RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-15 05:22:48

Frida Engblom blogg

Fridaengblom blogg på Nouw

EHV-1 viruset

2019-02-18 12:00
Från Fridaengblom

Hej!

Tror inte att det har undgått många i hästsverige att det härjar ett riktigt otäckt virus. Men, jag tycker att det är många som inte vet vad det är, det sprids bilder som försöker förklara vad det är men som faktiskt är inkorrekta. Så i detta inlägget tänker jag berätta vad det är, hur man undviker det och mycket mer! Och jag kommer använda pålitliga källor, för detta är viktigt, hästar har redan dött! Främst kommer jag använda mig av SVA's (Statens Veterinärmedicinska anstalt) fakta, men sammanfattat och förklara vad det innebär.

Vi börjar från början. Det heter Ekvint Herpesvirus 1 (EVH-1 förkortat) och är ett herpesvirus som även kallas för abortvirus. Varför? Det kommer vi till. Men EHV-1 är inte det enda herpesviruset för häst, utan det finns, utan det finns sju stycken till (EVH-2 till EHV-9), dessa är liknande, men inte samma sak. Därför är det fel att endast säga EHV när vi syftar på detta specifika herpesviruset.

Hur smittar det?

Via noskontakt mellan hästar men även luftburet. Så endast för att hästarna inte nuddar varandra så är det alltså inte säkert! Om man håller ett avstånd på 50 m mellan hästar så är avståndet säkert då viruset inte flyttar sig sådana längder i luften. Men, detta sprider även vi människor. Vi kan inte få viruset och bli sjuka av det, men eftersom att det är luftburet kan små partiklar följa med oss. Tänk att du är i ett stall och en häst med övre lunginflammation frustar på dig. Nu är du med största sannolikhet täckt av detta: Kläder, skor, på skinnet, i håret osv. Om du skulle vandra vidare till ett annat stall och klappa en häst där så skulle du kunna föra vidare eventuell sjukdom. Även om hästen i det första stallet inte har visat något tecken på sjukdom än. Varför är detta?

Symtom

 • Feber
 • Sporadisk (enstaka) hostning
 • Näsflöde
 • Nedsatt aptit
 • Trötthet
 • Ödem (svullnad) i benen
 • Dräktiga ston kastar (får missfall) till synes fullt friska ston

Vid neurologisk sjukdom:

 • Slapphet i svansen
 • Okontrollerad/vinglig gång främst i bakdelen
 • Hästen lutar sig mot något
 • Svårt att resa sig upp
 • Svårt att kontrollera sin urinering

Alla dessa symtom kan vara allt från milda till allvarliga.

Dräktiga ston

Dräktiga ston kan kasta sina ston om de drabbas. Alltså att de förlorar sina föl, får missfall. För att gå lite djupare in på varför detta händer: Viruset orsakar inflammationer i blodkärlen i moderkakan som blir till blodproppar vilket gör att fölet förlorar möjligheten till syre och näring. Då det kastade fölet är en smittkälla så behöver det tas om hand om för att ej smitt andra hästar.

Vart finns det?

Runt Stockholmsområdet på östkusten finns de konstaterade fallen. På ridanläggningen Skånsta Ryttare har den neurologiska sjukdomen konstaterats och flera hästar har avlidit till följd av det. Anläggningen är isolerad sedan flera veckor tillbaka. Alla tankar går till de berörda<3

Även Stall Sandös Hagar har konstaterat EHV-1 den neurologiska sjukdomen på en häst.

Hur undviks det?

Det mesta här ska man absolut helst alltid följa, även när det inte är några kända smittor för att minska risken för utbrott som nu!

 • Stäng anläggningen som hästen står på vid utbrott i närheten. Inga hästar in, inga hästar ut. Alltså inga tävlingar eller träningar. Åk helst inte till veterinärkliniker eller liknande om så ej behövs.
 • Vistas inte i andra stall om det ej behövs.
 • Skaffa ett eget släp för när du behöver åka, hellre än att låna.
 • Om hästen har visat minsta tecken på sjukdom så måste du vänta minst 3 veckor innan du åker på tävling. Samma gäller om annan häst i stallet visat tecken!
 • Låt inte hästen nosa på andra på tävling, klappa inte heller andras hästar eller liknande.
 • Blanda inte borstar mellan hästar. Samma med utrustning.
 • Isolera hästar med misstänkt/konstaterad sjukdom. Använd gärna ett säkerhetsavstånd på 50 m.

Om du är t.ex. hovslagare och är i olika stall:

 • Använd inte samma kläder i olika stall.
 • Om du behöver använda samma kläder: Tvätta alla kläder, så varmt det går och använd gärna Virkon, ett desinfektionsmedel.
 • Duscha och tvätta hår.
 • Tvätta skor.
 • Tvätta händer noga
 • Var inte i närkontakt om det ej behövs.


 • I hästbutiker, även vanliga butiker, kom i "civila" kläder för att smittor mellan stall ej ska spridas.
 • Håll koll på hästens allmäntillstånd, ta tempen varje dag för att snabbt kunna agera.
 • Nyanlända hästar står i karantänstall under minst 3 veckor då sjukdomar kan ta ett tag att visa sig.
 • Undvik stress.

Anmälningsplikt

EHV-1 är ett anmälningspliktigt virus. Detta innebär att om du misstänker att din häst har det så måste du ringa ut en veterinär som anmäler detta till Länsstyrelsen. Det är alltså inte du som anmäler misstänkt/konstaterat virus utan veterinären gör detta.

Varför nu?

EHV-1 är ingen ny sjukdom, den har funnits i Sverige länge och finns i stora delar av resten av världen. Men detta är något som kan ligga latent i hästens kropp. Latent betyder att det finns ett virus i kroppen, som inte visar sig. förrens det blir ett utbrott. Utbrottet av herpesviruset i kroppen kan startas av stress eller förkylning hos hästen som orsakar en nedsättning av immunförsvaret och där har viruset sin "chans". Nästan alla hästar har ett herpesvirus latent i kroppen. I detta stadie är viruset alltså inte smittsamt. Det behöver inte bli något allvarligt, men det kan.
Tack så jättemycket för att du har läst, tillsammans kan vi stoppa detta! Om du har några synpunkter på något som är fel/utökad information, skicka ett dm till mig på instagram, @fridaengblom, gärna med källa. Samma om det är något ni vill veta om som jag inte tagit med!

Ha en grym dag!

Kram <3

Perfekt mellanmål i stallet

2019-02-16 22:44
Från Fridaengblom

I samarbete med Gainomax har jag fått hem tre av deras nya bars! Dessa är perfekta att ha med sig i stallet under dessa långa dagar, speciellt under vintern när det blir mycket tungt arbete. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag aldrig riktigt gillat proteinprodukter. De brukar aldrig smaka naturligt eller gott. Men, med handen på hjärtat, så är jag nästan chockad över hur otroligt goda dessa var!

Soft Nougat, Creamy Caramel och Crispy Peanut är då dessa tre bars som jag fått möjligheten att testa. Alltså, jag har aldrig testat så goda proteinsnacks, och tro mig, jag har testat många. Jag har problem med att under dessa långa dagar i stallet blir trött och orkeslös när jag inte ätit på ett tag. Detta leder ju såklart till att jag presterar sämre i ridningen, både på träning och tävling vilket är tråkigt. Sällan man har med sig mat i stallet också då urvalet av mat som håller utan kyl och som kan göras iordning med micro är begränsat. Dessa är den perfekta lösningen för mig, och garanterat för många andra ryttare. Alla som tränar överhuvudtaget borde ha ett par av dessa bars, eller annat från Gainomax hemma hos sig för att kunna fylla på energiförrådet när det behövs. För många av oss, blir nog lite vresiga när vi är hungriga eller trötta.

Barsen är uppbyggda på liknande sätt, lager av olika, underbara smaker, täckta av choklad men i olika smaker! Älskar detta då den känns så lyxig och lätt samt god att äta, inte mastig på någon nivå. Konsistensen i Crispy Peanut är så härlig, eftersmaken i Soft Nougat är gudomlig och Creamy Caramel, bara "mmm". Need I say more?

Min favorit blev Creamy Caramel. Vilken är din?

Hoppas att ni har haft en GRYM dag!

Kram<3#gainomaxonthego

Pay and jump

2019-02-12 09:00
Från Fridaengblom

Hej!

Måndag igen. Ny vecka, kan vara bra och dåligt. Försöker ta möjligheten att se detta som en liten nystart och jobba hårt nu sista veckan innan SPORTLOV vilket jag verkligen längtar efter då skolan är väldigt jobbigt för mig. Men iallafall, igår var jag iväg med Andorina iväg på pay and jump. Blev ganska spontant, trots att jag visste om att det var en planerad så anmälde vi oss typ dagen innan. Sen kraschen så har jag varit något höjdrädd vad gäller hoppningen. Jag är rädd för att misslyckas, göra om samma misstag och gräva ned oss i detta igen på grund av mig. Speciellt när pay and jumpen var på den platsen där hela röran började, vilket ökade ångestkänslan av hela grejen. Jag har därför hållit hoppningen på en nivå som jag är bekväm med, alltså upp till 60 cm och främst hoppar ute i skogen istället för på bana då det minskar hela prestationstrycket och generellt går mycket bättre!

Så trots detta bestämde jag att jag ville testa. Vi har varit på en massa tävlingar och pay and jumps sedan dess med blandade resultat men främst felfri med grym känsla. Valde 50 och 70 cm för att få en känsla för banan, hur Andorina kändes för dagen då det verkligen kan variera. Ena dagen galet pigg och fin, andra så är det som att sitta på en sten haha, ryttare lär förstå vad jag menar. Vi ska starta en LD på Lagga under sportlovet och trots att vi startat det under hösten så kände jag att jag ville rida en ordentlig bana innan dess på rätt höjd.

Förra våren startade vi 90 cm under våren, nu är jag skakis på 70 cm. Redan efter att jag hade anmält mig så ångrade jag mig nästan. Inför 50 cm klassen så var framridningen otroligt dåligt, vågade endast skritta då jag inte ville riskera att gå omkull. Red istället fram i collecterringen och tog endast något språng då hon kändes väldigt fin. Kände inte att det behövdes något mer språng. Rundan var bra, inget wow men inga direkta missöden, hon hoppade fint och felfritt och jag kunde känna att hon var på bra humör.

Efter denna rundan så kunde man tro att jag skulle vara glad, nöjd och taggad till nästa runda. Men här slog min prestationsångest in och mina tankar på att jag skulle misslyckas. En dryg halvtimma senare när jag har skrittat Andorina under tiden så har jag iallafall tänkt igenom allt och bestämt mig för att hoppa 70 cm som planerat. Det jag skriver nu är väldigt jobbigt för mig då detta är stort för mig. Känn igen det eller inte, men såhär är det för mig.

70 rundan gick superbra. Kom helt okej på alla hinder, Andorina funderade inte på att stanna någon gång vilket känns så himla skönt! Denna rundan var verkligen en boost för mitt självförtroende, och Andorinas. Höjden kan verka fjuttig för en del, men som berg för andra. Vi är olika.

Är otroligt nöjd med rundorna och att jag utmanade mina rädslor och faktiskt klarade det. Det blev en liten "Vi kan ju detta" påminnelse. Andorina, du betyder världen för mig. Tack!

Ha en grym dag nu, kom ihåg att det blir vad ni gör det till!

Kram<3

Den underbara bilden från Sollentuna är fotad av @emmas.foto som finns på instagram!

Få följare på Instagram

2018-12-20 12:00
Från Fridaengblom

Hej!

Eftersom att inlägget jag skrev om hur man får sponsorer var så himla populärt så jag tänker att jag gör en liten variant av det, hur man får följare på instagram! Jag tänker inte skriva massa fusksätt som att köpa följare mm. då jag inte tycker att det är ett ärligt och ok sätt. Men först vill jag bara säga tack till alla er läsare, för vi har nått mina mål innan nyår! Bloggen är just nu Uppsalas största hästblogg och i topp 100 för både Uppsala och Hästar och ridsport, inte bara topp 100, utan topp 50 till och med! Tack! Hoppas verkligen att vi kan hålla denna nivån uppe, och ni är ju nyckel till det! Så längst ned i inlägget lägger jag in en omröstning om hur många inlägg ni vill ha i veckan. Jag har lagt in förslagen 5, 3, 2, 1 för att jag vet att det är inte rimligt att jag ska hinna blogga sju st välskrivna inlägg i veckan. Och snälla, kryssa endast i så många inlägg i veckan som ni vill/kommer läsa!


1. Lägg endast upp inlägg med bra kvalité. Använd helst systemkamera för att få den där grymma upplösningen som funkar även på dator. Man blir mycket mer sugen på att gilla en bild eller följa ett konto om kontot har lagt lite extra tid på att föra över bilder. Det ger även ett proffsigare intryck vilket kan vara en bonus när man kollar in på en instagramsida.

2. Var aktiv på andras sidor. Följ, gilla och kommentera! Visa att du finns. Detta tar en hel del tid men jag kan lova er att det är värt det. Gör man detta så är det stor chans att personen vars sida du kollar in på börjar följa dig och kollar i din sida, och kanske så kan även andra som ser din kommentar göra det!

3. Använd hashtags. Att använda det gör att personer från fler ställen på plattformen kan hitta in på just din sida. Använd endast #'s som är relevanta för din sida, och akta så att du inte använder för många. Överanvändning kan orsaka att folk ser sidan som spam och kanske struntar i att följa. Ett tips angående detta är att lägga taggarna i en kommentar för att bildtexten ska vara ren.

4. Håll dig till ditt tema. Om du t.ex. har ett tema där du endast lägger upp bilder på bilar så känns det något off-topic att du helt plötsligt lägger upp en bild på ett träd. Eftersom att dina följare antagligen har fått upp ögonen för din sida på grund av dina bilder på bilarna så vill de antagligen främst se dessa bilder. Därför kan du tappa följare eller missa chansen att få nya om du blandar orelaterade ämnen.¨

5. Ha en öppen profil. Om jag hittar ett konto med fin profilbild i en kommentar kanske och klickar mig in på sidan och ser att den är privat så är chansen liten att jag skulle följa. Instagram handlar mycket om att synas, men om du har ett privat konto så är det svårt att se varför man ska följa dig.

6. Hitta andra plattformar, som blogg eller Youtube som du kan använda för att "leda" personer till din instagramsida. Instagram har många användare men det kan vara bra att få nya människor att hitta in till din instagram från nya ställen. Dessa känner redan till dig och är troligare att börja följa dig om du har gjort ett bra intryck från den andra plattformen.

7. Har du på dig ett klädesplagg från en hemsida i ett inlägg? Tagga dem! Många hemsidor har # som de önskar att man taggar sina inlägg med så att de kan reposta. En fin, vältagen bild på ett snyggt klädesplagg kan locka nya följare till din sida om företaget repostar.

8. Om du har lyckats locka nya följare till din sida, var rädd om dem. Svara på dm's och kommentarer, var trevlig, gilla deras inlägg mm. Gör man det så är chansen liten att de avföljer om du har samma feed.

9. Publicera nya inlägg ofta. Man följer sidan för att man vill se dess innehåll och då vill man såklart se nya inlägg. Men inte för mycket, hur många inlägg som folk föredrar är såklart olika men jag personligen vill inte ha fler än två inlägg per dag och konto i mitt flöde.

10. Man kan betala för att få ett sponsrat inlägg. Detta kan vara bra för att nya personer ska hitta in till sidan, men jag har inga bra erfarenheter av detta. Har testat detta tillsammans med min samarbetspartner och personligen tycker jag inte att det alls blev någon stor skillnad oavsett vilka inställningar som användes.


Jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa någon med att få fler följare, vilket kanske leder till samarbeten! Vem vet? Tack iallafall för att just du har läst<3

Ha en grym dag, kram

Tips för att få sponsorer

2018-12-17 18:00
Från Fridaengblom

Hej!

Då jag tror att de flesta av bloggens läsare är just ryttare, så vet ni att det är dyrt att ha häst. Allt i sporten kostar pengar. Foder, strö, träningar, tävlingar, utrustning, veterinärbesök, avmaskning, registrering, hästköp, licenser, hovslagare, uppstallning, försäkring, bränsle mm. Jag tror ni förstår vad jag menar. Även om man inte har några ambitioner för att tävla så behövs pengar, om man inte har turen att få gratis rida hos någon annan. Många söker för att kunna få fina saker gratis till internet och sociala medier för att hitta sponsorer. Jag samarbetar med ett företag som säljer pannband, grimmor, hundhalsband och broscher, och har då och då engångssamarbeten med olika företag. Så jag tänker i detta inlägg skriva lite om just samarbeten mellan privatpersoner och företag, hur man formulerar en samarbetsförfrågan och vad man inte ska skriva till ett företag Jag kommer skriva om innan och under samarbetets gång!


1. Att skicka ett dm med en samarbetsförfrågan kan framstå som oseriöst. De flesta företagen föredrar att man skickar en ordentlig förfrågan via mail där de kan hålla koll bättre på vad som kommer in! De flesta företagen har en hemsida där man kan hitta dess mejladress, om så inte är fallet, skicka ett dm och be om den.

2. Tänk att du skriver en inlämningsuppgift i svenskan. Hur skulle du skriva det? Var noga med stavning och formulering, Precis som den första punkten så är även denna mycket för att ge ett seriöst intryck. Ett välformulerat mejl är mycket mer tilltalande än något slarvigt som "Tjena, fett fina saker ni har!!!!! Skulle vara såååå kul om ni ville sponsra mig" skickat på dm till ett företag. Om det sistnämnda skulle leda till ett samarbete så skulle jag vara förvånad.

3. Berätta vad du kan erbjuda företaget för att samarbetet ska vara lönsamt för båda parter. Har du instagram, blogg eller Youtube som tillgång? Skriv ut hur många följare dessa har och gärna hur stor räckvidd publiceringar där har. Även om man har 10 000 följare så kan det innebära att man har 50 aktiva följare, vilket inte är speciellt lockande för företaget.

4. Länka till de sociala medier du har nämnt som tillgångar. Tänk att du var samarbetsansvarig för ett stort företag som HÖÖKS. Skulle du vara intresserad av att gå igenom ett tiotal med mail varje dag och behöva söka upp alla sidor för hand. Underlätta för dem som mejlet skickas till för att framstå som insatt i ämnet och vara beredd att själv lägga ner lite extra tid för att underlätta för andra.

5. Var kortfattad. Ett företag behöver inte veta hela din livshistoria fram tills där du är nu och är antagligen inte heller intresserad av att veta det. Skriv det du anser är nödvändigt att skriva så att det är tydligt och så att företaget kan lära känna dig lite. Men man ska snabbt kunna läsa igenom mejlet och se om det är något man är intresserad av eller inte.

6. De flesta företag byter/söker nya samarbetspartner/sponsorryttare vid årsskiftet då många samarbeten löper under en viss tid, exempelvis ett år. Därför kan det vara en fördel att höra av sig i slutet av december för att få en fot i spelet innan de nyöppnade platserna försvinner.

7. Varför ska företaget sponsra just dig? Vad är det som skiljer dig från resten? Har du otroligt aktiva följare, tävlar på hög nivå eller syns/associeras du ofta i/till situationer som kan visa upp företaget i god dager?

8. Inga liknande samarbeten. Ett företag nästan av alla typer har konkurrenter som slåss om konsumenterna. Om du har pågående samarbeten med någon från samma bransch så stödjer du deras konkurrenter och samarbetet lär inte gå igenom. Om du har ett samarbete med ett foderföretag och ansöker om ett samarbete med ett företag som även de säljer foder så är chansen liten att de kommer vara intresserade. Många företag har som policy att inte samarbeta med personer som samarbetar med deras konkurrenter. Däremot så betyder inte detta att du inte kan samarbeta med flera företag samtidigt, så länge de skiljer sig åt. En sadelförsäljare och en lyckoängelsförsäljare är inte lika på många punkter och bör därför fungera!

9. Håll löftena du har gett företaget. Har du sagt att du ska lägga upp en bild på det du har blivit sponsrad med varje vecka så ska du göra det. Struntar du i att följa överenskommelsen så kan företaget avbryta samarbetet om ni inte är bundna till ett kontrakt. Även om ett kontrakt finns så kan företaget skydda sig mot detta genom att formulera det till att om överenskommelsen inte följs så kan det avbrytas.

10. Ha ett fint feed. Ha inte ett instagramfeed endast fyllt av slarviga bilder eller utlottningar du är med i. Välplanerade bilder av god kvalité gör att företag kan bli mer intresserade iochmed att man framstår som ambitiös och kan visa företaget och dess produkter i välgjorda bilder och videos.

11. Var aktiv i sociala medier. Detta ska du vara på två sätt. Lägg upp mycket inlägg, gärna flera i veckan. Men, var försiktig så att detta inte går till överdrift, att uppdatera flera gånger om dagen upprepade gånger kommer inte göra sidan gott då det är alltid ett nytt som överlappar ett annat inlägg, man hinner inte lägga märke till dem. På det andra sättet så var aktiv på andras inlägg! Gilla, kommentera, följ osv för att få nya följare och bli mer intressant för sponsorer. När du gör detta kan du även få syn på nya sponsorer som du kan skicka en samarbetsförfrågan till. Det är inte ofta som företag hör av sig till privatpersoner för att fråga om samarbete, men, företag kan få upp ögonen för en aktiv person och därmed redan ha en positiv bild av personen när om man skriver till dem.

12. Bifoga en eller två bilder så att företaget kan få en överblick av dig och/eller din häst om du ansöker för samarbeten med hästinriktade företag, bilder visar mycket och kan göra en utförligare presentation utan att det blir en lång text!

Jag hoppas att ni alla som nu har läst detta kanske har lärt er något nytt som ni kan använda i er jakt på sponsorer! Såklart finns det undantag, så det jag skrivit till er stämmer inte in i alla fall. Jag har skrivit utifrån mina egna erfarenheter och förnuft!

Good luck & kram<3

Julshow och konditionsträning

2018-12-16 17:55
Från Fridaengblom

Hej!

Idag var det julshow på Lagga, något de anordnar varje år för att avsluta året. Där är det en massa uppträdanden som görs av ridskoleryttarna, så därför var jag ej med. Men jag var där för att hämta flera priser! Jag och Andorina vann både KM i hoppning och dressyr vilket innebar att vi får två vandringspris i form av pokaler. Men vi vann även championatet som man samlar in poäng till under hela året. På klubbtävlingarna under året samlade vi ihop 4 vinster och en andraplats vilket som sagt gav en vinst även där! Så roligt att vi äntligen fick chansen att ta emot dessa priser. Efter alla sena kvällar, tidiga mornar samt blod, svett och tårar så var det äntligen vi som fick stå högst upp på prispallen, i flera punkter dessutom!

Innan vi åkte till Lagga så var vi såklart i stallet. Även idag tog vi en längre uteritt för att utnyttja att underlaget var bra och att det var dagsljus. Vi skrittade fram på vägen och red sedan hopprundan för att få upp pulsen på hästarna. I denna rundan så finns det två större backar, varav en på ca 50 m där hästarna får gasa på så mycket de vill. Det följde även med en annan ryttare från stallet, som precis kommit med 4 hästar. Andorina är inte ett fan av nya hästar och var riktigt nära på att få till en schysst spark då hon tyckte att hästen kom lite väl nära henne. Ibland är hon billig haha! Hoppade även några stockar på ca 40 cm vilket Andorina tyckte var superkul med tanke på att vi inte har hoppat högre än 20 cm på flera veckor. Fortsatte ut vid ån där vi galopperade en lång sträcka och sedan skrittade tillbaka mot stallet. Hästarna fick sedan racea en kort bit vilket de älskade! Kanske inte grymt säkerhetstänk men jag känner Andorina på ett sätt som ingen annan gör, jag vet exakt hennes bus och rädslor. Har även fått en grym balans av det vilket gör att jag relativt svår att skicka av.

Hästarna var förståeligt ordentligt trötta och svettiga när vi kom tillbaka till stallet, men med tanke på att motionen blir lite lidande under veckorna, speciellt med halkan, den hårda marken och mörkret så känns det bra att veta att de jobbades ordentligt i helgen.

​Men stort tack för att ni ar läst! På endast ett dygn och ett inlägg har vi kommit 20 platser högre på topplistan av Uppsalas bästa hästbloggar och ligger nu på en tredjeplats! Mitt mål är att ha Uppsalas största hästblogg, och vara i topp 100 i uppsala och hästar och ridsport innan 2019<3 Kan vi klara det tror ni? 

Ha en fortsatt grym tredje advent, kram!

Målen för 2018 och 2019

2018-12-15 12:00
Från Fridaengblom

Hej!

Jag älskar att sätta upp mål och planera, finns det något bättre än att kunna checka av något på listan av saker man vill nå. Därför tänker jag här skriva vilka mål jag hade för 2018 och berätta hur det gick. Om jag nådde dem, om ja, hur? Om inte, varför gick det inte och om jag har några planer på att återta det eller om jag inte har det som mål längre. Jag tänker även skriva vilka mål jag har för nästa år, alltså 2019.

2018's mål:

-Starta avd. B felfritt LB. Precis innan vi skulle starta denna tävlingen och alltså skulle starta LB för första gången så kraschar vi i en oxer på en pay and jump. Ingen av oss gjorde oss illa, men båda blev rädda och därefter har vi knappt haft något självförtroende att hoppa. Andorina vägrade på 40 cm hinder i veckor efter det, det var ingen idé att försöka hoppa eller tävla. Vi gick ned till att hoppa 50 cm klasser och tog sedan en paus från hoppningen i flera veckor. Detta mål har jag tagit en paus i, tänker inte hoppa högre än max LC på tävling nästa år. 2020 får vi se!

-Kunna gå förbi kossor utan att hon stegrar och försöker springa iväg. Detta är något av ett work in progress mål, detta kommer inte bli bra helt plötsligt utan är något vi jobbar på varje dag under tiden som kossorna går ute. Detta kommer vi fortsätta med när de går ut i vår/sommar igen. Hon är inte lika panikslagen längre, men det går i vågor hur bra det fungerar.

-Få sadeln att sluta glida. Detta har vi nästan helt löst nu när vi har köpt nya sadlar. Sprillans nya då hästarna är så breda över ryggen att det endast finns nyare modeller som passar. Det har blivit bättre av detta, slipper använda svanskappa men det kan fortfarande glida en del tyvärr. Men Andorina har en väldigt rund kroppsform, hon är inte speciellt överviktig, men hon är rund över ryggen, hon bara är så!

-Starta LB:1 lokalt med över 60%. Detta nådde vi! I september startade vi våran första dressyrtävling lokalt med 62.3%. Efter denna ritten var jag så galet nöjd, äntligen! Tävlingarna innan detta hade hon sparkat och bockat igenom hela galoppen och det hade kort och gott, gått otroligt dåligt. Tre veckor senare tog vi även KM guld i dressyr i LB och dressyren har blivit rolig igen när vi kommer framåt!

-Få bättre självförtroende. I jämförelse med mängden självförtroende vi hade i början av året så har vi mycket mindre. Men om jag jämför med efter februari så är det bättre nu då vi börjar komma över det allra värsta av dippen.


Målen för 2019

-Starta LA:1 med 60%. Spelar ingen roll för mig om det är lokalt eller på klubbnivå men att starta LA är ett mål jag har haft länge och äntligen har jag börjat känna att det är möjligt. Det är enligt mig ett stort hopp mellan LB och LA, men om vi skulle testa och det inte går bra, big deal, bara att träna mer. Inte som i hoppningen då man kan krascha om man inte är redo, här blir det mer att procenten inte blir grym.

Tävla LD felfritt med placering: 2018 hade jag som ni sett mycket högre ambitioner vad gäller hoppningen. Men efter kraschen i mars som jag skrev om tidigare i inlägget så har vi inte haft någon lust att tävla. I oktober tog vi tag i tävlandet igen då vi hoppade en LE och LE+ (60, 65 cm) i Sollentuna där vi var felfria i båda klasserna och faktiskt vann inverkansklassen! Det kombinerat med flera vinster på klubben bl.a. KM guld har gett mig mer motivation och vi börjar komma tillbaka till dit vi var tidigare. Så jag vill starta en LD nästa år, helst med en LE som förklass för att känna på hoppningen och stället. Andorina kan utan problem hoppa det, men jag måste sätta min ångest för att förstöra igen åt sidan och hjälpa henne!

Lära oss sluta i skritt: För att starta LA:P1 vilket ät målet för 2020 så behöver man kunna sluta i trav. Vi har precis börjat lite smått nosa på det, men det är så svårt! Men det är så kul att ta en paus från den vardagliga träningen och testa lite svårare saker för att få större insikt i hur långt man har kommit.


Att sätta mål är en bra taktik för att kunna se hur långt man har kommit och få en större känsla av att man har lyckats, en personlig vinst. Målen kan vara från två timmars tid till 50 år! Du väljer.

Ha en bra kväll, kram<3Glädjetårar bara jag kollar på bilder från denna dagen. Efter ett kämpigt år, att gå in på vår första riktiga tävling och vinna❤

Saker jag stör mig på

2018-04-12 13:19
Från Fridaengblom

I brist på motivation och idéer på roligare inlägg så kommer detta inlägg där ni kan lära er lite om mig. Så om ni någon gång träffar mig så kan ni väl försöka undvika att göra dessa saker för att hålla er på god fot med mig.


1. "När det alltid går dåligt för andra på tävlingar". Åh alltså detta går mig så på nerverna, blir så sjukt irriterad. Har inget problem med att man är nervös inför tävling, men att varje tävling hålla på "Det kommer gå så dåligt för mig" eller "det gick så dåligt för mig" och de slutar som vanligt på placering eller vinst. Jag tycker att man kan säga innan att, man inte tror att det kommer bli placering. Och efter att man inte är nöjd med ritten även om det kanske blev placering. För om alla går runt och säger att deras ritter gick hur dåligt som helt och de blir placerade, om jag är jättenöjd men kommer sist. Hur schyst är det?

2. Folk som kör som idioter. Jag kör inte, jag är 15 och har inte moppe eller liknande och får inte övningsköra bil förrens nästa år. Men jag blir så irriterad när folk kör så mycket fortare än vad det står, gör farliga omkörningar och aldrig använder blinkers. Hallå, bilförare som struntar i blinkers: Tänk på dom stackars personerna som installerar dem, vad värt deras jobb måste kännas ellerhur?

3. Bortskämda. Personer som ständigt får pengar, saker osv och inte blir nöjda. Att man ständigt ska ha det nyaste och få mer blir jag superirriterad på. Men främst inom detta att de inte förstår att de får mycket och tycker att, alla får mer.

4.ligt bordskick. Alltså folk som sitter med öppen mun och smaskar. Fy, något som får mig att tappa aptiten lika fort är svårt att hitta. Så snälla, tugga med munnen stängd och prata inte med mat i munnen, tack!

5. Långsamma personer. Men alltså, personer som går, cyklar eller kör som sniglar. Jättebra att ni inte är stressade men om ni tex går i en korridor, gå inte 5 personer i bredd och istortsett stå stilla...

6. Skrikande personer. Har en person i min klass som skriker vid minsta lilla, då är det inte att hon bara skriker till, nej hon skriker i tio sekunder superhögt. Att ha detta fem gånger per dag, så otroligt irriterande. Tror jag börjar bli döv av det.

7. Folk som knäcker med fingrarna. Snälla sluta, alltså det låter så himla äckligt. Dessutom tror jag inte att det är så bra för era händer. Stör något enormt, iallafall för mig.

8. När man säger "va" fast man hörde. Tänk en sekund innan ni säger "va", för runt 90% av fallen som man säger det SÅ HAR MAN HÖRT! Extra irriterande när man säger en lång mening och behöver upprepa hela fast att personen redan hörde. Vet att det är en automatisk sak, gör det själv också. Men det är så himla enerverande.

9. Klagar för beröm. "Jag är så ful idag", "Jag är världens sämsta ryttare", "Hur kan jag vara så dålig på allt". Sluta klaga för beröm! Att man ständigt ska försöka övertala en person om hur bra den är medans den själv vet det, och ändå fortsätter att säga emot. Ska man hålla med personen eller vad? Det lär inte hjälpa.

10. Inte säger om man börjar prata samtidigt. Ni vet när det ibland blir en lång stel paus i en konversation och båda samlar mod för att säga något, men man börjar samtidigt. Folk som blir stötta av detta, trots att man slutar prata och ber personen att säga vad man sa... Så irriterande, det var inte direkt med flit. Ta inte allt så personligt, snälla.

Bild från en hoppträning i somras på ridlägret när Andorina hoppade superfint!!

Haul från Jälla

2018-03-24 17:00
Från Fridaengblom


Idag har jag och Mercedes spenderat en lång och kall dag på Jälla, men det var värt det. Vi hade med en massa saker och fick faktiskt väldigt mycket sålt, men det som inte blev sålt har vi lagt upp på våran bloppissida @mf.hastbloppis på instagram! Kolla gärna in den.

Jag handlade faktiskt inte för så mycket pengar, fick mycket billigt och en del gratis.

Köpte två schabrak. Ett vitt med läderimitation från Glada hästen i spiltan. Dock i storlek ponny men det var ganska stort ändå så jag hoppas att det ska funka! Mamma köpte ett blått, från Mercedes haha, vi har istortsett bara blåa schabrak. Det är mest tänkt som ett vardsgsschabrak medans det vita självklart är för tävling.

När jag gick ett varv runt i slutet av loppisen var det några personer som satte ut sina grejer gratis, där jag hittade en foderskopa. Då våran precis har fått en stor spricka så var det ju perfekt!

Köpte en massa olika benskydd. Ett par ljusrosa benlindor. Ni som känner mig vet att jag älskar rosa, men har inte något ljusrosa set! Har supermånga ljusrosa tröjor men inget som matchar. Är nu ett steg närmare. Jag hittade även fluff som sitter på insidan av benskydden, lite stora men har letat superlänge så nu fick det bli dem! Köpte även svarta senskydd, både fram och bak som är tänkta till träning främst men kanske används till någon tävling beroende på outfit. Hittade ett par marinblåa senskydd för 20 kr i slutet av loppisen och då måste man ju köpa, eller hur! Men kan ju inte ha för mycket benskydd...

Hittade en röd huva för 15 kr, dock osäker om den passar Andorina, annars kommer russen få ha den! Men det kom med ett rött fluff som jag gav till Mercedes eftersom jag inte kommer använda det.

Vi köpte även en svanskappa eftersom Anya (Andorinas mamma) bockade sönder (?) den som är till russen.

Vi har tänkt köra in Andorina, Korven och Lilly så nu har vi äntligen fixat bröstsele som passar alla hästarna. Så vi köpte en till Andorina idag!

Must-haves i ryktlådan

2018-03-24 08:00
Från Fridaengblom

När man har hållit på med hästar ett tag, ofta smutsiga sådana dessutom så får man en klar idé av vilka borstar osv. som man gillar att använda. Jag har ganska många must-haves men jag tänkte gå igenom dem och berätta varför samt vart man kan köpa och ungefär vad de kostar.


Man och svansborste: Den jag har är köpt på Biltema och kostar 40 kr. De säljer den under namnet grovborste. Jag tycker att den håller väldigt bra, man behöver bara byta ut den någon gång om året när piggarna går sönder. Jag behöver alltid borsta man och svans, jag förstår inte hur man kan låta svansen vara oborstad, i massa stall ser jag svansar som aldrig borstas, speciellt på ridskolor. Varför?

Glanssprej: Behöver alltid denna. Svansen och manen brukar jag spreja 1-2 ggr i veckan beroende på behov, oftare på sommaren när Andorina går runt som ett monster med ett lermoln runt sig. Uppe vid korset brukar jag också använda det om det ser hemskt ut. Men jag försöker att använda så lite som möjligt, jag vill inte ha på mer kemikalier än vad det behövs.

Ryktsten: På våren när hästarna fäller, på sommaren när det sitter flugägg och när hästen är smutsig med torr lera. Räddaren i nöden. Funkar superbra, enda man behöver vara försiktig med är när man gör på hästarnas ben, där kan det vara "ömtåligt". Det jag inte gillar är att den släpper småbitar av den hela tiden, så det känns ganska äckligt om ni förstår. Det går lätt att borsta av men det är irriterande oavsett.

Mellanmjuk rotborste: För att få bort små "lerpartiklar" och de små kornen från ryktstenen så är denna guld värd. Med en mellanhård borste kan man verkligen putsa rent hästen från alla hår och smuts så den har samma effekt som en ryktborste och skrapa.

Hovkrats med borste: Jag personligen hatar vanliga hovkratsar, obekväma och passar verkligen inte i handen. De hovkratsarna som har en hård borste på sig är dels bekvämare att använda men även mycket praktiskare. Om hästen har skit i hoven, grus eller liknande så kan man få rent hoven och upptäcka om en liten grusbit har fastnat i hovväggen.

Fällskrapa: Testade denna för första gången nu i våras faktiskt efter att jag såg en video på Instagram. Kom på att vi har en liknande borste som användes på hästen hemma fast till hunden så jag tog med den till stallet och det funkade superbra! Dock fungerar detta bäst för hästar med mycket päls, läs inlägget "Tips för fällande hästar" för mer info.

Magic brush: Denna borste jag jag börjat använda istället för piggborste. Den känns snällare mot hästen eftersom det inte är hårda och tjocka plastpiggar utan små och mjuka. Det jobbigaste med den är att det är väldigt svår att göra rent och få ut hår mm ur.

Svamp: Om hästen är väldigt mjällig eller stövig, oftast på korset eller i pannan så brukar jag blöta/fukta en svamp och torka av. Även om hästen är snorig eller liknande eller kanske bara smutsig i näsan så brukar jag torka ur näsborrarna och mule. Jag tycker att det är speciellt svårt att hålla rent ansiktet på jästen, speciellt under fällningstider. Men eftersom det kan klia då så är det viktigt att hålla rent så att hästen inte kliar upp ansiktet, det vill man ju självklart undvika.

Hovolja: Jag undviker helst att använda olika hovoljor som jag inte har någon som helst aning om vad det är i, det kan ju vara vad som helt i och på min häst vill jag inte ha på det isåfall. Men fick ett tips att man kan använda matolja, vanlig rapsolja som man kan köpa ca en liter av för 20 kr är superbra att pensla på hovarna. De blir blanka och fina och det mjukar upp hovarna så under torra perioder speciellt på kan det vara bra att pensla på innan hovslagaren kommer så att han inte behöver verka i sten.


Har ni också must-haves? Tyckte ni att det var ett kul inlägg och ni vill ha fler fast med andra ämnen, så fyll i omröstningen nedan!

Kramis