar idé av vilka borstar osv. som man gillar att använda. Jag har ganska många must-haves men jag tänkte gå igenom dem och berätta varför samt vart man kan köpa och ungefär vad de kostar.


Man och svansborste: Den jag har är köpt på Biltema och kostar 40 kr. De säljer den under namnet grovborste. Jag tycker att den håller väldigt bra, man behöver bara byta ut den någon gång om året när piggarna går sönder. Jag behöver alltid borsta man och svans, jag förstår inte hur man kan låta svansen vara oborstad, i massa stall ser jag svansar som aldrig borstas, speciellt på ridskolor. Varför?

Glanssprej: Behöver alltid denna. Svansen och manen brukar jag spreja 1-2 ggr i veckan beroende på behov, oftare på sommaren när Andorina går runt som ett monster med ett lermoln runt sig. Uppe vid korset brukar jag också använda det om det ser hemskt ut. Men jag försöker att använda så lite som möjligt, jag vill inte ha på mer kemikalier än vad det behövs.

Ryktsten: På våren när hästarna fäller, på sommaren när det sitter flugägg och när hästen är smutsig med torr lera. Räddaren i nöden. Funkar superbra, enda man behöver vara försiktig med är när man gör på hästarnas ben, där kan det vara "ömtåligt". Det jag inte gillar är att den släpper småbitar av den hela tiden, så det känns ganska äckligt om ni förstår. Det går lätt att borsta av men det är irriterande oavsett.

Mellanmjuk rotborste: För att få bort små "lerpartiklar" och de små kornen från ryktstenen så är denna guld värd. Med en mellanhård borste kan man verkligen putsa rent hästen från alla hår och smuts så den har samma effekt som en ryktborste och skrapa.

Hovkrats med borste: Jag personligen hatar vanliga hovkratsar, obekväma och passar verkligen inte i handen. De hovkratsarna som har en hård borste på sig är dels bekvämare att använda men även mycket praktiskare. Om hästen har skit i hoven, grus eller liknande så kan man få rent hoven och upptäcka om en liten grusbit har fastnat i hovväggen.

Fällskrapa: Testade denna för första gången nu i våras faktiskt efter att jag såg en video på Instagram. Kom på att vi har en liknande borste som användes på hästen hemma fast till hunden så jag tog med den till stallet och det funkade superbra! Dock fungerar detta bäst för hästar med mycket päls, läs inlägget "Tips för fällande hästar" för mer info.

Magic brush: Denna borste jag jag börjat använda istället för piggborste. Den känns snällare mot hästen eftersom det inte är hårda och tjocka plastpiggar utan små och mjuka. Det jobbigaste med den är att det är väldigt svår att göra rent och få ut hår mm ur.

Svamp: Om hästen är väldigt mjällig eller stövig, oftast på korset eller i pannan så brukar jag blöta/fukta en svamp och torka av. Även om hästen är snorig eller liknande eller kanske bara smutsig i näsan så brukar jag torka ur näsborrarna och mule. Jag tycker att det är speciellt svårt att hålla rent ansiktet på jästen, speciellt under fällningstider. Men eftersom det kan klia då så är det viktigt att hålla rent så att hästen inte kliar upp ansiktet, det vill man ju självklart undvika.

Hovolja: Jag undviker helst att använda olika hovoljor som jag inte har någon som helst aning om vad det är i, det kan ju vara vad som helt i och på min häst vill jag inte ha på det isåfall. Men fick ett tips att man kan använda matolja, vanlig rapsolja som man kan köpa ca en liter av för 20 kr är superbra att pensla på hovarna. De blir blanka och fina och det mjukar upp hovarna så under torra perioder speciellt på kan det vara bra att pensla på innan hovslagaren kommer så att han inte behöver verka i sten.


Har ni också must-haves? Tyckte ni att det var ett kul inlägg och ni vill ha fler fast med andra ämnen, så fyll i omröstningen nedan!

Kramis


Hoppträning

2018-03-23 08:01
Från Fridaengblom

I tisdags var det hoppning som vanligt och jag har varken hunnit eller orkat skriva om hur det gick eller vad som hände. Men nu kommer det iallafall!

På träningen hoppade vi en övning som heter huset. Väldigt vanlig övning men jag lägger in en bild längst ner i inlägget. Dock så hoppade vi aldrig linje "gul" och oxern ute på långsidan var ett räcke i tisdags. Men hon kändes superbra! Vi satte allt så perfekt vi kan göra det just nu, vi är inget världscup ekipage direkt, men behövs det verkligen? Men till sista banan så hade vi hoppat allt utom räcket, vi kommer tajt men hon hoppar och river räcket. Detta hinder hade jag helst haft lägre men jag litar på ridläraren som var den som höjde. Så vi tar om hindret och här hittar jag inget avstånd och som vanligt när det händer så slutar jag att rida och lämnar det bara till Andorina att lösa och hoppas på det bästa. Just nu har varken hon eller jag självförtroendet att göra det så hon vägrar, kraschar nästan in i hindret och går ner på knä. Klappar om henne ordentligt, sänker ner hindret till 30 cm och hoppar det utan problem. Höjer igen till typ 50 cm, jag rider ordentligt, kommer perfekt och superbra känsla. Men jag är väldigt nöjd med passet, och det visar mig verkligen att jag måste rida för att det ska gå bra på träningar och tävlingar. Jag måste lära mig att bestämma vad jag ska göra, rida fram mer eller hålla tillbaka. När jag travade av så gick hon superbra, avslappnad och lugn, och vilken förlängd steglängd hon har när hon är varm i kroppen, wow! Självklart så kollade jag igenom henne efter den lilla kraschen och hon har inte ont eller fick några skrubb av det, bara psykiskt. Precis som med mig.


Nu på söndag ska vi hoppa pay and jump på Jälla, där allt jobbigt på denna period började och vi ska hoppa 60 cm. Dock så är Jällas hinder ganska maxade så jag tror ändå att det bli 60-65 cm. Ska bli jättekul att träffa Mercedes ponny på ett nytt ställe och se hur det går för dem, de hoppar också 60 cm! Väldigt taggad på det, vi ska försöka komma runt med bra känsla. Om det går helt åt skogen så kommer jag nog vilja göra en omstart, men jag tror inte att jag kommer efteranmäla till högre. Isåfall vill jag nöja mig med känslan och inte snurra till det genom att höja och att det får dåligt. Bara bygga självförtroende. Jag hopas verkligen på att det hinner smälta undan och att framridningen inte är en lervälling där. Vill få till en bra framridning utan att stressa. Då jag startar sist i klassen och Mercedes först så har jag tänkt att skritta fram tillsammans med dem och att sen stå med henne på framridningen eller framhoppningen medans mamma går med Andorina så att jag kan kolla på deras runda. Sedan har jag tänkt att gå och rida fram och hoppa fram Andorina.


Jag hoppas att ni gillade detta inlägg även om det kom upp mycket senare än vad som var planerat. Men bättre sent än aldrig, eller hur?

Kramis, och kom ihåg att det är inte hela världen att man har en dålig period. <3

Drömoutfit

2018-03-21 05:30
Från Fridaengblom

När jag bad er om hjälp om vilket inlägg jag skulle skriva näst på var det "Tips för fällande häst", som kom upp igår kl 15.00 och detta inlägg som kom i topp! Så här kommer det.

Bilderna ligger längst ner i inlägget, här tänkte jag skriva vart alla saker är ifrån och vad de kostar.

Schabrak: Dusty pink hoppning från Equestrian Stockholm, 699 kr

Huva: Dusty pink från Equestrian Stockholm, 399 kr

Benskydden: Veredus carbon gel vento save the sheep från Horze, 1799 kr

Jacka: Next generation jacket dusty pink från Equestrian Stockholm, 999 kr

Träns: High jump från PS of Sweden, 2699 kr

Stövlar: Cavallo från Hästbiten, 3495 kr

Hjälm: Samshield hjälm egendesignad från Samshields hemsida, ca 15 000 kr hehe... Kan ju drömma iallafall

Pannband: Från Equelin Sweden där man kan egendesigna, ca 300 kr.

Ridbyxor: Alicia från PS of Sweden, 799 kr.


Tips för fällande häst

2018-03-20 14:00
Från Fridaengblom

Nu under våren så har de allra flesta hästar som går runt som björnar och fäller en handfull med hår vid en klapp. Men, jag har samlat ihop en massa info för vad som är bra att tänka på och vad man kan göra för att bli av med pälsen så snabbt och lätt som möjligt!

1. Ha pälsen lite fuktig när du borstar av den. Lite vatten eller en halvt svettig päls funkar bäst för att ta bort pälsen, dels så flyger inte pälsen iväg på samma sätt men även så är det lättare att få av pälsen när borsten inte bara "glider av". För det mest irriterande som finns är när pälsen flyger om

2. Vilka borstar? Ryktsten, fällskrapa och svettskrapa med två bågar är superbra att ha till hands när man ska få hästen fin. Ryktstenens "skrovliga" yta gör att pälsen lättare går av. När en massa stöv har fastnat i den så är det bara att slå av den mot något hårt och slipa den mot en sten eller liknande för att ytan ska funka bra. Fällskrapa är min favorit, säljs bland annat på HÖÖKS för 99-129 kr beroende på storlek. Jag har lagt in en video i slutet av inlägget och personligen tycker att det funkar bäst på hästar med väldigt tjock päls, det funkar till exempel inte lika bra på Sala d'or som det gör på Andorina. Svettskrapa med två bågar, det funkar som med en vanlig med endast en båge, men det är effektivare. Använd endast den på hästar med tjock päls och inte på ben osv där det kan göra skada eftersom den är i metall.

3. Glanslös päls? Hästen kan se väldigt glanslös ut i pälsen under pälsfällning, en massa stöv kommer upp till ytan. Jag brukar lösa detta med att ta en fuktig trasa eller svans och dra av på ryggen eller uppe på korset på Andorina. En bra pälsglans kan man också använda, men då ska man absolut inte lägga på ryggen om man rider hästen, det blir väldigt halt! Jag brukar spreja med ca 30 cm avstånd och sedan ta en ren mjuk borste och borsta av den sista pälsen som lossnar och sprida ut glanssprejen.

4. Borsta ofta. Att borsta jätteordentligt en gång i veckan hjälper inte lika mycket som att borsta några minuter varje dag. Hästen släpper inte all päls samtidigt, den släpper lite i taget allt eftersom att den nya pälsen växer, precis som när vi tappar våra mjölktänder. Så borsta ofta!

5. Håll utrustning som schabrak och täcken rena från päls. Pälsen fastnar alltid på utrustningen, vilket faktiskt kan vara bra! Det du inte får av från borstningen kommer av där, så om du borstar av och tvättar ofta så får du lite hjälp på traven. Dessutom ger det en fräschare känsla att sätta på ett rent och fint schabrak, täcke, benskydd men även kan detta minska chansen för skav, vilket man till högsta pris vill undvika!!


Jag hoppas att några av dessa tipsen hjälper er, jag har lärt mig dessa under tiden jag har haft häst, men önskar att jag lärt mig dem tidigare... Om ni har testat och tycker att det funkar så får ni gärna kommentera era upplevelser o h fylla i omrösningen.

Kramis! 

Innan jag började borsta såg Andorina ut såhär.

När jag var klar såg hon ut såhär! Lite bättre eller hur.

Magin av fällskrapan, klicka på videon och njut.

Fällskrapan hittar du här! https://www.hooks.se/hast/skotsel-vard/ryktsaker/shedding-blade-1

Veckans planer

2018-03-20 05:00
Från Fridaengblom

Tänkte att jag ska börja med att varje vecka lägga upp veckans planer/schema! Så planerna för vecka 13 kommer här!

Måndag: (Igår) Kort skoldag, började sent men pluggade hela morgonen inför ett geografiprov senare under dagen. Gick på tutorial i svenska en stund för att jobba på vårat fördjupningsarbete om en valfri arbetarförfattare, hur tråkigt som helst. Pluggade idrott och sedan hemkunskap. Åkte till stallet och kvällsfixade, ska berätta mer om kvällsrutiner i stallet under veckan i ett annat inlägg! Köpte en magplatta av Mercedes, testade att rida i den i söndags och funkade väldigt bra.

Tisdag: Lång dag. Bedömt arbete på engelskan. Påbörjar 4 veckor långt träningsdagboksarbete som nu ska utföras praktiskt. Hoppträning på Lagga på kvällen. Börjar 19.40 så det blir en sen kväll. Är dock väldigt taggad efter söndagens superkänsla på lagga. Vill dock hålla hinderna låga och hålla det lätt och roligt! Tror inte att jag kommer hinna att plugga, därför gjorde jag hemkunskapen som egentligen är till onsdagen på måndagkvällen.

Onsdag: Kort dag, tack och lov. Lill-lördag here I come! Jag börjar dock tidigt då jag ska gå på tutorial i matte och plugga inför nästa veckas matteprov. På kvällen ska jag träna idrott för mitt arbete i ämnet. Ska till stallet och fixa som vanligt men inget speciellt, kommer inte rida. Onsdagar är min lugna dag så om jag inte har prov till nästa dag så brukar jag strunta i läxorna. På hemkunskapen ska vi laga våran egna måltid, pasta med räkor och baguette, mums. Putsar nog upp ett av extratränsen som har legat i en vrå och skräpat sen jag bytte till mitt nya träns. Ska städa mitt rum, har behövts göra sen i måndags men har så fullt på tisdagen så det brukar bli på

Torsdag: Lång dag... 8.20-16.05. Ganska lugn dag med bland annat en timma "plugg" där man kan jobba på vad man vill, det lär bli samhällsekonomi till måndagens kommande prov eller svenska, vårat fördjupningsarbete. Efter vanliga skolan slutar så har jag tutorial i matte igen. Ska göra någon läxa, försöker verkligen att förstå matten just nu och bara lära mig mer! Har mycket lättare att koncentrera mig där mot hemma så får mer gjort dessutom. Tror inte att jag kommer behöva plugga. Får se om jag hinner och orkar rida, annars får Andorina kanske vila fram tills helgen. Men ska till stallet.

Fredag: Skola, inga tutorials. Ganska kort dag 8.20-15.20. Lär inte behöva plugga då jag inte har några inlämmningar under kvällen. Inget speciellt faktiskt förutom att ta det lungt och vila upp sig efter veckan och faktiskt vila inför helgen då en hel del är planerat! Lär packa det sista inför Jälla så att allt är klart till morgonen.

Lördag: Hästloppis på Jälla! Jag och Mercedes kommer stå där och sälja en massa saker som vi inge använder längre, när man grävde djupt i gömmorna hittade vi en hel del saker. Loppisen öppnar för köpare 10.00, så alla uppsalabor, KOM!! Det finns fika osv att köpa under dagen så ta med ett gott humör och pengar

Söndag: Ska nog åka på pay and jump på jälla (igen) med Andorina och hoppa 50 cm. Inte högt men vi vill få en bra känsla på ett annat ställe än Lagga, speciellt på Jälla eftersom det var där hela smeten började. Tar nog inte med Korven men om vi gör det så hoppar han runt 40 cm. Men om jag inte åker med häst så följer jag med Mercedes och Charlie som hjälpreda!


Hoppas på att mi tycker att dessa inlägg är roliga, att ni har lite bättre koll på vad som händer under veckan!

Kramis<3

Snyggaste pannbandet, love it! Stora guldstenar från Equelin Sweden, de finns på både Instagram och Facebook.

Back on track

2018-03-19 06:31
Från Fridaengblom

Hejsan allihopa!<3

Igår var jag och hopptränade i Lagga. Vi spontanhyrde ridhuset när vi ändå träffade dem i lördags kväll. Planen var att hoppa lågt, bana med flyt så att vi kom rätt och bara kunde bygga självförtroende. Om ni missat det så har vi haft en liten dipp i självförtroendet och att hoppa men efter igår så känns det så mycket bättre!

Hoppade lite olika hinder i olika ordningar men "huvudbanan" har jag ritat ut på sista bilden.

Hon kändes väldigt pigg och glad, precis som jag hoppades på. Dock så stpg det en massa WE saker framme vilket gjorde henne ganska spänd, tråkigt när man har hyrt ridhuset att man inte få ha det tomt. 


Intervju med Hanna Petersen

2018-03-17 11:00
Från Fridaengblom
 1. Vem är du? Jag är en tjej på 18 år som heter Hanna, och håller till i en liten stad en bit utanför Uppsala. Till vardags går jag mitt andra år på gymnasiet, parallellt med att jag rider en hel del. För tillfället har jag ingen egen häst då jag lämnade tillbaka henne i Januari av olika skäl. Så just nu håller jag till minst 2 dagar i veckan på ridskolan här i min stad, och där rider jag 2 gånger i veckan och jobbar en dag. Jag rider i en allround grupp ena dagen, och en hopp inriktad andra dagen. Jag är en hoppryttare ut i fingertopparna, och det är de jag brinner för! Tävlar inte för tillfället aktivt, men ska snart köra igång igen förhoppningsvis! Har ett silver och brons individuellt, och ett guld och brons på meritlistan från DM i Uppland.
 2. Mål med ridningen? Mina mål med ridningen är lite svåra att beskriva just nu då jag inte har en häst att planera utifrån osv. Men strävar väl mot att hitta en häst som helst ska vara lite grön/ ett projekt så jag får göra lite eget jobb på den. Sen ta den upp i klasserna så långt vi har kapacitet tillsammans. Såklart hade varit roligt att få rida ett mästerskap någon gång, men inget mål jag har just nu
 3. Favorithästminne? Har många underbara minnen tillsammans med olika hästar, men måste jag nämna något specifikt så är det nog när jag tog individuellt silver på DM hösten 2016 med ridskolans trotjänare Chilenta G efter en super svår och maxad klass där jag startade i slutet av fältet och ingen hade gått nolla, och jag nollar omhoppningen till publikens jubel! Sen är det ett stort minne när jag fotograferades tillsammans med min dåvarande häst Dannae i solnedgången i somras. Var riktigt underbart kan jag säga er, och bilderna blev helt magiska! Bifogar några bilder här nere så ska ni få se!
 4. Din perfekta dag? Jag måste nog säga att min perfekta dag måste vara att jag vaknar upp med någon jag tycker om, och bara myser sådär på morgonen och inte har något måste så man måste gå upp. Sen käkar jag en bra frukost till ett solsken. Funfact om mig är att jag är stört kär i solsken!! Blir allvarligt som ett litet barn direkt nät solen skiner utomhus. Sen så åker jag till stallet och rider ett super bra dressyr/hopp pass, och bara känner den där känslan i kroppen att man verkligen är ett med hästen, och allting känns så himla enkelt! Avslutar dagen tillsammans med min familj som jag älskar mest av allt.
 5. Värsta avramling? Min värsta avramling var helt klart i somras när jag var på fälttävlansläger i Delsbo. Vi red två pass per dag, och denna dagen stod det två pass på deras terrängbana på schemat. Första passet var hästen jag red helt klockren. Han hade en liten räv bakom varje öra, och kunde ibland få för sig att skena iväg och bocka som om han aldrig hade gjort något annat. Andra passet red vi i smått regn, och han var inte på lika bra humör som innan. Hade skött sig prima tills jag skulle hoppa den avslutande banan. Rider mot första hindret som var en irländsk banker. Känner att han är lite stark och ligger på, men upphoppet går bra. När han sen ska hoppa neråt så gör han världens hopp med ryggen så han skjuter mig ur sadeln, och lägger sen en bakut och bockserie när han landar. Jag har ingen chans att sitta kvar såklart, så flyger som en raket rakt ner på nacken och svimmar av. Bli liggandes där i några sekunder/ upp till en minut innan alla kommer springandes mot mig och då vaknar jag. Känner hur smärtan strålar i hela armen och kan inte röra fingrarna+ en rejäl smärta i nacken, så dom ringer dit en ambulans från Hudiksvall. När jag väl kommer in till sjukhuset efter en jobbig färd i ambulansen, så blir det storm runt mig. Massor av sjuksköterskor står runt mig och frågar mig hundra frågor, och blir inbokad på typ 6 röntgen undersökningar. Väntan på allting blir långt, och där emellan blir jag pumpad med morfin och andra smärtstillande medel. Efter ca 5 timmar där får jag svaren att jag har klarat mig hyggligt från smällen, och fick "endast" en rejäl hjärnskakning, några muskelskador i nacken och armen, samt en hel del blåmärken. Änglavakten jag hade där är brutal, för kunde ha legat förlamad just nu om allting hade gått snett...


Jättekul att göra detta "inläggsswap" med dig Hanna! Hur tyckte ni läsare om det? Svara i omröstningen, fler eller inte?

Presenterar alla hästarna i stallet

2018-03-15 19:00
Från Fridaengblom

Detta inlägget har varit efterfrågat så nu kommer det äntligen. Jag tänker presentera alla hästarna i vårat stall där hästarna står! Vi äger inte alla men vi tar hand om dem varje kväll och jag rider igenom dem så ofta jag hinner/orkar.

Obelina: Aka köttbullen. Brunt gotlandsruss. Tror att hon är runt 10 år gammal. Rids inte så mycket då hon låter lite konstigt och ska kollas upp. Väldigt lättfödd och är världens matvrak! Mycket fin utställningsmässigt. Sto. Är mest med Bella och Nimone i hagen

Bella: Brun/ljusbrunt gotlandsruss. Som med Obelina är hon också runt 10 år. Fin att rida trots att hon inte är speciellt van. Också lättfödd men inte ett speciellt stort matvrak. Sto.

Sala d'or: Aka Korven. Vi äger honom. Arabiskt fullblod. Fux med genomgående bläs. Rädd för bommar, speciellt vattenmattor och liknande. Dock hoppar han väldigt fint med bra teknik. Valack. Född 2009. Pappa till Andorina.

Nimone: Väldigt snällt gotlandsruss. Lätt att rida trots att hon är orutinerad. Trevlig häst men lättfödd. Runt 10 år. Planen är att jobba ordentligt med henne och få henne såld, hon är en sån härlig häst och förtjärnar mer uppmärksamhet än vad hon får nu. Normal-hög i rang.

Celica: Russ på 25-30 år. Lite surig och nästan svårfödd, mest p.g.a. åldern. Rids självklart inte. Har en sjukdom som gör att pälsen blir lockig. Världens snällaste ögon och trots åldern så är hon väldigt ranghög! Hänger mest med Anya i hagen.

Anya: Pytteliten b-ponny. Gotlandsruss. Andorinas mamma. Runt 10 år. Svårfångad i hagen. Jag tycker att hon är rolig att rida, hon bockar och är mycket envis. (Har bockat så att svanskappan gått sönder.) Men hon hoppar superbra! Med bra ryttare kan hon gå långt, söker sig ner på tygeln självmant. Väldigt bestämd av sig och ranghög. Världens matvrak.

Lilly: Stallets minsta. A ponny, en shettis. Älskar människor. Vill alltid ha uppmärksamhet och följa med. Går som en hund och småtravar när hon går med på promenad. Hoppar superbra och inte rädd för vattenmattor och liknande. Brun, typ 8 år.

Amijra: Mamma till Cibelle. Typ 10 år. Arabiskt fullblod. Har en ful framhov efter en händelse när hon var föl, därför klarar hon inte att ridas. Skimmel. Hög i rang. 

​Andorina​: Aka Bebis. Jag äger henne. Korsning russ & arab. 6 år i april! Tävlat Lc hoppning och Lb dressyr. Pigg att rida. Väldigt envis och lite oförskämd av sig, kan nafsa osv. Superrädd för kossor. Normal-hög i rang. Hatar Lilly. Dotter till Sala d'or och Anya. Kan bocka och busa vid ridning, kräver en ryttare som inte blir rädd av det.

​Cibelle​: 2 år i sommar. Har tyvärr en dålig bakhov, får se om hon kommer tåla ridning. Planen var egentligen att jag skulle träna henne och ha henne som tävlingshäst på sidan av Andorina men vi får se hur det blir med hoven. Påväg att bli skimmel. Arabiskt fullblod. Dotter till Amijra. Mycket nyfiken men väldigt försiktig av sig. Jättefint steg! 


Tack för ni läst, ni kanske lärde er något nytt? :)  

Kramis och tack för att bloggen bara stiger och stiger i topplistorna!

Morning

2018-03-15 06:23
Från Fridaengblom

Godmorgon!
Vaknar upp till -10°C och en pipande (drömmande) hund i sängen vid 06.00. Sitter nu och kollar på That 70's show, en komediserie som utspelar sig på 70-talet. Superkul med lite variation på de "vanliga" tv programmen/serierna. Idag är det iallafall nationella, igen. Idag är det textskrivning på g och sitter i prov från 8.45 till 12.20... Men efter idag är det inga mer nationella innan lovet! Bara några "vanliga" prov och bedömda uppgifter. Nästa nationella är iallafall i science (NO) där vi har Kemi på provet, det ämnet jag är sämst i såklart.

Men inför idag har jag förberett med massa mat hahah, kladdkakemuffins med choklad i, citron och vattenflaska. Har svårt att sitta stilla så länge med maten har jag iallafall något att göra.

Till er som ska göra nationella idag, lycka till! Tror det kommer gå super<3 Kom ihåg att nationella väger inte tyngre än andra betyg, det är för skolan som nationella är extra viktigt!

Nu är vi på en andra plats bland uppsalas höstbloggar, TACK! Hade aldrig en tanke på att vi kanske kommer gå upp på en förstaplats inom en vecka efter att jag började blogga igen för försts gången på ett drygt halvår.

Kramis

Varför går jag ett år före i skolan?

2018-03-14 17:04
Från Fridaengblom

Då jag är född 2003 och går i nian tillsammans med elever födda 2002 och det uppstår ganska mycket missförstånd och många undrar varför, så tänkte jag nu berätta!

2009-2010 bodde jag i USA, Ames Iowa för att exakt. Vi bodde där för att mamma jobbade, men vi åkte egentligen mest för att testa att se hur det var. Jag gick i förskoleklass och halva ettan i USA medans min lillebror gick på dagis och min pappa var "hemmafru" haha så han tvättade osv. Anledningen till att jag började i skolan i usa var för att året vi var där så började de som var lika gamla som mig i skolan, så varför inte? Varför skulle jag gå på dagis medans de med samma kunskap, ålder och mognad gå i skolan?

Jag kunde ju ingen engelska när vi flyttade till usa, 5 år gammal. Så jag gick extraengelska varje dag tillsammans med några andra barn som också var nya i landet. Kommer ihåg att det var en tjej från Kina med i gruppen men det är typ det enda jag kommer ihåg. Jag istortsett ingenting de första tre månaderna av skola. Sedan "kunde" jag språket och det var först då jag började skaffa vänner. I sa hade jag en verkligen bästavän, hon hette Makenzie. Hade kontakt med henne några år efter att vi åkte hem igen men har inte pratat med henne på flera år nu. Vi var supertajta kommer jag ihåg, hennes pappa var även våran musiklärare.

Men till poängen. När jag hade gått i förskoleklassen under vårterminen så var det självklart sommarlov, så jag började etan på hösten. Jag var tyst mycket av min tid i förskoleklassen som sagt men jag tränade en massa hemma för att kuna hänga med i skolan ändå. Men ni vet själva hur mycket man gör i skolan under förskoleklassen, typ ritar och skriver korta saker. Jag hade inga problem att hänga med i ettan, det var naturligt för mig. Jag hade samma kunskaper som de hade, enda skillnade var att engelskan inte var mitt naturliga språk och att jag var ett år yngre. När vi i januari 2010 kom tillbaka till Sverige så gick de som är lika gamla som mig i förskoleklassen och skulle börja ettan till hösten. Vid det laget så pratade jag bra på svenska och engelska och kunde skriva på båda språken, medans de färglagde bokstäver... Ni förstår själva hur det blir, helt galet att gå tillbaka. Men vi bestämde oss för att testa att ha mig där iallafall. Men efter 1-2 månader så gick det inte och jag fick gå upp till ettan där jag trivdes bättre och låg jämnare i undervisnigen.

Det blev aldrig konstigt för mig att gå ett år före, det är helt naturligt för mig. Jag skrattar numera om någon tycker att jag "borde" gå i åttan nu. Nästan alla skulle kunna gå ett år före. Det är bara en fråga i hur mycket man kämpar. Jag är tidigt född på året, om jag hade varit född i december så hade det varit en helt annan sak trot jag.

Jag får kämpa i skolan med vissa ämnen. Jag vet inte om det är för att jag går som jag gör eller om det bara är att jag har svårare för det. Det är ju inte så att ingen i nian som "ska gå där" inte får kämpa med vissa saker. Man är bra på olika saker.

Kramis

Få följare på sociala medier!

2018-03-14 05:00
Från Fridaengblom

I detta inlägget tänkte jag att jag skulle dela med mig av några bra tips på hur man får följare på sociala medier! Främst instagram men funkar även till annat:) Såklart att man kan använda appar, men det kommer självklart alltid med risker och inte speciellt schysst.

1. Var aktiv. Att lägga upp ett inlägg varje månad gör att många avföljer, det är inget nytt där liksom. Men, man vill undvika att lägga upp 10 inlägg per dag, tråkigt att scrolla igenom. 4-7 inlägg i veckan beukar jg tycka är kul att läsa/kolla på.

2. Var aktiv på andras inlägg. Gilla och kommentera snälla saker. Det gör att personen kanske följer tillbaka och att andra som ser inlägget hittar till ditt konto.

3. Ha tävlingar (giveawas osv) Mycket populärt, speciellt om det är enkla regler att man endast behöver följa och tagga några vänner och för extra chans reposta.

4. Ha inte för mycket reklam eller repostinlägg på giveaways. Det tråkigaste som finns är konton med bara inlägg på tävlingar man är med på och vara visar bilder på saker man är sponsrad med.

5. Bilder med bra kvalité. Suddiga bilder i dåligt ljus vill man intte kolla på. Samma gäller självklart videos. Försöka att undvika screenshots ut videos, kvalitén försämras verkligen av det.

6. Ha ett fint feed, t.ex med ett fint filter. Personligen tycker jag att ett feed helt i svartvitt är väldigt tråkigt och föredrar konton med ett filter som endast ljusar upp bilden t.ex.

7. Få sponsorer. Ofta så kan sponsorer bidra till att du får reklam av dem=följare. Men, kom ihåg punkt 4 här! :)

8. Ha en blogg eller youtube på sidan, då kan folk från andra ställen än instagram hitta till dig.

9. Marknadsför inlägg på instagram. Då får man massor av nya visningar och möjligtvis även följare om andra ser det och tycker att din sida verkar intressant! Detta tips kostar pengar, dock är alla andra helt kostnadsfria!


Har ni några fler tips så kommentera det gärna så fler kan ta del av dem ;) Hoppas att detta hjälper någon av er att få lite fler följare!!

Kramis

Change of plans

2018-03-13 15:12
Från Fridaengblom

Hejsan!

Idag har jag, som alla andra årskurs nior haft nationella i svenska. Idag var det skriftligt i läsförståelse. Jag tycker att det gick ganska bra, vissa frågor var dock helt galna och svaren där blev därefter. Hade en massa tid över när jag var klar och hade tid att komma ikapp i svenskan med min läsbok. Jag läser just nu "Mig äger ingen" skriven av Åsa Linderborg, faktiskt bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Till lunch var det nachochips och missade halva idrottslektionen eftersom schemat blir helt galet av proven. Då vi skriver på våran träningsdagbok så får vi plugga mer hemma men vi missar iallafall inget praktiskt! Jag är en sån som väntar till sista dagen innan provet är, innan en uppgift ska lämnas in osv. Världens sämsta förebild haha! Men trots det så går det ändå ganska bra.


Varje tisdag så har vi dressyr eller hoppträning, alltså varannan vecka. Det händer att vi vissa veckor inte åker, p.g.a. att någon av oss är sjuka eller att väglaget är helt omöjligt. Idag är det slaskigt, moddigt överallt och det har snöat massor hela dagen när det egentligen redan borde ha smält bort... Tack SMHI, imponerande. Eftersom vi åker backiga vägar i skog osv med små skitvägar så kan vi inte åka idag. Även eftersom att mamma inte mår jätte bra så orkar vi inte riskera att vi åker av vägen. Andorina är långt ifrån lättlastad nu, hon skulle aldrig mer gå in i ett släp om vi hamnade i en trafikolycka.

Så ikväll så borde jag plugga om jag ska försöka hålla mitt veckoschema. Dock har jag noll självdisciplin, så det lär inte hända. Borde plugga spanska, idrott, HKK, matte, svenska och So... Nian är underbart. :) Men vi har självklart stallet men tror inte att jag rider eller motionerar Andorina idag, jag har kort dag imorgon och då kanske det är lite finare väder dessutom. Men det ska mockas, fodras och ge vatten i stallet. Fåren ska ha vatten. Fyra hästar ska tas in och uppe i lösdriften ska det fodras en och en halv korg foder, sedan ska dom fyllas på och det ska mockas där uppe. Kanske borstar av den värsta pälsen på Andorina eftersom hon fäller hur mycket som helst varjue dag, det kommer bara mer och mer varje dag hur mycket jag än borstar. Någon gång i veckan så kommer jag lägga upp ett inlägg på mina bästa tips när man har en fällande häst!


Då jag skriver på datorn just nu och inte har några nya bilder så får ni en bild från augusti, september (?) där vi hade en dressyrträning på stubbåkern i Lagga. Hur mysigt som helst. Sådana dagar man lever för när det haglar ute.

Även ett stort tack till er som läser! Tack vare er så ligger bloggen nu på en tredje plats i Uppsalas hästbloggar! Kan vi bli etta under veckan?

Kramis


Målen för 2018

2018-03-13 14:00
Från Fridaengblom

Hejsan! Känns som att det är en liten tradition med dessa inlägg varje år, i början av året med att skriva målen och i slutet att berätta hur det har gått med dem. Har massor av mål, nu när jag och Andorina verkligen har börjat utvecklats ordentligt. Men om ni fortsätter att läsa så kanske ni kan hänga med lite bättre på mina förhoppningar och förväntningar på året!!


1. Starta LB avd B felfritt. I debuten så räknar jag nästan med något nedslag och nästan en vägring. Vet att man inte ska tänka såhär, men jag har ofta för höga förhoppningar och blir senare besviken när jag inte klarar det. Så jag behöver ofta sänka mina förhoppningar av den anledningen. Beroende på hur det går under året och om vi får två felfria rundor i LB avd B så vill jag starta avd A. Alltså med omhoppning oftast. Men även om jag är delfri i LB så tror jag att jag hellre tävlar LC i "riktig tävling" än LB så.


2. Kunna gå förbi kossor utan att hon stegrar, försöker springa iväg, bockar eller backar ner i diken. Helt enkelt bara kunna gå förbi dem. Hon är otroligt rädd för kossor, om ni vill veta varför, så står det i ett tidigare "mål inlägg".


3. Få sadeln att sluta glida. Jag har ALLTID haft problem i Andorinas sadel att den glider. Just nu så ska vi testa svanskappa, dock mer för uteritter då hon kan bocka när hon blir glad och jag inte orkar med att sadeln då glider. Men vill även testa att ha en gelpadd under schabraket, alltså direkt på ryggen. En ny sadelgjord är på g så det kanske underlättar sadelläget. Men då hon är unghäst och musklar om sig och ändras så vill inte vi köpa någon dyr sadel nu. Men vi har tänkt att om 1-1&1/2 år att göra ett ordentligt ryck i det.


4. Starta LB:1 lokalt med bra känsla och över 60% (godkänt). Vi är inte speciellt duktiga i dressyr, vissa delar kan hon gå amazing, andra kan hon ställa sig och sparka. Att fortsätta tävla klubb i dressyr ska vi självklart även göra.


5. Få bättre självförtroende, både jag och Andorina. Allmänt så tycker jag att alla behöver tänka på. Tycka att det är kul med träning igen.


Mordbrand i skolan

2018-03-12 16:04
Från Fridaengblom

Helt orelaterat till hästar detta inlägg men tänkte dela med mig av dagens händelse.

Sjukt seg dag, men under andra lektionen då vi hade SO och kollade på en film så gick brandalarmet. Till en början trodde vi endast att det var en övning. Men vi gick ut genom huvudentrén och det luktade bränt, men mer som fyrverkerier eller smällare istället för "eldrök". Ni vet hur det luktar. Vi får stå ute i runt 20 minuter i nollgradigt innan vi får gå in igen och sedan var det inte mer med det. Då var det inte kommit någon brandbil eller något. Senare får vi veta att det bara är någon som tagit med smällare och alltså startat dem i skolan, så det var första gången brandvarnarna startade så var det ingen brand.

Efter lunch när vi har svenska, så går brandalarmet igen när vi sitter och läser. Vi går som vanligt ut, men nu fick vi stå ute i 20 minuter innnan det hände något. Då kommer en brandbil,  brandmännrn går in i skolan, utan slangar osv och kommer inte ut på ett tag. 20 minuter senare får vi äntligen komma in igen och blir åtsagda att gå till vårat mentorsklassrum. Efter ytterligare 20 minuter så blir vi inskickade i aulan, här någonstanns så börjar vi förstå att något har hänt eftersom det prioriteras över lektioner. Då vi har en ny mentor som har NOLL KOLL så hade han inte sin dator eller något och visste lika lite som vi gjorde. I typ fem minuter så pratar skolans ledning och nians "huvudperson" om vad som hänt osv.

Någon har alltså tänt på två papperskorgar på nedervåningen och brandalarmet startat. Anledningen till att det blev en grej av detta är för att detta räknas som mordbrand. Om en eld avsiktligt startas i en byggnad där folk beukar vistas så är det mordbrand.

Brandmännen hjälpte till att få ut röken och senare kommer polisen för att starta en undersökning. Brandmännrn släckte alltså ingen eld, någon av lärarna hade redan släckt med brandsläckare och brandmännen åkte strax efter det. Spanskan och alla tutorials (extrahjälp i olika ämnen) ställs in och alla skickas hem.

Nu pågår en utredning om mordbrand och skolan+poliser försöker ta reda på vem/vilka det var som startade branden. Jag sitter i nationella prov från 8.45-12.40 imorn men hoppas på att få veta något mer oavsett. Så ingen kom till skada (trots att det är en mordbrand oavsett) förrutom att alla frös hela dagen


Måste även tacka för att ni läst, tack vare det så ligger bloggen nu på en 6e plats i upplands hästbloggar! Kan vi nå topp 3 denna veckan? ❤

Nästa inlägg vill ni inte missa, kommer upp imorgon (tisdag) kl 15.00


Veckans schema

2018-03-12 06:36
Från Fridaengblom

Som vanligt i årskurs 9 så har man alltid ett helt fullt schema, vårterminen är inget undantag

Måndag: Fira lillebror, stallet på kvällen. Plugga HKK och idrott. Blogga, nästa inlägg kommer upp tisdag morgon.

Tisdag: Nationella i svenska i ca 5h, läsförståelse. Dressyrträning på kvällen. Om jag har tid kvar så pluggar jag lite SO, samhällsekonomi och geografi.

Onsdag: Kort dag, äntligen! Dock så har jag extrahjälp i matte från kl 7.45 i skolan... Men det har hjälpt hur mycket som helst! Höjt från E till B+ :) I hkk ska vi laga en egen måltid, vi valde pasta med räkor, sallad och baugett. Sen så ska jag plugga lite efter att stallet är klart. Blogga ett inlägg som kommer upp torsdag morgon.

Torsdag: Svenska nationella igen, nu ska det skrivas text. Runt 5 h där också. Har efter det en NO lektion och sedan extramatte så jag slutar vid 16.00. När jag kommer hem så ska det pluggas igen... Enda bra med nationella är att jag lär ha tid över så att jag kan läsa en bok från svenskan, som jag ändå behöver läsa! 

Fredag: ÄNTLIGEN FREDAG!! Om jag inte har en uppgift som ska in under kvällen eller helgen så kommer jag inte plugga. Ska självklart till stallet, rider eventuellt lite på ridbanan och busar lite med Andorina, inget allvarligt pass som sagt. Lite jobb, lite vila. 

Lördag: Rida, ev plugga. Kommer kanske några och firar mig och min brorsa på kvällen. Ska halma boxarna så det är fint inför veckan som kommer. 

Söndag: Händer inte så mycket, likt lördag. O m snön är kvar så ska jag ta mig ut och åka skidor. Fota lite.


Bilden är från prisutdelningen 25e feb där bebis och jag vann❤

Dressyrtävling

2018-03-11 18:26
Från Fridaengblom


Idag har vi varit på Lagga och tävlat dressyr. Planen var ursprungligen att min mamma skulle rida Sala d'or aka Korven i LC:1 och jag rida Andorina i LB:1, men då hon inte mådde bra så red jag även honom i LB då jag inte kan LC programmet hehe.

Som jag skrev i senaste inlägget så är vi i en svacka, främst i självförtroendet. I början av året så mådde jag väldigt dåligt, jag hade noll själförtroende och såg inte fram emot något. Nu är det lite tvärt om, jag ser fram emot tävlingar och träningar men det går bara sämst.

Sala d'ors ritt gick ganska okej. Han kändes ovanligt bra på framridningen, på tygeln och gick som han skulle liksom. Men eftersom vi inte hade möjlighet att hålla igång hästarna i annat än skritt där han självklart var rädd för allt så stelnade han. Och de 30 sekunderna man har på sig att rida igång dem innan startsignal är ju inte till någon hjälp. Iallafall så gick programmet bra. Det var inte snyggt, vägarna var urusla och jag red hemskt men vi tog oss igenom det. I dressyr så har jag aldrig några förhoppningar på placering eller grym procent, mitt fokus ligger i att få en bra känsla. Vidare till nästa irritationsmomemt: Istället för att det är ett vanligt protokoll, med 1-10 på varje övning, så är det på ryttarens inverkan osv. Är det bara jag som tycker att det åtminstånde borde nämnas i propositionen?

Andorinas ritt var bitvis väldigt bra och annat gixk helt åt skogen. Förlängd steglängd i trav är en av våra "specialiteter" och det gixk ganska bra. Skritten gick bra. Galoppen, hemskt. Tog inte galoppskämnkeln, sprang tillslut in i galoppen och får fel galopp. När vi äntligen får rätt galopp så bryter hon av, stannar och sparkar i väggen. Under programmet så bockade hon i galoppen men att försöka sparka sönder väggen mpt läktaren tar priset.

Hon har ju kännts lite ur form så när vi kom tillbaka till stallet så kände jag igenom henne och tempade. Hon låg dock endast 0.5 över sitt vanliga och då när hon var varm. Men nu är planen som sagt i tidigare inlägg att gå ner i klasser till typ 50 cm p&j, hoppa kravlöst på ridbanan, lite serier för själförtroende och kanske göra lite "titthinder" för att göra det lite intressantare men hålla det lågt. För dressyren så är det samma som vanligt, samla galopp, mer bommar och markarbete. Få det lite kul. Ut och konditionsträna intervaller. Växla mellan sporrar och inte. Inte trimma pass på 2 h utan ha ett kortare och bara rida igenom med mycket beröm. Träna lydnad i stall osv, vid uppsittning. Busa runt lite, tolka lite, tömköra, frihetsdressyr, galopptävling på fält. Ha kul. Det viktigaste. Skita i resultat ett tag. Bara bygga själförtroende, ork och föesöka hitta ett nytt intresse i sporten. Komma ihåg att det är en lyx att ens ha möjlighet till detta.

kramis kämpare

Två steg bakåt, vad gör det?

2018-03-10 14:01
Från Fridaengblom

Sitter i bilen påväg hem efter en förjävligt dålig tävlingsdag. Var påväg att sova men med 100 tankar i huvudet är det inte möjligt, ni vet själva.

Andorina och jag är i en svacka, vi litar inte riktigt på varandra och det resulterar i att hin stannar på hinder. Jag är besviken på min ridning, men vad ska jag göra åt det i efterhand. Ständigt nya tag efter besvkkelser. Åka i över en timma, betala en massa pengar och sen gå in med skitkänsla, blir otroligt otrevligt bemött av en av funktionärerna vid insläppet och stannar ut oss på förta hindet. Det är inte kul längre.
Ja visst, vi vann senaste tävlingen, där rejsade vi runt och hade KUL men det räcker med att vi kommer fel på ett hinder och halvt kraschar på en p&j för att allt dka gå skkt på nästa. Jag är fortfarande otroligt förbannad på mig själv för att jag tog det dumma beslutet att åka på en p&j där vi istället för att få lite mer självförtroende, istället tappar allt.

När saker som detta händer så blir jag så otroligt slut, efter att ha tömts på självförtroende och skämt ut sig, varför gör jag detta? Det är ju inte första gången det händer. Varför jag inte går över till dressyr eller helt enkelt inte bara har Andorina som "skogsmulleponny", blir riden nån gång i veckan kravlöst och kanske hoppad 30 cm på klubbhoppning? Detta är mitt liv. Jag känner mig så bortskämd när jag tänker detta. Jag har haft turen att få möjligheten att utvecklas med en så underbar häst som Andorina. Det finns hur många ryttare som helst som skulle göra vad som helst för att få rida en gång till i veckan, ta hand om en häst själv och sedan åka och ha kul på tävling. Jag var själv en av dem. Så varför kan jag inte uppskatta det. Varför ska man alltid ha mer. Vara bättre. Vinna mer.

Jag sitter i bilen med ett släp bakom där ljuset i mitt liv står. Jag sitter brevid min all time bästavän som trots motgångar alltid peppar och hjälper till. Min pappa som alltid hjälper mig, hur jävlig jag än kör och min mamma på telefon som får mig på bättre humör när man bara måste gråta ut. Vad fan klagar jag på. En liten motgång i tävlingssamanhang? Folk går dagligen och får hemska besked, sjukdomar, skador och i värsta fall död. Mitt största problem är hur jag kan vara så värdelös ryttare och hur jag inte kan uppskatta vad jag har. Tough life, get over it är det enda jag kan säga till mig själv.

Bara att gå ner i klasserna igen, skaffa lite självförtroende igen. Komma ihåg att hon inte ens fyllt 6 år. Komma ihåg att hon är 133 cm stor, upp till 7 cm mindre än andra hästar vi jämfördes med idag. Komma ihåg att jag fan inte har något att gnälla på. Komma ihåg att kämpa.

Stor kram till alla andra som kämpar. Ja, saker kan verka stora idag och att livet är över, men vad fan gör en utvägring om 100 år?

Hur går det med 2017's mål?

2017-08-09 21:21
Från Fridaengblom


Jag satte 5 mål i början av året som jag ville klara av 2017 så nu tänkte jag skriva om jag redan klarat dem eller inte än☺

Mål 1 var att starta en LC 1  i dressyr på henne med 60% iår. Börjar kännas som att det kommer gå att utföra, vi har bara tävlat dressyr en gång med 53% och du gick hon och spände sig med huvudet rakt upp istortsett. Men nu har hon börjat gå på tygeln och slappna av, dessutom kan jag variera tempot i alla gångarter så vi har en lugnare trav nu! Så det känns som att vi kan klara det, hoppas bara på att Lagga har två dressyrtävlingar i höst. dock kännwr jag inte att det ör specielly viktigt med 60% utan jag tar hellre 55% med vra känsla☺ Hade även som mål att starta Andorina i en LC i hoppning felfritt. Jag vet att vi inte kommer starta en lC lokalt iår men KM på lagga i hoppming brukar vara en LC så vi får se om jag känner att vi är tillräckligt redo för det i höst. Den brukar vara i november ungefär men vi får se som sagt, tävla 80 en hel bana för Andorina är nog ganska krävande eftersom hon bara är 5 år Men målet med iår i hoppningen som jag verkligen vill klara av är att starta en LD/LE lokalt iår (70/60 cm).

Mål 2: Träna bort hennes ko-rädsla. Vi har kommit en bra bit på vägen, på ridlägret kunde vi gå förbi tre kossor på 20 m avstånd vilket har varit omöjligt på 200 m tidigare.

Mål 3: Var ju att banta henne och det är ett "on going" projekt men hon har gått ner otroligt mycket i vikt!

Mål 4: Hoppa mer. Det har blivit mycket bättre i hoppningen men vi behöver träna på att hoppa bana lite högre. Hon har fått bättre balans i hoppningen iallafall! :)

Mål 5: Hon ska få en stabilare form. Dethär är målet vi har kommit absolut längst med. Vi har senaste månaden börjat ha form i skritt, trav och galopp! Nu är det bara att stärka upp henne i dressyren så att hon inte blir lika trött av det så mer volter osv för att stärka hennes sidor och bygga muskler

Men detta är så långt vi har kommit på målen jag satte! Kram❤

Tips på hoppövning+ senaste ridpasset

2017-07-02 20:58
Från Fridaengblom

Hej hörni! Igår var jag i stallet och hoppade en 5 & 1/2:a så jag tänkte förklara hur den ser ut och hur jag rider den+ridpasset igår!

En fem och en halva är en övning som jag använder för att kunna hoppa lite högre men ändå vara säker på att hästen kommer rätt på hindret och för att hon ska ta i lite i språnget. Man använder en sax (hindret alltså) och sedan fem och en halv meter till nästa hinder som jag brukar ha en oxer eller ett stigsprång till för att hästen ska få en bra språngkurva. Så alltså är det, sax, fem och en halv meter, oxer (t.ex). Tänk även på att det är oxern man ska höja om man vill hopa högre. Saxen ska alltsid vara låg, bara drygt 20-30 cm i mitten. Saxen är mest där för att hjälpa hästen att komma rätt på det större hindret som i dethär fallet är oxern. Många kanske inte är vana vid begreppet "sax" som jag använder. Sax är vad många kallar kryss. Men en sax är vad vi kallar kryss och det vi kallar sax är egentligen ett kryss. Fattar ni haha? Lite förvirrande men ja.


Mitt ridpass då: Jag började med att skritta och trava fram på asfaltsväg till skogen där jag galopperade uppför backar och hoppade lite stockar innan jag skrittade pch travade tillbaka. jag vet att man inte ska trava på vägen tillbaka till stallet men vi var drygt en kilometer från stallet och jag vet att jag har kontroll på henne. Väl på ridbanan skrittade jag henne några varv innan jag sedan började jobba henne i traven och galopperade fram henne på lite lång tygel innan jag hoppade fem och halvan på drygt 40 cm som framhoppning. Sedan höjde vi till 50-60 och hoppade igenom den några gånger och gav henne sedan lång tygel i skritt i några minuter så hon fick pusta ut. Jag jobbade henne lite i trav och galopp innan jag bytte till min mammas häst och hoppade honom upp till 70 cm i fem och halvan innan vi tog bort krysset och han fick hoppa 80 utan något innan. Sedan travade jag av Andorina med mycket volter och tempoväxlingar mellan skritt och trav innan hon fick skritta i fem minuter innan vi gick tillbaka

Tack för att ni har läst detta inlägg, kram :)

Gammal bild från när jag och Mercedes testade sockerbitschallenge! Kolla gärna in videon :) https://www.youtube.com/watch?v=Ph_RQVOgTjk&t=22s